Cum colectezi mai multe taxe #1

– Bună ziua, sublocotenent Vasilică, Poliția Financiară. Documentele mărfii, vă rog.
– Da, imediat
– Ce transportați?
– Varză și pepeni! Poftiți
– Rămâneți la mașină.
….
– Domnu’ șofer, actele sunt pe o firmă radiată acum 4 ani. Poftiți afară din mașină, vă rog.
– Cum adică? De ce?
– Mașina se confiscă, marfa la fel. Hai, circulați!

Sigur, ca să faci asta ai nevoie de un Registru al Comerțului digital, de mai multe echipaje și de un laptop cu internet în mașinile Poliției. Deci trebuie să cheltuiești ceva înainte să îți meargă metoda.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. Vezi tu, metoda e buna pentru toata lumea, mai putini aia care iau spaga.

    00
  2. Sau scazi taxele astfel incat sa te gandesti „nu merita sa risc. mai bine platesc”.

    00
  3. Zoso presedinte ! :D

    00
  4. Sau şi mai simplu: n-ai buletin? Muncă silnică 20 de ani!
    (V-aţi prins că sunt sarcastic, da?)

    00
  5. Daniel, scaderea taxelor singura nu va genera absolut niciun plus la buget. Cine trage tzapa si plateste 0 taxe, va continua sa faca asta pentru ca-i merge, indiferent de risc. Daca ii bate politia financiara de 3 ori pe luna la usa, situatia se schimba…

    00
  6. QuadroQ
    Citeşte un pic de istorie universală. Apoi un pic de istorie mioritică.
    Apoi vei constata un fapt stupefiant: toţi cei care nu plătesc nici o taxă şi le merge, de fapt plătesc taxe foarte multe, doar că la reţelele care-i protejează (poliţişti, comisari, procurori, poate chiar judecători).
    Pentru că dacă nu ar plăti, stai liniştit că l-ar sălta în secunda 2.
    Statul are deja ceea ce zice zoso, iar dacă nu are, nu e greu să întrebe prin staţie de un cod fiscal, şi imediat are răspunsul.

    Important e ca taxele să fie suficient de mici şi sistemul suficient de simplu în cât să îi laşi să moară de foame reţelele de corupţie organizată.
    E simplu.

    Mi-a zis mie cineva odată: Fiscul are tot interesul şi resursele necesare să prindă evazioniştii. Dar nu ca să-i tune, ci ca să-şi facă abonament la ei prin ameninţare.

    Să fim realişti, nimeni nu face bani serioşi în românia ilegal fără spate. Găinării, da, posibil. dar peste un anumit nivel nici vorbă.
    Gândiţi-vă că la ANAF există un fel de agent din ăsta fiscal, pentru fiecare cartier! M-am speriat când am auzit, fiecare au în custodie anumite străzi, şi acolo trebuie să ştie tot ce mişcă. Ce baze de date, ce sistem, basme!

    00
  7. @QuadroQ

    Sunt de acord ca nu vor creste veniturile la buget, dar bugetul de stat nu are nevoie de mai multi bani. E nevoie de o restructurare astfel incat sa aiba nevoie de cat mai putini bani.

    00
  8. Zoso tu vrei sa spui ca pe Loganele de 70.000 de euro nu avem leptoape ?

    00
  9. N-am inteles de ce e asa o virtute chestia asta cu colectatul taxelor si cu plusul la buget. Daca nu au bani la buget, nu pot si ei sa mai faca o economie, ceva?

    Apropos, de ce le trebuie bani la buget?

    (Sunt uimit de seria asta de articole meseriase din ultima vreme despre cum ar putea sa dea statul in cap mai eficient. Si cand te gandesti ca pe vremuri omul Vali Petcu publica articole pe portaluri de dreapta…)

    00
  10. Registrul Comertului digital functioneaza bine merci, vointa sa avem.

    00
  11. In scenariul din articol: varza si pepenii erau stricate? Alterate? Infectate cu salmonella? Sau erau bune de consum?

    Aaa, deci singura problema e doar ca soferul nu platise partea statului? Pe bune? De asta sa sari de sapte coti in sus, ca nu platise taxa de protectie catre o gaura neagra? Deci tot ce facuse omul era ca ramasese cu mai multi bani in buzunar, bani care din start erau ai lui?

    (acu’ o sa sara comentatorii cu infrastructura, polutia, salvarea, invatamantul, armata, pensiile s.cl.)

    00
  12. Cred ca titlul este gresit. Trebuia pus „De ce sa platesti (mai multe) taxe ?”
    „Buna ziua, Statul in control. Imi puteti actele doveditoare ca v-ati platit taxele?
    Fraierul Cetateanul: Da. Dar am si eu o intrebare. Puteti sa imi arati ce ati facut cu taxele colectate pana acum?
    Statul la control: sigur ca da – politicianul X are ‘jdemilioane de euro in conturi, afaceristul Y are ‘jdemiliarde de euro in cont de pe urma politicianului X, Institutia XZ are 50% angajati fara obiectul muncii si este 90% ineficienta, dar da de lucru la oameni”
    Fraierul Cetateanul: si toate astea din banii mei?! Drag stat, poftim si mai multe taxe. Ma lipsesc eu de drumuri, asistenta medicala, siguranta pe strazi si justitie… Sau mai bine mi le cumpar singur, ca sa nu deranjez cumva…

    00
  13. @NicuP: de bani la buget este nevoie, oricât de dreapta ai fi. Este nevoie pentru servicii gen poliție, justiție, parlament, guvern și pentru investiții mari (cum ar fi infrastructura: autostrăzi, căi ferate, irigații etc). Colectarea corectă este importantă. Dacă ai colecta de la toată lumea, nu doar de la fraieri, ai avea suficienți bani la buget cu taxe mai mici. Bașca mai puțină corupție și crimă organizată.

    Toate problemele trebuie rezolvate, nu doar cele care te interesează pe tine personal. A zice „de ce să colectăm taxele când sunt folosite ineficient” e ca și cum ai zice „de ce să pedepsim micii infractori când marii infractori rămân nepedepsiți” sau „de ce să avem grijă de animale când sunt bătrâni care mor de foame”. Hai să colectăm taxe ȘI să le folosim eficient, să pedepsim micii infractori ȘI pe cei mari și să avem grijă de animale ȘI de bătrâni, că toate astea nu se exclud reciproc.

    00
  14. Ok, sa lasam atitudinea usor anarhista a lui Cata, NicuP si Daniel – daca intrebarea ‘de ce au nevoie de bani la buget’ e pe bune, raspunsul e simplu, pentru ca tot ce vrea poporul costa. Nimeni nu sugereaza ca banii de la buget sunt administrati corespunzator, pentru ca nu sunt, dar asta nu e o scuza sa furi si sa nu iti platesti contributia. Stiu, stiu, stat minimalist, dar vedeti voi, minimalismul asta inseamna totusi mult in ziua de azi – inseamna autostrazi, inseamna scoli performante, inseamna spitale dotate corespunzator, inseamna tratamente medicale tot mai scumpe – cu titlu de exemplu, azi auzeam de o doamna a carei tratament pentru cancer costa 10.000 EUR/luna, suma pe care nici o asigurare privata nu o va suporta decat daca platesti o garla de bani ca prima de asigurare, si pe care CNAS nu are cum sa o suporte. Vezi, d-aia are statul nevoie de bani.

    Re colectarea impozitelor, hai sa luam exemplul Germaniei sau al SUA: nu platesti impozite = puscarie, si trebuie sa fii complet imbecil sa consideri Germania sau SUA ca fiind comuniste… Ce naiba, evaziunea e tot furt, si furi de la noi toti. Simplul fapt ca nu pot pedepsi toti hotii din lumea politica nu inseamna ca trebuie sa incurajez hotii din lumea economica. Ambele categorii de hoti fura tot de la mine pana la urma.

    Din punctul meu de vedere nu exista nici o disputa aici. Nu vorbim de cresterea taxelor, unde se poate discuta daca e nevoie, vorbim de colectarea celor deja datorate. Legea e clara, impozitele sunt clar stabilite, cine nu vrea sa le plateasca are la dispozitie o gama larga de solutii legale sau cvasi-legale, cum ar fi mutatul in Olanda, infiintarea de societati comerciale prin Luxemburg sau pur si simplu renuntarea la a desfasura o activitate economica si angajarea – contrar parerilor majoritare, nu toti angajatii sunt cretini si unii castiga chiar bine :).

    In final, 16% e nimica toata. Daca si la asta faci evaziunea, esti invitatul meu sa pleci in UK, Franta, Canada sau alte tari dezvoltate, sa vezi cum o sa fie acolo.

    00
  15. Au radio, pot vorbi cu cineva care acces la un calculator dotat cu „net”.

    00
  16. @Jordan

    Problema taxelor si impozitelor nu e doar a Romaniei, ci si a restul tarilor, in special cele dezvoltate.
    Germania, SUA, sau alte tari, nu sunt exemple pozitive in acest sens.

    Si nu vorbim doar de 16%. Spre exemplu, eu platesc cei 16%, dar la salarii caut solutii ca sa nu platesc 80%. Cand faci primele angajari si vezi ca omului ii dai in mana 1000 de lei, dar pe langa cei 1000 de lei mai platesti inca 800 de lei, atunci iti vei aloca o buna parte din timp in analize de ocolire a codului muncii.
    In acest exemplu, consider ca am o scuza solida: nu platesc cei 80% ci caut o alta solutie. Ce spune statul la orice alta solutie: munca la negru.

    00
  17. @Jordan: statul minimalist nu prea mai exista. Pe de alta parte, daca ani la rand au fost aceeasi politicieni care au gestionat statul (inclusiv banii din taxe), si tu nu ai simtit nici o imbunatatire semnificativa, ba lucrurile se duc inspre mai rau, iti pui intrebarea de bun-simt de ce sa mai platesti. Mai departe, ai dreptate ca in unele state „nu platesti impozite = puscarie”, dar tot in statele acelea administratorii bugetului fura 10-15-20% dar restul este cheltuit pentru cel care a dat taxele, nu invers. Fa-ti o firma (daca nu ai deja) si incearca sa fii 100% in regula cu toate celea, sau incearca sa participi la o licitatie pe fonduri publice. Disuctam dupa aceea ;)

    00
  18. Nu sunt de acord.
    Masura asta ar distruge economic si psihic foarte multi oameni.
    Imi amintesc de dezastrul economic inregistrat in zona Giurgiu si mai ales in randul vamesilor de acolo dupa intrarea Romaniei in UE.

    00
  19. @QuadroQ, pari prunc, probabil ca nu stii cum ajung unii sa traga ‘tzapa’ si ce-i impinge sa faca asta. Sunt multi care au ajuns sa faca tot felul de artificii si nu pentru ca li se scoala sa faca asta, ci pentru ca sunt zapaciti de taxe si tot felul de rahaturi. Sau ai impresia ca visul oricarui om de afaceri este sa stea cu teama ca-l ard astia? sau il scot banii din casa pentru tot felul de miscari de evitat suprataxarea?

  20. Mai simplu si mai curat zic eu, fata de inca un nivel de controale, e sa privatizezi Administratiile Pietelor.

    00
  21. @Jordan:
    In SUA deja peste jumate din popendulatie primeste pomeni de la stat ( = primeste bani furati de la cei care muncesc). Deci da, si SUA sunt pe drumul spre comunism.

    https://www.cnsnews.com/news/article/terence-p-jeffrey/census-bureau-means-tested-govt-benefit-recipients-outnumber-full

    In al doilea rand, zici ca 16% taxare e putin. I-ai zice si unei femei ca a fi violata doar 16% din zile e putin?

    00
  22. Asta datorita faptului ca cei cu carte nu stiu/pot sa controleze societatile comerciale…

    00
  23. Eu cunosc o persoana cu o mica firma din care traieste bine si doar atat, nu isi permite vila sau x7! El imi povestea ca bani ies, dar din ce bani face el 60% se duc la stat, pe diferite taxe, precizec ca tipul e corect! In tara noastra cred ca e evident, acest model de democratie nu merge pur si simplu! Pentru mine e foarte greu sa inteleg cum preturile la noi sunt la fel ca cele in Franta, vorbesc de alimente, chirii, utilitati, combustibil, si salariile sunt de 1000 lei! E adevarat nu toti castiga asa, dar marea majoritate da! Nu suntem chiar saraci, de exemplu ca sa iti permiti un Logan decent in leasing si sa-l si intretii trebuie sa aun venit de 3000 lei lejer, sau cel cu x7, ca sa isi permita leasingul trebuie sa aiba un venit de 3000 euro lejer! Si, observam ca sunt multi

    00
  24. Baze de date sincronizate? In Romania?
    Daca n-ai chitanta de la rovinieta ai pus-o, nu te pot verifica, desi acum e digitala nu pusa-n geam.

    00
  25. Eu nu înţeleg de ce e atitudine anarhistă să nu plăteşti atâtea impozite?

    Vrem poliţie? Facem contract şi plătim contra unor condiţii. La nivel de oraş, judeţ, ce vreţi voi.
    Vrem drumuri, în italia toate autostrăzile sunt private, plătesc rovinietă şi gata, nu plânge nimeni. Şi te sperii ce eficiente sunt, pentru că ei ştiu că fiecare maşină care nu foloseşte autostrada sunt bani pierduţi. O groapă rezistă câteva ore maxim.

    Nu-mi vine să cred cât ne-a spălat pe creier 50 de ani de comunism. Statul tre să facă tot, şi să-mi tundă iarba din faţa blocului, că de-aia plătesc impozite.
    În SUA există de ex poduri private. Da, o firmă a construit podul dintre Canada şi SUA, a pus taxă pe el, şi toată lumea e fericită. Fără mega-fonduri guvernamentale. Omul a scos bani din bancă, a făcut podul, şi din vignetă plăteşte ratele şi profitul lui. Maşinile trec, şi n-au nici o treabă cât timpul totul e civilizat şi curat.

    Nu există guvern în lumea asta care să nu fie corupt. Şi cu cât e mai gros şi mai puternic, cu atât vor fi mai interesaţi băieţii deştepţi de el…

    00
  26. Politia poate accesa in timp real informatii despre o anumita firma ( nu stiu daca prin statie sau au alt mijloc pe masini) . Pe mine m-au oprit anul trecut ( abia schimbasem talonul la masina de pe-o firma pe alta) si m-au intrebat cand mi-au adus actele ce-i cu firma asta, ca e noua, ca nu are activitate etc… N-aveau de unde sti cat de noua e firma doar din talon…

    00
  27. @Jordan – problema e ca 16% ala este numai o mica parte din banii platiti la stat. Uite inca vreo citeva chestii minore:
    -CAS (10% platit de angajat, 20% platit de angajator), CASS (5% angajat, 5% angajator);
    – pentru drumuri se accizeaza combustibilul (parca 0.3E per litru) si exista roviniete si altele;
    – TVA (24% din majoritatea tranzactiilor comerciale, tradus mai mult sau mai putin direct in preturi cu 24% mai mari pentru majoritatea produselor);
    – impozite pe cladiri, masini etc

    Si as putea continua. Deci nu, nu e vorba nici pe departe de 16%. Si problema e ca totdeauna statul va avea insuficienti bani, indiferent de cit mari sint sumele incasate. Chiar daca am presupune ca nimeni nu fura si nu exista mii de capuse lipite cam de toate institutiile statului, lipsa de responsabilitate si de motivatie pentru angajatii la stat garanteaza risipa si ineficienta.

