Asigură-ţi cardul!

Pentru că ştirea asta circulă deja peste tot şi lumea are tendinţa naturală să intre în panică… am un sfat pentru cei care deja folosesc online-ul pe post de mall:

Activează-ţi 3D Secure!

Probabil că o să îţi ia mai puţin decât mi-a luat mie să scriu acest articol, dar te scuteşte de neplăcerile cauzate de folosirea neautorizată a cardului tău la plata pe internet. Procedura de înrolare e extrem de simplă şi cred că e descrisă de fiecare banca în parte, pe site-ul ei. Nu e 100% sigură (din păcate, nu toate site-urile de pe care poţi să cumperi suportă acest standard), dar tot e ceva.

O descriere mai „tehnică” aici: 3D Secure.

Sursa foto: aici.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

10 comentarii

  1. Problema e ca orice tranzactie care foloseste aceasi parola tot timpul poate fi interceptata. De aceea orice inrolare de acest gen e la fel de nesigura.

    Ce face insa diferenta esta sa ai un card care sa foloseasca un dispozitiv ce genereaza un cod pt fiecare tranzactie (token sau digipass se numesc dispozitivele, parca). In felul acesta, chiar daca cineva intercepteaza o tranzactie si parola + codul folosit, nu va putea face o tranzactie ulterioara, pentru ca acel cod nu va mai fi valabil.

    00
    • Teoretic, ai dreptate.
      Practic, sunt tranzacţii diferite ca şi mod de operare. Nu poţi folosi token-ul daca nu eşti in „Online Banking” ori alt tool web al bancii. Sunt atâtea locuri în care doar prezenţa fizică a cardului e necesară pentru a efectua o plată… Acolo ai ZERO siguranţă. :)
      Aşa că, o parolă în plus te poate ajuta.

  2. Pai orice operatiune pe care o faci cu cardul prin 3D secure o poti face si prin Online banking.

    00
  3. eu am sms alert de la ing. când se face o tranzacţie, primesc un sms.

    • @Vali: Ai timp să reacţionezi şi să blochezi cardul, dacă ştii că n-ai iniţiat vreo plată şi primeşti un mesaj. Mai ai şi avantajul că bancile plafonează atât cash-ul, cât şi plăţile la comercianţi. Nu ştiu dacă plăţile pe net sunt luate în calcul.
      @Jazzyflymc: Da, poţi. Dar sensul unei astfel de plăţi e să nu te taxeze banca (pentru ca tu faci plata) cu un comision mai mare decât serviciul în sine achiziţionat de pe net.

      Cea mai sigură metodă e să ai un card de debit pe care să îl foloseşti numai pentru plăţi pe net. Îl ataşezi şi la un cont de PayPal şi pui pe el doar atunci când trebuie.

  4. Sau poti sa ai un card pe care sa il folosesti doar pe net si pe care sa il alimentezi doar cand iti trebuie si doar cu suma necesara tranzactiei. Si daca ti-l „sparge” cineva … „de unde nu-i, nici dumnezeu nu cere”

    00
  5. Si eu am alerta prin SMS de la Raiffeisen la orice tranzactie..

    00
  6. Varianta cu sms alert e cea mai buna metoda de siguranta!

    00
  7. Nu am o parere buna despre cumparaturile online pentru ca nu e tocmai sigura treaba mai ales cand faci plata cu cardul. Eu cred ca toti avem timp ca sa mergem la magazine si sa cumparam de acolo frumos de ce avem nevoie sau sa mergem sa ne platim facturile. La Banca Transilvania poti plati orice factura deci nu va nimic foarte greu, e max jumatate de ora pe luna. Doar atat. Oricum pentru cei care vor sa foloseasca online-ul, e bine ca le-ai aratat aceasta stire.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube