Încă nu am dat în clocot…

Mă uit de câteva săptămâni la ce se întâmplă pe scena politico-economică și concluzia este cea din titlu. Nu am ajuns încă la punctul X. Suntem bine. Avem încă bani de Starbucks, de iPhone, de mașini noi, de mașini vechi. Când veți vedea Valea Prahovei goală și Centrul Vechi din București pustiu, atunci să știți că treaba e nasoală. Când nu veți mai vedea trafic teribil. Când nu veți mai vedea mall-urile pline. Când se vor opri construcțiile.

Momentan suntem la situația broaștei fierte încet. Nu ne dăm seama că sărăcim treptat, la fiecare mărire de salariu din pix, la fiecare autostradă neconstruită, la fiecare șpagă dată sau luată.

Când se vor opri oamenii din “știu că e și o să fie nasol, dar mor dacă nu îmi iau casă acum”, atunci vom discuta despre cum a afectat guvernarea asta România.

animale-04

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. oamenii cu bani mereu vor face bani, middle si upper menagement mereu va fi, oameni care mananca paine cu salam sa iasa sambata in oras mereu vor fi, ar mai putea dura multi ani de PSD sa ajungem un punct T in care lumea sa inceapa sa se razvrateasca, dar atunci va fi deja foarte tarziu si greu de a face ceva.

    00
    • Atat timp cat educatia merge in jos si sansele de protest civic merg tot in jos. Omul sarac si prost poate fi tinut sub papuc cu minime costuri si eforturi. Ceausescu a calarit poporul roman 25 de ani si abia la capatul a 10 ani de foamete si lipsuri cronice si-au facut curaj si au iesit in strada. Foamete ca pe vremea impuscatului nu va mai fi prea curand. Economia e o chestie ciclica, urca ce urca apoi cade si tot asa. Cine e destept economiseste in vremuri bune si se imbogateste cand se sparge piata, atunci se fac banii seriosi. Ce e rau si e pacat este ca pierdem ca tara acest avant economic intr-o perioada de relativa stabilitate economica in lume. Pe vremurile astea in mod normal ar trebui sa rezolvam niste probleme de prima marime si sa mai punem si un ban deoparte pentru vremuri mai grele. Daca acum cand inca e ok astia isi fac planuri sa dea afara 20% din bugetari cand o veni din nou criza ce mai fac?

      00
    • Nici ieșirea aia în stradă din 89’n-a fost mare lucru. Prea s-au instalat Ilici & Co. imediat ce s-a terminat tot tărăboiul.

      Oricum au fost max 2-3 milioane, care au ieșit în stradă, tot studenți și tineri de care faceți mișto și acum.
      Restul țării se uita la televizor că n-aveau blogul lui cetin să facă glume de autobază cu protestatarii.

      00
    • Daca nu era lovitura bolsevicilor batrani din 89, eram si acum comunisti. Noi si Coreea de Nord. Capacitatea poporului roman de a inghiti rahat este nelimitata.

      00
    • Imi pare rau sa te dezamagesc dar daca ai un pic de bun simt financiar si ceva competente in domeniul in care lucrezi o duci mai bine (investitii/bunuri+venituri-datorii-cheltuieli) decat 80% din middle management.

      00
    • @Valeriu tu crezi că Ceaușescu a fost dat jos de popor? Astă iarnă au fost 500 mii de oameni ieșiți în București și i-ar fi putut împrăștia jandarmeria pe toți.

      Cât despre Ceaușescu, eu am ajuns să înțeleg de ce sunt unii nostalgici. Du-te în orice cătun din țara asta și majoritatea locurilor vor fi ruine. În era comunistă s-au construit multe lucruri, orașele erau noi, curate, îngrijite. Mulți s-au mutat de la țară, li s-a dat WC în casă, s-a dezvoltat industria, agricultura (oamenii își munceau pământul cu cai sau boi, până să se colectivizeze. Aveau case de chirpici și își mâncau de sub unghii, până să poată fura de la CAP-uri. Mulți bătrâni nici nu ar fi avut pensie, dacă nu lucrau la cooperativă), turismul. Dacă ai trăit în vremurile alea, ți se pare că guvernările post decembriste și-au bătut joc de tot și chiar așa și e. Tot ce vreau să spun, e că înțeleg acei oameni, care duc dorul acelei perioade.

      00
    • NOU
      #7

      @ubercool
      D-le Ubercool, esti sigur ca am trait aceleasi vremuri? Am trait in oras de categoria a 2-a pe vremea lui Ceausescu! Constanta. Mizerie la greu, sticle multe sparte (acum e treaba cu pet-urile astea ce sunt daunatoare, dar poti merge si in talpile goale pe trotuare/strazi). Hartii aruncate la greu pe jos, gunoaie unde prindeai (tot cartierul de cam 5000 insi avea aceeasi platforma de gunoi, te bateai cu pescarusii sa ajungi la platforma). Asta era in centru orasului, chiar langa Casa de Cultura a Sindicatelor (asa ii spunea atunci). De 2 ori mi-a luat foc motul fesului (asa erau pe vremea aia, cu mot de fire) de la lumanare, ca ne luau curentul noaptea. Iarna caldura din parti, ne incalzeam sub 2 plapumi cu foehn-ul. Ca bani, aveau ai mei, dar ce dracu sa faci cu ei, sa le dai foc sa te incalzesti? Toata lumea avea bani, putini faceau foamea din lipsa de bani, ci din lipsa de relatii. La alimentara bagau tacamuri (pipote, ficati, pui fratii petreusi, gheare) dar prindeau doar mosii si babele care doar asta faceau – luam mancare in 2-3-4 portii fata de cat era voie si vindeau pe sub mana. Aveau o bara de metal ca sa se poata tine randul si aveau sacosele legate de ea, asa se stia randul – treaba asta era afara, unde era o usita de metal si se vinde afara, ca era bataie, sa nu distruga magazinul. Daca vreai Pepsi, doar sticla de 1/3 si doar vara, la restaurant. Banane, portocale – de revelion/craciun, deja asociai mirosul de portocale cu sarbatorile de mi-a luat 20 de ani sa-mi revin sa pot manca portocale si ciocolata fara sa ma ia cu frig. La tara, bunicii din partea mamei aveau nevoie sa le luam malai de la oras, de stateam de 5 ori la aceeasi coada sa ajunga la 10 kg, sa-si faca o mamaliga, ca faina era si mai rara. Le aduceam mancare noi taranilor, atat de mare era jignirea. Prin bataturile lor traiau gainile doar cu verdeata, ca graul era doar pentru colive. Stiu si cum e in case de oameni bogati – am fost prieten cu fiul celui de-al 3-lea om ca putere in judet. In materie de mancare, aveau orice oricand de la bufetul de partid. De la struguri in primavara pana la ulei de floarea soarelui, nu de soia, in orice cantitate. Dar cand era frig, si la ei era frig, cand era lipsa de curent, si la ei era. Aveau in rest orice, masini, jucarii din China si RDG (Rep Democrata Germana) in mare seturi de trenuri electrice. Dar sa zici ca a facut treaba comunismul e o mare prostie. Personal sunt sigur ca as fi dus-o mai bine, ca din partea mamei bunicii aveau la colectivizare 1000 de oi, 20 de magari/catari, batoza mecanica si tractor, pamant vreo 80 de hectare si chiar si vie. Dupa colectivizare, le duceam noi mancare. Tare comunismul asta, nu? Sincer, as fi preferat sa fiu cioban bogat decat IT-ist sarac.

      00
    • Ce dat afara 20% din bugetari?? Unde a zis asta?

      00
  2. Așteptați luna februarie cu întreținere mare, lemne de foc pe ducă, rate crescute la credite, tarife mai mari la gaze/energie electrică și mâncare scumpă.

    00
  3. pai nici nu vad sa dea in clocot prea curand, si sub psd, romania tot o duce macar un deceniu
    https://www.youtube.com/watch?v=KV86OxVkse4
    au mai ramas unii sa se resemneze :)

    00
  4. Bai da cat mai cresc preturile la imobiliare?!

    00
    • 1% pe lună, nene.

    • pana la urmatoara bula preconizata undeva prin 2020, depinde cand sparg baietii ghiatza

      00
    • Pana cand mai merge treaba cu prima casa. Varu-meu si sotia lui s-au bagat in asa ceva. Amandoi nu IT-isti, nu notari, nu medici. Operatori pe banda la o fabrica de volane. Salariul aprox 3000lei x 2. Au dat 60 000 euro pe un apartament cu prima casa. Pe de-o parte le apreciez entuziasmul. Pe de alta,… totusi 30 de ani rata.
      Cica ei si-au calculat cat ar fi o eventuala chirie, faptul ca fara credit nu au sanse. In fine.

      00
    • sa creasca boss ca vreau sa vand

      00
  5. Chiar ma gandeam nu se mai intampla nimic pe scena politica?

    00
  6. Am ajuns la punctul X bro. IPHONE X, 3 noiembrie parca.

    00
  7. E nasol, vin vremuri grele, Dragnea isi pune dinti, are lucrare, e fonfait peltic si scuipa cand vorbeste.

    00
  8. To whom it may concern: in Romania sunt bani. Punct.

    00
  9. Tare mi-e ca, la cat de crizata e lumea, daca ajunge cutitul la os o sa ne fie frica sa iesim din casa. Sunt oameni care se depreseaza daca nu primesc like la ultima postare. Cum crezi ca reactioneaza astia la foame?

    00
  10. Imi amintesc Ian-Feb, cand a fost chestia cu Ordonanta 13 si 600K oameni, am vazut un mesaj pe fb cum niste gagici se duceau la nus’ce cafenea. Chiar atunci cand fierbea toitul, in Bucuresti. Deci io departe, stateam ca pe ace, o gramada de web pages open, ma gandeam bre, revolutie! in sfarsit! Nu, tata. Unii chiar acolo inca mai erau complet deconectati, nu mai puteau de bine.

    Deci atata timp cat o sa fie patura „copilasilor” intretinuti, a bazatilor, toate firele care tin pesedismul afloat, n-o sa fie nimic. Probabil cel mult ceva geamuri sparte, niste entuziasti-patrioti raniti, Doamne fereste 2-3 morti. Dar sa se schimbe ceva serios? Nu. Au s-o dea pe „Fara violenta!”, „Rade lumea de noi, suntem europeni” si alte barbi dupa care treburile au sa se dezumfle.

    00
  11. Pai mai luam niste credite, ceva, nu mult, vreo 10-20 miliarde euro/an, mai crestem salarii la bugetari, mai crestem pensii, economia duduie prin consum, viata merge inainte …

    00
  12. Am 21 de ani si in momentul de față sunt student si lucrez ca si programator in acelasi timp, cu toate că îmi doresc foarte mult să rămân in tara si sa schimb ceva, am decis ca cel mai bine este sa plec deoarece mi se pare absolut jalnic ce se intampla la noi, oamenii sunt foarte delasatori, am incercat sa inițieze un protest si nimic, n-ai cu cine, îi doare fix undeva de tot si după se plâng că lucrurile merg prost. În momentul de față am facut toate demersurile sa plec la o Universitate din Danemarca si astept sa plec de anul viitor, voi mai veni in tara doar in vacanta.

    00
  13. Saracia e ascunsa in ghetouri, sate. Degeaba privesti centrul vechi, cateva cluburi si restaurante de lux ca sunt pline. Aia sunt o parte din cei ce au bani, afaceri, pesti, hoti etc. L fel si cu Valea Prahovei, normal ca de sarbatori o sa fie plin.

    00
  14. Va faceti iluzii ca nu vine criza anul viitor. Va veni din sanatate, asta e prima bula care se va sparge in 2018. iar cand pica sanatatea … toate pica la pachet. 30% din deficitul e dat de deficitul din sanatate… si daca urmariti semnalele se dau bani de salarii & nothing else.

    Si cea mai mare problema e ca nicicum nu se pot imprumuta pentru sanatate. ca au bulibasit legile in asa hal… ca nu exista mecanism legal de a finanta direct deficitul decat exclusiv din bugetul de stat prin subventie/transfer dar obligatoriu cu justificare pentru fiecare transfer. si nimeni nu are chef sa explice nimic…

    00
  15. Băi, săracii sunt săraci și pentru că sunt proști. Nu ai să îi vezi pe ăia ieșind în stradă, așa de bună voie, pentru că sunt proști și fricoși. Lumea își vede propriul interes și nimeni nu e dispus să riște câtuși de puțin, pentru un rezultat incert. Mai bine mergi pe burtă.

    00
  16. „Avem încă bani de Starbucks, de iPhone, de mașini noi, de mașini vechi.”

    Ieri am citit intr-un ziar local ca coada la inmatriculari e atit de mare incit pina-ti vine rindul certificatul RAR cu valabilitate 60 de zile deja expira.

    00
    • unde boss ? ca nevasta si-a rezolvat masina singura in 2h in Bucuresti. a fost coada dar nu s-a dus nici la 4 dimineata nici seara, la 8 era acolo si la 10 m-a sunat fericita ca a terminat si ca se duce a doua zi dupa talon

      00
  17. Nu vine si momentul ala cand vom scoate pesedelu in afara legii, de abia astept. Dar deh, hienele, mai nou si-au facut condiții in pușcării. Ă fi ținuți în viața, aceasta ciuma rosie, e un lux pe care tara nu si-l permite si nici nu si-l mai dorește! Moarte PSD!

    00
  18. Am fost in w/e in Auchan si ce aud la radioul lor intern? La nu stiu ce ghiseu credit doar cu buletinul, fara adeverinta de salariu, bla bla. Remember 2008?
    Am zambit si mi-am vazut de treaba. Cand am iesit erau vreo 3 oameni la ghiseul respectiv (ca erau doar curiosi sau chiar luau credite nu stiu). Sambata ~11AM.

    00
    • au apărut automate de credit. https://zoso.ro/credius-mega/

    • spre deosebire de 2018 institutiile de credit au acces la informatiile privind veniturile ;) te duci cu buletinul, semnezi ca esti de acord sa te verifice si te cauta la finante sa vada ce ai declarat. deci nu e acelasi credit doar cu buletinul. in rest ramane valabil – suntem pe bula dar nu stim inca in ce pozitie – inca se umfla sau se sparge maine :D

      00
  19. bai, mereu cand sunt discutii de genul asta, despre generatia tanara care ar trebui sa schimbe ceva, inca si eu ma consider generatia tanara ca sunt nascut in 81, imi aduc aminte de Band of Brothers, serialul! l-ati vazut? serial-serial, o fi exagerat si facut mai melodramatic, dar aia erau niste pustani de 18-19 ani care au stat si cate o luna in transee in ger sa se lupte cu niste altii (general vorbind). credeti ca cineva acum ar mai face asta? daca n-ar avea net acolo s-ar cara acasa imediat, ce ula lui ! sau sa se puna in fata tancului sa-l opreasca in piata mare? de prea mult bine ne-am cocolosit

    00
    • acum se trag pe pulă până la 30 de ani, că nu au chef să muncească sau să își asume responsabilități. și la 30 sar direct in credit, că e mai ieftin decât chiria, cu prima amețită care i-a îmbârligat, și gata viața.

  20. In Bucuresti, punctul de clocot nu o sa vina din lipsa de bani, ci din lipsa de timp. Orasul e aproape blocat si vezi cum ti se scurge viata blocat in trafic sau traind fierbinte impreuna cu alti 8 flacai pe un metru patrat, la metrou sau in tramvai. O ploaie ca lumea, o zapada mai zdravana, o noua cadere de curent, un accident nasol de circulatie, astea ar putea sa fie ultimele doua-trei grade Celsius care sa duca sandramaua in punctul de fierbere.

    P.S. Poate multi nu baga de seama, dar PSD-ul doar ce a lasat undeva intre 2 si 3 milioane de angajati la „mila” firmelor. Daca aceste firme nu majoreaza salariile de la 1 ianuarie 2018 (adica nu fac nimic, doar asteapta), acele firme vor prelua 20% din salariile actuale ale angajatilor si le vor baga direct in profit. Angajatii pierd pe loc 20% din salariul net, ma refer la cei din mediul privat care nu au salariul minim pe economie.

    Firmele care simt presiune pe piata muncii or sa mareasca brutul. Poate mai sunt si unii patroni mai „umanisti”, vorba lui nea Bachus, intr-un fim vechi.

    Dar deja aud tot felul de zvonuri ca sunt firme care or sa profite la greu. Companie mare de telecom care o sa foloseasca aceasta schimbare impotriva celor de 40+, care si-au tot negociat mariri pas cu pas in 10-15 ani. „Baieti, ne-ati tot muls in ultimii 10-15 ani, pentru voi nu o sa mai majoram brutul. Si nici nu ne mai legam la cap cu datul afara. Va luam 20% din net si il bagam in profitul firmei, fara sa miscam un deget! A facut guvernul treaba asta pentru noi. Nu va place? Excelent, asteptam unii mai tineri si mai ieftini”

    O sa fie misto. Evident ca PSD-ul o sa zica ca vina e numai si numai a firmelor, ei au avut promisiuni ferme de la toate cele 450.000 de firme ca o sa creasca toate salariile brute. A vorbit Olgutza cu ei si fata asta chiar are putere mare de convingere.

    Ca sa nu mai vorbim ca bugetarii care aveau vise umede cu salarii majorate cu 25% din ianuarie 2018, o sa vada banii aia doar pe fluturas, cum le e „fluturat” prin fata ochilor. Creste brutul cu 25%, dar cresc si taxele fix tot asa, netul ramane la fel.

    Citeam zilele astea un articol care explica ca o gramada de spitale au ramas fara bani de salarii, guvernul a refuzat pur si simplu sa acorde sumele promise din buget pentru plata garzilor si majorarile pentru rezidenti. De aia si veniti cu banii de acasa, pentru Paracetamol. Incetul cu incetul chetuielile unui spital or sa fie reprezentate 100% de salarii si nici asa nu ajung. Sa va aduceti firul chirurgical de acasa (asta nu e o figura de stil, eu am cumparat fir chirurgical pentru cineva internat in spital)

    S-ar putea sa avem un februarie 2018 destul de calduros.

    Cred ca de asta e si innebunit PSD-ul cu modificarile la legile justitiei, sa le faca pana pe 20 decembrie 2017. S-ar putea ca in 2018 sa fie cam complicat.

    00
    • după ce muncești 8-10 ore și stai alte 2 in trafic, nu prea îți vine să mai protestezi. ești prea stors de vlagă. și psd știe asta.

      O ploaie ca lumea, o zapada mai zdravana, o noua cadere de curent, un accident nasol de circulatie, astea ar putea sa fie ultimele doua-trei grade Celsius care sa duca sandramaua in punctul de fierbere.

      faza e că evenimentele astea nu afectează marea masă a oamenilor. rămân 100 proști in zăpadă, restul trec fluierând și râd de ei. crapă un tren in mijlocul câmpului? ce fraieri, n-au avut bani de mașini?

  21. daca o treaba incepe sa mearga prost atunci va merge din ce in ce mai prost (Murphy)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.