Am casă în România, dar locuiesc în Spania/Italia!

Poate cineva să îmi explice psihoza românilor care muncesc în străinătate, dar îşi fac case în România? Că aparent e foarte în vogă acum să muncesti pe brânci în Italia sau Spania şi să vii aici de 3 ori pe ani pentru că ţi-ai ridicat o vilă cu etaj şi 4 dormitoare în curtea părinţilor în care nu stă nimeni, că babacii stau în casa bătrânească…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

69 comentarii

  1. Pai cum adica? Io sa muncesc in italia si sa nu vada nea’ Costica vecinu’ sau cumatra Saveta ca n-am io casa? Adica am muncit ca prostu in italiea degeaba? Cum adica am casa goala pe interior? Da io-s prost sa-i chem inauntru? Mai bine dau banii pe 4 turnulete in plus si le-arat ca am noroc si m-a ajutat Dumnezeu, sa crape dujmanii de nu!!!

    00
  2. In Spania nu-l baga nimeni in seama…pe cand in satul lui natal tre sa arate cate el de tare…:)

    00
  3. pai copiii, unde sa locuiasca cei ‘nspe copii? :D

    00
  4. Pai ar fi 2 explicatii, cam la fel de plauzibile:

    1. mai spera sa revina de tot in tara si baga banii in cotet, sa fie facut cand revine. Asta pana realizeaza probabil ca nu are asa multe motive reale sa traiasca iar aici si ca poate sa-si faca o situatie buna si dincolo, daca tot munceste pe rupte.

    2. probabil cea mai des intalnita: trebuie sa epateze cu ceva. Sa vada satul ca a dat de bani. Nu conteaza ca blocheaza amboluea banii in 4 pereti pe care poate nu ii va folosi (daca tot ramane pe alte meleaguri), suntem in general obisnuiti „sa facem ceva cu banii”, nu sa-i punem in banca sau alte blasfemii din astea.

    Oricum, daca tot e sa blochezi bani aiurea, macar ii blochezi intr-un proiect din asta imobiliar si tot e mai destept decat sa ii dai pe masini scumpe, telefoane si alte chestii de fitze.

  5. epatarea sterge, in mintea lor, rusinea pe care probabil o simt cand culeg capsuni sau „au grija” de mosnegi… :D

    10
  6. Pai, sa muncesti 10 ani in strainatate, pentru a-ti face o casa si a-ti lua o masina in romania mi se pare intr-adevar o cretinatate, sau, sa traiesti cu speranta ca vei munci acolo X ani si te vei intoarce cu banii sa traiesti regeste in Romania.

    Am cunoscut o gramada de persoane ce au muncit ceva ani in afara, si s-au ales doar cu niste amenajari ale apartamentului actual (Ce nu era pe numele lor) si/sau, o masina vai de capu’ ei de 20j de ani, si, cand au revenit in tara, au dus-o bine maxim cateva luni, dupa, au revenit la vechiul lor trai.

    Exista doar doua solutii:
    1. Ori muncesti in tara pentru nimic, te chinui pe branci sa-ti platesti creditele si daca mai ramane ceva din salar sa mai si mananci.
    2. Ori te duci in strainatate si te stabilesti acolo: PS: Si aia iti ofera rate, si aia iti ofera chirii, si aia au de mancare, iar salariul il iei oricum, si unul decent: 700-800 Euro tot iei, adica, un salar cu care poti trai acceptabil, nu bine, dar acceptabil.

    In romania daca iei 10milioane, pardon, 1000 Lei, ce poti face cu ei? Platesti o rata daca o ai, intretinere si alte cheltuieli si bagi 10L de benzina la masina (Daca o ai si p-aia).

    00
  7. Am pe cineva in familie plecat acolo care a investit pana acuma zeci de mii de euro in casa si inca nu e gata. Acuma ii pare rau ca a facut alegerea asta. Sunt blocuri noi care cauta locatari si cu banii de chirie iti platesti incet apartamentul care il ai o viata. Dar daca nu gandesti asa de la inceput…

    00
  8. @ chriscross : Ai dreptate,ca in mentalitatea ta de om crescut in beci,toti romanii care au ales sa plece in afara tarii pentru a gasi un trai decent culeg capsuni sau „au grija” de batrani.
    On Topic : Zicala „prostul nu e prost destul,daca nu e si fudul” i-ar caracteriza pe mojicii astia.

    00
  9. NOU
    #10

    isi fac casa in romania,pentru ca vor sa se intoarca la batranete sa traiasca aici,cu pensia din italia /spania,care va fi mare si deci vor trai boiereste:)
    cine face asa gandeste preventiv si logic,si eu as face la fel

    00
  10. E simplu: in Spania/Italia nu vede nici naiba ca ti-ai facut casa, in tara e hoarda de hateri pe care o sa-i descoperi cand termini de facut casa.

    00
  11. vezi ca ai uitat de turnulete :)
    se merge pe principiul decat codas la oras, mai bine in satul tau fruntas

    00
  12. Muncesc ca apoi să vină în România cu 8 maşini si să construiască 8 vile să vadă lumea că el are bani!Aşa in Italia-Spania poate stă şi în boscheţi că nu îl cunoaşte nimeni! Într-un anume mod este bun, pentru că ai asigurată bătrâneţea, dar pierzi momente importante, şi îţi v-a părea rău!

    00
  13. eu,cu iubita mea in trei ani am reusit sa cumparam un apartament in orasul in care locuiesti si tu,nu culeg capsuni si nu am grija de batrani,dar as fi facut si asta daca nu aveam locul de munca pe care il am,nu e o rusine,dimpotriva.mai stam aici un an sa punem ceva pentru zile negre,dupa care ne intorcem acasa.eu zic ca este mai bine asa decat sa injur guvernul si sa imi fac un credit imobiliar pe o viata jumate

    10
  14. NOU
    #15

    Iti spun eu de ce, aia n-o sa lucreze la nesfarsit, si trebuie sa aiba unde sa vina la un moment dat, ca n-o sa vine de unde au plecat.

    00
  15. cunosc o persoana de 34 de ani care si-a vandut apartamentul din centrul Vasluiului ca sa-si faca o casa la Moara Grecilor – adica undeva unde acum 10 ani nu se ducea nici dracu’.
    Vila, alea alea, cu credit de la banca = rata de 600 de euro.
    Au venit scaderile salariilro bugetarilor, ce sa vezi, i-au scazut salariul cu 40%.
    Omul a luat calea strainatatii, sa aiba bani de platit rata. Rata la ceva ce nu terminat inca, la o hardughie unde va sta… pai daca rata e de 600 de euro, si creditul e pe 5-10 ani (nu am intrebat exact), pentru ce puii mei munceste in strainatauri, locuind in conditii „de student”?
    Acum il injura pe chel, pe boc si pe c… udrea.

    00
  16. m-am grabit si nu am scris explicit ca, chiar daca munceste pe branci vreo 5-10 ani, la sfarsitul anilor astora va avea creditul platit, la o vila care nu e gata!
    So, dupa 10 ani ar trebui sa mai munceasca vreo 5, sa-si termine vila.
    Si, dupa 15 ani de stat la Bruxelles, cine dracu’ ar mai vrea sa se intoarca LA TARA, in judetul Vaslui?

    10
  17. Majoritatea o fac din prostie. Minoritatea preferă să le închirieze pe perioada cînd sînt plecaţi.

    00
  18. Multi spera sa se intoarca acasa si sa duca un trai linistit. Cei care pleaca nu au cetatenie, nu au drepturi in tarile in care lucreaza. In satul lor natal se simt cu adevarat acasa si stiu ca acolo vor sa-si traiasca batranetea si nu la periferia Madridului printre straini.

    00
  19. Probabil ca mi-as face casa acolo unde lucrez si la casa parinteasca ceva mai mic si decent pentru parinti, sa am unde ma retrage in concediu.

    00
  20. Generatia urbana actuala care a trecut si prin ceva scoli gandeste in termeni de „acasa e acolo unde sunt eu”; noi am plecat de acasa la 18 ani la facultate, am mai vizitat si alte locuri de pe planeta si am vazut cat de cat cum se misca lumea. Generatia care e acum la „capsuni” in Spania si Italia e o generatie cu putina scoala, dezradacinata, alungata de acasa din cauza saraciei; pentru ei cuvantul „acasa” inseamna un pic altceva si ar trebui sa acceptam asta fiindca riscam sa emitem judecati de valoare precum cele de pe topicul celebru de imobiliare de la CG…

    20
  21. Asta dupa ce au pus umarul si la bula imobiliara, „investind” in apartamente.
    Macar banii s-au intors cumva in Romania. Puteau sa ii bea prin tari straine, de ex.

    00
  22. NOU
    #23

    Pot sa dau exemple din familie: sora si-a pastrat apartamentele in tara, dar nu are de gand sa se intoarca; fratele zice ca nu vrea sa revina iar mama si-a modernizat casa desi era Ok si inainte, a bagat o multime da bani si nici ea nu sunt prea sigura ca se va intoarce.

    10
  23. Eu cred ca sunteti ahtiati dupa subiecte de genul, in care sa va aratati repulsia. Nu sunt de acord cu constructia caselor in tara daca nu locuiesti aici. Insa, se mai poate ivi o problema, nu toti care au plecat in Italia au 25 ani si isi permit sa achizitioneze o casa in strainatate si se gandesc ca se vor reintoarce vreodata.

    00
  24. Mai bine puneai ca titlu: Spal babe la cur in Italia, dar am vila in Romania.

    10
  25. Te-ai documentat înainte să deschizi gura? Calculează costurile construirii unei case în Italia/Spania, apoi calculează pentru România.

    Nu lucrez nici în ciubotă, nici în capșună, dar mi se pare ca vorbești pe lângă. Ți se par lucruri prostești… adică… „băă cum de nu iși face ală casă în Italia?! vine aici ca manelistu să se laude la vecini”. Majoritatea oamenilor nu fac banii la fel de repede cum îi faci tu.

    So… that was uncalled for.

    Te urmăresc des. Scrii articole super, dar uneori o cam dai în bară.
    Cât despre cei care au comentat pana acum, nu vă mai dați interesanți, ironia nu e o calitate.

    Nu mai fiți atat de lingăi. Într-o zi .. Zoso va fi beat si va posta un articol cum ca e bine să stați cu degetele în priza când faceți duș.

    00
  26. NOU
    #28

    Pt că mulţi s-au dus în Italia/Spania fix pt a-şi face o casă. Plus că e (era şi va fi, cu mama lor de crize) mai rentabil să-ţi faci un credit (nu nepărat ipotecar) şi să-ţi faci o căsuţă în România. Dar cred că mai interesant ar fi de văzut o statistică cu rrumânaşii care au revenit definitiv în ţară după ce şi-au ridicat cei patru pereţi peste care au pus acoperiş. Pt că altfel, vorba ta, e fix aiurea. :D

    00
  27. Simplu: isi fac case in Romania pentru ca in strainatati o casa ajunge la sume de sute de mii de euro. Nu vad nimic aiurea in treaba asta. Stiu persoane plecate care au ridicat case si le-au pus la punct cu tot ce trebe ca mai apoi sa le vanda cu un profit bun.

    00
  28. Sincer, cred ca motivatia e ceva mai simpla. Probabil mai repede sau mai tarziu au si ei in plan sa revina in Romania, motiv pentru care isi fac casa din timp. Cum il vor intretine iarna din veniturile de nivel romanesc e deja alta problema la care probabil multi nu s-au gandit. Si aici nu ma refer la case cu 2-3 dormitoare si P+1, ci la adevarate vile de cel putin S+P+2 cu cel putin 5 dormitoare…

    00
  29. casa la pensie. ca asigurare de pensie nu cred ca-si platesc prea multi.

    00
  30. Se numeste „conspicuous consumption”, „consum ostentativ” si este una din constantele antropologice ale acestei specii de primate iubitoare de cioburi, margele si de alte fleacuri stralucitoare pe care le aduna gaitzele.

    Stati linistiti, nu e specific romanesc, nu va mai dati de ceasul mortii. Apare mai peste tot si a fost prima data prins in cuvinte frumoase de un nene tare rau intr-ale folositului cuvintelor cinice, Thorstein Veblen, la ei la America lor cea capitalista si in putrefactie, la sfirsitul sec 19

    https://en.wikipedia.org/wiki/Conspicuous_consumption

    Vezi de asemenea si notiunea de Potlatch

    https://en.wikipedia.org/wiki/Potlatch

    00
  31. Stai in Romania si o sa iti construiesti o casa cu 4 camere in 6 ani.
    La un salariu de 10 milioane ce poti sa strangi ?
    Dute afara 2 ani si o sa construiesti o casa cu 4-5 camere, echipata complet + o masina + bani in banca + trai decent acolo.
    Aparent e simplu, ori muncesti pe branci 3 ani, ori muncesti pe branci in Romania 6-10 ani pentru aceiasi suma.

    00
  32. Probabil îşi fac casă gândindu-se că la bătrâneţe vin aici, gândindu-se din nou că nu vor obţine un cupon de pensie niciodată, gândindu-se iar că muncesc la negru.

    10
  33. …zoso si-a cumparat casa peste tot pe unde a muncit.
    Ba, uneori ma mir cat de multi o muşca la genu asta de posturi.

    00
  34. Nu zoso, nu este. Tati e pe treaba lui.

    00
  35. Si ce daca? Foarte bine ca aduc romanii totusi banii in tara… chiar daca sunt tarani, boschetari sau bucuresteni, moldoveni sau aradeni sau mai stiu eu ce rromi… este foarte bine ca banii se regasesc in Romania si ca totusi casele/vilele si mai stiu eu ce isi construieste omu arata mai bine decat daca ar munci traditional pe teritoriu romanesc cu un salariu care nu le-ar ajunge nici sa plateasca mancarea pt copii… Sa nu imi spui ca iti plac apartamentele de 2 bani de pe timpul lu ceasca… cu 1-3 camere obosite si sa iti asculti vecinul fara sa vrei… Chiar si Basescu zicea ca e bine sa plece oamenii din tara, astfel nu trebuie sa mai plateasca somaj si mai stiu eu ce manca el acolo si daca te gandesti un pic e mai bine pt cel care ramane in tara deoarece sunt mai putini muncitori pt cateva de locuri de munca… nu crezi?

    Asta cu plecatul din tara este de admirat, nu oricine are curajul sa plece undeva fara sa cunoasca limba poate, fara sa fie bun de constructii sau mai stiu eu ce alte job-uri de capsunari…
    Munca e munca si este respectata… oricunde iti faci treaba bine… Nu mai stati voi si radeti ca bolovanii de ala si ala ca isi fac casa, invidia este mare… unii reusesc in Romania dar altii nu, ce nu crezi ca este mai bine ca tot saracul din Romania sa plece in afara sa isi faca un rost si sa vina in Romania mai cultivat si bogat? Asa ca Gheorge, Vasile, Costele si care mai sunteti in Italia, Spania si alte tari la munca cinstita – atentie la munca cinstita – VA SALUT! si sper sa mergeti inapoi la familiile voastre si la casele voastre! Sunteti romani si sunteti bine primiti inapoi!

    Zicea cineva mai sus ca mai bine casa decat masini/telefoane… – Ii dau dreptate!

    Mai precizez ca inainte multi au facut bani din imobiliare deoarece de la an la an se dubla/tripla investitia facuta in casa sau in terenul cumparat… acum trecem printr-o perioada grea la fel ca restul lumii si desigur vedem cu alti ochi… Un exemplu concret un apt cumparat in 2001 cumparat cu 12000 usd a fost vandut cu 70000 usd peste 6-8 ani… asta dupa ce au fost incasati destui bani din chirie…

    Inca odata nu mai te uita in curtea vecinului, fiecare sa isi vada de treaba lui… Cat despre cei care se intorc si sparg banii dupa primele luni… e invatare de minte, a doua oara nu o sa mai faca :)

    Zoso sper sa fi inteles de ce isi iau romanii case dupa ce muncesc cativa ani… Sper sa nu fi ofensat pe nimeni si sa facem o Romanie mai buna, o lume mai buna! Sanatate la toti!

    00
  36. Din cate stiu, o fac pentru ca vor sa revina in tara la batranete. Pentru ca, nu-i asa, cand dai de ceva mai bun gandul iti sare tot la origini (nu ca s-ar pregati in caz ca-i trimit inapoi sau ceva de genul asta).

    E un fel de patriotism.

    00
  37. Phildas takes the moron count to „two”.
    Automat orice roman plecat in afara e „capsunar” sau „spala babe la cur” ?
    Sunt o multitudine de locuri de munca in strainatate pe care in Romania nu le ai si chiar daca nu ar fi,as prefera „in extremis” sa culeg caspuni/portocale/cartofi,etc. in Spania/Italia/Franta pe 1.200 de euro si sa traiesc mai mult decat decent decat sa stau in Romania pe 700 Ron mizerabili,injurand „Sfanta Treime” care conduce tara(Basescu,Boc,Udrea) pe forum-uri sau blog-uri,dand vina pe ei ca se duce tara de rapa,ca nu sunt salarii decente,ca sunt preturi mari si sa-i etichetez pe cei care pleaca pentru ca vor sa o duca bine.
    Dar asta e mentalitatea unora : ragai bere la Pet si ii injur pe cei pe care i-a dus creierul cu un milimetru mai mult decat m-a dus pe mine.
    Moarte usoara.

    00
  38. Multi se duc in strainatate doar sa munceasca. Apoi revin si incearca sa-si faca un rost aici acasa.

    00
  39. Ca să moară toţi duşmanii dă invidie mo.

    00
  40. Multi se duc in strainatate si stau 10 ani, apoi vin in tara si… imi spun ca se intorc in Italia macar inca 5 ani, ca in Piatra Neamt e mai naspa decat atunci cand au plecat.
    Cu tot cu chilotii lu’ udrea si telegondola lui pinalti. :)

    00
  41. Pai ca sa aiba unde sa stea cand se intorc din straintatea, de aia

    00
  42. Ce va mai place sa va bateti pla de astia plecati afara si sa o dati in invidie, si totusi nu va inteleg motivul, plus ca-i bagati pe toti in aceiasi oala, toti romanii plecati la capsuni sau orice alta munca, sunt ai mai prosti din tara.
    Toti ne dorim o casa, o casa a noastra, salariile afara sunt cu mult mai decente decat in Romania, totusi, nu prea reusesti sa iti iei o casa pentru ca sunt prea scumpe, doar daca ai ales sa stai pe afara mai mult de 15 ani in locul chiriei iti poti face o rata la casa.
    Dar la final tot iti doresti o casa, un loc al tau, pentru ca niciodata nu stii ce ti se va intampla si vei fi nevoit sa te intorci acasa.
    Si eu sunt plecat de ceva timp, tot ce vreau este sa imi pastrez si apartamentul din tara, unde ma voi duce cu familia in vacanta, ca doar nu o stam la hotel sau pe la neamuri.

    00
  43. Si totusi… Nu poti trai in democrattie fara munca, pina una alta Zoso, MERGEM ACOLO UNDE SUNT BANI, in tara s-au cam terminat.
    Uitati totusi o chestie, cam toti va plangeti ca nu se munceste in tara, ca pauzele de cafele sunt lungi, ca tigara e superlunga, ca atunci cand nu e seful romanul freaca menta, ehhhh, afara s-a cam terminat cu smecheria asta, in concluzie, ala care face bani afara munceste, putin respect putorilor, iar copii astia de bani gata umflati de redbul si etnobotanice prin cluburi noaptea, care dintr-o data devin filozofi si comentatori pe bloguri, sa lase putin pliscul jos, ca din gura e usor sa dau, mai greu e sa realizezi ceva in viata.

    00
    • @Trefla: bre, mirarea mea e simplă. tu iti faci o casă la 3.000km distanţă de locul de muncă. de ce? că vii sa stai in ea peste 10-20 ani? dar dacă nu mai vii?

  44. un raspuns ar fi ca multi spera ca la un momentdat sa se intoarca inapoi. ca o fac sau nu, ramane de vazut.

    00
  45. adevarul e pe la mijloc.cu banii aia oricum n-ar putea incepe mai nimic p-aci.asa , casa ramane orice-ar fi.fara excese bineinteles 4 camere ar fi de ajuns.

    00
  46. Dar, vai, incrediiiiibil, cati hateri!
    Raspunsul este: Pentru ca n-au si pentru ca pot. (asa-ntrebare, asa raspuns)

    00
  47. Poate, unii, isi fac casa in Romania, deoarece au deja pamantul cumparat sau mostenit. Oricum tot mi se pare o prosite sa locuiesti (muncesti) in strainatate si sa vi odata pe an in tara, sa stai 2 – 3 saptamani si sa muncesti la casa ta.
    Mai bine iti cumperi un apartament in tara in care muncesti si gata.

    00
  48. NOU
    #52

    Eu pot sa va raportez cazul meu: in Norvegia muncesc mult mai putin decat in Romania, deoarece sunt angajat de stat, si am si salariu mai mare aici ca angajat de stat decat daca as munci la o companie privata. Totodata am salariul brut ceva un pic mai mare decat Ministrul de Afaceri Externe Norvegian, si ceva mai mic decat al Ministrului Pescariilor, insa, spre deosebire de mine, si de Ministrul Pescariilor, care nu avem avere personala semnificativa, Ministrul Afacerilor Externe are o avere personala care s-a cam cvadruplat de cand este ministru si este acum in jur de 4 milioane de Euro.

    Eu trimit la familie cam 1000 de Euro pe luna, restul il cheltui pe mancare, tigari si pe haine de brand, pantofii de brand urmand sa mi-i cumpar direct din Italia, ca aici nu se gasesc aia care-mi plac mie, si nu am chef sa mi-i cumpar de la filialele din Benelux deoarece am niste diferende personale cu guvernele acelor tari asupra unor legislatii promulgate de Parlamentele lor in ultima decada.

    Casa in Norvegia nu am cum sa imi cumpar oricum ca e cel putin 1/2 milion de Euro, si nu am chef sa ma imprumut eu personal la banci pe 20-30 de ani.

    Eu doresc sa ma stabilesc la pensie in Costa Rica, sau, daca nu s-o putea acolo, in Principatul Andorei, ca au auzit mai putini americani de el. (Portugalia este pe locul 3.) Eu am fost personal asigurat de guvernul Norvegiei ca exista bani de pensii pentru viitorii 50 de ani, dar s-ar putea ivi niste probleme dupa aia, drept care in acest moment se fac niste investitii specifice ale acelui fond de pensii in obiective strategice ca de exemplu terenuri cu valoare de Patrimoniu Cultural international, momentan temporar depreciate dn cauza de motive politice, si alte chestii de genul asta (asa am ajuns eu la concluzia ca unii din cei mai destepti consilieri de investitii financiare din lume se afla probabil la Oslo, desi ei nu se lauda cu asta ca le interzice Legea lui Jante, dar o fac eu pentru ei, deoarece eu inca ezit sa subscriu la acea lege, desi sunt puternic presat sa o fac cat mai curand posibil, sub amenintarea permanenta de a-mi pierde locul de caine pazitor al firimiturilor cazute de pe masa Visului Norvegian).

    https://en.wikipedia.org/wiki/Jante_Law

    Desi ma cam laud eu fata de mine insumi acum ca as avea de gand sa obtin un copil in viitor, (neaparat cu ajutorul unei donatoare de ovule din SUA si a unei mame surogat din Republica India), este mai mult de 50 % probabil ca nu voi avea urmasi, deci nu am de gand sa acumulez nici proprietati, si nici un fel de averi. Daca voi obtine un copil in timp cat de cat rezonabil util, poate ca o sa-mi mai revizuiesc planurile de acumulare, dar mai mult ca sigur tot n-o sa acumulez prea multi bani, deoarece am sa mi-i cheltui pe educatia acelui copil, mai intai in Confederatia Elvetiana (la nivel de liceu privat, pe acolo prin Alpii aia pe unde a crescut Heidi), si mai apoi probabil ca in Regatul Unit (la nivel de Universitate, daca o fi in stare si o fi interesat de invatamant superior, mai precis la Londra pe umaniste sau economie, la Edinburgh pe inginerie; sper ca n-o sa vrea Computer Science ca sa ma chinui cu Dublin-ul, sau Arhitectura, ca sa dau eu faliment complet pe Oslo; medicina precis ca n-o sa vrea, ca o sa am eu grija sa il indoctrinez de mic anti-medicina, inclusiv veterinara, si alte facultati afiliate, gen moase, farmacie, etc.)

    Eu am primit ceva semnale, pe care trebuie insa sa mi le reconfirm, studiind diverse regulamente legale, ca daca sunt cuminte si nu ma apuc de ilegalitati tipice pentru est-europeeni, (de gen escrocat persoane batrane, sau trafic ilegal de bunuri ilicite sau de persoane, exploatare minori, etc.), si daca imi indeplinesc constiincios toate obligatiile birocratice fata de Regatul Norvegiei, exista sanse destul de mari ca sa imi fie la un moment dat aprobata cererea obligatorie de renuntare la cetatenia romana, ca sa pot sa ies la pensie de la jobul curent cu 66,6 % din salariul de baza, si sa imi iau in plus, cat mai sunt in putere, asa cum e la moda, un job cu 1/2 norma si eventual telecommuting la o alta institutie de stat norvegiana la care nu te poti angaja decat ca cetatean norvegian, si astfel sa imi acopar atat cheltuielile zilnice ale unei batranei linistite intr-una din tarile dorite de mine mentionate mai sus, cat si eventualele datorii pe care le voi fi acumulat in timp fata de terti creditori.

    Daca tot mi-am facut planurile financiare si de pensie asa de frumos si de ordonat, de ce sa nu mentionez, just in case ca nu o sa am urmasi capabili sa imi indeplineasca ei acest deziderat, ca este dorinta mea expresa, exprimata acum in scris in deplinatatea facultatilor mele mintale si in stare de perfecta sobrietate, (deoarece nu am pus gura pe alcool de mai bine de 30 de ore, si atunci am tras doar o dusca de coniac, deci s-a metabolizat de mult), ca, dupa decesul meu, corpul meu sa fie incinerat, iar cenusa azvarlita intr-un mod si un loc legal permis peste apele Oceanului Pacific.

    Gata…am terminat si cu problemele birocratice testamentare. Ba chiar, simtindu-ma extrem de bine dupa aceasta informare/confesiune, indraznesc sa propun tuturor celor care sunt sau se simt pe undeva departe de orice si de oricine, si/sau, in mod mai realist, nu doresc sa isi impovareze familiile sau prietenii apropiati cu astfel de sarcini si de discutii cam morbide, insa cu totul naturale si necesare, sa isi faca si ei planuri financiare pe termen lung si schite preliminare sau definitive testamentare pe care sa le publice in scris in minim dublu exemplar, unul pe blogul propriu, altul pe blogul altcuiva daca se ridica iar vorba despre averi, pensii, etc. (Eu, mai prevazator din fire, daca e vorba de documente scrise cu prevederi sau tangente cat de cat legale, prefer cvadruplu exemplar, prin urmare am scris despre asta si pe 2 din blogurile mele, o data in lb. romana, o data in lb. engleza, si pe cel al partenerului meu de afaceri, in engleza, iar, acum, mai frumos si mai ordonat, si pe asta, iar in romana, ca sa fie cat se poate de clar, si sa poata folosi, daca este nevoie, si ca exemplu altora.)

    P.S. Ca sa fie si mai clar unde ma situez eu acum si incotro ma indrept, doresc sa mai mentionez ca eu nu am de gand sa il invat in mod expres pe viitorul meu eventual copil nici limba romana, nici limba franceza, ci am sa il las sa aleaga, ca limba de origine latina, intre spaniola si portugheza, caci dintre limbile anglo-saxone, pe astea mai importante scandinave si engleza o sa le stie oricum de la scoala primara din Norvegia, iar daca o vrea sa mai invete si a treia limba straina, ceea ce eu nici nu voi incuraja, nici nu voi descuraja, o sa il las sa invete ce vrea el…fie romana, fie chineza, fie hindi, daca o sa fie curios despre limba si cultura mamei surogat.

    P.P.S. Nu m-am decis inca daca sa permit mamei surogat sa alapteze copilul in primele 3-6 luni, daca ea isi exprima dorinta in acest fel bineinteles. Asa din punct de vedere biologic ar fi mai bine pentru copil, dar ma gandesc ca din punct de vedere etic s-ar putea ridica oarecare dileme fata de mama surogat, in legatura cu atasamentul pe care l-ar putea forma ea fata de copil, cat si cu eventuale pretentii de ale ei in legatura cu posibila ei mentinere in Regatul Norvegiei pe post initial de doica, si apoi de nanny…nu stiu daca ar trebui sa ma bag in astfel de complicatii…dar vezi, de aia e bine sa fii prevazator si sa iti pui problemele astea din timp, ca sa stii ce sa faci atunci cand te trezesti cu ele in fata. Eu in orice caz multumesc acestui blog care a ridicat subiectul proprietatii private, si, care, in mod inevitabil m-a facut pe mine sa imi pun tot felul de probleme economice si etice concrete legate de propriul meu interes, dar si de posibilul interes al unor alte persoane umane care ar putea depinde de deciziile mele la un moment dat.

    00
  49. Pentru mine Romania a devenit destinatie turistica… si nu, nu uit de unde am plecat… nu imi uit prietenii..dar.. nu are rost sa renovez apartamentul pentru 2 saptamani pe an ( cat stau acasa ).

    Eu totusi cred ca vezi gresit problema, daca te referi la suedeji, da, aceia se incadreaza in cele spune de tine, dar un om de rand isi cumpara/construieste o casa ca sa aiba o polita de asigurare…. nu sti cand se duce totul pe apa sambetei si nu ai o locuinta.

    00
  50. @Rudolph Aspirant (alias Eugen Craciun) bine ca ai plecat din tara…

    vedeti? sunt si lucruri bune cu migratia „capsunarilor” sau „pescarilor”, scapam de ei.

    00
  51. @Zoso
    Casa e prea mult pentru mine, nici eu nu as mai vrea sa ma intorc.
    Dar apartamentul il las, vin eu vine fiumiu, in vacanta cu prietenii, ce sa fac, sa-l vand acuma si sa-mi cumpar altul peste 10 ani ? Unul mai mare si mai frumos ? nu.
    Totusi, incerc sa-i inteleg si pe cei care isi fac casa, o fac poate pentru copii lor, sa le lase ceva, daca afara nu pot sa isi cumpere o casa.
    Sta in firea noastra sa vrem mai mult, si niciodata nu ne saturam :)

    00
  52. Oh man- cum de ce? Sa vaza ailalti ca te-ai realizat, de aiai faci casa asa mare, si pentru c anu nu ia plecat de fapt in Italia ca ai vrut sa pleci, ci pentru ca in Romania nu sunt conditii si toti fura si nu te poti realiza, si de fapt Italia aia (sau Spania, sau oricare alta tara) sunt de rahat si visul tau e sa te intorci.

    Aia care nu gandesc ca mai sus au casa cumparata acolo unde stau. In Italia, in Spania, in Belgia.

    00
  53. simplu. romanii nostri acolo sunt niste nimeni si aleg sa fie nimeni… merg doar la munca si atat… nu socializeaza, nu cauta link-uri cu mediul social de acolo, nu isi deschid ochii mintii… in plus, educatia lor urbana (pentru ca la oras merg sa munceasca) este nula… ce sa faci cu un troglodit, nascut intr-un sat romanesc, cazut din anii ’50-’60 la tine in vecinatate?

    aici, o casoaie de 3 etaje (in care baga 2 tir-uri de BCA, material care in Europa s-a cam interzis), te face cineva pe langa bordeiele celor ramasi sa bea…

    00
  54. PS : „eu trimit la familie cam xxx euro, restul imi ramane mie pentru mancare si cazare” Q.E.D.

    00
  55. @Rudolph Aspirant (alias Eugen Craciun)-Bravo-you’re my new role model!
    P.S. What is your age?!

    00
  56. „Multi se duc in strainatate doar ca sa munceasca si apoi se intorc sa-si faca un rost aici acasa”…sa fim seriosi. Un om daca e sa reuseasca reuseste oriunde. Aia de se intorc in Romania sunt aia care nu au reusit in afara …in general.

    00
  57. @zimbrul, tu nu reusesti sa intelegi nici ce a zis ala pe care-l citezi, da’ ai impresii de mari filosof. Reusitule.

    00
  58. Majoritatea se intorc pentru ca li dor de tara si de ‘aeru’ de acasa.
    Lucrezi in ro, esti stresat si enervat, scarbit si vrei sa pleci sa nu mai auzi niciodata de tarani.
    Esti afara cateva luni de zile, viata e lejera, plictisitoare, nu ai peisajele de acasa, nu ai cu cine schimba o vorba asa frumos si cu efect ca si acasa, mancarea e in general fara gust, femeile urate si fara vana in ele.
    Incet incet iti vine sa iti bagi ceva in el de Occident…

    00
  59. *[…]nu cred ca trebuie jigniti

    00
  60. NOU
    #64

    Dumnezeu stie de ce fac asta…am vre-o 5 verisor si vre-o 3 unchi care au facut asa

    00
  61. @zimbrul e… „zimbru”. :)
    Iti spun eu, care am stat un an la Londra: sa ramai intr-o tara nu e atat de simplu, chiar daca ai job cat de cat ok.
    Jobul meu era destul de ok, munca de birou, si nici nu trebuia sa le-o sug sefilor sa pastrez jobul. De ce m-am intors?
    Pentru ca dupa 6 luni incepusem sa ma intreb de ce tot stau pe forumurile romanesti. Daca tot e de cacat Romania, de ce dracu’ citeam in fiecare dimineata stirile de aici?
    Au trecut 3 ani de cand m-am intors si ma bate gandul s-o tai iar. Nu, nu Londra, NU UK. Trebuie sa fii croit intr-un fel sa-ti placa UK, eu nu sunt facut pe calapodul ala.

    So, „zimbrule”, unii se intorc pentru ca, spre consternarea generala, in unele tari poti trai mai prost ca in Romania (mental vorbind), chiar daca la TV si pe hartie se vede ca „aia o duc mult mai bine ca noi”.
    Acum, daca nu mi-a placut Londra, orasul din top 5 Europa, unde dracu’ as mai putea pleca?
    Pai… mi se pare ca as fi mai fericit la Roma sau la Barcelona, de exemplu.

    00
  62. P.S.: acum am vazut ca „zimbrul” are link un site al romanilor din UK.
    Pai ma „zibrule”, daca te-a integrat atat de bine si „ai reusit”, cum se face ca mai vii pe site-urile „de la tara”, din Romania? Ti-ai pus intrebarea asta?

    Si, daca ai timp, explica-ne cum ar putea „reusi” niste oameni ajunsi afara?
    Cand se considera ca „au reusit”?
    De exemplu, daca stau in casa si citesc forumuri/bloguri romanesti, desi ei sunt in UK de peste 3-4 ani, se spune ca „au reusit”? :)

    00
  63. Si eu mi-as face casa in Romania,insa nu imi permit.E bine sa stii ca daca se duce dracului treaba prin strainatate ai unde sa tragi.Un fel de backup.

    00
  64. Mentalitate înţepenită.
    Asta au visat părinţii lor, asta şi-au dorit şi ei cu ani în urmă şi au rămas blocaţi pe obiectivul ăsta.

    Ba mai mult, fac aceste case pentru copii lor, fară să-şi dea seama că în jurul lor lumea s-a schimbat,
    Au ochelari de cal.

    00
  65. Aparent mutli dintre ‘romanii’ de care vb tu nu muncesc acolo, ci sparlesc. Normal ca n-a sa vina acasa sa stea in vila de 500mp pentru ca incalzirea costa :)) ; adica au furat destul, si-au facut o casa pentru familie, dar nu s-au mutat in ea pentru ca n-au bani de caldura.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube