Sunt îngrijorat pentru Hong Kong

Glumesc, nu-mi pasă deloc, nici măcar cât de o furnică.

E trist și amuzant în același timp să vezi că oamenii luptă pentru drepturile lor cu un sistem obtuz, prea mare pentru a nu strivi toată populația insulei cu greutatea lui.

E rezonabil de înțeles că oamenii vor să aibă aceleași drepturi de acum 10 ani, dar e ciudat că nu vor să înțeleagă că:

  1. China nu are cum să renunțe. ar pierde controlul a 2 miliarde de locuitori daca ar arăta semne de slăbiciune.
  2. nu are cine să îi ajute, că e greu să duci un război cu China, de orice fel.

Hai să nu ne facem iluzii. Rusia a invadat o țară, dar banii lor sunt buni în continuare. Nu a oprit nimeni cetățenii ruși să călătorească, nu au fost expulzați diplomați, nu nimic. Și rușii ne dau doar gaz.

fun-breathe

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

    • Doar banii ascunși de șefii din Partidul Comunist Chinez le ajung.
      Și urmează cozi la aer și pâine. Doar e comunism.

      00
  1. NOU
    #3

    E chiar relevant ce se intampla in HK pentru că ce se întâmplă acolo s-a întâmplat sau e pe cale să se întâmple și în alte locuri. Mai finuț, dar Orwell devine realitate și în democrații cu tradiție iar cetățenii își pun semne de întrebare.
    Mai puțin interesant pentru români dar asta nu înseamnă că trebuie ignorat subiectul. My 2 cents.

    00
    • Lol, China si democratia.

      00
    • NOU
      #5

      „Alte locuri” si mai jos „democrații cu tradiție „. E chiar atât de greu să îți dai seama că nu de china era vorba?

      00
    • Nu prietene, vorbeai de democrații cu tradiție, iar HK nu este una dintre ele, eu ma mir ca rezista de peste 25 de ani si inca nu le-a băgat bocancul in gura partidul stat din China mama. Deci nu gasesc relevanta experienta HK in ce priveste viitorul democrațiilor tradiționale, singurul caz relativ asemănător ar putea fi Taiwanul.

      00
  2. In 25 de ani sunt noua America. Ca putere militara desigur. Altfel acolo dintotdeauna viata unui om valoreaza mai putin decat un sac de orez. O sa traiasca vremuri interesante scolarii de azi

    00
    • O societate în care viața unui om valorează mai puțin decât un sac de orez se va prăbuși sub propria greutate pe termen lung.

      Toți chinezii cum dau de bani, e un semn de bogăție să îți cumperi imobiliare în țări gen Canada sau Uk, sau să vii în SUA să naști copiii acolo pentru a avea cetățenie americană, tocmai pentru a putea copiii să dobândească o altă cetățenie. S-ar fuge pe capete dacă s-ar putea.

      Sunt curios și eu cum o să fie peste ceva ani.

      00
    • imi place cum calculati voi ca se va prabusi china si cum calculati ca viata unui om in china valoareaza mai putin decat un sac de orez. aveti impresia ca ei n-au calculat deja si nu stiu la gram cat le valoreaza fiecare chinez ? =))
      practic pe mine ma uimeste tactul de care dau dovada la puterea pe care o au, daca era tara lui putin probabil deja controla jumate de planeta si le vindea plastic la suprapret americanilor

      00
    • @NIX Viata chinezului de rand, de la sat (China e inca majoritar rurala) chiar nu face nici cat un sac de orez.

      Capata oleaca de valoare cat poate fi exploatat de sistem, dar foarte multi chinezi din generatia noua mor la varste tinere din cauza expunerii la toxine si a muncii silnice.

      00
    • nu e silnică, e marketing de succes.

  3. Eu sunt îngrijorat că o să câştige Godzilla în lupta cu Hong Kong.

    00
  4. NOU
    #13

    Hong Kong este un episod Black Mirror in direct.

    00
  5. Hong Kong nu este o insulă, zona autonomă (încă) are peste 260 de insule și o parte pe teritoriu, pe lângă insula principală HK.

    00
  6. De gazul rusesc depind multe, nu e doar „un gaz”

    00
  7. Honkongolezii nu trebuie subestimati. In istorie au fost multe situatii cand buturuga mica a rasturnat carul mare.

    00
  8. aceasta decadere a inceput de cand Occidentul a investit primii bani in China, nu de acum… deci implicit tot astia mari de prin zona sunt de vina pentru ca paradisul fiscal din Hong Kong nu mai ramane vestic… oh well :-? singur imi dau seama ca nu prea sunt aia niste nevinovati, doar niste privilegiati nascuti pe insula si nu pe continent…

    00
  9. so, s-a dat startul la criza economica din 2020 cu gongul din hong kong? :))

    00
  10. Voi v-ați duce acolo acum în concediu?

    00
    • Taci, ca te aude vreo Geanina si-si face repede vlog de acolo, povestind cum si-a largit ea acolo… orizontul cultural.

      00
    • e ca-n turcia. „păi ce treabă am eu cu ce fac ei acolo”

    • Exact la asta ma gândeam și eu. Avem avionul pe 2.10. Zborul l-am luat acum 10 luni (sau când apar zborurile ptr. sezonul următor) – nici prin gând nu-mi trecea că o să vină „siempre la Revolution” și dă totul peste cap…

      Mai aștept cu hotelul….

      00
  11. Protestele alea au fost din alta ligă: lasere să distrugă recunoașterea facială, mini canistre de nitrogen să elimine gazul lacrimogen etc.

    La noi …era ceva cu flori și hore?

    Ca la fotbal prin ‘89 eram buni la amândouă

    00
  12. Mai țineți minte când am ieșit în stradă să apărăm justiția, ca apoi să descoperim că justiția e cea care lăsa pedofilii și pe Dan Voiculescu liberi pe stradă? Ei, oamenii care au această amintire, care au trecut prin acest proces, ar putea să se uite cu un oarecare scepticism și la protestele din Hong Kong. A, și pentru jucătorii de alba neagra și oamenii programtorimla cap: asta nu înseamnă că China are dreptate, ci că situația e un pic gri, fiecare parte are ceva argumente valabile.

    • Degeaba am aparat Justiția daca Kovesi a plecat iar DNA a luat-o pe urma ANI, adica a ajuns o institutie de forma, dovada ca a scazut numarul de dosare. Sa nu uitam ca in CCR sunt oamenii PSD-ului deci lupta pentru Justitie nici nu a inceput, doar a luat o pauza. Deja privesc cu ingrijorare acest subiect.

      00
    • Cine are puterea are dreptate. Cine poate obtine si detine un lucru merita acel lucru.

      Suntem maimute si asta-i viata. Putem eu, sau tu, sa ne ratoim cat vrem. Daca nu atragem o masa mare de oameni in spatele idealului nostru nu valoreaza nimic.

      Singurul motiv pentru care in UE nu se mai aplica metode violente de control este protestul multimii.

      Daca Hong Kong iese in favoarea comunistilor din China, cam toata asia va adopta din nou bataia si impuscatul pentru a calma cetatenii. E mult mai usor sa omori un om de care nu mai ai nevoie decat sa-l faci redundant.

      00
  13. Rusia a invadat o tara? Poate doar in ultimii 5 ani, ca in ultimii 25 a invadat cel putin 3. Problema nu se pune gen „sunt ingrijorat de hong kong” ci, sunt ingrijorat ca ce se intampla in hong kong/ucraina/georgia etc mi se poate oricand intampla si mie in romanistan.

    00
    • si ce poti face in afara sa privesti cu ingrijorare? we ain’t Switzerland boys… sunt atat de multe probleme aici si diferente fata de modelul elvetian incat pot spune doar atat, vom fugi toti ca potarnichile in vest

      00
  14. E momentul ăla când presa din “Vest” e mai mizerabilă ca cea din “Est” https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hong_Kong_1967_leftist_riots
    Și o chestie “amuzantă” de la fb … acum o lună și ceva mă trezesc cu o mulțime de articole și știri de la CGTN pe wall-ul din fb vreo câteva zile la rând.

    00
  15. Nu-i asa trist precum pare, in final cei din Hong-Kong spera la interventie din afara… interventie care o sa vina la momentul oportun.

    00
  16. păi ar cam trebui să-ți pese ce se întâmplă în hk. nu de alta, dar toți cei cu gânduri similare ca ale chinezilor sunt foarte atenți la ce se întâmplă acolo. democratizarea sau, din contră, autoritarismul, nu sunt fenomene izolate, ci vin în valuri, fiind contagioase. iar românia a fost tot timpul în primul rând al autoritarismului. și ca să-ți pese și mai mult, autoritarismul în cheie chineză are foarte multă grijă de cei care vorbesc prea mult, de cei care trăiesc din scris etc. așa că, dacă nu vrei să faci exclusiv recenzii elogioase la scule chinezești, gândește-te de două ori ce-ți pasă.

    00
    • I-a păsat cuiva de România atunci, după1989, când familiile comuniștilor și-au transferat banii în conturi off-shore & au vândut active de-ale statului în schimbul unor sume fabuloase și acorduri internaționale pentru protecția lor & a descendenților?

      00
    • n-ai înțeles nimic, nu-i așa?

      00
    • Lasă altruismele, atunci…

      00
    • văd că insisști a arăta că nu ai înțeles nimic. desen: nu e altruism, ci egoism în cea mai pură manifestare, pentru că nu-mi pasă ce se întâmplă în hk, ci cum exemplul de acolo e preluat de politrucii de peste tot, mai ales cei din românia. că dacă iese în stradă 75% din populația unei țări și tot sunt puși cu botul pe labe, tiranul de oriunde trage concluzia că el poate face ce vrea mult mai ușor.

      00
    • tiranii au tras concluzia asta acum 200 ani. tu acum, datorita internetului, ești informat asupra situației în timp ce se desfășoară.

    • si ce iti spune ca acum nu traiesti in fix chestia de care te temi? in afara de poate Amurica, care datorita dreptului de port arma si a vastei pleiade de rezervisti si-ar putea apara „democratia”, restul nu au sanse boss… cel putin in cazul nostru securistii nu au pierdut vreodata puterea, avem o democratie de fatada, deci daca spiritul vremurilor ar fi de control pe fata, ei doar si-ar da masca jos… bine, poate unora le place sa traiasca in minciuna iar darea pe fata a realitatii i-ar distruge, la asta ar trebui sa faci referire… doar gandeste-te ce schimbari poti face pe aici, in „democratia” romaneasca, si vei vedea realitatea

      00
  17. Pentru moment am crezut ca e un articol scris de Fluture. Cred ca este important ce se intampla acolo si cel mai important este pentru chinezi. E un pic amuzant cum niste miscari sociale la marginea tarii tin in tensiune un colos cum e China. Ce i-ar mai calca ei in picioare pe locuitorii Hong Kongului, ce i-ar mai executa in piete publice. Frustrant sa nu poti face aceste lucruri deschis, sub ochii populatiei. Trist este ca si protestatarii stiu ca nu au sanse de izbanda, dar stiu si ca nu au ce pierde.
    Iar noi cred ca am putea sa ajutam (si sa ne ajutam pe noi si urmasii urmasilor, cum scrie dramaturgul) cumparand cat mai putine aparate chinezesti

    00
  18. „Hai să nu ne facem iluzii. Rusia a invadat o țară, dar banii lor sunt buni în continuare. Nu a oprit nimeni cetățenii ruși să călătorească, nu au fost expulzați diplomați, nu nimic.”

    mega fals. denota necunoastere legata de cata legislatie a fost adusa impotriva rusiei si banilor din rusia in urma invadarii.
    rusia inca face petitii prin lume sa ii fie scoase restrictiile. si au trecut 5 ani de atunci.

    dupa ce am citit partea asta am realizat ca autorul ar trebui sa ramana la topoare.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.