Birocrația și maisimplu.gov.ro

Guvernul a pus online un site unde cetăenii pot face propuneri pentru îmbunătățirea vieții în legătură cu statul. 100% din propuneri au de-a face cu hățișul de hârtii pe care unul trebuie să le aibă/depună la orice interacțiune cu statul.

În alte știri, Ministerul de Finanțe vrea să facă un portal mai bun decât ghișeul.ro.

Aceste două probleme separate pot fi temelia unei noi ere.

Și se poate începe cu un schelet bine gândit.

Cetățeanul este identificat printr-un număr unic, denumit CNP. În arhitectura informației, CNPului îi este asociat un nume. Poți să ai 12.000 cetățeni numiți Vasile Vasile, ei sunt diferențiați de CNP, care este unic. CNP-ului îi asociezi un cont bancar, pe care angajatorul îl vede în sistem și unde îi plătește salariul. Contul bancar îl vede și furnizorul de utilități, de unde extrage, lunar, banii datorați (trimițând totuși factura și anunțând că, în termen de 5 zile, va lua de acolo suma X).

În felul ăsta devin inutile pe toate formularele din lume, de la buletin la internarea pentru extirparea hemoroizilor sau a celulitei, a adresa, data nașterii, numele părinților, locul nașterii, numele asistentei, cine a eliberat buletinul și când.

Ai mai multe locații unde ai utilități (casa unde stai, casa bunicilor, casa de vacanță)? E treaba ta să specifici rezidența primară în sistem, pentru că toate amenzile și comunicările cu toată lumea vor veni acolo. Nu vrei să primești amenzile sau notificările de la bancă prin poștă? Bun, se blochează contul de salariu, angajatorul nu te mai poate plăti, nu mai poți primi bani, descurcă-te!

E foarte simplu să responsabilizezi cetățeanul să aibă grijă de asta și să nu îl consideri automat infractor, cum face poliția acum.

Am o proprietate în Buzău și una în Brașov și vreau să îmi trec mașina pe cea din Buzău? Nu e treaba nimănui unde stau eu de fapt, îmi trec mașina unde vreau eu!

CNP-ului îi sunt asociate și proprietățile. Case, mașini, copii minori. Nu trebuie să mi le înscriu și la financiar și la cadastru și la primărie și la alte 12 instituții ale statului. E aberant. De ce naiba am mașina înscrisă și la financiar și la poliție? De ce? De ce naiba nu se unesc aceste două baze de date? E o bătaie de cap masivă în plus.

Fi-miu s-a născut la Oradea. L-am înscris în acte acolo. Ca să faci asta, deși părinții sunt din alt județ, te duci la un birou, o tanti tastează în baza de date ceva, apoi scoate la imprimantă, bagă într-un plic și trimite prin poștă în județul părinților. Prin fucking poștă. Și durează minim două săptămâni. Asta în cazul în care nu ajunge în două săptămâni și te duci cu copilul la pașapoarte și, deși tu ești cu copilul în brațe și cu un certificat de naștere eliberat de o autoritate dintr-un județ, proasta din alt județ te întreabă ce e cu copilul ăla pe care îl ții în brațe.

Aș renunța la taxa de timbru și alte rahaturi și aș pune o taxă simbolică de 100€ sau 100 lei pentru înmatricularea unei mașini. Treaba ta ce motor are, cât poluează și în ce stare e, sunt legi pentru asta, plus accize pe benzină, nu trebuie să te mai bat la cap cu încă o tâmpenie imbecilă.

Și vreau să îmi stabilesc domiciliul în case închiriate și să pot achiziționa utilități livrate la adrese pe care nu le dețin. E absolut stupid ce se întâmplă acum. Ar trebui să fie îndeajuns un contract de închiriere pentru asta. Nu e ca și cum eu, cetățean, aș vrea să contracteze utilități aiurea, nu? Ce faci azi, bă Cetățean? Ah, bine, uite tocmai voiam să îi bag cablu unuia pe care nu îl cunosc, mă duc la Digi să semnez un formular ca să fac asta! E stupid.

Și e multă hârtie irosită, și mulți nervi, și mult timp.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

95 comentarii

  1. Aș renunța la taxa de timbru și alte rahaturi și aș pune o taxă simbolică de 100€ sau 100 lei pentru înmatricularea unei mașini.

    Asta ar fi super-ok pentru că îi stimulezi pe cei care au mașinile înscrise pe Bulgaria să le înscrie în țară. Poate statul ar câștiga mai mult din asta.

    00
    • @ciocanul În forma actuală nu mai protejează producția internă. Taxa pentru o mașină din 2010, euro 5, cu motor sub 1600cc e de 30-40 de euro. Poti aduce mașini de 5000 de euro din vest și le poți înmatricula foarte lejer în România.

      00
    • Nu. Stimulezi adusul de masini vechi la metru si frigiderele noastre…pardon loganele noastre nu se vor mai vinde. Statul prefera sa castige 2000 de euro la o conserva din TVA decat 100 aia pe cimitirul de masini. De aia tin si taxa si te chinuie sa o recuperezi, sa te frece sa iei loganul.

      00
  2. Si stampila sa dispara :)

    00
    • stampila a cam disparut. cel putin de pe facturi si cel putin in teorie. :)
      avem clienti, firme private ale caror contabili (probabil au 70+) cer facturile stampilate si trimise prin posta. stampila sa fie cu cerneala albastra. si semnate. tot cu cerneala albastra.
      facturile sunt de 90 RON, 120 RON, 200 RON… cerneala albastra. stampila albastra. te doare capu

      00
    • A dispărut de anul trecut. Eu n-am mai folosit ştampila din momentul în care a apărut legea. Bineînţeles, a trebuit să am câteva controverse pe subiect la anumite instituţii, care nu mă primeau fără ştampilă. Până la urmă i-am lămurit de fiecare dată.

      00
  3. O-hooo, asta e la milioane de ani departare!

    00
  4. Deci tu vrei sa nu mai trebuiasca sa activezi contul online mergand la ghiseu si stand la coada?

    00
  5. Draga Vali, de ce nu pui propunerile tale in maisimplu.gov.ro ? S-au le-ai pus deja?

    00
  6. „E foarte simplu să responsabilizezi cetățeanul să aibă grijă de asta și să nu îl consideri automat infractor, cum face poliția acum.”
    Responsabilizezi 30% din popendulatie, restul sunt copii, pensionari sau viitori pensionari care nu prea mai vor sa aiba de-a face cu statul.

    „Treaba ta ce motor are, cât poluează și în ce stare e, sunt legi pentru asta, plus accize pe benzină, nu trebuie să te mai bat la cap cu încă o tâmpenie imbecilă.”
    E si treaba mea si a aluia de langa mine atunci cand o masina din 1900toamna sta, avariata, pe un loc de parcare. Sau cand ala din fata ma asfixiaza cu noxe, injuraturi si altele asemanatoare.

    00
    • Mașina din 1900 toamna circulă în starea aia ptr că cel de la ITP nu a aplicat legea.

      Eu însă cred ca toate propunerile astea vor muri pe situl ală și cam atât… Sper să mă înșel !

      00
    • Intr-o lume normala fara coruptie ar trebui sa iti infinga din 2 in 2 ani o sonda in esapament si sa platesti la ITP fix in functie de cat poluezi.

      Problema e ca ITP (RAR) este una din cele mai corupte institutii din tara. Daca ai incerca sa faci o lege normala pentru cei care polueaza cu masinile, n-ar functiona din cauza ca aia sunt prea corupti.
      Asa ca s-a facut o lege in functie de norma de poluare a motorului de capacitate cilindrica, de vechime, etc. Pentru ca asta poate functiona intr-o tara corupta.

      00
  7. NOU
    #14

    Draga Vali, tu iti dai seama cate joburi pe pile dispar in felul asta din sistem ? Cate nepotisme, cumetrii si spagi ? Iti dai seama cate vieti si retele distruge ideea ta ? Si iti dai seama ca schimbarea trebuie sa vina de la cei care beneficiaza de sistemul actual ?

    00
    • Nu e „ideea lui”. Sunt niste directii de bun simt, pe care le intuieste orice om cu bun simt si pe care orice tara de bun simt le aplica deja.

      00
  8. Bah, adica numai propunerile tale ar lasa pe drumuri vreo 10 cetateni bugetari. Probabil cam 1/3 dintre ei, la nivel national. Cine mai plimba hartiile daca devenim eficienti? Tz Tz Tz …

    00
    • da și nu. gândește-te cât ar insemna să digitalizezi toate hârțoagele din românia. ar avea mămăile alea de scris până la 90 de ani.

    • MAI GANDESTE-TE ce ar insemna ca aia 1/3 sa produca cu adevarat si sa se regaseasca ce produc ei in PIB in loc sa mute hartii…

      00
    • Mai ales ca maximul de degete utilizate de tantiile alea la tastat e 2

      00
    • mult mai putin.
      gandeste-te ca e estimat ca un angajat admin care lucreaza intr-un birou openspace cu cel putin zece colegi munceste efectiv cam 3 ore din 8. Asta aici, in tarile cu apa calda. In Romania probabil e o ora.
      Restul se pierde din motive de idiotenie manageriala, lipsa de organizare etc.

      00
    • @Vali tocmai – 1/3 dai afara/reincadrezi, 1/3 tii pentru digitalizare.

      00
    • @Cheddar În anul de graţie 2015, în ţara asta fără apă caldă, o colegă atehnică se adreseză sfios, atipic pentru persoana respectivă, angajatului tehnician pe la IT să o ajute cu suportul de cafea de la calculator. Nu, nu e glumă. Prima dată colegul a auzit o astfel de rugăminte prin 1995.

      00
    • @nimeni
      nu e un fenomoen rar, din pacate.

      00
  9. Asta a fost aseara pe PROTV??? Ah, wait, tu visezi??? Unde te crezi??? In tari unde curge apa calda??? Trezeste-te, ar fi frumos, dar eu nu vad sa se intimple asta, din pacate.
    P.S. Toate birourile de copiat acte sa dispara???

    00
  10. Chestia cu utilitatile tine de privat, nu de stat, nu cred ca-si pot baga ei nasul. De dragul discutiei, cum ar fi sa-i faci un contract vecinului de la 3 la orice ISP? In fiecare zi sa vina sa-i bata la usa si sa-l intrebe unde ii dau gaura sa bage cablul.

    P.S. Un buletin fals e aprox. 200 europeni (pretul variaza in functie de calitate).

    00
  11. bati campii maestre. vise umede vreau sa zic.
    prezic ca or sa mai treaca 10 ani pana sa se faca asta.
    nu 10 ani de acum. 10 ani dupa ce ultima tanti elvira preluata din vechiul sistem se va fi pensionat de la ultimul ghiseu anaf/politie/institutie de stat.

    00
    • Iar tu esti naiv. Si peste 100 de ani tot la fel vor fi lucrurile, cu eventuale mici deosebiri de forma, dar nu de fond. Tot va trebui sa iti consumi timpul intr-un fel sau altul, asta fiind tema principala si la vedere sa zic asa. Alea la fel de principale, dar mai ascunse sint: anularea simtului civic (vezi cazul cu tilharia de la Galati, cind nimeni nu doar ca nu vroia sa sune la politie, dar incepusera sa ia apararea hotului), anularea oricarui impuls de revolta, indobitocirea (v-ati intrebat vreodata de ce se cer tot felul de documente si adeverinte fara nici un rost), etc.

      00
  12. Daca se procedeaza cum spui nu ar mai fi nevoie de atatia functionari publici ce nu intelegi? 1.2 mil bugetari si 3.2mil angajati la privat care platesc taxe, e un echilibru perfect !.

    00
    • da’ ce ba pendula, bugetarii nu platesc taxe? hai sictir
      @zoso visezi, si pe alocuri aberezi (in locurile esentiale)

      00
    • Bozo draga, daca eu iti dau 1000 lei si tu imi dai inapoi 360 lei din ei, cum se cheama? Ca mi-ai dat tu bani??? Mai gandeste-te.

      00
  13. De acord cu reducerea birocratiei prin orice metode, nu de acord cu reducerea taxelor pe masini.

    00
  14. Si daca tot ne apucam de treaba, sa facem cartile de identitate de dimensiunea cardurilor.

    00
  15. Daca folosirea CNP ca si cheie primara prin diverse baze de date la noi e considerata mare evolutie, atunci estonienii sunt de pe alta planeta cu id-cardul lor cu cip criptografic pe care il folosesc deja de vreo 10 ani pentru autentificare securizata pe orice ghiseu online al statului, semnatura digitala pe documentele emise, are adresa email unica, legatura implicita cu cardurile bancare, cu portofelul electronic pentru microplati (functioneaza ca si card de taxare pe mijloacele de transport etc), cu sistemul de asigurari, sanatate etc etc. Probabil chiar nu le e frica de diavolul ascuns in cipul ala, nu stiu daca le-o fi spus cineva.

    00
    • Cati sunt estonienii? Vreo 1,3 milioane. Sunt mai multi oameni in Bucuresti decat in Estonia. E usor sa implementezi ceva cand ai suprafata mica si popendulatie mica. E mult mai dificil pentru o tara ca Romania, cu popendulatie de vreo 20 de ori mai mare si suprafata de 5 ori. Daca am fi trait in San Marino, Liechtenstein, Monaco, atunci da, era ok sa zici, ia uite ba estonienii aia ce smecheri, la noi de ce nu se poate?

      00
  16. chestia cu contul e oarecum dubioasa- tu vrei sa-ti aiba statul acces la cont?
    Good one.

    00
    • Are deja, stai linistita. Am avut contul poprit pentru o amenda pe care o platisem de cativa ani.

      00
    • cheddar, mai vino pe acasa. cand comentezi asa de prin diverse regate esti hilara.
      statul cam are acces la conturile tale. ti le poate popri oricand, uneori motivat, uneori abuziv.

      00
    • Statul ARE si acum acces la cont. Itit poate pune porprire pe orice venit daca vrea.

      00
    • O avea la voi in Romania, si asa va trebuie.
      In tarile cu apa calda, nu prea. Pentru ca privacy si property rights and shit, chestii pentru avansati.

      00
    • Nici macar in Rusia nu exista asa ceva. Jesus.
      Si voi suportati chestia asta? Wow

      00
    • Nu-I acelasi lucru. De uitat se uita toti, e de asteptat, dar sa-ti ia bani din cont e cu totul altceva.

      00
    • Cam peste tot in lume statul are access la contul / conturile tale. De exemplu in Germania te verifica de bani prin conturi inainte sa te bage pe ajutoare sociale. La fel te verifica daca ai case sau alte bunuri, te pune sa le vinzi si ca te intretii, apoi primesti ajutoare.

      00
    • Are acces in anumite conditii prevazute de dispozitii legale. Art 61 si 236 din Legea 207/2015. Pana in decembrie a fost art 54 si 40si nu-mai-stiu-cat din OG 92/2003.

      Ma indoiesc foarte tare ca in tarile cu apa calda nu exista niciun fel de prevederi legale care sa permita statului sa-si recupereze banii in cazul in care cetateanul nu-si plateste taxele de buna voie. Indiferent de privacy, property rights si alte chestii pt avansati. Pt ca ma indoiesc ca doar in Romania exista oameni care, pentru varii motive, nu-si platesc taxele, ratele, datoriile, etc.

      00
    • „la voi in romania”? – sa-ti zic una pe romaneste: go fuck yourself. futu-va-n gura de perfecti!

      00
    • 400 si-nu-stiu-cat. Am mancat un 0.
      Parca 406.

      00
    • Mama are femeia asta basini internationale de te doare capul. Cu asa comentariu s-a vazut de fapt ca doar vrea sa isi arate arfele de „cetatean britanic” in fata sclavilor romani, sub pretextul luminarii mintilor intunecate din estul Europei.

      „Nici macar in Rusia nu exista asa ceva” – desigur, in Rusia venitul e garantat, nu e ca si cum nu te poate lua pe sus de pe strada si arunca in inchisoare, confiscand tot fara explicatii. Desigur, astea sunt legende si nu s-au intamplat deloc, mai ales in era lui Putin. Sunt convins ca cetatenii au un dialog egal cu guvernul si au votat la referendum sa creasca taxele, spre binele tarii….oh wait, cand ai fost ultima data in Rusia, pe o perioada mai mare de timp?

      „O avea la voi in Romania” – daca la noi nu e si „la tine”, mars in plm acolo unde te integrezi si iti place si lasa-ne, daca dai de unu care iti zice ceva ce tu consideri ca e nasol (Sa zicem eu), poti sa zici ca e nebun, dar esti atat de penalizata pe blogul asta, de atat de multa lume, pe atat de multe variatii de ton, si o tot arzi superior cu linkuri „co.uk” – take the hint and go away, you are not helping, you are just noise.
      Pe de alta parte, HMRC are acces la conturile britanice, ba acum incearca sa usureze procesul sa colecteze banii mai usor prin ceva gen „Digital Tax Act”. Acu vreo 3 ani au pus niste sisteme anti-abuz, dar legea exista. Cauta si tu linkuri si articole, ca esti mega-bazata la asta.

      00
    • @A
      nu in UK. mai degraba iti trimit portarelul la usa sa-ti ia ce ai prin casa, dar nu-ti ia nimeni banii din cont.
      @iödi
      nu mai e tara mea de foarte mult timp. Si daca voi nu vedeti ce e in neregula cu chestiile astea, chiar le meritati. Sa va traiasca.

      00
    • nu ştiu de ce mai vorbeşti limba româna atunci. brânza se făcu cheddar văd. arde-o pe ingliş. dar arde-o la tine acolo, în UK. acolo nu găseşti niciun blog să trolezi? fucking retard.

      00
    • @avionaru: nu uita sa-ti stergi spuma de la colturile gurii, si, orice-ai face, incearca sa bei apa, oricat de inspaimantatoare ar parea.

      da, exista un proiect pentru DTA. pe care societatea civila il respinge si care probabil o sa cada in camera Lorzilor, cum au mai cazut proiectele mai ciudate ale Toryilor. Lucrul dracului cu demopcratia asta.
      Chestii gen privacy, human rights, property rights… genul de concepte straine tie. Ca sapunul, civilizatia, etc.
      Chestii complicate. Nu-ti bate capul cu ele.
      Si nu uita: apa nu e dusmanul tau.

      00
    • @iödi strang argumente pentru Brexit, si voi sunteti de mare ajutor.
      Do go on.

      00
    • https://www.gov.uk/if-you-dont-pay-your-tax-bill/through-earnings-or-pension

      O sa faca pt toata lumea, sunt convins. Poti sa ne lasi acum? Ai dat-o pe aere superioare de Raducioiu si ti-ai dat arama pe fata, doar un alt roman plecat pe afara care crede ca e in raiul de pe pamant.

      Cat despre Brexit, vai, ca daca pleaca UK din UE, cu siguranta nu are de pierdut nimic major, practic face celorlalte tari o favoare daca ramane – cat incerc eu sa gasesc apa si sapun, mai lasa-le tu, ca te-ai spalat bine de tot…pe creier.

      00
    • @avionaru- daca erai atent la ce citesti, vedeai ca se ia din salariu, nu din contul personal. Adica, dupa ce se obtine un ordin judecatoresc,o parte din salariul tau e platit de catre angajator catre stat in contul datoriei aleia. Chestia asta se face schimbandu-ti codul personal de taxare.
      Vezi asta e problema ta- nu stii sa citesti. Statul isi poate recupera banii, dar nu luandu-i din contul tau personal. Si din nou democratie, House of Lords etc. Chestii avansate.
      Si daca tot te duci dupa sapun, ai grija sa fie cu instructiuni de folosire. Si vezi sa-ti dea si funie, ca sa nu faci doua drumuri.

      Si a propos de Brexit? oamenii mai destepti ca tine au observat ca s-a aprobal deal-ul #ukineu, care efectiv face din romani si alti europeni din est cetateni de mana a doua in UK. Probabil ca celelalte state vor urma exemplul, deja in Netherlands se vorbeste de propriul lor referendum in/out. Chestia aia a fost aprobata deja in principiu, si cum grupul de la Visegrad o sustine, o sa treaca si prin parlamentul european.

      Vezi, deja esti putin mai destept decat erai azi dimineata. Ar trebui sa-mi multumesti.

      00
    • vezi, daca erai un om destept- nu esti- aduceai argumentul cu chestia din Cipru de acum cativa ani, cand guvernul a luat pana la 40% din toate conturile peste 100k € din bancile cipriote.
      Bineinteles, ca Ciprul era paradis bancar si majoritatea banilor alora nu apartineau cetatenilor EU, alta treaba, si pentru chestia aia Ciprul a primit aprobare de la EU.
      jesus, sunteti atat de needucati trebuie sa va dau eu argumentele cu lingurita.
      smh

      00
    • @ și în România poate să vină portărelul (doar că-l cheamă executor judecătoresc) la ușă să-ți ia din casă. dar nu tot. doar chestii care nu-s de strictă necesitate, sau chestii care nu ți-s necesare în exercitarea meseriei/profesiei. sunt reguli.
      și nu-ți ia toți banii. de exemplu, în cazul salariului/pensiei poprirea (indiferent dacă se face prin fisc, sau printr-un executor- în cazul datoriilor ”civile”) vizează numai 1/3 din venituri. doar în cazul în care ai datorii catre mai mulți creditori- mai multe popriri, pensii alimentare, poate să-ți ia maxim 1/2 din venit. anumite venituri nu se popresc deloc.
      de asemenea, sunt reguli și condiții, când, cum și de ce. nu e ca și cum visează inspectorul de la ANAF urât și a doua zi îți ia banii din cont.
      chestiunea este destul de bine reglementată .
      oricum, în România și în UK sunt sisteme de drept complet diferite. în Romania fiind de inspirație franceză. poate de aici diferențe.

      00
    • @cheddar: In legatura cu Brexit, just fuck off. Mai toata Europa s-a saturat de voi si de aerele voastre de superioritate. Vad ca va pasa mai mult de suedejii din India si Pakistan si de toti nespalatii care manaca cu mana dreapta (cu stanga se sterg la cur) decat de europeni. Ati facut atata campanie impotriva est-europenilor si acum Cameron face campanie anti-Brexit, pentru ca, intr-al 12-lea ceas, si-a dat seama ca fara imigranti, City-ul s-ar muta la Frankfurt si tech-ul la Berlin, Amsterdam sau Paris.

      00
    • @A
      am zis eu ca masurile astea nu se pot aplica si in Romania? nu. Ce am zis e ca statul englez nu-ti poate lua bani din cont fara aprobarea ta, nu-ti poate bloca conturile etc, asa cum se intampla in Romania.
      In UK poti sa mergi la inchisoare pentru ca nu ti-ai platit datoriile, dar nimeni nu-ti poate lua bani din cont fara aprobare prealabila etc.
      Din cate inteleg, e la fel in Germania si Olanda, dar nu am timp sa caut legislatia aia, am chestii mai bune de facut.

      Chestiile de genul celor descrise de Vlad Petreanu aici https://www.petreanu.ro/cronica-unei-popriri-neanuntate-i/ nu se pot intampla. Ce e important e ca nu ar trebui sa se intample.

      Mai ales intr-un sistem atat de corupt si nefunctional ca cel din Romania, dar si in general din motive the chestii gen privacy rights si data protection, e o idee proasta sa dai unui numar mare d eoameni acces la date sensibile.
      Dar, spre deosebire de restul, tu stii despre ce vorbesti si apreciez chestia asta foarte tare.
      da, e o diferenta de jurisprudenta franceza vs jurisprudenta anglo saxona.
      Da, chestia se practica in Franta with a lot of prejudice, dar in Franta ai modalitati in care sa-ti primesti banii inapoi daca e vreo problema,

      In UK se discuta introducerea unor chestii similare, dar societatea civila nu e de acord si trebuie schimbate niste legi. Tory incearca tot timpul sa faca chestii de soiul asta si de obicei sunt respinse de catre curti/ house of lords. Ce e propus e sa aiba statul capacitatea de a-si lua taxele datorate, dar in niste conditii foarte stricte, una dintre ele fiind ca, dupa ce si-au luat ce le datorezi, sa-ti ramana cel putin 5000£ in total in toate conturile.
      Din nou, asta e o masura propusa. Nu e inca implementata din motive evidente.

      Cum a zis cineva mai jos- e o chestie de data protection si riscul mare de identity theft sa combini domeniul de stat cu cel privat.
      Mai ales daca o faci pe baza de CNP.
      Unul din motivele foarte importante e pentru ca multe din companiile de utilitati au call centre-uri in tari care au sisteme mult mai lipsite de securitate si legi slabe spre neexistente de protectie a informatiei.

      Ceea ce inseamna ca Gigel de la call centre-ul din India ar avea acces la CNP-ul tau, toate datele tale personale si numarul de cont, si Gigel ala ar fi un mare bou sa nu profite de aceste chestii.
      Ca aici
      https://www.ibtimes.co.uk/talktalk-hack-after-effect-three-india-based-wipro-call-centre-workers-arrested-1540473
      acum imagineaza-ti ca gigeii astia care au furat numerele de carduri ar avea si datele tale personale.
      O idee infiorator de proasta.

      Si daca faci sistemul unul cu care au de-a face numai autoritatile de stat poti avea probleme serioase- una dintre ele fiind entropia de sistem etc, dificultatea de a gasi atat personal cu security clearance adecvate etc.
      In UK sistemul asta deja oarecum exista , si situatia de taxare/benefits e storata intr-o baza de date pe baza NIN(national insurance number).

      Cu toate astea proprietatile pe care le detii nu sunt asociate cu NIN pentru ca actele alea de proprietate ajung sa fie vazute si de catre third parties, si asta ar compromise securitatea NIN.

      Putem intra intr-o discutie lunga despre property rights, privacy rights etc si ar fi interesant, intr-un loc ceva mai highbrow decat blogul lui Vali.

      Ce am zis e ca e o idee proasta sa dai posibilitatea statului sa-ti controleze finantele si sa-ti ia bani din cont.

      Cineva mentionase mai sus FACTA. Partea interesanta e ca rezultatul Facta a fost ca o gramada de cetateni americani care traiesc in afara USA au preferat sa renunte la cetatenie decat sa cada sub incidenta FACTA

      00
    • @alex_b
      da, Europa nu are nevoie de a doua economie a sa ca marime. Are atat de putina nevoie incat isi compromite principiile fundamentale ca sa convinga marea britanie sa stea.
      Google e prietenul tau. cauta #ukineu.
      Si pe urma da-ti seama, daca poti, de ce e bine sa te educi inainte de a posta in numele unei organizatii care te considera un cetatean de mana a doua.

      00
  17. Hai să mai vezi una mișto. Ca să scutească din telefoanele primite să verifice sosirea pașaportului, cineva din MAE a cerut un sistem de verificare.
    Până aici totul mișto!
    Dar uita-te ce a iesit: https://dublin.mae.ro/cauta-pasaport
    Probabil vreun șef nu a înțeles de ce trebuie ca un certificat să fie trusted. Că e certificat emis de STS, cum să nu fie trusted?

    E super fain că se face crowdfounding după idei. Dar ce ne facem când sunt împlementate de „uti” sau alții?

    00
  18. Zoso se pregateste intens de o tura de proiecte cu statul :)

    00
  19. Mai au si alte tari cu apa calda carute de hartogaraie.
    Ex.: Belgia – Vrei sa termini un contract de ? … Te duci frumos la Posta, stai la coada dupa toate babele care nu aud si nu inteleg ce sa scrie pe cartonul ala, si trimiti, frate, recomandata, ca altfel nu te cred aia ca chiar vrei sa incetezi contractul cu ei. Ce email, ce serviciu cu clienti prin telefon cu identificare, da’ ce, te crezi in Star Wars?!?

    …Ma duc la serviciul urbanism cu niste acte de modificare la casa (facute de architect, etc, depuse in 7 exemplare, fiecare cat jumate dint-un DEX, una pentru fiecare sub-department de la urbanism, ce mai, cam cat un top de hartie A3)… Ala incepe sa mi le stampileze pe FIECARE pagina cu data si cu „primit”….10 minute mai tarziu, il intreb:
    – Auziti, da’ de ce nu v-ati gandit sa implementati un sistem informatic, sa depuna arhitectii documentele direct prin mail/formular online, etc, stiti scapati de hartogaraia asta si vedeati si Dvs. cum mai arata biroul asta pe care aveti cam 50 de foi de toate marimile tot timpul….
    – Aaaa, pai nu are rost, nu va ganditi ce fisiere mari ar trebui stocate, de la toata lumea?
    – Exact, pai suntem in secolul XXI, avem TB de spatiu, etc, plus ca poti sa dai zoom pe ce document vrei, nu te chiorasti cu lupa ca bunicul, etc…
    – Aaa, nuuuu, ar fi prea greu, fisiere mari… zise el din nou si se incarca cu toate hartzoagele mele pe care abia le tinea, ducandu-le si trantindu-le pe un alt teanc, de cca 1m inaltime…la rand… pentru ca f*ck logic… si mai sunt paduri in Romania netaiate…

    00
  20. tu vrei sa spui ca odata cu CNP, fiecare cetatean sa aiba cont in banca… te crezi in america, cu social security sau cum ii zice? cata lume amarata e in rural? suedeji? aaa… vrei sa isi deschida bancile sucursale si pe acolo, nu sunt ca sida pe la orice colt de bloc?

    00
    • Ca sa nu mai zic ca pentru a avea CNP trebuie sa ai certificat de nastere. Sa te fi inregistrat nenea statul ca te-ai nascut si existi. Am citit recent niste articole despre oameni care nu au certificate de nastere/documente de identitate. Cica-s destui.

      00
    • Asta cu inregistrarea ar trebui sa fie obligatorie. Ai stat 10 ani si nu ti-ai inregistrat copilul? Cand esti prins puscarie sau munca in folosul comunitatii.
      Nu statu tre sa te caute pe la mama dracu prin padure sau prin corturi ca sa iti faca acte ca existi.

      00
  21. Au încercat și cu mine aia cu proprire pe cont. Am întrebat la banca dacă au o sentința judecătorească sau un mandat . Au zis ca nu. Am zis ca ii dau în judecata. Mi-au redeschis contul pe loc.

    00
  22. Sunt de-acord, ca IT-ist, scheletul sistemului trebuie să pornească de la cel mai important lucru: Identitatea. Cu cine stai de vorbă.

    Pentru asta avem CNP. De acolo e exact cum zici, ar trebui înfiinţat un minister al informaţiilor statului. Treaba lui este să întreţină un datacenter unde să se ţină aceste informaţii.

    După ce s-a mutat baza de date de la poliţie cu buletinele, desfiinţată direcţia şi apoi aduse pe rând restul.

    Aduci baza de date de la registrul comerţului. Odată ce ai CNP-urile şi tot, le legi de firme.

    După ce ai acestea funcţionale, aduci baza de date de la cadastru. De ce? Pentru că acum poţi lega şi persoanele fizice şi persoanele juridice de terenuri/proprietăţi, etc.

    După ce sunt aduse astea 3, se pot aduce cele cu utilităţile. Acum ştim cine eşti, ştim unde stai, (că eşti firmă sau persoană juridică) putem lega utilităţile direct de id-ul unic.

    După asta, putem aduce cele cu maşinile. Avem deja persoanele fizice şi juridice, le putem lega de proprietari.

    Şi tot aşa, în ordinea dependenţei, într-un an doi am mai auzi de hârtii doar în povestirile bunicilor.

    00
    • Ideea nu e rea, dar „datacenter” ?! Really? Licitatii care tin 5 ani pentru hardware inainte sa-l cumpere? Contracte umflate de mentenanta?

      Ca sa visam putin, cum ar fi sa inchirieze statu’ storaj si procesoare sau „hosting” la mai multe datacentere private? Virtualizeaza/cripteaza totu’, face replicare geografica – sa aiba redundanta si viteza locala – si plateste doar opex. Cu contracte care sa oblige datacenterele sa respecte Tier 3, audituri care sa le traga covoru’ de sub picioare daca sunt bulangii, etc. Promovezi biznis local si nu te doare capu’ cu mentenanta sau tinutul hardware-ului la zi.

      00
    • de datacenter se poate ocupa sts fără probleme.

    • Nu m-aş lega iar de privat. Ar fi un haos.

      Plus la ce IT-işti avem la stat, oricine are datele respective ar fi atotputernic.

      Nu am zis să reinventăm roata, avem SRI, avem STS, dacă ar pune un pic osul la treabă şi ar face şi ei ceva productiv ar păţi ceva?

      00
  23. CNP-ului îi este asociat și proprietățile=> ii sunt asociate

    00
  24. un articol foarte intreresant pe aceiasi tema a aparut ieri aici: https://logec.ro/cand-va-da-raportul-comisia-de-taiat-hartii/
    intrebarea este daca initiativa va duce la rezultate palpabile sau va fi doar ceva de amagit fraieri.

    pentru cine isi aduce aminte, acum vreo trei ani se facea si se desfacea masterplanul de autostrazi o data la doua zile de ziceai ca joca niste copii cu carioci x si 0 pe harta romaniei. a trecut ceva timp, publicul s-a mai linistit, autostrazi ioc! mai tine minte cineva proiectul „Romania 100” al lui Ponta?

    00
  25. Daca printr-o minune se va hotari sa se implementeze asa ceva, iti dai seama ce putere va avea firma care va „castiga” contractul. Sa ai acces la o asa baza de date…

    00
  26. Din gura si din pix se poate face orice dar in realitate nu isi strica nimeni bunatate de capital politic cu masuri radicale.
    Pacat ca guvernele tehnocrate nu au viata lunga.

    00
  27. „CNP-ului îi asociezi un cont bancar”
    stop-joc, de-acilea încolo nu mai rost raționamentul, pentru că mai mult de 50% din mioritici nu au cont bancar.

    plus că unii intenționat nu au cont bancar tocmai pentru a nu se supune societății de tip big brother. Ei sunt ieșiți din sistem și sunt cu adevărat liberi.

    și mai văd o grmadă de „comentatori” care nu au probleme în a cotiza statul sub formă de „taxe”, fără a-și pune probleme că banii ăia sunt furați la scară sistemică, neținînd cont de nivelul aberant de taxare de 70-80% care-i transformă în sclavii perfecți, docili și, paradoxal!, pro-sistem.

    00
    • Stiu si eu niste batranei de astia „liberi” care fugeau de banci ca dracu de tamaie. Primeau bani de la copii lor din strainatate care vroiau sa adune ca sa isi faca casa. Ghici ce, dupa vreo 5 ani m-au sunat sa imi spuna ca cineva le-a spart casa si le-a furat 10000 euro.

      00
  28. Birocrația nu s-a inventat în România. În România a fost dusă la rang de artă.

    Fun-fact: La Microsoft în Franța ca să faci un cacat de decont trebuie să pui hârtiile dintr-un plic galben pe care trebuie să îl duci la sediu și de-acolo face un tur de Europa până îți iei banii înapoi. Totul durează chiar și o lună :)) !!

    00
  29. Daca nu v-ati depus dosarul pentru somaj, nu stiti ce e aia hartogarie: desi toate alea sun t trecute in revisal, inclusiv toate datele din fosta carte de munca, trebuie sa aduci de la toti angajatorii decizie de incetare si adeverinta de venit, evident, pe hartie. Si cand ai avut norme partiale si multi angajatori, sa vezi ce profesional isi musca buzele si abia se abtine sa nu te scuipe doamna de la birou! Mie mi-a zis ca e o greseala intr-una din hartii, ”du-te inapoi, cere din nou, ca trebuie sa fie ca in revisal, uite cum scrie aici!” Pai, zic, daca tot aveti acolo, de ce trebuie sa mai aduc pe hartie? In fond asa au declarat (fostii angajatori) asta se ia in calcul… S-a uitat la mine ca impaiata, sunt aproape convinsa ca neuronii dumneaei nici n-au procesat asa ceva…

    00
  30. Toată lumea vorbește despre baza de date ca despre o pelerină fermecată sub care te bagi și îți rezolvă toate problemele, însă în realitate :
    -cred că sunt 15 ani de sunt cardurile bancare pe scară largă și în prezent tot întâlnesc periodic la bancomat persoane care nu știu să îl folosească;
    -sunt circa 10 ani de când s-au schimbat banii, iar în vorbirea curentă tot în bani vechi se vorbește;
    Astea de mai sus țin de folosirea efectivă a tehnologiei, dar ca să revenim la lucruri mai concrete,
    -cine o să introducă toate datele alea în sistem, nu tot ai nevoie de niște persoane;
    -cine o să facă operațiunile efective – adică da, există o bază unică de date, dar baza de date nu știe că cineva și-a cumpărat o casă, deci trebuie să te duci undeva unde mi se pare logic să faci o cerere la care să anexezi actele respective – și cred că toată lumea vrea să existe o persoană care să verifice actele înainte de a le implementa în sistem, pentru că altfel s-ar putea ca pe aceeași casă să fie 10 proprietari;
    -datele sunt diferite, adică atunci când cumperi o mașină există o legislație, deci trebuie niște acte, pentru un apartament este o altă legislație și trebuie alte acte etc. – ori nu poate nimeni să le știe pe toate, adică trebuie funcționari specializați în anumite domenii.
    Da, este evident că în orice domeniu unele lucruri pot fi îmbunătățite, dar nu cred că simpla creare a unei baze unice de date aduce la rezolvarea tuturor problemelor din țară.

    00
    • uite la case ce mișto e: după ce digitalizezi cadastrul (samsung parcă urma să se ocupe de asta în românia) nu faci decât să treci proprietatea identificată cu numărul 89689587578547 de la proprietarul X la proprietarul Y.

  31. @Zoso: toate bune și frumoase în cele propuse, cu excepția ideii ca furnizorul de utilități să-și ”tragă” automat, fără încuviințarea ta, contravaloarea serviciilor.
    1, pentru că, în cazul în care nu am prea mulți bani în cont, e dreptul meu să decid pe care îl plătesc mai întîii. Căci una e să ți se taie cablul TV și alta e să ți se taie furnizarea energiei electrice…
    2. rar, dar se mai întîmplă și greșeli de facturare. De pildă, furnizorul de gaz greșește codul clientului (sau altceva) și te trezești cu o factura de vreo sută de ori mai mare, dacă plata se face automat, tocmai ți-ai plătit gazul pe următorii 10 ani căci bani înapoi nu prea ai să vezi. Și asta nu-i tot: pe lîngă faptul că astfel împrumuți furnizorul fără dobîndă (tentîndu-l astfel pe acesta să ”greșească” la o scară mai largă – cine n-ar vrea un astfel de împrumut?), dacă peste cîteva luni prețul gazului se dublează, cei 10 ani devin 5 (căci nu vor considera că tu de fapt ai cumpărat în avans niște metri cubi).
    3. o astfel de măsură ar încuraja încă și mai mult golirea contului imediat ce salariul a fost virat în cont. Eu, dimpotrivă, aș descuraja plățile numerar (fie și ca măsură anti-evazionistă). De ex, în locul porcăriei ăleia cu ”loteria bonurilor”, aș da o lege de genul ”plătești TVA cu 50% mai mic dacă plătești cu cardul”. Astfel ar cîștiga TOȚI consumarii, PE LOC, fără loterie, fără sute de agenți de la fisc care să verifice autenticitatea bonurilor. Cu legi bine făcute, oamenii ar trebui să se ocupe în marea majoritate cu producerea unor bunuri/servicii utile și nu ca acum (din 5-6 milioane de lucrători activi, doar jumătate chiar fac ceva, cealaltă jumătate fiind aparatul birocratic ocupat cu verificarea primei jumătăți)!

    00
    • Chestia de care zici tu există deja, și se numește limită.

      Eu am activat la RDS plată recurenta a facturii de internet dar am pus sumă maximă ca fiind 100 ron. Orice peste suma asta e respins.

      Dar sunt de acord cu tine, sistemul asta nu are nici un rost, există deja, se numește visa și mastercard, și intri la furnizori le site și plătești.

      Dacă vrei activezi recurența, dacă nu, nu. Dacă o activezi pui limită de sumă și oricum au voie o singură plată pe lună oricum.

      00
    • Aveți dreptate, pentru sistemul actual există această posibilitate (la care eu n-am recurs niciodată pentru că vreau să-mi țin cheltuielile sub un control mai strict – dar asta e doar opțiunea mea).
      Eu am comentat deoarece din textul lui Zoso reiese că această facilitate ar trebui ”scurt-circuitată” sau, în cel mai bun caz, transformarea ei din ”opt-in” în ”opt-out”.

      00
  32. In administratie, a simplifica = a transparentiza. Problema mare. Cine vrea transparenta in Romania? Arata-mi tu unul din parlament care vrea asta cu adevarat. Din orice parlament din ’90 incoace.

    00
  33. Un aspect cutremurator e faptul ca toti smecherasii astia isi angajeaza drept consilier cate o fatuca doar pentru ca sta capra. In loc sa se duca la un bordel si sa si-o bata de toti peretii, prefera sa futa soarta a cate un judet intreg. Buni baieti, brave fete.

    00
  34. Two words: identity theft.

    Poate nu degeaba, in U.S./Canada nu prea exista numere de astea care sunt folosite „pentru de toate”. Exemplu: SSN/SIN, care e cam singurul „identificator” de-asta la nivel federal, e un numar pe care il stii doar tu, guvernul (mai exact, IRS/CRA, nu orice entitate guvernamentala!) si cei care te platesc (angajator si, eventual, banca atunci cand ai investment income), ca sa poata sa raporteze banii pe care ti i-au dat direct la IRS/CRA.

    In rest, in general, pentru orice fel de servicii (fie ca e vorba de guvern, fie ca nu), esti identificat printr-un „account number” generat de furnizorul de servicii si specific serviciului respectiv. De multe ori, acest account number e trecut pe facturi, card-uri etc. – daca-ti afla cineva numarul permisului de conducere, de exemplu, nu te expui unui risc foarte mare, dar cu cat mai multe numere de-astea ajung publice, cu atat mai mult creste riscul de identity theft.

    Una peste alta, a avea tot legat de CNP (sau orice alt numar) e destul de periculos. Oricine are access la baza de date respectiva poate sa pretinda ca esti tu in relatia cu statul, furnizori de servicii… chiar in conditiile in care asemenea informatii n-ar ajunge niciodata pe seama celor care se ocupa de furt de identitate, esti sigur ca vrei ca angajatii guvernului, furnizorilor de servicii etc. sa aiba acces la toate informatiile astea despre tine?

    00
  35. Cand se va implementa cipul (semnul Fiarei) toti vom avea un indentificator unic. Problema este ca el va fi scanat contactless la fiecare interactiune cu sistemul: la magazin, la metrou, la buda publica, la intrarea in institutii, etc. In acest fel statul si alte entitati care vor sa-ti ia banii, vor sti in permanenta pe unde te misti cat e ziua de lunga. Vei fi, practic, ca o vita intr-un tzarc. Ai o tona de libertate dar… doar pana la limita tzarcului.

    In rest, despre imbecilitatea timbrului fiscal sau judiciar care nu se poate incasa direct, in institutia unde te-ai dus sa rezolvi cu hartiile, s-a mai discuta de ensphe mii de ori. De ce sulla magarului nu se poate plati o astfel de taxa, cu cardul, pe loc, acolo unde te duci sa rezolvi nimeni nu a putut sa explice desi sute de oameni de stiinta se chinuie de ani buni, in Romania sa gaseasca o explicatie.

    00
  36. In primul rand cartea de identitate (care in prezent este un plastic inutil) ar trebui sa aiba formatul unei carti de credit si sa fie scanabila cel putin cu mijloace optice. Ganditi-va numai la cata munca, birocratie si frauda ar fi eliminate daca s-ar putea citi cardurile de identitate cu mijloace optice in cazul alegerilor, fara sa mai stea tot felul de moshuletzi inutili pe la mese sa verifice buletinele in liste. S-ar elimina si turismul electoral, ai sti in orice moment cata lume a votat, cardul ar fi imediat invalidat pentru votare in alta parte, etc.

    Apoi, un card de identitate electronic ar elimina imediat cardul de sanatate care ar deveni complet inutil (desi s-au cheltuit o carutza de bani pentru implementarea acestuia). Practic omul vine la medic direct cu cardul de identitate… nu mai e necesar alt card.

    Apoi, la institutiile statului cardul ar putea fi scanat si documentele completate automat cu toate datele de identificare ale titularului: domiciliu, cont bancar, etc. iar acestuia i s-ar inmana doar un formular sa semneze.

    Ar putea statul roman, de pilda, sa plateasca certificatele digitale calificate, ca el este benfiiciarul informatiilor si declaratiilor care se semneaza electronic. Astfel, ar putea folosi semnatura electronica aproape oricine (daca statul ar plati aceste certificate care costa 250 lei pe an). Ganditi-va numai cate formulare inutile ar putea fi, astfel, depuse direct pe internet, fara sa mai stai la cozi. Aproape orice document ar putea fi rezolvat prin solicitare dublata de semnatura digitala pe internet, urmand ca el sa fie trimis prin posta.

    Nu in ultimul rand – ar trebui realizat un sistem national centralizat de gestionare a TVA si chiar de tinere a contabilitatii. Cu alte cuvinte, in loc sa tii contablitatea in niste registre, la contabil sau mai stiu eu unde, sa le poti implementa intr-un portal, pe internet. S-ar elimina astfel declaratiile de TVA – atat de multe si atat de inutile – incat statul ar primi rapoartele de TVA direct din sistem. S-ar elimina frauda cu TVA pentru ca in orice moment, o factura emisa ar trebui sa se regaseasca implementata in sistem in 2 locuri (la furnizor si beneficiar)- si s-ar sti imediat cine are intentia de frauda. Ganditi-va numai, ce revolutie ar fi daca bonurile alea fiscale, atat de inutile in prezent, ar aparea inregistrate, la finalul unei zile, in sistem centralizat.

    00
  37. Anual platim foncirea si impozitul pe masini si alte proprietati la bugetul local, nici pana azi nu s-a gandit nimeni sa faciliteze plata prin Direct Debit… simplu, comod, fara cozi….
    Obligatia ta ca cetatean ar fi doar sa ai bani in cont, plata s-ar face automat.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.