IFN-urile și politicienii jupoaie pielea de pe români!

Am dat peste reportajul ăsta despre IFN-uri, l-am vizionat de două ori și niciodată nu am văzut vreo intenție de întrebare de genul "dar v-ați uitat pe un grafic de plăți" sau "ați întrebat care e suma pe care trebuie să o restituiți la final".

La fel cum ar fi de porc să mergi acum pe la ăia care participă la marșurile de comemorare a incendiului de la Colectiv să îi întrebi dacă și-au făcut ceva prin casă împotriva incendiilor.

Nu se face. Strici feng shui-ul oamenilor. Oamenii vor să afle de problemă, vor să afle cât de vinovați sunt politicienii și atât. Orice încercare de urmă de atingere cu bățul vinovăției pe omul din oglindă e refuzată cu hotărâre. Cineva ne-a pus să jucăm la păcănele și cineva ne-a pus să luăm credite de la IFN-uri. Cineva ne-a pus țigara în gură și zahărul și prăjelile în farfurie. De unde era să știm noi noi că sunt nocive? De ce nu ne-a spus nimeni că sunt nocive? Ah, ne-a spus? Păi, ce, noi suntem proști să ne luăm după ăia? Noi avem telefoane ca să ne uităm la clipulețe amuzante pe net, nu ca să ne informăm. Aia e pentru tocilari și proști. De unde era să știm noi că IFN-urile au dobândă 1.500% pe an? Din cele 300 de reportaje și articole din ultimii 10 ani? Păi ce, au fost la Capatos sau la Noră pentru mama?

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

86 comentarii

  1. 4 limbi straine si 10 diplome in domenii diferite – dar este incapabila sa isi castige painea.
    A luat creditul in valoare de un salariu de-al ei la vremea respectiva – mi se pare incredibil sa nu poti aduna in 2-4 luni cu putina grija valoarea unui salariu.

    00
    • Sunt unii oameni care chiar au salarii mici și dacă apare ceva neprevazut după care încă ceva și încă ceva e posibil sa rămână în pană… De asemenea poate are nevoie acum de bani nu în 2 3 luni.
      În plus sunt multe diplome care nu valorează nici cât hârtia pe care sunt imprimate…
      În România singurul lucru care te mai învata universitatile este cum să le plătești taxa…

      00
    • Radu M – ai vazut la ce avea nevoie, da? Renovare … intr-adevar, este o urgenta. Daca ai salariu mic si trebuie sa faci credit pentru renovare sau telefon inseamna ca nu-ti permiti. Trebuie sa-ti stii limitele. Iarasi, o renovare o poti programa, faci un plan de atac etc. Dar asa se intampla cand e lipsa de orice dram de gandire.

      00
    • @ Radu…. Si daca apare ceva neprevazut in condtiile in care ei au si rata ,ce fac?

      00
  2. LE: clasica abordare, sa-i ajute statul, sa le spuna cineva, ca ei au drepturi iar ceilalti sunt hoti. Pai ma, cine a semnat garantia pentru 4000 de euro cu apartamentul de 4 camere. Nici macar pentru vreo urgenta, voia sa renoveze. Acum hai sa ne dam cu fundul de pamant si sa facem circ ca am fost prosti.

    00
    • Mulți oameni gândesc mai simplist și au încredere în stat (că ar trebui să protejeze cetățenii). Cam ăsta e rolul statului, cel puțin teoretic. În schimb acesta încurajează camăta legală.
      Să avem un pic mai multă empatie pentru oamenii de lângă noi. Nu suntem toți egali, nici financiar, nici intelectual dar umanitatea înseamnă cu totul altceva. E ușor să-i facem pe alții proști și să nu ne pese.

      00
    • Eu asta nu înțeleg…multi sunt in gura cu criticatul statului român și al româniei în fiecare zi, n-ai cum să nu-i auzi, dar unii (chiar și aceiași ,uneori) au încredere în statul român și după aia se mira că s-a putut întâmpla lucrul care i-a băgat în căcat. Că „nu se poate așa ceva!”.

      00
    • Am salariu suficient de mic încât să nu pot strânge în 2-4 luni valoarea salariului așa cum zice cineva mai sus. Dar am economii pt situații neprevăzute (dacă vor fi prea multe, în lanț, asta e! Ghinion! Eu am încercat să mă pregătesc) și rată pt casă. Când am renovat am planificat cu vreo 2-3 ani înainte și n-am stat până s-a prăbușit totul pe mine.
      Planific majoritatea cheltuielilor la care mă pot gândi și care depășesc 10-15% din salariu cu măcar 1 lună înainte. Cu cât procentul e mai mare cu atât perioada e mai mare.

      00
  3. Daca sunt prosti, nu inseamna ca nu trebuie protejati de oameni care incearca sa profite de ei. Daca te duci in afara oraselor mari cu oferte din astea IFN, sigur prostesti 90% din populatie, legal.
    E nevoie de reglementari totusi, piata IFN e un vest salbatic.

    00
    • la 18 ani ajungi major, se presupune ca iti poti controla viata. Altfel, sa ai drepturi e misto. Mai greu cand trebuie sa ti-o asumi. Nu vad nimic ilegal, nu i-au dat in cap nu au fortat-o. Femeia a ales de bunavoie aceasta varianta. La banci nu le place ca vor acte, pai hai sa sunam si maine avem banii.

      00
    • man, din ce am mai citit și eu, ei iti spun upfront: tre să dai banii in atâtea rate până la data de. după aia, o să fie nasol. dar oamenii ignoră asta, ei vor banii acum și „vedem noi cum plătim”…

    • Dupa logica ta sunt in regula si cei care se duc la batrani acasa si ii fraieresc sa le dea casa, legal cu acte. Doar nu fac nimic ilegal, batranii aia sunt majori, nu le-au dat in cap. Rautatea si lipsa de empatie e cea care ne face sa fim cu 100 de ani in urma altor popoare. „Da-l dracu’ sa moara, ca e prost, ce-mi pasa mie!”

      00
    • pai ignora pentru ca se cred speciali toti astia. Lasa ca gasim noi cum sa ocolim contractul asta, lasa ca tipam in piata si plangem pe la guvern, atitudine de …

      00
    • @Zarax: prea multa empatie si am ajuns popr de idioti. Vezi la animale, supravietuieste cel mai puternic. De ce as avea empatie pentru cei care se arunca la orice fenta in speranta ca pot castiga ceva mai mult decat noi „prostii” care gandim?

      00
    • Toti astia care sariti de fund in sus ca aia isi merita soarta, nu as vrea sa va vad in situatia in care parintii sau bunicii vostri sa fie pacaliti de astia.

      00
    • IFN-urile exista pentru ca exista cerere pentru acest tip de credite. Exista oameni care vor / au nevoie de bani urgent si nimeni altcineva nu le da (in afara de camatari). Ele sunt legale, sunt reglementate, afiseaza clar cat e dobanda, cat e DAE, iti dau grafic de plati – pana mea, ce altceva mai vrei? Sunt scumpe? DA! Cui nu-i convine, se duce la banca sau la vecini.
      Legile economiei sunt simple: daca exista cerere pentru acest produs si tu stat, in populismul tau, il interzici (cum vor unii), acea cerere se va duce altundeva: camatari, amanet, cersit, dat in cap, etc.

      00
    • Valentin Văleanu ești varză. Hai să te arunc în fața unui urs cu un briceac, să vedem cine e cel puternic. #sesimtenazismul

      Florin, tu văd că citezi din lozincile internetului. Întrebare: dacă IFN-urile au fost concepute să contracareze cămătarii, de ce se comportă precum cămătarii? Baftă să iei un împrumut de la bancă dacă ai salariu mic.

      00
    • nu e chiar vestul salbatic, se numeste capitalism si pentru asta s-a murit la revolutie, nu iti place nu te bagi, ai salariu mic te angajezi pe un post cu salariu mare – nu e greu

      Fane esti varza, cu un briceag in fata unui urs familia mea mananca carne la cina, de aia ursii traiesc in rezervatii si brasovenii nu, ca daca era invers… te-ai prins tu
      daca tot ne place hashtag-urile #sesimtecomunismul

      00
    • Daniel

      Caută tu pe oriunde vrei tu (oriunde) și te provoc să-mi cauți, cu declarații ad populum, că s-a murit pentru capitalism. Eu știu că s-a murit pentru libertate și abandonarea sistemului represiv (cu tot ce însemna el, de la milițieni până la Securitate), nu s-a murit pentru capitalism.

      Repet, NU s-a murit pentru capitalism.

      00
    • Fane, ai dreptate, nu s-a murit pentru capitalism. S-a murit pentru comunism neopresiv.

      Dar, divagam, indiferent de comunism opresiv sau neopresiv, in lupta Daniel Urs – ursul sfarseste pe gratar, daca ai salariu mic, si nu iti place, te angajezi pe un post cu salariu mai mare si daca nu iti place creditul de la IFN nu il iei – indiferent de cat de opresiv este sau nu comunismul

      00
    • Daniele, te asigur că ursul te omoară.

      Ooo ce simplu. Cum de nu s-a gândit lumea la așa ceva? Sigur, să-și ia gecuța pentru salarii mari, în clădirea de unde se dau salarii mari, la postul din nenumăratele posturi care oferă salarii mari. Cum de nu s-a gândit nimeni la asta, a??!

      Numai că…

      Nu e așa. IFN-urile operează într-un mod abuziv asemeni cămătarilor, așa cum prostituatelor s re-etichetează drept ”escorte”. Siiiiigur, cum să nu fie diferit, nu?

      Daniele, tu crezi că s-a întâlnit șmecherul cu prostu? Pe cine crezi că aiurezi?

      00
    • @fane – vezi tu, daca ma arunci in fata ursului nu ar fi o decizie a mea. Ar fi decizia ta. Deci explica-mi cum seamana situatiile. Acesti oameni se duc de bunavoie si nu au capacitatea minima de a intelege ca un contract vine si cu obligatii. De fapt treaba cu obligatiile este o veche problema a poporului nostru.

      00
    • @Fane, explicatia ta este ceva de genul asta:
      – Ai salariu mic si nu iti permiti sa cumperi un porc de Craciun. Singura solutie la care te-ai gandit este sa iei un cutit si sa te duci sa omori un urs.
      Dar stai… ca nu merge asa. Ursul riposteaza. Atunci chemam televiziunea si ne plangem ca nu am vrut decat cateva kg de carne, dar neseriosul de urs nu s-a lasat omorat.

      – Asa si cu oamenii astia. Banca isi face niste calcule si ajunge la concluzia ca reprezinta un risc prea mare si nu vor putea plati ratele, astfel alege sa nu le dea creditul.
      Ei in loc sa se gandeasca la faptul ca ar trebui sa amane anumite cheltuieli, prefera sa se duca la „IFN-uri/camatari”.
      Si surpriza: „camatarii” isi vor banii inapoi.

      00
    • Încă lucrez într-o bancă:
      1. Apărarea unei doamne la un răspuns la interogatoriu formulat de bancă: „dar credeți că eu am citit contractul?!”
      2. Posibil aceeași, avea mai multe credite la mai multe bănci. A mai luat unul de la banca unde dau cu sapa. Cu ipotecă. Suma totală a ratelor mai mare decât salariul ei încă de la început . „De ce mi-a dat banca banii dacă a văzut că mai aveam credite?!”
      3. Operațiunea „accidentul” în floare. Știri peste știri, la tv, în ziare, pe net, acțiuni de avertizare din partea poliției (cu emisiuni la tv, afișe la blocuri, cum i-a dus și p-ăia capul), vine o tanti la bancă: „vreau să trimit bani prin WU”, sumă mărișoară, casiera se agită un pic: „sigur, dar îl cunoașteți pe destinatar, că e o metodă de fraudare, îi sună pe oameni….”, clienta: „da, sigur, e nepotul, mă iei de proastă, dacă nu-mi faci operațiunea, mă duc la altă bancă”. Îi face operațiunea. Peste 2 ore vine tanti cu nasul în pământ, cu fiică-sa de mână „ați dat drumul la bani? Că a fost țeapă”.
      4. Tipi vârstnici, nenea se bătea cu pumnii în piept că are 4 facultăți. Ceva cu casa, un cunoscut „că rămâneți în casă tot restul vieții, că vă dau niște bani, că vă ajut, că miau, că bau”. Fac contractul la notar, ăla nu le dă un ban și vrea să-i dea afară. Verific contractul, „donație chioară”, fără bani, fără drept de rămas în casă, fără nimic. Nu citiseră contractul. Deloc. De niciun fel, de nicio culoare. Doar propriile lor date de identitate de pe verso.
      Adică na, înțeleg să te protejeze statul că nu te pricepi, dar plm, fă un minim efort să citești, verifici, măcar un pic, la nivel de copil de 10 ani. Sau măcar ia în seamă când primești un sfat.

      00
  4. Așa încerc eu să le explic unora. Le spun că la un credit ipotecar ei trebuie să cumpere un apartament pentru ei și un alt apartament pentru cămătar, dar ei nu cred o țin pe a lor cu DAE.
    Apoi mai sunt aia cu pensiile private, alți naivi incurabili. Le-am spus că depozitul ala cu acumulare, despre care ziariștii îl numesc impropriu pensie va fi fie cu plată unică la scadență, fie se va epuiza în primii doi ani, după care rămâi cu pensia social de la stat. Și le tot spun că ultimii ani din viață sunt cei mai delicați și de aia pensia socială de la stat devine atât de importantă.

    00
    • Ce naivi incurabili si aia cu pensiile private? Cum sa-si faca ei o pensie privata peste pensia de la stat? Chiar daca este o plata unica, vor fi niste bani in plus peste pensia aia de la stat. Ca se duc repe sau incet asta e in functie de ce face cu ei respectivul si cati bani a strans pana la pensie in contul ala. Dca se apuca sa-i dea pe plasme si alte aiureli, ok e idiot. Dar asa cum s-a gandit sa puna niste bani pentru batranete in plus peste pensia de la stat pot sa cred ca-l duce capul si sa ii gospodareasca odata ce a iesit la pensie. Mult mai naivi imi par aia care isi inchipuie ca se vor descurca din pensia de la stat.

      00
    • Alex, băncile pot să blocheze clienții să-și extragă banii dacă vine o criză. Când a fost 2008-2009, mulți și-au pierdut banii ăia salvați. Dacă e sub canapea, te poți trezi cu un hoț sau cu niște șmenari care te amenință să le dai toți banii.

      Te rog eu, dacă ai văzut că prin străinezia, bătrânii (de 50) încă mai pot să se ridice și să mai și extragă bani din bancomat sau să se foloseasca fără să fie acostați, bravo lor. Vedem de la 60 de ani cum se mai descurcă.

      Atât îți cer: nu mai gândi ”așa merită dacă sunt proști”. Așa gândeau comuniștii și naziștii.

      Dacă ești tânăr, vai de soarta noastră dacă și voi ați ajuns să gândiți precum comuniștii și naziștii…

      00
  5. stati un pic !! doamna Banu Paula Anduta ne este prezentata cum a castigat titulul „femeia anului in afaceri 2015” si apoi ne spune ca a jefuit-o un IFN la un credit de 4000 Euro ? Ceva nu se leaga :))) ori esti proasta de bubui si ai dat o spaga sa iti dea cineva un titlu onorific ( la ce plm iti folseste?! ) fara sa ai habar de afaceri ori ce plm se intampla aici

    00
  6. E cu atat mai greu de inteles acum, cand exista atatea variante de credite bancare si de carduri de credit. Practic oricine care castiga de la 800 de lei in sus isi poate face un card de credit unde dobanda este cam 25-30%. De ce sa imprumuti de la IFN-uri? De ce sa iti faci credite la IFN-uri cand atatea carduri de credit te lasa sa faci cumparaturi in rate cu dobanda zero? Lipsa de informare? Pentru Dzeu, sunt reclame la TV, cat de analfabet functional sa fii sa nu le intelegi?

    00
    • un card de credit unde dobanda este cam 25-30%

      pune 58% pe an, că nu pui de la tine. cel puțin așa era acum câțiva ani, când mă tot ofertau cu ele.

    • la credit platesti dobanda doar ptr suma ce nu e returnata in 52 de zile. altfel, e relativ gratis

    • Pentru ca unii au impresia ca IFN-urile sunt mai usor de tepuit.
      In mare parte ca in tot procesul asta de recuperare al IFN-urilor sunt destui care scapa. Mult mai multi decat cei care scapa de datoriile facute la banca.

      Cei mai multi fac aceste imprumuturi pentru ca deja au alte credite si chiar sunt pe toate listele negre ca sunt tepari si bancile nu le acorda credite ca s-au fript deja cu ei. Sau oameni care au bani negri ce nu apar in nici un act, pe care banca nu ii considera venit, asa ca apeleaza la IFN-uri care n-au o problema in a acepta oameni care fac banii din tepe si la negru… mai ales daca le oferi garantie ceva.
      Au trait din tepe si se oftica ca si-au gasit nasul in sfarsit. Ghinion.

      00
  7. cine este in spatele ifn-urilor?

    00
  8. Ok, un comentariu mai las aici. In primul rand sunt curios cati dintre voi au ascultat reportajul integral… eu da.
    Cum puteti sa le luati apararea unora care profita de prostia, naivitatea, lipsa de informare a unor oameni… pe bune?
    Sa zicem ca e legal, ignorand toate dubioseniile mentionate in articol. Dar moralitatea unde e? Etica? Bunul simt?
    Atat… pa!

    00
    • Este un concept, in care zici asa „eu nu o sa patesc asta pentru ca eu nu fac aia”, se aplica la condus, la jafuri, mai la orice ce tu crezi ca poti prevenii. Dar in realitate lucrurile nu functioneaza chiar asa, lumea iti este destramata in momentul in care te lovesti tocmai de un lucru pe care nu l-ai „prevazut”. Asta este si un motiv pentru care indivizii cred ca restul sunt prosti, si ei destepti.

      Dupa cum pot vedea in multe comentarii de aici, „dar nu este stipluat”, „nu iti arata cat sunt ratele”, faptul citit nu imi poate decat intari crezul ca majoritatea celor care au comentat „traiesc” evident inconstient, dupa aceste paradigme.

      Bafta!

      00
    • Experienta m-a invatat ca in astfel de reportaje, cand se prezinta doar opinia „pagubitului”, adevarul e undeva mai la mijloc.
      30.000 de euro de la IFN? 4.000 de euro de la IFN? Mie imi suna niste clopotei.
      Pui casa gaj pentru 4.000 de euro? Amice, esti i.di.ot.

      00
    • cat timp termenii si conditiile erau scrise pe o hartie lizibila si acest document caruia ii zicem contract a fost semnat si agreat de ambele parti eu nu inteleg de ce as apara niste idioti? Iti asumi un risc, platesti. ai 18 ani. La fel si aia cu creditele in franci.

      00
    • Ioane, era o vreme când anumite condiții de creditare băncile le scriau cu litere minuscule undeva, bagatelizându-le. A fost nevoie să intervină statul și să-i oblige să procedeze corect.
      Chiar sunt curios câți dintre voi pot afirma liniștiți că în viața lor nu v-ați luat nici măcar o țeapă, de orice fel, că nu v-a fraierit nimeni, niciodată. Cred că statistica ar fi foarte amuzantă.

      00
    • A nu confunda o teapa de 1-2000 de euro si o alta de 30-40000 de euro pentru 1000-5000 de euro… este o mica mare diferenta. Momentan pe mine cel mai m-a tepuit fix statul roman, taxa auto+impozit forfetar desi eu nu ar fi trebuit sa platesc asa ceva…

      00
    • @Gabi era o vreme, da. De 10 ani încoace scrie în lege care e fontul minim pentru clauzele din contractele de credit. Presupun că tanti nu are un credit de 10+ ani.

      00
  9. Reportajul e vechi. Daca il urmaresti cu atentie prezinta situatia unora care credeau ca vor tepui IFN-urile si nu vor mai da banii inapoi… doar ca s-au fript in incercarea lor de a da tepe.
    Sa plangem acum de grija unor tepari ca si-au luat teapa… nu prea cred.
    Au semnat, au luat banii si i-au spart pe ce le-a vrut sufletul… pai sa ii dea inapoi, conform contractului.

    00
    • Dacă citești comentariile, o să realizezi că n-au urmărit reportajul (poate vor minți, asta e) toți afirmă și gândesc precum naziștii și comuniștii, cu ”așa merită dacă e prost” (a se citi prost=disperat).

      Foarte multă lume rea, cinică, nazistoidă, comunistoidă și care după 30 de ani în libertate, n-au priceput de ce gândirea asta darwinistă-nihilistă nu stă la baza unei societăți civilizate.

      Românii… tot niște bestii incurabile au rămas și după 30 de ani, care n-au priceput nimic din nimic.

      #LaMulțiAniDeCentenar

      00
  10. Povesti lacrimogene pentru patura de jos. La final de zi este un contract si orice contract care nu e respectat duce la penalizari. Un utilizator sau parte in contract poate face ce vrea inainte sa il semnze, dupa aia trebuie sa respecte contractul. Sa te plangi apoi ca nu poti schimba contractul, conditiile si ca aia nu inteleg situatia, ca nu sunt oameni inseamna sa nu intelegi un contract.
    O ascultam pe tanti aia cu 4 mii de euro si cum a ramas fara job si firma nu a vrut sa inteleaga. Dincolo de lacrimi ideea e la fel cu „stiu ca e interzis insa am lasat si eu putin masina aici sefu, doar sa iau un pachet de tigari”.
    Nimeni nu se informeaza, nimeni nu cauta informatia de la sursa, toti merg dupa ureche, dupa cum cred ei ca ar trebui sa fie.

    00
    • Bigbear, eu am văzut că știm că copeim ce vedem din gura altora.

      Hai că fac și eu: https://en.wikipedia.org/wiki/Predatory_lending ( care seamănă cu https://en.wikipedia.org/wiki/Predatory_pricing )

      Pe scurt: dacă aceste rate și dobânzi au fost făcute cu scop abuziv (1.500% dobândă/an!!!! un exemplu), atunci ele sunt abuzive.

      Dacă un pește îți convinge fiica să devină marfă de făcut bani, asta nu înseamnă că îi vrea binele.
      Noi pe de altă parte, tot într-o simbioză nazisto-comunistă am rămas: cu ”cel mai puternic câștigă” (doamne ferește; ne mirăm că ne merge rău).

      Până când nu pricepem că bunăstarea se măsoară prin prevenirea abuzurilor, hoțiilor, corupției de orice fel, unde pătura de jos a societății e cea mai vulnerabilă (pe lângă a noastră, a tuturor), nu o să ne meragă niciodată bine.

      De la cinicii nihiliști, acești bolnavi umani, n-am așteptări fiindcă lor le convine să vadă oameni suferinzi, ba că voiau sau nu să țepuiască.

      Asta e…

      00
    • bigbear, cred că faci greșeala să supraestimezi capacitățile multora dintre semenii noștri (nu cred că aș greși prea mult dacă i-aș presupune ca majoritari). Pătura de jos, cum zici tu. N-aș vrea să fiu înțeles greșit: retragerea în propria bulă nu schimbă realitatea iar discrepanțele de orice fel, atunci când se acutizează, au repercursiuni asupra tuturor.

      00
  11. Cei care apelează la IFN-uri pe termen lung au câteva credite în spate neplătite, sunt raportați la biroul de credite și au în spate răsuflarea tăioasă a recuperatorilor de credite și a executorilor. ”femeia anului 2015 ” în afaceri cu fonduri europene… aham .

    00
    • și după ce vedeți cine a fost femeia anului în afaceri în anul 2015, mai sunteți de părere că e o idee bună ca în funcțiile de conducere să fie obligatoriu un procent de 25% femei?:))))))

      00
    • minim 25%, ca să fiu mai clar!

      00
  12. Da, IFN-urile jecmănesc clienții, e adevărat, dar e extraordinar de bolnăvicioasă atitudinea aceea cu „Am cerut explicații să văd ce s-a făcut cu banii ăia”, „Am căutat înțelegere” sau „Nu au arătat nicio relaxare financiară”. Oamenii ăștia nu par să înțeleagă că un contract nu lasă loc de tocmeală, nici la bancă, nici la IFN, niciunde.

    00
    • Bancile chiar discuta cu tine si ofera asistenta, refinantare, plata esalonata, etc. De exemplu daca mai ai de plata suma X in Y ani, poti discuta cu banca si sa platesti rate mai mici pe mai multi ani sau in alte moduri. Tu daca ai fi banca ce ai alege, sa primesti bani de la Costel regualt, sau sa ii iei apartamentul si sa incerci apoi sa il vinzi, avand banii blocati cine stie cat, si fara a avea siguranta ca iti recuperezi banii datorati, cu cheltuieli de administrare si promovare a imobilului?

      00
    • Aia cu 20.000 euro care muncea pe salariul minim si-a pus tatal pensionar sa isi puna gaj casa e cea mai cea. Nici nu se vede sa fi facut ceva cu aia 20.000 euro, apartamentul arata ca in anii 90 cand a fost probabil primit pe 3 lei de la stat cu legea improprietaririi chiriasilor. Cred ca a fost o teapa planificata care a dat gres si erau cumva constienti ca exista riscul sa dea gres si deaceea nu a investit in apartamentul pus gaj.
      Banii in mod cert ii mai are, doar ca undeva cash, la saltea sa nu poata fi atinsi. Imi e greu sa cred ca a putut sparge 20.000 euro fara sa se vada.

      De ce au impresia unii ca trebuie ca aia sa justifice lor ce au facut ei cu dobanzile legale platite de ei. Ma intreb daca la hipermarket intreaba casiera ca disperatii ce fac ei cu banii platiti pe parizerul achizitionat.

      00
    • @Zarax: corect, bancile discuta cu tine (greu, dar o fac). Si atunci cine dracu te trimite la un IFN? De ce nu alegi un descoperit de cont, un nevoi personale, ceva?

      00
    • @florin: dar cine iti face tie descoperire de card de 20 000 euro, cand tu ai salariu minim? Astea sunt cazuri extreme, dar si aia de la Easy Credit sunt jepcari. Cum adica platesti doar dobanda si la final ultima rata e tot principalul? Pe de alta parte, de ce n-au cascat bine ochii la graficul ala de rambursare. Ca sa nu mai spun de aia care si-au facut ei niste calcule si au trimis IFNului in cont 6000 de euro. Ba, stai, cum? Ce om normal la cap ar face asa ceva? Nu vorbesti inainte? Trimiti asa, de capul tau, 6000 de euro? Si revenind la oameni normali la cap, cum sa iei ma 30 000 euro de la un IFN?

      00
    • Si IFN-urile ofera intelegere, esaloneaza, restructureaza etc. Dar daca un client nu plateste deloc si nici nu da semne ca ar vrea sa plateasca…ghinion.

      IFN-urile au dobanzi mari pentru ca ofera imprumuturi catre clienti riscanti iar mojoritatea ofera sume mici. Pana mea, nu mi se pare o tragedie sa iei 1000 de lei pana la salariu si sa dai 300 de lei in plus ifn-ului. Aia e, te-a ajutat cand erai in rahat, 300 de lei nu e un cost asa mare. Altfel, iei de la prieteni fara dobanda.

      Eu am fost in ambele tabere(si la IFN si la recuperatori) si inca sunt in industrie. Pot spune ca noi avem mare grija de clientii nostri si incercam sa ii ajutam cum putem (conform normelor si legilor) atunci cand au nevoie de bani sau ii intelegem cand nu pot plati si ajungem sa le dam gratie la plata, reduceri etc.

      @Florin: Nu toata lumea poate apela la banci (istoric negativ in BC, salarii mici si alte probleme pe care banca nu le trece cu vederea)

      De la anul BNR impune 40% grad maxim de indatorare…o sa fie tragic pentru clientii care luau credite pe banda rulanta. Educatie cu forta

      00
  13. Un tigan care combina tepele si si-a facut un apartament superlux sa agate proaste cu el din banii de tepe… doar a ultima lui teapa a luat o intorsatura neasteptata, a ajuns la ziua platii. Si a facut si el putin circ la hotel, credea ca o sa ii impresioneze aia si o sa ii ierte datoriile.
    O alta tiganca care era surprinsa ca cei de la care imprumutasera bani isi vor banii inapoi, si nu e corect, cu ce a gresit ea… nici nu ii dadea prin cap ca a gresit cand a spart miile alea de euro imprumutate si n-a platit ratele.
    Apoi a fugit in europa la munca, ca de acolo nu pot executa, sta acolo 3 ani la munca si cand se intoarce are dosarul curat, ca se prescrie.
    Multi au facut suveica asta, s-au imprumutat la maxim, chiar de la 3 banci intr-o zi si de la alte 3 IFN-uri si apoi au fugit in strainatate si au asteptat prescrierea acolo.

    00
  14. Cheap shot cu menționarea Colectivului, Vali. Sula și prefectura.

    00
  15. Mie imi e mila de ei dar totusi, sa nu mai luam credite pentru altceva in afara de case si eventual masini.

    Si acum serios, cu salariu de 4000 euro iti iei imprumut de 4000 euro? Aici ceva da cu virgula.

    00
  16. Și aici reacția autorităților: https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/valentin-lazea-economistul-sef-bnr-client-vine-ifn-sarac-atat-mult-i-aplice-grad-indatorare-strans-40-s-ar-putea-fie-nivel-prea-generos-17672695
    Alternativa este reprezentată de bancherii personali din sectorul 5 al capitalei ( cei care închiriază cai Jandarmeriei pentru defilări).

    00
  17. Reportajul asta ar trebui sa se numeasca ‘Cerere de oferta pentru publicitate telvizata.’

    00
  18. gherletele ăla e real estate broker la propria firmă ANG Holding, adică un simplu combinator căcăcios cu arfe de trump, iete că și-a găsit niște nași, propria prostie fiind nașul principal, c-așa-i când ai „decât școala vieții” făcut la ff în galerie la categoria C https://www.facebook.com/oliver.marinescu.5

    00
  19. Va recomand sa vizionati episodul 2 din Dirty Money (poate fi gasit pe NetFlix).

    Targeting unsuspecting Americans, a group of payday lenders made millions off small loans with undisclosed charges, inflated interest rates and incomprehensible rules.

    https://www.imdb.com/title/tt7909178/

    00
    • nu, mersi, sunt deja primul pe căutarea aia, cine are cap să caute pe google găsește, cine nu, n-ai cum să îi salvezi.

  20. Cred că de-asta s-a inventat sinuciderea asistată.

    00
  21. NOU
    #74

    În afară de „În premieră” și „România te iubesc” mai există presă corectă și profesionistă în România? Cu mici rezerve pentru prima emisiune și cu mențiunea că exclud buletinele de știri ce sunt execrabile sau submediocre peste tot.

    00
  22. Era un articol prin presa azi, cu un caz din Iasi, in care niste unii au gajat cu apartamentul pentru un imprumut facut de un prieten, de la o persoana privata, nu banca. Si au pierdut apartamentul (inclusiv procese) ca ‘prietenul’ nu a mai platit, iar creditorul i-a executat pe ei.

    E posibil ca ‘prietenul’ si creditorul sa fie ‘mana in mana’?

    00
  23. În aceeaşi categorie, minunea OneCoin:
    https://www.youtube.com/watch?v=DDk6lhjm_cE

    00
  24. Eu zic să o lăsăm mai moale cu siropul, că zahărul dăunează la sănătate. La IFN ajung clienții pe care îi refuză băncile, iar sumele împrumutate sunt relativ modeste. 4000€ luați de la un IFN e cam dubios. Media este cam 500-600 lei (adică RONI, ca să-nțeleagă toată lumea). Or fi ele cămătari, dar asta nu înseamnă că aruncă cu banii. Clienții lor folosesc banii pe chestii concrete gen plătit întreținerea până vin banii de la copilul din Căpșunaria, reparat ceva prin casă care s-a stricat, ceva medical… IFN lucrează cu clienți cu risc ridicat, asta înseamnă costuri mai mari. Cei care apelează la ei știu despre ce este vorba și sunt perfect conștienți de ceea ce fac. Nu e ca și când se trezește vreunul, dar, vai, eu voiam să merg la bancă, dar am nimerit alături la Frații Cămătaru IFN. Se duc la IFN pentru că nu pot merge la bancă (nu neapărat pentru că ar fi dat țepe).

    00
  25. Bai nene, m-am uitat la jumate din video si mi s-a facut sila.

    Doamna respectiva a primit premiu in afaceri. Diploma in afaceri si dansa face imprumut la IFN, pentru 4.000 de euro, care de altfel era salariul ei pe o luna in Spania (?!wtf!?) . Aceeasi doamna, premianta in afaceri „a sperat ca va gasi intelegere” si se mira ca IFN-ul „n-a acceptat vreo relaxare financiara”. Asta dupa ce a semnat. Cu diploma in afaceri! Dar asta nu e tot. Dansa a luat 4.000 de euro si sustine ca a platit doi ani rata de 200 de euro. Si apoi i s-a luat apartamentul. Dar doi ani la 200 de euro pe luna inseamna 4.800 de euro achitati, adica o mare parte din datorie + dobanda.

    Avea pe balcon flori de 30 de milioane, dar a luat 4.000 de euro bani de la IFN. Iar tipul reporter, care apare in toate cadrele, doar da din cap a paguba. Materialul jurnalistic este slab, tocmai pentru ca nu se pun intrebari si nu este o investigatie propriu-zisa, ci doar o stoarcere penibila de lacrimi. Ah, pe doamna cand au dat-o afara din casa „jandarmii plangeau”, sa se noteze. Da. Tara asta nu se va face niciodata bine.

    Toti pensionarii si telespectatorii fara educatie financiara care au vazut acest material de slaba factura sunt probabil super-impresionati. Acum, ei simt o compasiune uriasa pentru primul cocalar si pentru doamna afacerista. Patronii de IFN-uri sunt numiti „persoane fara scrupule” pentru ca niste fraieri semneaza acte care inrobesc. Da, ei fac profit pentru ca romanii sunt slabi si nepregatiti. Dar asta nu e o crima. E o crima totusi sa fi atat de fraier in 2018, cand toata lumea e gata sa te praduiasca. Iar tu ai flori de 30 de milioane pe balcon, dar iei imprumut de 4.000 de euro ca sa „renovezi” prin sufragerie (!?wtf!?)

    Urmatorul caz. Diana Miu, despre penalizarile STIPULATE in contract, negru pe alb, 0,5% din datorie, zilnic: „Sunt doar niste cuvinte, dar ar trebui sa ni se dea si un exemplu”. Dupa cativa ani s-a uitat pe desfasurator si a vazut ca ultima rata era de 20.000 de euro (wow). Adica valoarea intregului credit! Oamenii au semnat pentru asta. E ireal.

    Ar fi amuzant, daca nu ar fi atat de trist. Oameni needucati si aflati la nevoie au acces la un mod simplu de a se nenoroci pe viata. Unii o fac din nevoi medicale, ceea ce, sincer, imi rupe sufletul. Oricine ar putea fi impins intr-un astfel de colt. Sigur ca aceste IFN-uri sunt mizerii patronate de crocodili flamanzi. Dar n-ai cum sa te vaiti la stiri ca ai semnat contractele respective. Romania 2018. Evul mediu.

    Sfinte Dumnezeule.

    00
    • Unii o fac din nevoi medicale, ceea ce, sincer, imi rupe sufletul. Oricine ar putea fi impins intr-un astfel de colt.

      da, dacă erau bolnavi și aveau nevoie, dacă își luau un credit pentru că le ploua în casă, dacă nu mai aveau bani să repare mașina și locuiau undeva la țară și trebuiau să ajungă la muncă. în cazuri din astea înțelegi oarecum de ce au făcut asta. dar, când auzi de „am luat ca să avem pe masă cele necesare de crăciun” sau „am luat ca să fac cadou o tabletă jegoasă la nepoți” nu prea ai cum să ai compasiune.

    • Niciunul din cazurile prezentate nu pare sa fi contractat datoria pentru mofturi. E trist. dar,in bunul spirit romanesc, pe forumuri se arunca usor cu piatra. Uite cate comentarii are articolul tau!

      Dar in loc sa fim noi mai destepti decat „antreprenorii” fara pic de discernamant financiar, ar trebui sa realizam ca ignoranta asta e problema nationala. Ar putea fi matusa sau varul tau. Al oricarui comentator de aici. Eu cu asta raman. Cu inapoierea insurmontabila in care se afla tara mea

      00
  26. Solutia ar fi una singura, pe viitor : educatie financiara in scoli. Adultii din Romania nu o au, nu stiu ca exista si ca trebuie. Si eu sunt de acord ca ar trebui sa intervina autoritatile pt IFN-uri. Dar sa nu uitam ca suntem tara FNI si Caritas

    00
  27. ziua onomastica e de nume nu de nastere. Victime usoare. Selectie naturala.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube