Copii: să învețe să ceară și șantajul

Trebuie să învățăm copii să ceară

Părinții care au copii care știu să vorbească trebuie să îi lase să ceară ei când au nevoie de ceva.

Să îl lase să ceară de mâncare când îi e foame. Întâi să îi aducă ei, apoi să meargă cu ei la locul unde e mâncarea, apoi să îi îndemne să se ducă singuri.

Să nu îl mai întrebe constant dacă le e frig sau cald. Să ceară el dacă îi e frig sau cald. Așa se învață copilul să facă singur când are nevoie.

Șantajul cu PS4, tableta, înghețata…

Eu urăsc sincer chestia asta. Și nu pentru că o văd destul de des, ci pentru că mi se pare stupid și imbecil. Părinții mei nu au făcut asta cu mine, nu vreau să fac asta cu copiii mei.

Decât să îl șantajez cu ceva (dacă nu îți faci temele, nu mai primești tabletă), mai bine nu îi mai cumpăr acel lucru deloc. Ți-am luat tabletă și PS4 pentru că motive, nu ca să te șantajez cu ele ca să te țin cuminte și obedient și ascultător.

Prefer să-i spun “te joci cât vrei, dar vezi că ai teme de făcut” sau “când termini, facem aici”. Și el știe că, dacă se joacă 4 ore (sau oricât ar fi), nu mai are timp de altceva și la final el suferă. El suferă că nu și-a făcut temele, el suferă că se încurcă la poezie, el se încurcă la înmulțire.

Versiunea video:

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

31 comentarii

  1. Decât să îl șantajez cu ceva (dacă nu îți faci temele, nu mai primești tabletă), mai bine nu îi mai cumpăr acel lucru deloc. Ți-am luat tabletă și PS4 pentru că motive, nu ca să te șantajez cu ele ca să te țin cuminte și obedient și ascultător.

    Le-ai dat la operație cu asta, dacă nici să copieze din filme americane nu mai pot, să-și împlinească fantezia maniacă de a se crede americani…

    :lol:

    00
    • @razvan – exista parental control pe ps4, cu timp / zi / cont. Ii faci plodului cont si uite-asa invata valoarea timpului. Fara discutii, are timpul lui si pana nu invata sa treaca de pc nu va juca mai mult intr-o zi. Sunt sigur ca exista setari echivalente si pe tablete. We have the technology, trebuie doar sa vrei.

      @ioana – vezi ca au la carrefour promotie la balon, capișon, cauciuc, căciuliță, fluturaș, gumă de șters SIDA, protex, scufiță. Foloseste-le cu incredere.

      00
  2. Sorry man dar copii nu stiu ce e aia “ma joc 1h pe tableta/telefon si pe urma fac teme”. De obicei se lasa cu scandal dupa 2-3h

    00
    • Daca o faci treptat si la timpul lui se invata cu asta. Da, am vazut si urlatori insa e la fel de simplu – nici o problema, nu vrei sa intelegi cum e sistemul nu mai vezi tableta/tel/etc.

      00
    • El suferă că nu și-a făcut temele, el suferă că se încurcă la poezie, el se încurcă la înmulțire.

      Lol, dar oare chiar sufera? Daca nu exista consecinte directe nu da un rahat zburator. Care e consecinta faptului ca se incurca la poezie?

      00
    • […] dar copii nu stiu ce e aia “ma joc 1h pe tableta/telefon si pe urma fac teme”. De obicei se lasa cu scandal dupa 2-3h

      In timp ce scriu aceste randuri fi-miu (4,5ani) se uita la la „LEGO TRAIN COMPILATION All Time Construction” pe Youtube pentru ca e mare fan trenuri. L-am avertizat de la inceput ca atunci cand se termina filmuletul inchidem TV (se termina coada de chromecast oricum). Probabil ca va fi un mic scandal, dar am invatat sa-l gestionez si a devenit din ce in ce mai mic de-a lungul timpului.

      Cu tableta am rezolvat si mai misto – Google Family Link ii da voie la doar 1h pe zi.

      00
    • NOU
      #7

      Eu îl las pe al meu să se joace și îl anunț cu 10 minute înainte că va trebui să se oprească. Și încheie joaca după 10 minute, pune tableta jos fără scandal. Cere voie de fiecare dată când vrea să se mai joace. Și nu îi spun nu decât rar când consider că s-a jucat prea mult. Citim de multe ori împreună, fiecare cu cartea lui și după ce termină îl rog să îmi povestească ce a citit. Și povestește, îl mai ajut cu întrebări, dar înțelege ce a citit. Și nu sunt cărțile stupide ale copilăriei noastre, de ex. Amintiri din copilărie de unde nu înțelegi nimic pentru că limbajul e învechit, ci unele cu dragoni, cu păduri fermecate care îl atrag. :)

      00
    • depinde cum il inveti, a mea isi incalzea singura mancarea sau isi facea sandvisuri, la fel cum isi facea singura temele si se juca tot singura pe deviceuri, fara sa ma stresez eu cat timp consuma cu de-astea. copilul trebuie responsabilizat de mic, nu merge cu ‘e baiat, asa sunt baietii’ sau ‘e fata, asa sunt fetele’, ma distreaza mamele care inca isi mai sterg baietii la fund – la propriu – la varsta de 10 ani, sau bunicile care se plang ca nenorocitii de invatatori le dau copiilor sa citeasca legendele olimpului la final de clasa a doua, ca e scrisul mic si le strica ochii si e greu si nu inteleg ei de-astea, dar aia micii si neajutoratii se joaca fortnite de la 4 ani si stau cu ochii-n televizor toata ziua, probabil ca daca as fi profesor as face avc sau m-as reprofila pe vandut topoare cand as auzi vreo d-asta, ce vroiam sa zic e ca copilul nu stie cat timp sa aloce jocului si cat invatatului fiindca nu este incurajat de parinti/bunici s-o faca, ca banuiesc ca la scoala li se recomanda sa invete totusi si altceva decat cum sa faca swipe pe youtube

      00
    • Da bai Remington, asa e, la ce rahat o fi bine sa se pastreze arhaismele si regionalismele, de ce sa stie putin din fiecare, neeah, da-o naibii de limba romana veche, dragonii si padurile fermecate sunt mult mai utile, cine stie, intr-o zi in loc sa mearga la scaldat aka balacit, eventual o sa mearga sa calareasca dragonii de care a citit, aia sunt reali, cu totii stim asta.

      00
    • NOU
      #10

      Logic, trebuie să știe arhaismele si regionalismele pentru că le foloseste toată lumea în ziua de azi: zaplaz, vatale, draniță, hojmălău, bucheludeazla și bucherițazdra. Fără ele chiar nu ne descurcăm. Și astea sunt numai în primele pagini. Ai dreptate, Ioana, trebuie ținuți forțat să învețe ce nu le place sau e greoi de citit să le treacă a mai citi vreodată. Arhaismele sunt baza. Doar ideea e să se chinuie să citeasca nu să le facă plăcere . Eu zic chiar să nu le mai dăm nici tabletă sau calculator, să rămână cu abacul. Le ajunge. Ce atâta progres! Să rămână proști și indobiticiți! Mai ușor de controlat.

      00
    • NOU
      #11

      Si pe vremea noastra (si chiar cu mult, inainte) existau chestii interesante. De Habarnam si Apolodor stiti cu totii (sper).

      Ceva din 1957
      https://www.anticariat-unu.ro/calutul-de-foc-de-viorica-huber-ilustratii-de-i-mitrici-1957-p103380

      00
    • Si tu si Vali faceti aceasi greseala!
      Trebuie sa invatam „copiii” sa…
      Sorry man dar „copiii” nu stiu…

      00
  3. El sufera ca se incurca la poezie… hmm, right, lol. Unde ati gasit ma copii asa conștiincioși ca sa imi iau si eu vreo 2, 3!

    00
    • Am un coleg cu un copil în clasa pregătitoare care a vrut să învețe poezia pe scenă, cât recită ceilalți colegi. :))))

      00
  4. Cum il cresti, asa il ai 😬 Zoso?

    00
  5. Eu le-am instalat fetelor aplicațiile Google Family pe telefon. Au o oră alocată zilnic și putem vedea pe telefoanele noastre ce aplicații instalează, pe unde zburdă pe net. Dacă vor mai mult de o oră să mai citească o carte, să mai facă o fișă ceva, să se mai joace și pe afară. Plus că așa își dau seama și ele cât de mult stau zilnic pe telefon.
    https://mariussescu.ro/google-family/

    00
  6. E greu sa-i spui „-Nu am chef sa fac teme!” sau „-Mi-e foameee!!!!” unui tip ce are colectie de topoare, si povizii de cola vanilie si sos de usturoi KFC in beci.

    00
  7. Mai greu cu sfaturile astea atunci când ai copii de 25-30 de ani.

    00
  8. Depinde de varsta. Trebuie sa fie destul de mare sa si gestioneze singur timpul de joaca,de lectii,etc. una e cand are 8-9 ani si alta e cand are 12-13

    00
  9. Mi-e dor de vremurile alea când scriai chestii despre copii si te pulea lumea, ca ce iti dai cu părerea dacă nu ai…si tu aveai 😂

    00
  10. Copiii stiu sa ceara, ce le iau parintii cand acestia cresc este tocmai aceasta abilitate, cand te nasti si plangi ca iti este foame, ca iti este sete, ca lipseste mama, sunt tocmai acele cerinte exprimate prin limbajul disponibil in acel moment. Parintii care isi tot intreaba copiii daca le este foame, frig, etc. o fac ca un model de atasament invatat in copilaria lor, ori parintii nu aveau grija de ei ori aveau prea multa, evident aceasta grija sa o numim falsa poate aparea si ca o presiune a grupului din care respectivii fac parte prin prisma unei demonstrari a capabilitatilor de parinti, ori de ce nu chiar o demonstrare a lor interioara sau proprie cuplului.

    Cu jocurile daca il lasi sa se joace ca apoi in cazul in care nu isi face temele el va gasi rusine in fata clasei, a familiei, vecinilor si a oricarui alt actor social, o sa se intample ceva interesant deoarece jocul este o disipare a energiei si o activitate care aduce o placere, energia trebuie folosita, placerea trebuie indeplinita. Exista un mecanism prin care cauta, placerea cea mai mare cu cele mai mici eforturi. Ce o sa se intample interesant, este ca va absenta de la orele la care nu a invatat, poate o sa inceapa sa minta pentru a acoperi faptul ca nu a invatat sau cand grupul care ii aducea umilire va incepe sa considere asta un atu care nu o sa fie blamat ba din contra.

    Jocul poate sa fie o recompensa la care are acces dupa indeplinirea unor obiective, nu un mijloc liber, mai ales ca de pe la 2 pana la 7 ani, acesta este principala ocupatie a copiilor.

    00
  11. NOU
    #25

    Nu o inteleg pe asta cu tableta, dar recunosc ca nu ma prea ajuta nici bostanul.
    Deci tu nu conditionezi sa isi faca temele si apoi ii dai tableta. Si atunci te intreb:
    Ce faci daca ii dai tableta si copilul nu isi mai face temele? Banuiesc ca i-o iei.
    Si dupa ce si le face si e cuminte? Banuiesc ca i-o dai inapoi.

    00
  12. Îți stă bine cu barbă.

    00
  13. Ce inseamna sa ai topoare. Super misto sparte si asezate lemnele in spate :))

    00
  14. Da, suferă că nu știe poezia/că nu a făcut exercițiul.
    Și trebuie să stai cu el la 9 seara, duminica, să-și facă lecțiile.

    Eu îi zic atât: „Te joci după ce-ți faci lecțiile. La 9 jumate oprim utilajul.”
    A devenit foarte bun la a-și estima instinctiv timpul necesar pentru lecții ca să se lălăie, apoi să tăvălească un timp pe jos înainte să înceapă (E prea greu/Sunt prea mult exerciții/Nu știu ce să scriu la compunere/Ce-mi trebuie mie să știu de Podișul Dobrogei) și totuși să și le termine odată cu prietenii lui cu care se omoară pe Fortnite și să aibă timp de joc.

    00
    • Haha, exact asa am vazut si eu la niste prieteni, ca fac cu copiii lor. Mai intai temele facute corect si rezolvat treburi pentru scoala si dupa aia jucat.
      Sa ii vezi cum baga fortza la teme, sa termine cat mai repede, evident, dupa juma de ora de smiorcaiala :))))

      00
  15. Aveam si eu un comentariu aici, unde este?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube