Voi pățiți să vă lovească oboseala după câteva zile?

Băi, azi am avut o zi proastă fără nici un motiv anume. Pur și simplu m-am trezit devreme, am făcut una alta, am ieșit un pic la pedalat, pe la 11 m-a luat un somn, am făcut un duș și m-am băgat în pat, ascultând lucruri importante, m-am foit, am ațipit o oră, m-am trezit și mai obosit, am stat în pat până pe la 3, am mai citit una alta, am mai răspuns la niște mailuri și acum trebuie să fug un pic până la Predeal cu niște treabă. Mă uit în urmă și pare că n-am făcut nimic și nici nu s-a întâmplat nimic ieri și azi care să creeze starea asta de oboseală.

Singura concluzie pe care o am, și am mai avut-o în trecut, e că e oboseala de după săptămâna trecută, când am muncit de mi-au ieșit ochii din cap (pe bani, nu mă plâng). Duminică am ars-o pe relaxare, luni a fost o zi normală.

Mai pățesc asta când conduc mult (gen, 5-6-900km). Pe moment sunt OK, dar după 2-3 zile trebuie să dorm mult, că altfel pic din picioare.

obosit

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

66 comentarii

  1. Exista vorba aia „te ajunge oboseala”. Ei bine, e desprinsa din realitate..

    Daca nu te odihnesti dupa un „turneu”, corpul isi va cere odihna mai tarziu si mai scump.

    00
  2. Si eu am exact aceasi problema de cand am imbatranit :(

    00
    • Oh da, un 40+ si…
      Faza asta noapte: citeam. Am simtit ca vine somnul, mi-am luat ochelarii de la ochi sa-i pun in cutie. M-am trezit dupa vreo 2h si am realizat ca i-am pus in cutie, dar nu am inchis cutia! Si Kindle se inchisese singur!
      Adica picat intr-o secunda!

      00
    • Bine macar ca nu ai uitat sa inchizi ochii!

      00
  3. Cica sunt unii in downtown care iau oboseala laser nu alta!

    00
  4. Se intampla, din pacate din ce in ce mai des, odata cu inaintarea in varsta. Am termen de compratie la prima mana, acum 10 ani nu simteam o delegatie (in tara sau strainatate) asa cum simt acum. Si ideea e ca si “recuperarea” dureaza mai mult. Dar banuiesc ca este ceva normal, tot ce putem face este sa gasim timp sa ne odihnim si sa revenim la “forma de lucru”.

    00
  5. Cred că e tranziția între anotimpuri, în general prin Octombrie am cam o săptămână când sunt rupt (da, știu, suntem în Noiembrie, dar știți ce vreme am avut). Celebrele astenii de toamnă/primăvară/marți/everyfkingday.

    00
  6. Eu zic ca ai intrat in depresie.

    00
    • Eu zic ca nu stii ce inseamna depresia si ca amesteci mere cu pere.
      Si nu-ti doresc vreodata sa stii ce inseamna boala aia parsiva care nu are leac (cel putin nu cu medicina zilelor noastre).

      00
  7. Da, pățim, se cheamă ”viață de adult” sindromul ăsta :D
    Mi se întâmplă toamna tot timpul să am o oboseală cronică și să mă trezesc mai obosită decât atunci când m-am pus la somn. Din cauza vremii, a faptului că se întunecă repede, monotonie, insuficiență de vitamina D conform analizelor recente. Sunt și mai iritată și mă enervez din orice. Nu, nu e din lipsă de sex.
    Dacă stau o seara târziu la un serial sau, în cazuri foarte rare, pierd o noapte în club, am nevoie de aproape o săptămână ca să îmi revin și să ies din starea de oboseală.

    00
  8. @zoso avea bunicu’ o vorbă: „când nu te mai faci mare, îmbătrânești”.

    00
  9. De oboseală mă plângeam și eu colegului de serviciu care se afla in dreapta mea în mașină, când un viteaz a forțat intrarea pe banda a doua pe care circulam. A frânat brusc, pentru că în fața era o mașină staționată, a intrat în partea dreaptă a mașinii mele și a ciocnit și autovehiculul oprit. După care mi-a trecut oboseala. 🤪

    00
  10. Poti sa ai carente de minerale, fier sau magneziu de exemplu. Ia un multi vitamin/minerale dar ceva mai de calitate.

    00
    • De ce ati dat downvote omului? Eu toata viata m-am confruntat cu probleme de echilibru.Gen simteam ca nu sunt asa sigur pe mine cand ma urcam pe o scara ,de exemplu. Am crezut ca asa sunt eu mai „descentrat” pana am povestit medicului de familie care a zis ca e posibil sa am lipsa de vitamina B12. Am facut analiza si rezultatele ok ar fi fost intre 300 si 800,aveam 140. Am facut o luna injectii cu B12 si acum stau cu ochii inchisi intr-un picior pe scara. Lipsa de vitamine/minerale poate fi confundata usor cu boli mai grave.

      00
    • hm, habar n-aveam. nici echilibrul meu nu-i grozav. cu proxima ocazie voi discuta cu medicul pt niște analize. merci.

      00
    • B12 ăsta, nu e și în bere? Întreb pentru niște amici…

      00
    • Mancam in general cam aceleasi chestii si putini mancam diversificat cum e ideal. Vitaminele si mineralele nu sunt doar pt mosi mai ales daca faci miscare si transpiri. Ce e iarasi util este si un Liv 52 sau altceva cu silimarina daca te mai scapi la o bere, vin, etc., ajuta ficatul.

      00
    • Dar dupa niste beri nu mai stai intr-un picior pe scara! :D

      00
  11. Bine ai venit in clubul 40+.

    00
  12. scurt: da.
    mi se întâmplă și dacă nu muncesc efectiv dar am o scurtă perioadă mult mai stresantă/tracasantă/obositoare dpdv nervos pt diverse. după 2 zile de agitat ca pepsi, am o zi de zăcut.

    00
  13. … corpul omenesc e foarte tricky cand vine vorba de energie. De exemplu, chiar daca pare SF, puteti cauta studii despre asta… poti dormi in avans, gen stii ca ai o saptamana grea de tot, care se lasa cu nopti nedormite, poti pur si simplu sa dormi 2-3 zile inainte cate 12 ore pe zi si poti compensa in avans. Stiu ca e SF, am zis mai sus… dar aparent functioneaza. Probabil te-a mentinut corpul pe linia de plutire 2 zile duminica si luni, iar pe marti s-a descarcat bateria de tot… =)) important e sa nu te simti asa 2-3 zile la rand, ca atunci pot fi probleme de natura medicala deja.

    00
  14. Pot fi multe.

    O cauza obisnuita si rar bagata in seama tine de diverse tulburari hormonale (de la fainoase, uleiuri vegetale, plastic, ochii tinuti in diverse display-uri etc.)

    In categoria tulburari hormonale introduc si deficitul de vitamina D (care de fapt e un hormon, nu o vitamina). Imi dau seama ca iesi din casa, dar teoretic ai nevoie cam de jumatate de ora de soare zilnic (nu trebuie neaparat soarele pe cer).

    Somnul de urmarit. Te trezesti zilnic cam la aceeasi ora? Semn pentru o problema este trezirea la ore diferite (variatii de la 30 minute in sus).

    Daca vrei sa faci un efort fizic cu mare impact asupra sanatatii tale raportat la timpul consumat, iti recomand sa lucrezi cu “greutati libere”. Ai nevoie de un antrenor personal care sa te invete cum sa executi exercitiile corect in prima faza, apoi te descurci singur.

    In fine, pot fi si chestiuni “exotice”, gen alinierea maxilarului. Desi simptomul obisnuit pentru asa ceva sunt anumite dureri de spate, efectul poate fi mult mai amplu si cu implicatii inclusiv in zone precum ceea ce ai mentionat tu.

    00
  15. Dap. 40+, asta e. Chiar ma gandeam zilele trecute (dupa niste nopti albe) ca nu tin minte ca pana in 30 de ani sa ma fi recuperat atat de greu dupa nopti pierdute, asa cum o fac acum. Practic si acum, la 40 de ani, nu am o problema sa pierd doua-trei nopti la rand, adica ma tin curelele, insa recuperarea de dupa…e jale. La 20 de ani bagam un somn de 12 ore si ma trezeam fresh. Acum bag un somn de 12 ore, ma trezesc obosit, mai fac una alta, mai bag 12ore, ma trezesc cu dureri de cap, mai marai la cine e pe langa mine, pe urma pe urma inca un somn si cam dupa a treia noapte cu ore mai multe de somn incep sa ma recuperez.

    00
  16. Omul muncește.
    După ce muncește, obosește.
    Când obosește, se calmează, doarme & mănâncă liniștit.

    Sigur nu te stresezi mult, ba să-ți fi făcut și-o exigență care nu-și are noima (față de tine, adică)?
    Bine, bine, nu dai la sapă sau cari fiare, dar chiar și așa, de ce să nu obosești?

    Dacă aprobi o recomandare de la un neaoș (nu-s neaoș, vorba vine), propun să repeți asta și a doua zi. Nu că e vreun semn rău, da’ nu strică o „mini pauză” (dacă tot avem „mini vacanțe”, „mini weekend” și alte minimicuri). Poate asta-i reacția organismului, metabolismului, că deja începe să se simtă iarna (anotimpul cu mișcprile planetare, poziția lunii ș.a. :) )

    00
  17. Zicea tata: Fiule, după 40 de ani dacă te trezești dimineața și nu te doare nimic, înseamnă că ești mort. :)

    00
  18. la mine si febra musculara se intaleaza dupa 24 ore, normal ca te loveste oboseala cand a disparut adrenalina, iar asta se intampla la orice varsta, doar ca n-ati constientizat voi pana nu v-a speriat 40-ul

    00
  19. Mâncare proastă/nesanatoasa + lipsa de miscare serioasa. Sa-ti misti fundul cu masina nu e miscare si risti sa ajungi ca aia din wall-e

    00
    • + hibernare (fa o vizita la tropice sa vezi cum iti dispare somnul)
      + de unde obsesia asta cu productivitate = multe ore
      + drharang pe TikTok

      00
  20. Azi a fost o zi deampixu. Si eu pe la pranz am fost muci. Am dormit 40 de minute ca imi picau ochii in gura si nu mai puteam sa invat.

    Poate sa fie si oboseala cumulata dar pot sa fie alti factori favorizanti.

    00
  21. Si eu la fel… de cand am vazut ca VeVe nu are șanse

    00
  22. Vorba aia, scoala de te culca!

    00
  23. Te-ai uitat cumva la una din dezbateri ? Poate fi si asta o cauza…

    00
  24. In ultimul timp mă culc pe la 22.30-23 și mă scol singur pe la 1.45 – 2 și nu mai adorm. Shit… De trei ori în două săptămâni și sunt rupt de oboseală.

    00
  25. Am 42 de ani si tocmai am aflat de la doctor ca surzesc. Beat that.

    00
    • I’ll see your deafness and raise you herniated disk.

      00
    • I will let you win, cause I know that pain ;)

      00
    • „All in” my brothers in pain?

      00
    • E doar la o ureche?
      Eu de la 5 ani cu aud cu urechea stanga.
      Apropo de oboseala dar si de sananate…
      Marti dimineata m-am trezit la 4. La 5 ma astepta masina sa ma duca la aeroport. La 9.30 eram la unul din sediile firmei pentru care lucrez cu urechea buna infundata de la avion. Auzeam ca in butoi. Tinut training de 2 ore la 50 de oameni, in timp ce capul imi plesnea de durere si oboseala, 80 % fara auz. Plecat la masa cu ceva sefuti de pe acolo. Inceput bauta de la 14.00 pan la 10 seara. Ajuns la hotel praf si pulbere. A doua zi trezit de la 7, masina, avion, venit la biroul din Bucuresti. 17.00 azi, luat copil de la gradi, gatit, spalat vase, rufe. 20.00 culcat copilul si apoi facut rapoarte.
      Acum e 12 si ceva noaptea, stau pe balcon la o bere si nu am somn.
      Maine o sa fiu praf.

      00
    • Eu sunt doar in stadiul ala misto, cand te duci sa-ti scoata dopurile si iti zice ca nu are ce scoate, iar cand ii zici ca tu nu auzi bine de cativa ani, se face verde si-ti povesteste de tomografe si aparate auditive and shit…

      00
  26. E simplu, îi zic ăia prin afară „burnout”.

    00
  27. articolul ăsta a fost scris, de fapt, ca să se laude că a rupt săptămâna trecută cu black friday.

    00
  28. Herniated disk… that’s so last decade! Unii m-am operat de asa ceva acum 5 ani :) dar dorm mai naspa acum, si nu e de la hernieited disk, e de la data din buletin

    00
  29. Si eu am fost obosit dupa ce a ajuns comanda de la finestore.

    00
  30. Pățesc cam des pt. comfortul meu.
    Muncesc de rup toată săptămâna iar sâmbătă mă trezesc la 12 după-amiază după o săptămână de trezit la 6 și culcat pe la 12 noaptea.
    Duminica e zi de făcut treburi prin casă, sâmbătă e zi de recuperare.

    00
  31. Urmează o răceală, bagă echinaceea.

    00
  32. efectul 5g!!! asa o sa fim toti in curand cand ne radiaza toatal!!!

    00
  33. E un cumul de factori:
    – inaintarea in varsta. Metabolismul se modifica fara sa ne intrebe si pe noi, buclele de reglaj se maresc ca durata dupa 40. Definitiv si irevocabil.
    – schimbarea de anotimp in epoca incalzirii globale. Daca acum 20 de ani inca aveam 4 anotimpuri, acum avem doua cu perioade de tranzitie intre ele in care nu stii ce anotimp e. Octombrie a fost o luna foarte calda, practic un septembrie v2, cu peste 20C zilnic. Organismul a inceput trecerea la anotimpul rece, metabolismul a inceput procesul, apoi hop, cald ca vara. De la geaca de toamna am trecut iar la tricou. Apoi variatiile de temperatura zilnice, frig noaptea si dimineata, cald ca in iunie la prinz, frig seara.
    – munca in salturi, cu perioade de incarcare si perioade putin incarcate. Aici e afectat creierul. Dupa ce am terminat niste chestii prin august, va spun ca nici acum nu ma pot aduna sa ma apuc de treaba. Tot trag de maruntisuri, procrastinez la greu, mai e nitel si vine Craciunul, dar nu am facut nimic serios din august. Pauza de concediu mi-a deconectat de tot creierul de la treaba. In octombrie am facut si o vizita in state, 10 fuse orare m-au rupt, acu 10 ani nu aveam probleme, in 3 zile eram fresh, acuma mi-a trebuit o saptamana sa ajung pe Pacific time. Revenirea la ora Romaniei a fost OK, dar tot mai lenta decat altadata.

    00
  34. Este careva care bea un 3+ kile de apă pe zi și tot se simte epuizat?

    00
  35. Chiar azi dimineata. Ne-am trezit la 7:15 in loc de 6 si ceva. Drept urmare ratat prima ora de scoala, cafeaua pe drum, mic dejun lipsa. Ce sa zic, o dimineata de vis.
    Traiasca tramaviul 10 ca merge decent.

    00
  36. Tocmai mi-am dat seama ca majoritatea de pe aici are in jur de 40 ani :)…Oh wait, #metoo…

    00
  37. Oameni buni, dar nu are încă 40 de ani! 🙄

  38. Batranetea, Vali. Si eu incep sa simt oboseala mult mai repede. Si anii trec…

    00
  39. incearca sa iei vitamina D3 vreo 2-3 luni mai ales in perioada asta, mai ales daca vara ai stat mai mult in casa (poti sa iti faci si niste analize anuale). multi parca au intinerit dupa un tratament cu vitamina D3

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube