Boss si ba, baetz, ce e amuzant, de fapt, nu e nimic amuzant

„Boss” e noul „deci”. Si, in acelasi timp, tristetea noului vocabular al societatii românesti in 2018.

Felul in care oamenii interactioneaza verbal intre ei, numarul si varietatea de cuvinte uzitate, fac parte integranta din „cultura” momentana a unei societati. As paria ca un studiu semiotic ar gasi corelatii intre numarul de sinonime cunoscute si anii de taximetrie pe care ii are un sofer mediu din bransa.

Nu exista articol in acest blog la care cel putin un comentariu sa nu inceapa cu „Boss”. Sau, pentru cei mai creativi – vârful piramidei lui Maslow, in general – dintre comentatori, „bo$$”. Alte comentarii, incep cu „ba, baetz”. Iar cei care se abtin totusi de la ineptiile astea, incep un comentariu cu „(ce) e amuzant ca”, desi nu e nimic amuzant in comentariul pe care-l vor scrie. Dar e amuzant cum se amuza ei la „ineptiile” pe care le-au decelat in comentariul/textul pe care vor ei sa-l demonteze. Totul e „fun” acum, ne amuzam in mod constant, de orice, oricând si la orice ora. Si imediat ce am postat, ne intoarcem la depresia cea de toate zilele.

Saracia limbajului e la toate etajele societatii. Comentariile de la articolele cu taximetristii demonstreaza doar ca marea majoritate a comentatorilor au acelasi nivel conversational cu soferii pe care-i infiereaza. Iar impresia fiecaruia dintre ei despre celalalt este aceeasi: un sarac, un nesimtit, un nespalat, un prost. Soferul crede ca clientul e un sarac ca nu a lasat mai mult decât facea cursa, clientul crede ca soferul e un sarac pentru ca numai suedejii fac taximetrie. Sau fosti puscariasi. Unul din comentatori – presupun ca un etnolog cu BMW in curtea de 2000 m2 – a apreciat chiar la „99% din taximetristi sunt cioroi”.

Taximetristii, moderatorii tv, jurnalistii, politicienii sau comentatorii de pe bloguri etc, sunt, toti, imaginea acestei societati. Un grup de oameni care injura in timp ce se inghesuie care sa urce primul pe o scara prea ingusta sa ne permita sa urcam toti in acelasi timp. „Ba, io am Cayenne, tu ce masina ai? Logan? Stai la coada!”, „Ba, baetz, io fac 7000 lei pe luna, voi ce salar (aha) aveti?”, „Boss, am fost doar sa iau tigari, stii ca am fost aici”.

In comentarii, oamenii se plâng de ceilalti, ca sunt asa si pe dincolo, ca de aia e societatea mizerabila, ca de aia „nu ne mai facem bine”. Atunci când limbajul tau se reduce la trei litere si, eventual, o virgula intre subiect si predicat, esti parte a problemei. Daca nu ai mai citit un cuvânt nou de un an sau nu ai fost interesat sa-i vezi sensurile, esti doar un taxime-trist al acestei societati, indiferent de ce ai in garaj sau in cont.

Sursa pozei: aici, tot eu.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

115 comentarii

  1. limba romana este o limba activa, un dictionar deschis care imprumuta tot timpul cuvinte noi… doar zic.
    mouse in loc de soarece
    adidasi in loc de pantofi sport

    plus ca, ai vrea sa fim ca francejii? ordinateur, misel jacson ?!

  2. Dude, tu traiesti intr-o poezie de Bacovia? Poate te gandesti si scrii intr-o zi ceva optimist, de bine. Despre orice. As fi curios cum suna :)

    Also, tot ca tema de gandire: mecanismul „eu stiu trei cuvinte, tu doar doua” nu e foarte diferit de „io am Cayenne…”.

    00
    • bine, boss, dar zi-mi si mie, de ce ar trebui sa scriu eu ce vreti voi? Ca nu esti primul cu ideea asta de a scrie „despre altceva”. De ce nu pot scrie ce am eu chef? Pentru ca vrei TU sa scriu eu despre altceva? Chiar, ca parca aveai si tu un blog la un moment dat. Si, din câte imi amintesc, erai cam depresiv in postari. Nu mi se pare ca am venit sa-ti dau indicatii despre si cum sa scrii.

      Also, ca idee, când ai doar doua cuvinte in vocabular, e cam greu sa gândesti. Stii ce zic? Doar zic. Decât zic. Numa zic. Alte frumuseti ale limbajului actual.

    • Awwww lumea asta rea care nu te lasa sa scrii ce vrei tu.

      Pentru mine „despre orice” e diferit de „despre altceva”. Dar e posibil sa am eu ceva limitari intelectuale si de vocabular.

      Oricum ar fi, ma opresc, ai castigat orice o fi fost asta.

      00
    • Awwwww, te-am batut, am 5 „w”.

      Deci, „despre orice” dar nu „despre ce vrei tu sa scrii”.

      Mult noroc in lumea lui Salam.

    • Dacă tot vrei chestii pozitive, nu vrei să încerci să devii seropozitiv? Aș considera asta ceva „de bine”.

      00
  3. Stimabile scriitor sper că voi avea permisiunea dumneavoastră de a îmi exprima opinia printr-o epistolă electronică alăturată articolului dumneavoastră de pe acest jurnal public.

    Vă mulțumesc

    00
  4. Am citit de zeci de ori ca baiatul asta,Fluture ,este enervant pana la D-zeu si inapoi dar pana acum nu am citit nici un articol scris de el .

    Am impresia ca esti un pic autist. Ne permitem exprimari de genul „boss” in joaca,ca un fel de ironie asupra celor care chiar emit parereri pe un ton superior folosind aceasta expresie in viata de zi cu zi. Nu folosesc niciodata in afara blogului expresia pentru ca nu vreau sa par brunet/needucat/etc , insa credeam ca aici se subintelege ca glumim.

    Credeam ca frustrarile legate de bogatia vocabularului dispar o data cu terminarea liceului.Orice limba are cateva mii de cuvinte mai uzitate cu care orice om poate functiona in societate.Atata timp cat stii sa le legi,esti ok .

    Si vezi ca era o vorba. Un om care stie mai putine cuvinte este mai destept decat unul care stie mai multe,pentru ca se descurca cu mai putin.

    00
    • Boss, esti bou. Am zis in joaca, nu o lua ca atare. Si esti si tâmpit, dar e doar o ironie.

      Fraza aia de la sfârsit e pe bune? Inseamna ca sunt numai destepti pe aici. Si in taximetrie.

    • Cu tot respectul, dar nu aduci pic de valoare acestui blog. Din contra…

      Nu stiu de ce Vali permite in continuare aceste pseudoarticole.

      00
    • Si eu ma intreb de ce permite sutelor de comentatori sa comenteze ineptii.

    • In sociatatea in care traim si langa oamenii de care razi,iti cam iei palme peste ochi daca glumind te trezesti sa spui oameilor ca sunt boi sau tampiti. E o diferenta sensibila intre un apelativ de jargon cum ar fi ” boss ” si o jignire directa cum ar fi ” esti bou, tampit”.

      Fraza de la sfarsit e o gluma ,speram sa va prindeti de acest fapt,superioritatea dvs.

      00
    • „Esti autist” e o gluma, „esti tâmpit” e o jignire.

      Te asigur ca n-as avea nici o problema sa-ti spun in fata „esti bou”, daca ai avea nivelul asta de conversatie cu mine in viata reala.

    • Rar mi-e dat sa citesc atata frustrare intr-un comentariu.
      Ce facem acum, reactionam pe baza de ” da’ tu ai zis primul?”
      Sunt singur ca fata in fata nu ai avea nici o problema in a-mi spune ca sunt bou. Nu pari a detine simtul penibilului.

      00
    • Nu-mi amintesc sa te fi bagat in seama. Tu ti-ai permis sa ma bati pe umar si sa-mi spui „Bai, domnule, esti autist”. Si te miri de reactie.

      De aici incolo, conversatia noastra s-a incheiat. Sau vorbesti singur in Trash.

    • Termenul autist nu e o jignire. 8/10 oameni care iti citesc articolele iti spun ca nu ai legatura cu realitatea si ce se intampla in jurul tau.
      Oricum am inteles ideea, tu ai dreptate pentru ca ai buton de spam .
      Urmaresc blogul asta si comentez de 9 ani si aparent treaba asta o sa se incheie azi din cauza ta.

      00
    • Esti din ce in ce mai penibil.

      Termenul „autist” nu e jignire. Ai citit tu in „Libertatea”, presupun.

      „8/10 oameni care…” acum te-ai facut si sondaj de opinie. Ad-hoc. Stii tu ca… Pentru ca tu stii, spre deosebire de altii care nu stiu.

      Mi-ai dat lacrimile, cum n-o sa mai comentezi tu.

  5. GigiTank – stiu ca o sa dai refresh de mai multe ori ca sa-ti vezi comentariul stupid. Iti voi cruta aceasta asteptare. Vezi ca ai niste colegi misto in Trash.

  6. ba baetz, deci ce e amuzant e ca eu chiar nu folosesc boss

    00
  7. apropo de cuvinte noi. am fost aseara sa vad A star is born, si personajul principal masculin mi s-a parut de-a dreptul patibular…

    00
  8. Ca întotdeauna e o minunatie sa citesti comentariile de la fluture, care mereu se lasa cu „da nu trebuie sa citiți aici”. Chiar credeam că zoso câștiga bani din blogging pe baza cititorilor, dar aparent ma inselam.
    Bine boss.

    00
  9. Acum sa numaram cati „influenceri” polueaza cu statusuri de 2 bani pocind limba romana. Pentru ca nu poti influenta altfel decat folosind „io”, „ba’ da”, „fumei”, „duamna”, „doispe”, „fics io”, „pe gratis” etc.

    O relatare de la mega-image sau in timp ce te speli pe dinti si iubitul e pe buda ar fi lipsita de orice farmec daca n-am merge „full retard”.

    00
  10. Este fix oglinda societatii, asa cum spuneai in articol. Cat despre a valida ceva, treaba cu validarea este foarte relativa. Vad mai multe interactiuni la statusuri de acest gen decat la postari despre probleme reale sau solutii oferite.

    Asteptam episodul urmator, ce sa facem?

    00
  11. Bo$$, nu stiu de ce, dar am banuit eu ca nu conu’ a scris articolul asta.
    Amirite, #babaetz? :D :D :D

    00
  12. Bo$$, nu intelegi.

    Ahm, sa fim politicosi:

    Doriti sa va desenez? :)

    00
  13. Bo$$, pe ce lume trăiești?

    00
  14. Suparat Fluture pe lume si lumea pe fluture:P Vreo cativa i-ar rupe aripile daca l-ar prinde

    00
  15. B.O.S.S.

    00
  16. „baiat de baiat”
    „Cine stie cunoaste”
    „Face cum vrea muschii lor”

    Alea erau vremuri, nu astea cu baetz si boss. Nici incultura nu mai e ce a a fost.

    00
  17. Bosulica, te-ai suparat?

    00
  18. Textul asta are 600-700 de cuvinte? 800? Habar n-am. Toate cuvintele folosite sunt uzuale. Descrie perfect ceea ce arata cu degetul, e un text sarac: “Saracia limbajului e la toate etajele societatii. “

    Eu as scrie despre clisee. Si as arata cu degetul spre acest text.

    00
    • Norocul meu e ca sunt comentatori inteligenti si invat cuvinte noi in fiecare zi. Pacat ca n-am invatat nici unul de la tine, ca pari mai rasarit, asa.

  19. Aștept mai multe articole în tonul acesta.

    00
  20. Serifule nu fi supi

    00
  21. Bos, gresesti un pic. Pana acum cativa ani, era teama aia fata de unul cu o masina de lux. Eu sunt un om normal cu o masina in care de obicei vezi doar pesti sau suedeji gen salam. In ultimele zile observ cu stupoare ca aia cu Logan, Golf 2-3, pisicute, rechini, nu mai au respectul ala. Imi taie fata, ma claxoneaza, chiar acum 3 zile un taximetrist mi-a aratat semnul. Ceva este, ori s-a schimbat lumea, s-a modernizat, arat eu a papagal poate..

    00
  22. „Crede ca clientul”, „marea majoritate” ….quand même.

    00
    • E o mare majoritate de cacofonie in capul tau. Dar bucura-te de „like”-uri, ca stim ca de asta esti aici.

      Marea majoritate nu e pleonasm.
      „ca client” nu e cacofonie. Si, in general, cacofoniile sunt mult mai putine decât cred semi-doctii.

    • Marea majoritate nu este pleonasm, în special cînd „marea majoritate a comentatorilor AU”
      Și ai corectat „din”-ul ăla, care era „dintre” de fapt, șarpe mic :)

      00
    • hazbizarai, de fapt, n-ai nici un haz. Astept sa va puneti la punct cu pleonasmele si cacofoniile si apoi sa reveniti.

      PS. N-am editat nimic, don’t be cârnat.

    • La faza cu din/dintre, sînt chiar de post. Îmi sare în ochi și urechi, fiindcă în ultima vreme mă corectează fiică-mea cînd scap cîte un „vroiam” și eu o corectez pe ea cu „din/dintre”. De data asta rămîne cum zici tu…

      00
    • hazbizarai – tot nu stiu ce ai vrut sa zici cu „din/dintre”. Unde zici ca e greseala? In text sau in vreun comentariu?

    • Am observat-o în text. Acum nu mai contează.

      00
  23. when you stumble upon a multi-boss fight you grab popcorn and you enjoy the show

    00
  24. v-an-loat, eu folosesc bossiño! :D malparido și maricon s-au dat, labă tristă sună prea dur, gionel e prea evident și nu are nuanță ghidușă, jorj, franțuzescul lui george (adică băh, gheo! sau ghio, prescurtarea de la ghiolban, e prea elitistă și scopul nu e să vb pe linba poporului cu note de subsol), iar nefericitule/nefericito sună a geek impotent, deci big no – câteodată, când întâlnesc paricopitate în trafic, mai scot câte un bossuleanco, strict ca să enervez matahalele, să simtă și ele ce simt eu

    00
  25. Este pe youtube un reportaj cu un nea caisa care scotea oameni de sub daramaturi dupa cutremurul din 77. Nu doar ca a vorbit vreo 5 minute fara greseli, dar se exprima atat de clar tipul, de zici ca era profesor in comunicare.

    00
  26. Înțeleg ideea articolului. Nu-i ușor să încerci o discuție cu o persoană care folosește aceleași 3-4 expresii. Aceleași! Să auzi zilnic „nu mă încadrez”, „sora mea” și „mă-nțelegi”. Despre orice!! Culmea că nu înțeleg! Și, evident, eu sunt aia încuiată! Păcatul emoticoanelor, ce sa zic, pui o imagine azi, una mâine, alta… Când să mai și vorbești, nu te mai încadrezi, vorba aia!!

    00
  27. Pe mine m-a omorat Vasilescu cu csf, ncsf .. am un prieten (destept de altfel) care a preluat „prescurtarile” astea doua si imi ucide inteligenta cand le foloseste .. pacat !

    00
  28. Pe mine una nu ma amuza faza cu boss sub nici o forma. Si mai e ceva, sunt multi care spun „chm chm noi folosim ca sa ironizam” dar surprizaaaa de fapt ajung sa includa in vocabularul zilnic respectivele cuvinte. La un momentdat era faza cu „cocos”, ba deci o luam razna de cat „cocos” auzeam in stanga si in dreapta. Si suna oribil si deloc amuzant. E aceeasi chestie cu boss. Atat de puternic imi creeaza in minte imaginea unui tigan sau a unui roman suedejizat incat anuleaza orice eventual amuzament.

    00
  29. A si ca tot vad pe aici suparati, bai zici ca sunteti la cresa nu gradinita, ca macar acolo mai stiu aia sa puna un cub peste alt cub. Din an in paste posteaza si el ceva si gata va opariti ca nu mai intraaati, ca mama dramelor renuntati la blogul asta definitiv…pe buneeee??? Da cine naiba va opreste sa NU CITITI??? Vedeti cine e autorul, nu cititi si aia e. Zici ca stati intr-un colt asteptand cu ochii inrositi si o spumita in coltu gurii sa publice Fluture ceva ca sa aveti de ce sa va transformati complet… Daca pentru un text renuntati la a citi un blog, nu vreau sa stiu de cate ori ati divortat pana acu.

    00
    • Multumesc, Ioana. Finalul m-a facut chiar sa zâmbesc. Stiu, pare ca nu sunt capabil de asa ceva, dar stiu si eu sa apreciez si sa zâmbesc :-)

    • Cu placere…am tot tacut dar sincer chiar mi se pare penibil sa reactioneze asa de fiecare data indiferent de subiect. Cred ca si daca ai scrie de ponei roz tot degeaba, ca s-a facut o fixatie impotriva ta si in afara de cativa corecti restul o vor tine tot asa. Ca dovada si minusurile mele „aaa ii ia aparareaa, na cu minus” . Oricum si eu patesc asta pe unde mai comentez, chiar azi mi-am zis parerea si au aparut precum ciorile „undee baaa, n-ai dreptate, io n-am patit asa, nu exista”
      … Doaammne fereste sa nu zici ca ei, ca is mai ceva decat gloata de babe care se strang sa ii toace pe spurcatii satului. Da de altfel..democratie si sa nu uitam de centenar…sa fim mai uniti ca niciodata…

      00
    • Ceea ce este mai trist, e ca in multe texte m-am inclus si eu in „critica” pe care o faceam. Se pare ca nu sunt suficient de inclusiv ca sa nu mai para a „aroganta de a ne spune chestii (despre noi)”. O sa fiu mai atent pe viitor. Sau nu.

    • Atata timp cat zoso e ok cu ceea ce scrii n-are rost sa iti bati capul. Nici eu nu sunt de acord cu niste lucruri spuse de tine, dar in nici un caz nu o sa ma apuc sa turbez pe aici de fiecare data cand postezi ceva. Zic numa „mda cu asta ma scoate din sarite” trec peste si la revedere. Ca si la zoso de altfel, ca si la Cetin.. nu vad sensul certurilor cu autorii. Astept in continuare minusuri, hai ca se poate!

      00
  30. Hmm. Exista si mica majoritate?

    00
    • E greu sa cauti cu mânutele tale prin DEX-uri sau internete, nu? Dar asta ar insemna ca nu ai mai comenta, nu? Inteleg.

    • Da, e greu. Cum poti sa accepti sintagma „marea majoritate” ? E ca si cum ai spune diaree imprastiata. Aaah, stai. Daca poporul zice „niciun”, academica romana aproba. Plm, incult mai sunt, cum „dreaq” de nu mi-am dat seama.

      Lasa aerele astea de superioritate, ca nu ma impresionezi.

      00
    • Daca scopul meu ar fi sa te impresionez pe tine… Stai linistit, nu dau nici o diaree imprastiata pe comentariul tau.

    • Asa e. In opinia ta, toti suntem niste viermi, tu fiind dulceata aia de fluture. Lasa-ne in plm cu textele tale mediocre, lipsite de vlaga. zoso scrie in 3 randuri cat scrii tu in 30.

      99,(9)% dintre comentatori trag apa cand aud ca a scris fluture un articol pe blog.

      00
    • zoso scrie in 3 randuri cat scrii tu in 30.

      știi câtă lume imi dă muie pentru asta? păi ce, bă, scrii 3 paragrafe și gata? ce mare lucru faci?!

    • N-am sters comentariul asta pentru ca ti-a raspuns Vali intre timp. Data viitoare, când vei dori sa „te las in pula ta”, te voi lasa in Trash, ok?

    • zoso, te cred.

      Romane pot scrie toti. Dar cel mai greu lucru este sa sintetizezi. De aceea te citesc de aproximativ 8-9 ani. Cu acele 3 randuri si obiectivitatea „m-ai cucerit”. Nu exista zi sa nu intru pe acest blog de cel putin 3-4 ori.

      00
    • Da if ,există. Una e o majoritate de 99% și altceva o majoritate de 51%.

      00
    • @ CID, ai venit cu un argument foarte solid. E ca si cum ai sustine ca numele Costelus vine de la Constantin, dar Costel nu.

      Bine gandit.

      00
    • CID, ca sa intelegi cu cine ai de-a face… asa se intâmpla mereu când un idiot iti cere „dovada”.

  31. Boss, cine te supărară? Iar și iar, tot iara și de la-nceput!?

    00
  32. NOU
    #80

    E amuzant cum sufera unii de prea multa pretiozitate, fara sa-si dea seama in ce lume traiesc…
    Cand vorbesti o faci ca sa te inteleaga oamenii cu care vorbesti, iar asta o faci adoptand cel mai mic numitor comun. Cand te adresezi plenarei Academiei Romane nu o sa-i iai cu „boss” si cu „ba baieti”, dar cand vorbesti cu oameni normali de pe strada (sau de pe Internet) ii iei cu expresiile pe care le inteleg ei. Simplu.
    Una din criteriile inteligentei e capacitatea de a te adapta mediului incojurator.

    00
    • „E amuzant cum…” Nu e deloc amuzant, coae.

      „Una din criteriile inteligentei…” inteleg ca vrei sa te definesti. Mai incearca.

    • NOU
      #82

      Eu nu incerc sa ma definesc, sunt asa cum sunt, si ma simt foarte bine fara definitii.
      Si da, e amuzant.

      Ma mir, totusi, cum nu te-ai luat de „una” in loc de „unul”.

      00
    • Chiar, de ce crezi ca nu m-am luat de greseala aia evidenta?

    • Pacat ca pentru multi „a se adapta” se transforma in „a adopta”…inteligenta daca nu vine la pachet si cu putina autocritica si simt al penibilului dar si masurii, tot degeaba.

      00
    • Domnule Șofer de masina puternica,

      In urma lecturarii mesajului dumneavoastra, doresc sa va aduc la cunoștință un anumit aspect pe care personal il consider eronat și pe care l-am întâlnit din păcate în mediul online.

      Astfel, folosirea celui mai mic numitor comun în ceea ce privește limbajul mi se pare un criteriu greșit și care poate deveni chiar periculos în momentul în care este utilizat în discuții cu persoane necunoscute sau prea puțin cunoscute (pe strada sau în spațiul online) pentru a ne permite o discuție în astfel de termeni, care nici măcar colocviali nu se pot numi, asta doar dacă toți agream un nivel al discuției foarte coborat.
      Inteleg ca atunci când te adresezi plenarei Academiei Romane ai un discurs elegant. Poți să-mi spui și mie de ce? Te respecți pe tine sau îți respecți auditoriul?
      Aici, în schimb, pe cine nu vrei sa respecți? Pe tine sau pe cei care iti citesc comentariul? Si care, apropo, pot fi chiar unii dintre cei care te-au ascultat în plenara..
      Sau aici, sub protecția anonimatului, nu ar trebui sa ne intereseze astfel de lucruri? Putem jigni oricând, pe oricine, putem scrie oricum și orice, atât cât ni se permite de moderator, suntem toți o apa și un pământ și cine nu se conformează este un ciudat..

      Parerea mea este ca abordarea potrivita în acest caz ar fi, nu de la cel mai mic numitor comun, ci pornind de la un discurs apropiat celui natural fiecăruia și luand in considerare faptul ca, pe strada sau aici, te definesc cuvintele pe care scoți pe gura sau îți ies din tastatura.

      PS. Am văzut ca e o greșeală comuna deja în limbajul obisnuit.. un criteriu, doua criterii..

      00
    • Minunat comentariul. Multumesc, Mihaela.

    • Poate ca domnul sofer e doar ungur si nu intelege cum e cu masculin/feminin/neutru! Si nici nu pricepe ironiile fine ale domnului fluture! * Da, stiu, comentariu inutil
      :)

      00
  33. Eu scriu babaetz, ironic. cand unul abereaza maxim, cu „impresii” din capul lui, dar de fapt e ultimul prost, incep comentariul cu „babaetz”.
    Asta asa, ca poate pe unii nu va fac prosti prea explicit. :)

    Cel mai tare ma enerveaza aia cu certitudini. Stie el, cunoaste el, a descoperit el… nimic din ce spune nu poate fi pus in discutie… EL STIE, MA!!!
    Ei, ala e „babaetz”. Adica, e prost. :)

    00
  34. Eu imi amintesc ca am scris ca „din propria experienta, 99% sunt suedeji” – qsta inseamna ca din peste 100 de taxiuri in Buc in care EU m-am urcat, doar unul ..hai poate 2 nu erau cu „sa moara mama”&friends in gura. Nu sunt etnolog,n-am nici bmw si nici curte in care sa-l tin. Si am scris suedeji , nu cioroi… daca tot te chinui sa pui ghilimele.

    00
  35. Cateodata am impresia ca ai sindromul Asperger de trebuie sa-ti explice vreo 50 de oameni aspecte care tin de partea sociala a vietii si tot degeaba.
    Cand scrii comentarii pe un blog poti folosi un limbaj informal, se intelege ca esti intr-o comunitate destul de inchegata in care se glumeste, poti fii mai relaxat, asta nu inseamna ca esti incult, agramat sau limitat la vocabular.

    00
    • Doamna doctor. Cum ar fi, daca, informal, v-as spune ca sunteti proasta, cam la fiecare doua comentarii?

      Sa revenim. Nu ma deranjeaza limbajul colocvial, colorat, viu. Ma deranjeaza limbajul sarac, arid, fad si identic. Ca si sofer_de_masina_puternica, incercati sa-mi spuneti, ca, de fapt, oamenii de aici sunt superinteligenti, pentru ca „se adapteaza”. Data viitoare o sa ma uit mai bine când voi fi in aula academiei, sunt sigur ca ma voi intâlni cu multi dintre comentatori. Si cu dvs., negresit.

    • Poti sa-mi spui cum vrei, nu ma deranjeaza.
      In rest, ce ai raspuns nu are legatura cu ce am scris eu dar e ok, inseamna ca nici unul dintre noi nu a citit ce a scris celalalt.
      [pauza]
      Am citit acum, vad ca ai ceva cu taximetristii sau cu BMW-urile.

      00
    • Ai citit de doua ori si tot n-ai inteles. E ok, e vina mea.

  36. Eu am constatat reducerea propriului vocabular. Nu știu de ce, nu mă consider chiar proastă, citesc destul de mult și nu doar tâmpenii, dar cumva am senzația că acum 5-10-15 ani imi puteam exprima mult mai clar și mai concis opiniile, emoțiile, gândurile.

    00
    • Explicatia e relativ simpla: lipsa emulatiei. Oh, stai ca am pierdut 99% din cititori. Reformulez: vocabularul tau nu are cum sa se mentina la acelasi nivel daca in interactiunile zilnice, normale cu ceilalti, interlocutorii tai au un vocabular limitat. Vocabular limitat „per total” = vocabular limitat „per individual”. Si când spun ca interlocutorii tai au un vocabular limitat, nu spun „sunt prosti”. Ci spun exact asta. E foarte posibil sa fie oameni inteligenti, dar nu le pasa, se lasa purtati de valul de prostie si de saracie lingvistica din jurul lor. Si apoi te „contamineaza” fara sa aiba intentia asta.

    • Asta nu s-ar putea remedia, măcar în parte, prin citit? La modul serios întreb (am aceeași problemă, inclusiv în limba străină în care trăiesc, ca să zic așa. Încerc să compensez prin citit, dar greu la deal).

      00
    • Depinde ce citesti! Daca e doar Anna Galvada, nu prea cred ca e mult vocabular in cartile ei. Ar fi interesant sa citesti carti care nu corespund deloc „stilului” tau sau „stilului” pe care esti obisnuita sa-l citesti. De exemplu, daca as cunoaste germana, as citi poezii, Rilke, Heine. Poetii au un vocabular fantastic.

    • @Fluture,@Ingrid, am zis că citesc destul și „nu doar tâmpenii”. Deci nu doar chestiuțe ușurele, fără substanță și cu un vocabular limitat.
      Chiar fac parte dintr-un club de carte, unul din motivele mele fiind acela de a ieși din … să zicem cercul vicios de a citi cărți care să corespundă stilului meu.
      E posibil să fie o combinație de factori, recunosc emulația, și recunosc cinstit că în ultimii ani procentul de cărți ușurele a cam crescut.

      00
    • @Ingrid, am folosit la un moment dat la birou cuvântul „smead” în contextul corect. 30 de oameni s-au uitat la mine de parcă rostisem ceva în vreun dialect chinez sau indian. :)

      00
  37. Ce tare e Fluture!!!Bravo bozz!PLM,BRCD,ZMFL,etc.!In ziua de azitazi treb sa fi coio$$.
    P.S.Domnule Fluture,chiar nu va dati seama ca sunteti penibil atunci cand va propuneti sa corectati si sa educati cateva generatii de cititori ai unui blog,in speta blogul lui Vali?Preferam pareri despre topoare Fiskars,decat lectiile dumneavoastra de civism,buna purtare,altruism,etc.Va rugam din suflet sa ne lasati pe noi astia prostii sa „scrim cu bo$$” ca sa ne simtem si noi bine.Va multumim.Hibernare ceva???

    00
  38. NOU
    #106

    Fluture,
    Când postezi pe un blog consacrat, care are suficient de mulți cititori îți asumi câteva riscuri inerente: toți au păreri, aia deștepți și aia prosti, și aia buni și aia răutăcioși. Indiferent de ce zici tot o sa rănești ceva sentimente. POti sa spui ca îți place Crăciunul și cineva o sa își aducă aminte ca moșul de la mall l-a futut in cur când avea 14 ani și o sa îți zică ceva de mama.
    Cine vine sa posteze nu vine sa își dea bacul, atmosfera e mai relaxata și nu vine nimeni sa bată cu diacritice sau sa vadă unde a pus virgula…pentru ca nu de aceea sunt oamenii aici. Mulți postează rapid, încearcă sa fie amuzanti, mai intra autocorectul…si cand vad ca te aprinzi așa de ușor… Devii o ținta ușoară. Parca ai fi un bord de avion cu mii de butoane și pe aproape oricare buton apeși se dezlănțuie taifunul.
    Îmi place cum scrii, avem păreri divergente in unele chestii dar nu as mai lasa deschise comentariile. Sau dacă lași…nu mai răspunde sau asuma faptul ca nu toți or sa fie de acord și deja ai ceva comunitate care indiferent de ce zici or sa vina după tine oricum.
    Plus ca e mult mai ușor sa fii tare de gura când nu îl vezi pe fata pe interlocutor. De aia ești atacat ușor. Aia e cu online-ul. Opiniile sunt ca și găurile de cur, fiecare are una, vorba poetului. Lasă lumea sa comenteze și ia exemplu de la Vali ca și el cred ca ia la muie online in câte o zi de are pentru toată iarna.
    Se întâmpla la case mai mari. Vezi ce zice Joe Rogan despre asta.
    Sper sa nu te oprești din scris dar nu cred ca e constructiv sa răspunzi la comentarii. Sau îți crești grosimea la obraz și nu bagi in seama.

    00
    • In mare, iti dau dreptate. Insa nu pot lasa oamenii sa comenteze ca „gaurile de cur”. Pâna acum, am lasat sute de comentarii care „nu erau de acord”, dar sunt unii care nu se multumesc cu asta, ei vor sa fie si mai gauri de cur decât altii. Si pe aceia nu-i pot lasa fara raspuns, pentru ca aceia polueaza, prin comentariile lor de cacat, postul initial. Si, cum am mai spus de câteva ori, daca cineva comenteaza cu o glumita de rahat, alti 10 vor veni sa comenteze la comentariul aluia. Iar acestia vor alunga oamenii care chiar au ceva de spus, de la care as putea invata ceva. Pentru ca, dupa ce ai vazut 10 comentarii aiurea, nu prea mai ai chef sa comentezi tu pe subiect.

      Dar, da, iti dau dreptate, o sa sterg comentarii mai usor si voi raspunde mai putin.

  39. n-ar exista nici o comunitate.
    fluturii s-ar omori intre ei pentru scrierea corecta a reflexivului pasiv.
    pana ar supravietui doar unul.

    00
  40. eu ti-am dat un minus pentru ca nu sunt de acord cu ce zici.
    pana la proba contrarie…fac parte din lume si cum eu nu cred ca prezenta lui Fluture aici este una negativa…ma exclud din ultima ta banuiala.

    mie mi se par bune articolele astea care rup linia obisnuita a lui Vali, imi schimba un pic imaginea de „ceilalti conduc prost, lumea fura pe net, influenteritele e proaste, satul trebuie sa moara …”

    00
  41. peste 100 de comentarii, majoritatea negative. nu-i ca și cum omul e la prima postare. dacă vă enervează, nu mai bine lăsați să bată vântul pe aici?

    00
    • cum altfel sa stie toata lumea ca nu iti place daca nu te exprimi?

      00
    • @maddy, păi, în primul rând, de ce naiba să-ți pese? Ești prietenă cu fluture? De ce ți-ai ocupa timpul cu ceva care nu-ți place sau te enervează. Doar nu-ți intră în casă, nu te trage de mânecă pe stradă.

      Și apoi, să știi că o medie de 5 comentarii pe posturile lui fluture ar transmite mai multe decât un ping-pong de invective. Asta când media la zoso.ro e de (habar nu am, zic și eu) 100-150 de comentarii.

      00
  42. In regula, ce ar fi corect sa facă cititorii când ii mustrezi in legătura cu sărăcia limbajului, și folosești expresii precum “marea majoritate”?

    Acum înțeleg de ce echipa remote scrie pe Slack boss. Fiind plecat din țara de pe vremea lui “hau”, nu am fost la curent cu noile mondenități. :)

    00
  43. Cu 4 posturi in urma ne zicea Zoso sa nu mai desconsideram taximetristii.

    00
  44. Fluture, cu articolul asta m-ai nimerit. In fiecare zi, prin natura activitatilor pe care le intreprind, dau de multe cuvinte necunoscute carora le patrund sensul cu ajutorul DEX-ului, insa remarc ca vocabularul meu sufera doar modificari structurale infime in ciuda efortului meu sustinut de a acumula cuvinte care, desi unii ar zice ca-s pretentios, exprima o formulare mai nuantata si mai vie a unor idei. Provin dintr-un mediu convivial, a se intelege ca nu cel profesional, in care ai fi stigmatizat daca ai folosi astfel de exprimari pe care persoanele de fata nu le vor intelege si-ti vor mustra „tentativa” de a parea destept, cu toate ca tu ti-ai folosit cuvintele venite pe moment, nu dintr-o sfortare intelectuala inumana. Sunt unele discutii care ma lasa cu un anumit gol intelectual, simt la propriu ca imi pierd ideile si ma cobor la un anumit nivel. Evident ca fug de discutiile astea, dar culmea cand incep sa ma exprim intr-o maniera elevata si pertinenta simt ca vorbesc doar eu.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.