Cine plătește costul uman al electronicelor?

E frumos să ni se mai aducă aminte din când în când cine ne face telefoanele și tabletele.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. Trist dar adevarat, asta e fata nevazuta a capitalismului..sclavagismul modern :(

    00
  2. Evoluția forțată are costurile ei. Alternativa este prezentată voalat în film (partea cu agricultura). Întrebarea este ce alegi.

    00
  3. „Behind all our material goods, from iPhones to sneakers, is a narrative of exploited Chinese workers with bleak lives. Reporter Leslie T. Chang says that’s a disrespectful narrative. She sought out workers in a Chinese megacity and tells their stories.”

    https://choice.npr.org/index.html?origin=https://www.npr.org/2017/11/15/243717512/what-are-the-lives-of-chinese-factory-workers-really-like

    00
  4. Cine plateste costul uman al autoturismului?
    Peste un MILION de oameni mor in fiecare AN in accidente de masina.
    Citez (de pe site-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii): „Approximately 1.24 million deaths occurred on the world’s roads in 2010”

    … asta e pentru a pune lucrurile in perspectiva.

    00
  5. Din ce vad, calitatea produselor chinezesti lasa de dorit.
    Si iphone-ul e facut in China, ca si Samsung. Diferenta de pret intre ele? Marketing, publicitate etc. Mult plastic in aceste dispozitive.

    Nu e vorba doar de electronice aici, am un exemplu pentru care nu as alege produsele chinezesti:

    N-as avea incredere sa ma duc pe Transfagarasan cu un autovehicul facut intr-o tara unde se munceste 14 ore pe zi, 6 zile din 7.

    Imi si imaginez cum monteaza muncitorul placutele de frana sambata seara la 8, obosit si extenuat.. Am mai multa incredere intr-o masina japoneza, europeana (Dacia, Ford, Mercedes-Benz, Hyundai etc.) facuta de muncitori cu salariu bun, pensie, asigurare, pauza de munca, sindicat, care nu stau cu grija locuintei sau a mancarii pe care trebuie s-o puna pe masa pentru el (sau familia lui..).

    Din pacate, China si-a pierdut de mult identitatea pe care o regasim in scrierile lui Sun Tzu, Confucius.

    Astazi sunt un popor foarte usor de manipulat, usor de pus la punct de catre conducatorii ei, acolo unde drepturile sunt doar un vis, existand doar obligatii. Atat de usor de manipulat incat foarte putini chiar pleaca din cutia lor de chibrituri, de la locul lor de munca platit cu cativa dolari pe zi, in alta tara…

    00
  6. @Mihai
    Nu poţi face o comparaţie. Dacă mori în accident de maşina, este foarte probabil să mori repede. În schimb dacă te îmbolnăveşti din cauza mediului toxic din fabrică, eşti obligat să te chinui toată viaţa.

    00
  7. @eugen Capitalism ? Am pierdut cumva vreo schimbare de regim la tovarasii chinezi?

    00
  8. @Eugen: China este stat comunist, nu capitalist. Nu cred ca Apple si ceilalti au mers si au impus politica unui stat in care hotararile se iau centralizat. Absolut toate contractele sunt verificate si supravegheate de stat. Companiile chinezesti sunt „oarecum” private. Acel cost de 1 dolar in plus daca s-ar renunta la folosirea benzenului ar fi adaugat fara probleme de branduri in costul produsului lor. In tarile capitaliste nu vad aastfel de povesti. Nu vad exploatare. CHINEZII SUNT EXPLOATATI DE CEA MAI MARE CORPORATIE CARE A EXISTAT VREODATA. O corporatie care controleaza toate ramurile ecconomiei din China. Corporatia se numeste PARTIDUL COMUNIST DIN CHINA.

    00
  9. Dictatura comunista si chiar de orice fel = visul oricarui capitalist.

    00
  10. @Appolon:
    Acel peste un milion de oameni care mor sunt doar o parte din totalul de oameni care mor din cauza masinilor.

    Cei mai multi oameni mor lent din cauza masinilor: nu din cauza accidentelor ci din cauza aerului poluat.

    Mai multe detalii despre efectele poluarii aerului gasesti aici: https://www.who.int/gho/phe/outdoor_air_pollution/en/

    00
  11. @Mihai: e o diferentw intre productie si exploatare. Accidentele auto se petrec din cauza celor care nu utilizeaza produsul cum trebuie, pe cand in cazul in care productia e toxica, tu iti poti face treaba ca la carte si tot sa ti-o iei.

    00
  12. @gecko..nu insa e o cardasie clara intre companiile vestice dornice de castiguri maxime si comunismul exploatator (liderii lui) care cu siguranta si iau ei partea ..totul se rezuma la Mãria Sa „$”…

    00
  13. @Flo: Din pacate, toate industriile exploateaza oamenii.
    Tu stii cati oameni exploatati se afla in „spatele” hainelor, incaltamintei, mancarii si al altor produse?

    De exemplu, multe din produsele pe care le folosim (haine, etc) sunt din China, unde conditiile de lucru nu sunt tocmai cele mai bune.

    Uite un exemplu de studiu in industria incaltamintei in China: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10615574
    Citez: „Footwear workers are being exposed to high levels of benzene, toluene, and other toxic solvents contained in the adhesives used in the shoe-making process”

    Un alt studiu mai vechi arata ca in mai multe industrii chinezii nu o duc bine:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8833775
    Citez: „Benzene-exposed study subjects were employed in a variety of occupations, including painting, printing, and the manufacture of footwear, paint, and other chemicals.”, „Statistically significant excess deaths were noted among benzene-exposed subjects for leukemia[…]”

    00
  14. Da’ cine-i pune? Mor de foame in satele unde s-au nascut si unde stramosii lor au trait mii de ani? Nu cred.

    Astia sunt ca romanii si ca alte neamuri inapoiate: obsedati de capra vecinului si de parvenire. Nu sunt capabili sa coopereze si sa se multumeasca cu un trai simplu. Sunt o gramada de bloguri despre china de zi cu zi de unde va puteti face o idee depre cum gandeste un chinez de rand – nu foarte diferit de un roman de rand.

    Pai da’ statul si guvernul comunist si totalitar… bla bla. Un stat totalitar nu poate functiona decat cu colaborarea unei minoritati si acceptul tacut al majoritatii. Fiecare tace, isi vede de treaba si se face ca nu vede ca sa-i fie mai bine. Sa faca altii. Apoi se mira ca ajunge vita in abator.

    00
  15. idei razlete:
    – dar desigur, fabrica nokia de la cluj nu foloseste benzen
    – activista din amsterdam are moaca tipica de hipioata drogata, fara aifon caci l-a rulat in jointuri; genul de lipitoare ong pentru care ar trebui redeschisa fabrica de sapun birkenau
    – urasc benzenul impreuna cu toata chimia organica; logoul de pe tricourile alea albe m-a facut gelos: sa-l fi inventat eu, cred ca nu mai exista perete curat in tot liceul ;-)

    00
  16. Aici spui de costul uman iar in articolul urmator spui cum arunci cabluri pe care deja le ai, haine care nu iti mai vin, si alte lucruri… Nice.

    00
  17. n-am putut sa vad decat jumatate.. traim intr-o lume ingrozitor de cruda, de dezechilibrata, si care ar putea fi indreptata usor daca ar exista vointa.
    Azi ma uitam la o emisiune cu bucatari care salvau alimente perfect comestibile de la gunoi. Mere, rosii, piersici cu bubite cat un pistrui, castraveti care nu erau suficient de drepti, banane coapte, bucati de muschi de porc care nu erau partea din mijloc (se pare ca erau prea inguste si consumatorul face fite).. Intre timp unii mor de foame la propriu..

    00
  18. Sclavagismul nu e numai in China, e si in alte tari Asiatice si prin Africa, unde e cel mai grav. La un nivel mai mic, il gasesti chiar si in America, Europa, dar stii cum e, nu iti pasa, pana nu ti se intampla tie…

    00
  19. bai haterilor,
    e foarte bine asa cum este, si doar ziceti mersi ca voi o sa faceti leucemie mai tarziu!
    de ce-ar trebui bai nene, sa fie problema mea ca aia accepta sa lucreze pe 1$ pe zi in conditii inumane, sau ca sistemul ii tine in intuneric?

    si pe noi sistemul [nostru] ne tine in relativa intunecime/ignoranta, si pe noi ne omoara si ne otravesc ca pe muste, chiar daca ne platesc poate de 200-300 de ori mai mult…

    daca e sa facem ceva, sa gandim si sa facem pentru noi, ca nici aia nu ar misca o unghie daca ar sti ca noi suntem la anaghie.

    00
  20. @nico: vai tzatzto, dar sensibila mai suntem!

    vezi de la atata empatie sa nu dai in leucemie… :-P

    00
  21. @Stelica: înainte să fi lăsat comentariul ar fi fost mai bine să te informezi câte ore munceşte în medie pe zi un japonez şi la câte zile de concediu are dreptul pe an.
    S-ar putea să îţi schimbi opinia după… ;-)

    00
  22. Si cu toate acestea China a ridicat 400 de millioane de oameni din saracie absoluta in ultimii 20 de ani. 75% din toti oamenii planetei care au iesit din saracie totala sunt chinezi.

    00
  23. Dacă realitatea prezentată în film ar fi fost în România, răspunsul standard ar fi că este propagandă plătită de Soros şi de Gayprom. (scuze, când trec pe tastatură românească nu mai găsesc tasta Z ;) )

    Este mai uşor să ne revoltăm pe lucruri care se petrec la alţii, decât să luăm atitudine faţă de cele care se petrec chiar sub nasul nostru. Nu-i vorba numai de aur sau gay de sist, ci de tot, de jos până la vârful politicii.

    00
  24. Eu as propune sa vedem putin altfel lucrurile. Nu plingeti prea mult de mila chinezilor, ei au o cultura in care esti „stapin” sau „sclav”. Zici la altii ce sa faca ( o minoritate) sau faci tu la altii ce sa faca (majoritate). Sociatea si cultura lor este diferita de a noastra, putem fi prieteni cu chinezii doar atit cit poti fi prieteni un ortodox si un musulman. Nu exagerez si nu discriminez, este o realitate, atita timp cit fiecare mai lasa de la el se poate convetui, cind fiecare o tine pe a lui nu exista comunicare. Faci ce ti se spune, cind cineva o sa le spuna sa nu mai fie sclavi atunci nu o sa mai fie sclavi.
    Istoria s-a construit pe exploaterea omului de catre om, pe sclavagism. Vreti schimbare atunci trebuie gasit un alt sistem bancar, un alt sistem politic, etc.
    Credeti ca doar ei patesc asta? Daca aveti in jur de 40 de ani incercati sa va amintiti ce vedeati pe strada inainte de revolutie, va amintiti de acei muncitori fara degete, fara o mina, un picior, etc? Probabil fiecare avem o ruda cu cel putin un accident de munca inainte de 89. Intrebati pe cei care au acum 60-65 de ani cum au costruit comunismul, sa va explice ei la ce au fost expusi cind au construit „fabrici si uzine”.
    Astea nu se intimpla pentru ca noi vrem sa avem un iPhone! Astea se intimpla pentru ca 1% din popendulatie vor sa aiba 20 de iahturi, avioane si case care nu le folosesc. Din cauza asta puterea noastra de cumparare scade an de an ( chiar daca salarul creste ca numar dar nu ca si valoare).
    Daca dai 600euro pe un telefon probabil ai da si 650euro, dar la 600 produs in china iese un profit mai mare decit la 650 produs in Romania sau Germania si cineva ramine fara o casa din cele n pe care oricum nu le foloseste.
    Pina la urma platim cu totii..

    00
  25. Comunismul nu e opusul capitalismului, e doar o alta forma de organizare sociala.Nici una din ele nu e perfecta .Din cele mai vechi timpuri si pana astazi sistemul in care traim cauta noi forme prin care sa subjuge individul.E adevarat ca in ultimi ani rafinamentul a condus la modele mascate de sclavagism. Daca noi nu suntem in situatia aia e doar o chestiune de noroc.Ne-am nascut in locul ‘potrivit’. Si apoi ironia face ca de pentru frumoasele produse vreun lucrator sa lucreze de dimineata pana seara sa plateasca ratele pentru ‘chinezaria ‘ pentru care alti ca el dar mai putin norocosi au muncit sa o produca. Ganditi-va e geniala treaba. Ai niste sclavi care muncesc sa produca ceva ieftin care apoi il vinzi scump altor sclavi care vor munci pt tine sa-si poate permite chinezaria. E genul de win-win situation. Doar ca win-win e pt sistem. In timp ce noi ne zbatem sa producem sau sa cumparam prostioare de plastic uitam de fapt ca am pierdut din vedere esentialul.
    @Mihai nu cred ca ai inteles ce a vrut sa spuna autorul.
    @Stelica imi place logica ta. E amuzanta. Dar ce faci daca atunci cand tu urci Transfagarasanul in masina ta germana facuta de un neamt la ora 11 dimineata, eu il cobor cu masina mea chinezeasca cu franele si directia asamblate la 11 seara. Gandeste-te ca nu esti singur pe sosea si fie ca accepti fie ca nu uneori viata ta depinde de un produs facut in China. Si fie ca recunosti, fie ca nu suntem sclavii unui sistem global. Doar ca uneori biciul arata altfel. Si doar pentru ca putem sa alegem intre samsung si apple avem impresia ca suntem LIBERI.

    00
  26. Nimeni, desigur. Capitalismul poate ca nu-i rau, insa pentru ca el sa functioneze, unii trebuie sa moara de foame. Ma rog, cam asta e viziunea vestica, cu care, personal, nu sunt de acord. Cred ca exista si echilibru, insa, asa cum ai spus si tu in articolul ala cu Bitcoin-ul, anumite lucruri nu vor fi permise.

    00
  27. @aurache: care… fabrica de la Cluj?

    00
  28. @dufu: nu mutase nokia o fabrica din germania la cluj? s-a inchis?

    00
  29. @aurache: ohohoooooo…. sunt deja aproape 3 ani…. Ma rog, asa se intimpla cind traiesti in Canada…. :P

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.