De ce agenții imobiliari nu merită comision #1754

Doina Constantinescu, Bucharest Office Manager la White Mountain Propety și Ioana Gruia, Managing Partner la Expert Imob Brașov, s-au văzut la o cafea și s-au certat rău de tot care din ele să pună oferta asta.

White Mountain chiar o listează ca fiind exclusivă. Probabil sunt două case diferite. Probabil. Probabil avem nevoie de o lege de tipul “fie o vinzi singur, fie o vinzi cu o singură agenție imobiliară, care are exclusivitate”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. agentia 2 e mai tare. au mai construit 3 camere intre timp… :D

    00
  2. Nu vreau sa judec pe nimeni dar toti agentii imobiliari pe care i am intalnit sunt de la slab la super slab pregatiti. In afara de asta i casa nu stiau nimic. Acte ? Exista , exista, in realitate pai stiti ca…..mai trebuie x si y. Nici nu amintesc de chestii tehnice.

    01
    • Și… le-ai dat comisionul?

      00
    • Nu. Daca vor comision sa si l ia de unde vor (in speta vanzator) sau daca is pregatiti si de la mine. Insa nu am cum sa platesc un serviciu de operator telefonic (ca asta fac majoritatea) cu cateva sute, mii de euro. Oricum ar fi o discutie mult prea lunga pe tema aceasta.

      00
    • Agentii imobiliar, agentii de asigurari si taximetristii sunt oameni care n-au chef de munca serioasa. Ca pana acum n-am vazut taximetrist adevarat in tara asta. Cat despre agenti….

      00
    • Bună seara ‘ având un vedere situația ‘decizia este a cumpărătorului.În cei 17 ani de experiență am întîlnit multe situații.Experiența face diferența! Succesul este permanent atunci cînd îl obții fără să îți distrugi principiile!

      00
  3. Pe mine nu ma deranjeaza ca e la mai multe agentii aceeasi proprietate, ci ca agentul reprezinta atat cumparatorul cat si vanzatorul, incasand comision de la amandoi. Pe ale cui interese la reprezinta? Plus ca sunt varza agentii, nu stiu de cladire mai nimic, nu mai zic de zona, vede ca are ala copii (sau o sa aiba) sa ii zica de gradinite din jur, parcuri, transport, parcari, sa se intereseze la administrator de probleme (daca e la bloc), sa ii dea toate detaliile astea fara sa le ceara cumparatorul specific sau macar sa le stie daca intreaba.

    00
  4. N-ați înțeles nimic: casa de fapt are 13 camere, 360mp utili și 2280mp teren. Au împarțit-o ca să nu se supere nici una și să vină comisionul în ambele părți.

    00
    • @zoso, dacă un link profitshare apare într-un comentariu, banii se duc la autor, nu? că nu mai știu dacă ți-am trimis contul iban

      00
  5. macar au pus la acelasi pret

    00
  6. Proprietaru’ e cel care trage ponoasele: personal, daca as fi cumparator doritor de o astfel de proprietate, vazand aceeasi casa cu 2 descrieri COMPLET diferite (daca nu cumva si preturile de listare sunt diferite), nu as sta sa vad care dintre cele (cel putin) 2 agentii are dreptate; ochii mi-ar fugi catre o alta proprietate… Si, intr-o astfel de situatie, pagubitul e doar proprietarul: poate rata „cu succes” un cumparator potrivit… Cele (cel putin ) 2 agentii nu au ce pierde: marketingul lor dedicat acestei proprietati, constand doar in 1-2 anunturi de „promovare” de acest tip, le genereaza costuri nesemnificative (mai au ” in portofoliu” zeci / sute de proprietati asemanatoare, carora le dedica aceleasi servicii; deci n-au niciun motiv sa lucreze mai dedicat pentru aceasta proprietate – in raport cu toate celelalte zeci / sute despre care stiu, de asemenea, ca sunt la vanzare)
    Dar de cele mai multe ori, astfel de situatii apar fiind incurajate de insusi proprietarul (mergand pe ideea ca „n” agentii „lucreaza” toate pentru el, dar el o va recompensa (eventual) doar pe cea care-i „face cunostinta” cu cel ce va cumpara…
    Proprietarii „smart”- adica cei care au capacitatea mentala de a-si da seama ca e mai avantajos sa-si aleaga ei profesionistul imobiliar (la fel cum isi aleg doctorul de familie, sau instalatorul, sau instructorul auto) , si a nu lasa la voia intamplarii marketingul pentru vanzarea unei valori de cateva zeci / sute mii de euro, vor opta pentru vanzarea in regim de reprezentare exclusiva (daca nu se vor ocupa chiar ei de vanzare)…
    Pe langa selectarea UNUI singur agent care lucreaza in reprezentare exclusiva, au la indemana si codul penal – pentru a contracara contra-serviciile pe care , cu sau fara voia lor , foarte multi „agenti imobiliari” i le pun la dispozitie, mergand pe presupunerea ca vor putea ciuguli un comision daca proprietatea se vinde (nu daca o VOR VINDE ei)…
    In lipsa unor reglementari specifice domeniului imobiliar , chiar pe baza actualei legislatii, proprietarii pot opri asa -zisa „promovare” facuta fara acordul lor, de catre tot soiul de „profesionisti” imobiliari . Totul e ca proprietarii sa inteleaga ca cei mai motivati in a le oferi servicii valoroase pentru ei sunt cei care au garantia incasarii comisionului -daca vanzarea se produce intr-o perioada determinata de timp. Si acestia sunt cei care presteaza in reprezentare exclusiva!

    00
  7. zoso, vrei curte (mare) ?

    00
  8. Bucharest Office Manager
    Mai fac angajari oare?

    00
  9. nu prea ma impac eu asa cu conacele astea boieresti dar de-ar fi sa-l cumpar l-as lua de la a 2a agentie care mi-ar da in plus 4km de front stradal..

    00
  10. Cel mai simpatic e agentul imobiliar care incearca sa ia bani si de la vanzator si de la cumparator. Cu toate ca doar unul dintre ei l-a angajat. In unele cazuri nu l-a angajat nici unul, dar el tot incearca. Poate mai simpatici decat el sunt cei care chiar ii dau bani :)

    00
  11. front stradal 4130 m :)

    00
  12. Front stradal: 4130m. Nici macar Dragnea…

    00
  13. vad ca au acelasi pret. in cazul asta eu as merge pe aia mai noua.

    00
  14. Da si mie sa copiez anuntul. Bine da mai schimba si tu sa nu para ca ai copiat de la mine.

    00
  15. le vreau pe ambele

    00
  16. 2 balcoane? Sounds good :)

    00
  17. Ma bag si eu ca musca-n lapte. Legea noastra e stramba. Intr-o tara oarecare din vest, comusionul agentiei e stabilit prin lege, undeva la 3% (2.85 mai exact). Dupa ce imobilul a fost inregistrat la agentie, logic prin contract, timp de un an(in general contractele se fac pe perioada asta, nu stiu daca e fixa) agentia are asigurat comisionul asta. Tot prin lege, inregistrarea imobilului la mai multe agentii e considerata frauda, orice contract semnat dupa aceea e nul. In perioada asta de timp si daca vinzi imobilul unei rude sau prieten, tot nu poti fenta comisionul.
    In felul acesta castiga toti si raman pe piata doar cei mai performanti.

    00
    • Poți spune țară și eventual da un link cu legislația? Mi se pare greu de crezut ca o meserie liberală să fie legiferată, la fel de ciudat ar fi sa stabilească adaosul in magazine sau prețul unei plombe.
      Eu știam că acel comision nu e standard în industrie ci negociabil in funcție de mai multi parametri.

      00
    • Germania. Am cumparat patru case, din care doua pe credit. Comisioanele si impozitele iti sunt aduse la cunostiinta chiar de reprezentantul bancii cand te duci sa discuti despre credit. Notarul, Statul si firma de imobiliare au comisioane si taxe fixe stabilite prin lege. Cel putin eu, nu-mi amintesc sa-mi fi spus vreunul ai de platit aproximativ atat, toti mi-au spus cu virgula cat am de platit. Si mai stiu asta pentru ca am cumparat o casa de la fostul meu sef, cu care eram si prieten la momentul respectiv, dar apucase sa inregistreze casa la o firma de imobiliare. Mai exista varianta sa astept un an, dar am preferat sa cumpar la momentul respectiv, chiar cu un adaos de 2,85%. In principiu, acolo, cand vrei sa cumperi o casa, trebuie sa iei in calcul comisioane si impozite/taxe in valoare de pana la 9-12% cu aproximatie din valoarea de cumparare, luand in calcul daca imobilul e sau nu inregistrat la o firma de imobiliare.
      Si pentru eliminarea bisnitarilor exista ‘taxa pe specula’ care specifica faptul ca in cazul in care in decurs de 10 ani revinzi imobilul, 50% din profitul obtinut se duce catre stat sub forma de „Spekulationssteuer”. Ai internet, ai google, nu trebuie sa ma crezi pe cuvant.
      Colac peste pupaza, ca te vad vorbind despre meserii liberale and shit, Primaria are „Vorverkaufsrecht”, adica daca un imobil se vinde intr-o zona care e de interes pentru stat, statul are dreptul sa intervina si sa cumpere imobilul la pretul stabilit prin contractul de vanzare/cumparare. Adica Statul are prioritate!

      00
    • @Bebito85 – hai sa spunem ca stiu binisor ce inseamna un agent imobiliar in america de nord. Eu te-am rugat frumos sa imi dai un link cu o lege care spune ca agentul in Germania lucrea pe comisionul x si doar x, ca nu este discutabil.
      Atitudinea „eu spun ceva si tu trebuie sa cauti argumente pe google” este puerila si neconstructiva.
      Nu am mare succes sa caut in engleza despre subiecte in germana, esti constient ca rezultatele sunt diferite decat in germana, insa cel mai aproape a fost un agent care spunea ca exista legi orasenesti care mentioneaza 3% ca fiind standard, insa ca se poate negocia. Notarul si taxele catre stat probabil ca sunt fixe, insa vreau sa vad o lege care sa spuna ca un agent imobiliar nu are voie sa lucreze pe 1% sau 2% (ori 5%) daca asa vrea el si clientul lui este de acord.
      Tu nu ai angajat un agent sa lucreze pentru tine, te-ai dus la un agent care lucra pentru un vanzator si nu cred ca ai incercat sa negociezi comisionul. Ai cerut sa vezi o lege sau sa discuti cu managerul, sa vezi de ce nu accepta de exemplu 2.25 in loc de 2.85? Apropos, discutiile pe net sunt despre 3% nu 2.85 cum mentionezi tu.
      „Spekulationssteuer” presupun ca inseamna capital gain si e pur si simplu un castig, iar in toata lumea se platesc taxe pe venit. Nu, nu te cred deloc pe cuvant, arata-mi tu unde platesti 50% din capital gain la stat. In america de nord 50% din capital gain este considerat venit si se impoziteaza impreuna cu restul veniturilor realizate.
      De exemplu, daca ai cumparat azi o casa cu 50 de mii si o vinzi peste o saptamana cu 70 de mii ai un profit de 20 de mii (nu luam in calcul costurile adiacente ce se scad din profit). 50% din profit inseamna 10 mii, suma care este venit, se cumuleaza cu restul veniturilor (sa spunem 45 de mii salariu) si iti da o suma totala care se impoziteaza la final de an. In functie de suma sunt procente diferite, iar acel capital gain te poate face sa treci in treapta superioara, insa nu cred ca exista o tara unde iti ia direct 50% din el.
      De mentionat: capital gain exista oriunde ai un castig, daca azi cumperi o masina cu 1000 de euro si o vinzi peste o luna cu 1001 euro inseamna ca ai 1 euro capital gain si trebuie sa il declari, nu se aplica doar la case.
      Astept linkurile cu cele 2 legi: comision obligatoriu si ne negociabil (nu standard, e diferit) si „Spekulationssteuer” inseamna ca platesti 50% din profit direct statului, nu ca e parte din venitul anual.

      00
    • Iti multumesc frumos pentru clarificari, am o vaga idee despre cum se calculeaza un impozit, nu sunt specialist, de aia platesc contabil. Dar logica mi-ar spune ca o fi vreun motiv pentru care se numeste „Spekulationsteuer”, adica in traducere „impozit pe specula”, anume acela ca e un impozit mai special menit sa descurajeze specula, care are o oarecare legatura cu impozitul anual, dar caruia i se aplica o alta formula de calcul. Recunosc, se poate sa ma fi inselat, adica sa nu fie chiar 50% din castig, citisem undeva ca poate ajunge pana acolo, ceea ce e un pic diferit. Ramane totusi idea de baza, anume ca el exista si este foarte mare.
      Stiind asta, nu m-am mai obosit sa caut informatii suplimentare, oricum nu intentionam sa vand. Multumita tie am rascolit un pic internetul si am aflat ca se schimba un pic datele problemei daca ai folosit locuinta in interes personal. Si ca are un algoritm de calcul mai complicat, inca nu mi-e foarte clar ce si cum, am tendinta sa nu ma aventurez in detalii.
      La fel si despre comisionul agentiei de imobiliare: este fix, stabilit prin lege, ulterior m-am documentat si am aflat ca nu e chiar 3%, e un pic mai mare si e stabilit prin lege, in regiunea unde stau eu e 7,14 si e platit in mod egal, atat de catre vanzator cat si de cumparator, fiecare cate 3,57%. La fel se intampla cu toate taxele aferente cumpararii unui imobil, sunt fixe si stabilite prin lege, pe cumparator il costa in total intre 8 virgula ceva si 11 virgula ceva din valoare din contract, depinde daca achizitia se face sau nu prin agentie. Adica notarul, transcrierea si ce mai este pe acolo.
      Impozitul pe specula exista si pentru a descuraja practica de a vinde un imobil la un pret mult subevaluat pentru a fenta taxele aferente si cu diferenta de bani in plic. Devine foarte dezavantajos pentru cumparator.
      Acuma nu zic nu, este posibil sa poata fi negociabil cate ceva pe acolo daca vorbim niste cazuri mai speciale, desi mi-e foarte greu sa cred ca poti sa negociezi legea cu neamtul.
      Te-am trimis la google pentru ca nu sunt nici contabil, nici agent imobiliar, informatiile mi-au fost aduse la cunostiinta de catre reprezentantul bancii si notar. Am facut totusi un efort sa caut niste linkuri multumitoare, dar crede-ma te rog ca termenii folositi acolo sunt un pic peste nivelul meu de intelegere. Cum am mai spus, nu sunt specialist, de aia platesc.

      Legat de comisioanele agentiilor imobiliare:
      https://www.immoverkauf24.de/immobilienmakler/maklerprovision/
      Spekulationssteuer:
      https://www.immoverkauf24.de/immobilienverkauf/immobilienverkauf-a-z/spekulationssteuer/
      Legea care specifica asta:
      https://www.gesetze-im-internet.de/estg/BJNR010050934.html

      00
    • @Bebito85 – In primul rand imi cer scuze pentru tonul anterior care a fost prea contondent si agresiv. Am citit primele 2 linkuri traduse in engleza, al treilea ma depaseste, sincer.
      In primul link la punctul 3 spune clar ca nu exista o lege la nivel national ci doar un standard ragional, si da acel tabel. La punctul 4 spune f clar ca se poate negocia comisionul, depinde doar de agent sa accepte asta, insa legal poate merge mai sus sau mai jos.
      in linkul 2 am vazut ca profitul din imobiliare este considerat venit si se impoziteaza in functie de cota personala pentru acel an, care este in functie de venitul anual.
      Este foarte bine ca platesti profesionisti, insa recomandarea mea este sa angajezi specialisti din fiecare domeniu si sa nu ceri/accepti sfaturi pentru alte domenii. Nu ai treaba cu tipul din banca sau notarul, angajeaza-ti agentul tau imobiliar, contabilul tau si eventual un avocat, daca ai nevoie de parte juridica.

      00
    • Foarte bine ca s-a discutat pe „tonul” asta, nu mai suntem copii si am avut si ceva de invatat din asta. Revenind la subiect, legat de comisioane, m-a indus oarecum in eroare cuvantul „Festsetzung”, care in traducere mot-a-mot ar fi „stabilire fixa”, echivalent cu o romanescul „reglementare”, ceea ce mi-a indus idea existentei unei legi. E o usoara nuanta acolo care schimba datele problemei, am puterea sa recunosc ca m-am inselat. E totusi reglementat si in marea majoritate a cazurilor se respecta tabelul ala. Mentioneaza si in articol ca sunt cazuri mai speciale, cum ar fi piata imobiliara din München (vorbim de unul din cele mai instarite locuri de pe planeta) unde imobilele se vand imediat. Mai este si situatia in care contractul agentiei e pe expirate, iar imobilul este greu de vandut, caz in care, din lipsa de alti clienti, cumparatorul poate discuta cu agentia sa micsoreze comisionul. In alta situatie, comisionul ar putea creste daca imobilul are o valoare de piata simbolica si nu merita efortul agentiei (am vazut o ruina de 40 mp, o dadea cu 1000 de euro ca era prea departe si vroia sa scape de ea).
      Concluzia ar fi ca este o regula, dar se pot face mici ajustari in cazurile mai deosebite.

      Legat de impozitare, toate veniturile se supun impozitarii aici. Totusi exista niste trepte si niste deduceri ce se pot face pentru a plati mai putin sau a recupera o parte din bani. Impozitul pe specula exista, este foarte mare si se calculeaza in functie de veniturile anuale. Si da, poate ajunge pana la 50% din castig, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fie neaparat atat. Formula exacta de calcul necesita cunostiinte mai avansate de contabilitate.

      Idea e ca la momentul actual sunt doar un oarecare care munceste si si-a cumparat niste imobile. Nu aveam de gand sa dezvolt o afacere din asta si nu am fost in situatia sau mai bine zis in postura de a negocia comisioane. O vedeam ca pe o garantie la pensie, mult mai profitabila/viabila decat o pensie privata de exemplu. Practic o modalitate mai aparte de a „pune banii la saltea”. Iti voi lua in considerare sfaturile deoarece ma gandesc ca s-ar putea ca la un moment dat sa traiesc din asta.

      Multumesc inca o data.

      00
    • @bebito85 – simplificat, investitia imobiliara inseamna sa folosesti banii bancii la un cost mai scazut decat poti tu obtine din inchirierea imobilului. Ai 2 notiuni cu care trebuie sa jonglezi, leverage si equity. In primul, tu pui doar 20% din buzunar si restul de la banca si daca o sa faci calculul dupa ce platesti tot o sa vezi ca oricum castigi mai mult de 2-4% cat ti-ar da banca.
      Equity e probabil mai important, trebuie sa ai grija sa ai cat mai mult equity in casa cumparata (valoare).
      Scenariul ideal este: cumperi un apartament cu 50 de mii in stare proasta, bagi 10 mii sa il faci decent (de preferat sa faci tu cat mai multa munca, pentru a reduce costurile), te duci la banca si ti-l evalueaze si o sa faca 70-80 de mii, il inchiriezi cu 250 de euro pe luna.
      Banca o sa iti ofere o linie de credit (sau alta forma de finantare/o sa ia ca garantie) de cca 65% din equity (80-50=30 mii) care inseamna cam 19,500 si in acelasi timp ia in calcul chiria ca venit, in anumite procente. Cu banii astia (plus contributia ta) cumperi alt apartament.. si tot asa.
      Sistemul functioneaza, insa trebuie sa stapanesti fiecare pas, sa faci o parte din renovari singur sau f ieftin, sa cauti mereu oportunitati si sa fii pregatit sa cumperi imediat.
      Daca vrei mai multe detalii ma gasesti la notnow252@gmail.com

      00
  18. La case cel putin poti sa mai faci smecherii sa scapi de agentii. Asta daca cunosti cat de cat zona unde e casa. Eu am gasit pt sor-mea la un momentdat una in balotesti, evident data prin agentie. Am luat-o pe sor-mea si am mers pe acolo, pana am recunosc proprietatea. Nu era nimeni acasa, asa ca am vorbit cu niste vecini si le-am lasat nr de tel ca sa il dea vanzatorului…si uite asa am scapat de agentie…tinand cont de ce pregatire au agentii imobiliari de la noi, chiar nu isi merita banii.

    00
  19. A si apropo de pret, casa era data de agentie la 46000, iar proprietarul cerea de fapt 43, intr-un final ajungand la 41..

    00
  20. 1080 mp – e HD gradina

    00
  21. Toti sunt manageri in imobiliarea?

    00
  22. Agentia cu numarul doi are obiectiv wide!

    00
  23. O sa-l ai ca vecin pe Terci Ion

    00
  24. Un agent imobiliar sa isi merite banii ar trebui sa aiba un fotograf bun sa puna in evidenta proprietatea. Apoi echipa de marketing buna, apoi sa poata face o evaluare corecta a proprietatii, un pret corect pentru proprietar, de cele mai multe ori proprietarul ii spune un pret el stie ca e mult sub pretul pietei si isi aduce un prieten sa cumpere repede, nu mai ajunge niciodata lista pe nici un site. Un prieten a vandut o casa, agentii imobiliari au copiat anuntul lui cu tot cu poze si au adaugat vreo 3000 in plus si republicau anuntul la 2-3 zile pe diferite site-uri, dar nu au reusit sa vanda nimic,

    00
  25. „Aceasta casa este impartita pe patru nivele (subsol + parter + 1 etaj + mansarda) si are 150 mp suprafata utila (deoarece numai pe parter si etajul 1 poate fi locuita).”

    Cele 3 camere în plus sunt la subsol și mansardă. Ce contează că nu pot fi locuite, le trecem.

    00
    • mda, ce conteaza nvele/niveluri pentru un ag imobiliar?! pe de alta pare, care e problema cu camerele la mansarda? de ce nu pot fi locuite?

      00
  26. In Brasov unii agenti imobiliari sunt loviti de talent si simt artistic, citez: „O proprietate speciala situata la intersectia traditiilor cu tumultul orasului, in Centrul Istoric, pe drumuri de istorie, incarcate de vibratia sufletului.” Am renuntat sa citesc alte detalii, mi-e ca nu o sa pot dormi de la vibratii.

    00
  27. Și de ce ar trebui să rămân captiv unei singure agenții?! Eu am de vânzare casa, iar agenția care mi-a adus clientul își va lua comisionul. Ce este incorect în asta?

    00
    • pentru că agenția aia pierde timpul clienților, pentru că nu poate da prea multe detalii in anunț, pentru că nu are exclusivitate.

    • @motanes – e diferenta intre a avea pe cineva care lucreaza pentru tine sau nu. Daca nu ai un contract de exclusivitate, ce interes ar trebui sa aiba un agent fata de proprietatea ta? Cat timp si bani sa cheltuie cu promovarea ei sau de ce sa incerce sa obtina un pret bun pentru tine si sa nu incerce sa te convinga sa vinzi mai jos sau pe cumparator sa cumpere alta proprietate?
      Daca nu ai un contract atunci agentul ala nu lucreaza pentru tine, pur si simplu.

      00
  28. Greetings all. I can try to help. I myself posted the White Mountain advert, in 2016 if I recall on our site, which is fed to other sites such as Imobiliare.ro. Details were verified by the owner, a personal friend of mine, at the time of publicațion. I can’t speak for the other agent because I’m not close to any details or discussions that took place. Will be happy to answer any questions directly though. Best regards. Damian.galvin@whitemountain.ro

    00
  29. Toti sint slab pregatiti si superficiali. Agentii, constructorii, medicii, profesorii, bugetarii, cumparatorii, programatorii, etc. Inclusiv comentatorii :)
    Pentru ca am uitat sa construim cu pasi marunti, dar solid. Sa construim case, familii, cariere, etc.
    De aceea un angajator ia un absolvent pe putini bani. Pentru ca cel cu vechime nu produce cita pretentie salariala are. Asta nu se intelege, pentru fiecare 1 leu net primit trebuie sa produci 50-100-300 lei, depinde de pregatire.
    Toti vrem ca in Germania, dar cu taxe, chirii, preturi la teren, la case si impozite de Ro, si alea neplatite.

    00
  30. front stradal 4130m. merita!

    00
  31. nu, de ce? eu imi vand apartamentul si vreau sa-l vand prin cel care e cel mai bun, cel care imi aduce primul client care imi ofera cati bani cer (sau cel mai aproape).

    Daca ma intrebi pe mine, sunt cateva chestii pentru care ar trebui sa fie pedepsiti agentii imobiliari:
    * necunoasterea legii – refuza sa se ocupe de acte daca nu sunt complete sau sunt incorecte pentru ca … sau te trimit cu dosarul incomplet la banca, iar banca ti-l pune in cap pentru ca nu e trecuta marimea pantofilor purtata de primul propietar;
    * anunturi dubioase/false in care caracteristicile imobilelor vandute sunt gresite – gen suprafata locuibila „rotunjita” cu 100mp ca sa dea bine, ca deh, asa ti-a zis clientul si tie ti-a fost lene sa te uiti in acte;
    * anunturi in care pretul final platit de client nu e clar – lipsesc tva-ul, lipsesc comisionul agentiei platibil de cumparator, lipsesc cate si mai cate.

    Iar ca sa te faci agent imobiliar, ar trebui sa treci prin 2-3 ani de post-liceala. Sau chiar liceu. Suficient de multa scoala incat chiar sa te sperie pierderea licentei …

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube