Cele mai atractive locuri de muncă pentru tineri și realitatea programatorilor și designerilor

Am furat graficul ăsta de la Radu pentru că e tare amuzant. Deci tinerii doresc să fie programatori, marketeri, designeri de jocuri sau aplicații. Munci care presupun un oarecare nivel de creativitate și mai ales consumatori finali, care să cumpere produsele rezultate.

Hai să zicem că ăsta e un sondaj viciat, că e făcut pe tineri, și ei nu au bani sau nu s-au lovit de viață prea mult.

Problema apare când oamenii ăștia intră în câmpul muncii și nu văd deloc legătura între “sunt plătit prost” și “eu nu dau banii pe jocuri, că le piratez” sau între “munca de marketing e foarte grea, că lumea nu e receptivă” și “eu citesc bloguri, dar nu cumpăr prin linkurile afiliate, ca să nu facă ăla bani”.

Și mentalitatea asta de a desconsidera munca altora e generalizată. Mecanicul nu merită bani, că ce mare lucru a făcut? Friptura e prea scumpă, ce mare lucru e să crești o vacă? iPhone nu merită 600€, e un telefon banal! BMW S4 nu merită banii ăia, Dacia e mai ieftină! Salomon sunt prea scumpi, Clujana sunt mai buni și mai ieftini!

Toate astea, din nou, de la oameni care vor să trăiască din produsele pe care le vând altor oameni. Și nu văd deloc legătura!!!

Revenind la sondaj, o întrebare bună ar fi fost “cât încercați să plătiți pentru filme, jocuri, muzică și soft? deloc, puțin, moderat sau mult” și poate așa s-ar fi ilustrat un pic discrepanța asta dintre dorință și putirință.

Și da, apreciez că apreciați acest blog.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

86 comentarii

  1. Vezi ca link-urile 2 si 3 din articol bat in acelasi loc. In alta ordine de idei… pare ca va fi imbulzeala la facultatea de Youtuber / Video blogger.

    00
  2. In general cei care accepta să răspundă la astfel de sondaje sunt cei care așteaptă să primească o măslină pentru timpul pierdut.

    Trebuie sa recunosc că în studenție piratam filme și ebooks la greu dar după ce am avut un venit decent am plătit ca să am acces la conținut, de la 25 Ron pentru un film la cinema apoi HBO apoi Netflix și Spotify, până la cumpărat cărți de vreo 300 Ron pe trimestru.

    00
  3. Apreciem blogul dar e cam scump. Ce mare lucru ai facut?

    00
  4. vali, ai scris undeva in blog pe tema „cum de e internetul pe mobil asa ieftin in romania?”

    sau stie cineva ceva tip documentar care sa explice bine asta? cu link pls. multam

    00
    • Uite aici am scris eu acum ceva vreme: https://lazyadmin.ro/internetul-estului-salbatic/

      În plus, un aspect nemenționat acolo, este faptul că în alte țări providerii de telecom au avut o infrastructură existentă în care au investit o sumă de bani. Le este greu să investească din nou la X ani când apare tehnologia nouă. La noi cam toate s-au făcut de la zero și atunci am sărit niște pași pe care alții nu i-au sărit. În rest, prețul mic este ținut în jos de competiția acerbă (vezi prețurile RCS-RDS față de Orange/Vodafone).

      00
  5. Zoso, eu ti-as aprecia blogul c-un bax, doua de bere, da’ nu dai prin vestul tarii nicicum ….

    00
  6. Aveam un profesor de germana in generala, si zicea ala bine inca de-atunci: „Toti vor sa fie directori acum domle, caut si eu un cizmar bun sa imi refaca flecurile la pantofi si nu gasesc.” Cea mai cautata meserie din Romania in momentul de fata este cea de instalator. Dar nu se baga nimeni, desi ar castiga de 3 ori mai bine decat un designer debutant de jocuri.

    00
    • Instalator? E DE MUNCA!
      Batrana mea cauta la un moment dat de 4 zile unu’ sa-i schimbe bateria in bucatarie. Maximum o ora de munca (as spune jumatate de ora), pret 100 de lei. NU GASEA OM! Nu venea nimeni.

      00
    • pai nu vine ca serviciile astea sunt ieftine. cat sa ceri pt montat o baterie? 30 lei ? mai mult face drumul pana la client. ca daca ii ceri 100 lei nu-ti da nimeni…. si ca sa montezi o baterie dureaza 5 min nu o ora. cere tu 100 lei pt 5-10 min de munca in romania sa vezi ce injuraturi iti iei :)
      stiu ca am mai povestit, vazusem un documentar ceva de la americani, cu un roman care avea grija de un ansamblu rezidential si zicea ca pt montat o baterie cada cerea peste 100$, stiu ca mi-a picat fata atunci, cum cacat sa dau cel putin 100$ pt asa ceva?
      deci da…

      00
    • Pentru ca sunt putini, ei nu se baga pt 100 de lei, fac instalatii la cladiri in constructie, ca de acolo ies banii. De aia nu se baga nimeni la curs de instalator care dureaza 6 luni si ucenicie 1 an, toti cred ca dupa doar vor alerga pe la clienti ca sa schimbe o baterie.

      00
    • Pai daca nu stii sa faci tu, dai.
      Daca stii sa faci tu, dai doar a doua oara sa faca cineva treaba bine.

      00
    • Maxp,
      Mie mi-a cerut un instalator 300$ pentru schimbarea robinetului principal la casa, suma la care mai adaugam 75$ sa vina cei de la oras si sa inchida apa pe strada cit timp omul lucra. Un robinet cu bila e maxim 20$ si vorbim de 30 minute de munca.
      Noroc ca stau la casa mea si am schimbat singur robinetul dar daca locuiesti in bloc toate reparatiile trebuiesc facute de mester autorizat ca altfel asigurarea nu plateste in caz de inundatie.
      As spune ca un instalator bun face peste 100$/ an fara probleme si fara educatie multa.

      00
    • Corectie:

      As spune ca un instalator bun face peste 100k $/ an fara probleme si fara educatie multa.

      00
    • Voi ati înțeles ca femeia n-avea o problemă să plătească 100 de lei, dar nu găsea pe nimeni să vină să facă treaba?
      E puțin 100 de lei pe ora, futu-i in gură să-i fut? (citat dintr-o piesă audio).

      00
    • E amuzant cum de toți își dau cu părerea despre instalatori, dar dacă se găsește unul adevărat să comenteze probabil că este luat la înjurături imediat.
      100.000$/an?! Vai de curu’ vostru, de deștepții pul… internetului, care sunteți voi deștepți!
      Lucrez de 17 ani în domeniu, cu firmă, și pe lângă, plus că mai fac și activități adiacente (autorizat anre, alea alea) și tot prin țări străine am ajuns, asta doar ca să rezist la linia de plutire, financiar vorbind.
      „N-am clienți” veți spune. Nu pot să apreciez (că solidaritatea de breaslă nu prea există, fiindcă de fiecatre dată când mă întălnec cu alți colegi care au activitate similară toți se vaită că nu mai fac față la lucrări, altfel încercând să sugereze cât sunt ei de șmecheri și cum se descurcă ei) dar numai între august și noiembrie 2017 am montat 17 centrale, și cred că mai mult de jumătate dintre clienți s-au târguit cu mine, după ce le făceam oferta de montaj, de parcă aș fi fost samsar de lubenițe sau aș fi venit să le colectez fier vechi din curte. Nu mai vorbesc de ăia, întotdeauna mai deștepți decât mine, care își cumpără toate căcaturile de materiale de pe site-uri sau depozite dubioase după care au pretenția să faci bici din ele „că ei au băgat bani” și nu le funcționează din cauza mea.

      00
    • @dan cred ca omul zicea 100k $ pe an in state, e cam mult totusi DAR https://www1.salary.com/Plumber-Salary.html

      00
  7. Si nici nu e greu sa te apuci de meseriile astea gen programator, specialist in securitate cibernetica, designer de aplicatii sau jocuri. Ce dreacu, un curs de calculatoare rapid de trei luni si esti specialist in calculatoristica, se roaga EA games de tine sau bancile sa le securizezi aplicatiile alea pe care au dat cateva milioane de coco.

    00
  8. Propun sa faci tu un sondaj. Bagi 5$ in Fb ads, promiti un iPhone prin tragere la sorti si gata articolul.

    00
  9. Zoso ai omis un detaliu important. Banii dati pe jocurile/aplicatiile originale nu merg la programatori, sau poate merg dar in proportie de 1%
    Stii tu la cine merg, ca esti baiat destept.

    Am si un exemplu concret 4 u

    00
    • come on, nu e firma programatorului, el ia un salariu, normal că nu merg toți la salariul lui.

    • Cum a descoperit George cum merg lucrurile.
      Ia zi-ne niste exemple concrete.
      Da’ la ANAF, merg banii în buzunarul funcționarului sau oare se duc la stat și el își ia doar salariul?

