Parerea mea

Stiu ca v-a fost dor. :-)

Saptamana asta am aterizat intr-un hotel. Ceea ce inseamna ca mi-am injectat niste „stiri” in vena. In lipsa de altceva…

Am o bula atât de mica, incât am fost surprins ca baietii cu hainute galbene sunt, in continuare, pe baricade. Nu citesc presa, nu posed televizor, in afara de niste filme piratate (huo, huo), citesc numai carti – prea putine, un obicei pe care as vrea sa-l schimb anul acesta – si articole lungi primite saptamânal prin Pocket.

Primul ministru francez era ieri la TV si era foarte sigur pe el: vrea sa faca o lege ad-hoc ca sa poata sa-i calmeze, legal, pe cei mai suparati dintre galbeni. Au arestat pâna acum 5000 de oameni. Vreo 800 au fost judecati imediat iar 150 au ajuns la puscarie imediat dupa pronuntarea sentintei. Pentru mine, toate cifrele astea nu spun decât ca statul francez e cacat pe el de frica. Are si de ce. O mare parte din populatie – de data asta intr-un numar care ar putea sa produca schimbari – s-a cam saturat si de divertisment, tv, playstation si candy crush. Desi, ca o paranteza, am vazut azi un tip care juca, in metrou. Un corporatist in costum, nu ca mine.

Un tip, fost boxeur, care a pocnit un jandarm sâmbata sau duminica, s-a prezentat ieri de buna voie la politie si a fost incarcerat. In mai putin de 24 ore, s-au strâns peste 100.000 EUR pentru a-i plati avocatul si eventuala amenda. Risca 5 ani de puscarie. Când ma gândesc la cei 4 ani cu suspendare a lui Mazare. Divaghez, ca deobicei.

Zilele astea s-a mai intâmplat un lucru care, cred eu, va amplifica starea de revolta. Nu neaparat mai multe persoane in strada – desi si asta se va intâmpla la un moment dat, curând – dar mult mai multe care sa fie de acord cu miscarea galbenilor. S-a intamplat ca ianuarie 2019 e prima luna in care oamenii vor plati impozitul pe venit lunar, la sursa, adica va fi retinut de angajator si virat la stat. Pâna acum, oamenii luau salariul „net” lunar, prin mai-septembrie declarau salariile incasate in anul precedent si prin octombrie-noiembrie plateau impozitul. Practic, trebuia sa te organizezi si sa pui bani deoparte. Dar plata impozitelor era „departe”. Acum e aici, imediat, in salariul din ianuarie, in plina perioada a reducerilor. Oamenii vor vedea mult mai clar câti bani câstiga, de fapt, pe luna. Ca, cei 2000 EUR net pe luna, sunt, de fapt, 1800. Ca cei 3000 EUR/luna sunt, de fapt, 2650 EUR. Altii, ca mine, vor vedea ca statul impoziteaza pâna si cei 140 EUR/luna pe care ii platesc EU pentru asigurarea de sanatate complementara si care nici macar nu-mi trec prin cont. Nu mare lucru, dar tot sunt vreo 18 EUR/luna pentru stat. Din niste bani pe care nu ii vad! Ce sa mai zic ca, din netul „netului”, adica dupa impozit, mai scad vreo 20% TVA pe care-l platesc pentru aproape tot ce cumpar. Cu alte cuvinte, pe lânga cei 2000 EUR net „net” ai tai, sunt si 4000 EUR care se duc in buzunarul statului. Si nici macar nu vreau sa vorbesc de impozitele pe profitul societatilor in care lucreaza oamenii. Practic, tu, ca angajat, trebuie sa „produci” 8000 EUR/luna ca sa poti pleca acasa cu 2000 EUR.

Pentru majoritatea oamenilor, calculele facute de mine sunt prea complicate. Multi vor spune ca sunt false, ca am gresit undeva. Nu am gresit. Dar nu despre asta e vorba.

E vorba despre cum isi va privi francezul fluturasul de salariu incepând din ianuarie 2019. Si cum va ajunge in strada mai usor. Si cum va contamina si celelalte tari. Pentru ca situatia nu e roz nicaieri. Poate doar in Germania si Norvegia.

Se apropie momente interesante. Un pic de frig pentru mult soare dupa.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. „Un tip, fost boxeur, care a pocnit un jandarm sâmbata sau duminica, s-a prezentat ieri de buna voie la politie si a fost incarcerat. In mai putin de 24 ore, s-au strâns peste 100.000 EUR pentru a-i plati avocatul si eventuala amenda.”
    Da-le tu idei la rezistentii nostri…ce n-ar face malin bot pt banii aia

    00
  2. La Multi Ani domnu Papi!

    Chiar mi-e dor :)

    00
  3. baietii care stiu cu pumnul, karate, din astea au cu bonus la incadrare juridica, nu?

    a fost autoaparare? ha.
    multimea i-a atatat testosteronul. nasol, cu camere video peste tot, aialalti de ce oare au fetele acoperite si culmea, ei incercau sa-l mai tempereze.

    altfel da, nu mai ajunge tainul la toti.

    00
  4. Primul impuls a fost sa fiu un pic invidioasa pe bula ta, care asa mica cum o descrii îți spune ca este „un pic de frig pentru mult soare dupa”… dar ma liniștesc repede când îmi aduc aminte ca timpul este relativ. :)

    00
  5. NOU
    #13

    Cui prodest?

    Rusii si americanii (agenturili – n.a.) care stimuleaza miscarea asta se freaca pe burta de placere.

    00
    • Poate doar rusii daca situatia le permite, americanii sunt cu musca pe caciula, se bucura momentan ca bufonul lor nu mai e in prim plan dar iti garantez ca daca o criza va afecta europa cu siguranta sua va fi afectata daca nu chiar ei vor da startul la criza pt ca practic bursa and stuff tot no1 la ei in tarla.. ba chiar nu au dc sa se bucure prea mult cu tot cu brexit mai degraba pare ca murucanii vor strange si ei cureaua anul asta sa nu ii prinda cu mecu pe vine

      00
    • Noaptea mintii. In epoca internetului, blocat in „rusii si americanii”. Trist.

  6. Cu alte cuvinte, e vremea fluturasilor.

    00
  7. La multi ani! Da, Puterea in Franta pare usor panicata…dar daca ar renunta si s-ar convoca alegeri acum, pentru fiecare GiletJaune din astia multi s -ar gasi un Mohamed, un Dieudonne si chiar un Maurice carora le place sa traiasca din subventii , ajutor social, ajutor de integrare etc si care sa scoata in fata prin vot democratic tot o nuanta de rosu…fara sa vreau imi dau seama ca am imaginat aceeasi fractie – fix 1:3 e si proportia din calculul tau…2000 la ala de munceste, 6000 la aia care voteaza…
    Apusul democratiei?

    00
  8. NOU
    #20

    „Oamenii vor vedea mult mai clar câti bani câstiga, de fapt, pe luna.”

    Ca sa vezi, socialismul costa mult mai mult decat capitalismul. Cine ar fi crezut asta?

    00
  9. Plus banii platiti prin accize si alte taxe. Ma gandesc ca si acolo mai castiga statul de pe urma tigarilor, combustibilului, energie etc.

    Dar e ok, razboaie si atacuri teroriste se pot inventa mereu, asa ca bugetul pe aparare o sa fie mereu necesar si justificat.

    00
  10. Si da, hai cu criza odata ca sa ne distram cu imobiliarele din Romania. Oricum, cine mai cumpara in perioada asta isi merita achizitia.

    00
  11. Intreb cu mirare, vestutele inca mai sunt pe strazi, scandal si etc? Cu mirare, pentru ca facebookul meu e plin zilele astea de maimute care-si fac poze la Turn. Pe baza asta am zis ca gata, s-a fleoscait treaba.

    00
  12. sa emigreze domnle in Romania, sa vada cum sta treaba pe aici, sa vezi ce le trece de protest…

    00
  13. Preşedinta Comisiei Naţionale pentru Dezbateri Publice are 14k de euro salar si se retrage de la dezbaterile cu saracii de 2k euro in veste galbene. E clara treaba: multi pensionari, multa sinecura, multi bugetari, multi asistati social, etc. Cum de sindicatele tac malc ? Sau sindicatele sunt doar de stat unde e totul verde si frumos ?

    00
  14. Fluture are o anume capacitate de sinteză care face să scrie atractiv despre evenimente în derulare.
    Dar parcă nu prea ne interesează, atât de in amănunt, problema nivelului de trai în Franța. Am citit o dată, de două ori despre problema franceză, am observat și ușoara legătură care încearcă să se facă chiar cu mediul în care trăim, dar parcă avem lucruri care ne apasă mult mai de aproape decât tema vestelor galbene.

    00
    • Lasa-l sa scrie despre ce stie. Ca in Franta traieste.
      Cand scria despre Romania, era pe dinafara. La propriu cat si la figurat.

      Este interesant sa auzi o parere „din interior” pe langa stirile de peste tot.

      Si ar trebui sa te intereseze „problema franceza”.

      00
  15. <<„fluturasul” de salariu>>… get it?:)

    00
  16. Chiar daca intotdeauna am auzit ca succesul este 10% talent si 90% munca, tu esti exceptia de la aceasta regula.
    Titlul articolelor tale ar trebui sa aiba un (P) ca altfel nu intelege niciun cititor de ce tot scrii tu aici.

    00
  17. Eh lasa ca impozitul la sursa mi se pare mai ok decat sa te duci in septembrie si sa versi direct niste cateva mii de euro + o luna dupa si „taxe d’habitation” (pe care se gandesc s-o scoata).
    Eu unul prefer asa, macar stiu ca ce am in mana nu-i miniciuna si nu trebuie sa strang din fese o luna ca sa dau banetul inapoi. Plus impactul psihic…una e sa zici…”pai am dat 4500 euro in taxe anul trecut statului” si alta e sa zici: „ah, pai dau 400 euro lunar impozit”. Mie asa mi se pare.
    Sigur, colegii cu copii, familii mari si asta se pare ca nu-s multumiti pentru ca pentru ei cica nu ar fi bine.
    Fiecare cum a fost obisnuit.

    Gilets Jaunes nu mai sunt de mult o miscare a saracilor care vor reducerea impozitelor si mai multi bani, o mare parte din ei s-au retras dupa masurile anuntate de macron, acum au ramas toti nebunii, de la extremisti, la din aia care cer frexit, nebuni conspirationisti, casseurs, aia care cer si impozite mai mici dar mai multe paturi in spital, aia de se alimenteaza pe social media si fac cursuri cu trollii rusi camuflati in profile fake pe facebook. Cand te uiti in ce hal scriu si trolli si userii reali, iti pare rau de Moliere si de mostenirea lingvistica.
    Anyway, cazul boxerului pentru mine a pus capac si m-a facut sa cred ca partea proasta din societatea franceza e chiar mai proasta decat partea proasta a societatii romanesti. macar in romania oamenii rad, glumesc dar cand e de dat bani, du-te si canta la alta masa.
    Sa strangi insa 130.000 de euro pentru un boxeur agresiv care abia vorbeste franceza e clar nebunie curata. Cand te mai gandesti ca astia se vaita ca nu au bani, saracii gilets.
    Intre timp Salvini, Erdogan si altii sustin protestele gilets ceea ce e ce mai bun indicator ca situatia tensionata din Franta nu doar ca alimenteaza propaganda rusa (vedeti ce nashpa e la ei si ce liniste e la noi) dar nu lasa economia sa mearga liber, pentru anul trecut ultimul trimestru a vazut un recul in crestere.
    Situatia convine de minune lui Trump si lui Putin care in felul asta pot lucra la dezmembrarea Uniunii Europene sau in cel mai bun caz in spargerea ei in blocul de sud-est-autocratic, sub influenta ruseasca (l-ati vazut pe salvini cu tricoul cu Putin pe el, da?) si blocul Vestic sub influenta americana.
    Pentru US, o uniune europeana puternica ar fi o catastrofa. Let this sink in a bit.

    Saptamana viitoare guvernul va propune o „mare dezbatere nationala” pe tema GJ, sa vedem ce vor sa faca, poate un referendum care sa-i intrebe pe francezi: „vreti reforma si sa devenim competitivi mai ales sub amenintarea americana sau vreti sa ramanem asa si sa stagnam”.
    macron are nevoie de o revalidare populara ca sa mearga mai departe cu reforma pentru ca in momentul asta nu mai poate face nimic, nu mai are imagine interna si externa.
    oricum francezii deja incep sa fie sictiriti de GJ si perspectiva unei extreme dreapta la putere le repugna teribil, macron ar miza pe asta.

    On verra…

    00
  18. Sunt taxele mari in Franța, dar acolo statul face si ceva pentru tine, in România cam tot ce face statul este împotriva ta, acolo femeile au dar 3 luni de concediu maternal dar acolo dacă ajungi la spital ai sanse sa ieși sanatos, nu trebuie sa astepti o luna pentru un Tomograf, dacă ai copii si bona iti decontează statul o parte din suma, la fel si cursurile extra pentru copii, scoala te invata sa te descurci in viata nu doar sa inveti mot-a-mot o lectie, acolo înveți sa fii creativ si sa-ti dezvolți un hobby etc.

    00
  19. boss, e pentru prima data cand iti citesc articolul. poate pentru ca vreau sa emigrez in Franta

    00
  20. Sigur nu e un pic invers? Adica daca ti se retin banii la sursa nu ii ai niciodata in mana, sunt doar pe hartie, majoritatea nu stiu niciodata cat li se retine. Eu habar nu am de fapt cat am salariul brut, trebuie sa fac un calcul, sa ma uit in acte. Pe cand daca stai sa economisesti luna de luna sute sau mii de euro, pentru ca odata pe ani sa achiti un purcoi de bani , simti al dracu’. Nu mai zic cand intri in ei de nevoie si trebuie sa te imprumuti sau mai rau ca sa ii platesti. De aia plata impozitului direct de contribuabil e considerata o masura de dreapta iar impozitarea la sursa una de stanga.

    00
    • In Franta nu e asa, scrie clar cat ai brut, cat ai net inainte de impozit, si cat ai net dupa ce ti s-a retinut impozitul.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube