Comuna Ciugud are răspunsul la întrebarea “de ce au nevoie 2.600 țărani pentru a trăi decent”

Toată lumea știe de comuna Ciugud, cea mai mișto comună din țară, cu canalizare, apă, asfalt și, foarte important, asfalt. 2661 locuitori, 891 case, 3 școli, 6 sate (sursa) și un nivel de trai mult peste media satelor din România.

Inițial, am fost tentat să cred că primarul a fost foarte gospodar și că a făcut rost de bani europeni pentru a face una alta. Și asta, dar valoarea adăugată stă altundeva. Ciugud are venituri de 1 milion de euro pe an din platforma industrială de 100 hectare pe care comuna o deține la câțiva pași de autostrada Sebeș Turda și lângă o cale ferată.

Atât de simplu e: găsești niște surse de venit și le gospodărești bine de tot. Pui asfalt, renovezi, tragi apă, gaze, canalizare, dai de muncă la 1/4 din locuitori.

Nu iei tu tot terenul și îți faci zoo privat pe el, cum a făcut Căncescu de la Brașov, sau teren de golf sau cine știe ce alte minuni. Și nici nu te apuci să furi ca prostul din banii ăia, ca să cumperi gipane pentru primărie și bijuterii pentru secretară, în loc să asfaltezi ca să poți circula cu o mașină normală.

Povestea întreagă a comunei e aici.

Overall, ăsta e viitorul: jumătate din comună la muncă la oraș, jumătate la muncă la câmp, iar din banii obținuți poți cumpăra tractor, gaze, apă, canalizare și tot ce trebuie pentru a se putea trăi decent.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. Ce să faci, dacă în restul de 99,99% din comune, lumea e proastă, și votează mereu cu aceiași hoți?
    Asta e România: o țară de proști.

    00
    • NOU
      #2

      Da, mai ales cei care nu înțeleg erori de gândire cum ar fi generalizarea.

      00
    • ”Din anul 2000 sunt trup și suflet alături de PSD, am crezut și cred în acest partid și am rămas alături de el chiar și în momente grele, în care alții îmi promiteau tot felul de favoruri pentru a trăda. Nu am trădat, pentru că nu am în sânge trădarea, ci sunt un om sincer, crescut la țară, care știe ce înseamnă cuvântul dat și onoarea”, , Gheorghe Damian, Primar, vicepreședinte al PSD Alba.

      00
    • Aia la sate nu voteaza PSD, voteaza vecinul X…care vecini „maica, il stim de mic, baiat bun …”

      00
    • @Iulian Schwarz – democratia functioneaza pe baza de generalizare. Daca majoritatea voteaza X, atunci X va conducea toata popendulatia. Restul nu conteaza. E ca si cum toti au votat cu X.

      @sfatuitoru – lumea il cunoaste si pe cel de la PNL, tot de cand era mic, dar alege partidul.

      00
    • Mda, si azi Vrabie e primar la Medgidia unde ce sa vezi ioc eoliene, ioc parc industrial, din abundenta doar scaieti, colorati si mizerie. Si s-a terminat magia. Sa faci ceva cu bani putini e țâță da mâță nu cand ai de sa-ti pui si-n cap si sa ingropi in curtea din spate

      00
    • Cu o mică diferența. Primăria Peștera a impozitat turbinele eoliene de pe raza localității ca si clădiri. Cum speța se judeca încă (nefiind încă clar juridic unde este adevarul), primarul s a grăbit sa spargă banii. Nu zic ca banii nu au fost cheltuiți cu cap. Singura problema este ca exista o mare probabilitate sa fi cheltuit niște bani care nu sunt ai lor de facto…

      00
    • Alt hoț, încă neprins

      00
  2. Sunt curios daca cineva care poate lucra remote si castiga peste medie, ar avea un motiv sa se mute intr-o comuna de genu.

    00
    • da, eu mă gândesc serios la asta ca mișcare pentru viitor. 6 sau 10, depinde de junior.

    • Daca ar mai introduce cateva zboruri pe aeroportul din Cluj sau Sibiu as considera asta: Frankfurt fiind de preferat, dar si Heathrow sau CDG ar fi OK.

      00
    • Eu fac asta. Sunt freelancer si locuiesc intr-o comuna la 30 km de oras (nu Bucuresti). E super ok; cu banii de un apartament de 2 camere in Bucuresti mi-am luat 5000+ mp si am facut o casa. Merg in oras cam la 3-4 zile sa mai rezolv ceva, la cumparaturi sau sa merg la un film.

      In rest e super ok, sta timpul in loc acolo. Cred ca depinde si de persoana, ca unii si-ar da foc de plictiseala. Dar ador sa am atat de mult loc liber si liniste.

      00
    • @Pluto: Sotie? Copii?

      Singurul dezavantaj il vad legat de scoala copilului. Nu stiu daca poti egala performanta unui liceu bun dintr-un oras cu cel al unei scoli dintr-o comuna dezvoltata. In plus, activitati pentru ala mic.

      00
    • văd foarte mult replica asta cu copii și cu școlile de la sate. ce nu înțeleg e ce se urmărește: supraîncărcarea copiilor cu teme, un regim al stresului impus de pe la 6-7 ani, și o ură față de școală acumulată de pe la 8 ani – căci asta se întâmplă în totalitatea cazurilor cunoscuților cu copii în școli de elită – ca să ce? la nivel primar, ce contează e căldura învățătoarei, pentru că cerințele sunt de ciclu primar, totuși, la gimnaziu, orice lacună se poate completa cu o lecție privată, care oricum se face peste tot, iar la nivelul cerințelor de învățare intensivă, tot lecțiile private contează în primul rând – oriunde. ca să nu mai spun că, la țară, un copil mai spălățel, cu părinți la fel, va fi tot timpul favorit în relația cu profesorii (nu e corect, dar e o observație factuală), pe când în școlile de elită, elevul e doar un mobil al luptei dintre ambiția cadrelor didactice și ambiția părinților.
      altfel spus, fâța mea, care face primarul la țară (în clasă cu 15 elevi, în școală proaspăt renovată și dotată cu tot ce cere educația modernă, cu învățătoare și profă de engleză excelente și cu profă de religie hipsteriță :) ), va face – foarte probabil – și gimnaziul în aceeași școală și sunt sigur că va intra la liceul și în clasa în care va dori. și asta dintr-un motiv simplu, și există n studii de pedagogie ce atestă asta, succesul școlar al unui copil nu e dat atât de nivelul școlii, cât de numărul de cărți din casă. așa că, simplu, dacă vă preocupă așa de mult educația propriilor copii nu investiți, până la 14 ani, bani în educația copiilor, ci investiți în timpul vostru alături de ei, citind, descoperind, învățând împreună. căci nu cred că-și dorește cineva minți abrutizate de informații inutile și stres deplasat, ci minți deschise și dornice de cunoaștere. or, școala românească nu oferă așa ceva – doar voi le puteți oferi asta

      00
    • Si noi planuim sa facem asta in viitorul apropiat si asta pentru ca, din fericire, putem lucra remote. As da orice sa traiesc si sa-mi cresc copiii in liniste absoluta, intr-un loc unde sa le arat ca ouale, carnea si fructele nu vin din Mega, asa cum am auzit ca invata unii copii la capitala ( true story ).

      00
    • Soție, fără copii. Dar cu mașina fac 30 de minute până în centrul orașului, ca e drumul ok și fără multe comune. Deci ar fi doable să duc unu mic la școală.

      Momentan nu am planuri cu asta și tind sa cred ca pana apare problema, deja o sa fie mașini autonome.

      00
    • Soția și ea freelancer apropos, deci chiar nu avem probleme. Mai pica curentul uneori, dar au reparat și asta. Plus un generator de rezerva în caz de ceva mai nasol.

      00
    • Ca tot ziceam, tocmai ce-a anuntat Luftansa zboruri din Cluj spre Frankfurt incepand din Octombrie. Acum e chiar idee buna sa te muti de langa Bucuresti undeva la casa pe acolo.

      00
  3. Bravo lor si mai ales primarului.

    00
  4. Nu orice comună are acces la autostradă sau la parc industrial de unde să strângă impozitele. Însă în multe comune s-ar putea construi un mic parc fotovoltaic, o fermă socială, o fabrică de conserve și multe altele dacă ar avea un primar inteligent.

    00
    • Nu au avut acces la parcul industrial. L-au construit ei. A luat x hectare de islaz pt care doar cheltuiau bani sa-l curete de scaieti, ca n-avea satul atatea vite, teren care era in proprietatea primariei, i-au tras drum si ceva utilitati si au inceput sa-l inchirieze pt afaceri. Da, aveau o pozitie buna, aproape de Alba Iulia si de calea ferata, dar parcul industrial ei l-au facut. Si o gramada de comune sunt aproape de orase mari, de drumuri judetene sau cai ferate si doar se plang ca n-au bani. Astia s-au apucat sa-i faca pe bani si apoi i-au cheltuit cu cap, tot pt comuna.

      00
  5. Ai scris foarte bine acum cativa ani: „satul romanesc trebuie sa moara”. Nu s-a schimbat nimic, in primul rand metaforic aveai dreptate, satul romanesc in actuala structura trebuie sa dispara, e nevoie de o schimbare totala a lui, de o regandire a lui. As merge pana la mutarea strategica a oamenilor, oferindu-le case si pamant in zone care au o sansa. PS: Stiu ca sariti in sus, ca traditie, cultura… astea sunt povesti, satul romanesc este plin de prostie, am batut ulitele satelor in ultimii 10 ani, atat de multa prostie ca-n satele romanesti nu gasesti nicaieri.

    00
    • Ai i trebuie sa te contrazic.
      La orase gasesti mult mai multa prostie ca la sate. Si e mai toxica pentru ca prostul de la țară mai are ceva retineri date de presiunea socială, de gura satului, pe cand taranul orasean pe lângă faptul ca le stie pe toate nici rusine nu mai are.

      00
  6. Motivul pentru care nu toate localitatile din romania arata asa sunt mult mai complexe decat incompetenta primarului. Poate credeti ca doar voi intampinati probleme cand aveti de a face cu institutiile statului…ca sunteti umiliti pe la gisee. Din pacate si institutiile intre ele isi pun piedici si sunt foarte multe proiecte blocate prin diverse agentii si ministere, chiar daca primarii se chinuie sa faca lucruri bune pentru comunitati. Am exemple cu zecile de primari care fac drumuri si se ploconesc pe la diverse institutii sa reuseasca sa faca ceva. Te chinui sa faci canalizare si sa asfaltezi…iti blocheaza proiectul de canalizare si automat iti distrug si proiectul de asfaltare…si tot asa. Peste tot se cer dosare peste dosare cu cerinte inventate de fiecare functionar – fie din frica de a nu ajunge cercetat de DNA, fie ca e din partidul advers (de regula pesedistii sunt mizerabili) si nu vrea ca altul sa faca ceva.
    Astfel de exemple sunt cazuri in care s-au aliniat astrele si probabil a avut sustinere politica si/sau a avut pur si simplu noroc. Cert este ca, in romania, doar dorinta de a face si munca multa nu duce mereu la rezultatele astea.

    00
  7. Cat de fain…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.