Cred că trec din nou pe mirrorless, dar nu știu care…

După 20 de încercări, am renunțat să mai încerc să filmez cu Nikon D5200. Am luat un D5300 de la cineva, are aceeași problemă: îl pun pe stativ, filmează bine, după 5 minute, focusul se duce pe altceva. Și eu mă mișc minimal, nu fac tumbe în fața camerei. Am filmat două review-uri și când le montam am văzut că i se părea dubios că eu mă mișc și punea focusul pe ceva static și acolo murea.

De ce am trecut de la mirrorless la DSLR și ce Nikon am.

Bun. D5200-le face poze bune și foarte bune, dar e al naibii de greu și nu fac atât de multe poze cu el, așa că a devenit dubios să îl car după mine doar pentru poze. L-aș păstra, că nu vreau să fac poze de familie cu telefonul, dar parcă văd că adună praf prin casă.

Faza e că nu știu ce să-mi iau. Știu că trebuie să fie mai ușor, să facă poze decente, să aibă intrare de microfon și să aibă autofocus când filmează. HELP!

foto-15

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

65 comentarii

  1. Întreabă-l pe Mariciu, că am văzut că a trecut pe ceva mirrorless recent. Altfel, e mai simplu să setezi diafragma la un f/5.6 – chiar dacă crești ISO-ul -, să pui o pernă, un urs de pluș, ceva, acolo unde stai tu, faci focusul pe auto (treaba aia cu apăsat pînă la jumate declanșatorul pînă piuie), apoi treci focusul pe manual. Dacă nu te mișto față-spate, n-ar trebui să conteze, iar focusul nu mai fuge nicăieri. Zic f/5.6 ca profunzimea de cîmp să acopere mișcarea față-spate, să ai mai mult spațiu în focus. Plus că shutterul e pe 1/50, deci ar trebui să ai suficientă lumină oricum. Dacă ai multă lumină, poți să te duci lejer în f/8.

  2. Ne dai și un buget? Că Sony tocmai ce a anunțat a6400, la doar €1050. Și îl marketează pentru vloggeri.

    00
    • Yep, A6400 ar fi excelenta pt vlogeri pt ca are algoritmul ala in care tine focusul pe capul subiectului chiar daca se intoarce cu spatele (deci chiar daca pierde fata/ochiul)

      00
  3. Canon PowerShot G7 X Mark II
    Mi se pare ideal pt ce vrei tu. E usor, filmeaza bine si poze decente. Plus, pret decent.

    00
    • N-are intrare de microfon și, din cauza stabilizării și a autofocusului, prinde zgomotul obiectivului și se aude groaznic în înregistrări, nu poți să-l acoperi nici măcar cu muzică de fundal sau cu noise reduction în Audition. Am cumpărat eu unul acum cîteva luni fix pentru asta și e teribil de frustrant.

  4. Fujifilm X-T3 . Fuji au regandit partea de video care era deficitara la ei si acum sunt OK.

    Gold Award : https://www.dpreview.com/reviews/fujifilm-x-t3

    00
  5. Ia-o pe tipa. Face ea poze, vad ca are si aparat.

    00
  6. Sony a6300. bun si ieftin

    00
  7. Iphone z … sau ceva cu senzor m4/3 sau mai mic. Am inteles de la unii ca daca senzorul e mai mic e mai usor sa ai lucrurile clare si nu in ceata si probabil af functioneaza mai bine

    00
  8. Ce zicea Andrei e f. misto.

    Dupa Craciun am cumparat un Sony a7, kit cu un obiectiv bunicel (2,8 de la 28 la 70) si gentuta (mda…).

    E incredibil de misto, full frame, videouri f misto, intrare mic, etc. (eu un aparat foto il folosesc doar pentru fotografi).

    pret la oferta extraordinar (eu am platit 777 euro)
    tehnica
    diverse accesori de la firme no name (ex. Blitz godox 685s, adaptoare ptr. Obiective vechi, de expl. M42, ieftine si care chiar si pun infinitul bine, etc)
    obiective cu AF se gasesc doar de la sony si zeiss si sunt extrem de scumpe

    Am citit ca ptr. o functionalitate video mai buna, modelurile mai noi a7II si a7III sunt mai bune – dar sunt si mult mai scumpe.

    00
    • m-am uitat la a7, e cam overkill.

    • Inainte de Crăciun am luat un A7 MKII cu 28-70 (3.5/5.6).
      Momentan invat sa il folosesc.
      Me happy :)

      00
    • Se poate ca acum sa fie overkill… Tu-ți ști treburile tale si de ce ai nevoie. Cu asta ai insa si rezerve daca dorești sa fotografiezi mai peste nivel de hobby.

      Fujifilm sunt toate misto. Am un x30 de ani de zile si il folosesc cel mai mult pentru ca il am mereu la mine si la îndemână.

      Eu aveam trei optiuni
      Fujifilm de care a zis Andre,
      un Pentax k70/kp (este dslr dar poti sa il folosesti si in noroi si in monsun),
      Sony a6500.

      La fuji trebuiesc facute prea multe setari ca sa iasa pozele naturale (este ca un televizor samsung, culori puternice, very sharp, etc.)
      A6500 ptr. Mine scump si eu vreau sa am butoane de reglaj dedicate fara sa intru prea mult prin sistem.

      Faptul ca este un full frame misto, are tot ceea ce doresc si este si (destul) de usoara m-au facut sa cumpar a7.

      00
    • NOU
      #16

      știi și pentru… M-au zgâriat pe ochi. Sorry

      00
    • La a7 poti sa renunti la obiectivul de kit care e meh si poti sa mergi pe 28-78mm 2.8 de la Tamron. Obiectivul ala e cel mai bun all-rounder, dpmdv.
      Saaau, ceva mai ieftin, un Sony RXmk2, stabilizarea si obiectivul ala cu zoom mare face toti banii.

      00
  9. Daca era doar pt pasarici iti recomandam sa vorbesti cu fluture!

    00
  10. Orice, numai sa fie manual, sa simti poza cand o faci

    00
  11. Olympus OM-D E-M5 sau M10. E usor si compact si filmeaza si bine.
    Uite un review despre M5 legat de filmare.

    https://www.provideocoalition.com/is-olympus-e-m5-mark-ii-serious-about-video/

    Eu am M1 care e mai mare dar tot e usor de plimbat toata ziua. Problema ar fi si la obiective, ca alea sunt mari si grele. In formatul MFT, fiind senzorul mai mic, si obiectivele sunt mai mici si mai usoare.

    00
    • Inca un articol despre filmarea cu M5 unde sunt si ceva detalii tehnice pentru setari.

      https://www.dpreview.com/forums/thread/4280409

      Sau cum spune cineva in articol, poti sa incerci si Panasonic ( GX8 este exemplul din articol ). Teoretic sunt mai buni pe video decat Olympus. Practic nu pot sa confirm deoarece nu am filmat cu nici unul. :D

      00
    • E-M10 Mark III si E-M1 Mark II filmeaza 4k. Dar e o solutie scumpa cand trebuie sa iei sistemul de la zero, mai ales daca adaugi si un 12-40 f/2.8.

      00
    • Depinde si ce face cu el si unde filmeaza. S-ar putea sa nu aiba nevoie neaparat de 12-40. E fain obiectivul dar s-ar putea sa fie un pic overkill daca il foloseste pentru poze normale de vacanta si la filmat pe afara sau in casa dar cu lumina cat de cat buna. De aia am si propus M5 sau M10. Sunt ok si la pret si la greutate. Nu sunt moca dar nu sunt nici la pret de masina.

      00
    • Astea sunt camere cu focus by contrast. Asta inseamna ca o sa faca un pic de dute-vino cu focusul in jurul subiectului pana detecteaza focusul corect.

      00
  12. Cum a recomandat cineva mai sus, Fuji XT-3 sau XT-20
    Principalele argumente pentru Fujifilm sunt culorile, look-ul natural specific față de aspectul „digital” de la Nikon sau Sony și obiectivele care sunt excelente pentru prețul lor.

    00
  13. Sony A7II cu un obiectiv fix de 50 mm cu AF și Boya BY-MM1 Microfon unidirecțional.

    00
  14. Sony A6000 și un shotgun microphone. Eventual un obiectiv Sigma 30mm f/1.4, zice lumea că e cel mai bun obiectiv la banii ăia.

    00
  15. am citit prima oară: „Cred că trec din nou pe minore”

    00
  16. Eu aș merge pe Sony. Sunt tătici când vine vorba de focus și tracking. Am a6000u de câțiva ani și sunt mulțumit. Problema cu el e că îți trebuie un microfon extern dacă vrei sunet de calitate.

    Off-topic… Pentru vlogging mi se pare tare DJI Osmo Pocket.

    00
  17. Eu am Olympus OMD E-M1 Mark II. Obiectivele de la Olympus sunt cel puțin la jumătate de preț față de Canon/Nikon, din aceași gamă. Am Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm f/1.2 PRO, Olympus M.Zuiko Digital 7-14mm 1:2.8 și Olympus M.Zuiko ED 40-150/f2.8 Pro. Îmi place foarte mult stabilizarea pe 5 axe din aparat, viteza cu care trag pozele și rezistența la ploaie/temperaturi scăzute/praf a tuturor lentilelor și a corpului camerei. Nu ai impresia de ieftin când ții un setup Olympus în mână.

    Dacă ai vreo 3.000EUR la dispoziție, își recomand Olympus OMD E-M1X. Va fi lansat luna asta la sfârșit. Te mai costă și lentilele – mergi direct pe seria Pro dacă bugetul nu e o problemă! Obiectivul 25mm/f1.2 e foarte luminos și face poze superbe, iar 7-14/f/2.8 e bun cu filtre NISI atașabile (am filtre 150x150mm și 150x170mm).

    00
  18. Mă gândeam înainte de sărbători să îmi cumpăr un Sony A6000 dar mi-am dat 2 palme să îmi revin.

    In primul rând fac poze doar din plăcere și în ultima vreme m-am mulțumit cu ce produce camera telefonului iar cât timp nu scot bani din asta, mă bucur că am rezistat impulsului de a cumpăra un gadget scump.

    Pe blogul f64 este un articol care recomandă pentru vlog-urile de începători: Canon PowerShot G7 X Mark II a.k.a G7x2 ( și prima versiune este foarte buna) , GoPro Hero + ( pentru aventurieri), Canon Legria HF R706 .

    00
  19. A7 nu e cu nimic mai bun ca a6300 in afara de faptul ca e full frame. A6300 e accesibil, are focusare mai buna si e un model reusit. A7 III e alta poveste, are focus in mai multe puncte si, cel mai important, stabilizare. Dar e si 12000 lei.

    00
  20. Panasonic M9000 FTW! 😁

    00
  21. De ce tot incerci sa filmezi cu Nikon?
    Parca a mai fost discutia asta… E ca si cum ai incerca sa tai lemne cu coasa.

    Anyway: pentru filmat Dji Osmo sau Osmo pocket. Il pui pe stand, are autofocus si te si urmareste daca te misti in cadru.
    Pentru sunet Tascsm DR-10L sau Zoom F1 si sincronizare in post. Sau macar un Zoom H1

    00
    • De ce tot incerci sa filmezi cu Nikon?

      de idiot. că am crezut ce am văzut pe youtube, că filmează ok, are ecran rabatabil, intrare de microfon.

  22. Ininte de o schimbare de sistem, nu fi mai oportuna o investitie in lumini de calitate. Orice pocnitoare se descurca bine la lumina multa. Doua lampi din astea https://www.f64.ro/godox-sl60w-lampa-led-5600k-montura-bowens/p + doua stative si doua umbrele si ai un kit de lumini mai mult decat decent.

    00
  23. musai a6500 pentru ca are si stabilizare in body si il poti folosi usor si in excursii cu obiective care nu au in dotare stabilizarea.

    00
  24. Cel mai tare DSLR e Canon 200D! E mic, usor, filmeaza demential si face poze la fel. Autofocusul e fenomenal!!!
    Il recomand cu cea mai mare incredere.

    00
  25. Poti folosi f mai mare (ca valoare, mai mic ca deschidere) daca iti permite lumina. Ca sugestie, eu am un Panasonic DMC-G7, 4k, wifi, ecran rabatabil, mufa de microfon. Este un model mai vechi dar inca se tine foarte bine si nu am de ce sa-l schimb. Trag in 4k si apoi export in 1080p. Asta imi permite sa pot sa fac apoi re-incadrare daca nu am reusit din prima. Are si aplicatie mobila cu care poti face preview si seta diversi parametri.

    Pentru exemple te poti uita pe youtube la canalul meu.

    Inca un sfat, incearca sa setezi pe manual totul. Inclusiv focusul. Cu obiectivul de kit ai parca 3.5 f ceea ce iti permite un plan de focus destul de larg. Ai schimbari asa mari in distanta incat ai nevoie de autofocus?

    Sony il bate la viteza de autofocus dar si pretul este pe masura.

    00
  26. sony a7 sau a7ii. eu am trecut de pe f.f. dslr si nu am nici un regret. piesa!

    00
  27. Daca ai buget atunci Sony A7, hands down

    00
  28. Daca vrei compact, incearca ricoh gr2 / gr3. Are sensor aps-c, destul de bunicel. Mai mult pentru street photo decat altceva, dar si partea de video e ok

    00
  29. Salut.
    Panasonic G80 cred ca este o varianta super ok. Exista la F64 si un kit special ptr vlogging:

    00
  30. @Vali

    Singura optiune cat de cat ieftina pe care o ai sunt Canon EOS M5 sau M50, insa tine cont ca ai un crop factor foarte foarte nasol si vei avea nevoie de un obiectiv wide angle care sa compenseze pentru crop.

    M5:
    https://www.youtube.com/watch?v=UHEyW_8Ltss

    M50:
    https://www.youtube.com/watch?v=cXszdrxKvsM

    Canon modele gen 7d II sau 6d sau EOS-R (sa aiba dual pixel focus, asta e ideea), sony A6300, 6500 sau A7 III cu grip, fuji xt-3, nikon z6. Orice smart phone decent pe un ghimbal, un webcam de la logitech.

    Sunt foarte putine aparate foto care focalizeaza bine in mod automat. Te rog sa tii cont de asta, si nu te lua dupa cei care iti recomanda tot felul de modele altele decat CANON cu dual pixel sau SONY A7 III sau A6300/6500 flosind center lock auto focus pentru A6300/6500 sau eye AF pentru A7 III.

    https://www.youtube.com/watch?v=ZHfNY490B_I

    Nikon SLR, Panasonic, Olympus sunt ok pentru filmat DACA esti un videograf cu experienta, ai obiective ok, si iti faci focalizarea manual.

    Focusul este mai ok pe Nikon daca folosesti generatiile mai moderne crop adica d7500 sau d500 sau full frame, de pilda d750, d850.

    Cam astea sunt optiunile. Si toate costa mult

    https://youtu.be/4Ztl87heCUw?t=1533

    https://youtu.be/wj0iVfBQqJY?t=1123

    Full disclosure. Sunt user Sony A7 II, respectiv Nikon D5300, D7200, D500, D750, D810. Nu iti recomand nici unul dintre aceste modele pentru filmat sau vlogging decat daca ai experienta cu focalizare manuala sau o intelegere buna a limitarilor de focalizare automata pentru a lucra in jurul lor.

    Sper sa iti fie de folos.

    00
  31. Panasonic G80, G90

    Are G7 nu prea are stabilizare din cate stiu. Cam toti folosesc Lumix cred

    00
  32. Si eu vreau sa trec pe mirrorless, insa astept sa evolueze tehnologia indeajuns de mult incat sa pot filma 4K in full-frame fara sa se incinga aparatul.
    Momentan, DLSR-ul meu este genial.
    Imagini aici: https://filmarefotografii.ro/filmare-nunta

    00
    • Seems legit.
      Ce nu spui tu e ca e filmat cu un obiectiv de $4000.

      00
    • La care se mai adauga: recorder extern, microfon, cage, batery pack, ocular, stabilizator, lumini, difusere..etc.
      Nu are cum sa nu iasa ceva bun daca filmezi cu scule de la 10k in sus…

      00
  33. Proasta idee sa cumperi un dSLR Nikon pt filmari vlog, toata lumea stie ca au cel mai prost AF la filmare.

    Tie iti trebuie o camera care sa aiba:
    1) detectia fetei (deci excludem Panasonic care are cei mai jalnici algoritmi de face detection)
    2) autofocus cu phase detection in live view (deci excludem Olympus entry level, Nikon dSLR care au AF contrast) ca sa nu tot se duca fata-spate pe langa subiect cand cauta autofocusul.
    3) Plus niste obiective silentioase optimizate pt live view (deci excludem toate obiectivele galagioase vechi facute pt dSLR)
    4) Ecran in care sa te poti vedea in timpul filmarii (daca te filmezi singur)

    Daca 1080p iti este suficient atunci as recomanda un Canon 80D, asta are toate caracteristicile de mai sus. Ca obiectiv un 18-55mm F/3.5-5.6 IS STM sau 50mm F/1.8 STM (pt lumina slaba), nu se aud cand focuseaza.
    Iesi undeva la 3000lei cu obiectiv inclus cumparat la second. Ex. https://www.olx.ro/oferta/canon-80d-kit-IDbN54g.html

    00
    • te superi pe mine dacă subliniez ceva?
      „prostule, ai cumpărat nikon ca să filmezi, sunt praf, cumpără canon”.
      mmmm. NU. dacă o să mai dețin vreodată ceva de la canon sau nikon vor fi primite gratis, că bani pe ele nu dau.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.