      00
    • Daca iei doar 1%, inseamna ca nu esti asa bun precum crezi. Daca erai, faceai aplicatia aia singur, o vindeai pe app store si luai peste 90%…

      00
    • Am fost sa-mi platesc impozitele. Aia de la ghiseu era imbracata saracacios. Nu stiu de ce nu-si cumpara haine ca era ditamai coada la ghiseul ei si ii dadea lumea o gramada de bani. Cred ca-i investeste in altceva.

      00
  10. apreciem blogul – chiar cand am citit aia m-am uitat la adblocker sa vad ca e oprit pentru zoso.ro si nu numai ca nu e oprit dar are si 1 blocked. L-am deblocat dar nu vad nici o reclama noua.

    Nu vad o metoda simpla sa imi arate elementul blocat asa ca intreb o idee ce e blocat pe site ?

    Am ROList + EasyList
    EasyList
    Adblock Warning Removal List

    00
  11. Buna,

    Cred ca generatiile tinere sunt destul de fragmentate.
    Articolul generalizeaza. :) nu e corect.
    Am fost sapt trecuta la un eveniment cu startUp -uri. O echipa de tineri [ 20, 25,26 ] au venit cu un produs care a primit finantare si … deja facusera un exit [ au vandut deja un produs .. ] Deci difera cred eu, de la caz la caz. Cine vrea, face si invata. Cine nu .. e treaba lui.

    Cheers!

    00
    • man, dacă îi iei pe oamenii ăia deoparte și îi scuturi, o să vezi că sunt la fel. „să ne cumpere produsul nostru, dar noi n-0avem bani de cumpărat produsele altora, mai bine la piratăm”.
      și avem ilustrul caz al lui budișteanu, care îi ura viață lungă infractorului voiculescu.

    • Nu sunt man, toți la fel. Ai mai îmbătrânit și tu! Găsești și tineri ok care fac chestii.

      00
    • Ideea e sa cumpere/sa plateasca, nu sa faca. Si n’am vazut multi din astia, cu scosu’ banului din buzunar, indiferent pentru ce. Pentru ca doar fraierii platesc…

      00
  12. -Hai sa…
    -Si mie ce-mi iese?

    00
  13. Era reclama aceea celebra cu: Dincolo era mai ieftin. cred ca asta descrie mentalitatea noasta. Ne ofticam daca platim pt ceva si gasim mai ieftin sau altul fura si nu e pedepsit. We are missing the big picture, si oamenii din noile generatii sunt si mai solitari…

    00
  14. Oare? mai toti aveau MacBook-uri. cand ai Mac platesti si aerul care intra in cooler.
    Ca fapt divers, lista de startUP-uri e aici:
    http://techcelerator.ro/2018/04/02/kickoff-bootcamp-2018-wrap-up/

    Am primit si eu finantare (37 ani, programez de 10+ ani in corporate ..) de dragul fairplay-ului nu o sa zic care e proiectul meu. Nici nu conteaza ..
    Dar, 40% din proiecte erau facute de tineri. Mi-a dat speranta, au super tupeu si unii (nu am idee cat de multi) nu se mai angajeaza. fac byPass la clasicul job.. etc.
    Eu zic ca e de bine. Poate ma insel.

    In rest, sa fim sanatosi. Cheers!

    00
    • Nu prea înțeleg chestia asta cu finanțarea:

      Cine dă bani pe ceva? De ce ar face-o? Marea majoritate a aplicațiilor deja există. Foarte puțini le folosesc oricum, alții se pun să le construiească de la zero deși nu ar trebui. Să vii cu ceva inovator e foarte dificil și necesită probabil miliarde de dolari cu vreo 1% șanse de reușită.

      Vorbeam cu un băiat care a prins și el o finanțare. Păi, tu ce ai așa special? Ceva aplicație care a câștigat nu știu ce premiu în UK. Yeah, so what? Și aplicația scrisă de indieni și care abia am scos-o la liman a câștigat un loc întâi la alt concurs. Deci eu înțeleg că orice porcărie câștigă premii aiurea date de persoane care probabil nici nu s-au uitat la ce varză e codul HTML.

      Idem cu altă aplicație scrisă cu picioarele de mirificii indieni plătiți cu $9 – $25 pe oră (că în Europa cică nu mai sunt dezvoltatori web), clientul e mulțumit. Doar ce am băgat URL-ul în bara de adresă și am apăsat ENTER și deja e o porcărie. A stat 10 secunde să dea un 404. Pe VPS-ul meu prima dată dă o eroare și a doua oară se încărcă. Iar dacă mă uit la primele linii din HTML-ul din spate, deja văd că e vraiște.

      00
    • Chestia asta cu finantarea se numeste FOMO (presturtarea de la Fear Of Missing Out). Oamenii cu multi bani se grabesc sa investeasca o parte din ei in proiecte noi, in speranta ca vor ajunge urmatorul Facebook, Twitter, Google, Uber, Snapchat… Bagi cateva zeci de mii de euro in povestea unora si, daca ai o gramada de noroc, te alegi cu o felie dintr-o companie de multe milioane in cativa ani. Din cauza asta se finanteaza orice rahat cat timp e impachetat frumos.

      00
    • Tru dat, Dragoș.

      Ce mi-ar plăcea și mie să arunce vreunul cu milioane de dolari. Îi scot cea mai tare clonă de Facebook. Pun și poze cu mine programând să vadă ce pe felie sunt.

      Într-o lumină mai sobră, aș vrea să văd dezvoltate lucruri serioase, nu orice proiect care se laudă ca va înlocui Google Analytics. Cred că am auzit de vreo 4.

      00
  15. Imi plac conditiobarile „CAND TRECI” ale catorva cititori

    Ca sa intru in joc, cand vii cu automobilul personal pana in Japonia si faci pana la roata dreapta spate fac cinste cu o roara de rezerva noua, ce marca vrei tu

    00
    • Mate dacă locuiești în Japonia poate bagi un guest post despre emigrarea acolo la arhi pe blog.
      cetin.ro.

      Mulțam.

      00
  16. Ai dreptate cu marea majoritate a argumentelor.. cu exceptia celui cu BMW. Da, bmw fac masini bune, dar supraevaluate. Si a-ti lua Dacia in loc de BMW e de multe ori semn de inteligenta. Daca nu ai nevoie de mai mult, de ce ai da banii pe asa ceva? Buun, ai milioane de euro in cont si vrei ceva cu care sa iesi in evidenta, da. Dar daca esti programator junior si ai dat si tu de mirosul banilor, e cea mai mare idiotenie sa iti iei o masina scumpa. Logan, si de restul bagi benzina si te plimbi.

    00
    • Asta zici tu pentru ca nu ai dat de acei bani. Banii in general se castiga greu, prin munca si mai ales timp. Iar, din experienta iti zic eu, macar la sfarsitul zilei cand te urci in acel BMW simti macar o satisfactie. Strict parere personala.

      00
    • ce saracie de satisfactie, ca mergi in bmw. nu ai avut jucarii cand ai fost mic, nu? satisfactie e sa vezi locuri frumoase cu oameni pe care ii iubesti, nu 2 tone de metal.

      00
    • vorba cantecului pu..a are alt gust in BMW , https://www.youtube.com/watch?v=ged8xdG0DgM poti sa opresti sunetul.
      BMW nu mai e de mult o masina exclusivista, pentru milionari. Acum au de la seria 1 pana la 7, de la x1 la x6.
      Ai uitat ca in Romania nu conteaza unde stai, poate sa cada tavanul peste tine dar daca ai BMW in fata garsonierei esti bazat.

      00
    • @saragea
      Zuckerberg, băiatu ăla de fb are un golf r.
      Proprietarul ikea avea un volvo vechi de peste 20 de ani.
      Eu câștig mai mult de un BMW seria 5 pe an și am un tiguan sh. De restul cumpăr chestii mai importante gen educație la copii, călătorii prin lume, investiții.

      00
    • @Antonia c, mie imi pari frustrate, ce treaba are ce am zis eu cu o vacanta. Imi imaginez ce locuri frumoase vezi tu, Sinaia o data pe an. Sunt sigur ca am vizitat mai multe locuri frumoase decat tine, am evidentia doar scopul si idea cumpararii unui bun material. Totusi nu cred ca reprezinta o mare avere un bmw, nu e Ferarri sau altceva. Ideea e simpla, daca imi place un obiect material si mi-l permit, il cumpar. Simplu!

      00
  17. Sondaj din categoria „Am auzit eu ca se castiga bine”.
    Surprinzator ca designer de jocuri e asa sus, acolo cred ca se intelege „ma joc toata ziua”.

    00
  18. Prea le bagi pe toate în aceeași oală. Ce au una cu alta? Nu mai suntem în anii 90-2000. Pentru muzică plătești sumă fixă pe lună, fie 5 € dacă ești abonat undeva, fie nimic dacă asculți pe youtube. Pentru filme ai netflix, amazon, hbogo, timp să ai să le vezi pe toate. Torenți doar pentru ce nu bagă în România. Soft? De ce ar plăti cineva pentru soft? Linuxul e gratis și vine cu tot ce vrei. A, dacă vrei tu neapărat să piratezi Windowsul și să te chinui cu el, treaba ta, timpul tău, nervii tăi. Iar jocurile s-au orientat, viitorul este pay to win. Poți să joci gratis, cine vrea să și câștige bagă banul. Jocuri premium mai găsești încă pe Steam, nu-s foarte scumpe, multe merg și pe Linux.

    Ăsta este viitorul; unii suntem deja acolo.

    00
    • La un calculator second, costă 100 ron licenţa Windows 10.

      Nici nu merită să-ţi mai baţi capul sincer cu piratarea, cu crackuitul, cu KMS-uri şi prostii.

      Eu la unii alţii care mai fac calculatoare le zic, dacă nu-ţi permiţi 100 ron la calculator de 900 ron, las-o baltă atunci, reinstalează-l odată le 30 de zile când expiră trial-ul, sau mulţumeşte-te cu un crack care minează bitcoin.

      00
    • @manu144x,

      Windows se gaseste cu 23€ pentru orice pc, nu numai second.

      00
  19. Marketing + youtuber + jurnalist!!! = 56% !!!
    Toate domenii unde se plateste extraordinar de bine si unde gasesti locuri de munca la orice colt, da?!

    00
  20. Da, intre timp, in viata reala rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) este de 22,3%. Si cei care fac ASE se viseaza manageri dar…

    00
  21. Programatorul e ultima japiță care dacă primește un os cu un pic de carne pe el, e mega-norocos.

    De o perioadă destul de lungă de timp încerc să găsesc un programator faimos. Nada. Zuckenberg, Bill Gates, ăia de la Apple, toți sunt cu „ideile” dar zero coding. Pe unde lucrez eu e jale. Programatorul e primul contactat când alții strică ceva, primesc un „Mulțumesc” și e uitat.

    Stau de 3 ore să găsesc toate subsistemele pe care un proces banal de importare le implică și probabil toată lumea se-ntreabă ce durează așa de mult. Ce e așa complicat să bagi 3 valori în baza de date? Well, problema e că în 0.01% din cazuri ceva crapă dacă nu fac toate verificările. Asiaticii îl scriau în 300 de ore și clar că nu se gândeau că poate ceva nu va merge fiindcă n-ar fi testat mare lucru.

    Aș vrea și eu să citesc despre Ion sau Gheorghe care a scris butonul de „Anulează Rezervarea” de pe booking.com sau ceva și că a făcut 150 000 de euro și și-a construit o casă. Dar, din nou, nimic.

    Una peste alta, dacă cineva știe vreun programator (nu Linus Torvalds, nu product manageri sau marketer-i care sunt doar cu gura), let me know.

    00
    • Faimos? Păi pentru ce să fie faimos? Că dacă are o idee bună o să îi pună pe alții (dronele) să îi facă treaba în timp ce se concentrează pe ceva mai valoros. Nu stă el să stea „la lopată” chiar dacă e expert în asta pentru că ar fi o risipă.

      00
    • Pai Zuckerberg de ce nada? Ca el a scris, cu tastatura lui, codul pentru Facebook la inceput. Sau Wozniak, care a pus bazele Apple? Elon Musk, bagand cod pentru Zip2?

      00
    • Pe Zuckenberg nu-l văd la tastatură scriind code. Apare în tot felul de clipuri că nu e reptilian.

      De la Apple nu văd pe nimeni să scrie ceva, toți prezintă produse.

      Elon Musk e tot timpul pe Tweeter/Facebook. Mașini electrice, navete spațiale, implant de păr. Nu-l văd în timp ce depanează secvența de lansare la vreuna din rachetele lui.

      Așa pot și eu să mă laud că sunt bun programator cu poze cu mine dându-mă cu bicicleta.

      Din nou, fac referire la ce e un lider. Ăla dă cu sapa ca toată lumea. Eu în lumea software nu văd lideri, doar team-leaderi care vor să scape de scris cod. Vorba aia, numai code-monkeys scriu cod, eu stau și gândesc. Ce? Nimeni nu știe, că dacă are vreun code-monkey o întrebare despre arhitectură, leader-ul habar nu are să răspundă că nu s-a uitat la cod. Și și dacă se uită, nu-l înțelege.

      00
    • NOU
      #61

      @Red scris

      00
    • @Red cum sa explic…codu pe care il scrii valoreaza 0 daca cineva nu cumpara produsu final. Cineva trebuie sa prezinte, vanda produsu…asta face Musk. Nimeni nu cumpara cod…bine scris.cumpara ceva util

      00
    • @Red
      Lederul nu da cu sapa ca toata lumea, asta o face un control freak care nu poate sa delege si apoi se plange pe interneti. Leaderul se inconjoara de oameni mai capabili decat el in a gasi solutia optima pentru a ajunge acolo unde vrea.

      Tu ai un mindset specific educatiei ro care e bazata pe productie si nu pe business, nu pe management. Si e firesc cumva, e de inteles. N-am avut nevoie de asa ceva timp de 50 de ani, acum invatam.

      Cand Apple o sa vanda produse doar catre programatori iar decizia de achizitie este luata de programator, atunci poate o sa vezi pe cineva de la Apple scriind code.

      00
    • Pai nu-l mai vezi pe Zuckerberg la tastatura tocmai pentru ca e faimos. Omul a avut atat succes ca programator incat si-a permis sa angajeze pe altii, sa aiba el timp si de altceva. Aia de care am zis au inceput ca programatori.

      00
    • Red, de cele mai multe ori nu-i suficient sa fii programator daca vrei sa depasesti nivelul de maimutoi scrib. Trebuie sa ai pe langa cunostintele de programare si cultura generala in mai multe domenii pentru ca asa vei face corelatii cu lumea reala si cu nevoile societatii si intr-un final vei face poate un produs util. Nu trebuie sa fii un „Ion bun la toate”, dar daca toata viata te-ai concentrat doar pe programare, este destul de posibil ca tu sa ai mereu nevoie sa fii angajat undeva si sa nu-ti faci niciodata o afacere de succes. Exemplele tale ti-a scris si Dragos ca-s gresite pentru ca tipii aia chiar au programat. Poate ca nu excelau in domeniu, dar toti se pricepeau si la altceva care, prin corelatie, a condus la afaceri banoase:D

      00
  22. E incredibil cat de mult a scazut interesul pentru JURNALISM.
    Sa fie oare pentru ca sunt salariile mai mici sau pentru ca sunt efectiv locurile ocupate si se angajeaza doar prosti pe PILE?

    00
  23. Imi pare rau sa o spun dar generatiile actuale de tineri nu au nici cea mai vaga idee despre viitor si joburi care se vor cauta in 10 ani. Desi au crescut cu tehnologia, in continuare nu inteleg sau refuza sa inteleaga ce inseamna viitor.

    Jocurile, Programele au ajuns o comoditate asa cum sunt si piesele auto si in curand companiile se vor canibaliza intre ele iar profitul cat si salariile vor scadea.

    Si ele vor scadea la un moment dat fiind inlocuite de domenii noi. Am spus acelasi lucru acum cativa ani, tot aici pe blog, dintre domeniile viitorului sunt: genetica, robotica, AI. Uitati-va putin la conceptul din Repo Man, Altered Carbon, I Robot, par fantastice dar nu sunt asa.

    Altfel cum ar fi putut Uipath sa atraga asemenea investitii sau de ce auzim ca nu stiu ce CEO vrea sa-si conserve constiinta intr-un hard cat este inca tanar.

    00
    • >si in curand companiile se vor canibaliza intre ele iar profitul cat si salariile vor scadea

      Era in jur de 1994 cand am citit prima data asta. Posibil, chiar foarte probbail, nici atunci nu era prima data cand se afirma. Deci cam cand vine curandul ala in care programatorii competenti incep sa-si faca griji?

      00
    • @Radu – esti sigur ca in statele cu alt nivel de trai a fi programator e la fel de grozav din punct de vedere financiar cum este in Romania? Fiind un job remote locatia e irelevanta vs venit, daca faci sa spunem 3 mii de dolari in Ro si este f bine cat ai face daca te muti in US sau UK? Nu de alta, dar 3 mii de dolari nu e deloc un venit mare in tarile alea..

      00
    • Bigbear, da, sunt sigur.
      Locatia nu e irelevanta.
      Daca faci x in Ro, vei face y in US si z in UK. Cat sunt xyz depinde de multe chestii.

      00
    • @Adrian, nu cred că ai dreptate.

      De 30 de ani, oamenii care nu cunosc o anumită tehnologie supra-estimează totul. Nu e chiar aşa uşor cum crezi tu. Nici AI, nici deep learning, nici alea. E uşor teoretic, dar să le faci cu aplicabilitate reală, dincolo de demo-uri pe la CES şi altele, e altceva.

      Încă avem în 2018 softuri care dacă laşi un câmp gol, îl interpretează ca şi wildcard, şi blochează jumătate din telefonia fixă din SUA: https://it.slashdot.org/story/18/04/01/215242/software-bug-behind-biggest-telephony-outage-in-us-history

      Şi tu crezi că AI şi alea vor prelua lumea. Sunt domenii care încă abia au fost atinse de automatizare. Iar altele descoperă că nu e chiar aşa, de ex Mercedes a descoperit că automatizarea e prea scumpă pentru ei şi au revenit la muncitori pentru anumite părţi din asamblare deoarece reprogramarea roboţilor e mai scumpă şi durează mai mult decât să-i explici unui muncitor că de mâine trebuie să pună o piesă altfel şi gata.

      Tot timpul lumea din afara industriei, care vede doar vârfurile industriei, alea ce apar la TV la ştiri, crede că gata, de mâine, totul se schimbă.

      Ca şi cum mă uit eu la S-Class, şi îmi fac impresia că wow, în 5 ani toate maşinile vor fi aşa, Dacia va falimenta, toţi vom pluti pe suspensie pneumatică.

      Aşa se uită alţii la IT, văd 2-3 chestii foarte faine, şi îşi imaginează că gata, de mâine totul se aruncă la gunoi.

      Există încă sisteme bancare întregi care funcţionează pe Fortran, şi multă lume zice că va fi un skill extrem de căutat în viitorul apropiat, pentru că programatorii au ieşit la pensie şi încep să moară de bătrâneţe. Sunt sisteme din anii 70 încă perfect funcţionale şi azi.

      Va mai fi de lucru mult şi bine, totul e să te adaptezi la ce tehnologii se folosesc şi se caută, nu la ce pare a fi cool şi trendy azi şi mâine dispar.

      Şi eu credeam că odată cu aplicaţiile mobile gata, în 5 ani, toate site-urile vor dispărea, dar uite, m-am înşelat, o recunosc, deja lumea are maxim 4-5 aplicaţii instalate pe telefon maxim. S-a cam plafonat trendul. În schimb site-uri se caută şi se fac în continuare zilnic.

      Azi trebuie să fii specialist marketing Facebook de exemplu. Dacă mâine apare altceva, pur şi simplu te reprofilezi, nu mori de foame decât dacă chiar nu ştii ce faci.

      00
    • @Radu – sincer, habar nu am de cum functioneaza piata fortei de munca in IT, insa aveam senzatia ca programatorii romani lucreaza pentru companii straine, plus ca vad si aud de freelanceri. Daca eu vreau o aplicatie, un plug in de wordpress sau un site imi spui ca asta nu se face online, trebuie sa fie un tip din acelasi oras cu mine?
      Inteleg ca sunt proiecte mici si proiecte mari si „programator” acopera o arie foarte vasta de joburi, insa concret, pentru programarea web cat e importanta e locatia?

      00
    • @Bigbear

      Cumperi produse alimentare fabricate in Botswana? Produse electronice non-brand fabricate in Tanzania? Apa imbuteliata in Congo? Haine non-brand fabricate in Eritrea? Casă construită cu materiale fabricate in Guinea? Pasta de dinti non-brand fabricata in Mali? s.a.m.d.

      Daca da, atunci nu-i o problema… poti apela la orice programator de pe planeta, pentru ca, oricum, toti livreaza acelasi produs. Fix ăla ieftin, bun, perfect, adaptat cerintelor pietei locale (din Rwanda, dar nu mai conteaza asta) si testat/verificat de „reviewerii” din Burkina Faso. Pentru ca – se stie – programatorii buni (adica cei care chiar livreaza ceva utilizabil/util) se relocheaza in cele mai sarace si mai distruse tari de pe planeta, pentru a lucra remote…

      00
    • @Bigbear se stie deja ca programatorul livreaza cod semnificativ mai bun in cazul in care clientul stie unde locuiesti si pe unde iti bei cafeaua

      00
    • @MP – nu inteleg care e faza si legatura cu „non-brand”. Programatorii fac o chestie non brand sau lucreaza pentru o fima mama mare? O firma mare „brand” are niste standarde, niste procese si indiferent unde e manufactura produsul are o anume calitate.
      E ceva in neregula cu piesele Bosh facute la Blaj si eu nu stiam, sunt mai proaste decat alea facute in Germania? Sau Iphone-ul din China e o marfa proasta? Sau Nike-ul din Bangladesh?

      00
    • In general, brandul iti garanteaza calitatea/niste standarde. Dar eu m-am referit strict la <> – unde, am banuit eu, apelezi direct la un freelancer sau la o agentie, nu la HP, Oracle sau mai stiu eu care outsourcer „de renume”.

      Chiar crezi ca o agentie de din India va sti sa-ti livreze un produs adaptat/personalizat pentru piata din Romania? Sau ca toate agentiile sunt capabile de acest lucru? Asta trecand peste diferentele de cultura, mentalitate, abordare, business etc dintre clientul-roman si furnizorii-indieni, de exemplu. Din acelasi motiv, companiile mari (fie ele si IT/tech) au puncte de lucru (analisti, marketing, sales, suport clienti etc) in principalele zone de interes.

      Cat despre calitatea produselor aceluiasi brand: da, difera (vezi, de exemplu, scandalul recent cu alimentele din UE). „Adaptat pietei” (sintagma folosita des) poate insemna inclusiv ca exista clienti mai putin informati, mai putin atenti, mai necunoscatori, legi diferite privind protectia consumatorului sau a marcarii produselor etc etc.

      00
  24. Filme – Netflix, HBO Go, Cinema, TV – ce nu e aici ghinion, sunt power user pe fl.
    Jocuri – pana acum ceva vreme piratam, mai nou mi-am luat xbox, contra unui abonament primesti acces la suficiente jocuri + ceva cumparate
    Apps – urmeaza, momentan am o licenta free de win :) intentionez sa iau office-ul pe bune, pentru ca orice alternativa free e o mizerie de nedescris :)

    00
  25. Pe mine ma distreaza si patronii care dau salarii mici si apoi se asteapta ca lumea sa le cumpere produsele.

    00
  26. Eu ca fapt divers am cumparat toate jocurile ce le-am piratat cand eram in liceu/ gimnaziu etc… si nu regret alegerea facuta.

    00
  27. Ei! Dar stai ca nu e doar asta marea problema. Eu am auzit pe la noi prin provincie (undeva pe langa Sibiu) pe vremea cand aveam magazinul diversi indivizi, tineri, spunand ca nu cumpara de la X si Y (adica local) ca sa nu-l imbogateasca pe ala. Mai bine merg la oras si cumpara de la un strain la aceiasi bani sau putin mai ieftin, chiar daca ies in pierdere pentru ca cei 70 de km. dus-intors costa si ei.
    Asa ca principiul ala cu sa moara capra vecinului se aplica la orice nivel.

    00
  28. De cam 4 ani nu mai descarc nimic piratat. Am abonament la HBO go, Netflix, Amazon Prime si Apple Music.

    A fost un pas psihologic sa accepts platesc 150-180 lei pe luna pentru content.

    00
  29. Am un prieten programator.din ce inteleg eu face undeva la 800 euro pe luna (e angajat ).

    De 2 ori pe an ii instalez eu windowsul

    00
  30. Ca să rezumăm:

    Programatorii de succes fug de scris cod (rezolvat probleme concrete) ca dracul de tămâie. Cine urmărește codul scris de alții să fie calitativ e un control freak.

    De fapt codul (logica, gândirea din spatele soluției) e ultima problema. Dacă merge încet, îi mai pui niște RAM, iei un procesor cu mai multe nuclee. Faptul că jocurile de ani buni la lansare abia merg e perfect ok. Oamenii dau ăia 60 de euro oricum.

    00
  31. Photoshop: 24 E/luna
    OneDrive: 2 $/luna
    OFFICE: gratuit (student)
    Todoist: 145 lei/an
    Evernote: 45 lei/an
    Wallet (budgetbakers): 95 lei/an
    Apple Music: 10 lei/luna (reducere student)
    Netflix: 10 E / luna => in ultima perioada nu prea mai am timp de el, posibil sa anulez abonamentul
    Jocuri Xbox: 60 E / an => doar cand se lanseaza FIFA :))

    Cam astea sunt toate produsele/serviciile digitale pentru care platesc.
    In momentul de fata sunt student si lucrez si ca programator, am observat ca majoritatea colegilor de la facultate care au si job platesc pentru anumite servicii digitale.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.