România reală: nu facem legătura între una și alta

Ai în buzunar toată cunoașterea omenirii și tot spui prostii. Te poți programa online la schimbat permise auto, dar preferi să vii cu 3 ore înainte de deschidere, pentru că n-ai ce face acasă, sau ești genul de prost care nu înțelege că telefonul din buzunar poate fi folosit și la altceva decât la a găsit biserici în zonă sau a da share la site-uri dubioase, care răspândesc minciuni

Oamenii ar putea să îşi rezolve problema în doar câteva minute dacă s-ar programa online. N-o fac fie pentru că nu au acces la internet, fie pentru că nu se pricep sau nu au încredere în sistemul electronic. Prefera coadă, îngrămădeala şi scandalul. (sursa)

Ce ar face oamenii ăștia dacă cineva le-ar construi o Românie mai bună? Păi, ce fac și când văd o stradă curată sau când le dă cineva o idee sau un îndemn despre cum să-și facă viața mai bună. Fie nimic, fie distrug. Îi dai share lui Funar, că spune că noi trăim în Grădina Maicii Domnului, dar nu-ți smulgi buruienile din jurul casei. Nu dai cu aspiratorul, că ai chestii de făcut pe feisbuc.

Ce credeți, Nelu voia o lume mai bună? Credea că, odată politicienii corupți dispăruți, lucrurile vor merge bine? Oare la ce se gândea Nelu? Ar fi dat Nelu like și share la articolul ăsta?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

  1. RIP Nelu!

    00
  2. Inteleg ca problema e legata de Permise Brasov dar, daca situatia e similara cu cea de la DRPCIV Bucuresti, misterul se rezolva simplu:

    1) clinica pentru analize ( in general, cea mai apropiata de permise – chiar recomandata acolo ) te pune sa stai la cozi intre 2 si 5 ore ( daca vine sau nu vine la timp ceva medic ) – toata lumea merge acolo, pentru ca a auzit ca „analizele se fac rapid, cu rezultatele pe loc”

    2) programarea online se poate face abia peste o luna, de la data curenta ( cel putin, pe DRPCIV, nu prea poti sa te programezi decat peste o luna, online ), DAR poti sa te duci sa iti iei bilet de ordine, in dulcele stil clasic, sa stai la coada ceva mai mult, dar sa rezolvi cand ai nevoie. Sigur, o sa spuna lumea: „nu afli azi ca-ti expira maine permisul”, dar uneori apar alte chestii de rezolvat si tot amani si ajungi intr-o oarecare situatie de urgenta.

    00
    • Ce spui e o prostie, oamenii sunt lenesi si prost organizati.

      Spui ca apar chestii de rezolvat. Tu nu ai 2-3 minute sa te programezi online la permise pentru ca ai chestii de rezolvat?

      00
    • Am verificat adineauri, la preschimbări permise București sunt locuri disponibile incepand cu 30 august adică peste o săptămâni, nu o luna.

      00
    • Hai sa nu lasam detaliile sa strice o poveste buna de facebook.

      00
    • Ohoo, gata, am zis o prostie, ai dreptate. Tu nu intelegi ca nu e vorba de 2-3 minute?! E vorba de faptul ca, daca stii ca-ti expira permisul intr-o luna ( sa presupunem ) si intri pe DRPCIV sa te programezi, o sa ai surpriza ca te programeaza ( posibil ) dupa ce iti expira permisul si e mai sigur sa te duci si sa stai la coada, acolo! Totodata, nu stii daca rezolvi la analize intr-o zi, desi „reclama” e ca rezolvi intr-o zi. Sunt multi care se programeaza si nu se mai duc, se programeaza pur si simplu si tin locurile ocupate. Plus cei care vin cu pile.

      00
    • @anonim: a explicat cineva mai jos, e vorba de perioada, probabil. Eu a trebuit sa-l schimb in iulie, nu stiam ca toata lumea isi schimba atunci permisul. In iunie am incercat sa ma programez online, ma programa peste o luna, dupa ce expira permisul. Am fost si am luat bon de ordine, a doua zi, si am rezolvat totul in cateva ore.

