Cheltuielile pe educație: cel mai mic nivel din Uniunea Europeană

Conform statisticilor Eurostat, România cheltuiește cel mai puțin din PIB pe educație, 3,1%, în urma unor țări precum Bulgaria, Grecia, Croația, Ungaria, Lituania, Estonia și Polonia.

E o problemă, dar ar fi ceva dacă banii ăștia, așa puțini cum sunt, ar fi folosiți pentru a produce niște oameni care știu să scrie, să citească și să aibă o minimă orientare în timp și spațiu. Licee cu materii înnoite, școli profesionale cu meserii care se caută (e o foame de electricieni auto, de pildă), profesori care și practică despre ce vorbesc și tot așa.

Dar e cale lungă și multă muncă în descleștat educația din ghearele diverselor grupuri de interese și familii care au pus stăpânire pe ea.

31 comentarii

 1. Vorba aia de prin ’90 este valabila si acum: țara te vrea prost.
  Mentiune: politrucii te vor prost.


  Comentariu apreciat. Thumb up 46 Thumb down 2
 2. Si cea mai mare parte a sumei merge spre salarii.


  Comentariu apreciat. Thumb up 39 Thumb down 3
  • Comentariu ascuns de spiriduși!
   [Click aici]


   Comentariu nasol. Thumb up 11 Thumb down 59
  • @Leo: Însăși faptul că ai pus această întrebare e edificator pentru starea învățământului românesc…


   Comentariu apreciat. Thumb up 29 Thumb down 4
  • @Dft – Lumineaza-ma, te rog: ce alt capitol din bugetul de cheltuieli ar trebui sa aiba o pondere mai mare decat salariile? Apropo, stii cate cadre didactice exista in tara, si de cate ar fi nevoie? Dar grila de salarizare din invatamant, o stii?


   Comentariu indecis. Tu ce zici? Thumb up 8 Thumb down 16
 3. In primul rand problema vine din partea societatii, iar legat de electricieni auto, nu ai cum sa inveti niste elevi care nu-s in stare sa scrie 2 propozitii corect, sa stie tabla inmultirii la 15 ani… cum sa-i faci electricieni auto? Statul roman s-a adapatat perfect situatiei, a redeschis scolile profesionale, iar pentru a mima ca face ceva in acest sens, le da si o bursa de 200 de lei pe luna elevilor de la profesionala, de ce le da aceasta bursa?… pai e mult mai usor sa zici ca uite noi vrem, ei nu vreau. Banii dati “gratis” (fara nici-un fel de constrangeri in afara de prezenta fizica la scoala) nu au cum sa aiba un impact. PS: dai 200 de lei pe luna unui copil care a luat 1.2 la Evaluarea Nationala, iar unui elev care are rezultate la olimpiadele nationale ii scoti ochii cu un 500 de lei la sfarsit de an… asta e invatamantul Romanesc centrat pe prostie.


  Comentariu apreciat. Thumb up 37 Thumb down 4
  • Ca să-l faci tractorist, electrician sau mecanic auto are nevoie de fizică și matematică. Dacă e prost poți eventual să-l faci jurnalist sau să lucreze în marketing, PR, etc.


   Comentariu apreciat. Thumb up 46 Thumb down 3
 4. Pai ca sa nu mai beneficieze occidentu’da medici, felceri, ingineri,programatori etc instruiti pe munculita noastra.Traiasca partidu unic !


  Comentariu apreciat. Thumb up 23 Thumb down 0
 5. Verificați “la sânge” cei înscriși la concursul pentru postul de director/ director adjunct de asta toamnă în câteva județe.

  Situația în județul Teleorman a fost următoarea = 135 persoane și-au depus dosarele pentru concursul pentru posturile de director și director adjunct. 102 sunt din afara municipiului Alexandria din care 35 sunt conectate politic. 34%. 21 dintre acestea menționează în declarația de interese și calitatea de membru de sindicat.

  Situația în județul Vrancea a fost următoarea = 152 persoane și-au depus dosarele pentru concursul pentru posturile de director și director adjunct. 98 sunt din afara municipiului Focșani din care 36 sunt conectate politic. 37%. 19 dintre acestea menționează în declarația de interese și calitatea de membru de sindicat.

  Situația în județul Brăila a fost următoarea = 134 persoane și-au depus dosarele pentru concursul pentru posturile de director și director adjunct. 54 sunt din afara municipiului Brăila din care 13 sunt conectate politic. 24%. 6 dintre acestea menționează în declarația de interese și calitatea de membru de sindicat.

  Nume, linkuri aici: https://galatiinfo.wordpress.com/2016/11/06/familia-politica-a-invatamantului-romanesc/

  Thumb up 5 Thumb down 0
  • Nu inteleg de ce e importanta calitatea de membru de sindicat.

   Thumb up 4 Thumb down 2
  • E o problema in a fi sindicalist si executiv in acelasi timp. Vine liderul de sindicat din scoala si se plange ca nu e sapun la toalete. Cui? Directorului care a votat si el ca nu e sapun la toalete. E ca-n faza aia cu Ponta care ieri era prim ministru si azi e deputat si a votat impotriva propriei hotarari.


   Comentariu apreciat. Thumb up 17 Thumb down 0
  • Aici zice de cei inscrisi la concurs. Poate ca e o problema in cazul celor care sunt deja pe post, dar cei care nu sunt inca (urmand a fi in functie de rezultate, pile si spaga) sunt ok din punctul asta de vedere, parca sunt 15 zile la dispozitie pentru a rezolva conflictele de interese (dupa ce e numit pe post).

   Si la modul serios intreb (ca nu ma pricep la destea) directorii de scoli nu pot face parte din sindicat daca acel sindicat depaseste scopul unitatii respective? (nu ma refer la pozitii de conducere in sindicat, ci ca simpli membri sa le fie reprezentate drepturile salariale de catre un sindicat national de exemplu)

   Thumb up 0 Thumb down 0
 6. “e o foame de electricieni auto

  Nu se baga nimeni, pentru ca romanii vor ieftin. Ieftin la lucrare, inseamna ieftin la salariu.
  Pe ce sa faci bani? Pe reparat harburi? La ce parc auto avem, sunt destui electricieni buni.

  Thumb up 7 Thumb down 11
 7. Aia cu sub Bulgaria e dureroasă.


  Comentariu apreciat. Thumb up 13 Thumb down 1
 8. De fapt situatia e mult mai tragica avand in vedere ca e cel mai mic procent din cel mai mic PIB pe cap de locuitor din UE (sau al doilea cel mai mic).

  Thumb up 10 Thumb down 1
 9. Prosti.Uamini tre sa stie decat sa numere bani nu sa citeste tampeni.Ceț trebe citit can ai forbalu la televizor?


  Comentariu apreciat. Thumb up 15 Thumb down 1
 10. Stiu ce zici… am vazut ca romanul e inca nevindecat de prostie, inca are ura aia nociva in priviri: asta e, atata poate, daca era altfel eram si noi o natiune inchegata… si aveam o tara de normali. Asa ca e de bine, inca! Mergem din inertie… din rau in mai rau.

  Thumb up 4 Thumb down 6
 11. A fost un ministru el educatiei care a vrut sa umble un pic la programa (se cheama planul-cadru – ce limba de lemn!), sa mai aeriseasca unele lucruri, si i-au sarit toti in cap ca:
  1) la clasa a V-a ar fi fost cu 1 ora mai putin de lb romana
  2) aparea educatia pentru sanatate
  Asa ca a ramas cum stim: multa materie, multe ore (la clasa a VII-a deja ajung la 7 ore pe zi de stat la scoala), multa informatie si … multe rugaciuni.
  Mult, prost si fara rost cum ar veni, nu?

  Thumb up 9 Thumb down 0
 12. M-am uitat ieri la gdp-up romaniei. E groaznic ce tara avem raportat la restul tarilor cu gdp mai mic.

  Thumb up 3 Thumb down 1
  • Gross domestic product (GDP) is the market value of all final goods and services from a nation in a given year.

   si cu ce te ajuta pe tine ca firma x din Rumanistan produce ceva si pe urma scoate profitul din tara ?

   Thumb up 2 Thumb down 5
  • Andrei, as explica eu cu ce ajuta, dar aparent v-ati tampit de tot cu scosul profitului din tara.

   Thumb up 8 Thumb down 2
 13. Un rol important în tâmpirea comună îl joacă şi propaganda naţionalist-deşănţată de pe la teveurile infractorilor, unde de dimineaţa până seara se construieşte mitul “copiii români sunt mai deştepţi ca cei din …” , şi aici urmează ce naţie vreţi pentru că precis fiecare a auzit cel puţin de zece ori acest slogan, printre multe altele. Nu e vorba despre copii sau părinţi, care încep să creadă prostia asta, ci de profesori, care, sunt de o calitate absolut de neacceptat. Cea mai mare parte. Restul, mediocri şi câteva vârfuri. Nu ne mai scapă decât o reformă radicală în rândul cadrelor didactice. Dacă nu avem destui buni, că se cară, ok. Facem şcoli foarte bune de tehnicieni şi de meserii şi ne reprofilăm ca ţară. Dar cu ce iese acum din şcoală sau facultate, viitorul sună mai mult decât sumbru. Toţi cocalarii fac dreptu sau manegement şi te trezeşti că soarta ta sau a copiilor depinde de vreo curvă botoxată cu creierul cuplat la facebook. Eu zic că nici nu bănuim ce ne paşte, la cât de proşti am rămas, bineînţeles nerecunoscând asta nici în ruptul capului. E o temă foarte tare, Zoso, dar necesită foarte mult spaţiu, pe bune. Altfel totul sună amar, ca în postarea mea.

  Thumb up 3 Thumb down 0
 14. “școli profesionale cu meserii care se caută (e o foame de electricieni auto, de pildă), ”

  Unde sunt anunturile alea ? sunt platite cu salarii mai mari decat un paznic ? :)
  Cunosc zeci de oameni care se plang ca n-au unde munci pentru ca lumea nu mai are nevoie de meseriasi si sunt obligati sa plece din tara…

  Thumb up 2 Thumb down 1
 15. La bani pentru biserici sigur suntem primii…

  Thumb up 7 Thumb down 0
 16. Părinții români nu au interes real pt copiii lor. În afară de astenie cronică încă de mici, nu există alte alternative în mintea nimănui despre cum să se facă învățământ. Ce mă amuză e că toți își închipuie că școala are datoria să-i facă genii peste noapte… de unde, că forcepsul nu e alegere bună.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 17. Ar mai fi un argument destul de bun: de ce să pregătești următoarele generații de expați, gratis, pentru străini?

  Păi, nu?

  Thumb up 2 Thumb down 0
  • Ar mai fi un argument să nu ne mai spălăm, că oricum ne murdarim.

   Thumb up 4 Thumb down 2
  • @Radu

   Nu-i nimic Radu, din moment ce ești xenofil și, probabil, un expat ofticat, nu mă aștept să vezi pădurea din cauza cioturilor de ce concluzia e așa.

   Thumb up 1 Thumb down 0
 18. PSD nu are nevoie de oameni educati. Politicienii, in general, nu au nevoie de oameni educati.

  Thumb up 1 Thumb down 1

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.