Reciclarea și încăpățânarea

Ascultam la un moment dat pe radio ceva pauză dintre piese pe tema reciclării. Că nu se colectează separat, că nu se sortează, știți placa. Ce m-a deranjat a fost faza cu “și ce o să fac, o să ies cu punga în mână din bloc până la tomberon”. Plus, că la curte e ușor să ai trei tomberoane, că ai spațiu, dar la bloc e mai greu.

Au refuzat ideea de reciclare dinainte să se uite la cum fac alții. Nu cum fac eu, că eu am am scris în 2011 cum poți recicla ușor. 2011.

La nemți, de pildă. Care au în bucătărie coș cu 3 compartimente și în fiecare compartiment se aruncă ceva. De aia se găsesc coșuri din astea de vânzare. Atât de simplu e. Pui punga de culoarea care trebuie acolo, când se umple compartimentul, scoți, strângi, dimineața o duci la tomberon.

Și oamenii vor, că e prea simplu să n-o faci, dovadă stau tomberoanele speciale dintre blocuri, care se umplu mai repede decât are primăria contract să le ridice. La Brașov primăria a început să dea gratis pungile colorate, vecinii se învață unii pe alții ce au de făcut și, prin zona mea, cam 1 din 4 case scoate la poartă pungile în ziua ridicării.

Oamenii vor. Au nevoie de soluții (pungi, tomberoane) și de oameni care să le arate calea, nu să se plângă că au de dus o pungă 50m.

cos-reciclare-3compartimente

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

65 comentarii

  1. Va fi extrem de greu sa se anuleze ghenele blocurilor, cele în care îți arunci gunoiul de la etaj.

    De modificat nu le va modifica nimeni, iar dacă nu va exista răspundere materiala, de la amenzi la ce vrei tu, nu se va putea schimba.

    Dar începutul poate sta în cadrul blocurilor noi construite, tomberoane separate, ghenele în afara blocului, camere video. Cine arunca aiurea, amenda sau taxare suplimentara.

    Doar prin taxe și amenzi se rezolva.

    00
    • In Targoviste, niciun bloc nu mai are ghena, adica acele tobogane de gunoi. Primaria sau firma de salubritate au facut niste platforme betonate si ingradite unde sunt tomberoane mari si doar acolo se duce gunoiul. Asta se intampla in tot orasul de prin 2012-2013, dar o multime de blocuri inchisesera ghenele dinainte, pentru ca oamenii nu mai voiau gunoi, miros de hoit si sobolani in subsolul blocului.
      Mai greu cu reciclarea insa. Se arunca totul la gramada si se ridica la gramada.
      Cat timp nu va exista infrastructura necesara sortarii si colectarii selective, un stimul financiar si o lege care sa permita datul de amenzi, nu se va atinge o masa critica de oameni care sa recicleze.
      Degeaba reciclez eu plastic, sticla, metal si hartie daca trebuie sa le arunc in acelasi tomberon. Mai demult, aparusera si in Targovsite niste tomberoane tip clopot, pentru colectare selectiva, dar au disparut de cativa ani. Oricum, erau putine si puse aiurea, in zona centrala. La mine in cartier, unde sunt vreo 80 de blocuri, nu era niciunul.

      Si nu se recicleaza pt ca este scump. Nu avem infrastructura pt asa ceva. Firmele de salubritate nu au masini si oameni suficienti. Nu exista facilitati pt preluarea gunoiului reciclat. Materialele reciclate nu au cine stie ce valoare in sine. Daca vrei sa reciclezi hartie, carton sau sticla nu primesti nimic pe ele. Sau aproape nimic. Daca primiesti ceva, te costa mai mult drumul pana la punctul de reciclare.

      Ce s-ar putea recicla cu succes este PET-ul. Doar ca PET-ul este un tip de plastic si trebuie separat cu atentie de restul plasticului. Degeaba pun eu toate deseurile de plastic la un loc, ca voi avea pet, polietilena, polipropilena, polistiren, pvc, policarbonat, poliester, nylon si alte cateva.

      00
    • eh, faci campanie și le explici oamenilor că nu vor mai avea gândaci în casă dacă renunță la ghene, garantat nu vrea nimeni gândaci

      00
    • În blocul meu (București, sector 1) există ghenă-tobogan și în fața blocului 3 containere pt reciclare selectivă. Văd mereu oameni care aduc aici gunoi reciclabil (hârtie, metal, plastic, sticlă). Sunt și dobitoci care mai aruncă pungi de gunoi menajer, dar în general se aruncă ce trebuie (dacă pot să zic așa). Nu știu cum se colectează efectiv la „groapa de gunoi”, dar containere sunt golite separat, în zile diferite.
      Cum zice și Vali, oamenii vor. Sau destui dintre ei vor.

      00
    • Vio, exista filme specializate pe reciclat (private nu firmele lui Firea). Iar reciclarea nu o faci ca sa castigi tu bani.

      Ideea la final este asta. Noi toti 8 miliarde locuim pe o planeta aka casa noastra. Daca nu avem grija de ea casa se deterioreaza si noi murim.(Vezi Our Planet de pe Netflix )

      00
    • @IonutO
      Autoritatile locale trebuie sa creeze conditii pt reciclare.
      Zici de firme private, dar in Targoviste este un singur automat Sigurec, de multe ori nefunctional, in incinta Carrefour market. Pus in calea oamenilor care ies de la case. Ce sa reciclez acolo? Vin cu masina, ma invart in zona pana gasesc un loc de parcare si apoi intru in Carrefour cu sacul de 50 de peturi si doze metalice sa le bag una cate un in aparat? Nu. Le arunc la tomberonul cu de toate. Repet, in Targoviste nu avem posibilitatea colectarii selective a gunoiului.

      Solutii ar fi destule…
      Containere separate pt plastic, metal, sticla, hartie care sa fie ridicate cu masini diferite. Ca daca vine o masina de gunoi si incarca tot in ea, imi piere cheful de reciclare. Acestea sa fie in cartiere, alaturi de tomberoanele actuale. Degeaba le pui in parc sau in vreo intersectie.
      Platforme unde sa poata fi depozitat gratuit molozul si resturile de la constructii si renovari. Pt ca acum sistemul este tampit: faci contract cu societatea de salubritate, platesti niste bani la metrul cub de deseuri estimat sau pe numarul de zile in care folosesti containerul, aia iti aduc containerul (pe care il pui pe locul tau de parcare de exemplu), gasesti containerul umplut de vecini binevoitori etc. Bani pierduti, timp pierdut. Sau mult mai simplu si mai ieftin, opresti o caruta de suedeji care bantuie pe la tomberoane, le dai 100 de lei si iti evacueaza toti sacii de moloz, cada si caloriferele vechi de fonta si cam orice e de aruncat. Ca acei saci de moloz ajung ulterior pe margine unui drum, pe camp sau in albia unui rau nu te mai intereseaza.

      Taxa de PET, sticla, borcan, tetrapack – 50 de bani adaugat la pretul produsului si care ar fi primiti inapoi la returnarea ambalajului ar face reciclarea avantajoasa. N-ai mai vedea sticle aruncate peste tot.

      00
    • Eu am văzut în o grămadă de orașe colectare selectivă de ceva vreme.

      In Oradea toate ghenele au fost desființate demult, și colectez selectiv fără să mai îmi dau seama, merg cu 2 saci jos și gata.

      Și in Cluj am văzut, și în alte orașe bănuiesc.

      Doar la București văd că nu se poate nimic niciodată.

      00
    • @Vio

      si in Focsani am vazut la fel. Mi s-a parut nasol rau sa scoti ghena afara. Cand iesi din scara, la unele blocuri, trebuie sa treci prin apropierea unei platforme din asta. E, vara candeste de te rupe.

      00
    • Asa am vazut in Germania pe la cine am fost in vizita. Toti aveau sistemul asta si afara tomberoane de culori diferite pentru fiecare tip de gunoi.

      00
  2. Mai nou nu poți avea contract de reciclare separat de cel de gunoi menajer. Asta ar veni ca un cadou pentru mafia gunoiului și game over pentru afacerile care au făcut piața reciclării de la zero.
    Frumos, nu?

    00
  3. Nu vreau sa fiu eu ala gica contra dar am eu exemplul negativ. Bine, Bucuresti, intelegeti voi:

    La mine in cartier sunt asa: 4 tomberoane pentru gunoi menajer, 1 pentru sticla, unul pentru plastic si un tarc pentru cartoane toate puse unul langa celalalt si marcate ca atare. Am vecini care arunca gunoiul cum trebuie si altii care arunca pur si simplu ce cum si pe unde apuca.
    Au fost nenumarate mailuri din partea administratiei in care locatarii au fost rugati sa nu mai arunce gunoi menajer la sticla sau plastic, afise puse pe usi (afisele se pare ca au avut impactul cel mai mare). Cei de la firma care colecteaza gunoiul si-au retras tomberonul pentru sticla au amenintat ca-l retrag si pe ala pentru plastic pentru ca omenii isi aruncau „pampersii” la sticla sau cutia de pizza cu tot cu pizza in ea in tarcul de cartoane.

    Acum sa vedem, lucrurile par sa se indrepte de la un timp.

    00
    • Aici e și o lipsă de educație. Nu poți să vrei să reciclezi, dar tu să nu le explici oamenilor ce înseamnă asta. Câți crezi că știu că nu poți pune cutia de pizza la hârtie? Sau că e de bun simț să aplatizezi sticlele de plastic înainte să le arunci în tomberon?

      00
    • Aplatizatul ca aplatizatul, problema e incultura. Stii cum e aia, nu conteaza cate clase ai atata timp cat ai S Klasse. Si la mine aici in zona sunt multi care se incadreaza la vorba asta. Plus, nesimtirea e la rang mare.

      Dar stai ca oamenilor li s-a transmis pe mail care este directia acelor tomberoane si cum sa le foloseasca, problema e ca majoritatea au smartfoane ca sa dea bine pe masa la cafenea.

      00
    • Uite acum am trecut sa-mi duc sticlele de plastic. La cartoane plastic si la plastic o punga de gunoi menajer. There you go. (in conditiile in care pubela pentru plastic e aproape goala)
      Nu ne mai salveaza nimeni. Poate doar amenzile.

      00
    • @Ciuby, din câte înțeleg eu problema nu era că au aruncat cutiile de pizza (din carton) la ”hârtie”, ci că au lăsat bucăți de pizza (care ar fi trebuit să ajungă la ”gunoi menajer”) în cutiile pe care le-au aruncat la ”hârtie”.
      IonutO să ne spună dacă am înțeles eu bine sau greșit.

      00
    • @A, este irelevant, cutiile alea nu aveau ce căuta la hârtie, fiind îmbibate cu ulei. Faptul că erau și bucăți de pizza acolo nu face treaba decât să fie „mai rea” :))

      00
  4. Degeaba duc eu pungi colorate la tomberoane daca vine ala cu masina de gunoi jegoasa si puturoasa si le arunca pe toate la gramada.
    Mai e si problema gropilor de gunoi de langa orase despre care nu zice nimeni nimic. Rauri, lacuri pline de gunoaie pe care nu le strange nimeni..dar da, problema e ca nu colecteaza cetateanu’ selectiv.

    00
    • Nu e chiar degeaba. La mine vine ADP si ia gunoiul menajer si odata pe saptamana se aduna plasticul si cartonul separat de catre o firma care este specializata pe reciclare. Se poate…

      00
  5. da, ne trebuie pungi de plastic ca sa putem recicla plasticul; dom’le, cine vrea sa fie ecologist consuma dreaq mai putin. nu se poate sa consumi ca porcul si sa te crezi ecologist doar pentru ca, vezi doamne, reciclezi.

    00
  6. prin oradea s-a facut ditai campania cu stransul separat al gunoiului menajer.(or fi fost fonduri pt asa ceva)
    s-au dat pungi si recipiente speciale pt compost – ce e drept s-au terminat cand mi-a venit randul, deci n-am primit, vechea mostenire comunista, ce sa faci, n-am neamuri „bine puse”.

    azi cand sa ma duc la lucru baietii bagau impreuna compostul cu restul gunoaielor…
    (o fi campanie de educare a populatiei, ca buget de masini separate n-a mai fost?).

    00
  7. Mda, problema e ca cel putin la mine, in Sectorul 2, nu am mai vazut niciun fel de punct de colectare a deseurilor separat.

    Tomberoanele alea mari din plastic colorat au cam disparut complet. Probabil daca stau sa le caut exista vreo 2 ascunse pe undeva, dar totusi sa imi urc gunoiul in masina sa pot sa-l arunc mi se pare un pic absurd.

    00
  8. Bai, ai convins minim unu. Fac și eu efortul asta. Tomberonul ecologic e la 700m de casa și nu la îndemână nefiind deloc în drumul meu, dar incerc sa vedem daca merge. Vreau să meargă.

    00
    • la un moment dat m-a oprit un cetățean pe stradă, care nu știa de bloguri, dar văzuse clipul ăla de pe vimeo cum îndesam plastice in sticla de 5 litri, și voia să se convingă că eu sunt ăla. :)

  9. in primul rand la nemti, oamenii vor pentru ca nu iti ridica gunoiul, daca nu il dai sortat. prima oara. a doua oara iti vine amenda de vreo 300 de eurasi de la consiliul local si in continuare nu iti ridica gunoiul, dar iei amenda ca ai gunoi in fata casei. si tot asa, pana cand decizi tu insuti ca vrei sa reciclezi

    • tu n-auzi bă că nu vreau să mă duc la tomberon cu punga în mână??!?!?!
      ce, de asta am murit noi la revoluție?! eu vreau să salvez planeta, dar mai pe relaxare așa…

    • Ma insel eu sau la nemti e chiar un incentive de cativa centi daca duci sticle sau doze la magazin pentru reciclat? (s-a putea sa ma insel si sa fie la alta natie cu apa calda…)

      00
    • nu, chiar e. dar pfandul il platesti la achizitia sticlei/ambalajului, practic iti recuperezi banii

    • ah, si nu e „cativa” centi, sunt 25 de centi la anumite sticle si 15 centi la restul. din 4 sticle de cola, ai favu bani de 2 paini:)

    • Si la bloc cum e? Daca din 50 de vecini se gasesc vreo doi care sa arunce gunoiul aiurea? Plateste toata asociatia amenda? Sta un pensionar de paza la container sa-i identifice pe cei doi? Iti cere buletinul cand arunci ceva la container, ca sa vada daca nu esti de la alt bloc?
      Imi doresc din tot sufletul sa ajungem la gradul ala de civilizatie incat fiecare sa-si sorteze gunoiul, dar apoi imi aduc aminte ca traim in tara in care fiecare mal de parau sau margine de padure sunt pline de gunoaie, de la pampersi si televizoare pana la moloz din constructii. Chiar sunt curios cum se procedeaza in alte tari ca sa-i educe pe „cetatenii” astia.

      00
    • Sistemul Pfand din Germania ar fi perfect pentru România. Garantat că nu mai rămâne niciun ambalaj pe stradă.

      00
    • @Corcodusul, în București din ce în ce mai multe blocuri au camere video. nu pe persoană fizică, ci montate de asociație, conform legii privind securitatea (333 din nu mai știu ce an), camere omologate de poliție. (sau cel puțin așa e la mine la bloc)
      vreo 2 dintre camerele exterioare să bată spre containerele de reciclabile sau una montată la ghene și gata.

      00
    • @corcodusul

      Un amic si-a luat-o pentru ca arunca gunoiul in ghena primariei (care e peste drum de blocul lui). A dus el gunoiul cateva luni asa, pana cand i-a venit acasa 700eur premiul cel mare pt aruncarea gunoiului unde nu era autorizat.
      Stii cum l-au gajbit? Au cotrobait cateva luni prin pungile de gunoi pana cand au gasit o factura sau ceva hartie cu numele si adresa lui. Si sunt sigur ca au mai gasit si de la altii, tot asa, ca era obicei in zona.

      (Asa ceva ar merge in Romania, cu amenda care vine acasa, inregistrata frumos pe numele tau, sa nu poti sa zici ca nu ai primit-o, si daca nu o platesti sa iti ia din salariu odata cu taxele si impozitele, fara implicarea organelor, care, stim cu totii, sunt coruptibile si pasibile de omisiune. Nu ai cu cine sa o dai la pace, e in sistem, o platesti sau o contesti cu avocet, etc. Iar daca ai contestat si au gasit ca esti in continuare vinovat, 2000 de euro ca sa acoperi si deranjul. Asa, daca te stii cu musca pe caciula, nu ii deranjezi aiurea)

      00
  10. Da, noi vorbim de tomberoane speciale si pungi colorate, dar uitam ca niciun magazin nu iti primeste sticla la schimb.

    00
  11. 72 eur un cos de gunoi ?

    Sunt curios daca pe durata vietii, gunoaiele care le arunc in acel cos vor valora atata.

    00
  12. În Timișoara se lasă sticlele pe jos lîngă ĺada imensă tip clopot așa de repede se umple.
    Altfel, selectarea deșeurilor menajerea separat de plasticuri funcționează.

    00
    • in oradea s-au scos „clopotele” din ceva motiv(nu s-or fi inteles „clopotarii” cu rer-istii?)
      au decis cei de la RER(firma de salubrizare) ca nu e bine asa triat per material reciclabil (dooooh) si ca trebuiesc puse toate impreuna intr-un singur recipient – de dimensiunile unui „clopot”(double doooh).
      sunt convins ca sunt bani de muls din reciclabile, dar sa vii sa inlocuiesti o solutie decenta(clopotele) cu una semnificativ mai proasta si apoi sa incerci sa ma convingi pe mine ca defapt e mai bine cum faci… e o dovada clara a prostiei.

      00
  13. Tomberon din ala special avem si noi, cu 2 compartimente de reciclare si 3 de gunoi menajer.

    Problema 1 e ca vine cate un „retardat functional” si arunca resturi de peste sau mai stiu eu ce fix peste alea de reciclat si strica toata povestea.

    Si problema 2: angajatii primariei vin si selecteaza MANUAL reciclabilele si asta dureaza. Mai pune si faptul ca „retardatii functionali” arunca gunoi menajer peste reciclabile si uite asa se duce pe pla toata treaba.

    Imi vine sa pun camere de filmat sa vad cine kkt arunca gunoiul menajer acolo si sa ma duc sa-l rastorn peste presul din fata usii lor.

    Deci cum ai zis si tu, oamenii vor si nu e rocket science sa reciclezi selectiv, doar ca degeaba se chinuie 100 daca vine un bou si strica tot.

    00
  14. La mine treaba sta asa: se ridica gunoiul in fiecare sambata. A treia sambata din luna e pentru reciclabile. Am cerut la primarie si mai apoi la firma de gunoieri tomberoane. Raspuns: n-avem, mai incercati. Pana atunci lasati sacii in fata portii. Am cumparat de la dedeman doua tomberoane de vreo 200-240 litri. Problema e urmatoarea: gunoi menajer se aduna de juma’ de tomberon pe saptamana; reciclabile un tomberon pe saptamana. Dar nu mai ridica sacii lasati langa tomberonul plin. Evident, cu 10 lei la baieti, se ridica si sacii daaar… desi eu sortez reciclabilele pe caprarii ei le baga la gramada in bena. Asa ca am renuntat la sortare. Candva, nu de mult, am respirat niste aer prin „anglea”. Si printre alte lucruri bune am observat ca gunoiul se ridica saptamanal alternativ menajer/reciclabil; sortarea o fac ei pt plastic si metal; sticla se ridica separat; materii vegetale separat; daca in tomberonul de plastic/metal ai si altceva iti lasa tomberonul plin si o hartie in care te anunta de ce nu l-au ridicat si ce trebuie sa faci pentru a scapa de gunoiul respectiv; pentru obiecte mari (mobilier, bude, cazi de baie, chiuvete, materiale de constructii) ai cel putin un centru de colectare unde le poti duce in regie proprie (in romanica stau cu o canapea si un fotoliu in curte de un an, ca n-am cum sa scap de ele intr-un mod civilizat). Era sa uit, reciclabilele se puneau in tomberoane FARA SACI, altfel ramaneai cu ele.

    00
  15. ambalajele de toate felurile trebuie curatate/spalate/clatite inainte sa le pui in tomberonul potrivit?

    00
    • Normal asa e, daca tu arunci cutia de la iaurt in tomberon si iaurtul ala se scurge peste sticlele de plastic ales bules. Eu fac asa, iau cutiile de iaurt si le bag in masina de spalat in compartimentul de pahare si ies spitshine. Masina oricum merge la mine zilnic deci sigur nu consum mai multa sau mai putina apa decat in mod normal.

      00
    • nu-mi dau seama daca glumesti sau chiar bagi paharele de la iaurt in masina de vase.
      in alta ordine de idei, nu poluez mai mult cu ape menajere si detergenti si consum de apa ca sa clatesc niste ambalaje? adica este posibil sa poluez mai mult decat daca ne asumam poluarea cu plastice si alte cele?

      00
    • Nu toate ambalajele, ma referi strict la iaurt. Ala e un plastic rezistent, ia baga tu ambalajul de la ciocolata si da-mi de veste ce gasesti ca la 70 de grade nu cred ca rezista foarte multe. Dar da fac asta pentru ca la mine mereu bag masina de spalat (zilnic). Ori ca adaug paharul ala in masina ori ca nu ea oricum functioneaza in fiecare zi. Faptul ca mai e un ambalaj acolo nu aduce nici un minus sau plus functionarii ei sau consumului de apa. La robinet nu as face asta pentru ca as polua mai mult decat as repara ceva.

      Doamne fereste sa nu faci asta cu alt ambalaj, sa nu va duca mintea sa bagati cine stie ce in masina de spalat (gen sticla de la detergenti).

      00
    • nu te-am intrebat de ambalajul de la ciocolata, citeste mai atent.. mi se pare o tampenie. inseamna ca oricum nu incarci masina si tu speli cateva obiecte doar. deci oricum poluezi. eu bag masina o data pe zi sau la 2 zile cu ea full, nu mai incape nici o lingurita. deci faci risipa de apa ca sa speli ambalajele de iaurt. good.

      00
  16. Cand va fi rentabila reciclarea sticlelor, hartiei si plasticului, vom afla dupa cardurile de suedeji. Sa se dea un ban per PET/sticla/carton dus la reciclare, si sa vedeti cum se sorteaza ca prin minune.

    00
    • Am citit articolul, si multumesc pt link, dar nu reusesc sa inteleg cum de noi aparem in statistici atat de bine. Daca te uiti pe grafice Romania nu sta pe roze dar nici la coada UE, ciudat.

      00
  17. Prin București sar chiștoacele pe geamurile mașinilor ca din pușcă. În orice stație de tramvai din București, din Pipera în Ferentari, e plin de mizerie. Suntem incapabili să ducem o mizerie la coșul de gunoi și vorbim de reciclare voluntară… În România numai cu o taxă de returnare a ambalajului (ca în Germania) și cu amenzi frecvente se poate face ceva.

    00
    • vineri am luat un colet mic de la posta de la Lizeanu, l-am desfacut, bagat continutul in buzunar si am mers cu ambalajul in mana sa-l arunc, repet, de la Lizeanu, pana laaaa intersectia Mosilor cu Eminescu! sunt 2 statii de ce vrei tu pe doua bulevarde mari din Bucuresti! pt ca nu era nici un cos de gunoi! am gasit in intersectie la Eminescu si ala dadea pe afara.

      00
  18. De un an m-am mutat in Praga, unde se pune foarte mare accent pe Reciclare, primaria facandu-si propriile fabrici de procesare pentru profit.
    Urmeaza acum sa isi faca si o fabrica/uzina pentru biodiesel pentru procesarea resturilor bio aruncate si alimentarea autobuzelor din oras.
    Cand am inchiriat apartamentul in contractul de inchieriere am stipulat ca trebuie sa reciclez altfel sunt pasibil de amenda. Nu stiu cum pot vedea ei asta, dar nu asta e important, pentru ca abia cand incepi sa reciclezi iti dai seama cat de mult plastic, hartie si alte cele consumi.
    Am cautat ceva timp un cos compartimentat in 3 pentru reciclare, pentru ca se dau repede sau sunt scumpe. Am gasit la un magazin de bricolaj dupa ce am mers in 3 locatii. Cam 350 lei cosul, but totally worth it.
    Si da ai tomberon pentru bio la bloc/casa in fata dar pentru reciclare te duci la 50metri mai departe. Tomberoanele bio se golesc cam la 4 zile-1saptamana pe cand cele de reciclare se golesc la 2 zile, iar in multe cazuri refuleaza din prima zi dupa golire.

    00
  19. Da…as prefera reguli ca in Germania…Sticla de plstic 50 de bani sau de ce nu 1 leu ? Nu o duci , ai pierdut cashu…
    Sa vezi atunci reciclare..altcumva nu poti civiliza , decat cu forta…poate suna un pic comunism, dar asta e adevarul..

    00
  20. Eu am observat ca daca lasi 4 cutii de bere pline PE tomberon, baietii cu masina le recicleaza cu grija!

    00
  21. NOU
    #59

    Acum un an la Valcea(la casă), ne-au educat cum sa seleelctam sticla si plasticul. Ne-au dat gratis in cutia postala pungi colorate si trebuia ca in ultima miercuri din luna sa le scoatem la poarta. A functionat de 3 ori si s-au oprit.

    00
  22. Oare cat de greu ar fi sa dai un ougeu prin care sa reduci drastic utilizarea de plastic pentru ambalaje (un inceput bun ar fi cu lichidele; sticla sau aluminiu)? Apoi cu pungile, sa fie doar de hartie (facute din cartoane reciclate) sau textile. Alea de hartie sa fie mai ieftine. Dar daca nu reciclezi hartie, oooops nu mai avem decat textile si costa mult mai mult. Ai textila dar ti-a fost lene sa o iei de acasa, marca banul sau pleci cu produsele in bocceaua facuta din tricou/camasa/palton/sutien sau ce ai pe tine.

    Ca side-story, prin doua mii ics (sau icsics) am vazut cu ochii mei in Stambul bidoane de 5l (d-alea de apa plata) legate pe stalpi, cu o gaura de diametru variabil, intre 5 si 15 cm in care se aruncau capacele de plastic de la pet-uri. Am intrebat un nativ care e faza. Statul (prin ministerul sanatatii lor banuiesc) dadea cate un carucior persoanelor cu membre inferioare lipsa, pentru fiecare zece sau suta sau milion de mii de capace colectate si depuse. Pana si cei mai saraci oameni de-ai locului puneau capace in bidoanele alea. In vacanta aia n-am vazut un capac de pet pe jos. Ce vroiam sa zic e ca tine si de oameni nu doar de autoritati.

    00
  23. http://www.cosuri-pubele.ro/cos-gunoi-birou-trio-40l.html
    Cam scumput. Vreau si varianta mai de saraci. Idei?

    00
  24. Varianta optimă/ieftină pentru bloc la care am ajuns:
    „Filur” https://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/40188340/

    Vopsirea cu galben, albastru: task cu kinderul.

    MyStorage: coșul îl aveau separat la 80ron pe olx săptămâna trecută:
    https://www.olx.ro/oferta/my-storage-va-ofera-solutii-de-echipare-completa-a-biroului-IDclmX5.html

    00
  25. Nu e de ajuns. Stăteam odată cu alți băieți în chirie și am zis că ar trebui să sortăm gunoiul. După ce s-au învățat, i-am zis unuia și să arunce sticlele de plastic fără dop. Reacția lui: ”Acum vrei să dau și dopul jos de la sticlă!?”.
    Da, boss, să arunci sticla fără dop, 10 secunde în plus maxim, nu mori.

    P.S.: Felul în care înghesui tu pungi în sticle nu știu cât e de ok, pentru că, odată ajunse la centrul de reciclare, o să trebuiască să taie sticla ca să sorteze toate pungile de acolo și nu e așa simplu să tai sticle de plastic.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.