Ăia care aruncă cu copii în tine

Dacă ați văzut vreodată o razie a poliției prin comunitățile de suedeji, ați prins și momentul ăla când suedejii aruncă cu copilul în poliție și dup-aia urlă „ce dai dom’le în copil, n-ai suflet, huooooo, criminalule”. Ei, gestul ăsta e un gest foarte neplăcut din punct de vedere al civilizației umane și nu prea vorbesc despre el intelectualii suedeji, nici măcar ăia de la noi din țară, Valeriu Nicolae sau Gelu Duminică, și nu prea poți să discuți asta că ești considerat rasist.

Gestul, în sine, rămâne, indiferent de conotațiile sale legate de rasă. Nu doar suedejii aruncă cu copilul în față când e de bătaie, mai nou o fac și ecologiștii. Da, dar de ce e totuși gestul urât, că nu explică nimeni.

Păi, fii atent fază, istoria ne dovedește că civilizațiile care au reușit în viață sunt alea care au înțeles foarte bine conceptul „salvați femeile și copiii mai întâi”. Spartanii au fost mișto ca mit, niște cretini din punct de vedere practic, de-aia s-a ales praful de ei, că aruncau copiii stricați la gunoi. Marea civilizație chineză a fost călcată în picioare de câțiva pistruiați fără dinți în gură dintr-o insulă ploiasă din Vest, că la chinezi multă vreme s-a mers pe ideea, dacă e femeie putem s-o aruncăm la gunoi, că bărbații sunt cei care contează. Aparent femeile și copiii e un concept valabil, de-aia trei sferturi din Asia e încă în sclavie la omul alb.

Ideea cu sacrificatul copilului e una adânc înfiptă în psihicul nostru, cred că Avraam a fost primul care s-a gândit la asta. Dacă ești un părinte cât de cât atent, știi că la un moment dat i-ai da un pumn în cap copilului, că e prost, și enervant, și sâcâitor. Dacă nu te-ai gândit la asta înseamnă că nu ești om sau nu ești deloc atent la mini-omul de lângă tine. Dar n-o faci, că ești un uman evoluat și înțelege că copilul nu este prost așa aiurea, e o etapă a vieții. Și tu ai fost prost și enervant când erai mic și tot așa. Până și Avraaam, care era un pâgân mitic dintr-o carte plină de crime și dezastre s-a abținut: „Bine, hai, nu-l ucid pe ăsta, mai bine tai un berbec și-mi tai pwla decât să sacrific un copil”. Atenție, pornim de la premiza că Dumnezeu&îngeri nu există și ăla avea discuțiile alea în capul lui în timp ce stătea cu cuțitul în mână. Și legenda spune că Avraam s-a dus și s-a tăiat la pwlă pe el, pe toate neamurile lui și chiar și pe slujitori, atât de importantă a fost informația asta.

No, și ideea asta a contribuit un pic la civilizarea noastră, la evoluția de la niște maimuțe violente și sângeroase la niște oameni care ne putem înjura decent de pe scaun, cu o tastatură, dintr-o încăpere unde-s vreo 23 de grade, numai bine. Din poziția asta puteam admira și natura, uite bă cât de mișto e, cât de majestică și superbă. Ce bine că strămoșii mei maimuțe au pus mâna pe silex, au domesticit focul și au exterminat cam toate pericolele din natură ca să-mi pot permite eu acum să discut despre chestii majore, cum ar fi schimbarea paradigmei energetice astfel încât să ne fie un pic mai bine.

Iar copiii? A, păi să revenim la ei. Exista în perioada pre-ev mediu, poate domnul Papahagi, medievist de renume local, face o pauză de la frecat menta pe Facebook și detaliază, deci exista în perioada aia o chestie numită „cultul inocenților”. În principiu se presupunea că, pentru că sunt puri și naivi, copiii ar putea salva părinții de păcate. Da, nimic nu-i nou pe planetă, ce să faci? Vedeți reprezentări de-alea peste tot, îngerașii și heruvimii erau copii în puța goală, e plin de icoane cu Iisus copil, care era cumva mai mișto decât Iisus adult, cam toate sunt din perioada aia. Ideea asta a dus la ceea ce s-a numit „Cruciada copiilor”, în care copiii s-au mobilizat să se ducă la musulmani să-i convingă să nu mai fie așa de nașpa, eventual să treacă la creștinism. În acele vremuri ăla era subiectul presant. Și, no, au făcut ăia o cruciadă de-au ajuns să fie vânduți ca sclavi, pentru că, totuși, copii și proști.

Și nici măcar nu contează foarte mult acuratețea istorică a acestei povești, contează mitul și legenda, cum ar spune gheiul de Hararri dacă ar și înțelege ceva din istorie în afară de oprimarea claselor. Iar faza asta cu „cruciada copiilor” a generat în întreaga lume civilizată, și prin asta înțelegem Europa, nu ratații ceilalți, principiile alea care stau la baza faptului că un copil nu poate vota, nu e responsabil penal până la o anumită vârstă și, în general, nu poate fi șeful unei mulțimi mari de oameni că aia e o responsabilitate complexă și s-ar putea să fie prost. De-aia nu poți să fii șef de țară în trei sferturi din țările civilizate decât mult după 18 ani. E o formă de protecție reciprocă, protejezi și minorul de consecințețe faptelor sale, și adultul de năzdrăvăniile lu’ ăla micu’.

Și toți știm astea, indiferent dacă în formă conștientă sau nu, cu excepția medievalilor care continuă să se închine la inocența copiilor, sau a primitivilor care aruncă cu copilul în mulțime. De-aia e enervată lumea de Greta Thunberg, nu de ce spun clickbeitarii de eco-ziariști. Că în timp ce ei țipă, aia plânge, adulții chiar și-au văzut de treabă și acum energia regenerabilă e mai profitabilă decât aia pe cărbuni, iar la nivel local România e genul ăla de țară care câteodată e chiar lider la energie eoliană pe Europa. Zi-i asta medievalului care se închină la minori tura viitoare când te cerți cu el pe Facebook. I-am salvat viitorul fetei ăleia, bă, n-am aruncat-o de pe stâncă sau în război ca neamurile ei suedeje.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

76 comentarii

  1. Yuval Harari, dupa doua luni de Vaslui ^^ this post.

    00
  2. Totul bine, numai ca cetatenii despre care se face vorbire sunt indieni, nu suedezi

    00
  3. “ (..)prin asta înțelegem Europa, nu ratații ceilalți, principiile alea care stau la baza faptului că un copil nu poate vota, nu e responsabil penal până la o anumită vârstă și(…)”

    Dar poate omori oameni dupa ce se înrolează în armata de la 16 ani in sus

    “ iar la nivel local România e genul ăla de țară care câteodată e chiar lider la energie eoliană pe Europa”

    Poate ar trebuii sa te uiți peste numerele privind poluarea din aer in Romania. Sau acum ca e toamna si se poate respira am uitat ca nu putem respira vara?

    Doar zic sa și eu să fiu un Ghiță contra miedeval ca am avut de la cine învăța

    00
    • Erau ăia, Trey Parker și Matt Stone luați într-un interviu despre „Book of Mormon”. O doamnă super-implicată încearcă să le arunce genul ăsta de cartof fierbinte în brațe. „Da, mișto spectacolul, dar știi că mormonii nu considerau că negrii sunt oameni, abia prin 1970 s-au răzgândit?”. Și Trey, sau Matt, nu mai știu care, răspunde „da, dar nu te bucuri că s-au răzgândit, totuși?”

      Așa și cu poluarea din aer, da, dar pe vremuri aveam Copșa Mică unde se producea direct poluare. Acum avem ceva mai redusă treaba și multe eoliene, nu te bucuri că am ajuns aici, totuși?

    • Vara nu se poate respira pentru ca e cu frumos , cu flori , cu soare , cu mare . Starea aceasta de bine te impinge spre dorinte sexuale . Vara se suge mult puncte , puncte pula , d aia nu se poate respira . Aia era problema la noi , poluarea din aerul respirat . D aia nu se traieste bine in tara asta …

      00
    • păi poate omorâ de la 16 ani în sus, că se poate înrola, dar la vârsta aia doar face ce spun alții, la 16 ani nu e în fruntea armatei, șeful care dă ordinele când, cine, cum, pe cine să omoare.
      e o mică diferență între funcția de conducere (șefu’ de țară, cum zice Eftimie) și funcția de execuție (înrolatul la 16 ani).

      plus că am evoluat, îi/ne înrolăm (în armată sau în câmpul muncii) la 16 ani, nu la 7-8-10-12 ani cum s-a procedat și/sau încă se mai procedează pe ici pe colo prin lume.

      00
    • La 16 ani nu e general și nu poate da ordine.

      00
  4. Bag pl, Eftimie merita o bere rece ca prea le zice bine:))

    00
  5. Eftimie, dar de ce ti-ai dori asta ?

    00
  6. Pentru că dacă ai impresia că trăiești mult ești mai relaxat, și vreau ca suedezul de lângă mine să fie la fel de relaxat ca mine.

  7. NOU
    #19

    Intre timp, la noi:

    “Duamna Firea, faceti ceva cu poluarea biologica cauzata de ambrozie!!! Mi-ati furat copilaria, nu vad bine, nu mai pot respira! Cum indrazniti sa difuzati clipuri la TV despre cat va pasa de oameni? CUM INDRAZNITI? Suntem in plina perioada de extinctie in masa a mucoaselor nazale si rauri de lacrimi curg din ochi, care sunt pe voi!” , a spus Georgeta Tunaru, cu un munte de servetele alaturi.

    00
    • Asta îi din folclorul po-pula-r românesc.Nu ne interesează în curtea cui este responsabilitatea așa că urlăm la guvern/președinte.
      Ce, trebuie să mai și gîndim?!
      Metehne comuniste/socialiste.

      00
  8. Hai ca ma incumet eu sa distrug putin glume:

    Chestia cu putocii ce plang pentru X si Y chestie e destul de interesanta si/sau periculoasa pentru ca ei vin dintr-un mediu in care majoritatea noutatilor sunt luate ca fiind de-a gata… ei nu stau sa se gandeasca la bani, masini, apa de la robinet, cum se produce smartphone-ul ca pentru ei astea sunt lucruri atat de omniprezente incat puteau exista dintotdeauna.. ei vad doar chestii ce pot fi facute in viitor pentru ca ei au un viitor..

    Pe cand adultii inteleg ca masina pe diesel e naspa da’ asa poate si el avea una si nu mai cara pungile de cumparaturi prin autobuze, apa calda de la robinet e scumpa si carbunele ala nociv o face accesibila pentru boilerul lui electric, etc.. pentru adult toate astea sunt relativ noi si ii e frica ca schimbarea l-ar putea face din bou un nespalat ce cara pungi de cumparaturi prin autobuze care si-asa polueaza..

    Cred ca mereu adultii au avut nevoie de noua generatie sa ii impinga spre viitor, spre alternativele neimaginate pana nu au fost nevoiti sa si le imagineze.. cum e de asemenea si adevarat ca nu poti lasa fanteziile unor copii sa te conduca in totalitate fiindca el nu stie suficient din trecut..

    As spune ca cele mai de succes civilizatii au fost cele in care adultii nu au venerat copiii dar i-au si ascultat, ca ignoranta si prostia celor din urma e tocmai ceea ce i-a ajutat sa vada calea simpla de urmat.

    00
    • Faci confuzie între lupta între două generații de adulți și minori. Pe adulții de 50+ îi pot mobiliza adulții de 30+, cam așa e toată istoria. Extrem de rare cazurile în care un minor a schimbat lumea.

  9. „Cel Mai analfabet pui de tigan are mai multa minte decat voi”

    Mi-aduc aminte ca acum douzeci (?) de ani aparuse un grup de investitori romulani cu scopul de a crea ” Prima banca tiganeasca din Romania”
    Nici macar nu i se stabilise numele si prin presa se faceau deja pariuri care o sa fie ala care o sa fuga primul cu toti banii

    00
  10. Are mai multa minte ala micu, in sensul ca pentru voi ”a fi destept” este perfect egal cu ”sa furi si sa nu muncesti”. Minte de capusa, ca si aia e mai ”desteapta” decat organismul-gazda.

    00
  11. lol ma, esti prost… daca stiai cine este Eftimie, stiai ca are si el ceva sange de suedej in vine :-?

    00
  12. Lol, articolul este o tocăniță cu de toate, cu frânturi de informații trunchiate și potrivite. Spartanii cu au pierit că îi omorau pe copii slabi, ci pentru că s-au tot războit cu toți vecinii și cu sclavii lor heloți mult mai numeroși decât ei și au tot făcut alianțe proaste încât efectiv civilizația lor a decăzut, iar la un moment dat au fost asimilați cu totul. De unde ideea asta că au pierit că aruncau copii care nu puteau fi soldați?î La fel chinezii, de-a lungul istoriei au mai câștigat, au mai pierdut, dar ei sunt bine mersi și azi pe teritoriul lor vast și pe toată planeta.
    Trei sferturi din Asia este în sclavia omului alb acum? Nope, care Asia mai precis, de unde a apărut ideea asta? Asia este acum a Indiei, a Chinei, a restul popoarelor. Malaysia și Philipine au trimis omului alb prin Canada, Europa etc gunoaiele înapoi anul acesta. Laolaltă cu ce a mai rămas din influență. China deține jumătate din pământul arabil din Australia, Noua Zeelandă, teritorii vaste și afaceri în Africa, Sri Lanka, SUA etc. China cumpără și tot cumpără, deci cumva, omul alb ușor, ușor trece sub influența asiaticilor. Oricum, dacă ne uităm la istorie, absolut orice civilizație a avut un punct culminant, s-a erodat, din lupta internă pentru putere, pentru influență, decizii proaste ale conducătorilor, a slăbit mult și la un moment dat a decăzut.
    Dar China la ora actuală este o super putere mondială, deci unde a devenit China sub sclavia omului alb? Și ce legătură are cu copii și femeile?
    Iar dacă stăm iar să ne uităm în istorie, Alexandru cel Mare a început seria de cuceriri răsunătoare la 16 ani, când era regent. Și sunt multe exemple de adolescenți care au schimbat și marcat istoria la 16, 17 sau 18 ani. Inclusiv primul mare cuceritor arab, Muhammad bin Qasim, care la 17 ani a primit comanda armatei și a creat un imperiu prin cuceriri.
    Din când în când, lumea a avut nevoie de un adolescent să schimbe o direcție, iar faza cu suedejii și copii și spartanii și china și restul sunt nu știu ce, un ghiveci.

    00
    • 1. Spartanii – Da, pentru că o atitudine distructivă față de proprii semeni nu are niciodată efecte în exterior. Gen, dacă ești omul care-și bate nevasta și-și violează copilul, asta nu afectează relația cu vecinii.
      2. Dacă nu crezi că e sclavie, fă tu tricouri, oale, mobilă Ikea și telefoane mobile pe salariile din Asia.
      3. Înțeleg admirația ta pentru cuceritori care au făcut imperii de-alea mișto, de-aia acum vorbim macedoneana sau greaca în marele civilizație arabă fondată de vitejii ăia.
      4. Psihoistoria lucrează cu perioade mari de timp, asta o știau până și sefiștii americani prin anii ’50.

    • Toate civilizațiile au aceeași traiectorie: epoca de glorie și ulterior decădere. Absolut toate. Și vedem deja lucrul acesta și în zilele noastre, unele mari puteri sunt în perioada de decădere, să vedem ce o să vină.
      Niciun mare imperiu nu și-a prețuit cetățenii, sau supușii, decât pe câțiva mai egali și privilegiați. Da, capitalismul a dat putere clasei de mijloc, dar în ultimii ani, clasa de mijloc pierde teren, beneficii, mai accelerat sau mai domol, sărăcește. Mă refer la vestici.
      Arabii, dintr-un mic popor nomad, au ajuns la sute de milioane și cresc. Grecii au supraviețuit și da, cu toții vorbim un pic de greacă, ne-au dat atâtea. Pe de altă parte, vorbim cu toții engleza, dar marele imperiu britanic este în cădere liberă, cu tot ce au ei acum. peste 500 de ani o să fie ca grecii acum. Coloniile au înflorit.
      O să vedem ce o să fie, dar discutăm mereu în cerc și pe lângă adevăratul subiect. Ne tot luăm de Greta, de copii de etc, în loc să privim în față faptul că încălzirea globală este reală, că viteza cu care dispar speciile este alarmantă, că oamenii de știință tot vorbesc degeaba că așa cum a spus Greta în discurs: creșterea economică primează. Vorbim despre orice irelevant, lucruri despre care putem discuta la nesfărșit cu argumente pro și contra, atacăm mesagerul, dar neprivind în față esențialul: ce facem cu poluarea, cu distrugerea, cu Planeta?

      00
    • mie imi place faza cu „teritorii vaste in sri lanka”.

      00
    • De care reiese că e foarte important să știi să-ți structurezi argumentația.
      Poate ai dreptate, dar e degeaba dacă nu-ți poate urmări nimeni ideile.

      00
    • Creșterea economică a produs energii regenerabile competitive (e unul din cele două link-uri din text, îmi cer scuze că-ți cer să citești, nu vreau să te ofensez). Greta a produs isterie autosuficientă printre semidocți și o profundă ură față de orice discuție pe tema salvării planetei. Aia e inocentă, oamenii din spate sunt responsabili pentru un mare setback în domeniu.

    • @Mirela,

      nu må bag la treaba cu istoria din vremea grecilor, dar un pic de istorie mai recentă și mai locală îmi amintesc. Se făcea că unii băgau spaima în cei care trebuiau să voteze că dacă vin Rațiu și Câmpeanu o să vină înapoi moșierii și o să le ia pământurile.

      Nu înțeleg de ce nu putem discuta rațional pe tema ecologiei și trebuie să ne fie indusă această stare de isterie. Uite, a apărut Greta, și nimeni nu mai vorbește de drepturile omului din Hong Kong si demonstrațiile celor e acolo.

      00
  13. Da da. Civilizata rau Romania. Uite cat baga societatea romaneasca in curul pensionarilor: pensii peste posibilitatile Romaniei, medicamente la toata lumea, folosite in dmo evident de pensionari, din motive logice, desi asigurare platesc doar prostii care muncesc. Si bineinteles, imprumuturi. Din care nu facem investitii, ci platim pensii, pana la marea branmbureala de acum vreo 2 ani cand au luat de la primarii sa dea la bugetul de pensii, ghici cat era bugetul de pensii pe deficit. Exact, cat deficitul Romaniei. Deci da, le lasam generatiilor viitoare o tara la fel de proasta si nepregatita pentru secolul asta la capitolul infrastructura, dar plina de datorii, si asta ca sa dam prea mult generatiile trecute. Asa ca nu numai suedejii atunca cu copiii in politisti, si noi o facem la nivel national, da-i in mamele lor de copii, si asa n-au drept de vot.

    00
    • bugetul de sanatate este subfinantat… printre altele si pentru ca tinerii si persoanele bune de munca au plecat in strainatate… la fel, bugetul de pensii ar putea fi acoperit prin impozitarea oamenilor muncii care, la fel, au plecat… daca nu ai demoniza categoriile sociale si nu ai merge doar la facut selfie la proteste, poate am avea o sansa sa schimbam lucrurile

      00
    • Manânci cacat. Trecând peste faptul ca pensionarii au contribuit toată viața la sanatate si la propria pensie, orice pensionar care are peste 872 de lei pensie, contribuie la sanatate.

      In plm, un sfert din salariul tau se duce acum la pensie. Cum ar fi sa ne facem ca uitam acest lucru cand iesi la pensie si sa te lăsăm să te descurci.

      Sunt curios daca cand vei fi pensionar vei mai avea aceeași gândire fascistă.

      00
    • Uite cat baga societatea romaneasca in curul pensionarilor: pensii peste posibilitatile Romaniei, medicamente la toata lumea, folosite in dmo evident de pensionari, din motive logice, desi asigurare platesc doar prostii care muncesc. Si bineinteles, imprumuturi. Din care nu facem investitii, ci platim pensii, pana la marea branmbureala de acum vreo 2 ani cand au luat de la primarii sa dea la bugetul de pensii, ghici cat era bugetul de pensii pe deficit. Exact, cat deficitul Romaniei.

      Asta v-au povestit voua la multinationala, la ultimul curs de valorile companiei? Ca statul e un ticalos care isi cheltuie fondurile proprii pe proprii cetateni, in loc sa le distribuie ca ajutoare de stat la investitiori si antreprenori ?

      00
    • imperiul roman a decazut din cauza a ceea ce azi numim asistenta sociala.
      cand calitatea de cetatean roman a fost suficienta pentru a nu muri de foame, nu au mai putut recruta cetateni romani pentru armata si restul pentru activitatilor de intretinere a statului, asa ca au apelat la personal ”extracomunitar”.
      roma a cazut cand contractantii militari straini si-au dat seama ca a ramas la mana lor.
      apoi, infrastructura nemaifiind intretinuta, bugetul nemaifiind alimentat, cetateni dispusi la munca fiind greu de gasit, imperiul s-a faramitat si apoi a disparut.

      00
  14. Daca ne luam dupa katane, e japoneji.

    00
  15. Mă, legat de poluare, eu m-am cam saturat sa fiu tot eu, omul de rand, ăla care plătește taxe de poluare, accize la benzină că poluează, sa nu pot sa merg cu mașina în nu știu ce oraș că-i diesel vechi și așa mai departe. In alte cuvinte, eu – omul mediu – plătesc toate cheltuielile legate de poluare, in timp ce industria face bani și poluează mai mult decât mine, iar politicienii nu mișcă mare lucru în direcția asta, că deh, exista lobby și mită. Așa că-mi place ca apare cate o mucoasa că Greta aia sa mai zică bai, coaie, ne oprim din poluarea asta? Nu-i să facă mare lucru – evident, dar e mișto sa auzi că una care nici macar nu-i adult ia mai in serios poluarea decât aia aleși să ne conducă.

    00
    • poluarea masinilor este mai vizibila decat a alora, pur si simplu ca majoritatea masinilor sunt strans grupate in areale reduse ca suprafata, orase si metropole, lucru care creeaza smog, un foarte vizibil contravenient al arderii petrolului in motorul masinii

      00
    • industria doar îți furnizează tot felul de kkt-uri.

      00
    • zicea un clasic: „The upper class: keeps all of the money, pays none of the taxes. The middle class: pays all of the taxes, does all of the work. The poor are there…just to scare the shit out of the middle class.”

      00
  16. Copiii au fost si inca mai sunt victimele perfecte ale adultilor. Ca si animalele si batranii. Vulnerabili si inocenti, sunt expusi la cele mai groaznice lucruri. Nu de mult erau si unii chiar mai sunt, copii-soldati, munceau in mina si mureau pe capete de boli si saracie. Azi sunt abuzati fizic si psihic de o lume tot mai bolnava a adultilor preocupati doar de material si de o sexualitate promiscua.
    Cum sa fie prosti? Cea mai rapida si profunda invatare a lucrurilor are loc in copilarie. Cum poti sa faci astfel de afirmatii nedrepte si dure despre fiintele astea ce apartin unei lumi in care nu exista rautate si mizerie sufleteasca, astea fiind invatate mai tarziu de la adulti?
    Copiii sunt carne si sange din carnea noastra si sangele nostru, singurele fiinte ce ne aduc si daruiesc dragostea neconditionata si care trebuie aparate cu pretul vietii noastre (animalele isi apara puii cu pretul vietii), ei sunt cei care ne duc tot mai aproape de desavarsire daca-i invatam sa fie mai buni decat noi in tot ce fac si le oferim o lume mai buna decat cea in care traim noi.

    00
  17. Acest text m-a ofensat.

    00
  18. „iar la nivel local România e genul ăla de țară care câteodată e chiar lider la energie eoliană pe Europa.”

    Si platim mai mult. Fu o stire acum cu importul de electricitate.

    00
  19. @Bulă, si care a fost?

    00
  20. Niciunul, mi se pare ca de la nume s-au si certat
    O suedejie, ce mai

    00
  21. Ba eftimie , san dilo si nici macar nu iti dai seama. Crezi ca aia ii important sa traiesti 77 de ani din care 70 scavul scolii si muncii? Si mai ziceti ca suedejii is prosti? Hai ba has mocar si croncane la alta masa!

    00
  22. Cum plm, ba, sa dai in copilul tau? Dupa ce te-ai chinuit atata sa-l cresti, dupa ce nu dormi noptile cand e rupt de boala, febra etc., dupa ce te certi cu invatatoare/profesori/vecini/draci/laci pentru el/ea…cum plm sa-i faci cel mai mic rau? Cum?

    00
    • Daca parintii sunt lasi, n-au sange sa-i doboare (omoare) pe comunisti & securisti, isi varsa si ei nervii pe unde pot, pe ce pot.

      00
    • @ciprian Mi-ai facut ziua frumoasa. Trebuie sa fii un parinte minunat. Felicitari!

      00
    • @Alba ca Zapada, multumesc, sunt doar un parinte de 2 fete gemene, ambele nascute la 28 saptamani, dintre care uneia, la cateva saptamani de la nastere, medicii i-au facut injectii in ochi cu Avastin (Dr. Merticariu de la Spitalul de Oftalmologie din Bucuresti), altfel era oarba (retinopatie de prematuritate), iar cu cealalta tragem si eu si sotia de 6 ani (vorbim de peste 25000 euro anual, bani provenind de la compania unde dau cu sapa + cei 2% din impozitul pe salarii, prin ONG) in ce priveste recuperarea neuromotorie (din cauza de hipoxie si alte probleme la nastere si dupa). Excluzand problemele specifice descrise de mine aici, nu ma vad in stare sa ridic mana si sa lovesc un copil (sau o femeie) fara aparare. Nu ma duce mintea la asa ceva, oricat acel copil/acea femeie m-ar enerva etc. Nu pot, pur si simplu! Mai bine iau acel pumn si mi-l dau mie peste ochi/gura sau unde voi nimeri…

      00
    • @ciprian Imi pare nespus de rau. Sper din suflet ca fetitele sa se faca bine. Nu mai am cuvinte dar stiu ca nu de cuvinte ai tu si sotia nevoie.. Sper sa primiti tot ajutorul de care au nevoie copilasii vostri, sper ca in timp scurt sa ne scrii ca sunteti bine toti.

      00
    • Multumim :) Cea cu problemele cu ochii e perfecta, ea imi „scoate peri albi” toata ziua 😁; cu cealalta muncim in continuare, sotia 99% din timp, iar eu cum pot, plus cei ce ne sustin financiar, ca fara ei nu ar exista terapii, recuperare etc. 🙂 Toate cele bune tie si celor dragi tie!

      00
  23. Tot filozof de 2 halbe esti. Tu crezi ca daca esti cioara creascuta in puf , cu scoli inalte , si ai citit tot ce se poate citi esti ceva somitate in suedejie? Crezi ca aia de ii citezi mai sus au ca scop sa scoata suedejia din suedeji? Ia mai stai un pic si gandeste. Facea unu mai sus o analaogie cu capusa, insa nu isi da seama ca nu poti dresa capusa. Poti doar sa o omori sau sa o eviti in totalitate. Nu poti coexista cu ea. Suedeji pot trai doar impreuna cu alti suedeji. Teoria cu dati puradeii la scoala sa fie mai bine nu merge dupa bine vedeti.

    00
  24. @Dan vorbești prostii.

    Școala ajută doar că e procesul prea lent ca să fie vizibil. Nu te poți aștepta să-i dai la școală și în 2 luni gata, or să fie altfel.

    Procesul durează o generație întreagă și da, se vede vizibil și măsurabil diferența.
    Uite aici o treabă: https://www.youtube.com/watch?v=HiEhlWvsS6o

    Zi-mi dacă omul ăla și copiii ăia care sunt complet diferiți de suedeji. Ascultă la minutul 7 încolo. Au renunțat la a-și mărita fetele la 13 ani, ci se căsătoresc după ce fac o facultate. Să vezi că nu sunt cu nimic diferiți, doar că trebuie intrat puternic acolo și lucrurile se pot schimba.

    00
    • Iti spun din proprie experienta , ca singurul lucru care ajuta ii focul. Nu scoala ,nu munca ,nu filozofiile de terasa a lui eftimie nu parerile pe net. Focul ii aduna pe toti suedejii la un loc. Au o teama atavica de el si ii cam singurul lucru la care toti reationeaza la fel. De la bulilbasa la cocalar la lingurar la aurar toti se tem de foc. Zii la tigan ca ii dai foc si vezi cum schimba placa. Restul e trafic pe net.

      00
  25. cu mentionarea lui hararri, ai facut greseala strategica clasica de a deschide mai multe fronturi decat poti duce!

    00
  26. suedejii nu pot trai intre suedeji. Ar muri de foame. A incercat Antonescu sa va adune, sa va puna la un loc, sa traiti din ce munciti. Si ce-ati facut? V-ati omorat intre voi, ca nu aveati de unde sa furati.

    00
  27. De-aia importam curent la preturi misto, ca suntem lideri 🙂

    00
  28. Care e insula aia ploioasa de la vestul chinei populata cu pistruiati fara dinti in gura? Multumesc

    00
  29. Spartanii au pierit pentru că au apărut unii care se luptau mai bine decât ei. Nu discutam aici că victoria în războiul peloponesiac a fost obținută printr-o gest considerat profund neetic (colaborarea cu perși) ceea ce i-au făcut inca o dată detestați de toată lumea greacă (spartanii aveau și faima că erau cam evazioniști și își ascundeau averile prin alte „țări” – la sparta toți erau „egali”).
    In schimb nu înțeleg de ce e promovată fata aia isterică pe post de simbol al ecologismul. Serios! Am ascultat-o puțin de saptamana trecută de când ebplina presa de faptele ei. Individa e cel puțin obraznică are un discurs de activist de partid de anii 50. Cu toate astea e „un simbol”. Mă lași! Alta mai normala nu găseau? Una cu un discurs logic și cu comportament de om normal? De când am început să ne extaziem in fata adolescenților rebeli?
    Să nu fiu înțeles greșit. Nu contest problema climatica. Contest personajul care ne este băgat pe gât.

    00
    • Eu contest si treaba asta cu „climate change”. Nu putem face nimic care sa schimbe cursul. Atata timp cat India, China polueaza la greu, e imposibil ca vestul sa faca o schimbare. Chiar si daca trecem toti la traitul in paduri si pesteri + renuntam la masini si ne luam cai/magari. China o sa polueze mai departe, eventual vine cu armata si cucereste pe tampitii care-au luat-o in serios pe de-alde Greta.
      De asta zbieretele cu „do something-anything NOW!” is = zero.
      Si „climate activism” e o gogasa mult-placuta neo-comunistilor. Treaba asta cu lozinci si manifestatii e antrenata de Stanga. Pt ca le trebuie un motiv-orice ca sa inceapa revolutia. Si daca motivul zilei e „climate change”, so be it. E bun si asta daca genereaza „unrest” si anarhie, deci revolutie.

      00
  30. Am impresia ca exact cum stau companiile care produc combustibili fosili in spatele lui Trump, la fel stau si firmele cu activitate in domeniul energiei regenerabile in spatele acestei copile si a demonstratiilor.
    Nu e un lucru rau, insa nu pot remarca un paragraf din discursul fetei, despre alergatul dupa bani si profit. Lumea se va schimba nu avem incotro daca vream sa ne pastram planeta, insa banii tot bani ramin, nu vor disparea, bogatii vor deveni si mai bogati, iar saracii tot mai multi. Ce va dispare incetisor va fi clasa de mijloc.
    Aceasta schimbare necesara va fi pentru foarte multi dureroasa. Doar industria auto isi va reduce personalul in urmatorii ani, odata cu aparitia masiva a modelelor electrice, cu vreo 25-30%.

    00
  31. Eftimie- Traieste pe dracu’ mai relaxat, dimpotriva, va fi mai stresat, cum sa cior…, pardon, sa munceasca mai mult ca sa-si asigure batranetile, ca pensie, plua, e greu sa te trezesti dimineata la program.

    00
  32. Textul este interesant și naște discuții pe multiple planuri: socio-antropologic, psiho-social, politic, axiologic etc.

    Totuși:

    1 – Cruciada Copiilor nu a existat, cel puțin nu în sensul în care au fost trimiși copii la cruciadă. A fost o mișcare socială cu tente de psihoză/isterie socială născută în două comunități unde niște tineri au clamat epifanii și s-au strâns în grupuri ca să nu știu ce. Era un fel de delir mistic extins la nivelul unor comunități, în rândul tinerilor necăsătoriți (ăsta e sensul pt „inocenți”, în acele timpuri). Nu erau chiar copii, ci mai degrabă adolescenți, dar conceptul de adolescență e valabil doar în societățile moderne târzii. Prin secolul al XII-lea copilăria era foarte scurtă, iar perioada adultă începea înfiorător de devreme (Margaret Mead are o teorie interesantă și convingătoare despre adolescență).
    Tot un soi de delir mistic cauzat de probleme mentale a fost și povestea Jeanei D’arc, hiperbolizată până la statut de legendă apoi de istorie reală. Există și în zilele noastre, datorită sau din cauza difuzării rapide a informațiilor, derive isterico-activiste (apropos de suedezi – dar pe bune) la care ori aderi ca să te validezi, ori devii politically incorect, adică un magnet de înjurături și epitete negative lansate dinspre indivizi deja afectați.

    2 – Potențialul auto-distructiv al unor popoare/comunități îl vedem și în lumea în care tineri educați, necăsătoriți, sunt trimiși să se auto-detoneze în numele unui ideal incert. Și li se spune că au fost aleși. Exact pe acei tineri care pot schimba ceva în sensul emancipării comunităților din care provin. Cum făceau dacii lui Sergiu Nicolaescu, care îi selectau pe cei mai buni să fie mesageri către Zalmoxes, trăgându-i în țeapă. Dar asta e ficțiune. La primii e o realitate.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.