Vom avea 51% produse românești în magazine

Senatul a adoptat deja legea, ea fiind trimisă Camerei Deputaților. Reacții la Vlad, Arhi și Dorin.

În teorie, ideea nu e rea. Poate așa, când va fi concurență, vor fi forțați producătorii români să se trezească la realitate și să lase în urmă mândria țărănească și să producă și să vândă produse bune.

Dar în primii ani se va întâmpla ceva frumos și concurențial: vom avea la raft mere românești cu 1 leu bucata și mere turcești cu 1 leu kilogramul. Și atunci vom vedea patriotismul cumpărătorului român și amărăciunea producătorului român. 

 

cos-legume-fructe

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

63 comentarii

  1. Producatorul roman nu putea sa-si puna marfa pe raft. Era blocat de intermediari si de „taxa de raft” a lanturilor de magazine. Acum el va putea sa-si puna marfa la raft. Insa va descoperi ca va primi retur marfa nevanduta(scumpa, inestetica, sticata, etc). Si abia atunci producatorul roman va deveni un agricultor european.

    00
    • De ce intermediarii și taxa de raft erau probleme doar pentru producătorul român?

      00
    • Pentru ca taxa de raft este de 10000 EUR si nu garanteaza faptul ca hyper market-ul va cumpara de la tine. Taxa reprezinta pur si simplu listarea in randul „potentialilor” furnizori de produse.

      00
    • Returul de alimente este ilegal.

      00
    • Sau, stiind ca magazinul e obligat sa aiba marfa autohtona, va negocia alte clauze care sa motiveze magazinul sa si faca ceva in afara de a expune marfa.

      00
    • @Cosminos – Producatorul european e defapt un SRL care distribuie in Romania, si fix cu asta se ocupa, cu distribuitul. Producatorul roman se ocupa cu produsul merelor si nu are prevazut in costuri un departamente de frasuiala cu supermarketurile.

      00
    • @Raul: fan SF?

      00
    • @Basile – daca producatorul roman nu ia in calcul si latura de comercializare a productiei sale (adica marketing, adica si frasuiala cu SM, cum spui tu) atunci poate sa-si vanda productia linistit la strada, in fata curtii.

      00
    • @IonutFR – ai dreptate
      HG 984/2005, art. 6.lit b) punctul 8
      ART. 6
      Următoarele fapte constituie contraventii la dispozitiile tehnice
      si la măsurile privind efectuarea actiunilor sanitare veterinare si
      pentru siguranta alimentelor obligatorii si se sanctionează după cum
      urmează:
      b) cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei (RON):
      8) returnarea produselor alimentare, indiferent de starea lor de
      calitate si siguranta, de către agentii economici care valorifica
      aceste produse furnizorilor sau producătorilor;

      00
  2. …iar marul romanesc de 1 leu bucata va avea la fel de multe pesticide ca merele de 1 leu/kg din Turcia……

    00
  3. La cumparaturile saptamanale pe care le fac din carrefour iau urmatoarele:
    -cam 2 kile de banane – aduse de la un producator local din Dorohoi
    -cam 2 kile de portocale/mandarine/minole – astea le aduce de la Adjud
    -un pomelo – dalea bune de la Cluj
    -un kil de kiwi – de la Caras Severin
    -un ananas – de prin Dobrogea de undeva.
    Da, mai iau si mere si pere care chiar se gasesc la noi.

    Poate ca mai logic ar fi sa-i oblige sa vanda in proportie de 51% doar fructele si legumele care cresc la noi.

    00
  4. Ok, o fi cum o fi legea, insa cu siguranta Petreanu e idiot. Mai idiot si mai cretin decat senatorii pe care ii acuza. Si e si prost. De ce? Citez: „Dar dacă, spre sfârşitul anului, constată comerciantul că a făcut 60/40%, nu 51/49%, ce face, nu mai cumpără decât dintr-o categorie?”.

    Pai bossulica, e vorba de minimum 51% produse romanesti, MINIMUM, nu fix 51%. Si culmea ca in introducerea articolului mentioneaza acest „minimum 51%”, dar apoi toate argumentele sale sunt bazate pe o proportie exacta de 51%. Oricum sunt sigur ca n-a citit legea, care are doar cateva articole, printre care si unul care spune ca in lunile de iarna li se permite magazinelor sa importe in proportie de 70%, pentru a putea acoperi cererea.

    Cand te bate logica, normal ca te trezesti cu raspunsuri de genul „nu va mai explicam ca oricum nu intelegeti” (care cica ar fi o alta inventie a acestui „jurnalist”).

    00
    • Boss, cum e aia cu minimul de efort pentru a respecta legea. Daca orice 0.1% peste minim le afecteaza marja, why bother?

      00
    • Boss, daca tu faci idiot un om pe baza unui singur rationament gresit, pe acelasi sistem si tu ai putea fi facut idiot pentru afirmatia asta. Ti-ar conveni? Nu cred.

      00
    • @cox jr: intreg articolul este bazat pe acel rationament. e o manipulare, nimic mai mult. omul are o problema cu legea asta si a inventat niste argumente impotriva ei, dandu-le impresia de adevar prin faptul ca a preluat ceva real, dar modificat astfel incat sa ii iasa lui pasenta.

      00
    • E irelevant, sorry. Prea adesea aruncam cu jigniri inutil, zic eu.

      00
  5. Producatorii nu cred ca au cantitati suficiente pentru a trimite marfa la nivel national

    00
  6. Pe vremea lu’ Ceașcă consumam doar produse românești și era minunat! Oh, wait…

    00
  7. Si eu vroiam sa imi fac magazin alimentar cu specific chinezec la Obor. Acum o sa ma conformez, o sa bag si mici si paste si pizza, chestii 100% romanesti. .

    00
    • Lasand gluma la o parte, daca faceau si ei un plan pe 10 ani in care procentul obligatoriu sa creasca cu 5% pe an, poate treceam peste duhoarea comunista a unei legi care nu ar trebui sa existe intr-o economie concurentiala.

      00
    • Mâncarea gătită cu specific chinezesc vei putea observa că se poate face 100% cu ingrediente românești.

      00
    • NOU
      #28

      Pentru ca mugurii de bambus cresc in Ceamurlia de Vale.

      00
  8. Fructele si legumele adevarate sunt pline de viermi. Cine mai are timp sa stea la curatat?

    00
    • Exact! Vor fi arate, lovite, pote cu viermi romanesti la 1 leu si mere mari, nepatate turcesti la 1 leu. o gospodina cand le va vedea si se va gandi cat se pierde la curatat….stim cu totii pe care le va alege.

      00
    • Şi viermii ce au? Eşti vegetariană cumva? Nici atunci nu contează, şi ei sunt vegetarieni :)

      00
  9. Tot ce e mai ieftin o sa cumpar. In plus multe fructe care imi plac nu cresc la noi.

    Ceea ce mi se pare comic e cum produsele romanesti sunt numite „naturale” ca si cum doar astea de la noi cresc in copaci. Cele importante sunt artificiale?

    Nu exista eco, bio, non-gmo, toate astea dau bine pe eticheta si te costa putin in plus.
    De cand a inceput omul sa cultive plante si sa creasca animale pentru a avea ce manca, omul a ales sa puna cea mai buna vaca de lapte sa se inmulteasca cu cel mai puternic taur. Sa aibe vitei puternici care dau lapte. Asta in sine e o forma de modificare genetica.
    La fel si altoirea plantelor…

    Nu am de gand sa cumpar un mar romanesc care are pe eticheta BIO/Natural/Etc si care costa de doua ori mai mult ca unul pe care scrie simplu „mere rosii”

    00
    • Foarte corect.

      00
    • Vitei puternici care dau lapte? Sint tari unii in genetica.

      00
    • Silviu şi Bogdan, corect pe naiba. Ceea ce a descris silviu este îmbunătăţirea fondului genetic prin selecţii succesive ale celor mai reuşite exemplare. Nu are absolut nimic în comun cu modificarea genetică, care presupune alterarea genelor unei specii prin inserarea unor fragmente ale codullui genetic aparţinând altor specii, o manevră care pe cale naturală este imposibil să se întâmple.

      00
    • @sakura
      A avea ochi albastri e ceva influentat de prezenta unei gene. Daca parintii au ochii albastri sansa ca si copii sa aibe ochii albastri e mai mare. Si asta e o forma de modificare genetica. Cum am spus si in postul initial. „o forma” NU singura forma.

      Citeste apoi despre altoire si copacii multifruct. In mod normal un mar face doar mere. Prin altoire il poti face sa faca si pere. Nu ma crezi? Cauta pe google Van Aken tree.

      Da mai e si modificarea aia genetica prin care se adauga gene complet noi. Insa gandeste logic, nu e in interesul nimanui sa faa fructe/produse toxice pentru oameni. TOTI cauta profit. A face un mar sanatos (pt oameni) de 5 kg de exemplu e mai rentatabil si pentru oamenii de stiinta, si pentru cultivator si pentru consumator. A face mere de 5kg toxice pt oameni/care cauzeaza boli nu e rentabil pentru nimeni (poate doar pt companiile farmaceutice).

      Teama de organismele modificate genetic e acelasi lucru cu teama de necunoscut. Cand oamenii nu inteleg ceva se tem de acel ceva.

      In plus nu exista studii serioase care sa spuna ca GMO sunt rele pentru oameni.

      00
    • NOU
      #37

      @ sakura Ai cea mai mica idee cum a aparut pepenele verde cu miez rosu? Vezi tu, nu era deloc dulce la origini, dar egiptenii, prin modificare genetica l-au facut ceea ce mananci tu acum.
      Acum sa nu zici ca egiptenii erau ingineri geneticieni.
      PS: Cand te gandesti la egipteni, te rog, nu te gandi la arabi.

      00
    • Silviule, ochii albaştrii şi alte asemenea sunt la categoria variaţii date de combinaţiile genetice ale părinţilor, nu are nici o legătură cu modificarea genetică. Este modul natural în care se reproduce orice organism viu. În caz că nu ştii, în natură vietăţile nu se reproduc prin clonare, ca să ai cod genetic identic.

      Altoirea iarăşi nu are nimic în comun cu modificările genetice. Da, poţi grefa între ele organisme compatibile biologic. Nu numai plante. Transplanturile de organe sunt un exemplu. Transplanturile de organe de la porc la om sunt şi ele un exemplu, fiind organisme foarte apropiate. Dar nici asta nu este modificare genetică. Ce va naşte din omul cu ficat de porc va fi om 100%, cu ficat uman. Sau alt exemplu, pomul Van Aken. Dacă iei o prună de pe creanga pe care cresc prune şi sădeşti sâmburele, pomul care rezultă va fi un prun. Atât, un prun, nu un alt pom Van Aken. Pentru că informaţia genetică nu este alterată, modificată. Altoirea crează organisme compuse, nu modificări genetice.

      00
  10. In timp ce intr-o tara din Europa civilizata unde oamenii cumpara produse locale fara sa-i oblige nimeni niciodata exista magazine 100% romanesti, poloneze, indiene etc. Asta se intampla cand incurajezi producatorii locali, nu-i bagi pe gat, treaba merge mult mai bine fara legi anticoncurentiale/protectioniste. Nu ati invatat nimic inca despre cat de rau face statul cand intra cu bocancii in piata libera.

    00
    • @Radu Cît a trecut de la ultima criză ? Aia generată de piaţa liberă care se autoreglează. 5 ani ? Oricum eu promit că îmi iau o combină muzicală de la Tehnoton Iaşi şi un calculator făcut la I.C.E. Felix.

      00
    • ai idee ce inseamna anticoncurential, protectionist, piata libera … economie in general?
      sau doar folosesti cuvinte magice citite in revista Libertarianul Zglogiu?

      00
    • protectionismul e bun
      piata nu trebuie sa fie libera

      00
    • Cred ca va scapa partea cu intratul cu bocancii. Una e sa aibe grija si sa intervina pe ici pe colo unde e cazul, alta e aberatia asta cu fortarea. Cosmin, eu „libertarian” o iau ca pe o insulta, libertarian esti tu bah.

      00
    • @Radu eu zic intai sa experimentezi economia de piata pe propria piele si abia apoi sa ai convingeri de neclintit.

      Altfel nu vad la ce-ti poate prii ideile teoretice neaplicabile.

      Ti-am pus eticheta de libertarian pentru ca asta ai afirmat, daca ai vrut sa spui altceva, greseala mea.

      00
  11. Se intampla o chestie , anul acesta s-a intamplat cu pepenii daca ati observat.

    Nu s-au mai vandut pepeni ambulant ci s-au vandut pepeni in supermarketuri.

    Se ajunge incet incet la implementarea regurilor care duc la pesticide si chimicale in legume si fructe pentru a respecta standardele cerute de hypermarketuri …

    Si asta e trist.

    Sa nu vorbim despre reglementarea semintelor care trebuie sa fie neaparat alterate genetic si in scurt timp vor disparea legumele „romanesti” chit ca acestea vor fii produse in Romania.

    00
  12. Nu cred ca va trece legea de UE … :) Suntem pe o piata concurentionala libera … Nu de asta am intrat in UE ?

    00
  13. Orice chestie care are potential de a stimula industria si economia romaneasca este buna. In practica insa omul de rand va alege produsul cel mai ieftin.

    Ca sa poti face mofturi la originea produsului trebuie sa ne creasca putin si nivelul de trai, ma gandesc eu, ca sa iti permiti sa alegi un produs putin mai scump, doar pentru ca e de origine romaneasca.

    In prima faza nu cred ca agricultura romaneasca va putea produce ceva mai ieftin ca legumele si fructele turcesti. Singura sansa ar fi sa fie mai gustoase, ca sa alegi intre gust (romania) si pret (turcia).

    Daca or sa mai scumpe si o sa aiba acelasi gust initiativa va muri la raft…

    00
  14. legea ar incalca legislația europeană în domeniu și tratatil de aderare. dacă intră și la cameră, probabil că va pica la ccr sau vor veni niște penalități de la ue. deci, ce luăm pe mere, dăm pe pere.

    00
  15. Cuparatorul face legea la final. Poti sa imi umpli magazinul cu produse romanesti, eu daca vreu sa cumpar banane, asta o sa cumpar. Si cum anume se verifica daca un magazin are minim 51% produse romanesti? Pretul si calitatea dicteaza. Cumparatorul alege. Restul e cancan.

    00
    • Da? Lasă că rezolvăm. Următoarea lege va obliga cumpărătorul să cumpere minim 51% produse româneşti. Vezi ce simplu a fost? :) Ia mai spune, cine face legea la final?

      00
    • @sakura: Breaking the Law, Breaking the Law,

      00
    • presupun ca vei cumpara si paine, lapte, oua si produse derivate nu numai legume si fructe. e o lege de ocupat timpul celor care comenteaza :)

      00
  16. Eu cred că legea e stupidă. Indiferent de premise și bune intenții, nu poți să reglementezi un domeniu privat in așa manieră incât legislatia să nu mai fie echitabilă. Mai ales in condițiile in care agricultorii mai primesc și subvenții (și scutiri de impozite etc).
    Este ca și cum ar impune mâine ca dealerii auto să vândă minim 51% mașini produse in .ro (sau aduse direct de la producator). La fel la electrocasnice ș.a.m.d.
    Apoi, agricultura din .ro este la mila vremii. Seceta de anul ăsta a lăsat hambarele goale (și tot ce derivă).
    Pe lângă asta, modul de absorție al fondurilor europene este destul de scăzut, fructificat in mare parte de marii agricultori, ăia care cultivă mai ales porumb, grâu și alte culturi de genul, culturi care servesc materia primă pentru alte industrii, una dintre ele fiind cea zootehnică, adică fix de unde vine carnea de porc. Și tot ce derivă din asta.
    Franta, Italia, Germania, Spania, nu sunt exemple pentru .ro. Acolo există deja o cultură a calității, există o putere de cumpărare mai mare, o infrastructură care permite logistică la nivel complex.
    Și crede cineva că speculatorii ori importatorii vor fi blocați cumva de legea asta?!
    Oricum, cine vrea să cumpere produse românești, le poate cumpăra și acum.

    00
  17. Lege pur electorala pentru a le lua ochii fraierilor. Nu se va aplica niciodata asa ceva din motive atat de evidente incat nici nu merita enumerate. Oricum va da bine sa spuna: ” Uite, noi am vrut sa facem ceva pentru romani, dar bulangii aia de la UE, CCR, Agenturili straine, nu ne lasa”. In loc sa dea legi utile voteaza toate cacaturile…

    00
    • Uite aici o lege intersantă Daniel. Nu te oblig sa ai 51% produse autohtone, intervin cu bocancii în piaţa liberă, în schimb, oblig toate magazinele să realizeze vînzările doar electronic. La final de an aplic cumpărătorului o cotă de impozitare invers proporţională cu cantitatea de produse autohtone cumpărate. Simplu.

      00
  18. Asta cu marfurile romanesti mi se pare o mare porcarie. Ai dat ca exemplu merele. Perisabile. Se strica. Magazinul le trece la pierderi. Cum recupereaza pierderile? Exact. Ridicand pretul la ce vinde.
    Hai sa omoram vanzatorul ca sa sprijinim producatorul. Pentru toate astea o sa plateasca consumatorul sau producatorul o sa ramana fara vanzator.

    00
  19. Misto! Abia astept sa imi iau portocale rosii de Suceava, camembert de Cluj, pancetta de Bacau si sofran de Chitila.

    00
  20. Alternativa: TVA 0% pentru toate produsele alimentare made in Romania. Mult mai usor de implementat. Nu obliga pe nimeni sa implementeze o chestie imposibil de pus in practica. Da, incasari mai mici la buget pe termen scurt, dar foarte probabil pe termen lung va fi cu plus.

    00
  21. Nici macar unu’ nu ati citit legea aia, nu zice de produse romanesti (asta era in draftul initial) ci altceva ce poate fi ocolit la noi ca ai nostri sunt buni doar la copy/paste. Ce anume? Pai nu mai bine cititi voi si nu mai puneti botu’ la tot ce apare la ‘gazeta’? Hint: e ceva cu ‘lant’ dar nu de bicicleta.

    00
    • Citit. Tot un rahat si asta cu 70 % in lunile de iarna… De unde pendula mea or sa gaseasca astia 30 % produse din lantul scurt in ianuarie, cand la noi principala problema este cu depozitarea? Si 51 % din lantul scurt e o mare laba. Ex: eu nu pot sa-mi deschid un magazin specializat pe fructe exotice ca vine maria sa statul si ma obliga sa vand castraveti???

      00
  22. În Franța la supermarket aveai pe stânga mere polonia și mere Franța.
    Cel puțin poame, mere, struguri găseai gârlă. Așa trebuie și la noi. Mă duc în cora și nu găsesc motcovi, castraveți, roșii, mere românești. Asta e incredibil.
    Și piața e departe de mine….

    00
  23. o tampenie populista:
    -noi romanii am negociat conditii de aderare la UE retarde ( intamplarea face ca tot PSD le-a acceptat pentru noi, fiind la guvernare), prin care Romaniei i-a fost limitate total capacitatile de sustinere prin subventii a agriculturii.
    -ai nostrii producatori romani au oroarea organizarii in cooperative, cosmarul colectivizarii comuniste le da inca fiori
    -noi romanii nu suntem suficient de „patrioti” incat sa cumparam mai scump de la producatorii nostrii locali, suntem si ipocriti cu stil, gasim scuze suficiente sa nu cumparam .

    Usor offtopic: Lant de supermarketuri germane face un test cu niste vinuri romanesti, testul este un success rasunator. Germanii merg iute la producatorul roman cu un contract, care printre altele specifica livrarea a 10.000 sticle de vin pe an. Producatorul roman se vede nevoit sa refuze contractul, ne avand capacitatea de a livra cantitatea ceruta, nereusind sa gaseasca alti producatori de vinuri cu care sa se asocieze.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube