Cum asa?

Cum, necum, situația e în felul următor.

Pe la începutul lui septembrie (2018) am citit titlul unui articol care spunea că vreo 3000 de școli nu se vor mai deschide din lipsă de elevi. Am ridicat o sprânceană și mi-am continuat click-urile zilei. Apoi, am citit un studiu demografic – nu-l mai găsesc, l-am citit pe HN, au un search din evul mediu – în care se spunea că România se golește de cetățeni și că prin 2030 vor mai fi 16,5 milioane de locuitori. Acum câteva zile era un alt studiu care spunea că în ultimii 10 ani România a “pierdut” 800.000 de elevi.

Instantaneu, mi-am adus aminte de lamentările din ultimii 20 ani – din lume, în general, nu neapărat din România – cum că “suntem prea mulți pe pământ și asta o să ducă la…”. Uite că se lamentau degeaba. Bineînțeles că asta nu înseamnă că populația mondială a scăzut, dar trendul este evident, peste tot, inclusiv în țările religioase și/sau sărace. Înjumătățirea mediei de nașteri/femeie în numai 20-30 ani are efecte foarte rapide. Iar la ceea ce se vede cu ochiul liber în jurul nostru, peste tot, cred că cifrele actualizate sunt și mai jos.

Cu siguranță, în acest moment, foarte puțini își dau seama de consecințe. Suntem, fiecare în mediul lui, bine, sănătoși și cu moralul de fier. Mai tragem puțin, mai o bere, mai un latte în mall și, în curând, vine binemeritata pensie. Doar că, situația nu o să fie chiar așa. Indiferent cine va fi la putere și ce politică vor face, situația va fi fără ieșire.

Dacă țările occidentale-Franța, Germania etc-și-au făcut “plinul” de imigranți care să contribuie la sistemul lor, România încă se luptă cu Iliescu, Năstase, Ponta și Dragnea. Până când, într-o zi, când occidentul va închide bine de tot porțile pentru imigranții africani și asiatici, România se va “bucura” să îi primească. Pentru că va avea nevoie de ei ca de aer. Iar xenofobii și rasiștii se vor adapta mai repede decât credem. Forțați de împrejurări. Iar România de astăzi se va schimba incredibil de mult. Și de repede. Vom deveni o nație mai pestriță decât Franța sau Germania, într-un timp foarte scurt. Ar fi bine să nu ne lăsăm surprinși. Că pe noi istoria ne-a cam prins mai mereu cu pantalonii în vine.

Harari. În fiecare zi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

73 comentarii

 1. Toate cele 3 carti ale lui Harari.

  120
 2. Nu vor veni asa iute si asa multi emigranti pentru ca suntem o tara saraca si oamenii incearca in locuri mai bune. In acelasi timp ma indoiesc sa vezi africani intr-o tara fara sisteme sociale bune, nu sunt chiar recunoscuti pentru harnicia lor.
  Asiaticii in schimb da, aia muncesc fara mila si se adapteaza oriunde, probabil vom vedea tot mai multi.


  Comentariu apreciat.550
 3. In 20 de ani chinezii vor clona oameni fara nici o jena. Probabil vor fi sclavi utili pentru ceea ce nu fac robotii. 1984 scrie pe noi.

  150
 4. Adica asiaticii si africanii aia vor veni in Romania doar ca sa aiba privilegiul de a platii pensia la 4-5 pensionari romani, fara sa obtina nimic in schimb? De ce ar face asa ceva in conditiile in care ar deveni singura parte activa a societatii, avand painea si cutitul? Din solidaritate? Nu ar fi mult mai simplu sa nu plateasca nimic si sa ii lase pe neajutoratii sa crape?
  Poate ca ocidentul, avand capital, ii va putea pune la munca. Eu ma indoiesc insa. Odata ce vor fi majoritari in fortele armate, cel mai probabil o vor pune de o revolutie.
  Ne asteapta timpuri interesante. Oamenii judeca de parca toate lucrurle sunt menite sa ramana de-a pururi neschimbate. Din acest motiv istoria le ofera mereu numai surprize neplacute. Probabil ca sunt sanse ca emigrantii aia sa se dovedeasca persoane nemaipomenite gata sa se sacrifice pentru pensiile noastre. Mai multe sanse avem insa sa ne bage intr-o oala ca sa pregateasca o supa.


  Comentariu apreciat.380
  • Pentru ca la ei vor fi conditii inumane de trai, mult prea cald, nu va mai fi apa potabila, desert, se vor omori intre ei pentru o radacina de copac.

   170
  • Ce revolutie, astia vechi majoritatea sunt europenizati, nu vor sa auda de prostii aferente tarilor din care provin.
   Nu se sacrifica pt pensiile noastre, doar platesc contributii. Si tot de aici o sa-si ia propriile pensii. Oricum, cand o sa se schimbe clima serios de tot, o sa fie peste 100 milioane de egipteni, peste 100 milioane de iranieni, peste 50 milioane de irakieni, peste 50 milioane de afghani, peste 250 milioane de pakistanezi, vreo 200 milioane de bangladeshieni etc.etc. care o sa vrea sa vina in europa.Si mai mult decat vor acum.

   140
  • Fukk, acu am văst că e scris de fluture articolul. Am zis că nu comentez la astea.

   120
 5. Deja unele fabrici de confectii (parca) aduc migranti. Cred ca destul de repede o sa se constate ce bine e cu migrantii astia, decat mai bine mandru si sarac si “ce tara pustie, parca nu era asa”

  80
 6. cum iti asterni, asa dormi ! .. si daca nu dormi bine .. poti oricand muri ! nu e ca si cand s-ar sfarsi lumea (pentru ceilalti) ! :) .. este exagerat temerea ca nu va mai avea cine plati pensii .. pentru ca: “si ce daca” ?!

  00
 7. Pai si bulgarii ce sa mai zica? La ei declinul e si mai accentuat. In maxim 20 de ani vor deveni majoritari cetatenii de etnie. Pana si Rusia o sa aiba o problema, musulmanii de la 10% vor ajunge in 30 de ani la o treime din populatie.

  Pana la urma urmei, nu prea mai conteaza. Dupa ce iesi la pensie, daca ai noroc mai traiesti 15 ani, si pe urma se incheie socotelile cu lumea. Vin altzii..

  90
 8. 16,5 in 2030? cred ca atatia sunt acum la modul cel mai real. statisticile sunt mincinoase. eu figurez in tara cu domiciliu, asa si toti prietenii mei, unii din ei plecati de ani de zile, plus toti aia care sunt plecati “temporar” cate 3 ani la munca, in mod repetat.

  clar Romania are deja nevoie de forta de munca in conditiile in care economia ar creste real nu pe credit si consum.
  altfel, asa cum e acum e perfect, tara se duce dracu’ repede si bine. carpe diem!

  altfel, daca gandesti pe termen mediu, Romania are nevoie de minim 4 milioane de muncitori si cred ca cele mai ok natii care sa se integreze si care sa fie acceptate de romani sunt:
  – chinezii – deja o istorie lunga cu noi – “dragonul rosu”
  – vietnamezii, pakistanezii, filipinezii – bone, bucatarese, chestii
  – indienii – forta de munca , constructii, it
  – africani din africa centrala sau de vest – constructii, infrastructura
  – arabi/musulmani – pe zona de comert.

  dar asta nu acum ci in 10 ani cand se duc inca 1 milion dintre decretei.