      00
    • @dan
      Eu am schimbat permisul in urma cu aproape 8 ani deci voi vedea in 2021 cum stau lucrurile.
      Colega de apartament l-a schimbat in februarie 2018: programare pentru fisa medicala cu aproximativ o săptămână înainte dar a avut fisa in 2 ore cu consulturile făcute pe bune; programare on line la schimbare permis peste 2 zile. Pierdut la ghișeu 15 minute, singura concesie a fost că a zis să il trimită pe cel nou prin posta, a venit peste o săptămână. Dacă poți sta atât timp fără el e ok.
      La pașapoarte ultima dată (noiembrie 2016) a fost la fel. Voi vedea cum mai este in toamna asta, revin atunci cu un comentariu.

      00
    • Again proasta organizare. Fii atent ce poti face peste 10 ani. Ia din buzunar chestia aia pe nume telefon si vezi ca e o aplicatie calendar :) pune acolo in el reminder cu 2-3 luni inainte sa-ti expire permisul „programare la drpciv” si cu link pe site-ul drpciv. Nu trebuie sa lasi toate lucrurile pe ultima suta. Trebuie sa-ti lasi spatiu de manevra mai ales pentru ceva important.

      There you go :) Eu am reminder pt cand trebuie sa pun gazele, unul pt curent si tot asa. Lista de cumparaturi in Google Keep. Telefonul conectat la bluetoothul masinii ca sa raspund de pe volan direct. Tehnologia asta chiar ne ajuta.

      00
    • @IonutO:
      Tehnologia te poate ajuta daca vrei sa fii ajutat. Poți să ai sute de smartfoane și liste in goggle, daca ție îți e lene sa iei masuri din timp (datele de expirare ale actelor gen CI , pașaport permis conducere RCA, casco) sau pinul de la card sau data de scadenta a ratei la ipotecar sunt lucruri pe care trebuie să se tii minte, nu ai nevoie de nici un smartfon.
      Divaghez puțin de la subiect, am întâlnit persoane care nu sunt capabile să se orienteze in spațiu deși stau cu ochii in Google maps. Tehnica ne poate ajuta dar totodată poate la fel de bine prosti.

      @dan:
      Tot eu am pus comentariul de mai jos cu evitarea unor anumite perioade. Mai adaug că nici decembrie/ianuarie nu sunt alegeri prea fericite, din aceleași motive.

      00
    • @anonim de lene si de prostie nu te poate salva nici Dumnezeu. Astea 2 merg impreuna mana in mana.

      Nah hai fara smart fone :) un prieten si-a vopsit peretele de pe hol cu vopsea de „tabla” (tabla de scris pe ea ca la scoala)

      Si isi scrie acolo toate rahaturile, trebuie sa ma duc sa .. pe X data si tot asa. Cand a facut ceva sterge randul ala. Uite exista si varianta fara tehnologie. Hipstereasca.

      Uite alt exemplu cand am o programare cu fiimea la doctor :) pun in Gogu calendar Clinica, Doctorul la care mergem, Actele necesare, si de ce ne-a trimis pediatrul acolo cu lux de amanunte :) Cu o ora inainte ma intreaba telefonul, boss trebuie sa mergi acolo bagam un google maps? Pi cai!

      Tot ce vreau sa evidentiez e ca te poti folosi de telefon ca o unealta. Lasati instagramul pentru pasarele si mucosi care descopera laba. Sunteti oameni maturi!

      00
    • Așa cum am zis revin cu relatarea experienței de la serviciul pașapoarte cu ocazia zilei de azi.
      Făcut programare de saptamana trecută on line la ora la care puteam merge toată familia. Adus acte in original conform cerințelor de pe site. Ajuns la mall plaza cam cu 45 de minute înainte de ora programata. Platit taxa la „robotel” cec în 2 x 2 minute și colectat chitanțele (2 pașapoarte). Deja la plata chitantelor auzeam primele plângeri ale „clienților” care veniseră fara acte sau nu plătiseră mai întâi taxa. Plus mirați că documentul se eliberează în 2 săptămâni.
      Urcat apoi la etajul 2 și așezat în fața ghișeului indicat cu ocazia programării on-line. Foarte drăguță domnișoara de serviciu, ne-a poftit înăuntru mai devreme de ora programata deoarece nu mai avea alți clienți. Înmânat documente, chitanțe făcut poze, amprente bla bla. Total petrecut la ghișeu 7 minute pentru 2 persoane.
      Așteptăm acum curierul peste 2 săptămâni.

      00
  3. Evitați schimbarea actelor (ci, permis conducere, pașaport) in perioada verii, mai ales intre 15 iulie 31 august. Recomand octombrie/noiembrie sau februarie/ martie.
    La fel și la hipermarket. Încercați să evitați aglomerația (weekend, ajunul sărbătorilor etc.). Sau o suportați.
    Se sta la coada și țările cu apa calda numai că acolo nimeni nu face circ in halul asta.

    00
    • acum imi beau o cafea in timp ce astept sa treaca cele 2 ore ca sa mi ridic permisu. Ieri mi am facut programare la fisa medicala. Azi dimineata am rezolvat de la 09-11 toate parafele. Mers direct la DRCPIV la ora 12 ( Am incercat sa mi fac programare online pt preschimbat la ei pe site, dar aveau doar de pe 2 sep incolo). Am luat bon, asteptat 3 min la coada. Mi au facut poza, achitat taxa si au zis sa vin dupa 2 ore. Cam asta e situatia de la fata locului. A mers ca uns.

      00
    • @grafikkcc
      pt schimbare de permis se poate si mai simplu, ca in unele tari cu apa calda: trimis acte vechi prin posta (carnet vechi + dovada adresa), platit taxa cand le trimiti, in 2 saptamani ai carnet nou.

      00
  4. Constanta – programare RAR online ora 08.30, am intrat la 15.10. Cei care veneau fara programare „discutau”ceva cu un nene si ala facea semn sa intre in fata. Toata lumea (inclusiv subsemnatul) era genul nu facem galagie ca poate „gasesc ei ceva sigur daca vor” si trebuie sa mai venim odata. Asta e …din pacate

    00
    • Poate sunt eu un naiv, dar in puii mei, sa stai 7 ore ca ghiocelul mi se pare maxim.
      Daca era un simplu ITP, te puteai duce linistit la alte service-uri.
      Daca aveai nevoie de o … la naiba, imi scapa acu, d-aia cand ai masina/motor nou si iti tb o hartie doar de la ei, care verifica numarul seriei de caroserie si seria de motor cu cele din acte, de ce nu ai facut un scandal daca masina era in ordine?
      Asa, for fun:
      1. Vorbit cu nenea, explicat ca tu programare si ca intelegi unu, doi peste rand, dar ce-i prea mult strica.
      2. Cautat un sef, seful. Ala ia cota parte, daca nu ia, va lua => ars nenea la buzunar.
      3. Sunat la sectia de politia sa anunti ca vezi in flagrant niste coruptie la rar => ars nenea la buzunar (varianta subtire) / nenea ars la politie (varianta gard)
      4. Filmat cu telefonul, facut scandal, dat la antena3, realitatea, ca astia se pricep sa bage rahatu in ventilator => nenea ars la buzunar.

      In timpul asta mergeai pana la alt rar in habar n-am, tulcea? slobozia? alte resedinte de judet cu reprezentanta rar din apropiere si rezolvai.
      Asa, ai stat ghiocel dupa nenea si data viitoare o sa fie fix la fel.

      Dar poate sunt eu un naiv…

      00
    • mike – si cine te-a pus stai ca un mielusel? Eu mor cand oameni muti cum e si soacra-mea, o pui pe scaun si nu se misca, nu gesticuleaza, nu respira, nu vorbeste… daca eram la rar cu programare la 8:30 si daca pana la ora 9 nu am intrat le fac scandal de le cobor toti sfintii, inclusiv ANPC(tel-verde…)

      00
    • @Cristi
      „In timpul asta mergeai pana la alt rar” adică te programezi din nou la alt RAR peste 2-3 luni, e simplu să dai soluții dar e mai greu să fi tu cel care le aplici.
      Unele instituții (cum sunt RAR, primărie, finanțe, spitale, policlinici, cas, cass) au „greii” lor și daca suni la poliție trebuie să mergi până în pânzele albe să încerci să rezolvi ceva, pentru că și ei au nevoie să intre preferențial la medici, primărie, finanțe, rar etc… că uite așa se fac relațiile.

      Și eu am pățit la un RAR din țară că aveam programare la ora 9.00, dar am fost preluat în jurul orei 13.00. Între timp intrau în față băieții (cu mașini) care dădeau mâna cu paznicul și cu inspectorii.
      Paznicul care gestiona tot ce mișcă prin curte (era intrare cu barieră – doar el o deschidea), îmi spunea în repetate rânduri să aștept liniștit ca voi fi preluat de un inspector rar.
      Când am fost preluat în sfârșit, inspectorul s-a „scuzat” ca s-a încurcat un pic la mașini și a crezut ca m-a preluat deja. Ce poți să zici? doar să te rățoiești la el dacă îți stă în fire asta. Daca nu, nu.

      Cui să faci plângere? inspectorul o să zică de paznic, că l-a derutat și a trimis pe alții la intrare. Paznicul e paznic, nu poate fi tras la raspundere pentru atribuții pe care nu le are (de a prelua mașinile în ordinea programării).
      Concluzia va fi: nu poți să tragi la răspundere inspectorul, că până la urmă tot a rezolvat programările din ziua aia… un pic de decalaj de câteva ore. Și tu accepți că nu mai ai chef de pierdut si alte zile în zadar.

      00
    • NOU
      #21

      Da’ macar ai incercat?

      00
    • Hehe, se vede că sunt amatori la constanța.

      La oradea se face mai cu mai multă clasă.

      Cei cu pile și fără programare trebuie să vină la prima oră, și să se așeze frumos la rând. Fraierii care vin după, nu comentează pentru că nu se bagă nimeni în față, coada e deja formată, toată lumea crede că ăia pur și simplu s-au programat la prima oră.

      Eu am avut programare la ora 11, și câte mașini era în fața mea era imposibil să fie toate programate înainte, le-am numărat. Era coada roată până la poartă.

      Dar…n-am văzut pe absolut nimeni să se bage în față, atâta doar că era aglomerat. De la 11:30 am intrat de fapt pe la 14, n-a fost așa rău. Am auzit de la prieteni care s-au programat cu pile, toți trebuiau să fie acolo pe 7 jumate sau la revedere.

      Și cum nu s-a băgat nimeni în față la coadă de față cu ceilalți, nimeni nu s-a supărat, nimeni nu avea ce flagrant să filmeze, toată lumea era relaxată.

      Nu știu la voi, dar în Ardeal e altfel până și corupția… :))

      Dar vorbind serios, e absolut banal să combați fenomenul ăsta, pur și simplu nu poți efectua operațiuni în sistem pentru serii care nu sunt înscrise la programare în ziua respectivă și la revedere.

      Dar la fel ca orice, trebuie lăsat spațiu de manevră pentru mici momente de ‘românitate’, vorba maestrului.

      00
    • La RAR nesimtirea e mare si se simt mici dumnezei mecanicii. Nu cred ca am vazut in alta parte sa se miste atat de incet si cu scarba.
      Nenea mecanic, vazand ca sunt fata si masina e mare – a inceput sa ma ia la intrebari, “ si … ia ziceti domnisoara, ce control facem, de 6 milioane sau de 12?”, “Domnisoara dar stiti cat o sa dati pe impozite cu asa motor?! 70 milioane, sunteti sigura ca aveti nevoie de asta?! ( bullshit) ”
      Am facut febra musculara la sprancene de cat le-am ridicat cat am stat sa faca controlul. “ Iaaaa sa vedem ce gasim aici…. si daca gasim ceva, ce ne facem?”

      Intr-un sfarsit, nu a gasit nimic, dar tragerea asta inutila de timp pentru a-i baga ceva in buzunar este adorabila.

      Ah, si ca sa ma invete minte sa nu mai fiu atat de necooperanta data viitoare – a trebuit sa vin peste o saptamana sa ridic certificatul.
      Pai nu se da pe loc? Nu mereu. De ce? Ah pai nanea mecanic avea cateva semne de intrebare si trebuie sa ateste ceva cu reprezentanta.
      Mi-nu-nat.

      00
    • Plin de viteji pe aici. Acum câțiva ani mi-au respins o mașină pe motiv că un far luminează mai tare decât celălalt și că bate nu știu ce bucșă la motor. Ne-am chiorât cu mecanicu’ un sfert de oră să ne dăm seama care far luminează mai tare și nu am reușit, n-am reușit să descoperim nici bucșa de la motor (!?) așa că am dus mașina fix la fel și a trecut. Dar, bineînțeles, cu altă jumătate de zi pierdută.

      00
  5. Ma scuzi dar sistemul prost produce aceste probleme.

    M-am programat online in mai si am primit rezervare in iulie, la o luna dupa ce imi expira vechiul permis. La ghiseu mi-am schimbat permisul in aceeasi zi, stat de doua ori la cozi imenze, stricat 2/3 din zi.

    https://imgur.com/ptecxRA.jpg

    00
    • Nu floo, sistemul nu este prost. Prosti sunteti voi ca nu sunteti in stare sa va faceti o programare pentru permisul auto in ultimele 6 luni. A bun, este 2020 ianuarie, iti expira permisul in iunie. Ce te opreste sa intri pe site in luna februarie 2020 si sa te programezi pe iunie? Nimic ba, sunteti niste incompetenti.
      Cazul meu: scos numere rosii, programare frumos online, am ajuns mai devreme cu 30 de minute de ora programata si am intrat cu 10 minute mai devreme. La rar identic, online arata programare peste 2 luni cand deja imi expirau numerele, facut programare telefonic in 5 zile din ziua sunatului, la pasapoarte facut programare online, ales ora convenabila, ajuns mai devreme cu 30 de minute si m-a luat mai devreme deoarece nu era nimeni programat la ora la care am ajuns si nici lume sa stea la coada… deci vezi ba, daca ai mai mult de 5 neuroni nici macar nu stai la coada.

      00
    • La fel cand am schimbat pasaportul. Programare online, dar a trebuit sa stau la coada cand am ajuns acolo. Sistemul vietii chema si cate 3 oameni o data in acelasi birou, ca e grele. Intr-o oarecare masura ii inteleg pe oamenii care „prefera” asta.

      00
    • In caz ca nu stiai la pasaport poti face programare pentru mai multe persoane… deci este normal sa intre 4-5 persoane pentru pasaport

      00
    • Cunoscand patania mea am programat-o online din timp pe o matusa. Programarea a fost posibila dupa 3 saptamani dar la ghiseu la Brasov in ziua programarii nu s-a stat deloc la coada, la ora trecuta pe rezervare s-a afisat numarul rezervarii si a intrat.

      00
    • Stiam, dar cred ca acele persoane ar fi normal sa aiba vreo legatura una cu cealalta.

      00
    • Nu trebuie florin. Poti face programare pentru 10 persoane dar pe calendar la programari se decaleaza urmatoarea programare in functie de numarul de persoane. Sa zicem ca suntem 15 insi ce dorim sa plecam in concediu intr-o tara bananiera si avem nevoie de pasaport. Ce fac? Fac 8+ programari sau fac doar una pentru toti 15? In oradea cel putin sistemul este pus la punct. Cheama 2-3 pentru documente in timp ce restul isi fac poze, adica sunt 2 birouri ce lucreaza concomitent pentru eficientizare ceea se si vede. In 5-10 minute ai terminat cu pasaportul

      00
    • Cred ca nu m-am exprimat eu bine.
      Ajung acolo cu programarea online dar nu se tine cont de ea. Nu eram singurul. Toti care ajung primesc cate un numar de ordine. Gata cu sistemul de programari online.
      Sistemul din birou asociaza numerele respective cu anumite birouri cand acestea sunt eliberate.
      Sistemul trimite 3 oameni care nu au nicio legatura unul cu celalalt(doua doamne si cu mine) in acelasi birou, in acelasi timp. Doamna din birou spune ca este o eroare.
      Bucuresti, 2019.

      00
  6. Eu cred ca suntem o nație mai ciudata așa. Zilele trecute: ditamai coada la intrare in Salina Turda. Am avut bilete online, am trecut frumos elegant cât de cât pe langa coada și am intrat. S-a găsit un nene (35-45 ani) sa urle ca de ce nu stau la coada. Când i-am zis ca am luat biletele online cu skip the line a început sa comenteze ca sunt nesimțit :)

    00
  7. Din ce stiu poti sa iti schimbi permisul la orice Serviciu, nu e obligatoriu la cel din judetul de resedinta de judet, ca oricum iti vine prin posta de la Bucuresti. Asa ca o varianta e sa cauti undeva in apropiere unde nu e aglomerat la programari online. De exemplu Covasna, ca pana la Sf. Gheorghe din Brasov sunt vreo 40km si 20 de minute de mers. Si nu era deloc aglomerat la programari online cand m-am uitat eu.

    00
  8. f elocvent pt programarile online undeva care are tangenta cu statul roman era un afis la adm financiara care circula si pe net cu „programarile online se fac la birou 1”

    00
    • Se fac la biroul 1 pentru cei ce nu sunt in stare sa isi faca programarile on-line de pe telefon-calculator acasa…

      00
  9. Am verificat de curioiztate la mine, la Craiova. Poti sa te programezi incepand cu 28 august.

    00
  10. Eu am ramas placut surprins, cand pentru Junior, am facut progrmare la pasaport,in iulie si o mers foarte rapid…asta cu permisele cred ca merge la fel, dar…
    Cum o comentat mai sus anonim, iti schimbi actele in perioada mai neaglomerata…eu cam stiu ca daca sunt nascut in Iulie tot in iulie expira, dar hai sa imi programare in Mai ! Macar asa evit cozile
    La fel la Permis…expira vara, hai sa imi fac cu 2 luni inainte programare…ca doar nu sunt atatea date de tinut minte (macar luna cand expira sa o stii.)
    Solutii sunt, dar preferam sa dam din gura…ca e mai simplu !

    00
    • Iti bagi in Google calendar o notificare cu 1-2 luni inainte sa faci programare, sau faci de pe acum daca calendarul de programari iti permite. Dar Google calendar e o chestie ff utila, gratuita si inclusa pe toate telefoanele. Inclusiv zilele de nastere le am pe toate acolo ca is deja la varsta la care uit si lumea se supara.

      00
  11. Cand i-am facut copilului pasaport, in octombrie, am facut programare online, si totul a durat 5 minute. Dar ar fi durat la fel si fara programare, caci batea vantul rau, toate ghiseele erau libere.
    In martie a venit randul nostru sa le schimbam, si cu experienta din toamna nu am mai considerat necesara programarea online. Totul a durat 10 minute, caci mai erau si alti oameni la rand.

    00
  12. Am crezut ca este despre votul in strainatate, cu listele alea pe care nu se trece nimeni inainte de vot cu o luna, doua

    “Oamenii ar putea să îşi rezolve problema în doar câteva minute dacă s-ar programa online. N-o fac fie pentru că nu au acces la internet, fie pentru că nu se pricep sau nu au încredere în sistemul electronic.
    Prefera coadă, îngrămădeala şi scandalul.”

    00
  13. Cei mai prosti oameni din Romania sunt aia care stau la coada pe A2 sa platesca cash, in loc sa platesca la prima benzinarie sau SMS.
    Ar trebui sa se faca liste si sa li se ia dreptul de vot alora. Vara asta au blocat autostrada de cateva ori, inclusiv banda 2, de nu mai putea trece nimeni :)))))))). Prosti oameni.

    00
  14. Pasapoarte B/IF: programare online la ora la care am vrut, ajuns acolo cu 3 minute inainte, puhoi la „non-online”, trecut frumos pe langa puhoi, mers la camera respectiva, rezolvat in 15′ (2 persoane), plecat acasa :) Traiasca „onlainu'”!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube