Agricultorii și un contract pe doi ani…

“Contract ferm de preluarea a producției 2 ani după obținerea certificării”. Asta am reținut din comunicatul trimis zilele astea de Carrefour.

Pentru că am scris de asta, au fost multe materiale prin presă despre asta, și acum avem asta: un contract de cumpărare a recoltei, pe doi ani, condiționat de o certificare, pentru cei care cresc fructe și legume bio. Nu știu ce e certificarea aia, bănuiesc că e ceva legat de folosirea de îngrășământ sau poate pesticide, pentru ca produsele să fie cât mai bio/naturale.

Din comunicat.

Prin noul program, Carrefour oferă agricultorilor un pachet care cuprinde:

  • acoperirea costurilor în vederea obținerii certificării în primul an;
  • consultanță la cerere, oferită prin parteneri specializați, pentru elaborarea dosarului;
  • contracte ferme pentru preluarea producției la prețuri competitive pentru perioada în care agricultorul nu deține certificare BIO, dar se află în procesul de conversie către aceasta;
  • contract ferm de preluarea a producției 2 ani după obținerea certificării;
  • schimb de experiență cu parteneri care au trecut deja prin acest proces;
  • campanii de promovare a produselor și producătorilor români BIO.

Producătorii care își doresc să respecte regulile impuse în agricultura ecologică, conform verificărilor făcute de organismele autorizate, pot aplica în cadrul programului atât în hipermarketurile Carrefour, cât și online, pe platforma www.crestemromaniabio.ro.

Sunt curios cum va funcționa și cât succes va avea.

carrefour-romania-bio

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

21 comentarii

  1. NOU
    #1

    Daca merge la Mega Image sau Kaufland de ce n-ar merge si aici? Atâta tot să nu înceapă agricultorii să fure iar companiile cu mizerii de tipul „noi am venit prea târziu să luăm recolta așa că vă dăm cu 15% mai puțin că nu arată așa bine și sigur se mai strică”

    00
    • Sau poate fermierii nu vin cu mizerii d’alea in care baga pe dedesubt rosiile stricate „ca sa nu se vada”.

      00
  2. Pai simplu, bio inseamna sa imprimi pe ambalaj „bio” ce mare smecherie? Si cu certificarea ne intelegem noi ca oamenii, nu e problemă!

    00
  3. Acum vreo 5 ani a fost o stire despre un suc de mere vândut la suprapreț cu eticheta BIO dar care expira peste 5 ani, după un control al ANPC s-a constatat ca cel care producea sucul cumpăra merele din sat fără a verifica dacă au fost folosite pesticide. Frumos, elegant.

    00
  4. Cunosc pe cineva care cumpără și vinde produse BIO. Tot tacâmul, oferă și certificări, face controale… din asta trăiește. Și nu trăiește prost deloc. Doar că e toată ziua pe teren (fără să fie agricultor).

    00
    • Implica si test de laborator? No joke dar am impresia ca in ro asta ar fi ceva optional, nu ca si acolo nu poti trece cu spaga dar macar e un pas in plus pentru unii in a se risca

      00
    • Omul lucreaza pentru Germania, in Romania.
      Cereale BIO, romanesti, pentru Germania.
      La fel, garanteaza cumpararea recoltei pe doi ani.
      Nu stiu ce teste face, cu ce se ocupa mai exact, dar banuiesc ca, fiind pentru Germania, e ok.
      Stiti ce e ironic? Noi cultivam BIO aici, pentru Germania, iar nemtii ne vand… intrati in supermarketurile germane de la noi (Kaufland si LIDL) si cititi etichetele… MULT din ce se vinde (mancare) e fabricat in Germania…

      00
  5. Imi place formularea „contract ferm”. Ar putea exista si altfel de contracte?

    00
  6. Sigur sunt si oameni corecti dar daca citesti cati si au luat teapa te ingrozesti. Americanii cu cereale din Turcia, germanii cu oua si carne, etc. O sa fie mai bine in Romania, voi ce ziceti?

    00
  7. Citisem/auzisem cândva pe undeva că anumite certificări d-astea bio/eco, una din ele se poate da numai dacă se poate face dovada că pe terenul respectiv nu au fost folosite îngrășăminte chimice, pesticide etc x ani înainte de obținerea recoltei pt care se primește certificarea. Așa că o certificare d-asta nu e chiar simplu de obținut.
    Sau am citit tâmpenii și aberez cu grație. :)

    00
    • In teorie asa si este. Doar ca noi romanii suntem experti la ocolit regulile, asa ca practica s-ar putea sa fie un pic diferita.

      00
    • Inca este asa, foarte greu se mentine eticheta “bio” in ziua de azi, cel putin in Europa. As vrea sa cred ca si la noi este la fel, insa credibilitatea este foarte mica, mai ales cand vezi de-al de Daea in fruntea ministerului. Asta nu inseamna ca nu avem si oameni competenti in acolo.

      00
    • 5 ani fara niciun fel de pesticide, doar anumite ierbicide. si se fac niste teste trimestriale, vine dsvsa, nu e chiar asa la indemana oricui sa falsifice niste buletine de analiza.

      00
  8. NOU
    #19

    Poate le este de ajutor celor ce beneficiaza de fonduri europene pe proiecte in agricultura si sunt dispusi sa munceasca? Asta presupunand ca nu se fac contractele tot pe nepotisme…

    00
  9. Tare aia cu “obtinerea certificarii in primul an”. Asta in timp ce perioada de conversie intre agricultura conventionala si cea bio e de doi-trei ani (https://platferma.ro/agricultura-ecologica-certificare-ecologica-romania/).
    Perioada aia de conversie e cea mai nașpa treaba. Nu ai voie sa folosesti insecticide si pesticide conventionale, deci productie slaba. Îti asumi pierderile pe perioada conversiei. Daca dupa acea perioada obtii certificarea bio/eco, ai sansa sa-ti recuperezi pierderile,

    00
  10. Optiune de cumparare, pe care o poti folosi la momentul respectiv sau nu.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.