    00
  28. Cand statul ia 80% din ce faci prin taxe ne cacacam pe ei, fiti cat mai haiduci, asta este sfatul meu. Cum pana mea sa nu faci evaziune la asa taxe ? Asa ca sa-si bage in cur si tehnica, si militia si tot sistemul futut si ras din temelii.

    00
  29. Tot timpul o sa fie unii oameni care sa gaseasca scuze pentru a nu plati taxele. Ca „stiu” ei ca tot ce se strange se fura/ se foloseste ineficient. Si se mai considera si foarte demni pentru asta. Cateva exemple ai aici in comentarii.

    00
  30. Aoleo, nici nu vreau sa ma gandesc cum arata o oferta de laptop cu internet pentru MAI. Tre’ sa fie de la 10.000 euro in sus.

    00
  31. Ia uite bre cum se face bugetul mare:

    https://m.hotnews.ro/stire/15913728

    00
  32. Ce v-am zis ca o sa-mi raspunda comentartorii despre autostrazi, scoala, polutia, pompierii, spitalele si altele? Ce v-am zis?

    De departe se distinge insa @jerome, cu duma zilei: „Ce naiba, evaziunea e tot furt, si furi de la noi toti”. Afirmatia mi se pare ca are sens numai cand esti Ponta si bagi mainile pana la coate in taxele colectate de la fraieri.

    Era o vorba mai veche ca pirateria (informatica) nu e furt, ci e piraterie. Si aici am placerea sa-l anunt pe @jerome ca evaziunea fiscala nu e furt, ci e evaziune fiscala.
    Furt inseamna sa iei ceva ce nu-ti apartine. Evaziune fiscala inseamna sa nu dai din ceea ce e deja al tau. O diferenta esentiala.

    00
  33. @NicuP:

    Ce v-am zis ca o sa-mi raspunda comentartorii despre autostrazi, scoala, polutia, pompierii, spitalele si altele? Ce v-am zis?

    Aha. Și asta dovedește ce? Exact, nu dovedește nimic.

    00
  34. Dovedeste ca „argumentele” sunt niste simple stereotipuri. Fiind stereotipuri, inseamna ca nu sunt produsul gandirii celui ce le rosteste sau le scrie. Deci sunt simple elemente de manipulare, stereotipuri facile care sa-ti justifice o situatie pe care, daca ai gandi-o cu capul propriu, ai considera-o anormala.

    00
  35. @NicuP

    Deci daca esti smecher si poti, nu platesti. Fraierii care nu se pot sustrage de la plata taxelor sa plateasca in continuare. Pai zi asa. Tot smecherul are castig de cauza in orice sistem. Tot ala care e dispus sa nu respecte regulile. Evident, trebuie sa-si construiasca o scuza, ca nu cumva sa se simta atacat in propria moralitate.

    Cam cat de tare ai fi tu in jungla?

    00
  36. @NicuP:

    Dovedeste ca “argumentele” sunt niste simple stereotipuri. Fiind stereotipuri, inseamna ca nu sunt produsul gandirii celui ce le rosteste sau le scrie. Deci sunt simple elemente de manipulare, stereotipuri facile care sa-ti justifice o situatie pe care, daca ai gandi-o cu capul propriu, ai considera-o anormala.

    Ba nu dovedește aia deloc. Un argument bun are o valoare intrinsecă ce nu depinde de cine l-a gândit sau de cine îl reproduce, sau de scopul pentru care a fost gândit sau reprodus.

    00
  37. @dariuse, ce nu intelegi tu este ca eu si altii spunem in comentarii ca vrem ca regulile sa fie relaxate, cu impozite mici. Nu pentru smecheri, ci asta sa fie regula pentru toti. Pentru ca regula actuala nu duce decat spre saracie.
    Nu vrem nici in alta tara, nici sa fentam. Vrem sa fie legal aici, la noi in tara, pentru ca noi alimentam tara asta cu impozite si pe spinarea noastra traieste.

    00
  38. Scurt, ca n-am cat timp as vrea:
    1. @Daniel – ok, Germania si SUA sug cariciul, desi e discutabil, am vorbit de doua ‘tari’ unde lumea o duce ok, nu de Franta. Uita-te la tarile nordice, care au toate serviciile publice la nivel super inalt, incluzand sanatate, politie si ce mai vrei tu, si verifica acolo nivelul taxelor. Iti spun eu cum s-a ajuns acolo: coruptie 0 + evaziune 0. Cu alte cuvinte, s-au intalnit in puscarie amandoi.
    2. @NicuP – esti prost, odata ca n-ai retinut ca eu am facut afirmatia aia si a doua oara pentru ca na, nu putem fi toti destepti. Bai geniule, tampenia aia cu piraterie si furt tine la fetite de 15 ani. Re evaziune, hai sa-ti spun eu ce constituie o contraventie/ infractiune: fie savarsirea unui lucru pe care nu ai voie sa-l faci, fie neindeplinirea unei obligatii legale. Clar? Furtul intra la prima, evaziunea intra la a doua, trebuie sa fii extrem de limitat ca sa nu intelegi despre ce vorbesc. Probabil ca esti.

    Apropo, sa vedeti ca o sa-mi raspunda ca nu e prost, va spun eu.

    3. @tatalor – TVA e irelevant, il plateste consumatorul final. Asa, de inceput. Re CAS si CASS, hotaraste-te, ca nu chiar toate alea se platesc in fiecare caz, si face o diferenta. Re accize si impozite pe cladiri si masini, hai sa fim seriosi, impozitele alea exista peste tot in lume.

    4. @manu 144x – hai sa vezi cum eu, din venitul meu de 100,000 EUR/ luna, o sa am o politie care o sa-ti sparga tie fata cand nu-mi dai prioritate, ca o sa fie politia platiti DIRECT DE MINE. Chiar am vrea asta? Cine naiba credeti ca o sa plateasca politie privata? Dar medici privati? Dar scoli private? Sunt unele sectoare in care statul e esential. Re autostrazi private, a explicat frumos cineva inaintea mea, deci nu o sa ma obosesc sa reiau:
    http://www.politichii.ro/3023/de-ce-nu-vom-avea-autostrazi-in-regim-de-parteneriat-public-privat/
    Nu in ultimul rand, privatii se vor plange mereu de taxe mari. MEREU. Studiul ala spune negru pe alb ca dureaza mult si e dificil sa platesti taxele, ceea ce e de cacat, si un nene extrapoleaza.

    Sunt de acord ca e greu sa ai un angajat pentru care, la fiecare 500 de EURO pe care ii dai salar, sa platesti inca 450 EURO la stat. Pe de alta parte, jumatea plina a paharului e ca-l poti concedia cand vrei, n-are drepturi reale dupa ultima modificare a Codului Muncii si nu esti intr-o tara cu sindicate puternice, care sa-ti ceara bani cand afacerea merge bine – vezi Franta etc.

    00
  39. @Darius

    Sunt tanar si am un mic business demarat. Am nevoie mare de un angajat, dar din pacate inca nu imi pot permite sa-l angajez cu carte de munca si sa platesc 80% la stat pe langa salariul angajatului.

    Acum caut solutii ca sa pot beneficia de prestatia de munca a acelei persoane, dar nu in conditiile celor 80% pe care statul ma obliga sa-i platesc. Nu caut sa scap de cei 80% ca sa fac avere. No way. Business-ul nu va avea profit in urmatorii doi ani (ceva normal la inceput de drum). Sunt smecher ca fac asta?

    Sunt sigur ca daca ai propriul business, intelegi la ce ma refer mai sus.

    00
  40. Pentru cei care cred gogoaşa cu 16%
    poftiţi o analiză realizată de o instituţie internaţională.
    https://www.realitatea.net/

    00
  41. Sunt curios daca cei care justifica evaziunea fiscala din propria perspectiva sunt la fel de sensibili si la cazurile altora, unde prejudiciul este subsantial.

    mica evaziune e ok, sa zicem. Se trage din nevoia de supravietuire.
    Dar evaziunea institutionalizata? milioane, zeci de milioane de euro, si asta e ok?

    Unde se trage linie?

    00
  42. @Jordan

    Nu spun eu, ci istoria economica a Suediei care sunt motivele pentru care a ajuns Suedia in aceasta situatie pozitiva in comparatie cu alte tari.

    Daca e ceva ce sa copiem de la Suedia, acel lucru este in primul rand libertatea economica. Sunt de acord si cu celelalte doua elemente pe care le-ai mentionat, doar ca evaziunea si la ei este departe de 0 :)

    00
  43. @Jordan

    Nu spun eu, ci istoria economica a Suediei care sunt motivele pentru care a ajuns Suedia in aceasta situatie pozitiva in comparatie cu alte tari.

    Daca e ceva de copiat de la Suedia, acel lucru este in primul rand libertatea economica. Sunt de acord si cu celelalte doua elemente pe care le-ai mentionat, doar ca evaziunea si la ei este departe de 0 :)

    00
  44. Din cunoștințele mele (sper să nu mă înșel), noul control trafic, sub denumirea pompoasă de I.S.C.T.R., are această aparatură. Sunt dube în care găsești în spate laptop-uri și multe echipamente de control.

    Au băgat spaima în toți tiriștii…

    00
  45. De acord ca taxele si impozitele sunt mari. Asta pentru ca statul este incompetent si nu poate tine in frau evaziunea. Eu zic ca evaziunea se face in primul rand pentru ca se poate, nu neaparat ca o impun conditiile. Teoria ca oamenii nu platesc taxele deoarece sunt prea mari mi se pare departe de adevar. Asta e parerea mea. Cadrul legal il avem, dar statul e incompetent in a-l aplica, astfel ca el se indreapta tot asupra celor care produc bani legal pentru a-si rotunji bugetul. Daca ar fi in stare sa reduca evaziunea statul nu ar mai recurge la ridicarea taxelor. Astia carora li se pare ca sunt indreptatiti in a nu-si plati taxele acum, pentru ca sunt prea mari, sa nu-i condamne pe astia care fura statul sau pe evazionistii de cariera. Si alora li se pare ca nu sunt tratati corect de catre stat. Si tot asa.

    Concluzia mea: majoritatea romanilor nu-si platesc taxele, iar statul nu e in stare sa-i faca sa-si plateasca taxele. Zoso a venit cu o idee si ati sarit „Nu ma lasa statul sa-l fur? E pe capul meu sa-mi ia taxele? Cum vine asta?” Seamana cu Razboiul Impotriva Drogurilor din SUA. Tot timpul vor fi consumatori/evazionisti.

    00
  46. NicuP alimentati o pwla
    tara traieste din imprumuturi rostogolite, nu din maruntisul colectat cu forta de ANAF.
    m-am saturat de suprapretiosii si corectii interprinzatori romani sufocati de taxe care isi deconteaza carutul bebelusului pe firma

    00
  47. @Jordan: explica-ne te rog de ce e TVA-ul irelevant. Evident ca il plateste consumatorul final, dar as fi tare curios sa aud de ce asta il face irelevant.

    Si n-am zis ca unele dintre impozitele de la noi n-ar exista peste tot, ideea postului meu era ca 16% ala bate sare lejer de 50%, probabil semnificativ mai mult.

    00
  48. @alxzen
    Linia nu se trage nicăieri. Orice evaziune e morală, pentru că taxarea e furt.

    00
  49. @tatalor – ideea era ca nu intreprinzatorul plateste TVA… nu e corect sa o vezi ca o povara in plus pe antreprenor, ba dimpotriva.

    00
  50. Pai bai @Flate, daca tu traiesti din imprumuturile rostogolite de pewla lui Ponta, atunci de ce te fte grija de cat platesc altii, mult sau putin? Chiar si putin, oricum e ceva, ca tu doar primesti, nu dai, nu? Sau vrei sa primesti mai mult? Pai primeste, nene, dar eu am de dat numai altceva decat bani. Vrei?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube