Codul bunelor maniere moderne #1

Mă gândeam la o serie de articole care să trateze situații moderne, care pe vremea codului bunelor maniere nu existau. Dacă aveți idei, băgați în comentarii.

Încep cu una grea și dureroasă, pe care o văd frecvent nu doar pe internet: dacă interlocutorul introduce în discuție o problemă și întrebați dacă a fost la un specialist și interlocutorul spune că nu, deși au trecut 6 luni, e perfect în regulă să (spuneți că) nu vă mai interesează.

Exemple:

  1. mă doare o măsea de câteva luni.
  2. am atacuri de panică de câțiva ani, dar n-am avut timp să merg la un medic.
  3. tușesc cu sânge uneori, dar rar și îmi trece, n-am de ce să merg la un spital.

Dacă faceți ca mine, lăsați telefonul pe Instrgm Stories înb timp ce vă jucați CSGO, o să vă îngroziți câți oameni tineri, influenceri, despre care știm că fac bani (dar nu prea), professionals sau oameni simpli ignoră complet orice problemă de sănătate, mică sau mare. Și nu doar ale lor, ci și ale copiilor.

OK, înțeleg că spitalele nu sunt tocmai cele mai fericite locuri, dar majoritatea problemelor nu trec de la sine dacă le ignori. Bine, trec, dar cu sicriu.

 

oameni-maniere

Background vector created by Rawpixel.com – Freepik.com

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

66 comentarii

  1. Lasa ca dau cu ceva de cal mare ca fata aia de ieri si poate trece.

    00
  2. Partea cu mersul la doctor, nu e mereu o rezolvare.
    Exemplu propriu, mers la mai multi doctori cu aceeasi peoblema, tratament fara rezultate, doctorul dat din umeri, mers la urmatorul si de la capat

    00
    • Cu ce problemă?

      00
    • Si rezolvarea e sa nu faci nimic ? Pentru ca fuck logic

      00
    • Omul a zis „… și de la capăt”.

      00
    • O data cu trecerea prin viata te obisnuiesti cu diagnosticul „cronic” si datul din umeri al doctorilor, dupa tratamente de 1-3 luni care doar amelioreaza temporar simptome (si sunt foarte pasibile de a face alte daune) si nu adreseaza o cauza.
      Poate la 20 de ani esti obisnuit doar cu o raceala/mahmureala (medic de familie/generalist) sau interventii cauzate de traumatizme(ortopedie/chirurgie).
      Cu timpul inveti ce inseamna si alte specializari, si ca nimeni nu ajunge la batranete sanatos, ci cu punga din ce in ce mai mare de medicamente :))

      00
    • Subscriu. M-am plimbat de la unul la altul ca un coi în căldare timp de 2 ani și am primit minunate sfaturi despre relaxare, meditație, schimbarea locului de muncă, reducerea stresului, cure de dezintoxicare și alte rahaturi, am fost trimis la analize unele mai scumpe decât altele, cu rețete pentru tot felul de medicamente exotice și alternative. Am renunțat după ce un medic ORL-ist serios, de la clinică privată, pe care-l plăteai numai să ridice ochii la tine (motiv pentru care era și foarte bine văzut, că doar dacă costă atât, și serviciile-s pe măsură…), mi-a recomandat o consultație la o cunoștință care avea cabinet de biorezonanță și s-a oferit să-mi facă și programare. I-am zis că nu pot în acea zi, eram deja programat la o tăiere sub limbă. Asta după ce precedentul îmi recomandase tratament homeopat („să încercăm și cu…”).

      În cele din urmă am găsit unul care avea habar ce știa (de la stat, deci să mă mai lase cu „calitatea” privaților), exudat faringian care a descoperit imediat problema pentru care alți cretini m-au trimis la RMN, 2 săptămâni de antibiotice, problemă rezolvată. Cu probabil nici 1% din banii cheltuiți anterior.

      Morala poveștii: când un „medic” zâmbește și-ți spune că sănătatea ta niciodată nu e prea scumpă, bagă-l la origini și caută altul.

      00
    • @GP: aveai infectie gonoreica in gat, asa-i? :)))

      00
    • @Alex – Sad but true!

      @GP – Ce problema ai? Te-ntreb din prisma unuia cu probleme cronice ale aparatului respirator. Poate facem schimb de experienta. Promit sa nu te trimit la trepanatie.

      00
    • Sorry, Hellfire, nu pot să-ți recomand un tratament. Încearcă să vorbești cu sursa problemei tale, dacă o mai recunoști.

      @Gogu: un banal streptococ netratat la timp, agravat de faptul că fumam. Culmea e că mă gândisem la asta, dar n-am vrut să spun mecanicului cum să schimbe bujiile.

      00
  3. Daca va oferiti sfatul (competent, strict referitor la o problema profesionala) la o problema a unui coleg iar acest coleg nu numai ca nu schiteaza vreo intentie de incerca sfatul apoi continua sa se planga, e perfect în regulă să (spuneți că) nu vă mai interesează. De fata cu sefu’ daca se poate, ca sa nu mai manance cacat aiurea.

    00
  4. Când un bărbat stă de vorbă cu o femeie (face-to-face, telefonic, scris) să nu întrebe dacă să i se adreseze cu „doamnă” sau”domnișoară”.
    Aia cu sănătatea nu mi se pare că ține de bune maniere, ci de educație, „priorități”, etc.

    00
  5. Uite situatie pt vremurile de azi:

    Majoritatea codurilor HR de conduita in office au ceva de genul sa nu faci nici-o remarca asupra tinutei/aspectului unui co-worker. Deci tu-barbat nu ai voie oficial, per conduita de la HR sa complimentezi o femeie colega. Mai e si nebunia #MeToo.

    Totusi! sa zicem ca urcati/coborati in lift si Da, cucoana arata foarte ok. Ce faci? Ii spui ceva de genul „as per HR goons and #MeToo hysteria, I shouldn’t BUT… I have to compliment you today … etc” sau nu?

    00
    • Da’ dacă-i zici: „doamnă, ce bine arată azi reflexia ta în oglinda liftului!” se pune ?

      00
    • Daca nici cand scrie negru pe alb ca nu ai voie, si totusi vii cu intrebarea asta, cred ca angajatorul tau tre’ sa-si puna alte intrebari, mai serioase, cu privire la politica de angajare si la ce angajati are deja in ograda.

      00
    • Uneori e mai bine sa nu zici nimic, chiar daca simti nevoia. Este valabil nu numai pentru tinuta colegei, ci si pentru multe alte situatii in viata. Bucura-te in tacere de tinuta colegei, e ok si daca nu-i spui.

      Daca chiar simti nevoia si chiar nu poti sa te abtii, trebuie sa te asiguri ca esti deja foarte bun prieten cu colega, ca va aveti ca fratii :D Iar remarca e mai bine sa nu contina insinuari sexuale, remarca trebuie sa fie neutra („foarte misto rochia, Petronela!” e ok, nu insa si „Petronelo, decolteul tau ma baga-n boala!”) . Colega se va bucura sigur de remarca iar HR-ul nu va zice nimic. Nu e chiar atat de greu, chiar si pentru un autist.

      00
    • @Gupi: Nice try! :) Nu e oglinda in lift.

      @Jo vine de la Joanna? https://www.facebook.com/CollegeHumor/videos/10156033462957807/

      00
    • @indie_22: Dar ”foarte misto rochia, Petronel!”, se admite?

      00
    • Simplu: „ești urâtă”. Să se ducă cu asta la HR să se plângă de hărțuire sexuală.

      00
    • E okey sa-i spui ca parfumul parului ei este divin. (E OK doar daca nu esti pitic.)

      00
  6. Sa nu mai intrebe sunt gravida la orice ocazie in care port o rochie mai pufoasa :))

    00
  7. Cel mai fain e cand mergi cu o problema la mai multi doctori (gen, 3-4 doctori de la spitale sau clinici diferite) si primesti diagnostice total diferite. La fel si cu tratamentele. Cred ca au ajuns sa mearga prin eliminare. Asta nu e! Atunci asta!!… Ba nu, nici asta. Si incep cu ce e mai grav (ciroza in cazul de fata). Dupa ce au eliminat ciroza au spus ca e hepatita. Dar surpriza, nu e! Si valorile de la analize tot alea sunt, nu scad. Nu beau, nu fumez si de fiecare data primesc alte diagnistice. Urmatoarea miscare e sa incerc in strainatate. Nu mai am incredere in cei de aici, din pacate.

    00
  8. La o sedinta/prezentare sa astepti finalul pt a pune intrebari sau sa astepti timpul dedicat pt problema/ideea ta. Nu intrerupe in mijloc si incepe a vb aiurea cheltuind timpul co-worker-ilor pe intrebari ce nu intereeseaza toata audienta. De ex: avem un proiect nou(informatic) si trebuie sa facem o aplicatie noua pt clientul X si fluxuri noi si va explic in mare despre ce e vorba si …. se trezeste Gigel de la web sa intrebe si sa explice ce css nou a gasit el si ce fain arata plictisind restul de programatori de baze de date, procese, arhitectii, etc.

    00
    • Mi-ai adus aminte de o sedinta pt. un proiect mare, cu toata floarea arhitectilor si programatorilor. Pe la mijlocul prezentarii zic: „as avea o intrebare, se poate acuma sau la sfarsit?” „Va rog sa va notati intrebarile si sa le puneti la sfarsit, ca sa nu intrerupem cursul prezentarii”. Ok, nici o problema. Peste vreo doua ore, ajungem in sfarsit la sectiunea „are cineva intrebari?” Dupa ce le explic scurt care e problema mea, incep toti arhitectii sa se scarpine in cap. Dupa 5 minute de discutii, sedinta era incheiata, la fel si proiectul, pur si simplu nu se putea face asa cum l-au gandit ei. La care seful cel mare: „pai de ce n-ai spus mai repede, am stat aici 2 ore sa ascultam prezentarea pe degeaba?”

      00
  9. Nu e deloc obligatoriu si/sau necesar ca la venire si plecare sa dai mana cu toti colegii inclusiv unii cu care nu esti nici macar la stadiul de „salut”.

    00
    • Dar nici să intri într-un birou în care lucrează 20-30 de oameni și să-l saluți exclusiv pe ăla cu care treabă.

      Un „bună ziua” general, spus pe un ton normal, când intri nu face să cadă galoanele nimănui.

      00
  10. Codul bunelor maniere ar trebui revizuit, dar si prin taieri/abrogari de norme nu prin adaugiri. De ex. vis-a-vis de cazul feministelor – esti femeie puternica, mars in mortii ma-tii la lopata la zapada.

    00
  11. Cum vine asta cu „tușesc cu sânge uneori” si nu merge la doctor. Pai ala poate fi foarte usor TBC care e un picut mortal, nu mai zic ca mai infecteaza si pe altii.

    Eu cand vreau sa-mi fac curaj sa merg la cate-un control caut simptome pe net. In 99% din cazuri duce catre ceva articol cu cancer mai obscur si atunci de frica merg.

    La copil ii facem preventiv cam la 1 an analize de sange, sa il invatam de mic sa faca din asta un obicei.

    00
  12. CS GO competitive? :O

    00
    • 1…daca echipa are spawn de B si da rush nu mergi lower tunel spre short ca sa il te scoata awp-ul din goose
      2. daca ai plantar bomba stai ascus nu pleci din site la vanatoare
      3. daca ai 8k si un coleg 2k faci drop nu cumperi Awp si DE
      …mai sunt mii de ex

      00
  13. Daca esti recruiter si contactezi candidati:
    1. Stabileste un slot orar dinainte, nu suna cand ti se scoala tie, oamenii sunt concentrati pe ceva, sunt intr-o sedinta, sunt in pauza de pranz si vor sa se relaxeze;
    2. Vorbeste cu candidatul despre salariu de la primul contact;
    3. Ofera feedback, chiar daca e negativ si candidatul nu este ce se dorea. Urasc recruiterii care insista pentru joburi si apoi, cand raspunsul ar trebui sa fie negativ, dispar si nu mai raspund la emailuri.

    00
  14. Pai cum sa se duca ei dom’le la doctor? nu stiti ca tot romanu’ se pricepe foarte bine la fotbal, politica si medicina??! aia (doctorii) sunt niste prosti carora le-au trebuit ani de scoala ca sa afle ce stiu profanii… vin in ultimul stadiu de boala, de multe ori cu complicatii, se asteapta la minuni si nu pricep de ce nu se vindeca in totalitate. pana atunci se trateaza la dr google si la farmacie, si, dupa x saptamani sau luni in care nu le trece, se gandesc sa mearga si la doctor si nu li se pare ok ce aud de la primul si apoi mai merg la 3-4, de unde confuzia…

    00
  15. si as mai adauga: cand ai fost la un interviu si angajatorul a decis sa te angajeze, frate, gandeste-te bine si spune-i clar omului DA sau NU, nu spune ca da, te angajezi, ca apoi sa suni fix in ziua in care trebuia sa incepi la noul loc de munca, eventual cu juma’ de ora inainte de a veni, ca te-ai gandit mai bine si nu mai vii… gandeste-te cum ar fi daca ti-ar face tie asta angajatorul, misto, nu? pana acum am avut 4 sau 5 de genul asta (pe posturi diferite, cu salarii discutate si agreate de la interviuri, cu toate conditiile discutate , negociate si acceptate) care s-au razgandit cu juma de ora inainte de inceperea programului sau nu au mai venit deloc si nici nu au sunat/anuntat, cand au fost sunati au spus sec: „ah, pai m-am gandit mai bine si nu imi convine”… facepalm.

    00
    • Stiu ca nu e frumos, dar in ce domeniu ai posturi vacante si in ce oras? Multumesc anticipat!

      00
    • @Radu-Mihai: asistenta medicala specializata (medici, asistente, opticieni/optometristi), langa Bucuresti la 85 KM. Daca te intereseaza, facem cumva sa vb in privat.

      00
  16. Ar avea mai mult sens să-l întrebi înainte, nu după…

    00
  17. Cand esti cu fata in sufragerie si te uiti la un film in timp ce parintii ei dorm deja la ei in dormitor, inainte sa pleci sa nu te stergi la carici cu perdeaua lor!

    00
  18. 1. Dacă te lauzi pe fb ca te duci la referendum ca sa salvezi copiii tarii si scrii ca le-au făcut bine jandarmii alora pe 10 august nu te mira ca nu te promovez sau ca evit sa te recomand desi pari ok profesional pana in prezent. Nu e ca atunci cand tie iti place albastrul si mie verdele si trăim fericiti si colaboram. E un pic altfel. Sorry.
    2. Dacă cineva te recomanda pt o chestie importanta gandeste-te daca poti duce proiectul/sarcina la capăt. Dacă te-ai hotarat ca da, tine-te de treaba. Altfel e aiurea pt toti.
    3. Dacă ai intrat intr-o relatie si tu involuezi in timp ce celalalt evolueaza sau stagnează, desi ti s-a atras atentia, nu e culpa comună cand va despărțiți.

    00
    • Ca sef pro-referendum sunt total de acord cu tine. Ma bucur cand gasesc puncte comune cu tabara adversa.

      00
    • Unul dintre cele doua like-uri sa stii ca e de la mine. Ma bucur si eu cand gasesc oameni cu un pic de umor printre voi. Se intampla rar.

      00
  19. Câteva care-mi vin în mine:

    – ai dreptul să nu te pupi cu rude sau alți cunoscuți când vă vedeți. Ca bărbat, e mai ușor pentru că-ntinzi mâna la salut și-l ții la distanță pe pupăcios. Personal, le spun oamenilor că eu nu-s cu pupatul în timp ce deja-n prejma mea a început operațiunea de „țucat”.

    – e mai politicos să nu pupi copiii drăguți ai cunoștințelor decât să-i pupi și să panichezi mamele care se gândesc la germenii pe care-i transmiți. Dacă trebuie, pupă-i pe cap.

    – deși poate părea politicos să-ți ceri scuze când greșești folosind expresii gen „îmi pare rău” sau „iartă-mă”, află că oamenii își cer scuze-n ziua de astăzi pentru orice rahat mărunt folosind niște cuvinte prea mari. Încearcă să ieși din zona acestui reflex și limitează-te la chestii de genul „nu-mi face plăcere c-au ieșit lucrurile așa”. Spui un adevăr și elimini o atitudine căcăcioasă care poate deveni reflexă.

    – nu fi amabil cu o femeie dacă-n aceeași situație n-ai fi și cu un bărbat. E un sfat pentru bărbații care cred că a da din coadă-n jurul unei femei te face altceva decât un simplu cățeluș care ajunge să se mângâie singur.

    – e o politețe aparte în a întreba un om ce are de gând să facă într-un moment în care el ți se plânge de diverse lucruri.

    – fii sincer în situații în care oamenii se așteaptă să minți. De exemplu, în loc să spui că ți s-a terminat contractul și nu v-ați înțeles pentru o prelungire, spune c-ai fost dat afară. Simplu, fără prea multe explicații. E foarte amuzant să confrunți oamenii cu adevăruri pe care ei nu le-ar expune vreodată. Vor încerca ei să îmblânzească situația spunând că au fost niște proști ăia de te-au concediat. Zâmbește, e doar șocul lor la contact cu ceea ce ei n-ar fi capabili să facă.

    – nu te lua niciodată de un bărbat însoțit de o femeie. Dincolo de faptul c-ar putea căpăta niște puteri nebănuite, chiar e de rahat să faci asta inclusiv când ai avea dreptate.

    – dacă cineva încearcă să te jignească, nu te chinui să-i dai replici de același tip. Îi furi toată satisfacția jignirii dacă spui c-așa este.

    Gen:

    Băi, Zoso, ai un blog de rahat!
    Da, așa este. Pe de altă parte, crește inima-n mine când văd că pierzi timp pe blogul meu de rahat.

    00
  20. E o cărticică de la Humanitas: Codul Bunelor Maniere astăzi de Aurelia Marinescu.
    V-o recomand, sunt și multe situații de actualitate.

    00
  21. Bula catre musafiri:
    Ce pacat ca, in sfarsit, plecati.

    00
  22. Cred ca e nevoie de un cod de bune maniere in ceea ce priveste vanzarea de produse sh pe olx. Am impresia ca numai idiotii vand produse acolo. Nu exista sa pui o intrebare care sa nu duca la ” cumpara din alta parte ” . Stima

    00
  23. eu as vrea sa nu ma mai intrebe toti (cand zic toti, ma refer la romani, olandezi, italieni, mexicani, indonezieni, spanioli si multe alte natii pe care le voi intalni in viitor) cand fac plozi! mi-as dori sa traiesc intr-o lume pe care nu trebuie s-o mint in legatura cu planurile mele (ne)reproductive.

    00
  24. Intotdeauna vasele murdare se scot din chiuveta *inainte* sa te pisi.

    00
  25. Cateva reguli de bun-simt la birou:
    1. Daca ai baut ultima picatura de cafea din filtru, fa alta. Daca ai scos ceva la imprimanta si s-a terminat tonerul, inlocuieste-l. Daca ai consumat ultimul patratel de hartie de la buda, fa rost de alt sul si monteaza-l la locul lui. etc.
    2. Daca intri intr-un birou, saluti pe toata lumea. Daca esti intr-un birou si intra cineva si saluta, raspunzi la salut.
    3. Daca ai o treaba cu un coleg pe care nu l-ai mai vazut in viata ta pana acuma, te duci la el la birou, saluti frumos si spui clar si raspicat cine naiba esti si ce doresti.
    4. Daca angajatorul tau ofera de ex. mere angajatilor, te duci si-ti iei un mar pt. tine si atat, sau oricum, sa ajunga pt. toata lumea. Daca trec pe langa biroul tau si vad ca ai vreo 6 mere pe masa, iar altii n-au mai prins un mar de o luna de zile, deja ai cam sarit calul.
    5. Daca ai nevoie de ex. pt. o sedinta sa imprumuti orice echipament de la un coleg sau chiar si un scaun pe care sa stai, cand se termina sedinta aduci inapoi tot ce ai imprumutat, pui scaunul la loc cum era, montezi mufele la loc asa cum le-ai gasit etc.
    6. Daca nu-ti convine ceva la un coleg, discuti problema mai intai cu el. Doar daca nu se rezolva asa, mergi si te plangi mai sus. Nu dai e-mail cu Cc la sefi imediat ce-l prinzi cu o greseala.
    7. Daca vezi ca un coleg e in rahat si poti sa-l ajuti, ajuta-l. Daca tu esti in rahat si un coleg te ajuta, multumeste-i public pt. contributia lui. Daca ai gresit, nu da vina pe altcineva (mai ales ca adevarul iese aproape intotdeauna la iveala).

    00
  26. Pentru toți oamenii care lucrează într-un birou cu mai mulți colegi:
    1. Nu veni la serviciu să vorbești incontinuu 8 ore tare, sunt oameni care vin sa lucreze, nu sa se distreze tot timpul. Nu mă interesează absolut toate ideile din capul tau.
    2. Nu ronțăi în fiecare zi tare mâncarea la birou. Nici nu vrei să știi care înjurături îți iei. Nu manca fast food ca țăranul sa miroasă in tot biroul.
    3. Nu pune întrebări daca nu ai căutat răspunsul macar doua minute.
    4.Nu te plânge tot timpul, toți avem probleme.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube