De ce americanii descoperă minimalismul…

Ieri era trending pe Pocket articolul ăsta despre minimalism, unul din multele care circulă zilnic pe net. Ce au în comun articolele astea e că sunt scrise de un anume gen de americani: cei care nu sunt încă hoarderi, dar nici mult nu mai au.

Eram la un amic în America și tipul spune că are nevoie de un cablu ca să schimbe ceva la setările sistemului audio.

– Ai un cablu din ăsta prin casă?
– Da, cred, prin garaj.
– Hai să îl căutăm!

Am intrat în garaj și am rămas descumpănit. Garaj de două mașini plin cu o mașină și cu “stuff”. Zeci de cutii, la nivelul solului și pe rafturi, ba chiar și deasupra mașinilor, cu chestii. Haine, electronice, prostii, cabluri, rahaturi, chestii…E mai simplu să se suie în mașină și să conducă 10km până la un magazin și să cumpere un alt cablu de 12 dolari.

Și fac așa pentru că pot și pentru că, pe moment, e mai ieftin. Numai că toate chestiile astea cumpărate se adună undeva. Și se adună. Și la un moment dat americanul realizează că are prea multe cabluri de același fel și prea multe tricouri negre purtate doar o dată.

La români hoardingul s-a petrecut altfel: oamenii au strâns fiecare capăt de țeavă, fiecare șurub, fiecare sârmă, pentru că nu se găseau. Și, peste cinci ani, descopereau nu doar că acel capăt de țeavă nu se potrivește la nimic, dar tehnologia a avansat încât nici nu mai e eficientă țeava.

Ce e de învățat de la americani e că nu e simpatic să ajungem ca ei, chiar dacă mărfurile devin mai ieftine. Să dăruim sau să aruncam ce nu ne trebuie și să nu cumpărăm tot ce ne pică sub ochi. Chiar dacă pixul ăsta e mișto de tot, iar o frontală nu strică niciodată.

stuff

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

18 comentarii

  1. Te gandesti la pretul chiriei pe mp, apoi la cati mp ai acoperiti cu chestii inutile… merita?
    Locuiesc de aproape trei ani in Italia, am venit cu doua genti, acum am cat sa umplu o duba. Mi-am pus problema sa ma mut… cred ca voi arunca/dona jumaate din ce am adunat.
    „Adunat”… am incercat doar sa cumpar strictul necesar, gen oale si pilota… tot s-au adunat FOARTE MULTE.

    00
  2. NOU
    #2

    pixul ala e perfect daca vrei sa faci pe cutitarul in avion

    00
  3. De fapt articulul asta e despre tine ca ai fost in America :D

    00
  4. Ăia sunt hoarderi pentru că au și spațiu. Eu cu 2 anvelope și 3 peturi goale deja mi-am ocupat juma’ de balcon.

    00
  5. Las asta aici:

    00
  6. Am desfiintat debaraua din hol. Am donat mesterului care mi-a facut renovarea o gramada de tampenii pe care nu le mai foloseam dar care stateau asa , ca la muzeu, ca sa fie….

    00
  7. NOU
    #12

    Am un sistem care nu a dat greș pana acum. Pastrez lucrurile de care s-ar putea sa am nevoie fix 1 an dupa care, daca nu le-am atins, le arunc. Sigur, se poate intampla sa am nevoie peste 1 an si 2 luni dar pana acum nu a fost cazul.

    00
  8. Odata la 2 luni (invariabil) dau o tura prin beci si adun prostiile stranse in ultimele saptamani (resturi de materiale de orice fel, ambalaje, etc) si le arunc. E benefic, rareori am avut nevoie de ceva ce am ales sa-l arunc, oricum nimic important ce nu se poate rezolva cu un drum la dedeman.

    00
  9. Sa ne asteptam la „give away” mai des?! ?

    00
  10. Din cauza saraciei, romanu aduna tot felul de kkturi pe ideea ca „nu stii cand mai trebuie…”. In special la tzara se vede cu ochiul liber ca romanu e strangator, dar si la oras s-ar vedea acelasi lucru daca nu ar fi probleme de spatiu. Adunatul de lucruri vechi, uzate, nu poate ramane fara urmari. Un robinet vechi, ruginit, pus acolo… de carpeala, va continua sa curga, oricate garnituri i-ai schimba… Daca faci o socoteala, luand in calcul si cat te complici si cat timp pierzi, pe total iesi mai scump decat daca ai pune ceva nou si nu ai mai refolosi din vechituri.

    O revolutie inseamna sa duci vechiturile la gunoi sau la fier vechi si sa le inlocuiesti cu bunuri de calitate, fiabile. Daca le gasesti sau nu, e alta discutie, piata fiind plina de chinezarii mai proaste decat vechiturile la care esti pe cale sa renunti.

    00
  11. Haha si eu sunt vinovata de garaj plin. :) Dar unde sa pui toate cotrobetzele? Ca n-am nici pod nici pivnița. :) Am făcut un gym in garaj, cutiile stau pe margine pe rafturi si mașinile pe driveway :)))
    Chestia asta cu minimalismul nu prea funcționează pentru mine, născuta si crescută in Europa de Est. Eu am un walk-in-closet numai cu papuci :))

    00
  12. Când stăteam în Berceni pe timpuri și aveam nevoie de vreun splitter, mufă cablu etc o belea, nu aveam magazine.
    În Pantelimon am brico la 500m.
    In Berceni trebuia să am în casă diverse.

    00
    • parca in berceni erau odata autobuze, tramvaie si metrou
      mergeau in diferite alte zone unde exista magazine
      chiar si taxiuri circulau pe acolo..
      ce s-a intamplat?
      :)

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.