Online: a doua cea mai populară idee, după "site de știri"…

…este site de meserii. Să facem un site unde oamenii pot găsi meseriași pe care să îi contracteze pentru lucrări. Nu e o idee tare?!?!?

Mă uitam prin mailuri ieri, și mi-a venit ideea de a vedea de câte ori mi s-a propus să ajut sau să ajut la un asemenea site. De trei ori doar anul trecut.

Ideea în sine nu e rea, dar toți se bosumflă când le spun că nu e de ajuns să facă un script sau să copieze un script pentru un asemenea site. Cumva, oamenii au impresia că, dacă ai un site, lumea intră automat pe el. Mulți se bat pe domenii bune din cauza asta. Am un domeniu bun, angajez un programator, gata OLXul de meseriași, ia să ne uităm după un Bentley mai ieftin…

Le dau exemplul OLX, care a cheltuit 2 milioane de euro pe publicitate pentru a ajunge cel mai mare site. Nu percutează.  Le spun o sumă minimă, lunară, de adwords. Ah, păi nu am atâția bani. Le spun de reclamă la TV. Se demoralizează sau cred că am eu ceva cu ei sau cu ideea lor. Nu au bani nici măcar de o agenție de piar pentru un comunicat și un eveniment de lansare!

Bottom line, la 6 luni după lansare, site-ul e părăsit. 15€ pe zi buget de adwords, aterizează câțiva amețiți, văd că în orașul lor sunt 3 meșteri, sună la unul, ăla nu răspunde, pleacă și nu se mai întorc niciodată.

Nu sunt rău, ideea e bună, sunt multe idei bune prin capul oamenilor, dar fără finanțare rămân doar site-uri părăsite.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. Așadar recomanzi pt proiecte online sa bagam câte 2 milioane în promovare…?

    00
  2. Nu-mi adu aminte…am si eu cateva uitate pe net (dezmembrari auto, mobila la comanda, ursitoare de botez, petreceri pentru copii, animatori pentru petreceri si naiba mai stie). :(
    Ultimul update Google de acum cateva zile le-a aruncat pe unele in neant de pe prima pagina, altele au urcat.

    00
  3. ai vazut pe nenea ala cu ferma de capre? capraru il cheama :) la viata satului sau ceva. pe scurt: investitia initiala 60k: 12k terenul, 10 k grajdul, 10k caprele (30) si 3000euro pe luna cheltuielile. dupa 4 ani e tot pe minus, inca n-a ajuns la 100 de capete (de unde zice ca e pe zero), traieste din vanzarea de capre de rasa, nu din lapte/branza .

    ce vreau sa zic: daca la o ferma de capre iti trebuie 60k. cat iti trebuie la online? (si nu ma pune sa-l intreb pe Taloi…)

    00
    • or fi kaprele urâte de nu a reuşit să le înmulţească

      00
    • 60k pusi acum 4 ani in AAPL iti aduceau azi ~120k. ca idee.
      daca bagai in index tot faceai ~100k.

      00
    • @kmlx cum faci asta din ro?

      00
    • @kmlx… daca cumpara bitcoin….

      00
    • @Cici, pentru a cumpara actiuni Apple din Romania ai nevoie de autorizatie pentru operatiuni cu titluri de capital pe pietele straine alte decat Romania, pentru a obtine autorizatia asta trebuie sa prezinti la autoritatea financiara din judetul tau, o cerere in care explici de ce vrei sa cumperi actiuni, cazier de la politie, cazier fiscal, doua timbre fiscale de 2 RON, copie dupa buletin si dosar cu sina…. glumesc.

      Ai putea da un search pe google cu broker NYSE si selectezi unul din Romania. Daca nu iti plac Romanii, poti selecta unul din strainatate. Acum, cand ai 60k euro la ciorap poti sa faci un city break intr-o tara unde nu se taxeaza operatiunile cu titluri de capital si alte manele derivate din aceasta, faci o firma, deschizi un cont la un broker dupa care incepi sa faci Profit adica multi multi bani.

      Mai mult, cred ca pe zoso.ro era un articol despre OTP Asset Management acum ceva timp, cauta acolo si gasesti informatii. De asemenea, bursa din Romania (bvb.ro) are un program educational denumit „Primii pasi la bursa”, unde gasesti informatii destul de interesante.

      00
    • In afară de găini și porci, nu avem cultura asta de a crește animale pt carne. Același lucru e valabil și la vaci. Vaca e pt lapte nene!Când de fapt e mai profitabilă la carne. Partea dificilă e la desfacere, nu la producție!

      00
  4. Din ciclul asta: „Vreau un site de licitatii, nu doar de vanzari, sa liciteze lumea, un ebay romanesc nu exista domne”. „Trebuie bani ? Nu pot sa fac un crowd funding sau un start up ?”

    00
    • un fel de freelancer.com doar că cu meseriași :))

      00
    • vreau un site puternic, am cumpărat cu 19€ un script de pe net, cred ca merge pe un hosting de 9€ pe lună.

    • Ar fi chiar foarte fain un site de licitații, e mai util sa postezi jobul și meseriașii sa liciteze cu cât îl fac.

      00
    • Exact Tudor, eu am lucrat câțiva ani în UK ca bidder pe asa ceva, bai da ce merge…

      00
    • Am un prieten care isi mai gasea lucrari pe
      Nu cine stie ce, dar mai ciupea cate o lucrare.

      00
    • @:) doar ca in Romania multi meseriasi nu folosesc prea bine internetul si sunt atat de solicitati (nu gasesti unu sa puna un metru de faianta) incat i-ar durea in cot de licitatii

      00
    • In UK au myhammer cu sediul în Germania. Se plătește 25 lire lunar plata minim trei luni. După înscriere îți dau un cod cu care intri in licitații de lucrări. Clientul pune lucrarea cu explicații și poze. Se face licitație inversa 7 zile, adică cel mai puțin. Odată acceptat primești telefon și adresa. Nu mai poți schimba prețul odată acceptat, au un mecanism de feedback puternic. E greu sa intri tot datorită feedback-ului, primele trei luni nu m-a aproape nimeni, doar ceva de câteva ore pe o sută de lire, deși ceream puțin, doar sa intru. Apoi am renunțat, găsisem de lucru prin anunțuri la mica publicitate și prin fluturase. Nu știu dacă ar merge aici, sunt putini meseriași, iar la noi se cam recomanda din gura în gură. Ai lucrat la unul, ăla ii întreabă pe toți din neam odată ce te-au prins.

      00
    • Cererea de lucrări e mai mare decât oferta. Meseriașii strâmbă din nas, ba că e prea departe, ba că e prea complicat. N-au de ce să intre pe site-uri pentru lucrări!

      00
  5. peste ocean exista homeadvisor si angies list care sunt detinute de acceasi firma si au bugete de adwords si reclame la tv. Thumbtack a incercat prin seo, pana i-a penalizat google si acum baga bani in adwords, taskrabbit incearca si ei, Houzz s-au ridicat prin seo dar acum sunt pe tv si adwords la greu. Amazon home services a inceput timid de vreo 2 ani, cresc incet. Yelp care au devenit prea zgarciti, pe unele servicii au cate 6 reclame inainte de primul rezultat organic, aveau mizeria de CPM foarte scump si acum sunt pe CPC dar la preturi astronomice. Google au intrat si ei in joc de cateva luni in anumite orase testeaza pref fix pe „lead” asa ca Home advisor,angieslist si altii incep sa piarda teren.
    Daca „Mesterii” nu au buget de reclama, cum o sa faca site-ul bani ?

    00
  6. Da cu „site-urile de stiri” ce ai? :))

    00
  7. E mai simplu sa intermediezi niste chestii decat sa pui mana pe mistrie sau cheia franceza si sa mergi sa faci bani. Toti viseaza sa dea apartamente in chirie si sa intermedieze chestii.

    00
    • Visezi sa ai apartament in chirie pana cand ai efectiv un apartament in chirie, dupaia visezi sa-l vinzi.

      00
    • Mai degraba visezi sa ai club, nici autorizatie nu iti trebuie. nu visezi sa ai apartament in chirie ci sa fii dezvolator, nu visezi sa iei tzeapa ci sa dai, e bun?

      00
  8. Există deja – enevoie.ro

    00
    • E nevoie de UX si UI inainte ca enevoie.ro sa fie cu adevarat folositor.

      00
    • enevoie.ro arata ca o varianta mai veche de olx. Cum zicea cineva mai sus, e nevoie de UX acolo. Multe proiecte sunt atat de greoaie si prost facute ca nici cu 2 mil euro reclama nu le-ar folosi nici dracu daca ai alternative la ele.

      00
    • E nevoie de UX in capul vostru de web designeri probabil. In 12 ani de IT am intalnit foarte putini web designeri care sa nu fie complet idioti pe partea de UX. E ceva de groaza cu elitismele lor, orice ating transforma in kkat.

      00
  9. Dupa 10 ani de muie luata pe banul meu de la carpaci oligofreni … am ajuns la parerea ca

    imi bag penisul in toti carpacii de pe net
    imi fac eu singur
    colectionez scule peste scule luate din lichidari, luate pe nasturi
    am deja loc special in debara pentru scule si accesorii

    DYI reddit, yb si imgur, mie cel putin mi-au fost si inca imi sunt de folos sa ma descurc singur, mai ales in ziua de azi unde fiecare yutubăr isi face canal de mesterit si orice idee creata are un video.

    Plus ca e un hobby misto, relaxant si care iti aduce satisfactie.

    00
    • Fiindcă se lucrează ca la noi, cu mentalități de înșelat, se ia teapa fiindcă site-urile nu au un sistem de catalogare și eliminare a firmelor țepare.
      Unde am lucrat eu site-ul înregistra doar meseriași autorizați, prima condiție.
      Poti sa iei teapa și de la ăștia, dar nu mult timp.
      La fiecare job efectuat clientul dă niște puncte de apreciere și lasă și un comentariu despre cum s-a efectuat jobul (chestii care se adaugă automat la istoricul meseriașului si oricine poate sa le vadă la următoarele licitațiile de joburi la care mai licitează meseriașul sa le facă)
      Iar când clienții vad istoricul meseriașului, se elimina singur, nu il mai ia nimeni, iar dacă sunt cumva raportați ca țepari ii elimina din sistem și nu ii mai primesc niciodată.

      00
  10. @kmlx… daca cumpara bitcoin….

    00
  11. si acum propune celor de la (insert magazine aici) sa isi faca fiecare o pagina cu mesteri acreditati local si sa le si dea un test ceva/review calificat pt cateva lucrari; sau fiecare producator sa isi faca asa ceva. Similar cu cei care produc solutii software si au o retea de persoane care integreaza (teste, acreditari, parteneri);

    ceva de genul asta:
    https://usidesemineu.ro/consultant-usi-semineu-reghin-mures-harghita-lista-sobari-mesteri-colaboratori-externi/

    00
  12. La site-uri de gen munca grea nu consta de scrie codul surs pentru site. Munca grea vine abia dupa ce ai terminat cu codul, ca e mentenanta, de sales, de reclama, etc.

    Poate si „vetting” de meseriasi sau deja vorbim de sci-fi?

    00
  13. sunt anumite nișe în care nu te bagi fără banii de care zici tu, decât dacă vrei să joci la clasa mică..

    00
  14. eu as face un site de comentarii, unde lumea sa comenteze ce vrea, cum vrea, fara moderatori, fara nimic, orice comentariu care iti trece prin minte despre cineva sau ceva. un fel de cocina, orice oriunde oricand. si as premia comentariul zilei.

    00
  15. Cumva legat de asta. As vrea sa vad o agentie imobiliara care pe online sa faca macar:
    -poze reale (nu de la alt apartament asemanator, nu poze cu logo-ul agentiei, nu poze cu un fisheye ieftin, nu tu poze la 100×100)
    -un f***ing releveu ( de mana, cu pixul facut, dar sa inteleg compartimentarea mai bine. Ce ancpi. Orice)
    -sa isi dezactiveze anunturile vechi. (Inteleg ca unele apartamente atrag pe site si dupa ii bagi ceva tu pe gat clientului dar hai sa nu ne pierdem timpul)
    -sa educe clientul ca un bloc care sta sa cada nu are valoare de 1100 euro/mp
    -bun simt si sa nu te faca sa te simti ultimul sarac ca ai 55k si nu 70k sa iti vanda ce vor ei.
    -sa isi asume (daca spui ca in 2 ore trimiti linkuri trimite. Daca ma suni maine suna maine. Lucruri simple dar care conteaza)
    -adresa exacta. ( prefer sa completez online c****ul ala de foaie ca nu am voie sa contactez proprietarii dar nu imi spune zona lidl si ma duci 5 strazi mai in stanga)
    -filtrare in care anunturile sa dispara
    -daca ai pus filtrare dupa imobile noi e logic sa lasi omul sa aleaga si vechi. (Sau trebuie sa ghicesc eu cand s-a construit)
    -sa fie apartamente exclusive la o agentie care sa detina si cheia. (Nu accelasi apartament la 3 agentii cu 4 preturi)

    Trebuia sa scriu si eu cateva din off-uri astea daca blog nu mai am :)). In alta ordine de idei. Un apartament in Brasov, 2 camere, la un maxim 55k ? Nu SF. Decent si ceva bun la blanita. Cineva ?

    00
    • avram iancu residence?
      alphaville stadionului?
      maurer coresi?
      am fost la isaran 2 să văd ceva de 3 camere, zici că e făcut de noi doi după o beție: bucătăria e în sufragerie, dormitoarele sunt anapoda, holul e mare de poți parca o mașină în el, dacă ai o erecție in sufragerie se umple.

  16. Am vorbit cu cativa dintre prietenii ingineri si ce mi-au recomandat a fost sa caut ceva pe care sa pot pune mana deja.
    Avram Iancu si Arena ies din cauza bugetului.
    Maurer nu ma incanta.
    Am vazut ceva structuri frumoase la Qualis langa Urban, dar sunt la stadiu de vegetatie nici macar la sapatura. Si macar iaz sa fie ca pun eu arbustii.
    Ramanem la pile in caz de aude cineva sau agentie.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.