Știrile zilei – 4 februarie 2019

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. Articolul ala cu Sapiens imi pare intr-atat de cunoscut incat sunt convins ca l-am mai citit in trecut, desi apare publicat ieri.

    E preluat de undeva?

    00
    • Dintr-un univers paralel din care te-ai teleportat, sincer sa fiu mereu apar carti care rescriu in alte randuri alte carti

      00
    • Eftimie a avut un articol asemanator acum ceva timp, poate ai citit acolo.

      00
    • NOU
      #4

      reactiile acestea (Lazar, Eftimie) la cartea lui Harari sunt de fapt un fel de „sunteti toti niste cocleti mainstream daca citit cartea aceea”. eu nu am citit-o inca, insa oarecum am la activ zeci de carti despre asftrofizica, biogeneza, antropogeneza si istorie, istorie a stiintei, filosofiei si parca sunt in tema cel putin la nivel de amator. Pot sa spun ca am dat peste carti fundamentale impregnate de curentul stangist (post-colonialist) , apoi carti clasice euro-centriste (conservatoare), unele impregnate de creationism (desi scrise surprinzator de catre cercetatori renumiti). ce vreau sa zic e ca e greu sa prezinti datele brute deoarece nu vor trezi interes, astfel ca Harari ca si multi altii au incercat sa-si fundamenteze cumva lucrarea. si cred, din ce mai citesc despre carte, ca a incercat sa faca pe „bad boy-ul” cult, academic, un Andre Agassi al antropologiei. Omul a incercat sa construiasca un sistem coerent (propriu) pentru faptele crute ale stiintei. Ca multi il aduleaza are o explicatie – probabil nu-s in tema si iau pe nemestecate orice prezentare mai „sexy” (sic!) a stiintei. Eu zic ca e bine – macar mai citesc si ei ceva despre antropogeneza. Ca multi il critica are si asta o explicatie – aici cred ca sunt doar acei intelectualisti cu stima de sine ridicata care resping cartea deoarece o citesc „toti sclavii multinationalelor” si deci trebuie sa fie proasta. Si opinia lui Lazar si cea a lui Eftimie sunt din aceasta a doua categorie.

      00
    • @androidul cu sobolani – tind sa-ti dau dreptate. Am citit si eu cartea si am luat-o exact pentru ceea ce e. Adica mai degraba o carte de popularizare a stiintei decat un tratat de antropologie. Normal ca sunt lucruri cu care poti sa fii sau sa nu fii de acord pentru ca are o doza de subiectivism. Dar asta nu te face mai destept in vreun fel decat autorul. Si ambele articole mi se par scrise din perspectiva asta..

      00
  2. Si eu am lasat Sapiens fara sa o termin, fiindca multe din ideile debitate acolo au o rezonanta suspicioasa cu discursul neo-marxist care ne otraveste vietile de ceva vreme incoace.

    Asteptam o carte un pic mai spre stiinta si spre deloc de indoctrinate politica.

    Ma bucur insa ca nu am cumparat-o!Am downloadat-o moka.

    Asa fac mai recent: free download, citesc, daca imi place, o si cumpar. Daca nu-mi place, poate ar trebui sa cer si despagubiri… :))

    00
  3. Sapiens face parte din categoria „popularizarea științei la sate si orașe” și trebuie privită ca atare.
    Dacă înainte de ea ai mai citit și alte cărți afli multe informații noi, cartea pare un rezumat a ceea ce știi deja.
    Însă dacă singura lectură de până acum au fost subtitrarile de la seriale cartea devine interesantă…

    00
    • Corecție: dacă ai mai citit alte cărți din Sapiens afli putine chestii noi, e mai mult un rezumat a ceea ce stii deja.

      Data viitoare ca trebui să citesc de mai multe ori ce scriu….

      00
  4. Sapiens a fost o carte foarte populara fiindca majoritatea oamenilor nu au fost atenti la ora de istorie la scoala. A rescris istoria intr-un format usor de inteles, ca toate cartile de „pop-science”. Ar fi fost o carte buna de educat masele, daca autorul nu ar fi sarit la fiecare doua propozitii cu propria concluzie, dar banuiesc ca tocmai asta a facut cartea sa fie best-seller. Harari este un om din seria Niall Ferguson, daca nu este luat prea in serios, face bine ce face, aduce putina lumina in intunericul in care se afla populatia.

    00
  5. faza cu telefonul de la media galaxy chiar n-o înțeleg, pentru că mi-e greu să cred că ditamai magazinul face comenzi de la furnizori neverificați pe olx. tare mi-e că a fost o încercare de fraudă chiar din interiorul magazinului. (și nu, dacă ești mai jos de patron de firmă cu venituri proprii sub 1 milion de euro pe an, director național de corporație sau de bancă sau, eventual, avocat pentru mafioți, nu există motiv să dai 6800 de lei pe un telefon, pe care, mai grav, îl vei schimba la următoarea updatare făcută de producătorul preferat.

    00
    • Cred ca s-a facut o confuzie aici, cutia era 6800 lei, telefonul se vinde separat.

      00
    • Din ce scrie Zoso, e destul de clar ca e o indicatie de a nu mai cumpara online (de la emag) ci a veni direct in magazin si a plati la altex/media galaxy.

      00
  6. NOU
    #14

    Firea(-i a dreacu) va fi candidata, de facto, a PSD la prezidentiale. Dragnea stie ca nu are sanse reale la functia asta si nici nu si-o doreste, fara un Parlament docil care s-o repuna in puteri. Puteri pe care le-a decojit pentru Iohannis. Visul umed al PSD este Dragnea premier si Firea presedinte.

    De aia se „cearta” acum: e manevra „Oprescu”.

    Dupa ce le iese, vor redeveni prieteni buni.

    Si-am incalecat pe-o sa,
    Si-am plecat din romania,
    Pisa-m-as pe ea!

    (vorbesc, fireste, de cei 300.000 – 400.000 de romani care vor pleca si anul asta)

    00
  7. Faci mișto de faza cu telefonul, dar tare cred ca și-o lua în freză dacă ii venea prin curier

    00
    • Partea interesanta acum e ca acum exista acest precedent, si daca se mai intampla cuiva poti sa zici: cum imposibil asa ceva? uite s-a intamplat la Media Galaxy, deci este posibil.

      In cazul in care nu ar fi gasit o solutie la magazinul de unde a cumparat online, probabil ar fi fost sa mearga la politie pentru inselatorie.

      00
  8. La achizitionarea online se recomanda filmarea „unboxingului” pentru a avea proba dovada in cazul in care primesti rahat ca mai sus

    00
  9. Cum zicea cineva mai sus, Sapiens, este neo-marxista.
    Pentru cineva care citeste pentru prima data o carte de istorie (istorie pe bune, nu povesti marca History channel) este senzationala. Pentru cineva care a trecut printr-o biblioteca academica, este maculatura.
    Daca vreti, este un fel de fasole cu ciolan servita la 5 stele. Poti sa o impachetezi frumos, tot mancare de cartier e.

    00
  10. Aia cu iPhonu:
    De unde a avut tanara 6000 lei de telefon?
    Pentru ce ii trebuia asa telefon scump?
    Cu ce se ocupa?
    Doar pentru ca a spus: Asta-i România noastră!

    Faze de genu se intampla peste tot, reactiile de dupa difera, gen te aresteaza in secunda 2… la noi se fac poze cu telefonu.

    00
  11. Oh uau, natalitate scazuta, nimic nou aici. Dupa 2050 romania va fi o tara condusa de bulibasa/sirieni/chinezi

    00
  12. Cam mare consumul la Qashqai-ul ala

    00
  13. Legat de cumparaturile online am invatat pe pielea mea sa fiu atent. Am luat un hdd de 4tb de la emag si nu mi-am pus probleme ca stiam ca sunt seriosi cu retur sau gatantie. Am primit coletul ambalat bine, am semnat de primire si cand l-am instalat nu mergea. L-am trimis in garantie au descoperit ca a fost lovit si ca nu ofera garantie. Asa ca paguba de 550lei. Pur si simplu am primit un hdd lovit. Nu am avut inspiratie sa-l verific pe toate partile cand l-am primit. Nu cred ca s-a stricat la curier ca era bine ambalat. Cred ca la scapat cine in depozit in China sau chiar in Romania ca vin bulk. O sa mai cumpar online dar o sa fiu mult mai atent.

    00
  14. Mai exista o știre asemănătoare pe iasi4u cu titlul ‘Data exacta când va veni Uber in Iași’ Și in articol se spunea sec: Uber nu a declarat ca ar avea intenția sa vina in Iași … Pam pam.

    00
    • Ai dreptate. Era un articol mai vechi, acum dupa cum s epoate vedea, cei de la UBER au pus pe site-ul lor si orasul Iasi. Acum e confirmata treaba, data exacta nu se stie, dar acum li se permite soferilor din Iasi sa isi faca cont.

      00
  15. Și spuneau că cititul nu dăunează sănătății … 🙁

    00
  16. Cam are dreptate, Dorin Lazăr cu privire la Sapiens. Eu am citit-o toată, mi s-a părut entertaining, dar autorul trage multe concluzii pripite și prezintă doar argumentele care-i convin. Unul dintre motivele pentru care cartea e populară, e faptul că prezintă faptele negative ale bisericii și religiei ( sunt agnostic și nu am de ce să le iau apărarea) fără să spună prea multe și de contribuțiile importante pe care le-au adus. Nu dă bine pentru imaginea unui istoric dacă omite faptul că biserica și-a adus contribuția la întemeierea celor mai vechi universități. Are niște erori de argumentare că rămâi mască, un exemplu e prezentarea masacrului de sf. Bartolomeu din 1572 unde au murit mii de oameni într-o singură zi (protestanți și catolici) și induce lumea în eroare să creadă că de fapt ăia s-au omorât din cauza religiei, nu și din alte cauze cum ar fi intrigi politice, gelozii, barbarism, intrigi sexuale. Cât de copil să fii ca să crezi că războaiele europene medievale dintre protestanți și catolici au fost strict pe baza religiei? Astea erau principalele religii la vremea respectivă. Citiți cărțile citate în bibliografie, cum ar fi Cambridge modern History, să vedeți acolo argumente pro și contra, nu mămăligi populiste. Nu e o carte rea, m-a pus pe gânduri ( vorba unora) adică m-a făcut să caut dacă are dreptate autorul și m-am lămurit că nu prea are.

    00
  17. Eu nu ma pricep la lege, dar ce s-ar fi intamplat daca chiar primea aia plastilina in loc de aifon prin curier ?

    00
  18. Atâta au comentat brașovenii ăștia că vai ce frig, vai cât ninge, și uite, nici măcar în Poiana nu mai e zăpadă. :D

    00
  19. NOU
    #36

    Din stirea cu masinile electrice si PHEV eu am retinut o singura chestie: exista cineva in Romania care a dat 150k+ euro pe un Range Rover cu motor de 2l.

    00
    • …în loc să își ia un V8 civilizat :D

    • NOU
      #38

      Zoso, daca dai banii aia pe un full-SUV (mild)PHEV cu motor de 2l, e ceva in neregula cu modul in care gandesti.
      Pur si simplu nu se justifica. Daca era full electric se justifica, daca era full ICE se justifica, daca era PHEV cu un motor potrivit (pentru o masina de 5.5m si 3 tone) se justifica, daca era un SUV mai mititel se justifica, absolut orice altceva era justifica.
      Mai mult, daca a luat-o ca masina de frecat prin oras, singurul lucru unde se justifica PHEV-ul, atunci sper ca e clar ce idiot e. Sunt o multime de masini mai mici electrice si hibride care au o justificare pentru oras. De anul trecut pana acum au pus sistemul asta cu 2.0+hibrid si pe Range Rover Sport, care e o alegere (un pic) mai buna.
      Daca a luat-o ca masina de mers pe afara, atunci o sa stea sa injure motorul ala de 2l dupa mai putin de 50km de mers pe DN-urile noastre.

      Asta e problema cu masina respectiva.

      00
    • e posibil să fi luat-o pentru că lucrează pe la importator? sau pentru că leasing?

    • NOU
      #40

      La leasing tot din banii tai platesti, proportional cu valoarea masinii, dar ai un punct de vedere valid cu masina reprezentantei/dealerului.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.