  Comentariu apreciat.240
  • Idem si eu și toți prietenii mei, buletin de România = rezident în România = inclus în ăia 19 milioane.
   O parte din ei sunt deja cetățeni ai țării în care s-au dus, nu o să revină


   Comentariu apreciat.290
  • Pakis ok? Indieni in constructii? Arabi/musulmani? In afara de indieni, toti astia vin in tarile din Vest, isi fac satra de copii si apoi traiesc pe ajutoare sociale si alocatiile copiilor. Cred ca mai stim noi pe unii care la fel, tot din India vin si aia.


   Comentariu apreciat.280
  • NOU
   #19

   Dacă tot stai în Franța mă așteptam să fii mai cu picioarele pe pământ. În ce univers paralel trăiești de ai impresia că vor veni africani, arabi și indieni să muncească 10-12 ore aici? Ăia se înghesuie în Occident pentru ajutoare sociale, puit minim 7 copii cu 3 neveste și gratuități de tot felul.

   190
  • Buletin de Romania nu e egal cu rezident in Romania. Rezident in Romania inseamna o persoana care locuieste mai mult de 6 luni neintrerupt in Romania, indiferent de cetatenie. Aceeasi metodologie e si in alte tari din UE, ca sa nu fie numarati oamenii de 2 ori. Ca in Spania sunt aproape 1 milion de rezidenti cu cetatenie romana. Deci cu buletin roman. Si sunt luati in calcul la populatia Spaniei, nu a Romaniei.

   30
  • Vietnamezii- Industria navala!

   30
  • m:
   Eu am cetatenia romana si adresa in bucuresti.
   Eu am cetatenia germana si adresa in berlin.
   De la 1 februarie 19 voi avea si cetatetinia poloneza.

   Eu nu mai locuiesc in romania din iulie ’90.
   Eu nu locuiesc in polonia, dar am adresa din 2001.
   Eu locuiesc in germania.

   De unde sti tu ca toti cei 1 milion de romani din spania nu au lăsat-o moartă si nu au informat pr nimeni si nimic in romania ca nu mai stau in tara.

   Eu cel putin sunt numarat acum de 2 ori: 1x romania, 1x germania si de la anul 1x polonia… Nu este greu de inteles

   120
  • @AlexF, relaxeaza-te un pic, ca ai prea multe steaguri de numarat. Vezi sa nu mai treci granita la nemti ca aia iar te numara.

   Cum poti, totusi, sa emiti asemenea ineptii? Daca ar fi cum zici tu, populatia Europei ar trebui sa fie un miliard. La câti oameni se deplaseaza in mod constant in interiorul ei. Tu ai impresia ca populatia se numara doar la recensamânt? Si, daca nu te prinde acasa, nu te mai numara? Ai auzit de rezidenta fiscala, printre altele? In fine, pierd vremea…

  • @Comisaru’ Moldovan, este corect ce zici doar rogu-te, ia in calcul o posibila inchidere a granitelor “shengen” pentru africani si alte natii pentru a preintampina o crestere si mai mare a populismului.

   00
  • @alex f
   Rezidenta înseamnă unde locuiești, nu unde ai inca o adresa sau mai multe.
   La recensământ au numărat doar pe cei care locuiau de mai mult de 6 luni in Romania (pe cei găsiți+ cei despre care au zis alții că locuiesc acolo de cel puțin 6 luni). Nu te-a numărat nimeni in Romania la populație rezidenta daca n-ai mai locuit aici din ’90. Și proiecțiile /estimările ulterioare ale populației s-au făcut in principal pe baza recensământului. La populația rezidenta a României intra cetățeanul sirian care locuiește de exemplu de un an în Romania, dar nu are cetățenie română. Tu nu intri, chiar daca ai cetățenie. Nu te-au mai găsit la recensământ și în alte baze de date actualizate periodic, e clar că ești rezident în altă parte.
   Exista o metodologie clara de numărare, nu te numără de mai multe ori la populația rezidenta.

   00
  • AlexF, ma indoiesc ca poti sa ai 3 cetatenii. Pana mai acu ceva timp, nemtilor nu le placea nici a 2a, asa ca la una trebuie sa renunti la un moment dat.

   00
  • Nu numarul cetateniilor e problema aici, ci faptul ca el crede ca e numarat peste tot unde se culca.

 9. Asigurarile sociale nu sunt mult diferite de o schema ponzi. Functioneaza doar daca numarul platitorilor e mult mai mare decat cel al beneficiarilor. Emigrantii sunt doar un paleativ, nu rezolva problema reala a sistemului, pot eventual sa ii amane putin deznodamantul sau sa il grabeasca, deoare introduc noi probleme insolubile in sistem. Nu exista de fapt solutii credibile la problema demografica, nici la problemele sistemului de pensii, e un cerc vicios in care a intrat societatea. Solutia problemei va fi veni de la sine odata cu prabusirea sistemului care o intretine. Cam la fel cum solutiile la problemele insolubile ale imperiului roman au venit odata cu prabusirea acestuia.


  Comentariu apreciat.230
  • One of the main causes of the fall of the Roman Empire was that, lacking zero, they had no way to indicate successful termination of their C programs.
   — Robert Firth

   120
  • Mayasii nu au avut problema asta, din fericire. Putem lua exemplu de la ei.

   90
 10. Pe aceeasi tema recomand cartea Factfulness: Ten Reasons We’re Wrong About the World – and Why Things Are Better Than You Think de Hans Rosling . E cel care a inventat bubble charts. Check this out….https://goo.gl/5eK6CJ

  80
  • e corect ce zici, aka ce zice HR la nivel macro, global. Asia mica-Africa subsahariana o vor duce mai bine decat acum, DAR, asta nu inseamna ca nu pot sa fie crize punctuale care sa ii indemne sa se miste incet incet. Ca in Romania anilor trecuti, majoritatea au plecat dupa ce au putut sa isi cumpere un rucsac si sa il umple cu conserve (metaforic vorbind). Cu hainele de pe ei si pe jos (trecand granita prin apa) au plecat in 90 – imi povestea cineva cum faceau, cu calauze, dar majoritatea au plecat cu masina si cu avionul. La fel va fi si peste 15-20 ani. Hans Rosling nu il contrazice pe Harari; impreuna fac un tablou mai corect. Sunt 3 poli cu populatie densa – Europa de vest are o densitate de cca 200 locuitori/km2, Asia de SE tot pe acolo si Africa sub Sahariana. Romania are sub 80 locuitori/km2 – si cam la fel e toata salba de state intre astia 3 poli. Varianta optimista ar fi ca pensionarii vest europeni sa vina cu 200.000 eur/fiecare, in grupuri de cate 10 milioane si sa inceapa a doua colonizare. Sa isi cumpere terenuri si sa isi faca de la zero orasele lor, spitale lor, aeroporturile lor. Patternul istoric cam asta e – fie vin asiatici/asia mica fie germanici. Cred ca depinde si de noi cat de mult insistam cu idea ca e rau sa vina strainii sa ne cumpere terenuri.

   20
 11. Chestia cu 16.5 mil/2030 e manipulare. Sunt mai putin de 15 milioane in tara. Cifrele oficiale-s umflate ca sa nu se observe dezastrul demografic. Orasele de provincie-s goale dupa ce pleaca italienii/spaniolii/englezii.


  Comentariu apreciat.450
  • Lasa ca nu-s asa de multi cei plecati cu anii. Aia care tot vin si pleaca se pun la romania, nu au rezidenta in spania, italia etc.
   Oricum, daca sunt doar 15 milioane, la ce pib avem inseamna ca pib/locuitor e de fapt de tara dezvoltata :)

   80
  • @m: “se pun la”, “avem pib” – deci TOT contopisti suntem, nu? Sa dea bine pe liste/in scris :)
   1) Aia care vin doar in concediu poti sa-i “pui” unde vrei, dar practic? tot mai putin romani sunt. Copiii lor nici atata.
   2) Iar cu pib-ul, ce conteaza ca teoretic e mare daca strazi/servicii/administratie – practic totul e la pamant?

   Daca e asa de (mai) bine/comparabil cu Vestul, de ce nu se emigreaza cu miile din Vest in Rmnika?

   80
  • Nu ziceam de concedii. Ziceam de 6 luni acolo, 1 an pe aici…
   Pt că pib-ul și bugetul (și structura lui) sunt lucruri diferite, de aia n-avem lucruri frumoase :)

   10
  • Hm, n-am vazut pe nimeni de Doamne-ajuta sa stea 6 luni afara si 1+ an in tara. Cu asemenea ‘prezenta’ nu te (mai) angajeaza nimeni in alea 6 luni.

   20
  • Vai, ce noroc pe capul nostru sa avem un specialist in manipulari. Bai, bine ca ne-ai spus ca manipuleaza astia cifrele. Noroc cu tine, ca ne-ai deschis ochii. Abia astept sa-ti citesc si alte teorii ale constipatiei.

  • @domnu’ fluture M-ai inteles gresit: mi se rupe de ‘conspiratii’, mai ales in R:); doar ca cifrele astea par umflate cand compari cu realitatea din ‘teritoriu’. Si ironiile ieftine n-ajuta nicaieri. Sau poate esti de la kmkz/TNR? Daca da, pune macar in paranteza ca textul e pamflet.

   20
  • DanC – ti-am mai citit aberatiile pe aici. Astept cu interes lucrarea ta de doctorat, in care dezvolti cum numeri tu “realitatea din teritoriu” vs. “minciunile INS”. Chiar sunt curios cum poate cineva, o singura persoana, sa estimeze daca intr-o populatie sunt 15 sau 18, 25 de milioane de indivizi.

   Cam tot ce comentezi tu e pamflet.

 12. Nu are nevoie. In istorie o gramada de civilizatii mici si mari au disparut pt ca s-au inasprit conditiile de trai, seceta, boli, razboaie, barbari, s-au inmultit prea mult intr-un loc ce nu le-a mai oferit ce trebuie etc. Nu ai nevoie de nimic, poti sa mai si dispari ca natie, no biggie. Si inainte popoarele au migrat pt ca unde au stat era seceta si lipsa de resurse, era nasol. Si aici la noi a venit o seceta data de climatul social si politic de rahat.

  180
  • Nu zice nimeni ca “are nevoie”. Nici alte tari care au imigranti nu au “avut nevoie”, dar, ce sa vezi, pâna la urma a fost bine ca i-au avut.

   Bineinteles ca nu e nicio problema, mai dispar natii, dar daca nu e molima, ceva, nu va disparea chiar asa repede, adica inainte de venirea acestor imigranti.

 13. Sambata am trecut pe langa un santier mare din Bucuresti, unde se construiesc blocuri de birouri. Vreo 30-40 de baieti zambitori cu ochi oblici (pariul meu e pe vietnamezi, dar puteau fi orice din zona) asteptau cuminti in ploaie un autocar, inca echipati in hainele de lucru. Cine stie in ce maghernita ii duceau sa stea 10 in camera pana a doua zi cand reveneau sa bage cele 12 ore legale de munca.
  2030 ala nu e chiar asa departe.


  Comentariu apreciat.340
 14. Ej glumetz babaetu cu migrantii tai :-)

  110
 15. Hai sa iti explic cum e aici (IE): bucurosi sa accepte emigranti! Sunt fara numar!
  Dar:
  – un emigrant (sunt cateva clase de regula) isi inscrie copilul la o scoala.
  – spune altora din aceiasi clasa.
  – scoala respectiva se umple de elevi noi
  Daca o scoala (nu o scoala rasista, sa fie clar! nu exista director de scoala rasist in functie) nu are “norocul” sa atinga masa aia critica de emigranti, se ajunge la junior infants cu 9 elevi europeni (chiar nu vreau sa scriu albi, dar aia e realitatea)! Serios! E ridicol la nivelul asta!!!

  Stii faza cea mai faina? Copii indieni sau din Orientul Mijlociu care participa fericiti la sarbatorile de Craciun! Sa fim seriosi, Craciunul nu mai are nici o treaba cu Isus sau crestinitatea. E totul despre distractie si cadouri. Si aia nu sunt idioti. Copii apreciaza cadourile si sarbatoare din jur si parintii nu ii descurajeaza!

  10
 16. raspund tangent mai multor comentarii.

  din aia 15-16 milioane care le estimati voi cel putin un sfert misuna in bucuresti (includ aici localitatile limitrofe inclusiv din alte judete decat ilfov. ca o concluzie la alta discutie, se stiu ei cine sunt, e jegos bucurestiul, e aglomerat, e naspa, e intr-un hal… d-aia vin toti moldovenii, ardelenii, oltenii si celelalte natii unite aici de se termina orasul 15 kilometri dincolo de centura care inca nu exista.

  vietnamezi sunt in constructii. cateva sute la firma la care lucrez si cea cu care colaboreaza la niste proiecte. de cazat sunt cazati in baraci d-alea container. alaturi de romani (romani, nu tigani), dar niciodata combinati. ghiciti acum unde iti poti uita linistit portofelul si din cauza ca ai curajul sa intri ca nu te manca gandacii.

  acum vreo 10 ani, la alta firma se catarasera in pozitii cheie de muncitori niste sri lankezi. invatasera romana si faceau tot ce li se spunea mai repede si mai bine decat oricare roman. erau oamenii de baza prin echipele pe unde erau imprastiati iar excavatoristul era un mic rachmaninov cu magaoaia de 40 de tone.

  130
 17. NOU
  #51

  “Pentru că va avea nevoie de ei ca de aer. Iar xenofobii și rasiștii se vor adapta mai repede decât credem. Forțați de împrejurări. Iar România de astăzi se va schimba incredibil de mult. Și de repede. Vom deveni o nație mai pestriță decât Franța sau Germania, într-un timp foarte scurt. ”

  Deci dacă nu vreau să facem prostia imigrației masive și necontrolate pe care au făcut-o vesticii sunt “xenofob și rasist”? Cam asta se înțelege de acolo.
  Apoi spui că vom deveni o nație pestriță de parcă ar fi o chestie normală, inevitabilă și incontrolabilă. Lucrul ăsta va fi posibil numai dacă noi vom permite. Vor aduce firmele de confecții și alți angajatori de sclavi un milion de muncitori, ne mai bagă și UE 500.000 de “refugiați” -cifra nu e de la mine- și să vezi belea cu multiculturalismul ăsta când s-or muta investitorii prin alte țări subdezvoltate. Ori îi întreținem ori ne dau în cap. Noi nu suntem în stare să integrăm țiganii dar ne trebuie vietnamezi, indieni sau doamne ferește, arabi și africani!
  Chiar nu învățăm nimic din greșelile altora și punem botul la toate prostiile?
  Importul masiv de forță de muncă NU este o soluție pe termen lung și chiar dăunează. Trebuie pe cât posibil să fie reabilitat învățământul profesional și făcut un plan pentru aducerea emigrantilor români acasă. Polonezilor le reușește.
  Trebuie stimulată natalitatea ca în Franța. Au destule sate și orașe care stau bine cu populația fără a aduce imigranți.


  Comentariu apreciat.200
  • Tu cati copii ai? Ai mai multi de 2?

   50
  • Ce amuzant , compari vietnamezii cu țiganii :)
   Și nu vad ce e rău în a avea un procent mai mare de budiști, catolici și atei. Din partea mea sa vina 10 milioane de vietnamezi, mi se rupe.

   70
  • Eu sunt ardelean. Daca majoritatea ardelenilor o sa fie vietnamezi, asta e. Oricum am fost atâta timp zona multiculturală. Ok, nu intercontinentala, dar na, planeta e mai mica acum.
   Ardeleanul e ardelean , nu contează că e negru, român , ungur, chinez…

   150
 18. NOU
  #55

  Dar de ce mereu când vine vorba de forță de muncă se dau drept exemple arabii și asiaticii când avem aproape un milion de români în Ucraina, Serbia și Bulgaria? Nu mai spun de aromânii din Balcani care sunt și ei câteva sute de mii la număr.
  Dacă nici ăștia nu sunt buni atunci măcar sârbi, macedoneni, bosnieci, ucraineni, ruși, bieloruși. Nu de alta, dar sunt mult mai apropiați ca și cultură, tradiții și mentalitate decât unii de la multe mii de km depărtare. Și mult mai integrabili.
  O să spuneți că ăștia vor în Vest, nu la noi pentru 10-30% în plus la salariu.
  Am văzut în iarnă o stire despre agențiile românești de recrutare a forței de muncă în Serbia, era bătaie.
  Deja există angajați ucraineni prin zonele de graniță pentru că e mult mai bine să faci naveta 20-30-60 de km decât să rozi rădăcini.
  Prin urmare, importul de muncitori asiatici, arabi și africani nu e o necesitate ci un lobby al firmelor care își văd interesul și după ne lasă pe noi să ne batem capul cu ei.


  Comentariu apreciat.270
 19. Având în vedere vedere cam care sunt posibilitățile actuale de a naște, educa și forma un copil în România, nu văd absolut nici o problemă cu faptul că ne vom umple de emigranți cât mai pestriți. La ora actuală mi se pare vag iresponsabil să te reproduci aici dacă îți dorești în mod real un viitor cât mai bun pentru rezultatul final al actului de procreare.
  Mi-e destul de clar că noi nu prea am știut prea bine să gestionam spațiul ăsta geografic, poate e vremea altora. Și da, la nivel macro o să fie probleme cu explozia demografică, dacă ne uităm doar pe felia noastră mică nu ne va ajuta. Stai să zacă juma’ de India în foame după niște perioade mari de secetă din cauza încălzirii globale c-o să ajungem să regretăm chinezii și arabii…


  Comentariu apreciat.200
  • Fix acum ma gândesc la unii comentatori care isi smulg parul din cap ca nu mai pot de imigrantii astia care vin in Europa sa ia alocatii pentru copiii pe care ii toarna, dar ei, albii imaculati, nu mai vor sa faca copii, ca e greu, ca trebuie sa ai un statul social, sa reusesti in cariera etc.

   Iar mai apoi, dupa 40 ani, se duc si cer bani statului pentru PMA, GPA (vezi ART si Surrogacy in engleza), ca tu vrei sa contribui la propasirea neamului, ca nu-i mai suporti pe arabeti si pe africanii cu tzâspe copii. Si apoi faci depresie post-partum si apoi revii la xenofobia si rasismul care nu te-au parasit, de fapt, niciodata. Si apoi divortezi si apoi te intrebi de ce copiii tai nu mai vor sa auda de casnicie si de copii.

 20. #numaiemigraț’ vreți să pice psd-ul? /s

  10
 21. Adica vom pati cum au patit stramosii nostrii cu tiganii?

  70
 22. las’ să vină arapii, că românilor nu le place munca (aș prefera asiatici să facă revoluție p-aici, dar nu sunt toți proști) https://www.facebook.com/Impresionant.Ro/videos/vb.211895485994979/294760781128988/?type=2&theater

  20
  • @pizzi – cine s-a luat draga de români? Cine a zis ca nu sunt muncitori? Sau aveai nevoie sa-ti arati putin splendoarea xenofoba?

  • iar ai luat-o-n serios, mai relaxează-te și tu, e un blog, lumea glumește chiar dacă e xenofobă cu națiile rămase la 5000 de ani în urmă dpdv religios (arapii tocmai au omorât ritualic un om într-o ambasadă, i-au tăiat deștele ca trofeu și le-au trimis packet la șmecherul de-a comandat execuția, la faze de-astea iese xenofobia din mine prin tăț porii, n-am ce să-i fac, mai ales că cunosc îndeaproape maimuțele nisipului și știu cât de superiori se cred ei în comparație cu restul lumii, cu ăștia să fii xenofob e o datorie, nu o alegere, e o problemă de supraviețuire a speciei umane, nici măcar xenofobie nu o pot numi)

   60
  • Vai, ce dragut, imi ceri candid sa nu-ti iau in serios rasismul. Ca el nu e, dar e, ca “e o datorie”. Ce dragut, ce amuzant, ce nostim. Si vai, cum te lupti tu cu “arapii”, ce ne-am face fara tine… Ma si intreb cum functioneaza lumea când esti la sala.

  • mă refeream la mitul cu românii puturoși când ziceam de glumă :D

   10
  • n-a vorbit nimeni de “mitul” asta aici, nici in post, nici in comentarii.

   Dar tu ai simtit nevoia sa-ti arunci, nonsalant, rasismul. Gratis. Pentru toata lumea. Hi, hi, hi, ha, ha, ha, ce cool, mai da-i in pula noastra pe “arapi”, hi, hi, hi, ha, ha, ha, ce harnici suntem noi, iar ei omoara oameni, hi, hi, hi, ha, ha, ha.

  • lumea fcț f bine fără mine, mai ales că am sală acas’ și nici n-am cerut eu să mă nasc într-o lume care-mi provoacă astfel de resentimente

   20
  • Opreste-te, nefericito, ca mi-au dat lacrimile!

 23. De fiecare data cand citesc un articol nou scris @fluture zic cum zice ardeleanul cand vede girafa: “no, asa ceva nu exista”. Am stat si m-am gandit cum se poate ca un roman de generatie apropiata de a mea sa bifeze toate doctrinele stangii radicale din vest. Ca la vestici am inteles. Cum testoasa de Galapagos a crescut pentru ca nu avea cine sa o manance asa si ei au dat-o in degenerari dupa o generatie jumatate de liniste absoluta. Ei s-au plictisit cu ei insisi si acum tot ce vezi prin muzee e “celebrarea” diverselor culturi inapoiate tot ce vezi la TV e cum si-a mai taiat unul cocoseul de curajos ce e sau cum trei barbati pot sa creasca un pudel. Dar romanul, cu romanul cum ramane ?

  O explicatie ar putea fi data de rusinea de sine pe care multi o simt. Mai ales cei care traiesc o perioada in afara ajung sa incerce sa se integreze copiind ceea ce ei vad ca manifestari ale culturii locului. Gresit odata pentru ca nu se integreaza niciodata si a doua oara pentru sunt doar manifestari exterioare. De exemplu neamtul generic, lucrator la birou, nu e de acord sa plateasca bani pentru locuintele sociale ale arabilor pentru ca doreste o societate deschisa si fara prejudecati. El e de acord sa plateasca banii aia “ca sa nu ii dea in cap in centru” (asta e citat btw.).

  Daca pentru hulitii “capusnari” blue-collar exista diverse proiecte care incearca sa le contureze profilul pentru capsunarul intelectual nu s-a facut nici un efort. E si aici o paine de mancat zic!

  50
  • Ce fonfaiala frumoasa aveti, domnule Jan. Omagiile mele.

  • @Jan: Stanga radicala e ce aveai inainte de ’89 .. Eu mereu ma intreb cum se poate ca un roman ca tine, de generatie apropiata cu a mea, sa bifeze toate doctrinele dreptei radicale din vest…
   Si daca ai intelege putin si peste aluzia evidenta si intentionata, mvai ce bine ar fi;

   00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link sau de la PCGarage prin acest link.