De ce cad copacii când e furtună?

La fiecare furtună, în București în mod special, copacii sunt culcați la pământ și probabil în doi ani vor dispărea complet, ca urmare a unei mișcări de tăiere inițiată de niște hipsteri alergici la puf, care vor decreta că pomii nu au ce căuta în orașe, dar maidanezii da. Asta în timp ce alte orașe se dau peste cap să aibă cât mai multă verdeață pentru, știți voi, a tempera canicula groaznică dată de betoane.

Dar, de ce cad copacii?

Vârsta

E explicația cea mai simplă. Au îmbătrânit, nu s-a îngrijit nimeni de ei să le dea vitamine, asta e situația. Toți copacii au un termen de expirare, inclusiv gorunul de la Țebea a murit de moarte bună.

Dar să fie asta tot?

Subsolul și rădăcinile

Explicația asta are mai multe componente.

Întâi, majoritatea copacilor din orașe au foarte puțin spațiu de unde pot aduna apă, gura aceea de verdeață lăsată în jurul loc fiind insuficientă pentru necesitățile unui copac. Și, cu timpul, copacul slăbește și devine mai fragil la factori externi.

Și asta nu e tot. În subsol se întâmplă tot felul de chestii. Țevi de apă, lucrări, reasfaltări, scurgeri, toate astea afectează calitatea solului despre care am stabilit deja că nu este destul de bine irigat. Rădăcinile copacului au de suferit, sunt tăiate, arse sau pur și simplu nu se pot întinde destul de mult.

Iar dacă vă uitați, cei mai mulți copaci cad în cartiere, nu în parcuri, acolo unde e cea mai mare nevoie de ei, și asta pentru că nu există o autoritate sau o agenție care să producă și execute o strategie pe tema asta.

verdeata

(sursa foto)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. În episodul de sâmbătă al Dr. Who e o metaforă faina despre ce înseamnă pomii pentru planetă.
    Doar că unii sunt alergici la puf in timp ce alții moștenesc legal cateva zeci de mii de hectare…

    00
  2. Foarte corect. De data asta, insa, pe langa cele enumerate s-a suprapus si faptul ca ninsoarea i-a luat pe nepregatite :) Pe pomi, adica. I-a prins cu frunzele in vant, si vantul, turbatu’ i-a prins cu greutate mare pe ei.

    00
    • Daca o dam in diverse, macar sa stabilim ca nu greutatea e problema, ci portanta generata. Dar doar daca tinem mortis, alfel putem spune ca l-a trantit de la greutate.

      00
  3. ar trebuie sa stii precis totusi si ce fel de copaci au cazut ca sa poti emite ipoteze corecte
    caz concret la blocul unde stau de 2 ani, au cazut 2 pomi la interval de un an
    ambii tei, probabil batrani de 50 de ani (depaseau inaltimea unui bloc de 4 etaje), aparent sanatosi tun (de fapt sigur..)
    aveau spatiu mult in jur, loc suficient pentru radacini

    dar ambii au cazut dupa ce cateva zile a plouat continuu (=sol moale) si apoi a batut vantul puternic

    alta caracteristica: fiind intre blocuri, aveau un truchi foarte inalt, fara ramuri si coroana mare doar la inaltime, deasupra blocurilor
    ca o ciuperca uriasa, numai buna de rasturnat la vant

    00
  4. Mai cad și de supărare, nenicule.

    00
  5. Rădăcinile mai au o problemă: nu au suficient spațiu să se extindă. În plus, lemnul definitiv care se formează în centrul ramurii sau al trunchiului (duramen) este atacat de niște ciuperci care cu asta se hrănesc.

    Dacă un vecin taie o creangă care îl deranjează, sau creanga sau se rupe la un vânt puternic și ciotul nu este sigilat cu o substanță protectoare, ciupercile atacă duramenul expus și apoi se propagă în tot trunchiul și în celelate ramuri, astfel încât în câțiva ani copacul arată perfect (are frunze noi în fiecare an), dar devine tot mai fragil pe interior.

    N-am văzut angajați ai primăriilor care să aibă și altceva la ei în afară de drujbă, deci mă îndoiesc că sigilarea crengilor care au duramenul expus ar fi o practică uzuală.

    00
    • Locuiesc intrun oras mic. La mine rar se intampla sa cada vreun copac din cauza vantului. Si am observat ca dupa ce se taie o creanga dau cu ceva rosu dupa…ca o vopsea. Exact ce ziceai mai sus

      00
  6. Intrebare: Intr-o masina cu Ponta, Nastase si Basescu, cine conduce ?

    Politistul

    00
  7. În anii comunismului s-au plantat multe specii de arbori care nu aveau ce să caute în orașe, cum ar fi plopul. Dacă s-ar merge pe arbori urbani cum ar fi teiul sau castanul nu ar mai fi atâtea probleme.

    00
    • Otetarul e arbore urban? E sanatos sa il am la 1.5 metri de casa?

      Am urmatoarea situatie: langa vila in care locuiesc (constructie 1910, caramida, P+2, 6 apartamente in vila) a fost plantat acum 40 de ani un otetar. Copacul e f bine dezvoltat (depaseste 20 metri in locul cel mai inalt) si pare f. sanatos si rezistent. Nu a fost toaletat niciodata. Problema e ca am 2 vecine din generatia Anei Pauker care sunt disperate sa il taie ca cica „la cutremur o sa cada maica peste casa si murim cu totii”. A fost imposibil sa le explic ca o casa din antebelic o sa cada peste copac cu mult inainte de viceversa, si a fost la fel de imposibil sa le explic cat de important e sa ai sursa de oxigen la 1.5 metri de geam, si mi-e frica sa chem primaria sa il toaleteze ca astea sunt in stare sa ii spaguiasca pe aia ca sa il taie.

      Oricum, am observat ca arborele e foarte elastic, deci pericolul de a se rupe vreo craca principala la vreo furtuna il evaluez (amatoreste) ca fiind mic, insa mi-am luat o drujba sa il toaletez singur la primavara.

      00
    • Vezi ca nu este voie, sa toaletezi singur copaci. Am vrut si eu sa tai o creanga care imi intra in balcon, si m=a vazut de jos vecinul si a zis ca o sa cheme ceva autoritati daca tai. In schimb a taiat el, fara sa ma mai intrebe, un alt copac cu totul, care ii facea lui umbra.

      00
  8. Mulţi copaci s-au rupt din cauza faptului că erau plini de zăpadă. Mulţi erau încă cu frunze, iar zăpada a avut de ce să se prindă, îngreunându-i la maximum.

    00
  9. Concluzia: pamantul e bun dar e plin de carii, ciuperci, paraziti, putregai. Stiam asta, e tara noastra, e Bucuresti.

    00
  10. Greșești, copacii cad pentru ca asa vrea Dumnezeu, care mai abate câte o urgie. E semn ca suntem păcătoși si nu dam bani la Biserica.

    00
  11. La cata prostie si nesimtire vad in jur printre bucuresteni, eu cred ca devin deprimati copacii si se sinucid.

    00
  12. Aveam 7-8 ani, vara dupa o ploaie zdravana eram in masina cu taica-miu mergand pe drumurile baraganului pe o strada avand plopi pe ambele parti. A inceput in vant puternic si l-am vazut ca trage masina pe un drum adiacent departe de strada principala si opreste motorul…
    L-am intrebat de ce nu mergem mai departe, la care el imi zice „pentru ca nu vreau ca noi sa patim ceva azi, asteptam sa se opreasca furtuna si plecam”. Nu intelegeam de vrea sa zica, insa dupa ce am plecat, la cativa kilometri am vazut si motivul pentru care nu dorea sa mergem pe strada aia in plina furtuna. Imaginea cu dacia aia strivita de plop din care mai curgea dupa vorbele lui taicamiu „niste sos de rosii ce au adus si oamenii de la tara, lasa nu te mai uita atata” inca ma mai bantuie.

    00
  13. Mersi de linkul la poza, foarte frumoase imaginile de acolo.

    00
  14. si eu care credeam ca daca bate vantu suficient de tare, orice copac pica…

    00
  15. Problema copacilor nu este ca n-au loc sa isi intinda radacinile, penrtu ca, in afara de plopi care putrezesc din interior, nu prea cad copacii cu totul ci doar cracile. Ei n-au fost curatati cum trebuie niciodata de personal calificat (ma rog, oameni care stiu ce fac) ci de troglozi care muncesc pentru ajutorul social, aceiasi troglozi care au spalat operele lui Brancusi cu jetul de spalat masini. Pe primari ii intereseaza sa scape cat mai ieftin ca sa mai aiba un ban de pus deoparte pentru campanii (nu cred ca eternul cort UNPR de la intrarea in Parcul Florilor e tinut din banii de buzunar ai lui Oprea sau ai jegului Ontanu ci din impozitele platite de mine si alti fraieri.

    00
  16. Bun, in Timisoara cauza se cheama Robu, primarul cu palmierii. Care a facut ‘genocid’ in pomi, de zici ca suntem in stepa. Dar avem Sunset Bulevard in mijlocul orasului? Avem.

    • Sa te uiti la Pantelimon, zici ca este desert, nici iarba nu mai creste. Au taiat pomii, au spart soseaua, au optimizat parcarile in asa fel incat in loc de doua benzi de circulatie cat erau inainte, acum avem doar una.
      Culmea, in cativa ani se va taia iar pentru ca se prelungeste magistrala de la Drumul Taberei, iar defrisari, iar sosea blocata, iar draci.

      00
    • Pantelimon e crima – e incredibil ce au putut sa faca acolo fara aprobare apropo:
      https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-17500312-fotogalerie-primaria-capitalei-taiat-zeci-tei-soseaua-pantelimon.htm

      S-au defrisat 200 copaci. Ce zic autoritatile:
      „Nu s-a avizat nicio defrisare pe Soseaua Pantelimon. ”

      Bine-inteles ca au zis ca termina toamna si in continuare este un mare santier, plin de gropi, praf, etc…
      Dar stii care e culmea, zen asa, e ca lumea nu a avut o reactie prea puternica.
      Sindrom Stockholm, nu stiu – dar Ontanu e votat bine. Ponta are sanse mari sa iasa – stii cum e, daca lumea asta vrea…

      00
  17. Cele mai multe crengi ale copacilor se rup datorita incarcarii cu zapada. Orice pom din aceasta lume se adapteaza conditiilor in care traieste. Intrucat ninge f rar, copacul respectiv nu isi intareste ramificatia respectiva deoarece „considera” ca acea energie e folosita mai bine daca se „intinde” spre lumina. Adica sa creasca in inaltime.

    Problema autoritatilor, terenului, subsolurilor si ce ai spus mai sus este doar in cazul cand copacul este smuls/rupt de la radacina.

    In bucuresti a nins, la inceput, cu fulgi de zapada f umezi, imbibati cu apa, deci grei.

    Restul e cancan…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube