Violenta domestica fara pasiunea din mass-media

Ca un catâr, continui sa cred ca nu trebuie sa citesti „stirile” de astazi. Mai ales din România. Pentru a N a oara, felul in care au fost relatate ororile de la Caracal, lipsa de umanitate a celor implicati in siguranta noastra, nu au fost in nici un caz in interesul oamenilor. Chiar daca stim apetenta tuturor pentru senzational si morbid. Chestiile astea scot ce e mai rau din oameni, inclusiv din aia care o „plâng” pe „biata copila”. Desi, psihologii explica relativ simplu dorinta de a vedea orori la televizor sau intr-un ecran. Ca, in mare parte, acestea ne ajuta sa ne continuam viata mizera. Sa vedem ca „si altii”, indepartati fizic de noi, sufera, chiar mai rau decât noi, cica ar fi un sut un fund necesar ca sa-ti târasti propria viata fara sa o iei razna.

Acum vreo doua zile, daca nu chiar ieri, mi-au sarit ochii pe niste statistici cu privire la violenta domestica. Apoi am sapat putin mai adânc si am ajuns la statistici oficiale. Aici. Cifrele sunt din 2016, dar raportul furnizeaza informatii incepând cu 2011.

Violenta domestica e un fapt, pe care nimeni nu-l poate nega. Agresiunile sexuale asupra femeilor la fel. Femeile sunt agresate de barbati, hartuite sexual, acasa, pe strada si la locul de munca. Acum vreo 10-15 ani nu prea aveau curajul sa vorbeasca. Acum au, nu toate, dar din ce in ce mai multe. Cifrele vorbesc singure. Si asta e un lucru bun. Cred ca aici are si mass-media un rol pozitiv.

In partea de mai jos voi vorbi doar de cifre, va rog sa nu ma interpretati intr-o nota cinica.

In România, in 2018, au fost  38.000 de infractiuni legate de violenta domestica. Din statistici, numarul reprezinta, de fapt, victimele (femei, copii, barbati). Daca un barbat isi bate sotia si pe cei 4 copii, atunci sunt 5 victime. Asta inteleg eu din cifrele raportului al carui link l-am dat mai sus. Si ele se coroboreaza cumva si cu numarul de dosare penale incheiate anual: aproximativ 1500. In plus, se emit cam 4000 de ordine de restrictie anual.

Având in vedere ca foarte multe victime nu depun plângere, as extrapola cifrele inmultind cu 10, ca sa avem un ordin de marime cât de cât apropiat de realitate. Cu alte cuvinte, 50.000 de barbati.

Uitându-ma si pe cifrele generale ale infractionalitatii in RO, cifre Eurostat, constat ca in penitenciare sunt, anual, cam 40.000 de barbati. Bineinteles, nu sunt toti violatori sau criminali. Anual, sunt 1000 de violuri (din care cele incluse in violenta domestica sunt jumatate) si aproximativ 500 de omoruri (din care jumatate sunt si ele in cadrul violentei domestice).

Extrapolând pentru a incheia mai repede, sunt 100.000 de mii de barbati potential violenti in natura. In orice moment. Ceea ce e ingrijorator. Dar, in acelasi timp, nu chiar asa de ingrijorator. Sunt totusi 8 milioane de barbati in România. 100.000 vs. 8.000.000!

Va las pe voi, doamnelor, sa trageti concluziile, mai putin una: atunci când exista un barbat care va agreseaza – in orice fel – exista cel putin alti 10 barbati care va vor lua apararea (bine, aici pe blog, printre comentatori, proportia e mult mai mica). Indiferent cum aratati. Dar trebuie sa cereti ajutorul. Poate ca asta ar trebui sa fie miza feminismului, sa le invete pe femei cum sa ceara ajutorul. Da, suntem si misogini, si porci pe alocuri, dar nu suntem toti agresori.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

21 comentarii

  1. Iar ai scris inepții.

    00
  2. știm că raportul de agresori/violatori/ucigași vs bărbați suficient de ok e cum zici, știm că sunt destui care ne-ar lua apărarea (deși unii dintre ei și-au luat poșete-n cap când s-au băgat să apere vreuna care fie era proastă, fie cu psihicul făcut muci de agresorul ei).
    dacă n-am ști cred că n-am mai avea curaj să ieșim din casă, să răspundem la o întrebare inocentă a unui bărbat, să lucrăm în compania colegilor bărbați. dacă n-am știi, am lua-o razna mai rău decât suntem deja.

    apropos, am vaga senzație că recunosc în ceea ce scrii unele idei din Factfulness. o citesc acum, e foarte, foarte, foarte mișto.

    00
  3. Pe mine când mă supără femeia mă duc și îi cumpăr o prostioară

    00
  4. Articolul e inutil. Nu cred că femeile reprezintă mai mult de 10 sută din cititorii blogului. Cu indulgenta.

    00
  5. Pb cu „pleaca” de langa barbatul abusiv/violent e mai complexa. Barbatul ala abuziv/betiv/de cacat e poate singura sursa de venit in familia aia cu 5 victime(mama si cei 4 copii). Unde sa plece ? Sa-l reclame la politie ? Il ia politia, ii fute o amenda sau il inchide ? Sar restul de 10 barbati sa ii ia locul de tata model ? In secunda doi apare foametea la propriu daca sursa de venit dispare, nu avem nici un program guvernamental de control si ocrotire a mamelor singure cu sau fara venit. Mama ajunge curva de tiristi impreuna cu una din fiicele mai mari. Cei mici cresc prin vecini/bunici/case sociale pana se „maturizeaza”: fetele devin curve noi, baietii delincventi.

    00
    • Ai dreptate. La un moment dat, in statistici aparea si ceva de genul ca 59% dintre victime aveau salariul minim pe economie, ceea ce ma duce cu gândul ca abuzurile au loc in familii sarace. Ceea ce e si mai trist.

    • Ce ai spus e doar o parte din tot ce se poate spune. Pe langa ce ai spus, mai e si partea psihologica. Femeia ajunge sa fie obisnuita cu abuzul si sa il considere o parte normala din viata ei. Cand se ajunge acolo deja este extrem de dificil sa mai faci ceva, fara o interventie mult mai agresiva decat s-ar face in Romania.

      00
  6. 10 e prea puțin. In Canada se estimează că doar 20% din cazurile de violența domestică sunt raportate

    00
  7. Yep. 93.000 de cazuri raportate la poliție in 2016. Într-o țară unde se raportează mult, mult, mult mai mult decât în România, o țară unde polițiștii nu fac mișto de tine.

    00
  8. O procuroare din America a luat de bune toate afirmatiile astea facute de progresisti despre violenta domestica si a incercat sa intervina in mod real pe timpul lui Obama.

    Desigur, si-a luat-o in freza de la existenta asa cum numai progresistii si-o pot lua.

    „the victim would often fiercely resist efforts to compel her cooperation. “They wouldn’t call you back. They would outright yell at you about not wanting to go forward. They would say they didn’t want to press charges, or they wanted to drop charges.” Many or even most of the victims calculated that Gersen was their true enemy. “Much more than I expected, they were asking me: ‘Why are you ruining my life? ”

    In plus, procuroarea liberala s-a trezit ca baga la puscarie 90% minoritati si saraci, ca acolo sunt 90% de cazuri de violenta domestica.

    La un moment dat, i-au interzis unui tip violent sa se apropie de partenera lui. Aia s-a maritat cu el ca sa le faca in ciuda. El a primit 10 ani de inchisoare pentru incalcarea ordinului. Si s-a plans ca statul ii incalca dreptul de a se insura.

    Motivul pentru care statul nu intervine la violenta domestica e pentru ca acolo lucrurile sunt mult mai incalcite decat cred mintile simple.

    Cititi, e un articol lung dar merita

    00
  9. Secolul vitezei Fluture. Mai comprima si tu ideeile astea. 100000 de barbati violenti in Romania si cateva milioane ok. Doamnele au de unde alege. 2 randuri nu 5000 de cuvinte. Avem si noi timpul limitat la cafea sau pe buda dimineata

    00
    • Da, Fluture, ia vezi, poate găsești o modalitate să asimileze cumva Cristian articolul direct, fară să-și mai consume pretiosul timp pe budă ca să-l mai citească.

      00
  10. Da, exista alti 10 barbati care ii vor lua apararea acelei femei agresate dar exista si alte 30 de femei care au nevoie de protectie asa ca pana la urma te trezesti cu un mic harem.

    00
  11. Nu mai bine ne gandim cate omoruri au ramas nesanctionate?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.