Nu înțeleg insistența cu oboseala…

Pe lângă “struggle porn”, ce e foarte la modă e lauda intensă cu oboseala. Sunt obosit, nu m-am odihnit, nu am făcut, nu am timp, nu nu nu…

Și observați că titlul nu e “nu înțeleg oboseala”, ci “nu înțeleg insistența cu oboseala”. Adică mi se pare simplu. Sunt obosit? Mă culc la 8pm. Dorm tot weekendul. Serios, știu oameni care pot dormit 12 ore, se trezesc la 11am sâmbăta, beau niște apă și apoi mai dorm 8 ore, mănâncă de seară și se culcă la loc.

E simplu. Nu sunt importante serialele sau statusurile de feisbuc sau cine știe ce alte minuni. Ești important tu. Adică, în loc să rezolvi problema pe care o ai, preferi să îi dai înainte și doar să te plângi pe net? Cu ce te ajută asta?

Și e și mai trist că oamenilor cred că altora le pasă. Nu e cazul. Nu îi pasă nimănui. Du-te, rezolvă-ți problemele și revino, nu te mai văicări ca o fetiță.

 

 

fun-tired

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

54 comentarii

  1. Chiar acum câteva seri mă gândeam la o chestie asemănătoare: pierdem timpul în activități „care ne fac să ne simțim bine” renunțând la chestii care chiar ne fac bine. E.g. forțat să stau treaz la un film cu prețul unei ore de somn în plus.

    00
    • Lol, ai înțeles pe dos. Sunt anumite chestii complet egoiste: calitatea somnului, a mâncării, sportul. Nu dormi ca să faci pe plac cuiva, dormi pentru tine.

      Odihna insuficientă duce la o grămadă de alte probleme, începând cu predispunerea la accidente, terminând cu probleme de sănătate.

      În plus, odihna insuficientă are și efecte ce pot trece neobservate: ești mai irascibil, deci vei fi mai predispus la certuri cu cei din jurul tău (e.g. familie, alți participanți la trafic), deci vei fi (și) mai nefericit.

      00
    • sigur, renuntam la o placere perosnala ca sa nu-l deranjam pe sefu. ca la sef tre sa iasa planu, daca nu iese nu-si mai ia ultimu bemveu luna asta. si fute pulimea de sub el ca si pe el il fut sefii ai mai mari (la aia nu le iese de vila).
      da-i bine, noi optimizam timpul si suntem mai eficienti. pt altii. ca de noi ne doare-n pula. am adoptat spiritul de musuroi si suntem mandri de asta.

      00
    • ce vre să spună @semeketh e: pleacă mai devreme de la muncă, ca să ai timp să vezi filmul

      00
    • ca sa fii odihnit pentru film, poti sa renunti la alte activitati, cum ar fi munca. sa vina venitul minim garantat!

      00
    • @Ubercool, eu plecam la timp de la muncă (în ultimii câțiva ani) și tot mi se părea că n-am timp să fac tot ce aveam nevoie (cumpărături, munci prin casă, gătit) sau ce-mi făcea plăcere (filme, citit, frecat duda pe net, etc). și dormeam mai puțin. recuperam în week-end, dar ”pierdeam” o bună parte din week-end dormind.

      00
    • Eu unul nu mă forțez să stau treaz la un film, pot să dorm foarte bine și in scaunul de la calculator până îmi amorțesc picioarele pe birou și mă mut in pat. :)

      00
  2. Cât de obosit să fie cineva încât să doarmă mai mult de 8 ore?

    00
    • Știi că sunt oameni care au nevoie de 5-6h de somn? Și nu că depun vreun efort pentru a dormi doar atât, ci doar de atât au nevoie.

      Eh, la fel sunt și ăia care dorm mai mult de 8h. De atât au nevoie.

      00
    • Eu dorm seara de seara aproximativ 9 ore jumate. Seara de seara. Bagat in pat la 9, trezit la 6:30. :)

      00
    • @Ionut: Si mai exista a treia categorie, directori/asm/sefi care nu au somn si trimit mailuri cu situatii/deadline-uri la 01.30 :-)

      00
    • Am avut acum cativa ani un job tampit tare, cam la o luna dormeam vineri de la 17.30 pana sambata la 10 dimineata pentru recuperare. Personal best la nesomn 52 ore.

      00
    • Dupa o saptamana cu 60 de ore lucrate, luni-sambata? Culcat sambata seara in jur de 21, trezit de sete candva in mijlocul noptii, baut apa, culcat la loc pana a doua zi la 12:40.

      Ce usor vorbesc unii…

      00
    • Realizezi ca suntem fiziologii diferite, genetica diferita, facem munci diferite ..etc !?
      Daca eram clone si tot nu iesea ceva uniform…

      00
    • Îi dau dreptate lui Vali, nici eu nu vă înțeleg insistența cu oboseala.

      00
    • Lol, ce de-a dislikes ti-ai luat. Se pare ca aici sunt somnoroșii. :))

      Eu dorm pe la 2-3 AM și ma trezesc pe la 9. Deci 6 ore de somn.

      Pentru cei interesați sa vadă cât dorm in general alți antreprenori sa se uite la podcastul lui Nathan Latka, e una din cele 5 întrebări puse la finalul fiecărui episod.

      00
  3. Pai e din ciclul: imi place sa ma vait, nu caut solutii ca si gaura din acoperis, masina praf, nevasta nu suge, slujba o suge. Dar in acelasi timp e si memoria timpului liber de la 20 cand erai si mai energetic, nu aveai atatea responsabilitati gen copii, stat la casa in pizdeea, munca mai bine platita dar cu efort mai mare, soacra, rate si alte cele. Nevoia lunga de somn ascunde pb: de la pb medicale la mini depresii si fuga parca de responsabilitate. Tie scarba sa te trezesti cand stii ce te asteapta. :D :D :D

    00
    • Unii s-au nascut obositi. E starea lor naturala. Iar unele femei cred ca oboseala = spleen, cafard si le face mai interesante/ misterioase. Oricum, anticearcanul sa traiasca!

      00
  4. E adevarat, Am colegul de apartament care in weekend nu face altceva decat sa doarma in stil porcesc, cate 11-12 ore. Pentru el weekendul e doar pentru nani, plm.

    00
  5. Bai… Am vrut sa fac ceva cu oboseala asta… dar eram prea obosit

    00
  6. Zici că e articol scris de mine. Week-end-ul trecut am dormit în ambele zile câte 11 ore.
    Fără motiv aparent.
    Să fie „astenia de primăvară”, de sunt obosit așa tare?

    00
  7. nu dorm mai mult de 8 ore indiferent de ce as face. in timpul saptamanii bag cam 6-7 ore dar trebuie sa ma trezesc la 05:30. cel mai mult ma oboseste trezitul de dimineata si ma trezesc la ora asta de 11 ani. am incercat solutia ta, nu merge! nimic nu compenseaza perioada de somn de la 4 la 8.

    00
  8. După 12-14 ore/zi, că deh termene, la 10 la somn, până la 6 dimineață: 10 ore de somn de înfundam perna.
    În weekend dormeam mai mult. Simțeam că nu am dormit destul, lingeam câteva pahare de matrafox, mă făceam amețeam cât să mă ia somnul, iar câteva ore la orizontală.
    Problema pe care o văd, autentică fiind în privința oboselii, este următoarea: când programul și ritmul de lucru impun muncă pe termen lung, la 12-13 ore pe zi, fără pauză( gen 2-3 luni, 7/7 zile) se acumulează oboseala cronică.
    P-aia n-o vindecă nici o săptămână de somn continuu.
    Pentru aia e nevoie de concediu, mâncare, somn, odihnă, pur și simplu repaus.
    Nu întotdeauna somnul este soluția. Testată pe propria-mi piele, după o perioadă în care am tras ca hamalu, să scot niște șantiere la lumină.
    Acuma, că am dat delete la contul de Facebook, unde și cui mă mai plâng?
    Pe instagram n-am loc, că-s urât. :(

    00
  9. cine nu munceste, nici nu oboseste

    00
  10. NOU
    #26

    Nu stiu ce e asa de greu de inteles. Cei care sunt obositi se impart in doua categorii.
    In prima categorie sunt cei care nu sunt in stare sa-si faca un program cum trebuie, aici ii bag si pe cei care au un job de cacat, pe cand ei vor sa faca cu totul altceva (gen sa vina acasa sa se joace in opt ore).
    In a doua categorie sunt cei care au ganduri care nu ii lasa sa doarma. Copilul, famila, banii, sau lucruri pentru care nu au o rezolvare. E nasol cu oamenii astia, e o tortura.
    Nu i-as condamna nici pe unii nici pe altii, sunt oameni care trebuie ajutati, nu luati in batjocura. Daca nu vrei sa auzi, intoarce urechea spre altceva

    00
  11. E starea de FOMO (fear of missing out), ideea de „nu am timp”, „dormim cand murim”,etc.; de aia mai butonezi telefonul in pat

    00
  12. Ironic, cum la articolul asta, dupa 15 comentarii, jumate se plang/lauda de nesomn si ceilalti sunt fericitii care dorm suficient di/sau nu ii inteleg pe primii

    00
  13. Eu nu ii inteleg pe aia care incearca sau simuleaza ca incearca sa ii inteleaga pe altii si apoi se plang ca nu inteleg, desi nu e treaba lor de ce se plang altii

    00
  14. Parerea mea este ca cine nu face ceva care sa ii placa si sa ii aduca satisfactii este obosit.
    Ajungi acasa neimplinit si dupa o arzi pe jocuri / seriale, orice altceva in afara de a te odihni la timp.

    00
    • Lucrez o combinatie de munca fizica + intelect, 8 ore cu pauza 45 min respectata, plata la ora, ore suplimentare si de week-end platite la dublu, mediu industrial. Comparand cu conditiile din Romania, sunt in permanenta vacanta, deranjul e ca incep la 5 dimineata si la 4.30 tre sa fiu deja pe autostrada. Munca de cel putin 3 ordine de marime mai usoara decat in Ro, platita de 7 ori mai bine, plecati cu totii din tara daca vreti sa va odihniti/traiti decent/respect/etc!

      00
  15. Dude, esti la serviciu minim 9h pe zi. Mai stai in trafic 2-4h (depinde de oras). Vrei sa ajung acasa sa dorm 8h din alea 12 ramase? pt ce kkt sa ma chinui cu munca daca nu apuc sa ma bucur in nici un fel de banii pe care-i produc? sa ma laud cu ultimul telefon de pe care citesc mailurile de la seriviciu? sa-mi iau ultimul tv pe care nu apuc sa-l deschid? sa ma laud ca ma duc 10 zile pe an in nush ce concediu unde raspund in continuare la mailuri dp laptopul de serviciu?

    00
    • păi la ce-ți folosește să muncești ca vita ca să cumperi chestii, dacă ești obosit tot timpul?

    • Si daca esti odihnit da ai 0 timp pt tine la ce-ti folosete? nu tot viata de kkt e?
      macar cand sunt obosit pot sa spun ca-s obosit pt ca am facut ceva pt mine. e mai ok decat sa spun ca am dormit pt sefu

      00
    • @semeketh: te odihnesti si dormi suficient pt ca ai nevoie de aia, biologic vorbind, corpul tau are nevoie de odihna. Poate, daca ai fi odihnit, ai avea o idee geniala de business si nu ar mai trebui sa muncesti 9 ore pe zi si sa stai alte 4 ore in trafic. Corpul nostru are limite peste care nu e OK sa trecem, pe termen lung. Poti, un an, doi, 10, sa nu te odihnesti suficient, sa mananci aiurea, sa bei, etc., in special daca esti tanar. Dar tot te ajunge din urma, la un moment dat. Ce rost are orice daca faci atac de cord la 45 de ani? Somnul, odihna, nu sunt optionale, corpul nostru nu poate functiona optim fara ele.

      00
    • Munceste 8h, nu 9. Muta-te mai aproape de serviciu sau cauta unul mai aproape de casa. Uite 3 ore salvate dintr-un foc, sa ai timp de un film lung.

      00
    • Ce zici de a nu te muta ca vita la 2 ore distanta de serviciu? Dar atunci despre ce plm sa te mai plangi in pauza de tigara? Sau sa-ti cresti productivitatea sa poti pompa in 7 ore ce faci deobicei in 9 ore? Sa nu mai freci menta pe net, lasand comm-uri la 11 am?

      00
    • @Venom, unde trăiești tu de găsești locuri de muncă după plac, la 2 pași de casă.
      Și pe unde am lucrat eu, dacă făceam pe dracu-n patru și pe mă-sa-n paișpe și făceam în 6 ore munca de 8 ore mi se mai dădea în plus de muncă. Și oboseala era și mai mare pt că excludeam micile pauze care mă mai relaxau.

      00
  16. Oboseala duce la greseli pe care nu le vezi decat dupa ce te odihnesti.

    ex: Am muncit 12 ore non-stop……iar a doua zi inca 6 ore sa repar / gasesc greselile….

    00
  17. E bine ca ne luam de Olivia Steer, dar il citam pe RazvanBB, care a scris un articol despre cum sa elimini insomnia.

    GG

    00
  18. daca vei fi atent la ce vorbesc oamenii, vei observa ca discutiile frecvente sunt despre problemelor lor. despre cum sa chinuie sa ceva. si cum momentan cei mai multi se chinuie sa stea treji, here we are.

    00
  19. Oamenilor le place sa se vaite, suntem o adunatura de pampalai. Toti au impresia ca ei muncesc cel mai mult si ei sunt cei mai obositi

    00
  20. Oboseala poate fi si pe fond mental, Depresie ..

    00
  21. Decat sarac si obosit mai bine bogat si odihnit!

    00
  22. daca dormi prea mult nici nu stii cand trece viata pe langa tine, oricat de obosit as fi, chiar si dupa o noapte alba mai devreme de miezul noptii nu ma culc, nu stiu cum altii pot dormi peste 8 ore noaptea si mai baga si 2 ore la amiaza.

    00
  23. Citisem undeva ca dpdv antropologic homo sapiens nu a dormit de-a lungul timpului aceste 7-9 ore recomandate în prezent. Se dormea în reprize, si mult mai puțin ca durată totală . Concluzia articolului era ca omul poate supraviețui și cu 5-6 ore de somn pe zi, dpdv fiziologic. Just saying.

    00
    • se poate supraviețui. cu accent pe ”a supraviețui”.
      și tot antropologic, până mai acum 1-200 de ani se murea cu spor înainte de 50 de ani, la 40 erai deja bătrân. nu-s specialist, dar poate, doar poate, că asta se întâmpla și din cauză că se mânca/dormea/locuia, etc pe modul ”supraviețuire”.

      00
  24. Un om care nu poate/nu stie sa spuna nu + o ciuma de sef = oboseala cronica

    00
  25. Postul asta m-a cam obosit :)

    00
  26. Oboseala nu e o stare ce tine doar de lipsa de somn. Poți sa te simți obosit și pentru ca nu ai vitalitate.

    Eu am observat mereu o schimbare in acest sens după primele doua luni de sala, imediat după o pauza. Si nu cine știe ce – 2, 3 ori pe săptămâna maxim. Efectiv nu îți mai este somn in timpul zilei și ești mai activ.

    Nu am băut cafea in viața mea și nu știu dacă asta are vreun efect pt vitalitate.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.