Patru idei despre muncă (2019)

De ce pleacă românii din țară: pentru că nu au stimă de sine, pentru că trebuie să se căciulească peste tot, pentru că nu simt calitatea vieții.

„Marea pierdere a României e că pleacă clasa de mijloc, care caută calitatea vieţii mai bună. Foarte mulţi dintre cei care pleacă nu mai au nevoile primare, ci pe cele de apartenenţă la grup, dar nu grupul de oameni cu cap plecat, au nevoie de stima de sine – când te duci la ghişeu trebuie să te apleci, aia nu e stimă de sine”, a subliniat Gelu Duminică.


Fiți atenți la discuția aia: fata stă 4 ore peste program în marketing/comunicare. Nu face șaibe, nu conduce duba cu colete, nu scrie cod. Face marketing. Care, ok, nu e cel mai ușor job din lume, dar nu e nici cel mai greu. Nu e genul de job la care să stai 12 ore și să bagi la foc continuu.

Și nu înțeleg deloc faza aia cu “mi-e rușine să plec” sau “toată lumea stă”. Nu, tati, dacă ți-ai terminat treaba, pleci și gata. poate așa îi impulsionezi și pe alții să își facă treaba mai repede. Și daca depinzi de alții care îți dau mailuri după ce programul s-a terminat, e nasol, dar îi poți reclama. Sau poți pleca.


Dar am o teorie pentru care oamenii nu fac nici una, nici alta. Nici nu își reclamă colegii incompetenți, nici nu pleacă. Pentru că, de multe ori, au ajuns unde sunt printr-un noroc imens/porcesc. Nu prin muncă sau experiență.

Când ești stăpân pe ce știi și îți face cineva mizerii, fie ai coaie mari și le dai peste bot, fie îți cauți în altă parte dacă vezi că ai reclamat și nu se schimbă nimic. Dar când nu faci nimic, și taci și suporți, ce spune asta despre tine?


Încheiem apoteotic cu un citat din Florin Grozea, antreprenor român: “aș vrea să văd că munca fiecăruia este respectată”.

Grozea se plânge că lumea nu respectă prea mult munca depusă de artiștii aflați sub contract cu firma sa, Hit Yourself, și spune că ar vrea să vadă mai mult respect pentru munca tuturor.

Iată-l pe Florin Grozea respectând munca mea. Cam la asta se reduce de obicei citatul ăla cu “să respectăm munca”. Să respectăm munca mea. Pe a altora nu. Instalatorii sunt niște jegoși, piaristele sunt proaste, bucătarii și chelnerii incompetenți. Oare, tratându-i pe toți jegos, ei de ce nu mă respectă pe mine și munca mea?! Chiar nu înțeleg…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

71 comentarii

  1. eu rup usa la 4, chiar si daca nu mi-am terminat treaba. e si maine o zi

    00
    • Poți sa faci asta din 2 motive:
      1. Ești omul potrivit la locul potrivit.
      2. Ești bugetar.

      Ps. Nu am nimic personal cu bugetarii.

      00
    • babaietz, da ce lurati voi de stati asa mult ? Ca eu incep la8:00 …8:30 si plec undeva intre 16:40 si 17:00. Ca ue la ora 17:00 deja nu mai pot, is leguma, creativitatea e la pamant.

      Peste tot pe unde am lucrat aveam chestii de terminat la o anumite data (gen peste 2 saptamani), nu la sfarsitul zilei. Sau toti de pe aici lucreaza la call centerele bucurestene !? Si daca venea unu la mine ca azi trebuie XYZ…hai mars, saptaman viitoare e gata.

      00
    • @sfatuitorul
      Nu cred sa existe creativitate 8-16, cred ca și 8-12 ar fi destul de greu pentru majoritatea, însă munca după creativitate iti ia cel mai mult timp.

      Altfel, întâmplător am o prietena care lucrează în marketing, a lucrat în câteva multinationale și concluzia la care a ajuns este ca în marketing se lucrează mult peste program și singura soluție ar fi să-și schimbe profilul.
      Dar e destul de greu și nu fiindca ești prost sau ca ai ajuns acolo pe pile sau ca nu vrei sa muncești, ci pentru ca îți trebuie nitel curaj, pe care poate nici cei ai pregătiți oameni nu îl au.

      00
    • flat e lingău PSD, el ar treabă la partid, nu stă la muncă.

    • Sper ca nu esti chirurg si lasi pacientul deschis pe masa de operatie pana a doua zi.

      00
    • Mai ales ca programul se termina la 6

      00
    • Nici eu nu am stat peste program mai mult de 10 ore cumulate, în ultimii 5 ani, dar îi înțeleg pe cei care o fac. Din ce am văzut în colectivul meu, cei care aleg varianta asta sunt cei veniți din provincie, care nu au avut o situație chiar bună și probabil acum vor să tragă tare, să iasă în față. Unora le merge, altora nu.

      00
    • Flat – liftier certificat.

      00
  2. 15 ani experienta in domeniu, super bun pe ceea ce face.
    Se intalneste tipu cu clientul strain la bere si ii zice clientu strain, fiind si buni prietenizl, ca problema noastra ca romani e ca daca vine un jumbo ca el.si zice ceva, noi Yes Yes sir, we can do that. Nu conteaza ca tre sa stea oamenii peste program sau sa fie platiti la fel. So.. as you said.. ori esti varza pe ce faci ori no balls (protest pasnic 😅😅😅)

    00
  3. Angajații sunt prea prosti si au impresia ca datorează ceva firmei, de aia nu comentează, stau in plus neplatiti, etc. Usor , ușor devin mai mobili si conștienți de forta lor.
    Cu cat trece timpul încep să facă comparații cu vestul europei.

    00
  4. NOU
    #12

    confirm, si eu sunt aici pentru clickbaituri

    00
  5. Eu sunt unul din aia, care respecta munca tuturor, indiferent ca vorbim de femeia de servici sau de instalatori, sau de functionar public. Nu am incercat sa sar peste coada sa merg la intimidare sau sa-mi bat joc de munca unora. Problema mea apare cand dau peste destepti, care ma iau de prost si imi trag o teapa ba nu-mi pun bine un robinet la instalatie, ba ma duc la faramcie si imi dau altceva decat ce imi scrie pe reteta pe sistemul ca e mai bun. Si cand chestia asta se intampla recurent, e cam complicat sa mai am respect fata de munca altuia, indiferent de ce face el/ea si de aici incepe un cerc vicios ce nu mai poate fi inchis.
    Legat de partea cu statul peste program, tine foarte de cultura muncii pe care o are compania/respectul tau fata de munca ta pe care o depui. Ca se cere imposibilul de la angajati, se poate pune de un protest spontan, ori plecare in bloc. Stiu de un caz unde s-au facut mariri salariale la toti angajatii de 40% fix asa, au anuntat ca de maine pleaca totii, ca nu mai sunt multumiti de situatie, vorbim de oameni supe-calificati platiti cu bani de seminte.
    Si cam asta se intampla acum in piata, se face trecerea de la platim prost oameni cu o calificare la platim normal, acesti oameni. Cu cat acest pas se intampla mai repede, cu atat anumite anomalii, de tipul lui Grozea, vor fi exceptia si nu regula, la final piata se regleaza singura. Si cu cat asta se intampla mai repede, cu atat migratia se va mai domoli.

    00
    • Zici bine ce zici, dar nu e nici un cerc vicios, trebuie să deconectezi meseria și oamenii unul de altul.

      Dacă un farmacist e bou, nu-nseamnă că toți sunt. Dacă un instalator e nesimțit, nu-nseamnă că toți e.

      Personal am învățat că 90% din a trăi în românia (și nu numai, nici dincolo nu e mai roz, doar că proporția e mai mică) e să îți deschizi gura și să-ți ceri drepturile ferm când vezi că omul face prostii sau nu face ce trebuie.

      Trebuie să învățăm să fim ca neamțul care a cerut 1 kg de ceva, se uită fix la cântar și vrea 1 kg, nu 1.05, nici 0.95, nici un ‘lasă că e bine așa boss’.

      Și cere asta atunci, pe moment, nu adună frustrări și apoi bârfește peste tot că x-ulescu e bou, că toți instalatorii sunt așa, șamd.

      Asta e o prostie la români, pe față nu comentează, nu se plâng, doar adună frustrări.

      Proverbul ‘după război mulți viteji se-arată’ se potrivește la fix la noi.

      00
    • Si dupa ce instalatorul sau mecanicul iti fac munca substandard si ii reclami, nu mai lucrezi niciodata cu ei. Niciodata!!!

      Ca de aia munca substandard exista, ca oamenii continua sa cumpere acea munca.

    • Instalator recomandat de un prieten, incepe lucrarea si arata ca e praf. Ii zic la revedere, il sun pe prietenul respectiv si ii spun “Va recomand sa nu il mai recomamdati”.

      00
  6. Romanii pleaca in afara pentru ca in loc de 1000 lei castiga 1000 euro, cu care iti permiti niste mancare, niste haine, o masina, un telefoan, o excursie.
    Oamenii care stau peste program sau in weekend inseamna ca sunt usor de manipulat, e adevarat ca nu mereu poti spune NU si tranti usa, dar poti cauta motive, merg la doctor, trebuie sa cumpar ceva, merg sa repar masina, etc, etc.
    Artistii nu aduc nici o valoare societatii, deaia nimeni nu-si da copii la astfel de facultati;
    Instalatorii nu sunt doar jegosi, si tepari, minciunosi, incopetenti

    00
    • Cred ca Valis e referea la oamenii care nu castiga 1000 de ron pe luna, de .multe ori sar de 1500E-2000 si cu toate astea „frica” de a nu pleca la 5 e mare, exemplu personal, firma in care am stat 4 ani , cine pleca la 6 era erou – nu conta ca veneai la 8, 7-8pm e dovada de devotament, IT oameni care aveau ceva in cap stateau… Nici eu nu am fost cel mai rasarit dintre spicele de grau si mi-a luat ultimii 2 ani acolo sa imi dau seama ca ajunsesem la burnout maxim.
      Daca credeti ca aveam probeme cu banii va inselati – lapovestea de mia sus… Pur si simplu pentru ca asa se practica, frica de a pleca in necunoscut, schimbare, nevoia de validare, salariu care venea, „insert” bulshit here…

      00
  7. NOU
    #20

    sunt intr-o echipa noua de cateva luni. in echipa asta, colegii cam stau peste program, uneori aproape doua ore. am discutat de la inceput cu managera, i-am zis la cat am convenit eu ca vin la birou cand m-am angajat la ei, i-am spus la cat am convenit ca plec. iar timpul asta pe care il petrec la birou e destul cat sa imi termin in fiecare zi treaba pe care o am. si plec la 18:10 cel mai tarziu, dar asta pentru ca mai astept pe cate cineva care mai da doua click-uri si vine. unii s-au prins si pleaca si ei, altii sunt mai incapatanati.

    00
  8. Voi chiar sunteti incapabili sa intelegeti ca e mai rapid sa definesti un task decat sa-l executi?
    Deci tampenia cu „daca ti-ai terminat treaba, pleci” e o cretinatate. Eu pot sa-ti definesc taskuri cat sa nu termini niciodata.
    Decizia de a pleca acasa trebuie sa fie una care sa reiasa din asteptarile stabilite de comun acord intre angajat si angajator. Daca asteptarile sunt „cand termini, pleci” sau mai rau „pana nu termini, nu pleci”, atunci tipa e de laudat ca reuseste totusi sa plece vreodata.

    00
    • ce nu intelegi tu e ca taskurile se termina la 18.00 sau cat scrie in contract ca se termina programul.

      acum ca discutam de o minima flexibilitate si mai stam 2 3 5 minute ca sa nu muncim maine iar 2 ore e una, iar ca o freci pana iese fum din ea toata ziua si nu apuci se termini nimic, e alta. ambele cazuri au solutii legale si/sau umane.

      00
    • NOU
      #23

      Ioane,ești analfabet funcțional. Și ce plm înseamnă „să îți definesc un task”?
      E înjurătură sau ceva?

      00
    • bravo! bun comentariu

      daca ai de facut 10 piulite pe zi, cand le-ai terminat…”ti-ai terminat treaba” daca insa lucrezi in alte domenii…e posibil sa nu mai pleci cu zilele de la birou :)

      00
    • @ion – Mie trebuie sa imi desenezi asta cu task-uri care nu se mai termina. Intre timp citeste si codul muncii, scrie negru pe alb ca maximul de ore este de 48 de pe saptamana cu tot cu orele suplimentare (programul normal fiind de 40). https://www.codulmuncii.ro/titlul_3/capitolul_1/sectiunea_1/art_114_1.html

      00
    • ion are un comentariu clar și ușor de înțeles, însă apare unul și zice ”coaie, ești analfabet funcțional”. Ironic…

      00
    • @danielc: daca nu sunt foarte, foarte prost observ ca tie iti ia 5 ore sa faci 10 piulite. Maine iti dau de facut 20 de piulite.
      Intelegi cum pentru orice job „cand termini, pleci” e rau?

      00
  9. Am stat 3 luni la o multinațională din București tot din atâtea litere care începe cu P și se termină cu C. Direct de la interviu, am fost întrebat dacă sunt dispus OCAZIONAL să stau peste program. Am spus da, ocazional voi fi dispus, doar dacă-mi va fi recunoscută și recompensată această activitate suplimentară. Bineînțeles că „ocazional” înseamnă, de fapt, zilnic, și după ce am trecut de prima săptămână (cât timp am avut nevoie pentru acomodare și pentru învățarea procedurilor), am început să rup ușa la 17. Sigur, emailurile veneau și după 17, pe motiv că unii clienți sunt mai întârziați de fel (cuvintele managerului), așa că ar fi frumos din partea mea să stau peste program. I-am dat peste bot când i-am spus că stau peste program doar dacă nu apuc să-mi finalizez munca (ceea ce nu se întâmpla, eram practic singurul din birou care-și automatiza munca cu scripturi, macro-uri șamd). Emailurile și activitățile (să nu le zic task-urile) care veneau după ora 17, le executam a doua zi așa cum mi se pare și normal. Am plecat după 3 luni deoarece livram de câteva ori mai mult decât orice coleg din departament, eram tratat cu indiferență pentru „tupeul meu jegos” și… plătit la fel. Prea multe firme fac așa și se plâng că nu găsesc forță de muncă competentă.

    00
  10. si oricum cu totii contribuie la rat race to the bottom… accepta mai putin decat primesc vesticii pe acelasi job sau muncesc mai mult pe aceeasi suma… le pute sa ridice glasul aici dar fac pe mieluseii si dincolo, intre timp scazand standardul de viata alora

    00
    • Oamenii accepta ce e in fata lor. Cat conteaza ce primesc vesticii atata timp cat aici nu ofera nimeni aceasta suma? Ai impresia ca o sa vina salariile alea ale vesticilor peste noapte aici?

      00
  11. ce imbecila e grozea, gizas. nu vazusem clipul cu clickbait. el, EL vorbeste de asa ceva. Ba grozea, iti mai platesc oamenii papanașii la restaurant sau noi am fost singurii fraieri de la care ai fugit?

  12. Din articolul din linkul tău nu ai citat și chestia asta:
    <<„Generaţia decreţeilor iese la pensie şi, de atunci, ne ia dracu pe toţi. E cea mai numeroasă generaţie, o să fie cam 1 la 5 pensionari. Acum avem taxare de 50%. Impactul legii pensiei în 2021 este de 20 de miliarde de euro, cam 10% din PIB. Dacă punem şi legea salarizării unice, cu impactd e 7 miliarde de euro, avem 27 de miliarde de euro impact în 2021. Nu are cum să ţină.

    Toate ţările din jurul nostru şi-au ajustat politicile legate de pensie”, a conchis sociologul.>>
    Doar paragraful ăsta ar convinge și mai mulți tineri rămași ca să „lupte” (probabil #rezistenți) să plece cât mai repede din țară.
    Ce părere ai totuși de acest aspect?
    Sistemul nu deja nu mai face față. Ce crezi că se va întâmpla?
    Vom trece oare iarăși la o dictatură de tip comunist?

    00
    • pensia e un ideal pentru toate societățile de peste 20 de ani. cine speră să o apuce atunci visează.

    • Și în Germania, unde se duc atâția, tot la fel va fi?
      Cum crezi că se va rezolva problema dacă acum avem „doar” 5 pensionari votanți de PSD pe cap de om care muncește, atunci vor fi și mai mulți, plus că intre timp emigrează și mai mulți?
      Nu crezi că e o posibilitate mare ca partidul lor preferat să instaureze un regim dictatorial comunist?

      00
    • Toti vor apuca pensia. Pensiile de stat nu vor disparea niciodata.
      Motivul e simplu. Pensionarii sunt totdeauna o masa mare de oameni care voteaza. Nici un guvern normal la cap nu ar face ca pensiile sa dispara. Nicaieri si niciunde pe planeta asta.

      00
    • crimson, sistem de pensii e deja foarte fragil. iar în țările civilizate e un pic și aiurea. gândește-te câți oameni care au adus plus valoare companiilor vor ieși la pensie în următorii 20 de ani. vor munci câte 20-30 oameni/imigranți ca să își plătească pensia unui middle manager. că nu poți să îi scazi pensia, că a contribuit.

    • Vali depinde de tara. Habar nu am daca este un model de urmat sau nu, dar, stau in Elvetia si statul va da fix aceeasi suma la pensie unui director de banca si unui muncitor necalificat. Este treaba ta sa faci al doilea si al treilea pilier daca vrei o pensie mai mare. Atat timp cat toata lumea stie asta din start, ai o viata sa te aranjezi cum poti tu mai bine. Sa fie clar, din suma aia care ti-o da statul, nu poti trai in Elvetia. Intri direct in social daca nu mai ai ceva pe linga.

      00
  13. Ce nu inteleg oamenii este ca managerii sau colegii ii ai asa cum ii educi. Daca tu esti ala care la 18 se ridica si pleaca sau nu raspunde la mailuri in afara programului, apoi aia o sa se obisnuiasca sa isi termine treaba la timp (daca depind de tine).

    Astia pe aici in Vest pleaca la timp si uite ca nu au crapat companiile. Intr-adevar, nu poti sa te compari cu US (workaholici, 12 zile de concediu pe an, fara concediu maternal etc) sau chinezii, dar treaba merge in continuare.

    00
  14. NOU
    #43

    Termin mereu ce am de facut inainte de a se termina programul. Petrec restul de timp band o bere cu colegii. N-am fost asa de relaxat in viata mea. Tru story!
    13 ani am muncit peste program ca idiotul. 13 ani! E o chestie de alegere pana la urma. Am fost un prost.

    00
    • Asta dacă ți se permite că degeaba te crezi tu liber, dacă se uită urât șeful la tine că pleci prea devreme sau că nu stai peste program să vezi cum te conformezi ca să nu te dea afară.

      00
    • NOU
      #45

      Cand stai prea mult in colivie uiti ca poti si da din aripi. Mi se permite pentru ca mi-am terminat treaba pentru care sunt platit si nu am actiuni in companie sa imi iau dividente pentru munca extra. Si 2, primul la bere e seful.

      00
    • Pe economia asta și dat fiind câte joburi sunt nu înțeleg de ce ar mai sta cineva în poziția ghiocel ului.

      Dacă te ia la rost ii spui : încă un pic și emigrez, mai continui?

      00
  15. Pentru cei care sunt proaspeti intrati in campul muncii, si nu numai:

    *** Lucrul nu se termina niciodata ***

    Degeaba stai peste program ca sa termini un proiect pentru ca dupa el o sa vina altul, si altul si nu o sa se termine niciodata.

    Dupa ce termini la timp ce ai avut de lucru, nimeni nu o sa te felicite cu adevarat (in afara de fake-uri) , nimeni nu o sa-ti dea zile de concediun in plus sau sa te lase sa recuperezi orele suplimentare.

    Nu uita nici o secunda ca esti o resursa care poate fi inlocuita oricand.
    Nu uita ca intodeauna compania poate gasi pe cineva mai tanar si mai ieftin decat tine.

    La „final”, cand sanatatea te lasa, nu o sa primesti compasiune, sprijin si intelegere din partea companiei. O resursa care nu mai produce pentru cat este platita, va fi inlocuita.

    00
    • Atunci poate îți dai seama că a venit momentul să-ți bagi mințile în cap și să te angajezi la stat!:))))))

      00
    • And I learned that the hard way :) Tocmai din acest motiv, pe unde merg pe la interviuri in multinationale, nu le place la doamnele sefutze de mine, pentru ca am peste 30 de ani si sunt trecuta prin campul muncii, prin experiente, stiu ce intrebari sa pun si stiu cum sa pun problema.
      Drept urmare, imi iau rejection e-mails la greu, pentru ca toate prefera sa angajeze fete sub 30 de ani, tacute, supuse si docile, care nu contesta autoritatea sefutelor care ele insele au pana in 30 ani. Si eu cand aveam 25 de ani nu stiam multe chestii si am suportat multe mizerii si abuzuri la joburi.
      Acum ca mi-am invatat lectia…..observa ca Discriminarea de varsta este reala.

      00
  16. Ajung la birou la 9:30, plec de obicei la 4-4:30. Nu se uita nimeni dubios. Da’ in orele cat sunt la munca, muncesc. Daca bag carbuni mai intens, pot sa plec si la 3. Daca frec duda pe facebook, plec la 6.

    00
  17. Numai oameni care vin cand vor, pleaca tot cand vor. Incurajator. Rima e intamplatoare.
    (nu, nu ma regasesc. Incep la 6, termin la 14:45 sau la 15:45. Orele suplimentare se recupereaza ulterior. Curat stapani de sclavi, nemtii astia).

    00
  18. Florin Grozea – compozitor, antreprenor, săgetător. =))))))))))

    Adica a ramas in pana de idei la al treilea cuvant si s-a gandit sa dea cu mucii-n fasole.

    00
  19. Singurele dati cand am stat peste program a fost atunci cand trebuia sa ies seara la bere cu prietenii si nu mai avea rost sa trec pe acasa.

    00
  20. In Romania, cand am avut chestii de rezolvat, nu stiu cum, se rezolvau repede si bine. In afara de taxele care se stabileau dupa cum stranuta Veorika, totul a fost rapid si OK: pasaport, buletin schimbat, permis innoit etc.

    Am regretat fazele astea dupa ce am asteptat 6 saptamani amboulea dupa social security card pentru mine si consortu’, timp in care nici cont la banca nu am fi putut avea. Pe fie-mea aparent au procesat-o la intrarea in tara, pe noi ne-au sarit. Nici informatii nu primeam, ca tre’ sa mergi la ghiseu.

    Am mai stat 2 saptamani si au venit si astea.

    Am facut cont de firma si l-au suspendat in 2 zile, ca trebuie verificari suplimentare. Le-a luat 3 saptamani, timp in care am primit bani de la client in contul personal.

    Si asta asa rapid, in primele 3 luni. Chestii care m-au infuriat pentru ca, asa de rahat cum is chestiile in Ro, contul meu de firma s-a facut in cateva minute si nu am avut niciodata ‘caderi’ din astea de saptamani, iar actele de obicei le-am primit la timp, cu programare online, mers la data fixa si rezolvat eficient si civilizat.

    Despre plecare … am plecat pentru ca s-a oferit oportunitatea si ne cam manca in dos sa ne mutam. Daca nu iesea pasienta asta, probabil ne mutam macar 4-5 luni pe an in Croatia, ca tot visez locurile alea si noaptea.

    Bine sau rau e peste tot. Aici am gasit infrastructura incredibila, posibilitati pentru a mica sa faca orice scoala, daca o tine creierul, sa se dezvolte la tenis etc. Is si chestii nasoale (birocratia mai tampita ca a noastra, mancarea foarte proasta, noroc ca gatim in casa, dificultatea inceputului la 40, respectiv 50 de ani).

    • Repeta dupa mine: „It’s not always about me! It’s not always about me!”. Reusesti cumva sa ne spui povestea vietii tale la aproape orice articol de aici, chit ca are o vaga legatura cu articolul. Asta daca te mirai de ce iei minusuri.

      00
  21. Eu cand lucram la RDS seful mi-a zis mai Ionut noi mai stam peste program sa mai facem nu stiu ce, tu nu mai stai? Si i-am zis nu! Am treaba, spor la treaba baieti. Si 2 saptamani mai tarziu m-a „dat afara” (m-a trimis intr-un depozit unde subit eu m-am „imbolnavit” si cand m-am intors imi desfintasera postul).

    Ii multumesc frumos :) sunt bine merci, ajung la munca la 9:30->10 si la 6 rup poarta.

    Termin toata treaba pana la 2 si de la 2 la 6 mai fac un tichet furat de la l2 care mi se pare mie mai dubios, mai scriu un SOP, mizerii. Daca am treaba plec si mai devreme, cand vreau lucrez de acasa.

    Flaviane :D sa-ti dea dumnezeu sanatate!

    00
    • Daca ar fi toti ca tine ce bine ar fi!

      00
    • Flavian. Gaaaaaaay!

      00
    • Daca ar fi toti ca mine? Pai uite, eu cand ajungeam la munca ma apucam de facebook de youtube si de toate cacaturile si ajungeam acasa numai la 8. De ma intrebau ai mei daca sigur lucrez in IT si daca nu cumva ma duc la vreun depozit.

      In momentul in care am renuntat sa o mai frec pe youtube si mi-am sters facebook-ul a inceput sa mearga treaba bine si am avut parte de 2 mariri de „salar” de atunci. E adevarat ca mai basculez sambata (deployment in productie) dar sunt renumerat conform legilor in vigoare.

      Singurul loc unde o mai frec e pe aici pentru stirile zilei si sa citesc comentariile voastre.

      00
  22. Asa si la firma in care lucrez, exista ideea ca statul peste program este apreciat de conducere (si probabil este). Statul, da? Si vorbim de un program de zece ore zilnic, iar uneori se lucreaza si sambata. Eu am rezolvat-o simplu. Am parte de un sef orgolios si i-am insamantat ideea ca daca nu sunt in stare sa imi organizez si termin treaba in timpul normal de lucru atunci sunt un incompetent si ar trebui sa ma dea afara. Ce sa mai zica si el, acum e mandru ca are un angajat eficient.

    00
  23. Sau poți pleca

    Coaee unde ? In marketing si agentii de marketing fie cluj fie bucuresti, cam peste tot se face abuz de personal si se fac overtime-uri. Doar in corporatie in dep. marketing mai e ceva orar, in rest e vestul salbatic.

    Din toata pleiada care se scarpina in cur dupa o idee si gata cred ca sunt agentie de marketing, eu stiu doar o mana de manageri (a se citi cu accent de politician roman) care ofera orar flexibil de 8 ore pe care il impun, nici prea mult dar nici prea putin. Gen la birou la 7-10, pleci la 15-18 si cu aplicatii de task management si tracking pe timpul lucrat, cu bonsuri de perfomanta si zile libere.

    Dar cati sunt asa ? Prea putini din cate vad eu.

    In aceeasi linie si majoritatea se complac ca sa aiba dupa ce se plange, ca le usor sa administreze 1-2 clienti care fac cat alti 10 si bugetele sunt mai mici si clientii mai dificili.

    00
  24. NOU
    #63

    Stau peste program doar daca-mi place ce fac.

    00
    • Să trăiești nu-ți place, sclavete?

      00
    • @Cristi, daca iti place ceea ce faci se cheama ca traiesti, chiar si la munca.
      ce nu inteleg multi e ca cei care stau peste program fie nu au o viata sociala si nici nu vor fie sunt carieristi, fie le place ce fac.
      se sta peste program peste tot. In Franta vezi „corporatisti” care rup usa cu o ora inainte de terminarea programului si altii care stau 2-3 ore peste program, neplatiti.

      Legat de Ro, una e sa te umilesti la job pentru ca vrei si poate pentru ca e util pt viitorul tau sau al firmei si alta e sa te umilesti ca sa dai bani statului sau sa primesti un serviciu de la stat la care aveai absolut toate drepturile.

      eu cel putin de aia am plecat si spre bucuria mea nu doar am crescut salariul dar am scazut si numarul de ore lucrate.

      00
  25. Ce să mai zic și eu acuma, la închiderea ediției, am fost singurul dintr-un grup de românași, dar inimos (circa 15 capete), care a refuzat să lucreze 10 ore zi de zi plus sâmetele 8. Bineînțeles că după două zile de „separatism”, clientul olandez a cerut companiei care mă angajase să mă înlocuiască. Zis și făcut, eu fiind mutat la cuca măcăii, undeva unde se unește pământul cu marea.
    Am tot respectul pentru cei care aleg să muncească în străinătate pentru un ban în plus, dar mi-e și milă de unii dintre ei. În general oamenii nu scapă așa ușor de mentalitatea de servilism și acceptare necondiționată deși în țară când vin de sărbători sunt mândri și par emancipați.

    00
  26. Referitor la @cât de jeg să fii? https://usercontent.irccloud-cdn.com/file/1PWnkeFY/20190416_212116_HDR.jpg

    Sunt cazuri in care de frica/nevoie trebuie sa o legi cat mai aproape de o camera de supraveghere….a gresit ca putea sa o lase paralel. Locurile de biciclete de la lidl sunt fix unde nu e nici o camera de vedere de obicei.
    Asta daca era legata de stalp…daca nu :))

    00
  27. O banca – foarte cunoscuta si veche in Romania – la centrala se poate lucra doar pana la 17:00 – de la 09:00. Nu le convine, dar atata timp cat iti termini treaba si e ceea ce ai hotarat la angajare cu strans din dinti accepta. Pe termen lung. Pentru ca sunt buna in ceea ce fac, am venit cu expertiza si clienti. Stiu, sunt o norocoasa.
    O amica foarte buna de-a mea e angajata – a fost ca tocmai si-a dat preavizul si va pleca la o alta banca la program normal – la aceeasi banca la echipa care se ocupa de plati externe. Echipa asta sta minim – toata – 1 h si jumatate – 2 h – zilnic peste program pentru ca sunt subdimensionati: toate platile externe facute din banca aceea intr-o zi trebuie trecute prin mana acestei echipe. Se sta peste program pentru ca, desi se atinge targetul de x plati pe zi pe cap de om, e imposibil de procesat totul. Le lipsesc fix 2 persoane. Cum se combate: se da preaviz, se pupa pe botic de la departare sefa cu personalitate puternica si aia e…viata merge mai departe.

    00
    • uitati-va in banci la sucursale dupa ora de inchidere, pe la 18-20, unde vedeti cate o angajata inca butonand la computer sa inchida ziua sau luna.. de evitat acele banci

      00
  28. Nu am lucrat niciodata in Romania, si tampeniile gen „stam 4 ore peste program ca asa zice o mizda din HR” sunt un motiv.

    Am lucrat cativa ani intr-o firma de consultanta, genul cunoscut pentru cat isi munceste angajatii, si am plecat pentru ca raportul dintre efort depus si recompensa (bani, perspective de viitor, proiecte) era nesatisfacator. Nu lucram 12 ore zilnic, dar lucram des 10 si nu plecam aproape niciodata fara laptop. Nu m-ar fi deranjat sa lucrez atat daca raportul mentionat ar fi fost ok.

    Acum lucrez intr-un loc unde am primit dulap pentru laptop, nu geanta, si se opreste aerul conditionat/caldura la 5.30 si se stinge lumina la 6. La consultanta se oprea aerul conditionat la 8 seara, si nu se stingea lumina niciodata, puteai sa dormi acolo daca voiai.

    Pe moment, cand esti tanar si ambitios ti se pare cool, si sub presiune nici nu-ti dai seama ce faci. Acum cand imi amintesc duminici lucrate si seri cand inchideam laptopul la miezul noptii mi se pare absurd, cu atat mai mult ca nu obtineam mai mult decat obtin acum. La jobul actual mi-am sacrificat vreo 2 duminici ca atunci era zborul spre/din India, la business class :)

    Nu va amarati viata pentru o firma care nu va vede decat ca o sursa de venit, cautati return on investment, exact cum fac si firmele.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.