Negocierea cu teroriștii s-a încheiat prost

Înainte să ne stea porcul în gât și să ieșim iar în stradă, vreau să vă gândiți la ceva. Căderea asta de pe bursă este efectul unei țepe pe care și-o iau companiile drept răsplată pentru că au încercat să negocieze cu teroriștii. Care i-au dus de nas, le-au promis chestii și pe persoană fizică și pe persoană juridică și acum, surpriză, teroriștii nu se țin de cuvânt, pentru că au nevoie de bani, pentru că salariile și pensiile nu se plătesc cu aer.

Și cine crede că PSD va da foc țării și apoi va pleca e naiv. Nu pleacă nicăieri, nici dacă vor fi proteste de stradă, nici dacă va pica leul.

E un mecanism simplu aici: mai bine îmi întârzie salariul de 3.000 lei sau pensia de 1.000 lei două luni sau se devalorizează la jumătate decât să îmi vină la timp salariul de 2.000 lei și pensia de 700 lei. Oamenii vor strânge din dinți și vor aștepta. Nu contează că alții le vor spune că merge înspre mai rău, nu contează că pâinea va fi 4 lei și benzina 8 lei, lor doar PSD le-a mărit pensia și salariul, cu ei merg până la moarte. Și majoritatea se uită cu frică la ce propune tabăra cealaltă. Muncă și competență. Nu e bine.

 

fun-proteste

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

88 comentarii

  1. Nu sunt mulți români care să poată sta în picioare fără griji într-o lume în care competența și eficiența sunt criterii de bază. Nici la stat, nici la privat.

    00
  2. Ca să dispară PSD-ul ar trebui să ajungem la o criză precum cea din Grecia. Ca o primă consecinţă a ce e acolo, PASOK (PSD-ul local) a ajuns la groapa de gunoi a istoriei : https://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_the_next_Greek_legislative_election
    Bine, mai e partea a doua: în locul lor s-au ridicat extremele spectului politic (SYRIZA, Chrysí Avgí, mai sînt şi alţii, mai mici). La noi…

    00
    • Nu vor veni centriștii in caz de criză majoră sau conservatorii (nu Voiculescu), va veni aripa dura a PSD la putere. Adică cei ce vor livra extrema. Nu ești tu când ți-e foame, vrei niște dictatura?

      00
    • „Nu ești tu când ți-e foame, vrei niște dictatura?”
      Aripa dura a PSD e deja la putere. Tu nu ai vazut cine reprezinta la TV pe PSD in ultimul an? Codrin Stefanescu, Catalin Radulescu, Olguta Vasilescu, Serban Nicolae, etc.
      Programul economic a Romaniei e facut de unul care ascundea tablouri si lingouri in pereti si care il face „nazist” in public pe presedinte.
      Mustaciosul abia asteapta alegerile ca sa le fraudeze si sa instaleze dictatura.

      Eu cand le-am zis unor prieteni anti-PSD sa nu il mai huiduiasca pe Ponta pt ca in locul lui o sa vina unul mult mai rau s-au uitat urat la mine de parca as fi fost un FSN-ist din tata in fiu.

      00
  3. Nu inteleg la ce te referi cand spui de companii si negocierea cu teroristii. Statul e stat si cam face ce vrea, companiile pot incerca sa influenteze niste masuri insa influenta lor nu e prea mare, nu este o negociere reala, asa cum e UDMR cu oricine e la putere.
    Nu am avut timp sa vad exact ce se intampla, insa imi e clar ca e mai grav ca niciodata, cand cade bursa cu 10% intr-o zi dupa niste declaratii. Sa inteleg ca se acutizeaza criza in Romania si incepe sa fie haos la nivel economic, nu doar politic?

    00
    • NOU
      #17

      Miercuri 19 Decembrie 2019 in Romania a avut Loc unul dintre cele mai mari HOLD UP uri din istorie ! Daca aflam cine a facut O CARUTA DE BANI IERI pe BURSA vom afla adevaratul SANTAJ : Se adopta Motiunea astazi joi 20 decembrie ? VA NENOROCIM COMPANIILE !!!! NU va trece MOTIUNEA , NU VOM DA ORDONANTA !
      – Teoristii sunt STATUL ! si DA, companiile (indiferent de domeniul de activitate) nu numai ca NU ar trebui sa negocieze cu TERORISTII, dar ar trebui sa i INGENUNCHEZE ! cum ? simplu : OMV PETROM, companie care detine 95 % din gazele romaniei (vandute de HADRIAN NASTASOVICI ), poate spune maine ca Economia romaiei este periculoasa (pierdere pe bursa de aproape 12 % intr o tara europeeana intr o singura zi = dezastru) si pot REDUCE ACTIVITATEA CU 50 % (nu au voie sa inchida biznisu de tot) ! asta inseamna SOMAJ, CRESTERI DE PRETURI etc …
      in ROMANIA este RAZBOI in toata regula intre un GIO si UE !
      dar stati relaxati ca poporul se va trezi la sfarsit de ianuarie dupa ce trec sarbatorile si portofelele vor fi goale sau va accepta ca de altfel de multe alte dati situatia si se va trezi dupa inca 30 de ani …
      la modul cat se poate de serios : cine are posibilitatea sa plece din tara, SA PLECE FARA NICI UN FEL DE REGRET !

      00
  4. Lasa ca rezolva Teo economia :)) Stati linistiti ca stie ce face.

    00
  5. Astept cu nerabdare aparitia unui partid care promite executii publice cu psdisti (preferabil decapitari si arsi pe rug). VOTAT!

    00
  6. Explicatie cinica, dar buna pentru mentalul colectiv.
    Ce va urma? In principiu nimic, o masiva depopulare a tarii catre orizonturi mai bune.
    Asteptam filmuletele cu valutistii la universitate.

    00
  7. EU sunt mai picat din cer. What the F is going on? E vorba de taxele noi introduse? Taxa pe lacomie and so on?

    00
    • Se pare că băncile din Ro nu pot subzista pur și simplu cu profituri un pic mai mici sau fără repatrierea integrală a profitului. Își mănâncă, practic, de sub unghii.

      00
    • Isi mananca sau nu de sub unghii, cert este ca nu vor lucra in pierdere. Fara profit isi vor lua talpasita.

      00
    • Thanks :) Eu ce sa inteleg de aici? Ca bancile la anul vor creste Robor, taxe si alte cele ca sa-si recupereze banii de la mine, Gigel si Georgel? Ca eu asta inteleg, nu?

      00
    • Sau sa stau calm? Am niste bani pusi deoparte care vreau sa ii redirectionez catre plata ratelor in avans :) (prima casa). Nu stiu daca sa mai astept pana la anul sa vad daca poate poate mai scade roborul sau sa ma duc sa achit acum….

      00
    • Este taxa din lacomie, asa ar trebui sa se numeasca. Vad ca ne indreptam spre calea de aur trasata de chavez

      00
    • Taxe tzeapene puse pe cifra de afaceri pentru companie mari in sistemul bancar, telecom si energie, taxe care musca tare din profit. Bonus: desfiintarea de facto a pilonului II de pensii cu tot ce inseamna asta pentru banci si fondurile de investitii. Foame teribila de bani pentru a inchide bugetul.

      Totul anuntat in modul cel mai opac, cu 12 zile inainte de finalul anului. Modificari prin OUG. Cam ca in Belarus. Cam asta s-a intamplat.

      00
    • @Ionut
      Când ai credit și vrei să plătești in avans nu contează roborul, că plătești fără dobândă și se scade integral din suma datorata..

      00
    • Bancile pot ocoli ROBOR, adica ROBOR e calculat acum prin contributia voluntara a bancilor. BNR poate sa inventeze ceva care se cheama tot ROBOR, dar nu va fi tot aia.

      In alta ordine de idei, cred ca ii suspectam degeaba pe finantistii PSD de prea multa stiinta.

      00
    • Ionut daca nu aveai alt plan cu banii aia plateste anticipat la credit. Cu cat platesti mai devreme cu atat e mai bine. Gandeste-te ca daca platesti anticipat acum o suma X, iti va scadea si dobanda proportional cu X. Daca stai pe bani si astepti un an, platesti mai multa dobanda pana atunci, indiferent daca creste sau nu dobanda de referinta.

      00
    • @Ionut
      Daca ai bani de dat in avans la banca du-te si da-i. Pentru orice ban pe care il dai inainte scapi de plata dobanzii, deci merita. Eu tocmai am scazut 6 ani din cei aproape 18 pe care ii mai aveam de platit.

      00
  8. Bursa a scazut pentru ca in indicele BET cele mai multe companii sunt fie banci, fie din sectorul energetic, adica fix cele afectate de masurile anuntate ieri. Si mai este o problema: mai tineti minte cand bancile anuntau apocalipsa ca urmare a legii darii in plata? S-a intamplat ceva? Da, s-a intamplat ca anul asta au anuntat profituri record, la care bancile din strainatate doar viseaza. Au strigat de prea multe ori ”lupul!”, asa ca acum nu ii mai crede nimeni.

    00
    • Posibil, dar nu neapărat. Darea aia în plată nu s-a aplicat pana la urma decât parțial, au beneficiat de ea cu adevărat un număr redus de persoane. În restul cazurilor s-a acceptat doar dacă banca nu era dezavantajata evident. Pierderile nu au fost semnificative. Acum statul ia cu japca o parte semnificativă din profit, în funcție de modul de aplicare. Daca e o taxa anuală probabil ca băncile vor strânge din dinți și, cine știe, poate o vor suporta. Daca e trimestrială însă, si se pare ca asa va fi, majoritatea băncilor se vor trezi pe pierdere sau deposedate de cea mai mare parte a profitului. Ori bancile nu fac munca voluntara. În cazul asta scenariul Venezuela devine credibil.

      00
    • Așa cum scria cineva mai sus despre firmele de pariuri. Băncile chiar se așteaptă ca cineva să le plângă de milă? Nu știu ce urăsc mai mult, PSD sau băncile…

      00
    • @ubercool – Esti sigur ca intelegi cum functioneaza economia? Tot ce e in jurul tau e rezultatul unui imprumut de la o banca. Lasa-l pe Dorel care sta cu mami sau pe mami lui Dorel caruia i-a dat Ceausescu apartament, aproape orice firma lucreaza pe baza de credite, de la magazinul din colt si pana la Emag. Desigur, principalul consumator de credite este statul roman care se imprumuta in fiecare zi.
      Nimeni nu iubeste bancile insa toata lumea le foloseste, eu zic sa le gonim cu pietre si sa vedem noi dupa aia cum ne descurcam.

      00
    • @BigBear
      Din câte știu eu exista mai multe variante ale unei piețe economice și nici una nu este perfecta decât în teorie, toate sunt perfectibile în funcție de condițiile prezente ale pieței.
      Nu stiu ce te face sa crezi ca modul actual de funcționare este bun și nu ar trebui ajustat sa se plieze pe cerințele actuale, astfel încât nici una din părți sa se simtă înșelată.
      Daca înainte aveam o economie de stat în care statul avea monopol asupra tuturor resurselor și erai la mana statului , acum acest monopol s-a împărțit între stat și privat, nicidecum ca monopolul nu mai exista, cum este teoria economiei de piață..
      Iar ideea ca o economie sanatoasa este functionala în baza unor bani care nu exista este un non sens, o contradicție în termeni, aceea nu este o economie sanatoasa ci o bula care așteaptă sa fie sparta.

      00
    • @BigBear sigur, nu am studii în domeniu, dar am pretenția că mai înțeleg una alta. Înțeleg ce înseamnă debt-based economy și poate de asta urăsc băncile.

      00
    • @ubercool Stai liniștit ca studiile în domeniu și chiar practica nu garantează și simțul realității. Uite cineva incerca să-mi explice cum împrumutul luat de stat și bnr în 2009 de la fmi și bce nu ar fi plătite de cetățeanul roman ci cumva de tot de stat și bnr, parca ăștia ar veni cu banii lor de acasa.. Cumva pot sa ii înțeleg, e greu sa fii obiectiv când ești interiorul sistemului, ai încredere în sistem și nu ești un factor de decizie în cadrul acestuia..

      00
  9. Cea mai mare combinatie mi se pare aia cu pilonul II de pensii. Cati ar refuza 2000 de euro asa din viitor acum?

    00
  10. E nasol sa nu te pricepi la economie, nu prea inteleg mai nimic. Aud mereu faptul ca bancile zeci de milioane, profit. Urasc bancile, uneori chiar ma gandeam sa imi lichidez conturile, sa stau cu banii in casa..

    00
  11. Ca cineva care a participat la redactarea uneia dintre scrisoricile trimise de companiile astea pe acest subiect azi, iti spun totusi ca situatia diferă de ceea ce tu descrii in primul paragraf. Cand negociezi cu „teroristii” ai optiunea contrară, aceea de a nu face asta, cu riscurile aferente. Pe de alta parte, cand investești zeci/sute de milioane in companii dintr-un anumit stat, cu o traiectorie evaluată la momentul T0 si anticipând un grad de predictibilitate rezonabil pe modificări legislative (da, luând în calcul ca discutam de Romania), genul acesta de întâmplări sunt trigger pentru a „închide bodega”. Și nu ai ce altceva sa faci decât să stai jos la masa o data, de două ori, de N ori si sa discuti cu oricine e de partea cealaltă, indiferent de IQ, interese si presiune politică, uneori de pe poziție de forță, alteori nu. Pentru ca in aceste cazuri Statul chiar e stakeholder strategic, nu prea ai optiunea de a spune…ok, refuz sa „negociez” cu tine pt ca nu am incredere in PSD. Multinationalele astea nu sunt un fel de free inhabitants ai mediului economic.

    00
    • Dragnea a luat ostateci cu bani, multi vor merge pe cai mai ocolite la negocieri, mai o inlesnire, o fabricuta, o fregata, un avion luat la mana a 3,4-a, o conducta de gaz trasa mai pe sus sau mai pe jos, o televiziune a unui mare jucator DIGItal lasa sonoru mai mic, o tara cu banci pe asigurari caraie mai putin despre coruptia din Romania …un ciomag invartit razboinic deasupra capetelor imbie la negocieri in cazul in care celalalt nu are o prastie. Singurii care il pot potoli sunt americanii dar cu Trump totul e pe bani deci poate peste vreo 6 ani cand o veni urmatorul

      00
  12. Bashina asta cu ceilalti – munca si competenta e de la Divertis? Sica Mandolina e cu munca? Aia cu benzina 8 lei nu e nici gluma e prosteala pentru mutilati. Cand in toata lumea pretul barilului a scazut, banditii de aici au tinut pretul sau chiar au marit. Ma refer la banditii aia de li se sug ciorapii nu la ciuma rosie. De fapt bandii se bucura de masurile pe care le ia ciuma rosie. Astfel, au pretext sa jefuiasca mai mult si apoi sa ‘optimizeze’ profitul.

    00
    • Cand in toata lumea pretul barilului a scazut, banditii de aici au tinut pretul sau chiar au marit.

      postăcel, știi cine pierde primul dacă scade prețul benzinei la 4 lei?

  13. Atentie urmeaza opinie nepopulara:

    Eu cred ca scaderea de astazi de la bursa are prea putin de a face cu PSD-ul. Indicele BET era la 31.12.17 7750 si acum e 7450 adica 300 de puncte scadere. Acuma, nu stiu cat de mult bursa americana o influenteaza pe cea din Romania, dar la americani a scazut destul de mult S&P-ul. Acuma, in conditiile de scadere la americani, noi puteam sa il avem pe baiatul ala de-a facut din Singapore tara ce trebe ca prim ministru ca tot aveam scadere pe bursa.

    Mai mult, in octombrie 2017 betul era 7842 si a ajuns la 7750. In octombrie 2018 bet-ul era 8519 si a ajuns la 7450 acum – nu e grav. Eu zic sa stam chil si sa ne cautam de ale noastre. Adica, cum zicea autorului blogului pe aici – sa cautam sa imbunatatim lumea din imediata noastra apropiere: sa nu parcam ca boii, sa facem curat in jurul blocului, sa facem reclamatie la politie pentru vecinul de la 2 care isi bate nevasta etc.

    Noi sa fim sanatosi ca BET-ul isi revine el si fara noi.

    00
  14. Cam pute pe aici. A naziști.

    00
  15. Partile celelalte, nici macar una, nu ofera NIMIC. Concret, nimeni, nimic. Normal ca omul prefera ce are acum, cu speranta in viitor, decat nimic acum si cine stie ce si daca in viitor.

    00
  16. Noaptea asta nu o să dorm. Îmi fac griji multe pentru bănci. Cred că mă duc la biserică să mă rog pentru profitul lor.

    00
  17. @Zoso
    Care teroristi bre ?
    Ai uitat cum s-a dat legea pensiilor private in 2004 ?

    Ce vrei tu sa zici – dar nu te lasa cineva, ceva, este ca negocierea dintre teroristi si ceilalti teroristi a esuat. Asa da.

    00
  18. Eu sunt curios, cine este ”tabăra cealaltă” ?

    00
  19. Nu v ati obisnuit cu manevra? Anunta 10 chestii rele si rasuflam usurati ca trece “doar” amnistia.

    00
  20. Coane, iar te-au invadat postacii

    00
  21. ”Muncă și competență” Un operator la o fabrică de faruri, de exemplu, care se ține de muncă cu sâmbete lucrate are salariul de maxim 600-700 de euro în România. Același operator, care face tot munca aia, fără sâmbete, dar este german sau francez are 2000-2500 euro. Aceiași muncă, aceiași competență. Nu este prea bine în Uniunea Europeană.

    00
    • Nu e prea bine pentru unii, un bugetar roman care freacă menta ia 2000 euro, vinerea program scurt, concedii plătite tot de stat, libere cacalau cand vor muschii lor, sa bată aia din UE asta :)

      00
    • asa, de curiozitate, cine sunt bugetarii aia care iau 2000 de euro si freaca menta? ca bugetarii pe care ii stiu eu cu salarii apropiate de ce spui tu muncesc de la 8 dimineata pana la 8-9 seara. si nu, nu ii plateste nimeni in plus, nu li se compenseaza orele si mai au si raspunderea semnaturii. dar e misto asa, sa vorbim fara sa stim. ah, ca or fi unii pe cine stie ce sinecura, alea sunt cazuri izolate. in general, insa, cine se apropie de salariile astea in administratia publica are functie de conducere si responsabilitate. de acord ca nu toti sunt pregatiti pentru functiile pe care le ocupa si poate tocmai de aceea nu sunt eficienti si muncesc mai mult, dar bugetari care sa frece menta pe asemenea salarii eu nu prea am vazut.

      00
    • Izolate pe naiba, am zis sa fiu decent :D dar știu o mulțime de ăștia care iau și mai mult de 2000 euro.
      De la anul o sa fie si mai multi.

      00
    • bugetarii aia care muncesc au salarii mai mici de 2000 de euro.
      bugetarii care au salarii de la 2000 de euro in sus freaca menta, in timpul in care nu sunt ocupati cu furatul, fututul sau … postatul!

      00
    • @Shoric: operatorul de la fabrica de faruri sa mearga in Germania sa le faca, pe 2000-2500 de euro pe luna. Deja stie meseria, ce il impiedica?

      00
    • @shoric plm de idiot, ala cu farurile lua cel mult 200 pe luna daca nu era in UE … stii, ca’n maroc, ucraina, sau o tara aleasa aleator dar cu economie de invidiat

      00
  22. Între timp: https://www.digi24.ro/stiri/economie/companii/firmele-de-constructii-nu-vor-plati-contributiile-sociale-in-urmatorii-10-ani-1051530
    Crește salariul minim că să crească contribuțiile la buget însă doar pentru „căței”.

    00
  23. What the fuck is going on with this country?
    Miliardele area care le fura cu A3 la Comarnic sunt deja firmituri.
    Dai foc la tara a si dupa aia zici „nu cred ca miroase a fum.. E parfumul dinr-un lot mai prost. Cred a e facut special pentru Romania”
    E posibl sa fie asta doar o perdea de fum pentru ordonanta „elefant” cu justitia?
    Nu cred in prefiziunile lui Eftimie ca in 8 zile ne intoarcem la valutisti si negura anilor 90
    La cum au aparut troli si pe pe site-urile astea „din bula” cred ca actiunile ciumei rosii sunt dictate din afara si Rusia nu va astepta 8 zile pana sa aduca libertatea lor.

    00
  24. Hm. Nici nu stiu ce sa cred, dar as fi curios daca ce zice PSD-ul e corect sau nu:
    – bancile in RO au profit de 20% fata de 7% in UE
    – raportul dobanzii la depozite fata de credite in RO e de 1 la 7, iar in UE de 1 la 2
    – ROBOR-ul e dat de piata intr-adevar, DAR piata e formata din 8 mari banci din RO. Practic in cazul asta tot bancile influenteaza ROBOR-ul, pentru ca cele 8 banci sunt defapt piata.
    Nu sariti, nu stiu daca e adevarat, dar daca e…. fmm de banci.

    00
    • Constructorii in Romania au profit de 30% fata de cei din UK de 1.5%. Nu aruncati numai procentele, puneti si sumele, pentru ca si acelea conteaza.

      Suntem o tara cu risk ridicat, investitorii care vin aici vin pentru o marja de profit care sa acopere riscul. Asa se intampla peste tot… Ah, si ar fi bine ca statul sa nu mai vanda atatea obligatiuni de unde fac bancile profitul respectiv. Dar stai, trebuie sa vanda pentru ca nu mai are bani…

      00
  25. Eu am o altă nelămurire, tot legată de subiect și, deși s-a pomenit de ea, nimeni nu întreabă nimic la obiect.
    Dacă ni se oferă ocazia să ne retragem banii din pilonul II de pensii, cum e mai bine: să-i retragi sau să nu-i retragi și de ce?
    Spre exemplu o persoană căreia până în prezent i s-a adunat o sumă foarte frumoasă nu ar fi bine să și-o retragă?
    Mulți zic că nu e bine dar având în vedere condițiile politice și economice din România și faptul că, din ce am mai citit pe internet plus văzut pe la TV, voiau chiar să desființeze acest pilon II, oare nu e mai sigur să îți iei suma frumușică acumulată în acest pilon și să o ai tu?
    Vin vremuri grele, incompetența e în floare, criza se apropie, deja nu mai sunt bani la buget pentru salarii și pensii, băncile sunt taxate, firmele ștrangulate, unii (nu știu dacă mulți sau puțini) nici nu își mai țin banii în băncile românești iar alții acasă de frică să nu fie o criză și să se ajungă ca in Grecia când statul le-a luat banii oamenilor din banci, așa pur și simplu, plus încercarea eșuată a statului de a naționaliza pilonul II – toate astea îți oferă sentimentul de siguranță? In condițiile astea nu-i oare mai bine să retragi atunci cand ai ocazia toți banii din pilonul II? Plus că până și Zoso a mai zis cu unele ocazii că să nu ne așteptăm la vreo pensie în viitorul apropiat.
    Ce părere aveți? Voi ce faceți? Retrageți sau nu? De ce?

    00
    • Retrag, clar. De frica.

      00
    • @7
      Poate ești ironic dar vorbim de sume de peste 50.000 de lei, adică de la jumătate de miliard în sus. Problema s-ar putea pune și așa: vrei jumătate de miliard sau mai mult ACUM sau un fel de pensie care nu se știe când va fi și nici dacă o vei mai primi, având în vedere situația descrisă mai sus, plus cine știe dacă banca respectivă va mai exista până atunci ca să îți dea ție ceva?

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube