Asistaţii sociali şi dreptul de vot

Art 36 din Constituţie: (2) "Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale. "

Ar trebui sa fie inclusi si asistatii social. Ei nu contribuie cu nimic si ar vota pe cei care i-ar tine in perfuzii si in Wonderland mereu. Cand primesti un cadou nu ai nici un drept sa pui conditii.

Radu pe Facebook

Teoretic, are dreptate. Ăia care sunt susţinuţi de un sistem vor vota continuarea susţinerii, că doar nu sunt proşti să voteze pe ăla care zice “ia nu le mai daţi bani ăstora, că prea sunt trântori”.

Asta dacă tot strâmbă din nas când e vorba de muncă în folosul comunităţii…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. corect.pentru ca voturile lor sunt cumparate de cei care le ofera mai mult

    00
  2. Foarte adevarat si cand te gansesti ca sunt vreo 1milion de asistati deja scorul poneste la alegeri de la 1 milion la 0

    00
  3. NOU
    #3

    Oare chiar sunt atat de mari sumele pentru asistatii sociale pentru a fi un lucru hotarator in alegerea unui presedinte?

    00
  4. Mare adevar, doar ca nu se prea tine cont de el…

    00
  5. Pe o parte nu ar fi negativa influenta asupra rezultatelor, dar urmatorii pe lista suntem astia din afara tarii, ca tot nu platim taxe acolo, nu?

    Si apoi nu poti sa zici ca toti asistatii sociali sunt trantori, dar ma rog, Radu e superficial.

    00
  6. Ai perfecta dreptate… cum facea si Solomon la noi… a facut un parc superb si extrem de scump in mijlocul suedejimii ca de’, aia voteaza. Parcul e de nota 10, n-am ce zice, dar stiu persoane care de frica de a nu fi talhariti, nu au vizitat parcul niciodata.

    00
  7. total de acord cu „Radu pe facebook” (desi nu reusesc sa accesez linkul)

    00
  8. Sunt de acord cu ideea prezentata de tine dar ce rol are poza pe care ai adaugat-o :-) Daca sugerezi ideea ca femeia face munca celor 2 barbati nu prea sunt de acord, sa stii ca cel care trage plugul duce greul.

    00
  9. Normal, foarte corect aici. Nu prea sunt influenţate alegerile prezidenţiale, dar cele locale da. Chiar foarte mult.

    00
  10. @vikingu: dupa cum ati votat ultima oara, nici eu nu v-as mai lasa sa votati :D

    00
  11. total de acord

    00
  12. Asta e din seria lui gâgă.
    Dupa logica lui Radu Mamii nici cei care nu au nevoie de asistenta nu trebuie sa voteze: ca vor vota mere CONTRA.
    Ce-ar zice el daca s-ar lua dreptul de vot si celor care au primit fonduri APIA? Sau, mai bine, ce ar fi sa voteze numai 1000 de insi in toata tara? Incluzand toate vedetele si pe Zăvoranca? Că (liniuţă) ca ele nu gasim…
    Astia se maturizeaza direct nebuni. Doar la un pas de aruncatul in gol.

    00
  13. „Cand primesti un cadou nu ai nici un drept sa pui conditii.” – asta e o prostie. Asistenta sociala nu e gratuita, e un sistem de asigurari pentru cazul in care nu mai poti lucra din diverse motive. Contribui cand lucrezi la bugetul asigurarilor sociale ca sa ai o plasa de siguranta daca ramai somer, ai accident de munca, te imbolnavesti etc. Supersimplificarile sunt nu doar gresite ci si periculoase. Solutia este curatarea sistemului de cei care primesc ajutoare nejustificate sau cei care nu vor sa munceasca.

    00
  14. Ipo, cand contribui pentru asigurarile sociale TU PLATESTI pentru un serviciu, chestie care ar trebui sa fie OPTIONALA si sa nu te poate obliga NIMENI sa faci asta daca nu vrei.

    E absurd ce spui. Pe logica ta urmeaza sa vedem o agentie guvernamentala care sa aiba grija de tine cand treci strada. Sa se asigure in locul tau. Sa te „oblige” sa mergi cu cauciucuri de iarna, daca ma’ntelegi..

    In plus, cine spune ca vor mai exista ajutoare de stat? Asigurari sociale? Nu vezi ca DEJA sunt in faliment? Peste 20-30 de ani, cand toata Romania va fi plina de mosnegi bolnavi, cum crezi ca va fi? Eu sunt naiv?

    Bine cu forta nu se poate. Asta nu intelegeti voi, „socialistii”..

    :)

    00
  15. Culaie, si a ta din ce serie este, aia a cotonogirii logicii? Ca ai facut un straw man ca la carte…

    00
  16. Sunt de acord, dar sa fie ceva de genul „cei care au fost asistati social mai mult de 2 ani in ultimii 3” sau ceva de genul asta. Poate e unul care a avut ghinionul sa devina somer fix 1 luna inainte de alegeri, ar fi nedrept fata de el.

    00
  17. voi contestati, de fapt, legitimitatea unei doctrine. chiar daca la noi nu se mai tine de mult cont de stanga si dreapta si ce reprezinta ele, in mare treaba asa e peste tot. saracii vor vota cu socialistii, adica aia care „tin cu poporul” si promit sa le arunce si lor o ciosvarta. iar bogatii, intreprinzatorii, baietii destepti, cum vreti sa le ziceti, vor vota cu liberalii. deci peste tot in lume ar trebui ca votantii socialisti sa aiba interdictie la vot.

    00
  18. Discutii. Mai bine cei cu un IQ sub 120 nu au voie sa voteze sau sa candideze sau sa comenteze sau sa scrie.

    00
  19. Bine, asta e primul pas spre un vot cenzitar al carui fan stiu ca zoso este. Dar votul cenzitar vine si el in mai multe „flavours”. Si in general vine in forma „ai mai multi bani, votul tau conteaza mai mult”, nu in forma „dati testele astea de inteligenta si votul conteaza in functie de IQ”. Si pe mine unul nu m-ar incalzi cu nimic ca nu mai voteaza asistatii social daca votul unuia Becali sau Guta ar valora de 10 ori cat al meu.

    Inteleg insa frustrarea, pe care si eu o incerc. Toti credem ca noi alegem bine si totul merge rau din cauza „celorlalti”. Din pacate nu e chiar asa si nu votul cenzitar e solutia. Problema poate fi rezolvata in 2 feluri: emigrati sau/si educati-i pe cei din jurul vostru (full disclosure – eu am ales ambele solutii). Stiu ca e mai simplu de zis „tu esti prost/sarac/hot, nu contezi”. Dar asta neglijeaza faptul ca oricand exista si unul mai destept/bogat/cinstit care poate spune acelasi lucru despre tine.

    00
  20. @andreea iulia toma – voturile noastre, ale tuturor, sunt cumparate de cel care ne ofera mai mult.

    00
  21. @zoso

    M-ai inteles gresit. Masura propusa de Radu mi se pare etnobotanica rau! Sa mai creasca si apoi vorbim cu ce se mananca drepturile fundamentale.
    Sunt extrem de multe solutii pentru puturosi si reducerea ajutoarelor.
    Nu e cazul sa abereze vadimii astia mici cu scoala putina si care stau in banii lui tata doar ca sa nasca idei genitale.
    .

    00
    • @culaie: radu e un luzeraş cu porşan din banii făcuţi de el cu capul lui. habar n-ar despre ce vorbeste, iti zic eu. l-am pus aici ca să il fac de râs.

      faptul că sunt multe soluţii nu mă incălzeşte cu nimic. şi nici pe tine, sunt sigur. acţiune, acţiune, cum zice tizul meu vijelie.

  22. @zoso Nu poti fi somer si asistat permanent. Trebuie sa te mai si angajezi. Tu in ce stare esti din punct de vedere al someriatului ? Crezi ca aceasta stare a ta este perpetua ? Fereasca domnul sa ajungi somer (i.e. fara venit).

    00
  23. @Dan Andrei: Sunt muuulţi oameni care n-au lucrat în viaţa lor. Sau de ani, zeci de ani chiar. Ai auzit de venitul minim garantat? Este o formă de asistenţă permanentă. La care se adaugă ajutoare de încălzire, de copii, de…

    00
  24. @zoso: nu scrie nicaieri ca e vorba doar de anumiti asistati. Asa cum spuneam, solutia imperfecta aplicata si in tarile spre care privim cu admiratie este controlul stric asupra cui trebuie sa beneficieze de ajutoare. Daca e vorba de puturosi e alta poveste.

    @John Galt: si impozitele ar trebui atunci sa fie optionale, nu? Exista anumite elemente din contractul social care nu pot fi lasate la alegerea fiecaruia. In ordinea naturii umane, anarhia e o utopie. Speranta noastra in Romania este faptul ca ne putem uita la alte tari si lua exemple despre cum sa ne organizam mai bine din punct de vedere social, politic si institutional. Actualul sistem de asigurari sociale e in impas si in tari dezvoltate, nu numai din cauze economico-sociale, sa ne gandim si la demografie. O varianta este de exemplu sistemul pensiilor private, in care nu iti alegi daca dai ci CUI dai, la ce fond cotizezi.
    Asa ca mai usor cu categorisirile pe scari. Nu sunt si nu am fost socialist, in vreme ce tu esti repezit si gandesti in termeni simplisti.

    00
  25. @zoso: averea facuta de Radu nu ne spune absolut nimic despre inteligenta lui deoarece exista suficienti oameni geniali saraci si suficienti oameni prosti gramada bogati. Deci Radu nu are idee despre ce vorbeste. Ideea democratiei indirecte este: toata lumea isi alege conducatorii. Nu toata lumea, mai putin sarantocii si lenesii. In momentul in care ai pus restrictii s-a terminat cu democratia si esti in Africa. O fi bine, n-o fi bine, nu stiu. Dar niciodata o tara nu a trecut de la democratie la alta forma de conducere fara sa fi avut loc un eveniment major (razboi, razboi civil sau altceva).

    00
  26. 1. Sa incepem cu pamantul de la tara: nemuncit. Ar fi o alternativa buna la ajutorul social. Anulat dosarele celor care au pamant. Si au, multi.
    2. Adunam doctorii care au dat milioane de certificate false pentru pensionari pe caz de boala. Astia pot merge la impaduriri linistit. Sau la diguri ca tot ne vine apa in curti.
    3. Luam dosarele intocmite la pct. 2, le ardem, iar beneficiarii lor merg la activitatile de la pct. 1, pentru inceput.
    4. Incepem executarile silite pentru datornicii de la intretinere. Macar procesele. Unii au si cate o casuta pe la tara. Mai aerisim.
    5. Recuperam furtul comis de mafia medicilor de familie care au umflat listele de asigurati. Incetam cu capuşarea CNAS-ului. Facem si recrutari pentru activitatile patriotice de la pct. 2.
    6. Continuam cu taierea pensiilor la magistrati, securitate, militie si militari. Eliberam niste pozitii la buget.
    Ar merge? :)

    00
  27. daca nu-i lasam pe asistati sa voteze atunci sa nu voteze nici cei care sunt plecati de ani buni din tara.
    Daca esti plecat din tara de mai mult de un an atunci sa ti se ridice dreptul la vot.

    00
  28. @Ana: daca mai ai idei din astea bagati-le undeva
    @zoso…si cine-s asistatii social pana la urma? ai o definitie fara echivoc?

    00
  29. Toata lumea cu discernamant. Nu o sa pui pisica sa voteze, nu? Cam atata discernamant au cei de la psihiatrie (poate nici atata). Copiii au putin mai mult decat o pisica, dar tot nu depasesc un cimpanzeu. De ce nu cei fara buletin? Pai doar cetatenii cu discernamant AI UNEI TARI. Ca eu daca locuiesc aici nu am nicio legatura cu ce se voteaza in Ucraina. (stiu, te referi la suedejii aia multi fara niciun fel de act – dar aia oricum nu beneficiaza de niciun ajutor).

    00
    • @vlad: ti se pare că asistaţii social ar avea discernământ când puiesc cate 5-10 copii ca să trăiască din alocaţie?

  30. Votul universal ca institutie functioneaza asa cum a fost gandit in conditii de echilibru social – adica procente relevante non-majoritare si non-ultraminoritare din societate sunt in scoala, muncesc pe camp, muncesc in fabrici si uzine, sunt in somaj temporar, au iesit la pensie sau si-au pierdut puterea de munca din diverse motive. Votul universal pe o structura sociala echilibrata va muta puterea intre diverse orientari politice in functie de nevoile pe termen mediu ale societatii; asta se intampla in mod regulat in vestul Europei. Problema e ca sistemul se viciaza foarte rapid in clipa in care treaba asta cu procentele se dezechilibreaza, adica numarul celor care nu muncesc si nu platesc taxe ajunge la 80% ca in Romania; practic ceilalti 20% nu mai au nicio sansa de a fi reprezentati corect in vreo decizie politica.

    00
  31. Vlad, tu intelegi diferenta intre Drepturile pozitive si cele negative?

    Seamana cu cea dintre libertati. Eu de exemplu as vrea sa fiu liber SA NU platesc nimic, SA NU aiba grija statul de batranetea mea. Pot sa-mi doresc asta sau vrei sa ma OBLIGI tu neaparat? Crezi ca exista Bine cu Forta?

    Da, sunt de acord sa platesc pentru serviciile statului (educatie, transport, politie etc). Insa vreau sa o fac individual, pentru fiecare punct in parte. Ca intr-o relatie comerciala unde exista penalitati, unde pot sa vad ce fac cu banii mei. Insa daca tu ma obligi din start si spui ca „asa e statul prin definitie”, pai ce altceva mai doresti de la mine – tu oricum faci ce vrei. Ce dialog e asta?

    Cand primesti un cadou (ajutor, subventie etc) ai dreptul numai sa-l REFUZI, si atat, ca nu ai cum sa-l obligi pe celalalt sa-ti faca pe plac.

    In plus, tu confuzi democratia in care toti sunt liberi sa-si dea cu parerea cu NATURA, care e o dictatura a unor legi NATURALE, INALIENABILE, ce stau la baza drepturilor tale si din care izvorasc acestea. E o chestiune fundamentala sa intelegi ca oricat ti-ai dori tu ceva, chestia aia trebuie mai intai sa se si poata face, ca nu apare din senin. O nevoie nu poate sta niciodata la baza unui drept – chiar daca unii (isi) vor bine general cu orice pret.

    ..

    Vali: sa vezi ce misto o sa faca acel Radu inclusiv de el cand proletariatul va iesi pe strasse ca sa-l fugareasca cu furci si topoare ca are porsche adica „a furat”. O veselie generala..

    00
  32. Pai nu se prea poate. Primii care se vor opune sunt chiar cei care guverneaza in acel moment. Pe acesti asistati se bazeaza cel mai mult, fiindca in ajunul alegerilor, tocmai acesti asistati sunt cei mai cautati (cu cadouri, cu promisiuni, cu forta chiar).

    00
  33. @ Mihai – Grecia – cei care sunt plecati de mult timp din tara s-au impartit in 2 categorii : 1. au votat cu Basescu ca sa nu vina ” comunistii ” la guvrnare;
    2. au votat cu Geoana ca le-a promis 25000 euro daca se intorc in tara. – de aici reiese ca unii sunt mai prosti decat ceilalti.
    Nu mai bine voteaza lumea care traieste in tara si simte pe propria piele ce se intampla. Imi voteaza unu din strainatate ( plecat de cand era lupul catel ) presedintele fara sa stie ce se intampla in tara

    00
  34. Eu nu inteleg logica celor care vor sa voteze, vor locuri de munca, ajutoare samd insa nu vor sa plateasca absolut nimic. Cu ce drept vor ei sa-si impuna dorintele lor cand nu risca absolut nimic? Sa puna banii pe masa, ca la poker! Si abia dupa aia sa „ceara carti”..

    E ca si cum te-ai duce la magazin si ai dori o sticla de lapte pe care sa NU o platesti.

    ps: Hummer-ul e mai bun, are suspensia mai elastica. Cand ajung prin Brasov ma revansez pentru link. :)

    00
  35. Solutia este revenirea la votul cenzitar, sistemul electoral aplicat pana in 1917 in Romania. Ia cautati pe net si cititi ce insemna asta. Votau numai pesoanele recunoscute ca alegator prin prisma impozitului platit statului. Asistatii social care nu muncesc de peste 1 an ar trebui sa piarda dreptul de vot. Cred ca peste 90% din asistatii social (nu pensioanri si someri), aia care primesc bani de saraci si prosti ce sunt dar refuza munca, inclusiv pe cea in folosul comunitatii, au peste 10 ani de pauza. Adica din 2000 incoace oamenii nu au muncit nimic, iar numarul lor se inmulteste. Si voteaza.

    00
  36. @finch
    Daca-mi dai un singur exemplu de ţară civilizată care s-a intors la sistemul ala de vot ti-o platesc pe Raduleasca pentru o noapte. Numai a ta. :)
    Ce aveti frate de va derapează in halul ăsta mintea? Jeez!

    00
  37. Sa voteze numai bloggerii.
    Sau si mai bine: sa voteze numa’ zoso, ca el stie.

    00
  38. Cam eftina mai @culaie, cam eftina. Si uzata.

    00
  39. @zoso: etic – ai dreptate; legal – nu ai.
    Democratia indirecta se bazeaza pe lege, nu pe moralitate. Doar in democratia directa se putea pune in discutie ce zici tu. Din pacate, e imposibil de facut asa ceva cu 20 de mil. de oameni.
    @John Galt: frumoasa argumentare, dar nu are nicio legatura cu ce am scris/exprimat eu. Nu m-am legat in niciun fel de drepturi (cum dracu’ or fi alea drepturi negative nu stiu) de natura asiguratorie. Doar dreptul de a ne alege conducatorii = democratia indirecta.

    00
  40. Ipo, acum am vazut aberatia. „Contract social”??

    Asta e argument?

    :D

    00
  41. @ana

    Iliescu nu este comunist?

    00
  42. @John Galt: si argumentul tau este? „:D”? Las-o moarta…

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube