Câți copii mor în accidente auto? Nu destui!

Sinistru, nu?! Cum adică nu destui, bă?!

Păi, e simplu: dacă mureau destui, vedeați o schimbare în mentalitate la oameni. Vedeați mai des copii în scaun sau cu centura pusă. Dacă vezi sau auzi că a murit copilul cuiva de pe stradă că nu avea centură îi pui la al tău, nu? Dacă vezi o dată pe săptămână o știre cu un copil mort în accident auto, conduci mai atent și încerci să îl aperi cumva, nu?

De aia nu s-a schimbat România după Colectiv, că nu au murit destui oameni. Statistic vorbind, desigur. 20 milioane, mor 70. Nu e așa mare tragedie. Cât timp vă ia să citiți articolul ăsta mai mor vreo cinci, că scriu scurt. Dacă mă întindeam la paragrafe, poate erau 10. România are cel mai mare număr de morți din accidente auto din Europa. Nici o măsură din partea autorităților, nici o schimbare de mentalitate din partea oamenilor.

Și aici vine schisma. Și dacă nu v-ați oripilat deja la cele două paragrafe de mai sus, o să vă enervați la ăsta. Cel mai mare masacru din Australia modernă a avut ca rezultat înăsprirea cruntă a accesului la arme. Puterea și opoziția și-au dat mâna pe subiect și au propus și votat legi noi, cetățenii au fost de acord că trebuie schimbat ceva. Și s-a schimbat. La noi oamenii spun că sunt de acord, dar când e să facă ceva, dau din colț în colț. Cum să merg cu punga de reciclabile 30m până la tomberon? Cum să îmi țin copilul legat în mașină? Cum să nu mai beau la volan? Cum să…

Politicienii nu cad din cer. Ei sunt expresia poporului. Protestele de weekend și evenimentele cu 1 metru de autostradă nu funcționează. Consensul general al unui grup mare de cetățeni da. De aia aveam prim miniștri care negociau Păci la Cozia, că grupul care avea o problemă cu puterea a lăsat totul baltă și s-a dus să facă ceva (bun sau rău nu contează în discuție, ci modul de lucru e important).

De asta zic, statistic nu mor destui copii ca să se facă ceva pe tema asta. E sinistru, dar asta e realitatea. România nu e la masa critică de oameni pe nici un subiect. Se vede asta din mizeria de pe străzi, din muzica dată tare, din înjurături, din mizeria umană…

fun-best-life

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. iar iti zic indeed…

    00
  2. Toate lucrurile astea se vor schimba cand se va trece de la vot contra la vot pentru. De la te votez pentru ca vreau sa scap de ceilalti, la te votez pentru ca ai facut x.

    In primul caz, de vot contra, fiecare partid se concentreaza pe a te convinge cum ca ceilalti sunt mai naspa. Si atat. Gargara, demagogie ieftina, fakenews. In al doilea caz, fiecare partid se va concentra pe a te convinge ca a facut mai mult pentru tine decat ceilalti. Iar aici e mai greu sa fii fraierit. Ca vezi pe ce fel de sosele circuli, cat de curat e, daca ti se mai cere o stampila.

    Prima varianta e destructiva, a doua e constructiva.

    Dar astea se vor schimba, culmea, nu cand se schimba politicienii, ci cand se schimba poporul. Vrea poporul sa se schimbe? Colectiv da, dar individual, sa se schimbe ceilalti.

    00
  3. Totusi suntem pe un trend descendent la accidentele cu morti in ultimii 9 ani din 2007 pana in 2016 si cred ca e in scadere.

    133 morti / milion de oameni in 2007 vs 97 morti / milion de oameni in 2016

    Eu cred ca situatia s-a imbunatatit si se va imbunatatii in continuare. Vedem lucrurile prea negativ in loc sa observam ca situatia a devenit ceva mai buna.

    Statistica este aici: https://ec.europa.eu/transport/road_safety/sites/roadsafety/files/pdf/statistics/dacota/asr2018.pdf

    00
    • 24.661 de răniți în accidente în 2007, 30.751 în 2016. ai mai puțini morți că ai mașini mai sigure, dar accidente sunt mult mai multe

      00
    • Adica statistic suntem ok, ce plm sa mai prevenim? Ca doar nu o patesc eu…

      00
    • Pai e mai simplu sa raportezi 133 de morti la 24 de milioane ca deh, accidentele se intampla mai des=populatie mai mare. Acum suntem sub 15(real nu scriptic) milioane si am ajuns la 97 de decese asta in conditiile in care avem cateva cioturi de autostrazi si automobile mai sigure. Mnoah de asta ce zici? Ideea a ramas aceeasi, suntem tot pe primul loc!

      00
  4. nu mor destui psdiști* în accidente auto

    00
    • ca psd e de vina ca oamenii conduc ca descreieratii… psd e de vina ca se fac depasiri criminale in curbe fara vizibilitate, psd e de vina ca prin localitati iti iei flashuri, claxoane si injuraturi daca mergi doar cu 55…

      p.s. nu exclud deloc vina cnair!

      00
    • Corect. Ca si in cazul politicianului calcat de hoti, imediat se poate schimba legislatia referitoare la arme. Ia sa fie calcate cateva odrasle pesedizte pe trecerile de pietoni, o sa fiti uimiti cat de repede se pot instala camere video in intersectiile importante

      00
    • #Șîtu ești de ăla care vrea schimbare dar găsește scuzele în alții sa nu o facă?

      00
  5. “Pe mine m-a crescut tata in dacie fara centuri si n-am patit nimic, de ce sa dau banii pe scaun de copil???”
    “Lasa ca si pe mine m-au batut ai mei si uite ce bine am ajuns”
    “Eh, parca mai conteaza ca arunc eu chistocul asta pe jos, uite ce mizerie e oricum in tara asta”
    “Las si eu masina parcata aiurea, de ce sa platesc parcare, sa ajunga banii la hotii aia de la pesedeu?”

    00
    • Toate astea iti sar instanteneu din bostan daca iti baga politistul o amenda de te-ndoaie. Legi avem, nu se respecta fiindca nu exista constrangere reala. Bine, exista, dar nu se aplica.
      Pentru asta trebuie puse in aplicare urmatoarele:
      1. Amenzi fixe si nu in intervale si sa fie doar amenda nu de ales intre amenda si avertisment.
      2. Politistii care nu respecta legile sau primesc spaga sa nu mai aiba dreptul la pensie. Nu-i normal sa platesti din banii tai un parazit la batranete daca el a facut rau societatii si nu bine.
      3. Amenzile sa fie minime cu salariul minim pe economie dar sa creasca procentual cu venitul pe care il are cel care a incalcat legea.
      4. Nu-i nevoie de politisti in boscheti. Camere de filmat peste tot si cum apare ceva, cum primesti amenda si poza cu ora si locatia prin email si sms de informare.
      5. Majoritatea primesc in ziua de azi banii pe card asa ca nu-i nevoie de zile de platiti la jumatate daca dai mai repede si alte prostii, ci sa ti se retraga automat banii de amenda de pe card.

      00
    • La 4 de acord, corect, da vrei sa ia amenda toti „baietasii” cu pile ? toti smekerii cu spate politic si altele ? Ex. Vine postarita dimineata, plic, ia aici si semneaza de primire. Ma uit, radar nush prin ce sat. Ii fac codou nevestei ca ea fuse la volan. Platit online, fara puncte ca avea doar cativa km peste limita. Simplu si eficient, totul automatizat si explicat ca sa inteleaga si ultimul prost. Dar din pacate asta nu se intampla (inca) in Romania. Mai avem o gramada pana sa se curete legile, sa se inaspresca si sa se aplice corect.

      00
  6. :)) Romanii pun abtibilduri cu „Baby on board”, ce spui tu aici scaune, centuri, mers preventiv sunt povesti.

    00
    • pai crucile alea atarnate pe parbriz ce crezi ca sunt? un fel de CASCO la ala de sus

      00
    • Stickers se pun peste tot. Am pus și eu în state pt ca ghici, parchează oamenii f aproape și e greu sa îți pui copilul în scăunel după aia.

      00
    • @Alex ce zic eu si ce zici tu. Am patit si eu sa parcheze cineva lipit de mine, ghici ce am tras masina un metru in spate si am bagat copilul in masina. Fara sticker :)

      Discutia nu este despre sticker :)

      00
  7. De fapt statisticile ne pacalesc, situatia fiind mai grava.
    UE zice ca Romania, campioana absoluta, are 99 morti la milionul de locuitori.(in 2017)

    Insa numarul total de morti in 2017 in accidente rutiere a fost 1951. O inmultire simpla si reiese ca in Romania sunt 19,7 milioane locuitori. Desi stim cu totii ca mai sunt undeva intre 17 si 18 probabil. Deci am sari linistit de 110 morti la milion.

    00
  8. mie nu mi se poate intampla asta

    00
  9. O zi din acelea în care simți că îți forțezi norocul în România și te întrebi cum ai scăpat cu viață până acum…

    00
  10. Asta a fost ca pozele alea dupa pachetele de tigari!

    00
  11. Se mai aude ceva cu analizele lui Mario Iorgulescu? Încă nu e scenariul pus la punct? Viteza se calculează așa greu? Au sunat la institutul de fizica mondiala sa vadă dacă s-a schimbat gravitația?

    Felul in care li se rupă și fac chestiile pe fata ne arată cât de intimidați sunt de noi, cât mult au pierdut din putere. Dacă au chef secretizarea tot dosarul Iorgulescu, doar pot ca așa vrea mușchiul lor.

    00
    • Da’ cine plm eşti tu de vrei informaţii din dosarul de anchetă ? Poate că ar fi îndreptăţiţi cei implicaţi să ceară dar toţi băgătorii în seamă vor ca procuratura, poliţia, martorii… să posteze pe feisbuc detalii, să se facă public repede, că aşa vrea pulimea. Bănuiesc că lucrezi, ţi-ar place să stea în curu’ tău, zi de zi, zeci de reporteri şi de gurăcască să te întrebe: da’ ce faci acum, da’ de ce faci aşa şi nu faci altcumva, da’ de ce taci, ascunzi ceva ? Ai de plm…opinia publică are putere.

      00
    • Pai ce , nu stiai ca fix inaite de accidentul provocat de odrasla lui Iorgulescu s a pus in practica o initiativa europeana in zona respectiva? S au schimbat sensurile de circulatie pentru o zi , mortul e vinovatul !

      00
    • @Lex, nu mai pune şi tu paie pe foc că se mobilizează ţăranii pe feisbuc şi ies cu furci şi topoare pe străzi pentru că nu au comunicat rapid poporului viteza exactă şi rezultatul analizelor ăluia.

      00
    • Lucrul acesta se întâmplă peste tot în lume: să fie interes public pentru cazurile deosebite, sau care ajung în presă. DAr în SUA se anunță, ies purtătorii de cuvânt și declară ceva despre mersul anchetei. Că nu spun mereu tot, ca să nu impacteze derularea ei etc, este una, dar dau detalii despre subiect. Mereu. Și dacă spun prostii care ulterior se dovedesc minciuni este grav. De ce noi nu am dori să aflăm detalii despre un caz în care este vorba despre trafic de influență, încercarea mușamalizării etc? ÎN SUA sau oriunde în Europa ar fi fost mai mult interes!

      00
    • * @Shoric, comentariul anterior

      00
  12. In ultimii 30 de ani, masa critica de oameni s-a cam tot atins, doar ca au existat intotdeauna supape, care sa dezumfle situatia.
    Revolutia, s-a fasait dupa ce cuplul dictorial a fost executat, mineriadele s-au stins odata ce s-au pus baetii la vorba. Colectiv si Caracal, s-au fasait odata cu trecerea timpului, respectiv niste demisii si arestari.
    De fiecare data, cand s-a intamplat un caz, care sa atraga atentia opiniei publice s-o suresciteze nitel, televiziunile+social media au exploatat cateva zile cazul culminand cu ducerea in derizoriu a temei de discutie. In fond, atractia catre chestii macabre a romanului vinde foarte bine, pe cand o discutie despre rezolvarea unei probleme punctuale, nu. Romanul in general uraste discutiile in care trebuie sa-si puna mintea la contributie. Ultima remarca n-o spun eu, ci audientele televiziunilor+feedurile de facebook.
    Asa ca masa aia critica nu se va manifesta vreodata, indiferent de situatie. Cine crede ca exista salvare colectiva se inseala amarnic. In Romania de baza a fost, este si va fi, paziti-va pielea.

    00
  13. Nu e chiar asa… uite in america ce se intampla cu armele si cati copii/oameni mor in urma uzului de arme, si toata lumea stie ca in america pui mana greu pe o arma. Proteste peste proteste, vedete de la hollywood,etc si degeaba. E o industrie de f multi bani si nu o sa se schimbe nimic semnificativ in urmatorii 10-20 de ani, minim….

    00
    • O fi industria de arme cu f multi bani dar dreptul de a detine o arma e garantat de constitutia SUA care nu v-a fi schimbata prea curand. Si nu armele omoara oameni ci oamenii omoara oameni, daca ar fi interzis pistolul se va folosi cutitul.

      Sa zicem ca maine se schimba legea si vor fi interzise armele de foc crezi ca traficantii de droguri, teroristii se impiedica de asta? Aduc tone de coca/luna si nu reusesc sa faca rost de o arma. Dar na daca Hollywood-ul protesteaza cu siguranta lumea va fi mai buna!

      00
    • „daca ar fi interzis pistolul se va folosi cutitul”

      Ok, acum imagineaza-ti cum e sa omori 40 de elevi si profesori intr-o scoala cu cutitul si spune-ne si noua daca ai ajuns la o concluzie.

      00
    • e o diferenta intre ‘a omorat 200 de oameni’ si ‘a omorat un om si a ranit 3’. care e logica pt care un om detine arma de asalt care poate omori cativa oameni pe secunda? de cine se apara, de putin?

      00
  14. Saptamana urmatoare o sa organizez Safety Week cu tema Siguranta pe drumurile publice.
    Ma astept sa am colegi care vor spune : stiam asta, nimic nou sub soare.
    Uneori simplu fapt ca iti este prezentat un lucru care deja il cunosti te ajuta sa constientizezi importanta acelui lucru.

    00
  15. Trebuia să întâlnesc pe cineva care venea cu un copil mic de la aeroport și am căutat un taxi / uber / bolt / blackcab / whatever cu scaun pt copil și nu am găsit deloc. Până la urmă am luat un scaun de-acasă și am făcut o cursă dus-asteptat-intors cu scaunul după mine. Când toată societatea este împotriva legii devine foarte dificil să o respecți, chiar dacă tare vrei.

    PS: eu încă aștept legea aia să nu te lase să pleci cu copilul din maternitate sau pediatrie fără o scoică auto…

    00
  16. Câți bătrâni mor în orașele din România? Nu destui! apartamentele sunt tot scumpe, în condițiile în care natalitatea scade, emigrația crește, euro crește, inflația crește, blocurile se învechesc.

    00
  17. Decât să facem ceva mai bine ne obișnuim….

    00
  18. De ce nu mor atat de multi copii? Simplu, copil=0-30 de ani iar ponderea cea mai mare o gasesti prin orase unde nu se prea moare in accidente rutiere. De obicei murim noi astia ce trebuie sa ne deplasam din stanga in dreapta intre localitati 10-20-30-40-50 km

    00
  19. Tot circula pe net poza cu o fata in uniforma in drum spre scoala, si toti se dau cu curu’ de pamant ca era mai bine, ca mergeau pe jos. Nimeni nu-si pune problema ca acum nu-si duc copilul la scoala din cartier, ca e de porc. Ca au mutatie pe buletin sa-si duca odrasla la scoala aia buna, cu masina. Toti vor, nimeni nu face nimic. Itp pe naspa, si tu vrei centuri. Spaga, baut la volan, ca merge si asa. Aia e, sa murim toti si nu o sa se schimbe, o sa mearga mai haotic ca sunt libere soselele.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube