O idee pentru țăranii furioși pe pesta porcină…

Încă un reportaj dintr-un sat unde țăranii sunt disperați că li se iau porcii:

Inspectorii sanitari din Dolj merg însoţiţi de jandarmi într-un sat în care a fost confirmat un caz de pestă porcină. Este a doua zi în care încearcă să sacrifice animalele din gospodările localnicilor. Acţiunea trebuia să se desfăşoare ieri, dar veterinarii nu au reşit să intre în sat. Au fost opriţi de oamenii care nu vor să îşi lase porcii omorâţi până nu au confirmarea că animalele sunt bolnave. (sursa)

O problemă simplă e lipsa banilor. Dacă ăștia care ar merge cu sacrificatul ar avea și bani la ei și ar spune, tanti Aglaia, ia 6.000 lei pe porc, semnează aici, lucrurile ar fi mai simple, poate unii dintre ei ar accepta.

Nu mulți.

Pentru că problema e un pic alta. Pentru țărani, banii ăia nu înseamnă nimic în comparație cu porcul. Porcul reprezintă carne pentru următoarele 6 luni, palpabilă și guițătoare în bătătura proprie. Banii sunt niște hârtii pe care nu le poți mânca iarna.

Și veți spune că își pot cumpăra carne de ei. Corect, doar că nu. Nu au de unde. Magazinele sătești nu au, majoritatea, carne, pentru că e greu de transportat, ai nevoie de autorizații speciale și nu se cumpără. Ceafa este 20 lei la magazin, coastele sunt 25 lei kilogramul. De la magazin trebuie adusă acasă, și nu toți au mașini. Plus, țăranul topește untura, pe care o folosește în loc de ulei, face și cârnați, folosește tot porcul. Da, pentru el, ar fi mai valoros să cumpere de 6.000 lei ce are nevoie și să mănânce mai bine și cu mai puține bătăi de cap, dar nu vor asta, pentru că…pitong.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

78 comentarii

  1. S-a zis și cu șoriciul și cu pastrama de oaie.

    00
  2. Sunt unii care se gandesc la asta doar ca la o afacere (exemplul ar fi câțiva indivizi care au vandut toti porcii fix inainte sa fie anunțată pesta porcina) si mai sunt țăranii care asa cum ai zis si tu, traiesc o iarna de pe urma unui porc.

    00
  3. Ce 6000 lei visezi pe porc? Le dau 8 lei pe kg si asta cand o avea chef statul.

    00
    • NOU
      #9

      Hai sa nu exageram. Banii chiar se dau, si e intre 8 si 12 RON/Kg in viu, bani pe care nu-i obtineau nici cu slujbe altfel.

      00
    • Intre 8 si 12 lei dupa niste criterii: „valoarea genetică, valoarea zootehnică, sex, vârstă, greutate, starea fiziologică, categoria de producţie”. Acum tu cu cat crezi ca vor evalua un porc taranesc, pui de origini necunoscute, varsta dubla fata de cea normala de sacrificare, obez, grasimea de 10 cm pe el? Daca tu crezi ca 1000 lei e o despagubire ok dupa un an de munca cu animalul ala ce sa zic…

      00
    • NOU
      #11

      Hai coa’, las-o moarta. Pe piata libera un kilogram de porc in viu e intre 8 si 10 lei. Anul trecut era cam 8 lei in plin sezon, inainte de Craciun. Acum preturile sunt mai mari pentru ca a venit APIA si a stricat piata.

      00
    • NOU
      #12

      Asa baieti, dati cu negativele, ca e mai usor decat sa dati un click in Google sa verificati informatiile.

      00
    • @sofere
      Ai citit articolul? Ai inteles ceva din el?

      00
    • Ce nu se ia in considerare este munca taranului ca sa creasca porcul respectiv. Asta nu se plateste! 8 – 12 lei pe kg este foarte putin.

      00
    • Marian, si nu ti se pare ca asta e o problema? creste fiecare taran 1 2 porci. cand isi adauga munca si alte cheltuieli fixe (nu ca ar stii ei ce dracu sunt alea) le iese porcul la 50 de lei kg in viu. la galantar e 20 in medie. adica dupa sacrificare, transare, transport, desfacere si aruncat partile necomercializabile si restul de cheltuieli pe care taranul NU le are.

      eu zic ca ar cam fi cazul sa se lase in pula mea de facut agricultura daca nu sunt in stare.

      00
    • Din porcul crescut de ferma nimic nu se arunca. Totul se transforma. Procesele sunt diferite, dar totul se transforma .

      00
    • NOU
      #17

      Nu pot sa inteleg logica unora (care au drept de vot). Banuiesc ca ura fata de PSD ii transforma in imbecili, si cred sincer ca tara asta nu merge deloc. Ba merge! Merge mai incet decat vor unii, dar merge. Agricultura este probabil singurul domeniu unde banii se dau la timp.
      Pe piata libera kilogramul de porc in viu se tranzactioneaza cu 8-10 lei, depinzand de zona. Statul despagubeste in acest caz de fota majora cu sume intre 8 si 12 lei, bani care se dau. Unde e problema?
      A fost pana acum un caz de taran care nu si-a primit banii? Eu n-am auzit. Atunci despre ce discutam?

      00
    • NOU
      #18

      Poate nu s-a inteles, asa ca o sa mai zic o data:
      Daca te duci acum sa cumperi un porc de pe piata, il cumperi cu 8-10 lei (corporatistii pot sa dea un ochi pe OLX ).
      Pentru animalele sacrificata din cauza pestei porcine, statul despagubeste cu 8-12 lei, un pret egal sau mai mare decat cel de pe piata libera.

      00
    • Sofer, buba este ca taranii nu cresteau porcul ala ca sa-l comercializeze, ci ca sa-l pape. Chiar daca (desi am mari indoieli) primesc 8-12 lei cat e in supermarket, nu-i ajuta cu nimic. Mai pune si banii de transport de drumuri pana la oras, si oboseala, si calitatea probabil mai proasta, etc.

      00
    • 7, ba exact aia e buba. ca toata energia aia pe care o depun taranii aia ca sa creasca cei 2 porci extrem de scumpi ar putea sa o consume mergand la munca si cumparandu-si din salariu carnea aia de o calitate cel putin asemanatoare cu ce au ei.

      ah, dar asta chiar ar insemna sa munceasca, nu sa arunce o mana de ceva in cotet si dupa aia 50 si un noroc ca e ajutorul social mic si n-au bani de carne la la supermarket.

      00
    • Si de unde stii tu ca taranul nu este pensionar la 70 de ani si creste un porc? Sau uite alta varianta (in afara de blocurile gri se pare ca nu iesi din oras), taranul are 30 de ani. Nevasta este in concediu de maternitate, taranul lucreaza in 12/24 sau 24/48 asa ca are destul timp sa isi creaca un porc. Ei bine despre ei ce spui? Au si porc dar si lucreaza!

      00
    • verdenpom… toti? ca daca e asa cred ca traim in tari diferite sau TU esti cel care nu iese dintre blocuri. te-ai plimbat vreodata pe la tara? nu conteaza ziua sau ora… e plina strada de oameni in putere care se duc, sunt sau vin de la crasma. plimba o papornita cu ceva, stau in poarta, sau sunt deja beti la 8 dimineata.

      eu de aia vorbesc, ca ei sunt majoritatea, ei sunt aia care voteaza cu psd-ul de fiecare data. ailalti, cei de care vorbesti tu, sunt la munca la oras, ori la munca la „ferma” proprie, si in general nu prea ii vezi la televizor, n-au ei timp de prostii. si atunci cand se plang de rahaturi d-astea stiu sa o faca organizat si legal, nu iesit ca maciuca in batatura satului sa omoare veterinarii sau cu porcu pitit in portbagaj.

      dar na, ne intrebam de ce merge tara prost… pentru ca inclusiv oameni care aparent au neuronii activi sunt de acord sa le plateasca din banii lor 6000 de lei pe un porc de 80-100 de kile inainte sa dai rapanu jos de pe el, in conditiile in care omul ala nu produce NIMIC pentru cel care ii plateste despagubirea.

      00
    • o sa incerc sa detaliez…

      unii dintre noi am ales sa facem altceva decat sa ne crestem singuri mancarea. de fapt, majoritatea dintre noi. unii fac drumuri, unii vindeca, unii vand eugenii, restul se impart intr-o miriada de activitati care au un singur factor comun… ca nu le permit sa isi creasca singuri hrana.

      taranul ala pe care il sponsorizam noi acum are un singur scop. sa aiba el ce manca. munca lui de zi cu zi, indiferent de resursele implicate si de cine le investeste rezulta in acelasi lucru: supravietuirea lui personala.

      imagineaza-ti cum ar fi daca maine toti aia 20, 18, 16, 15 sau cati dracu o zice curtea constitutionala ca suntem s-ar retrage la tara si ar incerca sa traiasca pe baza porcului ala din batatura. cine iti mai scoate apendicita, cine iti mai vopseste zebra, cine iti mai face tractorul?

      subzistenta trebuie sa dispara.

      00
    • Ce subzistenta? Vrei sa iti dau exemplu? Am un verisor la vreo 40 de km de oras. A mostenit de la bunica-sa o casa in stare buna, lucreaza 24/48, firma ii asigura transport. Acum ia spune-mi tu mie ce subzistenta are el daca castiga 2500 de lei pe luna si creste 2 porci pentru calitate, impreuna cu niste gaini si niste rate… aceeasi betivani tarani ii vezi si printre blocuri, diferenta fiind ca aia stau la bloc iar altii stau la casa.

      00
  4. o alta „mica” problema – statu nu da 6000 pe porc, poate 1500-2000.

    00
  5. hai ca ti-ai dat seama care e situatia in ruralul de romanica … :-) da, este ev mediu…agricultura de subzistenta….o sa dispara mare parte din satul romanesc, asa cum iti doreai , in max 20 de ani, cat mai traiesc batranii care le populeaza acum…pana atunci, viva PSD/PDL/PNL ..

    00
  6. 6000 de lei pe un porc? în ce lume trăiești? nu primești 4000 pe o vacă bună de lapte și care va mai face încă minimum 10 viței, sau pe un cal bun de tracțiune

    00
  7. Doar ca despagubirea este 6 lei/kg (minim 600 de lei). De banii astia isi cumpara mult mai putin decat foliseate din porc.

    00
  8. La 8-10 Lei/Kg un porc de 200Kg valorează 2000Lei. Cred ca dacă ar primi 6000 pe loc de porc ar veni toți din proprie inițiativă cu ei la sacrificat!

    00
  9. E simplu.
    Se da bon de porc de 100kg de la combinatul de porci, care se ridica in luna decembrie intre 1-20 decembrie direct de la combinat.
    Sau, in ziua x din decembrie vin doua masini frigorifice de la armata cu carcasele la primarie in fata si de acolo cu bonul isi ridica lumea porcii gata taiati, luati de stat de la Smithfiled sau alt combinat. Daca in situatie de calamitati se poate, aici de ce nu se poate?

    00
    • Poate pentru ca aceste ”combinate” au fost primele unde au fost omorati porcii ?

      00
    • Comentariul asta e de porc!
      Sunt calamitate numai 17 judete, restul produc porci fara probleme.
      Pe deasupra se poate importa carcasa fara probleme din tarile mari producatoare.
      Dar e mai usor sa fii Gica Contra.

      00
    • A, am inteles. Sa se cumpere de afara. Ok. Sau macar de la ferma lui Dragnea Jr, ma gandesc. Nu de alta, dar cel mai mare ”combinat” de porci din Romania a fost primul desfiintat de ”molima”…

      00
    • ala cel mai mare nu a fost desfiintat de molima. s-a desfiintat singur vanzand toti porci cu o zi doua inainte sa se dea decizia…

      asa au unii noroc in viata…

      00
  10. Unde era asta? In Dolj? Dar vai autoritatile pe care le-au votat nu pot face nimic? Au fost foarte hotarati cand 90% au votat PSD. Saracii tarani…

    00
    • Nu fi prost, ca daca votau PNL sau USR fix acelasi lucru se intamplau, ba cei de la USR ii si scuipau considerandu-i sub oameni.Problema satului romanesc nu are rezolvare, el trebuie sa dispara cu timpul si asta este.

      00
    • Acum sunt într-o dilema: sa-i dau plus lui Mihail pentru ca a zis ca statul romanesc trebuie sa dispara sau sa-i dau minus pentru ca a zis de rau de USR?

      00
  11. Cea mai buna anti-campanie electorala :)

    Da-le Doamne oltenilor mintea de pe urma.

    00
    • Stai linistit, UE e de vina pentru asta si lucrurile merg mai departe. Noi incercam sa va dam cate ceva despagubiri, suntem aia buni…

      00
    • Totusi, nu cred ca sunt atat de batutzi in cap tzaranii. La naiba, mai au si ei copii sau rude care lucreaza „pe dincolo” sau la oras, nu se uita numai la A3. Cumva se va rupe si electoratul traditional ramas captiv.

      00
    • Ai fi surprins. Chiar asta e discuția, ca UE nu mai are cui vinde porci si ni-i omoara pe ai nostri din cauza asta

      00
  12. O soluție ar fi despagubirea pe loc a țăranilor. Doar că: 1. multi nu o sa vrea pentru că pentru ei este o tradiție/obicei/etc. să aibă porc in bătătură. 2 porcii din gospodării nu sunt identificați iar veterinarul din sat habar nu are câți porci se cresc in localitatea respectivă. 3 este legat de 2: o să apară imediat „țăranii” care brusc și-au adus aminte că au și ei 3-5-10 porci in curte pentru care vor despagubire.
    Un plan coerent este identificarea urgenta a porcilor din gospodării, despagubirea pe loc sau in maxim 1 săptămână a proprietarilor de animale afectate de boală (despăgubire care sa acopere pierderile pentru următorii 2 ani) și interzicerea creșterii porcilor in gospodăria respectivă în următorii 2 ani. După 2 ani, se pot crește porci dar în anumite condiții*
    E de la sine înțeles că trebuie interzisa mișcarea porcilor din/spre localitatea cu focar de boală.
    Știu că e un vis frumos ce am scris, dar este soluția cea mai eficientă.
    2019, alegeri…normal că nu se va face nimic….

    00
  13. Chiar dacă porcul are pestă porcină africană, poate fi tăiat, preparat și consumat de către oameni. NU există nici un risc de îmbolnăvire, pesta nu se transmite la om.
    Am auzit mai devreme o gâjâită de reporter la Digi care era revoltată că oamenii nu dau porcii să le fie sacrificați și „riscă să se îmbolnăvească”.

    00
    • Problema nu e ca se imbolnavesc oamenii. Problema e ca ala care a taiat, preparat si consumat porcul bolnav plimba dupa aia virusul si-l da mai departe in jumatate de tara. Si uite asa ajungem de nu mai crestem porci in Romania vreo 10 ani pana dispare boala.

      00
    • o mare parte din bolile pt care e musai sa ne vaccinam acum au provenit de la animalele domesticite; nu e transmisibila deocamdata, dar, la fel ca in cazul gripei aviare (hint), mutatii se mai intampla.

      00
  14. „…și să mănânce mai bine și cu mai puține bătăi de cap…”
    Doar pentru ca de banii aia poate manca doar coaste si ceafa de porc, nu inseamna ca mananca mai bine din punct de vedere al hranei sanatoase…

    00
    • nu, zgârciurile și untura sunt bune…

    • @vali, surprinator, dar da! nu vorbim doar despre proteina cand e vorba de carne, zgarciurile sunt o sursa de colagen, grasimea de porc contine grasimi nesaturate si poate fi o sursa de minerale si vitamine. Bineinteles, exista si reversul medaliei.
      Ideea insa e ca o dieta sanatoasa, din punctul meu de vedere, este formata din diversitate si echilibru.

      00
  15. Cred ca ne legam prea mult de suma de 6000 si pierdem esenta. Pentru oamenii simpli un porc este mai important decat banii. Dar, daca totusi iei decizia sa sacrifici acele fiinte, macar incerca sa compensezi fair (poate si un pic peste) dar mai ales la timp.

    00
  16. Ce se va intampla cu banii se porc?

    Ion are 2 porci de 100kg. Ion ii preda autoritatilor si primeste inainte de craciun 1900lei. Ion merge acasa cu banii si ii da sotiei 500lei sa mearga la oras sa cumpere bomboane de pom si cadouri la copii.
    cu restul de 1400 Ion merge in crasma, plateste datoria de 300, mai bea de 100 si mai baga la pacanele 1000.
    za end

    00
  17. atââât!

    „Narcis Purcărescu, prefect de Dolj”

    00
  18. nu prea inteleg de ce trebuie sa despagubeasca statul pe cineva
    exista asigurari
    daca la un mini cutremur iti pica laptop-ul pe jos si se strica iti da statul ceva (macar un abac) ?
    alt exemplu de profit privat, pierderi publice
    sa vina minusurile

    00
  19. Eu astept sa loveasca gripa porcina in moldova aia true nu aia cu aere de muntenk – vaslui, iasi, botosani, suceava, bacau – mai ia psd-ul voturi cand or invia porcii :))

    00
  20. mereu mi-au plăcut concluziile pitong.

    00
  21. De unde ai informatia cu 6000 de lei pe porc ?

    Eu iau de la macelarie carcasa de porc cu 15 lei pe kg si aia e undeva la 2500 de lei si pretul este unul destul de marisor fata de pretul pietei care e undeva la 10-12 lei pe kg.

    Eu nu cred ca o sa le dea mai mult de 10 lei pe kg.

    In acelasi univers, acum 1 saptamana eram pe drumul cta-otp unde un nene se lauda ca pana au apucat sa vina DESEVEU’ sa ii omoare porci, 2 i-a taiat si i-a bagat la lada frigorifica iar alti 2 i-a taiat si i-a dus la bucuresti la copii, iar ca la anul nu o sa mai declare ca are animale in batatura pe nicaieri, nu le mai trebuie vaccinuri si doctori care le ia animalele.

    00
    • Acum, privind de pe margine, pot înțelege lumea care vrea să fenteze statul cu crescutul animalelor. Toată povestea asta pare trasă de păr, mai ales că Dragnea Jr. și-a vândut toți porcii fix înainte de declanșarea panicii și mai sunt zvonuri și cu interzicerea crescutului de porci în propria gospodărie. În plus, până mai acum câțiva ani, aveam interzis la export de porci.

      00
  22. Degeaba vine statul si spune ca ii va despagubi daca banii nu mai ajung la destinatie… vezi ca este ceva documentar cu pesta porcina in care o crescatorie de porci a ramas fara porci…. statul trebuia sa ii dea niste bani drept compensatie, dupa 8 luni nimic, nici macar un leu. Omul se pregateste sa inchida compania adica concedierea a vreo 40-50 de oameni iar apoi se vor inchide si vreo 3-4 abatoare cu inca 20-30 de oameni, felicitari statului romanistan…

    00
  23. 6.000 de lei pe porc iei doar dacă ești fiul lui Dragnea

    00
  24. Ok…scuzati intrebarea, dar…daca aceasta pesta porcina nu afecteaza decat porcii..de ce atata isterie??

    00
    • Porcul de consum se sacrifica. Daca moare de pesta, nu mai e bun de consum. Prin urmare, paguba.
      Boala se intinde repede si nu are leac. Prin urmare, paguba si mai mare.

      00
  25. Ăsta cu porci e unul din articolele unde e interesant să te uiți peste comentarii.. nici nu știi dacă e de râs sau de plâns.

    00
  26. Coae, cateodata dai niste dume…Unde ai vazut tu porc la 6000 de lei? E scris la misto articolul?

    00
  27. Gresesti, pentru ca tu consideri ca taranul roman e stapan pe sine, gandeste-te ca tot taranul asta care ar primi 6000 de lei, e cel care primeste 1000 ban ide lapte si ii baga la aparate intr-o zi… problema majora la tarani este ca banii sunt o raritate pentru ei, iar din cauza asta efectiv nu rezista psihic la ideea de a avea bani in casa si ii vor strica aiurea pe fel si chip de prostii, iar prostiile nu-ti tin de foame. Mi-a luat ani buni sa le iduc parintilor mei ideea ca nu are sens sa cumperi si sa tai porc… ca financiar esti tot acolo. Da stiu ai mult mai multa carne si de toate, dar parca nu asta-i scopul omului sa se-ndoape fara rost daca trebuie daca nu, iar congelatorul plin exact la asta te indeamna… sa mananci prea multa carne fara sens.

    00
    • La porc financiar iesi mai bine dar sa nu uitam de calitate… uita-te la o sunca din comert si la o sunca din pod

      00
  28. Cate comentarii rautacioase… nu ma mir ca romanii sunt atat de dezbinati.

    1. Sa spui ca taranul (la general) e beat la 8 dimineata sau ca da aproape toti banii la crasma din sat este echivalent cu a spune ca orasenii stau la banca de la bloc toata ziua, beau bere, sparg seminte si joaca table… Asadar, la general putem spune ca toti romanii sunt fie la crasma, fie la banca de la bloc si pierd timpul. Ma intreb foarte sincer, cei care afirma asa ceva… au macar serviciu? Cu ce isi ocupa timpul? Indirect se includ si ei in aceeasi categorie… parerea mea.

    2. In satul unde locuiesc bunicii mei, au venit deja sa „confiste” porcii. Cine a apucat sa taie ceva, mai are de mancare. Cine nu… asta e! Nu s-au facut analize, nu s-a dat nici un ban. S-au facut aceste confiscari doar pe baza unui asa zis caz de gripa porcina aparut in judet. Nu inteleg de unde ati scos povestea cu despagubirile… ca eu concret nu am vazut sa fi dat nimeni vreun ban.

    3. Sa revenim la tarani. Majoritatea (si aici sunt inclusi si bunicii sau parintii nostri) au pensii mizere, iar crescutul unui porc nu presupune investitii enorme. Plus ca taranii mai cultiva si grau sau porumb, care e baza alimentatiei porcului… asadar, e mai avantajos sa il cresti decat sa il cumperi.
    Ca o paranteza: acolo unde nu e avantajos (cand taranul poate are livezi sau cultiva legume in loc de grau si porumb), se prefera cumparatul porcului din sat sau din targ… motiv pentru care sunt multe gospodarii care cresc mai multi porci din care mai vand si prin sat sau la targ… dar nu au statut de ferma.

    00
  29. In septembrie am adunat cartofii de pe camp si stupoare.
    Dupa cateva zile in saci erau cativa cartofi stricati care riscau sa strice si ceilalti cartofi.
    Bineinteles ca daca acei cartofi ar fi ajuns in camarile oamenilor ar fi strucat toate legumele care existau in camarile lor daca vindeam acei cartofi sau i duceam in alta localitate.Si uite asa pesta la cartofi de care nimeni nu si-a dat seama pana acum poate afecta toata recolta de cartofi din Romania.
    Poate cineva abilitat isi va da seama de acest lucru si va lua masurile ce se impun si va distruge cartofii pe o raza de 3 km unde se vor gasi cartofi stricati in gradina in primul rand la ei in gradina.
    Povestea aceasta cu pesta se trage de la povestea cu drobul de sare vezi documentatia https://www.youtube.com/watch?v=X5gRc2jOYqk. de Ion Creanga.
    Inca de pe vremea lui erau multi destepti.
    Si astfel e normal ca daca se gaseste un porc bolnav sa distrugi inca 230 porci
    sanatosi.
    Vezi raportul ANSVA https://www.mediafax.ro/social/ansvsa-pesta-porcina-africana-s-a-raspandit-in-207-localitati-din-12-judete-ajungand-la-898-focare-17518659

    00
  30. Zoso, in articol ai uitat de inca un factor. Sunt multi care nu le place sa mance carne dintr-un animal pe care nu l-au crescut ei si nu stiu in ce conditii si cu ce a fost hranit. O sa iti zica de antibiotice, ba ca porcul ala nu a mancat verdeata numai furaj, ba ca a fost lasat sa mance mortaciuni. Oamenii sunt paranoici iar uneori mai au si dreptate.

    Deci unui om de asta care tine 1-2 porci pt consum propriu tre sa il despagubesti pe loc cam cu 1.5x din valoarea kg de porc in targ ca sa il multumesti si sa taca din gura. Daca faci ca PSD si ii dai 0.8-1x din valoarea iar banii ii primeste peste 3 luni e si normal ca oamenii nu sunt multumiti.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube