Ai rămas fără bani/acte/telefon/tot. Ce faci?

keysApropo de asta, azi dimineaţă m-am trezit cu o întrebare: ce faci dacă te trezeşti fără bani în mijlocul unui oraş necunoscut? Pe cine suni? Ştii un număr de telefon pe dinafară? Ştii pe cineva care să îţi trimită urgent bani, fără să se cace pe el că n-are acum, că a lăsat token-ul de homebank acasă, că nu îl lasă prietena, că bla bla?

 

Gândiţi-vă la un oraş dintr-o ţară străină. Sau, mai hardcore, la alt continent. Aveţi undeva agenda telefonică salvată, să puteţi instrui pe cineva prin telefon cum să scoată de acolo un număr de telefon al persoanei care e într-un oraş apropiat? O aveţi în laptopul lăsat la hotel? Aveţi un card bancar de rezervă? Ţineţi banii şi actele separat?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. Daca am acces undeva la internet intru pe contul de la google si am toata agenda telefonului acolo, avantaj android.
    Si este imposibil sa nu gasesc un prieten care sa-mi trimita macar 100 euro.

    00
  2. Banii si actele separat nu, insa un numar de telefon al unui prieten care m-ar ajuta noconditionat si oricand da.

    Pe de alta parte, acces la internet timp de 5 minute gasesti aproape in orice oras…de acolo e foarte aproape sa atragi apropiatii spre problema ta care necesita ajutorul lor.

    Nu cred sincer ca exista cineva atat de singur si fara o „retea sociala” incat sa nu poata fi ajutat dintr-o astfel de situatie :)

    00
  3. stiu cateva numere, inclusiv cel de fix al parintilor si de la locul lor de munca. numerele de telefon sunt toate pe google (android)…

    00
  4. Bani si acte relativ separate, numere de telefon memorate. In orase straine, nu umblu cu toate actele la mine. Nu e chiar asa complicat sa eviti sa ramai muritor de foame prin straini :)

    00
  5. @Cristian: Contactele si calendarul poti sa le sincronizezi si pe iOS faraa nicio greata, asa ca nu e niciun avantaj al Androidului.

    On Topic: 2 Carduri cu doua tokenuri, unul al meu, unul al sotiei, contactele sincronizare cu Google sau Yahoo, accesibile de pe net si cativa prieteni de incredere la care pot sa apelez oricand. Asta e survival kit-ul meu pentru deplasari. Daca pica toate variantele, inseamna ca imi merit soarta.

    00
  6. Întrebarea care se pune este nu ce faci acum în situaţia asta ci mai degrabă ce ai fi făcut acum 25-30 de ani într-o situaţie similară.
    Acum există soluţii, găseşti un om care să te creadă şi să-ţi dea telefonul să suni la cineva. Găseşti un internet cafe care să te lase să scrii un mail sau să cauţi numărul ambasadei fără să plăteşti.

    00
  7. Abroad tin pasaportul separat de buletin intotdeauna ca altfek nu poti ridica bani de la wu sau moneygram.
    Deasemenea am o rezerva de monede in rucsac si cash in portofel.
    Cred ca doar cei ce calatoresc mult se gandesc la asa ceva.

    00
  8. Daca ramai fara acte intr-o tara straina e nasol, caci trebuie sa mergi la ambasada sa-ti dea altele, nu ai cum sa urci in avion fara ci/pasaport.
    Contactele sim le am sincronizate cu google contacts, banii de obicei ii tin o parte in portofel, vreo 10-50Euro intr-un buzunar si o parte in geanta de la hotel, ascunsi bine, stiu e un risc.
    Daca ramai totusi fara bani poti aplica povestea tipei prinsa de politie acum 2 zile care oprea lumea pe strada si zicea ca este turista si a fost jefuita ..

    00
  9. @Cristian @X-PAK conctactele le sincronizezi prin contul de google din gmail? Sau altfel? Unde le gasesc salvate in contul google de pe net?

    00
  10. Intrebarea e grea :(
    In cazul meu. Pentru nu stiu decit numarul de telefon al nevestei. Desi mai are inca un numar, ala nu-l stiu. Chiar daca e pe numele meu.
    Acu am verificat pe google daca le am si se pare ca nu. Le am in alta parte pe net si nu cred ca e mare chestie sa le iau de acolo.
    Problema majora o vor reprezenta banii. Pentru ca daca nu mai ai nici card, nici act de identitate ai cam pus-o.
    Regula de urmat pe care o aplicam eu era sa imi tin banii separati de portofel si nu toti la mine.
    Dar daca ramii in fundul gol intr-o tara bananiera fara reprezentanta de-a noastra la doi pasi de tine esti fucked up.

    00
  11. M-am trezit eu in Roma fara roaming (credeam ca e activat si nu era) si cu bateriile pe moarte, trebuind sa stabilesc un punct de intalnire. Am apelat cu incredere la telefoanele publice din gara, care merg cu monede de 50c (daca ai ramas si fara bani cersesti), si de pe care poti sa trimiti chiar si SMS

    00
  12. Asta imi aminteste de sunatul „cu taxa inversa” de pe vremuri. Nu stiu daca mai este posibil acum, dar te-ar salva intr-o oarecare masura. Un nr de fix gasesti in cartea de telefoane. Asta in cazul in care esti in tara.
    Ca backup, am tot timpul in card de credit care-l folosesc doar in cazuri de forta majora. Cand plec in concediu cam split-uiesc banii, cardurile, documentele intre masina, hotel, „la purtator”.

    00
  13. Pasapoartele le las in seif la hotel , portofelul il iau cu mine .Bani pe carduri, un card la mine si unul la hotel , bani scosi in portofel si o parte lasati in camera.
    Stiu si numere pe de rost am si agenda sincronizata cu gmail .
    M-am gandit si eu de multe ori la ce nasol poate fi sa ramai fara pasaport pe un alt continent…

    00
  14. @Cristian, desigur agenda de pe iPhone nu sta online pe http://www.icloud.com. In fine, sa nu ducem discutia unde nu trebuie.

    Cum ar fi sa fim mai responsabili si sa traim mereu ca si cum omul pe care te-ai putea baza in astefl de cazuri esti chiar tu.

    Eu imi tin mereu o suma de siguranta intr-un cont de paypal de urgenta. Daca am probleme oriunde in lume si raman in pielea goala tot ce trebuie sa fac este sa gasesc acces la internet si Western Union. Imi pot trimite banii personali in contul de Western Union.

    00
  15. mie mi s-a furat portofelul intr-un oras de legatura spre casa in 1998 – mai aveam de facut 25 km cu un maxi taxi si am ramas fara nici un ban ( pe atunci nu stiam de carduri bancare, internet sau telefon mobil) . Am ajuns acasa prin bunavointa soferului de maxi-taxi caruia ii voi fi vesnic recunoscatoare. Efect – am actele in alt portofel LEGAT de geanta, la un drum mai departe de casa tin bani prin mai multe buzunare si cel mai important , atunci am lasat balta viata mea de acolo si m-am mutat unde sunt acum- era sutul in fund de care aveam nevoie.

    00
  16. mda….te pune pe ganduri articolul!

    00
  17. @Cristian, cu iOS 5 ai backup la contacte automat pe iCloud.com.
    La fel, si cu Windows 7 Moile, tin minte ca puteai sa le sincronizezi/sa faci backup pe live.com.
    De sunat, stiu numerele de parinti, de la prietena si la un prieten foarte bun. Dar ca idee nu-mi pun toate lucrurile de valoare intr-un loc cand calatoresc. Si intotdeauna am bani in cel putin 2 locuri diferite.

    00
  18. cand eram mici si mergeam in excursii mereu ne ziceau sa tinem banii impartiti in mai multe locuri, niciodata sa nu-i tinem doar intr-un buzunar, portofel… e ok ideea, iar acum cand am crescut am invatat ca e bine sa ti separat banii de acte, inevitabil dai de hoti, ramane doar varianta sa ii vezi si sa nu iti fure nimic. E bine sa stii si nr de tel, iar un prieten saritor sigur are oricine, cel putin ar trebui sa aibe.

    00
  19. @Cristian: CUM iti trimite cineva aia 100 de euro ?

    – Prin posta ? Ce faci 2-3-4 zile pina ajung banii ? Din ce traiesti ?
    – WesternUnion/MoneyGram ? N-ai ID, nu ai cum sa-i ridici.
    – Transfer bancar ? Cum ii scoti din cont daca n-ai card ?

    Raspunsul la intrebare e mai complex:

    – Mai esti cu cineva ? Atunci are cine sa-ti dea niste bani, un telefon etc pina rezolvi problema.

    – Esti singur ? Stai la hotel, nu ? Te duci intii la hotel. In mod sigur s-au mai lovit de situatii din astea si stiu ce sa-ti zica, ce sfaturi sa-ti dea. Te duci si la politie si, daca exista prin apropiere, ambasada.

    As fi zis sa mergi intii la politie, insa daca vrei sa dai urgent un telefon cuiva, cred ca e mai rapid de la hotel, pt ca la politie s-ar putea sa pierzi ceva vreme.

    Putin probabil sa faci rost de bani in mai putin de 24h daca nu ai ID, asa ca trebuie sa-ti asiguri cazare si masa in perioada asta. Iar daca nu ai ID, s-ar putea sa nici nu poti parasi tara respectiva.

    PS: In mod evident trebuie sa cunosti 2-3 numere de telefon pe dinafara.

    PPS: E un scam bazat pe un scenariu similar, scam care se pare ca merge binisor.

    00
  20. io te stiu pe tine, deci stau flex

  21. Poate ma insel, dar Consulatele Romaniei in strainatate, nu au chiar un astfel de rol: de a facilita sau de a mijloci orice fel de problema admistrativa a oricarui cetatean roman, in cazuri urgente sau imediat necesare?

    00
  22. Sa le pierzi pe toate? Greu de crezut…

    00
  23. @zoso – Mergi la ambasada romana si iti vor da titlu de calatorie ca sa te intorci in tara, insa se da doar pe baza rezervarii de bilet sau a talonului masinii cu care doresti sa pleci inapoi in tara. Plus o taxa de ambasada.

    Bani sa ai, restul nu mai conteaza, se rezolva. Iar banii din Western ii poti scoate si fara act de identitate.

    00
  24. este simplu :) https://www.cabral.ro/iubirea-partea-i/

    asta este o poveste excelenta, se pare ca si reala

    are 4 parti .. aveti rabdare si cititi pana la capat

    mini spoiler : un tip cu o tipa merg intr-o excursie, ea fuge cu banii, el ramane cu mainile in buzunar fara telefon, acte, etc intr-o tara straina

    ce face sa supravietuiasca ? , mai revine in romania ? .. merita citit :)

    00
  25. @Andrii: te loghezi pe gmail cu datele contului de google pe care l-ai folosit la prima folosire (settings/accounts/google acct) si te duci la contacts. default e pus sa se sincronizeze. la iOS nu stiu cum sta treaba dar si acolo merge cu google.

    00
  26. 1. Faci raport la politie ~ posibil sa-ti trebuiasca mai tz daca cartile de credit/debit sunt folosite de altcineva… Asigurarile platesc…

    2. Suni la banci si pui un hold pe cartile de debit si de credit (nu de alta dar nu vrei noi carduri cand poate in 2 zile apare portofelul cumva…

    3. Sun cativa oameni care le cunosc nr din memorie… Rog pe cineva sa ma ajute cu niste bani dar poate fi o problema daca nu am pasaport sau vreun act ptr ca nu ai cum ridica, atunci ai nevoie de cineva care sa te ajute sa ridice $100 pe incredere aici intr-un necunoscut :)
    Sau daca se poate inca nu am verificat as suna la visa / mastercard si le-as spune ca vreau bani si le-as explica situatia… Probabil ma intreaba 20 intrebari sa vada ca sunt eu si imi pot ridica banii cumva sau cineva imi va aduce bani… Vise probabil spun unii dar nu sm chef sa ii sun sa ii intreb dar sunt sigur ca au un serviciu de genul…

    00
  27. NOU
    #28

    Daca ti-ai pierdut tot, esti prea prost sa treci granita.

    00
  28. @c3 Daca chiar sunt atat de prost, vorba lui ‘calu lu fat-frumos’, sa-mi pierd absolut orice act de identitate atunci as da din colt in colt prin internet cafeuri sa gasesc pe cineva cu paypal si binevointa. Ii transfer in cont si imi da el banii cumva.

    00
  29. Cu postul asta chiar m-ai pus putin pe ganduri. Nu ca ma voi trezi in alta tara fara numere,date, dar in cazul unui furt.

    00
  30. raspunsul e simplu, trimit un mail cuiva pe care il am prieten si pe o retea de socializare, un net cafe gasesti in orice oras, sau macar are politia net(desi in romania probabil nu are,lol) nu trebuie sa stiu nici un numar pe de rost ..oricum nici nu le tin minte

    00
  31. Intotdeauna am niste cash la hotel (50-100 de euro). In general evit sa am actele la mine cand ies in oras (mai depinde si unde merg). Daca este sa merg undeva unde este foarte aglomerat (meci, concert) sau daca umblu noaptea (cluburi, baruri etc) las cardul in camera de hotel.

    00
  32. Două carduri – unul folosit frecvent, în portofel și unul de rezervă cu $500. $100 cash, 60 în rucsac, 40 în portofel. Pașaportul în mașină, mă legitimez cu permisul de conducere (încă n-am fost legitimat de un polițist; am arătat permisiul la bar, hotel). Telefonul tot timpul la mine. Știu câteva numere de telefon pe din afară. Dacă pierzi telefonul găsești pe cineva să te ajute cu o convorbire telefonică.

    00
  33. Pentru astfel de situatii cred ca un stick usb de urgenta pe care sa il porti agatat de gat este solutia ideala. Treci pe el copii ale actelor de indentitate, carduri, numere de telefon, eventuale probleme medicale pe care le ai, detalii aici: https://gizmodo.com/make-an-emergency-flash-drive-and-take-it-with-you-when-5928930

    00
  34. Apropo de „pretinsi jefuiti”, tipa asta e jefuita cred, zi de zi (cea din poza, din stanga). Se pare ca foarte multi au luat plasa, eu nu i-am crezut povestea. Vezi : http://andreea-verde.blogspot.com/2017/06/chiar-fost-teapa.html

    00
  35. Simplu, amanetez lantul, inelul si bratara, si am facut 2000 de euro in secunda 2.Urmatorul drum, la ambasada, sau la consulat, alte acte, cumperi un smartphone, accesat netul, dat 2 telefoane, revii acasa, rezolvi cu actele, mai iei niste bani, apoi te reintorci sa-ti recuperezi bunurile amaetate.Chiar daca nu ai acte de identitate, si ai la cine apela pentru a-ti trimite bani, poti ruga pe cineva din cadrul ambasadei/consulatului sa te ajute, rogi persoana la care apelezi sa trimita banii pentru aceea persoana din ambasada, care are acte.

    00
  36. Am citit o data un articol legat exact de asa ceva si nu exista rapsunsuri si/sau solutii la tot. Respectivii sfatuiau lumea sa aiba in permanenta un stick de 1Gb (pus pe un lant la gat, mai ales ca dimensiunile lor sunt acum neglijabile deci nu reprezinta o jena maxima mai ales ca unii poarta ditai crucile la gat) cu un semn distinctiv al crucii rosii, adica sa poata fi usor reperat in cazul unei urgente medicale care implica inconstienta.
    Pe stick ziceau sa fie 2 foldere: unul neparolat si unul parolat. Cel neparolat sa aiba fisierele cu nr de asigurare sociala iar numele fisierului sa fie scris cu majuscule gen „AM ASIGURARE MEDICALA” perntru a evita cazurile in care anumiti medici refuza sa te trateze pe motiv ca nu ai asigurare medicala (au fost cazuri in care s-a si murit pe tema asta). Alte fisiere sa contina numerele de telefon ale persoanelor apropiate (parinti, neveste, copii etc) pentru a putea fi contactate in caz de urgenta. Alt fisier contine poze de rezolutie mare ale pasaportului sau CI.
    In folderul parolat sunt numerele de carti de credit si alte informatii confidentiale utile in perioada de dupa tratament sau revenirea din incontienta.

    Dupa cum vedeti problema este tratata din alt unghi. Cel in care tu esti in custodia unor autoritati indiferent de tara sau continent, deci in siguranta si trebuie doar sa iti lamuresti statutul in tara respectiva si/sau sa capeti ingrijiri medicale.
    Unde ma aflu eu acum nu am ambasada decat la cateva sute de km. Cea mai apropiata autoritate este politia locala. Tin sa precizez asta pentru ca am vazut ca majoritatea opiniilor adopta un gen Rambo de solutionare, de parca sunt in jungla sau unii au impresia ca netul se gaseste oriunde si e moka ca sa intre ei in agenda google sau icloud. Cel mai sigur? Politie si de acolo daca ai datele de identificare se merge pe cai legale.

    Mie mi s-a parut util articolul.

    00
  37. NOU
    #39

    Pai uite eu de exemplu acum nu sunt in tara si de 2 luni nu am umblat niciodata cu pasaportul dupa mine sau etc. Il tin frumos acasa impreuna cu restul actelor. Am in telefon poza la pasaport scanata, la buletin la permis , si parola pe el. daca am nevoie de ele le trimit cuiva pe mail chiar si la vreun gabor. Daca mi se fura telefonul, are gps ajung acasa si-l localizez. Daca nu pot sa-l localizez ajung eu cumva acasa, un telefon de urgenta gasesti sa dai sau un sms unui prieten. repet , suntem in 2012 exista western, moneygram etc. Depinde si de cat de descurcaret esti, daca esti prost batut in cap te pierzi si cu pasaportul si harta in mana parerea mea. Daca iti merge mintea cat de putin te poti descurca si intr-o situatie ca asta. Toate se pot recupera sunt niste hartii si plastice

    00
  38. O limba ca engleza te ajuta mult pentru a obtine informatii necesare, si te poti adresa ambasadei romane din tara respectiva. Nu cred ca depindem atat de mult de telefoane.

    00
  39. salut…daca sunt in danemarca si am ramas fara bani ..cum ma pot intoarce in romania ? ma ajuta statul danez cu ceva ? please help

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.