Construcții: cotețele și alte spații de depozitare

Mă uit la o fază care se întâmplă acum, de când își fac românii case după cum îi taie capul. Toți care se cară din oraș și aleg să își construiască ceva în afară spun același lucru: vreau curte, să am iarbă, să am pomi, să am liniște. Și toți își fac o casă după niște planuri și apoi descoperă că parcă ar avea nevoie și de un garaj. Și de un coteț pentru soacră. Și de o magazie. Și pe 3-400mp ajung să se înghesuie și să se porcească cu tot felul de construcții stupide, pentru că “nu ne-am gândit că strada aia de 4 metri o să devină necirculabilă dacă ne lăsăm mașinile în stradă” sau “nu am făcut și spații de depozitare și n-am unde ține cauciucurile, mașina de tuns iarba și alte minuni”.

Dar apucătura asta nu e nouă.

Am un vecin care avea o curte umană pentru zona asta (vreo 200mp). Cândva pe la începutul anilor 90, a zis că el nu o să aibă niciodată mașină și a turnat o magazie într-un colț în așa fel încât să nu mai poată băga nici mașină în curte și nici să nu mai crească nici un fel de flori (așa că a asfaltat la un moment dat toată curtea). Și magazie serioasă, beton, cărămidă, chestii.

În care acum ține niște resturi de mobilă și o mașină de spălat stricată. Ar vrea să o dea jos, dar nu doar că intabulat-o, dar sunt și minim 5 basculante de moloz. Am întrebat dacă a umplut-o vreodată, a zis că nu. Ceea ce nu e rău, că alții păstrează toate troacele, pentru că au unde.

Ah, da, acum are mașina lui și îi mai lasă și fi-su o mașină când pleacă din țară.

De asta zic, când vă mănâncă pielea, luați-vă o căsuță din asta de 900 lei sau faceți-vă una pentru ce vă trebuie și când nu vă mai trebuie, o desfaceți, o tăiați bucăți și îi dați foc. Nu vă apucați de construit chestii grele pentru depozitat prostii.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

58 comentarii

  1. Mai interesant este cu cei care isi fac garaj dar isi tin masina in fata casei, ca na, e greu sa deschizi poarta si sa bagi masina peste troacele din garaj.

    00
    • din cate am observat ii iau toti dracii cand parcheaza cineva in fata curtii, deci prefera sa faca ei asta.

      00
    • da, pentru ca bagi masina in garaj, iar in fata curtii parcheaza un inteligent care pleaca in treaba lui, iar tu iei taxi, ca nu mai poti iesi din casa ta, pe trotuarul pe care primaria te amendeaza daca nu il cureti, ca e al tau.

    • Dar daca eu deschid poarta din interior si ea se deschide in exterior si ii lovesc unuia masina cu poarta? Sunt bun de plata nu? Chiar daca ala nu avea voie sa parcheze acolo? Sau il trimit la domnul?

      00
    • Problema rezolvabila usor cu piloni ori stop din ala de parcare peste care nu poti, exact, parca.. dar e drep e greu sa faci 1-2 minute efort in plus si nici alea nu-s gratis ori se instaleaza singure

      00
    • @NIX si pentru care iti da primaria amenda ca ai stricat trotuarul care nu e al tau.

      00
    • @Arhi primaria te amendeaza si daca blochezi intrarea/parchezi pe trotuar, nu fi carnat!

      00
    • in primul rand carnat e mã-ta, ca nu ne tragem de sireturi amandoi. in al doilea rand primaria nu vine din proprie initiativa sa amendeze ca mi-a blocat poarta, dar vine din proprie initiativa daca nu curat zapada, gunoi sau daca, intamplator, cel care parcheaza in fata porții mele isi gaseste portiera indoita.

    • @nix – amenda penală și până la 6 luni închisoare pt ocuparea spațiului public cu „capre” de orice fel care blochează spațiul public (trotuar/locuri parcare)

      00
    • <<@nix – amenda penală și până la 6 luni închisoare pt ocuparea spațiului public cu “capre” de orice fel care blochează spațiul public (trotuar/locuri parcare)>>

      bai, voi ori v-ati tzacanit ori bucurestiul e alta planeta. cum plm vine primaria sa te amendeze ca ai pus ‘capra’ fix in fata garajului tau care nu trebuie sa fie blocat?

      00
  2. Si „cortul ala de lemn” :) pe ce il pui ? Pe pamant direct il ia dracu, in 2 ani e putrezita. Oricum nu recomand ceva asa de mic. Deci… ii faci o mini fundatie. Sa renunti la iarba/gazon/pomi cand ai o curte mica rau nu e chiar o idee rea, o poti amenaja fain si fara verdeata. Decat sa tii o groaza de cacaturi pt un petec de iarba mai bine nu. Serios. Daca insa vrei un spatiu verde generos iti trebuie o hardughie cam cat un garaj mic in care sa tii rafturi pt scule, colac, gratar, sapa, grebla, masina de taiat iarba, aspirator de frunze, etc. Si mai bine faci ceva trainic cu fundatie si BCA decat niste surcele de brad.

    00
    • exista dale de beton frumoase gen 40x40x6 cm la vreo 30 de lei bucata. nivelezi pamantul, pui dalele apoi asamblezi magazia.

      00
    • Ok, „ceva trainic” nu trebuie sa includa BCA. Fundatie da, din motivul pe care le-ai zis mai sus – putregai.
      Vad pe diverse site-uri (ok, sa nu ma cac pe mine – Imgur :)) ) constructii pe la americani gen cotete, pergole, foisoare, toate puse pe niste pastilute de beton si apoi cu scanduri intre ele pe post de podea. Cum plm nu se umple de sobolani, ratoni si alte oratanii pe dedesubt?

      00
    • @Ionut – da, e misto ideea, dar dalele alea incep sa se miste in timp pentru ca ele de obicei stau pe un pat de nisip care e spalat de ploaie si alte ape. Ma uit la dalele mele din spatele casei (11mp, puse acum vreo 6 ani`) si ma apuca o lene cand vad ca trebuie sa le scot si sa completez cu nisip…

      00
    • Nu mai bine stai direct la bloc, ca să nu te mai încurce verdeața? Trebuie să fi redus mintal să ai curte și să o betonezi.

      00
    • Pe piloni de lemn nu e voie?

      00
    • NOU
      #18

      @vali. Chiar scrie că e de interior. Merge și la exterior NU. 🤔🤔🤔

      00
    • Exista (la Hornbach :) ) baze pentru stalpi de lemn, facute din otel galvanizat, cu tarus, care se infig in pamant si tin min. 15 ani.

      00
    • NOU
      #20

      @Ivan, mai ales dacă faci 4 gropi, umpli cu pietriș și ceva beton, ridicată căsuța cu 40/50 cm de la de la sol, dedesubt nisip…. Da’ ie greu, cine să muncește atât!

      00
    • Dalele vor intra in pamant intr-un an sau doi, pamantul va ajunge la lemn, se inclina, va trage umezeala, se face praf. Minimal daca nu vrei sa torni ciment e sa sapi si sa faci o umplutura de balast, nisip si compactare inainte sa pui dalele mari sau ce o fi. E de studiat si idea cu stalpii de lemn…

      00
    • Cărămizi. Când se afundă, mai pui un rând.

  3. Daca arunci o casuta din aia in foc s-ar putea sa tragi pe nas o doza zdravana de arsen.
    Toate rahaturile astea sunt produse in China – tu crezi ca pe aia ii intereseaza legi etc?

    https://en.wikipedia.org/wiki/Chromated_copper_arsenate

    00
  4. E ciudat ca li se intampla asta celor care stau la bloc,mai ales cand vine vorba de garaj.

    Orice masina am avut,in maxim 2-3 luni dupa ce am luat-o ,am gasit-o ciuruita de usi deschise aiurea in parcare.
    Eu cand visez la casa,visez defapt la o masina nelovita in parcare

    00
    • Poate parchezi tu prost, te-ai gândit?

      00
    • poate parchez la distanta egala intre liniile trasate pe jos de catre primarie ,dar in zona am un carrefour de cartier la care vin toti dobitocii aia de agenti de vanzari pe care ii doare in dos de masina si arunca usile ca la carnaval

      00
    • Si cu masina mergi de acasa pana … acasa?
      Nu o mai parchezi nicaieri, de genul unei parcari publice?

      00
  5. Ca sa citez un prieten care a avut nevoie de o „casuta” din asta – „da, e misto cand o vezi, dar te-ai sprijinit un pic de ea sa vezi daca macar pe tine te tine”?

    00
  6. Mare bricolator, am o rugaminte. Am nevoie de un spatiu cam cat casuta asta, preferabil la un cost mai mic dar care sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    1. Sa treaca aerul prin el cat de cat.
    2. Sa nu intre soarecii.
    3. Sa nu poata intra nici macar o musca/albina.

    Orice sugestie este bine venita. Ma intereseaza pentru depozitarea unor rame de albine.

    00
    • Nu sunt propietarul blogului,dar ce descrii tu suna a buncar. Sa trecem la lucruri serioase:
      Ieftin si bun nu prea se poate. eu as incerca sa fac o magazie cu acoperisul intr-o apa pe structura metalica cu pereti sanwich si cu fante de aerisire acoperite de plasa de tantari.
      costurile sunt mai mari intr-adevar, dar durabilitatea este superioara lemnului.
      Varianta 2 este casuta prezentata cu ceva modificari. Nu m-am gandit inca care ar fi acelea. Probabil un niste tabla aplicata la partea de jos. si la geam aplicat niste prexiglas si niste cheder. Eventual prevazuta o fanta doua de dimensiuni mici ce pot fi inchise la nevoie. Lemnul trebuile intretinut din scurt insa.

      00
    • Hai că îți spun eu. Ca să nu-ți intre șoarecii, căsuța trebuie să aibă podeaua, pereții și acoperișul realizate din oțel înalt aliat, de minimum 2 cm grosime, la care îmbinarea să fie realizate prin sudură fără spații libere. Ușa trebuie să fie din același material dar neapărat cu suprapunere de jur împrejur (se găsesc la orice șantier naval care face și submarine). Pentru aerisire prin care nu pot trece muște sau albine îți trebuie o instalație de aceea cum se folosește la camerele de izolare/carantină din laboratoarele care lucrează cu viruși și bacterii periculoase. (întrebi la OMS de furnizorii mari). Succes cu ramele de albine.

      00
    • Bagi ramele intr-o lada de plastic sau intr-un butoi mare de plastic.
      Sau intr-un sac de gunoi de 200 de litri, bagat in alt sac de gunoi de 200 litri.
      Cu placere.

      00
    • @Cristi: elvetienii (aia batrini) su rezolvat problema soarecilor altfel(fara fheer):
      https://www.alamy.com/traditional-wooden-storage-barn-in-zermatt-wallis-switzerland-july-image8376270.html
      Observi dalele de piatra de pe pilonii de sustinere? Mnoa, soatecii nu stiu catara surplombe :)

      00
    • Pungi pe care le sigilezi cu aspiratorul.

      00
  7. Mda, nu sunteti creativi .

    00
  8. A rămas de la fostul proprietar o magazioara de 2×2 m, dar și aia mă enervează și o demolez. O sa-i fac căsuță in copac fetiței, iar la „parter” stochez sculele de grădinărit și eventual o afumătoare.
    E bine că sunt off-grid, coasa și nicovala nu ocupă mult.

    00
  9. Dar daca parcheaza unul in fata portii mele si nu mai pot iesi cu masina? Ia stai sa incalc eu legea inainte sa o incalce altul.

    „Și toți vor o Românie ca afară. Să fie frumos ca acolo, să se respecte legea, să fie oamenii mai buni, să fie respectuoși unii cu alții…dar să se înceapă din altă parte. Nu de la noi. Să se schimbe întâi toți și după aia mă schimb și eu.” – zoso

    00
  10. Romanul stie ca o astfel de casuta nu merita 900, asa ca de 2000 isi face din beton… ca el e a totstiutor

    00
  11. Si eu bagam masina in curte in primii ani, pana m-am saturat sa caut prin vecini pe tampitii care imi blocau poarta cand trebuia sa plec urgent. In ultima perioada ajunsesem la o data pe saptamana sa gasesc poarta blocata.

    00
  12. acum vreo câteva săptămâni ziceai să nu facem garduri/magazii/grajduri făcute vai-mama-lor că intră urșii.
    casuța aia arată de parcă dacă eu m-aș spriji de ea s-ar dărâma, ar lua-o pe sus primul vânt mediu ca pe Dorothy din Kansas, etc.

    00
  13. NOU
    #43

    Căsuța asta rezistă la ursul ăla de acum 12 articole?

    00
  14. Preturile casutelor sunt OBSCENE, de 200 parai iei lemn o gramada si o faci dubla sau chiar tripla ca marima si vb de Dobrogea d-apoi la munte unde e material gramada…mbene, trebuie si ceva feronerie si ceva timp cu putina indemanare dar pe final rezulatl e mult mai bun, ex propiu: foisor de curte fara pretentii= 4000 euro la firma minim 30 zile termen, eu cu mosu l-am scos la 1000 dar cam 90 zile lucru (nu zilnic nu non stop, chill cand aveam timp) dar pe final a iesit superbine ca e folosit si iarna, cu apa, curent tot, paviment granit (asta il aveam deja si oricum nu-l puneu nici aia). Nu am nimic impotriva lucrului cu firmele dar buzunarul are prioritate, daca era acolo 25-30% diferenta poate mai mergea de urgenta dar de totusi de ori mai mult nu e ok. Si lemnul ales nu noade, lazura calitate nu lac care dupa o iarna trebuie refacut…

    00
    • 90 zile? ce plm, ați săpat 2 etaje in subteran?

    • NOU
      #47

      Secret man cave, with granite doors!

      00
    • dacă or fi lucrat 2 ore pe zi, după serviciu, cât să scape nițel de neveste, iese și 90 de zile. :)

      00
    • Da, o vara intreaga cam asa, dar fara stres, reprize de cate doua max trei ore, o zi da doua nu adica nu a fost chiar singura activitate, asa de divertisment…ca idee pergola vecinului facuta de firma respectiva (asa am intrat in legatura cu ei) deja s-a inclinat si scorojit, sa fac niste poze sa vedeti lucrare de 1200 lei, bani aruncati efectiv pe jos. Nu am nimic impotriva lucrului cu firme/ meseriasi dar pe acetse meleaguri trebuie grija, foarte mare grija ca 99% sunt teapa, ori bani, ori calitate, ori ambele. Nu sunt genul bun la toate dar cu putina atentie si inspiratie de pe iutub pana la urma a iesit ceva ok, chiar scule hobby nimic profi, doar atentie la npm si materiale/consumabile de buna calitate…ochii pe ofertele de la cap de raft din magazinele specializate e alt sfat bun, de exemplu felinarele au fost 11lei/buc de la 45, la firma erau 100 lei plus tva, separat vandute dar in marea lor generozitate le montau gratuit.

      00
    • ziua 1-15 studiu de fezabilitate valabil 3 – expirat
      ziua 15-21 studiu nou de fezabilitate – 2 sapt -trecut
      ziua 21-34 licitatie pentru lucrare – neprezentat – in 3 zile noua licitatie
      ziua 34-48 licitatie castigata – contestata – 2 sapt pauza –
      ziua 48-70 inceperea propriu zisa a lucrarilor
      ziua 70 – 81 lucrari blocate – s-a descoperit o specie de soareci protejati
      ziua 81-87 din lipsa fondurilor lucrarile se opresc la 95.82%
      ziua 87- 90 finalizarea si predarea lucrarii, taierea panglicii, acordarea bonusurilor
      ziua 121- la 1 luna dupa finalizarea lucrarii , destinatia initiala a lucrarii este schimbata
      ziua 200 pentru ca manopera si materialele folosite sunt de calitate proasta apar primele urme de uzura

      00
    • dacă or fi lucrat 2 ore pe zi, după serviciu, cât să scape nițel de neveste,

      Am mai auzit din astea, dar nu-mi vine sa cred. Am cateva intrebari legate de acest aspect:
      Nu ai cu ce sa o tii ocupata?
      Daca o bati, tot asa insists?
      Nu mai futi nimic?
      De ce te-ai ascunde de nevasta?
      Are mustata mai smechera ca a ta si te face de rusine in cartier?

      00
    • Nu ca ar fi treaba voastra ce fac cu doamna mea dar daca dau da si ea inapoi si cam doare …si da, a prins gustul mesteritului, nu mai pot faace nimic in casa ca e deja uns, gresat reparat.

      00
  15. NOU
    #53

    Aia e pentru oameni care cumpara si asa ceva : https://www.dedeman.ro/ro/cusca-pentru-caini-talie-mare-clasic-xl-din-lemn-145-x-108-x-102-5-cm/p/8046260

    e 600 de lei mc de scandura bunicica.

    00
  16. De-aia-i bine sa ai curtea mare.

    00
  17. [off-topic] Ba frate da ce motor de cautare praf au astia pe site… caut „casuta gradina” si imi returneaza sute de produse care nu au nicio legatura… Filtrul (range slider-ul) ala din dreapta pentru pret nu functioneaza cum trebuie…
    Eu nu inteleg de ce investesc o gramada de bani intr-un site si nu-l fac cat de cat ok, iar dupa se plang de vanzarile on-line.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube