ce fac francezii

Sunt ştiri peste tot despre discuţiile din Franţa cu privire la legile noi din domeniul computerelor. Ce vor, de fapt, francezii?
Ce vrem şi noi, restul.

Problema este simplă. Dacă am plătit pentru acest produs, este legal al meu şi îl folosesc cum cred de cuviinţă. Dacă vreau să văd filme pe el, asta o să fac. Dacă vreau să rulez şi alt conţinut pe un dvd player pe care îl deţin, nu ar trebui să fiu împiedicat să fac asta. Pentru că este al meu. Dacă se sparge, nu mi-l plăteşte Steve Jobs, eu îl plătesc.

Este absolut ilogic ce face Apple sau Phillips, cu produsele protejate. Nu poţi copia un cântec achiziţionat de mai mult de un număr de ori. Nu poţi rula decât dvduri originale pe dvd playerul nostru. Dacă ideea în urma căreia a fost instaurată această metodă este ok, încetinirea pirateriei, ceea ce a ieşit este o limitare/încălcare a libertăţilor cetăţeneşti. Ce ar fi dacă presa scrisă ar impune o chestie de genul „aveţi voie să citiţi ziarul nostru doar în autobuzul 311!”. Sau televiziunile să spună „aveţi voie să vă uitaţi la programele noastre doar dacă aveţi ciorapi gri”.
Acelaşi lucru şi cu dvd-playerele. Ok, mi-am filmat un baieram cu camera, vreau să îl pun pe dvd, ştie dvd writerul meu să îmi scrie acele informaţii prin care playerul îl identifică şi îl rulează?
Dacă da, atunci s-a dus naibii protecţia dvd playerului.
Dacă nu, înseamnă că mă limitează să rulez conţinutul personal.

La baza DECSSului (sistemului de spargere a protecţie a dvdurilor) au stat aceleaşi principii. Vreau să îmi pot copia dvdurile. Vreau să le pun pe hard. Vreau să le rulez din linux. Vreau să îi adaug sub în congoleză.
Este al meu şi ar trebui să pot face ce vreau cu el.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

3 comentarii

  1. E ironic, am un DVD player de la Phillips care stie de XVid, DivX si o gramada de alte codec-uri. Poate au fost 3 sau 4 filme recente pe care nu le-am putut vedea pe el, in rest, no problems.

    Cat despre Apple, nu stiu cum ar mai face iei bani cu iTunes Store daca n-ar asigura RIAA ca sunt ceva metode a proteja melodiile. Melodiile cu protectie consuma si bateriile player-ului mai mult [daca vorbim de iPod sau alte mp3 playere care recunosc DRM] pentru ca player-ul trebuie sa verifice.

    Schimbarile trebuie sa vina din alta parte. Oricum, intre timp, vor exista mereu oameni mai destepti si mai tari care sa sparga toate protectiile astea. Dar ei vor sa nu poata chiar orice fraier sa asculte muzica pe gratis.

    E aceeasi chestie cu Windows. Cumperi o licenta de a folosi si doar atat. Nu detii nici un alt drept. Life’s a bitch sometimes. Time for a revolution!

    00
  2. Ai dreptate. Dar .. ei (producatorii) pot spune „Daca iti convine cumperi, daca nu .. nu”. Si aici intervine Marele Popor Chinez sau Taiwanez sau ..

    00
  3. Francezii nu sunt la prima chestie de genul asta. Inca incepand de anul trecut au cam dat un mare muiutz alora de la MS si au inceput sa bage Linux si OpenOffice in adminsitratie

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube