Cum condamni o generaţie la sărăcie pentru că ţi-e lene să munceşti

Simplu: ii incurajezi sa facă mulţi copii, pe care ii intreţii tu, ca stat.

copii fara viitorCei cu venituri mici si nesigure prefera oricand sa stea acasa, un an sau doi, si sa incaseze o indemnizatie sigura de 8 milioane de lei. In mediul rural, dar chiar si in cel urban, mai ales dupa taierile din sectorul bugetar, femeile vor prefera sa se ocupe de propriul copil (in unele cazuri o fac in mod discutabil), decat sa ia aceiasi bani pentru munci mult mai grele si in conditii mai proaste. Singura conditie este ca, inainte de primul copil, sa fi lucrat cel putin un an cu carte de munca.

Pot incasa acesti bani pentru maxim trei copii, insa situatia acestor familii se complica rau dupa ce ies din plata indemnizatiei. Devin si mai nevoiase, iar costurile statului cu subventionarea saraciei cresc exponential (orfelinate, educatie, probleme de ordin social).

Pe scurt, incurajarea familiilor sarace – prin acordarea unui plafon pentru mame suficient de mare pentru a le tenta sa dea nastere mai multor copiii pentru a incasa indemnizatia pe post de sursa de venit, dar totusi infim in raport cu nevoile unui trai decent -  risca sa produca efecte demografice catastrofale pe termen lung. Din cauza populismului excesiv, atat Guvernul, cat si presa prefera sa ignore complet acest unghi de abordare.

De aici.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

75 comentarii

  1. ce-ar fi ca statul sa se comporte ca un antreprenor de succes si sa se gandeasca cum sa produca bani dand o legislatie favorabila celor pe care-i SERVESTE ?!? ;)

    00
  2. Copiii se inmultesc in saracie, primesc si ajutor social…si cine plateste pentru asta? Contribuabilii

    Voi v-ati platit taxele saptamana asta? Nu de alta dar n-au ce manca cei 10 de puradei din nustiuce sat. Trebuie sa dea bine in studiile demografice.

    00
  3. Poplatia Romaniei e in scadere in ultimii 20 de ani, datorita unei natalitati scazute si unei mortalitati ridicate. Incurajarea si sprijinirea natalitatii poate fi privita si astfel: daca nu face asta, statul o sa se trezeasca ca intr-o generatie maxim 2 Romania va fi doar o tara de pensionari (carora nimeni nu va mai putea sa le plateasca pensiile pentru ca nu se va mai fi nascut nici un copil)

    00
    • @Vlad: si atunci soluţia care e? sa producem mai mulţi cetăţeni needucaţi, pe care vom fi nevoiţi sa ii intreţinem, pentru ca ei oricum nu isi vor gasi de munca, fiind prea proşti? spune-mi, cu ce a ajutat romania faptul ca suedejii au fost mereu sustinuti social?

  4. Pe mine ma intereseaza si alt aspect. De la suedeji cand se taie ? Ca statul le da si pe gura si pe cur, fara ca cineva sa protesteze. Li se da bani in mod gratuit.. pt ca sunt suedeji. In prezent Statul roman, incurajeaza suedejiA.

    00
  5. Adica natalitatea e rea pentru viitorul Romaniei!? asta e o cretinatate. Dar am uitat, oligofrenii de la conducere nu gandesc pe termen mai lung decat mandatul lor… Cat despre cresterea natalitatii la suedeji sau la sate, asta se poate corecta usor: dai ajutor doar pentru maxim doi copii si ai terminat balciul. Nu o sa vezi mame cu 5-8 copii protestand in strada.

    00
  6. @zoso: adica nu am dreptate si sprijinirea natalitatii ne va duce de rapa? :)

    00
  7. no lasa ca o poplatie de pensionari ajuta mai mult. ce le poate unora mintea, ca o crestere a natalitatii are efecte catastrofale pe termen lung… dimpotriva, probabil doar un baby-boom poate contracara emigratia in masa.

    00
  8. Pentru ca legile sunt de cacat.
    Nu mai bine sa primeasca alocatie cei care muncesc legal ? zic si eu, ca ete, in italia nu muncesti, statul nu iti da alocatie.
    Si asa fortezi suedejii ori sa se angajeze ori sa renunte sa mai scoata puradei pe banda.
    Dap, sunt rasist cand vine vorba ca din banii mei sa primeasca putorile ajutoare.

    00
  9. @Zoso: nu ti-ar placea sa ai mana de lucru ieftina si pentru deceniile viitoare? sa are (manual) ogoarele patriei noastre…viitori chineji… porcule… :D

    00
  10. „nastere mai multor copiii”. Nu ma asteptam la greseli de clasa a 2a de la Tapalaga, oricat de lingau Basescu/PDL ar fi el.

    Nu prea sunt de acord cu ce scrie. Daca incurajezi natalitatea, trebuie sa iti asumi, ca stat, sa poti intretine acei copii, iar, tot ca stat, ar trebui sa creezi acele conditii ca acei copii sa produca la maturitate mai mult decat statul a investit in ei. Asta este gandire pe termen lung, nu amenintarea ca o sa fie efecte catastrofale pe viitor. Romania nu e o tara suprapoplata, iar numarul de locuitori e in continua scadere (natalitate scazuta, cules de capsuni in alte tari). In ritmul asta, ce forta de munca o sa avem in 20-30 de ani?

    00
  11. @zoso/trefla/vlad – asa cum a zis blonda-de-la-marketing, e normal (nu si corect) sa se intample asa: cine voteaza cel mai mult in romania? cei saraci si cei de la sate. Normal ca pentru ei va face tot timpul legi favorabile. Pentru ca cei mai bogati, de la oras, sunt mult prea cool sa se implice in viata politica, sa mearga la vot, pentru ca tot timpul e mai bine la ski sau in vama, pentru ca ei oricum n-au pe cine alege (chiar si cea mai buna alegere din cele mai proaste variante – tot e o alegere), samd.

    00
  12. @zoso: pai nu sprijinirea natalitatii ne-a adus in situatia asta ci lipsa de educatie, lenea, hotia politicienilor, prostia romanilor si incompetenta autoritatilor.

    00
  13. De ce ar trebui sa-i ascult tampenia lui Tapalaga daca eu am doar1 copil?
    Tapalaga are copii sau e steril? La fel abereaza si Giurgea despre cum copiii l-au impiedicat sa se dezvolte.
    @Vlad vorbesti ca sa nu adormi. Numai prostii si hotii se inmultesc in perioade de saracie… si groparii.

    00
  14. @Zoso: bineinteles ca nu e nevoie sa producem cetateni needucati. Dar de ce sunt needucati? Poate pentru ca sistemul romanesc de invatamant e la pamant? Pentru ca fiecare bou sau vita ajunsa ministru/ministresa de invatamant a vrut sa-si lase amprenta geniului si a modificat schimbarea inceputa de predecesorul/soarea sa? Sau si pentru ca acum avem oameni de succes, manelisti care invart bani, oameni de afaceri, asfaltangii (cu asfaltul e mai greu). Bineinteles ca nu a ajutat cu nimic sustinerea suedejilor, mai ales ca li s-a spus romi (asta cred ca i-a ajutat cel mai mult, sa fie confundati cu romanii si sa faca tampenii pe afara).
    Intr-o cu totul alta ordine de idei, cred ca am mai combatut idei preconcepute despre mediul rural. Acolo daca ai nenorocul sa te nasti, ca si copil, practic nu ai copilarie, esti pus sa muncesti pe langa casa, la camp cam de cand stii sa mergi (poti sa mergi cu gastele la pascut, cu caprele, cu oile cu vacile (daca familia ta e destul de instarita sa aiba 1 2 animale). Asta pentru ca nu prea ai unde sa lucrezi cu carte de munca la tzara…

    00
  15. @zoso – Domnu’ Tapalaga trage pe langa cu voiosie in cazul de fata. A sustine ca toate cheltuielile ocazionate de cresterea copilului sunt acoperite satisfacator de alocatie e o tampenie cum rar mi-a fost dat sa vad (citesc). A nu intelege ca, dupa o nastere, nevoile imperative ale unei femei cresc (nu mai poate manca doar paine, trebuie sa manance echilibrat, trebuie sa se odihneasca cat de cat, trebuie sa se ocupe de copil) denota o perceptie ingusta asupra realitatii.

    Articolul ignora complet situatia demografica a Romaniei- i.e. suntem in kkt. Mergand pe aceeasi panta, in 2050 ajungem sub 17 milioane, si ritmul scaderii va creste.

    Un lucru nespus de nimeni e ca, daca statul ar functiona, nu ar conta atat de mult cine face copii, ar conta doar sa fie copiii, sa avem o natalitate ridicata. In anii ’60 -inceputul anilor ’70, cand inca functiona sistemul de invatamant si comunismul nu inabusise tot ce ramasese din perioada interbelica, o gramada de copii de tarani, care nu invatasera multe acasa, au facut salturi imense, datorita sistemului.

    Indemnizatia de nastere nu ar trebui sa te stimuleze sa nasti – corect. Toti ar trebui sa intelegem ca fara copii disparem ca specie, nu? Ar trebui sa fie clar ca daca bunicu si bunica nu-l faceau pe tata si alegeau cariera eu nu existam. Indemnizatia de nastere ar trebui insa sa te ajute in acoperirea cheltuielilor ocazionate de nastere, intrucat nasterea copiilor beneficiaza statului – cu alte cuvinte statul e cointeresat in nasterea copiilor (exceptii fiind China / India / cam atat).

    Nu in ultimul rand numai un imbecil poate spune ca unele mame nu-si educa adecvat copiii, atata timp cat nu exista alternativa sub forma unor crese / gradinite.

    Una peste alta, pacat ca hotnews nu apare in print – articolul asta putea folosi atunci la ceva.

    00
  16. Re indemnizatie de nastere acordata aiurea – complet de acord ca sistemul e abuzat, dar solutia nu e schimbarea sistemului, e inlaturarea abuzurilor. Cu alte cuvinte, daca o parasuta fenteaza prevederile legale prin intermediul unor contracte de munca aparente, fara substanta, sau prin intermediul declararii unor castiguri mai mari doar ca sa primeasca indemnizatie mai mare, fiscul / politia / jandarmii/ gunoierii / boc / basescu / geoana / ponta ar trebui sa se asigure ca asta nu se intampla, nu sa schimbe sistemul defavorizandu-i si pe cei corecti.

    00
  17. Cine se gandeste ca face copil doar pentru ca primeste 8 milioane pe luna, ori e prost, ori e prost. Cine naiba reuseste sa intretina copilu ala pe 8 milioane? Daca ar fi indemnizatia de 2000 lei as intelege, dar asa. . .

    00
  18. Guvernul lucrează cu români iar românii au o educație precară. Văd oameni la costum, care lucrează în multinaționale cum se comportă ca niște cocalarii de doi lei. Sunt numai mucuri de țigară pe străda și pe jos, se aruncă cu nesimțire mizeria oriunde, iar dacă întrebi un maimuțoi de asta la costum de face mizerie să vedeți ce atitudine critică are față de cei care muncesc cât de cât.

    00
  19. Acei copii nu vor ajunge niciodata sa munceasca, la 12 ani vor face la randul lor copii pe care statul ii va intretine.

    00
  20. @zoso: a majorităţii românilor. Ori crezi că suntem o naţie de intelectuali, înţărcaţi cu Traviatta şi care am învăţat alfabetul direct din Descartes? :)

    00
    • @Cata: io credeam ca platim ajutoare sociale pentru doctori si avocati care sunt intre joburi. mai zi-mi din astea, ca nu ştiam.

  21. @Jordan
    Nu stiu pe ce planeta traiesti tu, dar pe pamant riscul disparitiei lui Homo Sapiens ca specie e destul de scazut In conditiile suprapoplatiei, peak oil si imputinarii resurselor.

    Daca nu-ti permiti sa faci un copil fara a conta pe ajutorul statului, nu-l fa. Simplu.

    Romania are deja o gramada de copii flamanzi si saraci. Indemnizatiile de nastere nu fac decat sa le creasca numarul si sa creeze un permanent lumpenproletariatt al carui singura sursa de venit e facutul copiilor. Si cum in majoritatea tarilor masurile de incurajare a noilor parinti se taie- vezi Marea Britanie, etc, ar trebui sa te intrebi de ce.

    00
  22. Pot sa va intreb de ce discutam despre asta? Duc discutiile astea vreodata undeva? Ne baga pe noi cineva in seama?

    00
  23. No bine, am inteles. :D

    00
  24. leagea e data prost.

    cei de care se plange toata lumea…acei „prosti” si „analfabeti” de la sate…. „pietrele de moara” care ne tin in lumea a treia…tot vor face copii…indiferent de cati bani da statul sau nu da statul. pentru ca oricum sunt multi pe care-i doare-n cur de calitatea educatiei primita de copiii lor.
    (oare 80% din „mandria tarii”, acei vajnici aparatori ai „meritocratiei” de prin multele call-center-uri din capitala….sunt chiar bucuresteni ?!!? :D n-am plecat ma tot neamu asta de la coada vacii?! nu mancam acum cacaturi pentru ca toata lumea considera ca e „dezonorant” sa ai balegar pe cizmele de cauciuc?)

    in schimb cei care au de patimit sunt tot cei care apartin nivelului mediu. si vor fi afectati nu de suma….ci de perioada. pana la urma cu cei 8 milioane…daca iti doresti cu adevarat un copil…il poti creste….dar ii faci singur piureul de mere si morcovi….ii fierbi scutecele…si alte d’astea. dureros e faptul ca mama e obligata sa se intoarca in campul muncii dupa un an…cand cea mai importanta perioada pentru copil este 0-3 ani(ziceau niste psihologi idioti la un moment dat asta)

    00
  25. @zoso: si pana la urma cum crezi ca e mai bine, in state cu asistenta sociala gen Suedia/Finlanda sau in state in care fiecare e pe cont propriu gen SUA? Cum e mai bine pentru copiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ( (c) Tapalaga )?

    00
    • @Andrei: suedia si finlanda au protectie sociala pentru ca îşi permit. romania nu isi permite, dar in loc sa creasca cetateni inteligenti si utili societaţii, creste suedeji şi ţărani.

  26. Bre, io-s mai sarita un pic de pe fix, asa ca nu inteleg problema aia cu „ai mai importanti ani din viata copilului is de la 0 la 3 ani. Sau la 20 de ani. OK, mi-s de acord cu asta. Stai acasa. PE BANII TAI. Sau ai sotului, ca tu, daca esti casnica, nu produci.

    Nu stiu sa existe altundeva nebunia asta cu 2 ani de stat acasa. Pe unde am circulat eu, ai 6, respectiv 8 luni de concediu (6 pentru nastere normala, 8 pentru cezariana). Si culmea ca le cresc copiii si nu se mai da nimeni cu fundul de pamant ca in Romania. Unde toata lumea se gandeste cum sa fenteze statul, cum sa ia alocatii, subventii si somaj, fereasca al de sus sa chiar traiesti pe munca ta.

    Am zeci de exemple chiar printre cunostinte de indivizi ce iau subventii „pe sestache’, de mame ce au „asta” buha ani de zile si au lucrat MINIMUL necesar, doar sa agate banii astia, oameni sanatosi in pensii de boala sau pentru „handicap”, suedeji ce vin sa ia banii de la stat in masini scumpe etc.

    Problema este ca nu trebuie doar sa se taie. Asta acopera de fapt cretinismul unei slehte de incompetenti, de la medicii care semneaza adeverinte pentru o mita micuta, pana la inspectori si ministri. Trebuie luati la purecat toti „asistatii”, bagat amenzi si spaima in ei. Iar cei care i-au ajutat, sa simta si ei ca legea e pentru toata lumea.

    Dupa aia te apuci sa mai tai de unde se mai poate, de preferat de la „achizitiile” guvernamentale in jos.

    Revenind la problema asta, asa cum spuneau unii, cei care facem copii CAND E MOMENTUL, nu asteptam miloaga de la nimeni. Nu am nevoie nici de bani nici de concediul statului. Daca vreau sa stau cu puradelul acasa, stau, daca nu, sta bunica-sa sau ta-su, ca de aia are 2 parinti. Sau o bona, daca salariul e mult mai teapan decat banii pentru ea.

  27. Later edit: scuze de greseala: 6 SAPTAMANI si 8 SAPTAMANI, nu luni.

  28. Sfinte Cacat! Asta era! De asta nu aveti bani. Nu pentru ca in 40 de ani nu ati invatat nici sa scrieti corect. Daca ajutorul social va saraceste, mutati-va intr-o tara cu adevart saraca. Cu siguranta, isteti cum sunteti, acolo veti fi bogati, pentru ca acolo protectia sociala nu prea exista. In lumea civilizata exista protectie sociala. Nasol. Nu trebuie eliminata. E nevoie de organizare si verificare serioasa. Daca oamenii stau in palat si vin cu ML-ul sa ia banii pentru 5 copii, le tai macaroana, recuperezi banii si le dai amenda. Asa functioneaza in alte tari din UE. Inseamna ca se poate. Sigur ca unii vor reusi sa fenteze sistemul, dar nu toti – cum se intampla in Romania.

    00
  29. Stiu c-o sa trezesc reactii vehemente dar nu ma pot abtine …

    Un stat social-democrat isi trateaza in mod egal pe toti cetatenii sai. Cand e vorba de copii, un copil de tigan betiv e este egaulul unui copil de student la drept care este egalul unui copil de judecator… Drept urmare alocatia pentru ingrijirea copilului trebuie sa fie aceeasi pentru toti copiii.
    Un stat liberal democrat apica acelsi principiu insa alocatie este foarte mica sau deloc….
    Nu este corect sa ne plangem ca suedejii sunt incurajati sa faca copii fata de noi ceilalti doar pentru faptul ca alocatia e aceeasi chiar daca parintii contribuie cu impozite mai mari,

    In acelasi timp…
    De ce sunt tinerii nostri ne-educati….? Pentru ca parintii ii abandoneaza prea devreme ca sa merga la serviciu/ la furat..
    In primii 2 ani copilul isi creaza deprinderi si modele de socializare. Copilul ramas sigur sau o hoasca de bona/bunica va deveni un frustrat (ca majoritatea romanilor de acum) care va dori sa fie primul sa semaforul rosu sau sa stea be banda a doua doar pentru ca poate…
    Si n-am prea auzit de suedeji (sau despre parinti in general) decazuti din drepturi pentru cersetoria alora mici…

    Doua idei despre cum ar putea fi inlocuite alocatiile pentru ingrijirea copiilor pana la 2 ani:
    1. Impumuturi (la banca privata!) cu dobanda subventionata de stat. Parinetele responsabil (student/sau judecator din exemplele de mai sus) va aplea la imprumuri pentru ca stie ca poate reruna banii inapoi. si/sau
    2. Scutire de impozit pentru un numar de ani dupa concediul de 2 ani (fara plata) pentru ingrijirea copilului.

    00
  30. @zoso: la tara oricum se foloseste prezervativul tricotat din lana virgina! Nu se fac multi copii de ieri, de azi…

    00
  31. @zoso – yeap. exact.

    00
  32. @Brad – daca venitul tau (al familiei) e undeva intre 0 si 8 milioane, ti-ar conveni mai mult sa produci un plod – de care ulterior sa nu-ti mai pese si sa stai 2 ani acasa sa freci menta.

    Iesi un pic din oras, si du-te undeva intr-un sat la 30-40km de orice oras – in Baragan, de exemplu. Si o sa vezi multe exemple de genul ala.

    Ca sa nu mai zic ca exista o statistica conform careia 80% din indeminizatii dunt de 6oo RON. Ghici de ce …

    00
  33. Nod in papura gasim pentru orice, asta e clar. Daca taiem indemnizatia pentru mame nu se mai nasc copii si o belim cu poporul geriatric. Daca nu o taiem se umple tara de puradei pentru ca mama voia bani de tigari si de beutura. Oricum nu e bine

    Mai e o solutie, una la mijloc. Se cheama dictatura, controlul poplatiei, copii pe buletin, China.

    Alegere placuta!

    00
  34. @gog +100. Da, asta-i tine in loc pe toti viitorii JFKs, Rockefellas, Gates si mai stiu eu cine. Bine punctat, ai dreptate, si sunt sigur ca Mozambicul ii va primi pe toti cu bratele deschise.

    @MagdaLeen
    Hai sa o luam altfel – suedejii si oamenii saraci fac sex fara sa se gandeasca la consecinte. Nu stiu ce-i ala planning familial, nu iau in calcul prezervative sau alte masuri contraceptive. 99% din tiganci raman bortoase pentru ca si-o trag fara a folosi metode contraceptive,nu pt alocatie. Asta nu se va schimba.

    Pe de alta parte oamenii cu un venit mediu, el + ea = 40/50 milioane / luna, care se descurca acum, care muncesc, care au motive sa creada ca vor avansa, nu vor face un copil daca ea, care trebuie sa ramana sa-l creasca, nu primeste o suma de bani in perioada aia. Perioada in care nu poate lucra.

    Nu in ultimul rand, inca nu am ajuns sa ne pese de Homo Sapiens. Ne pasa de noi, de rromani, asa cum suntem noi. Inca nu putem vorbi de o singura natie globala, asa ca esti total pe langa.

    00
  35. Pai io ce am tot zis?

    ….

    00
  36. recomand prezentarile lu’ Hans Rosling ;)

    00
  37. Îndemnizația pentru mame acordată din 2004 până în 2008 a stimulat natalitatea mai ales în rândul familiilor din clasa mijlocie, NU în rândul săracilor sau a suedejilor.

    Anual primesc alocații 200 000 de familii, dar anual se nasc mai mult de 200 000 de copii, deci luând în considerare că îndemnizația momentan se acordă pe 2 ani, cam 40-50% din familii primesc această îndemnizație. Deci NU toți care nasc primesc.

    Săracii și suedejii nu-și planifică nașterile, ei oricum fac cum reușesc, și apoi încearcă să se descurce. Politicile privind natalitatea nu modifică comportamentul lor, mai ales a suedejilor NU.

    00
  38. Ca sa primesti ajutorul de la stat trebuie sa fi contribuit cu 12 luni inainte la CASS. Cam cati dintre suedeji/tarani crezi ca is planifica chestia sta. Cum zicea si trooper: 85% i-au minimul. Dar nu pentru ca cei 85% sunt tarani/suedeji ci pentru ca 85% dintre ROMANI castiga salarul minim (oricum sub 1000 de roni) pe saptamana. Spune-mi zoso (si altii) ce servici se gaseste intr-un sat din baragan si nu numai? o vanzatoare la magazinul din sat (asta daca nu e AF) femeie de serviciu la scoala/primarie si cam atat.

    Ah, si o profesoara/invatatoare ia tot indemnizatia minima. Le incadram si pe ele la taran/tigan?

    00
  39. @camionagiu: tu ai trait pe vremea lui Ceasca?!? Ce indemnizatii aveai pe vremea aia?!? Avea pedeapsa daca faceai avort, aia aveai! Si n-aveai mijloace contraceptive…

    00
  40. @Dojo: Daca tot esti dintr-o bucata, vezi si parul din propriul ochi (respectiv al propriului stat)! Daca tot ai „circulat” prin lume, poate ai vizitat si tari precum Austria, unde exista ascensor functional la ORICE magazin cu etaj, inclusiv de la metrou spre strada (cel putin in Viena). Exista la noi asa ceva? Ar fi foarte necesare intrucat ofera libertate de deplasare persoanelor cu dizabilitati si mamelor care au copilasul in carut (sau chiar in burtica, cele care au purtat copii stiu cum este in ultima luna).
    Referitor la pensiile (ajutoarele) acordate pe nedrept (mai bine zis, ilegal), desi sunt de acord ca exista multe persoane care benefiaza de asa ceva, am si un contraexemplu: o cunostinta, avand o problema de sanatate destul de grava, ajunsa in fata comisiei de evaluare (dupa ce i s-a recomandat de la neurochirurgie sa nu mai munceasca, altfel existand riscul de a paraliza)…surpriza…a fost gasita sanatoasa fiindca s-a prezentat pe picioarele ei acolo (ce calmante a luat pentru a reusi asta nu a contat!).
    In privinta copiilor…daca bunicii sunt departe sau lucreaza inca, iar tatal nu castiga suficient cat sa intretina 3 persoane (adica 1500 EUR minim, salariu pe care nu stiu, sincer, cati tineri il au)…asta inseamna un singur lucru in viziunea ta si a altora: nu faci copil si gata! Dar nu iei in calcul si faptul ca unele femei nu se simt implinite asa…traind numai pentru ele si nelasand nimic in urma!!! Sunt convinsa ca o mama care a muncit inainte de a avea copilul, munceste si dupa cei 2 ani, isi doreste si o cariera frumoasa – si ma refer in special la femeile cu studii superioare. Nu cred ca o femeie educata are mai mult de 2 copii! Nici nu ar avea cand sa se ocupe de ei, mergand si la munca. In plus, pentru aceasta indemnizatie, eu si sotul meu contribuim zeci de ani la stat (in timpul sarcinii o singura analiza, nu f scumpa, am facut-o gratuit!)
    Cei care faceti copii CAND E MOMENTUL, aveti grija, ca niciodata in viata nu ai tot ce-ti doresti…si mereu amani pana risti sa…ramai cu regretul (exista un ceas biologic la femei, exista menopauza precoce)!
    Si daca vreti sa gandim obiectiv: sa nu se dea o lege pe viitor ca numai persoanele care au dat statului cotribuabili sa beneficieze de pensie! ORICE este posibil la noi!

    00
  41. Scuzati eroarea: Si daca vreti sa gandim obiectiv: sa nu se dea o lege pe viitor ca numai persoanele care au dat statului CONTRIBUABILI sa beneficieze de pensie! ORICE este posibil la noi!

    00
  42. asa ne-a umplut Ceausescu tara de suedeji, prin indemnizatii. Romanii tot un copil, doi faceau si cheltuiau cu el tot ce aveau, suedejii bagau cate 8-10 si uite-i acum prin puscarii, prin somaj si prin intersectii cu vanzarea de prostii la parbriz. Daca feitisizam natalitatea e foarte rau, interesant ar fi sa crestem calitatea poporului, nu numarul de cacaciosi.

    00
  43. @camionagiu: de curiozitate, cat era alocatia aia, si cum se dadea?

    00
  44. Ultima oara am auzit ca sunt 7 mil de suedeji in romania, asta inseamna jumatate din poplatia tarii daca mai avem 20 din care 5 sunt plecati afara.

    In curand o sa fim minoritari la noi in tara :))

    00
  45. Era 200 de lei indemnizatia, iar suedejii de la mine din cartier (si din bloc) luau cate 7-8 indemnizatii. Avand 1600 de lei din copii, ei cheltuiau extrem de putin cu acestia, plus ca unii mai capatau ajutoare si de la sectanti (care alergeau dupa acest tip de familii). Pentru ei, cateva alocatii erau bani nu gluma. Iar copiii aceia nu consumau, dar produceau, erau pusi sa stea la cozi, familiile lor cumparau multe alimente, le revindeau apoi cu profit. Si altele.

    00
  46. da, normal, e si problema ca se faceau mai putine avorturi (insa femeile si mai ales tigancile cand voiau sa faca aveau babele lor), dar alocatiile ceausiste au fost un motor nenorocit de puternic al suedejizarii Romaniei. Multumim, Tovarase Nicolae Ceausescu!

    00
  47. de cand are nevoie tara asta de oameni inteligenti care chiar sa produca ceva?
    romania nu are nevoie de asa ceva, prostime multa ca sa mearga alegeriile si sa nu se puna intrebari, ce mama dracului doar mai avem paduri, munti, ape de vandut asa ca afacerea merge mult mai bine cand ai de a face cu prosti

    00
  48. Foarte bine ..scris! Ar trebui sa se scrie mai des pe aceasta tema si poate in final…s-ar lua si ceva masuri.
    Incurajam nasterile in familii sarace si fara educatie, in timp ce mamele cu facultati si job-uri bune „nu-si permit” sa faca copii…cu salariu ala „corect”…
    Traiasca Romania!!

    00
  49. @ culaie: true. Si Groparii sunt bine mersi asa inmultiti!

    00
  50. cica se economisesc 25 milioane de euro. deci asta e o discutie absolut degeaba. astia-s bani in somalia, aici sunt apa de ploaie. ar trebui sa li se dea mai mult mamelor. dar pe criteriul veniturilor din care au platit contributia si al studiilor pe care le au.

    00
  51. @morbo – ssssssssssttttttttttttttttt, sa nu se prinda lumea ca se da circ in loc de paine si ca astia incearca sa mute marea cu galetuta…

    00
  52. E spam nesimtit, da’ din aia ‘nspe mii de „unici” ai tai iti permiti sa imi dai si mie cativa. Nu ca as avea ce face cu ei…

    Ce scriam eu acu’ cateva luni:

    https://sedentarul.wordpress.com/2017/05/16/sporul-natural-versus-selec%c8%9bia-naturala/

    Punem de-un partid?

    00
  53. Daca nu trece mesajul anterior de revizia sefului, esenta vederilor mele in domeniu: sa nu le dea bani, sa le dea scutiri de taxe de valori echivalente. In loc sa le dea sase milioane pe luna timp de doi ani (adica 144 de milioane), sa le dea scutiri de taxe si impozite pe N ani pana cand se termina astia 144 de milioane (indexati cu rata inflatiei, evident).
    Si atunci elimini din ecuatie si suedejii, si smecherele care si-au tras un salariu mare pe fix un an inainte de nastere.

    00
  54. Eu zic sa ne taiem beregata de pe acu`, ce sa mai asteptam 2-3 generatii- ca sa ce?Suntem fucked up ca natie? Suntem. Si cu oameni de astia ca unii de aici care cred ca daca ii ard pe toti( si corecti si incorecti) se schimba ceva in bine, nici nu trebuie sa ne mai ingrijoreze viitorul.

    00
  55. Ar trebui stimulate si mamele care sunt in high management, care contribuie substantial la bugetul statului, ar trebui sa li se acorde cel putin 85% din salariul net avut. Patura mijlocie nu o sa faca mai mult de un copil pt ca nu au bani sa-l intretina si pe al doilea, o sa se reproduca cei cu venituri mici ca stau si incaseaza alocatia ca pe venit..in special cei din mediul rural

    00
  56. Nu inteleg de ce toata lumea se comporta ca si cum statul ar da acesti bani . o sa am un copil in iulie anul viitor. viitoarea are salariul pe cartea de munca 2000 k eur cam de 2,5 ani.inainte de asta a castigat vreo 2 avea 1000K eur.
    vreti un calcul cam cat a contribuit la CAS la stat? si cam cat a beneficiat din cat a platit de sanatate, spitale, servicii.
    mi se pare absolut penibil cum vorbesc unii ca sa se afle in treaba..
    adica cum ar veni, oamenii dau multi bani la stat cand nu e criza, statul cheltuie aiurea banii iar cand oamenii trebuie sa beneficieze de acei bani statul ce face?? zice , banii vostri i-am cheltuit noi si partidul pe „investitii” si acum nu mai avem de unde; si mai vin si unii care
    inca o data.. Aceasta nu este o pomana de la stat cum vor unii sa prezinte. Oamenii au contribuit si acum au dreptul sa beneficieze de pe urma lor pentru o perioda scurta ..
    daca statul nu e in stare sa se gestioneze, atunci sa faca CAS privat, oamenii sa plateasca CAS in mediul privat si s-a incheiat discutia.

    00
  57. Tinand-o fara educatie (pe poplatie, sau educatie ‘Funeriu’) + coruptie de zile mari + imprumuturi de la salvatorii FMI +++++, asa condamni generatii intregi la saracie (+ propaganda basista). De unde ma uit eu, tot articolul asta are iz de propaganda (pro basista).
    Daca te opui inmultirii fara limite sau ratiuni practice al suedejilor (si altora) exista solutii, una dintre ele a dat-o cineva mai sus, restrangere de ajutor pentru un singur copil, sau pentru doi. Mai exista si altele, sa plateasca statul produsele cele mai frecvent trebuincioase bebelusilor in locul mamelor, sa @tudor.2 sa cresti venitul parintilor prin scutirea de parti din impozite sau impozite intregi (cum ar fi impozitul pe casa, din salariu, etc), etc, etc, etc. Problema nu e de fapt existenta solutiilor ci ca baietii platiti sa le caute (pe ele, pe solutii) au alte treburi.
    Ca avem mortalitate infantila mare si natalitate mica ce duce la imbatranirea grava a poplatiei (si diminuarea ca numar) nu spui nimic ?
    Astept sa scrii si despre taierea de 5.5% din unele pensii, sa vad ce parere are un propagandist basist despre treaba asta. Cum vede un baiat de bine interesat de viitorul natiunii o treaba ca asta?

    00
  58. Eu am fost anul asta in excurise nu demult,luna trecuta.In timp ce ne-am oprit sa vizitam o cetate ne-am intalnit cu 2 fetite,cred ca nu aveau mai mult de 5 ani,care cerseau pentru un leu.Mie mi s-a parut foarte trist.Nu poti numi oameni pe parintii care le-au pus sa cerseasca de la o varsta asa frageda.
    In Romania lenea miroase de la o posta.E mai usor sa faci un ban ne muncit decat sa te chinui sa lucrezi,indiferent de slujba.Nu toata lumea e sef ,medic sau inginer.
    Sa faci un copil pentru 800 ron e o miscare naiva.Copilul ala nu dispare dupa ce nu mai primesti acei bani, plus ca pe viitor va avea nevoie de:hainute,jucarii,mancare si multe altele.Cine considera ca nu are bani sa creasca un copil n-are rost s-al faca .Condamna o alta fiinta nevinovata la saracie si mizerie

    00
  59. Postez si io, ca nu’s ce m-a apucat. Dar prea multi par pe langa subiect.

    Nene, mai intai ca e vorba numa’ de mama care au lucrat 12 luni inainte de nastere cu contract de munca. Deci minoritarii si saracii aia de la tara care habar nu au ce fuck si dreg cam ies din schema.

    Si doi, comentariul lui Tapalaga era de dinainte de decizia finala: pentru aia cu salariul mare exista alternativa procent din salariu mare, limitare la 3400 de ron, un an de zile acasa. In al doilea an, daca te intorci la munca mai iei inca 500 de ron lunar, un an de zile. Eu cunosc N mame din astea, platite la 1000 de euro/luna care nu au stat 2 ani acasa. Nu le-a convenit. Si cam asa se si intampla in realitate. Nu discutam nici despre croitorese, nici despre femei de serviciu la banii astia.

    Pentru cei cu salariul mai mic, e convenabil sa stea doi ani acasa, platiti tot procentual, dar limitati la 1200 de ron.

    Eu zic ca astia s-au scremut si au incercat sa impace ambele „categorii” de mame. A, poate ca unii vroiau doi ani de zile acasa, cu 85% din venituri si plafon la 1000 de euro. Da’ cheia de la casa de bani nu o vor?

    00
  60. Vezi primele minute din acolo este explicat totul…

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube