Ahaaaa, deci ma mintiti?

Când planetele se aliniaza si ti se intâmpla lucruri misto, universul incepe sa sufle invers, doar ca sa-ti aminteasca cine e seful. Asa ca, dupa vacanta minunata, timpul binecuvântat cum zicea cineva in comentarii, peisajele cu vibe, m-am intors in Franta cu niste chestii românesti de cea mai buna calitate: hm, chiar vreti sa stiti? Am avut o raceala din aia cu chestii verzi care ies din gura si din nas. Asa ca, acasa, netflix si pizza pâna explodeaza ficatul.

Dar, pentru ca nici universul nu trebuie lasat sa faca chiar ce vrea el, un foarte bun prieten mi-a facut o surpriza, trimitându-mi o carte prin Amazon. Din ea am aflat ca ma mintiti când imi spuneti ca nu ma iubiti!

Everybody Lies: Big Data, New Data and what the Internet reveals about who we really are – de Seth Stephens-Davidowitz.

Desi aveam alte doua-trei carti incepute, foarte interesante, una despre comportamentul uman individual si in grup, care ofera cumva si o explicatie la comentariile pe care unii le lasa pe aici si aiurea, ei bine, le-am abandonat (si netflixul si pizza) si mi-am injectat cartea asta.

Spicuiesc doar:

Cautarile Google arata ca oamenii fac mult mai putin sex decât le place sa se laude pe Internet (inclusiv in studii de piata serioase). In schimb, consuma mai mult porno decât au curajul sa recunoasca. Toti oamenii mint pe Internet (si nu numai) si nu numai despre chestiile sexuale. Dar ca sa incheiem repede cu ele, barbatii sunt exagerat de nesiguri pe ei cu privire la marime, iar femeile sunt exagerat de anxioase cu privire la mirosul sexului lor.

De asemenea, – si asta nu e chiar o noutate – pozele cu familiile/viata perfecte de pe Facebook/Instagram ascund o realitate trista in foarte multe cazuri. Nu toate, dar foarte multe.

In America – si prin extensie, in general in lume – sunt mult mai multi rasisti decât au curajul sa recunoasca. Stiti, aia cu „nu sunt rasist, dar…” sau „am prieteni negri, arabi, galbeni, dar…”. As spune, prin extensie, ca aici, pe blog, sunt mult mai multi rasisti decât vedem prin comentarii. Iar acei rasisti „moderati” din comentarii nu sunt chiar atât de moderati. O alta informatie interesanta, oamenii nu devin (mai) rasisti/xenofobi in perioade de recesiune economica. Ei sunt, pur si simplu. La fel si cei care cauta glume cu negri, evrei, homosexuali, dar care spun ca sunt doar glume…

Studiile de piata au o problema mare: nu exista nici un motiv serios pentru persoana sondata sa spuna adevarul. E adevarat, nu exista nici un motiv serios sa minta, dar atunci ce incredere sa avem in ele, in sondaje? Pe de alta parte, in sondajele fata-n fata sau prin telefon, oamenii vor sa dea o impresie buna despre ei, indiferent cine e sondorul. Asa ca au tendinta sa minta, ca cel sondorul sa aiba o impresie buna despre ei. La fel se intâmpla in comentarii pe bloguri. Unii ataca pe altii sau pe autor, doar ca sa primeasca aprecieri (mânute verzi), sa fie mângâiati pe crestet de ceilalti.

Alte chestii interesante: daca esti idiot, nu conteaza foarte mult scoala/facultatea unde studiezi. Daca esti cât de cât aplecat catre studiu, daca esti curios, daca ai gene bune (= parinti care sa te impinga spre curiozitate), iar, nu conteaza foarte mult scoala/facultatea unde studiezi; daca esti dintr-o familie saraca, ai mai putine sanse sa ajungi in NBA. Jucatorii negri din NBA care provin din zone si familii sarace sunt o minoritate. Nu cresti inalt daca nu ai haleala buna. Pentru inceput. Iar daca vii din Bronx-uri, ai mari sanse sa nu te adaptezi unei echipe sau constrângerilor pe care le presupune sportul de performanta.

Un nene, Jeff Seder, a studiat empiric caii de curse. La modul ca voia sa faca corelatii intre diverse chestii ale cailor si performantele acestora. Se duce chiar sa masoare cantitatea de rahat a acestora ca sa vada daca e vreo legatura. Dupa vreo douazeci de ani – inainte de epoca Internetului – a gasit ca dimensiunea ventriculului stâng „vorbeste” mai mult decât pedigree-ul. Un ventricul stâng mare = performanta. Cu ocazia asta am fost surprins placut sa aflu ca din 10.000 de cai de curse vânduti anual in USA, o treime refuza sa alerge. Pur si simplu, isi dau seama ca nu au chef sa alerge la ordinele unui jockey sau a unui bici.

Mai am, dar vreau sa ma uit la Abstract, ceea ce va doresc si voua (daca aveti Netflix). E un documentar despre influenta design-ului in lume. Thanks, Clau!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

32 comentarii

  1. Ce vrea sa spună poetul?

    00
    • Eh, cred că a luat prea multe aspirine şi paracetamoale şi acum aiurează. A citit într-o carte ceva şi acum crede că de fapt îl iubeşte lumea şi că cei care-l atacă o fac de fapt din dragoste…plm. Băi @Clau, unui om bolnav de muci verzi şi care e pe pastile îi trimiţi o carte de colorat, ceva uşor. Uite ce ai făcut :))

      00
    • Vrea sa spuna ca e o carte misto de tot si merita sa fie citita. Si ca e absolut amuzant cate cautari sunt cu ‘nigger jokes’, in special in apropierea unor evenimente care au legatura cu oameni de culoare (vreun atac, Obama candidand la presedintie etc.), desi teoretic in SUA lumea da ochii peste cap daca nu zici afro-american sau cum mama lor mai e politically correct.

      Cautarile pe teme sexuale is iar interesante, la fel ca si descoperirea lui Jeff Seder ca pedigreeul nu e neaparat important, daca un cal are inima bine dezvoltata (ventriculul stang).

      Lasand atacurile la bolnavul nostru, cartea e misto de tot, merita atentia.

    • Poetu’ nu știe ce vrea să spună.

      00
  2. Cred ca vrea sa faca o impresie buna

    00
  3. Baieti, stati pe aproape, veti primi mânutele verzi. Le meritati. Comentariile voastre sunt bune, vor primi aprecierea pe care o cautati :-)

  4. Ergo manutele verzi fac bine la mucii de culoare similara

    00
  5. De ce la majoritatea articolelor e pusa poza unei pasari cantatoare in liberate? Te identifici cu ea sau esti intr-o cusca din care vrei sa scapi?

    00
    • Care e tariful per sedinta?

    • Serios acuma, 6 din ultimele 10 articole de la #fluture sunt cu pasari mici si colorate in libertate. Ii fi tu ornitoring sau cum ii spune la ala de se uita la pasarici, dar e prea mult.
      Ma gandesc ca erai mic si in timp ce erai tinut in casa ca sa studiezi te uitai pe geam la pitzigoiul care avea obiceiul sa-ti cantea geam sau d’astea si-ti doareai sa fii ca ei. Chiar iti inchipuiai cum ar fi fost sa te fi nascut liber ca pasarea.
      PS: 14.99 lei te costa pana acum.

      00
    • Prea ieftin, nu esti credibil.

    • pot să intervin?
      acum muuuuulte articole Fluture a avut niște articole despre cum construia hrănitoare pt păsări mici și cum le poza și-și punea probleme dacă blițul le afectează ochii sau nu.
      omul are o pasiunea pt pozat păsări mici, de ce nu și-ar ilustra articolele cu propriile fotografii?!
      eu vreau o copie a celei mai mișto fotografii cu păsări pe care ai făcut-o anul ăsta (după aprecierea ta). :)

      00
  6. Deci nu suntem labagii, suntem consumatori de porn…

    00
  7. Legat de accesul la școli bune, las ceva pentru părinți, ca să numai străbată jumătate de oraș în fiecare dimineața, cu mașina, ca să ajungă la ”școala aia bună„:

    https://www.nber.org/chapters/c0586.pdf

    00
    • Este suficient să te uiți la rezultatele la evaluarea națională ca sa iti dai seama ca articolul ala sin State nu se aplica in Romania.

      00
    • Nu cred că ai înțeles ideea. În momentul de față oamenii se îngrămădesc către un anumit grup de școli, pe care ei îl consideră ca fiind ”școlile bune”. Studiul arată că nu prea contează școala, cât contează dorința de a învăța a copilului respectiv. Sigur, dacă îl înscrii la o școală unde profesorilor le este frică să vină la oră, ca să nu fie batjocoriți de elevi sau chiar bătuți la oră, atunci nu prea mai contează tipul de elev. Dacă te uiți pe rezultatele evaluării naționale, vei vedea că nu predomină o anumită școală, ci este o distribuție destul de uniformă, printre cei cu note peste 9, să zicem. Asta în condițiile în care ăia de lângă școala X, străbat orașul pentru a duce copilul la școala Y și viceversa.

      http://evaluare.edu.ro/2019/rezultate/B/

      00
  8. Eu am devenit rasist după ce am cunoscut suedeji. Inainte de a avea contact cu ei chiar eram convins de sloganuri de prin afișe cu ”avem același sânge” și bla bla bla. Când la servici am avut clienți de rasa pomenită mi s-a pus pata, chiar nu cred că e vorba doar de educație. Din ce zici tu ințeleg că de fapt eu m-am născut rasist și era nevoie doar de un trigger. Pe de altă parte după călătoria din India am rămas profund impresionat, poate totusi chiar e vorba de educație.

    00
  9. ca suferind de excreții de aproximativ aceeași culoare și pe aproximativ aceleași găuri, îți doresc sănătate.
    eu îmi închipuiam că sunt cam la fel on-line și off-line. am fost informată că nu, asemănătoare da, dar nu chiar la fel. :)
    dar mi s-a confirmat totuși că sunt cam la fel pe toți interneții.

    00
  10. Chestiilor ălora verzi din nas și gât le mai zice popular și meduze ….

    00
  11. Am citit reviewurile de 1 stea de pe amazon/goodreads si cam toata lumea zice ca ii o mizerie de carte plina de political bias. Ai incercat sa citesti reviewurile negative si sa vezi daca au dreptate?

    Eu cred ca partea cu rasismul e o mizerie neadevarata si suna foarte mult cu ce ar zice un liberal din america. Inainte sa intrebi, nu, de Halloween nu am avut un costum alb cu sapca cu varf ascutit si nici costum negru cu banderola rosie pe mana.

    00
    • Sunt cateva chestii in carte cu care nu sunt de acord, cred ca autorul a tras concluzii pripite.

      Intamplarea face sa citesc o alta carte, scrisa de francezi de data asta, care explica cu date clare cum extremistii, negationistii, antisemitii, suprematisti etc sunt extraordinar de bine organizati pe forumuri, pe comentariile site-urilor de stiri, peste tot unde e nevoie sa-si verse veninul/ideologia, atacând, chiar politicos, textele care ii incrimineaza…

    • De curiozitate am intrat si pe amazon.com si pe amazon.fr si sunt sute de comentarii, media fiind peste 4,5/5… Daca tu vrei sa le cauti pe alea cu minus ai tot dreptul, desi nu-mi dau seama de ce ai face asta…

    • Citesc revieurile cu 1 stea pentru ca deobicei alea spun adevarul. Mi se pare ca oamenii is foarte usor de impresionat si dau 5 stele prea usor si atunci acele 5 stele nu prea au valoare pt mine. Sunt sigur ca multi care au dat 5 stele au dat pentru ca is liberali si cartea se aliniaza cu ideologia lor. Evident inteleg ca is care dau 1 stea pentru ca is concurenta sau pentru ca nu se aliniaza ideologic cu mesaju cartii, dar si asa prefer reviewurile de 1 stea.

      00
    • Spune mai multe despre „adevăr” că preferi cele 2-5% review-uri negative dar hei, ce e adevărul?

      00
    • DFB. Procentu de reviewuri nu are legatura cu cat de adevarate sunt.

      00
  12. Comunistule frantzuzit,nici cind iti curg mucii nu te poti abtine sa bati cimpii?

    00
    • Baiatul asta, antonioro, nu comenteaza nici un alt post de aici. Vine din cand cand si ma face pe mine comunist. Se confirma aia cu pornul, vine sa comenteze doar când i se termina banda…

  13. Nu stiu ce sa zic. Rasismul in primul rand e o constructie sociala, nu te poti efectiv naste rasist. Esti crescut intr-unul din cauza potentialilor factorilor externi, ca de exemplu: Biblia si Biserica, nivelul de expunere la diferite rase cand esti mic, educatia (ce ti se spune cand esti mic de oamenii aia ce crezi ca stiu totul), dorinta de integrare (e acelasi motiv pentru care omul minte in sondaje) si experienta (creierul e bun la tipare, de asta uram suedejii).

    Nu vad cum e posibil ca o „creatura” ce se naste fara a intelege concepte ca si culoare, natie, etc. poate fi rasista. Asta e genul de acuza fara sens ce a ajuns sa provoace ucideri in masa.

    Apoi educatia si inclinatia copilului. Nu spun nicidecum ca aici nu conteaza genetica dar ca mediul social si educational e irelevant e iarasi o porcarie. Probabil (sper eu) ca era vorba de cazuri extreme/exceptii (caz in care nu se prezinta nici o noutate). Istoria monarhiilor cred ca prezinta un studiu de caz suficient de puternic ca sa realizam ca „genetica” are limitele ei.

    Nu zic ca nu a meritat cartea citita. Pare genul de carte usoara ce merita citita la o febra grea dar in rest, in ordinea prezentata de tine, pleaca de la afirmatii ce cititorul deja le stie ca fiind adevarate (chestiile cu internetul si minciunile online) si se foloseste de increderea aia castigata pentru a spune mai departe o gramada de tampenii.

    Parerea mea.

    00
  14. Cosmin, nu am înțeles din comentariul tău un lucru: ai citit sau nu ai citit cartea? Fiindca spui ca nu merita citita și ca conține o grămadă de tâmpenii, dar puțin înainte zici ca „pare genul de carte”..
    De ce spun asta: nu mi se pare corect sa faci o critica asupra unei cărți doar din ce îți spune cineva pe internet.
    Cel mult poți spune „da, este interesant ce zici aici despre acea carte e ok, poate o citesc și eu” sau ” nu mi se pare ok, nu mi se pare adevărat ce zici ca scrie acolo, nu am motive suficiente sa o citesc”.

    Parerea mea :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.