Coșul minim de consum lunar 2018

Un studiu făcut de Institutul de Cercetare a Calității Vieții ne spune care este suma minimă:

Astfel, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și un copil este de 5.551 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 4.146 lei pe lună, iar coșul minim pentru un trai decent pentru o persoană adultă este de 2.552 lei pe lună. (studiu-cos-lunar)

201810315031170000

201810315831174040

OK, înțeleg că unele sunt lunare, dar ele se plătesc o dată pe lună, iar altele sunt o medie (energia termică, de pildă). Înțeleg și că asta e soluția ideală.

Dar…

Sunt curios care sunt cheltuielile când locuința există (pentru că avem cel mai mare număr de proprietari), economiile nu există (wow, 600 lei pe lună de familie), impozitul pe casă e 100 lei, iar în loc de 600 lei pe lună pentru haine sunt 200 lei pe lună.

Și mai e ceva. OK, astea sunt nevoile, 5.500 lei pe lună de familie. Au familiile care câștigă atâta economii de 600 lei pe lună? Se ajung cu banii? Au rata 1.700 lei?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

117 comentarii

  1. EDUCATie si cultura 550ron iar recreere 250? pe ce planeta? iar de 200ron ce poti face? iesi o data in oras ? ingrijirea sanatatii 100ron pare cam mult, nu? :))

    00
    • nu going out, bă. recreere e teatru, film, din astea.

    • Pai si daca stiu eu o capreoara care contra unei sume modice face masaj la prostata, nu tot recreere e si aia?

      00
    • ce inseamna suma modica?? ca mai toate pleca de la 250-300…..

      00
    • @Mihai: Pai aia intra la Ingrijirea sanatatii… Ai chiar si rest pentru prezervativ..

      00
    • „coșul minim pentru un trai decent pentru o persoană adultă este de 2.552 lei pe lună.”

      Să moară ăia care au făcut studiul și mai ales ăia care scheaună că și atât e prea puțin? Poate nu ar strica să mai vină o criză, să vadă că o persoană singură și sănătoasă poate trăi decent și cu 500 de lei pe lună (fără facturi, chirie etc.) Și nu moare nici de foame, nici de frig, nu umblă în zdrențe și nu caută în gunoaie.

      Dar să nu uităm că există idioți care deși își permit 2-3 ieșiri în oraș pe săptămână, sitibreic lunar, 2-3 țări „noi” vizitate în fiecare an, weekend-uri la munte/mare, chirie în centru, telefon nou la fiecare 2 ani (și nu gioarse sub 2.000 de lei) și alte mici plăceri ale vieții tot se vaită că trăiesc aproape în mizerie. Foamea este foarte utilă la băgatul minților în cap.

      00
    • @GP, în ăia 2500 intră și chirie (sau o sumă pt locuință) și facturi. În București chiria pt o garsonieră e minim 1000 lei. Facturile, cel puțin pe iarnă, ajung la 3-400 (le-am pus și p-alea la energie electrică, telefon, net), mai adaugi minim 70 lei transport (atâta e abonamentul la metrou, nu m-am spart în figuri cu mașină, carburant, asigurări, ITP, chestii), mai pui 1-200 niște economii (c-au fost și alea luate în calcul la suma aia), ceva cheltuieli medicale (ba o investigație neacoperită de abonament sau asigurare, ba o rețetă), mai pui ceva pt întreținerea casei (că e rubrică pt așa ceva, gen reparații, sau strângi bani pt îmbunătățiri) și ajungi foarte aproape de ăia 2500 fără figuri cu ieșiri de 2 ori pe săptămână, ieșiri în străinătate și telefoane scumpe.

      00
    • „Educatie si cultura 550 ron” – eu dau ~1500 pe meditatii (copilul cel mare) si after school (ala micu’). Aia aici intra?
      Benzina/cheltuielile auto/transport de orice fel nu sunt incluse? Sa inteleg ca nu e nevoie pentru un trai decent?

      00
    • „Fond de economii”=nunti, botezuri, cadouri…

      00
    • @GP – ” și alte mici plăceri ale vieții tot se vaită că trăiesc aproape în mizerie” pai mizeria e pe strada, nu in case. Pot eu sa-mi fac curatenie cat vreau, si sa am grija, daca vecinul de sus muta gandacii cu lopata, tot mizerie se numeste. Pe strada e plin de rahati de caine, tot mizerie se numeste. Cand stai la coada la posta pentru un colet 2 ore, tot mizerie se numeste. Mai ai nevoie de exemple, sau te-ai prins cum sta treaba?

      00
    • @A:
      1000 chirie
      400 facturi
      100 transport
      200 economii
      300 mâncare (să zicem)
      –––––––
      2000

      Până la 2500 tot îți mai rămân 500 de lei. Aș zice că e suficient. Nu te lăfăi în bani, dar nici nu trăiești în canale.

      @Cristi: te-ai prins că „trai în mizerie” înseamnă sărăcie, nu mizerie în sens de gunoi, nu?

      00
    • @GP, că eu nu mă îmbrac, încalț, nu spăl haine, vase, nu curăț casa, sunt sănătoasă tun, de nu-mi trebuie nici măcar ceva de dureri la menstruație (ca să nu discutăm de tampoane, absorbante), nu mi se sparg țevi, baterii de chiuvetă, folosesc aceleași mobilă și uz-casnice 40-50 de ani (cât durează viața mea de adult cu venituri proprii), nu cumpăr cărți, nu mă duc la cinema/teatru/concerte.
      Ca să nu discutăm de fițe gen deodorante, parfum, make-up, frizerie/coafura, cosmeticiană.

      00
    • Da, pentru că hainele şi papucii sunt o avere (dacă zici că porţi tricouri cu 15 lei de la Decathlon se uită lumea urât la tine), ţevile şi bateriile se sparg lunar (iar la o baterie medie de sub 200 de lei strâmbăm din nas), la fel şi electrocasnicele şi mobila (am pat de acum 30+ de ani şi e foarte bun), detergentul de vase pe care scrie Platinum are preţ de platină etc. De medicamente nu amintesc, aici diferă de la persoană la persoană, de aia am precizat în cazul cuiva SĂNĂTOS.

      Aşa că da, te poţi descurca binişor. Dacă vrei „cinema/teatru/concerte”, ieşiri în oraş, „fițe gen deodorante, parfum, make-up, frizerie/coafura, cosmeticiană”, atunci munceşte mai mult şi nu te mai plânge că nu-ţi ajung banii.

      Te rog, mergi şi explică-le ce trai cumplit duci unora care din salariul minim reuşesc nu doar să se descurce, dar să mai şi crească unul-doi copii, să-i hrănească şi să-i trimită la şcoală. Sunt sigur că îţi vor plânge de milă, biata de tine…

      00
    • @GP – Alo, radio Moscova, 2550 sunt vreo 540€. Intr-o tara care are bunurile cu aceleasi preturi ca-n vest (unde salariul minim mediu e de vreo 1200€ – ignoram boierii aia scandinavi cu vreo 2800€, aia-s din alt univers). De unde-i avantul asta proletar de a dresa oamenii sa se multumeasca cu cat mai putin? Nu sustin consumerismul fara creier, dar sa nu vezi ca neamul asta a fost in toata istoria lui recenta batjocorit la capitolul asta (si din exterior, si din interior) mi se pare un cinism dintr-ala ieftin, pe la Antena Satelor mai auzi textele astea… Parca-i si aud: „Ei cu ei, noi cu ai nostri! Hai noroc!”

      00
    • 2800 in suedia e peste medie

      00
    • @Radu: deci a te întinde cât ți-e pătura e avânt proletar și a nu arunca banii pe chestii excesiv de scumpe sau de care nu ai nevoie e comunism. Pe vremuri, alea se numeau bun simț și responsabilitate.

      By all means, go ahead and „live the life”. Dar măcar nu vă mai plângeți 24/7 că nu vă mai ajung banii, că sunteți săraci și oropsiți.

      00
  2. Citisem undeva ca si ratele la credite sunt considerate tot o forma de economisire

    00
    • Doar principalul. In fond îți transformi un activ lichid (cash-ul), finanțat din capitalul tau (banii din salariu sau alte venituri) in activ imobiliar. Finanțat (particica respectiva) tot din capitalul tau.

      00
    • @m – ‘ti-ai dracu’, cu ASE-ul vostru cu tot! :D

      00
    • @m: mi-ai facut ziua mai buna… chiar nu ma gandeam la rate in felul ala – ai o bere (draft) de la mine!

      00
    • Dobanda e bani dusi pe pwla, totusi :)

      00
    • Cum ar spune Robert Kiyosaky, casa în care locuiești e un pasiv.

      00
    • @m
      dobanda nu sunt bani dusi pe pewla cum spui tu.
      dobanda este pretul pe care trebuie sa-l platesti pentru a te bucura de un bun (locuinta in cazul asta) acum mai degraba decat mai tarziu.
      cu alte cuvinte, in loc sa astepti 20 de ani pana strangi bani de locuinta, poti sa ai locuinta acum, dar asta in mod evident trebuie sa aiba un cost, nu?
      ei, costul ala e chiar dobanda.

      putem discuta daca e mare sau mica, dar normal este sa existe.
      cred ca nici tu nu ai imprumuta cuiva bani pentru 20 de ani fara sa primesti nimic in schimb, nu?

      00
    • @vasile
      Bineînțeles, glumeam
      E o cheltuială pentru procurarea unui activ (nu doar pt folosirea lui, cum e chiria).

      00
  3. Noi ne cam regasim in suma. Familie cu 2 copii. Cu exceptia ca pe haine dam suma aia odata pe sezon, medicamentele ajung si la 500 ron pe luna de familie, iar economiile sunt mai mari.

    00
    • 500 lei pe luna medicamentele?? daca nu e vorba despre o boala cronica, poate ar trebui sa faceti mai multa miscare…

      00
    • o fi vorba de bunică și bunic :)

      00
    • Sau or fi suplimente alimentare gen extract de ceai verde, pudră de turmeric și alte chestii de scos banii din buzunarele proștilor cu promisiunea că vor avea tinerețe fără bătrânețe, viață fără de moarte și virilitate eternă.

      00
    • Nu e exagerat 500 de lei pentru copil cand incepe sezonul racelilor. Asa credeam si eu, dar cand pleci de la medic cu lista de recomandari n-ai idee ce te asteapta in farmacie: vitamina C lichida: 50 de lei, un sirop expectorant:50 de lei, antitermic, spray tantum verde, supozitoare, ser fiziologic si alte substante pentru nebulizari…poate si antibiotic ca nu trece intr-o saptamana cu toate astea, ajungi la 500 de lei. Da, e exagerat, dar copilul trebuie sa isi revina, ca sa mearga la cresa, ca noi sa mergem la munca si sa facem bani pentru a putea a-l putea tine in continuare la cresa aia. Paradoxal, dar asta e situatia.

      00
    • Cum spune Cosmin mai sus, 2 copii de gradinita care in medie odata pe luna sunt raciti. Si cate un adult care tuseste. Orice vizita la farmacie e minim 100 lei.

      00
  4. Cine dracu isi cumpara haine in fiecare luna? De ce?

    00
    • femeile. de-aia.

      00
    • Dacă nu îți iei d-alea din lână merinos, iei mai des, că le mai și schimbi (joke)

      00
    • E ok sa consideram ca aia e o medie de 12 luni impartita in mod egal?

      00
    • Eu. Si culmea ca nu sunt femeie. Doar ca multi ani am tras de niste toale si acum am decis sa mai schimb cate ceva. Si iau ba o camasa, ceva tricouri sau papuci. Nu sparg prea mult dar un minim 300lei cam zboara pe toale. Si culmea inca mai am loc pe celr doua rafturi.

      00
    • Pai tre sa tii pasul cu moda: https://tvdece.ro/balenciaga/

      00
    • Eu is femeie, si nu-mi cumpar de 500 de lei nici pe an, darmite pe luna…. De fiu-meu si de sot, ce sa mai zic, am noroc daca-i prind o data pe sezon dispusi de cumparaturi si reusesc sa-i bag intr-un magazin, ca sa-si cumpere strictul necesar (blugi, tricouri, pulovere etc).

      Noroc ca au supermarketurile raion de textile, si mai cumpar una-alta cand ies la cumparaturile normale, ca altfel ai mei nu ar avea nicio jena sa umble cu hainele dezintegrandu-se pe ei, asa oroare au de mers la cumparaturi de haine. Zici ca sugerez sa mergem undeva la razboi, pe front, asa ofteaza de puternic sotul cand bag de seama ca i s-a rupt si ultima pereche intacta de blugi si-l informez ca e musai sa mergem la cumparaturi…. Fiu-meu tocmai s-a mutat de acasa din vara asta, sper ca macar pe el nu va mai trebui sa-l tarasc la cumparaturi kicking and screaming, dar nu stiu zau….

      In afara de bugetul pt haine, calculele mi se par destul de corecte…

      00
  5. Surprinzator e destul de apropiat de realitate studiul respectiv…
    La mine veniturile fam sunt ~5000lei, economisim ~1500-2000lei; cheltuielile sunt altele (nu avem copii, prioritatile sunt diferite).
    Cu siguranta am putea economisi mai mult insa ar insemna sa se duca naibii orice mica placere (gen bere/whisky, sau poseta/papuci :) )

    00
    • Unde locuiesti ? ca daca platesti chirie/rate nu prea cred ca iese asa..

      00
    • in provincie, anul trecut parca am inchis creditul: unu mic, completare ~15% pret achizitie, restul cheltuiti pt amenajari interioare (era varuit portocaliu de si dovleacu era invidios) + dotari.
      Am luat o garsoniera ca nu ne trebuia mai mult, probabil mai tarziu o sa schimbam pt un ap sau o casa mica , depinde de vremuri.

      00
    • Bere, wisky, poseta, papuci si te incadrezi in 3000? Adica surpriza e nu ca te incadrezi ci ca reusesti sa economisesti surplusul. Nu stiu ce sa cred. Te felicit pentru vointa daca treaba e pe bune. O trecem la reusite.
      Ca mai sunt economisti cum e dealde varu-meu care superior, da lectii tuturor cum reuseste sa-si faca vacante de lux dintr-un salariu de 2000 dar uita sa spuna ca e receptioner la o baza de cereale si practic in sezon isi face lejer de 10-20 de ori salariu pe luna. Sau dintr-aia care in fiecare zi, dupa program mananca la mama soacra si sunt foarte mirati si judeca faptul ca tu folosesti atatia bani pentru mancare.

      00
    • cheltuielile lunare sunt aprox:
      net+tv 53 lei
      telefon 60lei (2x 5eur)
      curent electric 55lei
      cheltuieli asociatie 120lei (300 iarna parca)
      masina nu am, e suficienta cea de la job :)

      restul cheltuielilor sunt anuale sau bianuale (dentist, analize etc), sau ocazionale.

      Ofcors nu vb de whisky de 18 ani (Glenfidich 12, Chivas 12, etc) si nu beau 1 sticla pe zi, sau poseta de 1000eur :)

      Nu am venituri ocazionale de genul ala si nici posibilitatea lor; mai am si eu cunostinte de genul :)

      00
  6. NOU
    #43

    Da, se confirmă, iar partea cu economia e mai mare de ~12% cât le reiese lor. Tinde spre 20%, dar asta e rezultatul investiției în educația financiară pe care nu am avut-o la școală și nici acasă pentru că nici părinții nu au fost învățați asta.

    00
  7. Si acum mai zi-ne inca o data cum 2000RON e un salariu bun ca acum cateva saptamani.

    00
    • Nu (mai) stiu discutia dar creierul ma pune sa intreb: de ce faci 2 copii cand ai 2000 lei salariu? Da, stiu ca e dreptul tau. Dar logic vorbind nu ai nici cea mai mica scuza sa te plangi…

      00
    • Discutia era ca o familie in care amandoi adultii lucreaza si primesc fiecare peste salariu median (deci in prima jumate, poate chiar prima treime a populatiei la o clasificare dupa venituri totale pe familie) cu greu isi permit sa intretina 2 copii. Pai daca nici astia nu-si permit atunci cine isi permite. Zici bine ca sa nu faci copii daca nu-ti permiti numai ca daca lumea chiar ar proceda asa n-am avea nici jumate din nasterile pe care le avem in Romania, si asa putine raportate la necesarul pentru mentinerea cat de cat a populatiei.

      00
    • @m0f0: adu-ti aminte ce zicea Vali mai demult, te apuci sa faci copii la batranete (peste 35, cand teoretic ai salariu decent) > risc crescut de autism, Down etc.

      00
  8. Daca e dupa studiul asta, trei sferturi dintre romani sunt morti de foame. SI neingropati, ca n-au avut economii de dat la pochi.

    00
  9. Ma intreb cum arata lista la aia de au 4 copii si iau ajutor social sub 1000 lei
    *cough* tigari/alcool *cough*

    00
  10. io sunt foarte indecent dupa prostii astia .. locuiesc cu 3 copii in centrul bucurestiului si traiesc cu vreo 3k lei pe luna .. si pe cuvant ca nu mananc paine goala – mananc putin dar bun ! .. toate cheltuielile sunt umflate aiurea in „stiudiu” ! .. aa, si da, economisesc 60% din venit – din obisnuinta si ratiuni ecologice :)

    00
    • Scuze, dar cu 1200 RON buget pe luna pentru a intretine 3 copii, esti sigur ca le dai de mancare? Nici nu mai zic de alte mofturi gen haine sau sa incalzesti casa in timpul iernii.

      00
    • Vladone: punem pariu că ai tăi copii sunt traumatizați pe viață pentru că n-au ultimul model de tabletă, cele mai la modă haine și nu pot să pună pe facebook și pe „insta” poze din vacanțe exotice? :D

      Și sunt sigur că tu ai doar un prăpădit de telefon sub 1.000 de lei, când ai putea să te respecți și tu ca omul (vezi că e iPhone XS Max la numai 6.800, zic că e minimul necesar pentru traiul decent).

      00
  11. Studiul nu este rau, daca intrati pe acel link o sa vedeti informatii de genul cat te costa o chiuveta si care este durata medie de utilizare (15 ani, de exemplu), ma rog, e o chiuveta.
    Arata vacantele, dar jos cu * scrie ca vacanta de 5 zile la Marea Neagra, nu vacanta in Sydney :)).

    Un aspect interesant este ca am cautat dupa „noroc” si „gambling”, dar nu s-a gasit nimic, e interesant de vazut unde „intra” aceste activitati deloc de neglijat, chiar daca nu suntem precum englezii in acest domeniu.

    Important este sa luam pentru noi ce este relevant, na, unii stau in chirie, altii au avut banii stransi de la parinti pentru un apartament cu o camera, altii au rate pe 30 de ani, altii au doua masini, unii fumeaza 3 pachete de tigari pe saptamana, altii deloc, unii lucreaza la Cinematograf si probabil au reduceri pentru membrii familiei la filme (daca nu chiar gratis)..
    Ma rog, au cautat informatii de preturi (alimente, bunuri si servicii) si au pus totul in tabele.

    00
  12. Confirm și eu rezultatele. Când încă eram doi (ne-am înmulțit intre timp) cheltuiam ~4500 lei/lună, in medie, cu tot cu rata la casa si trei pisici, dar fără sa includem turele aproape săptămânale PE munte (a se face diferența cu „la munte”). Acum, același baseline, cu un credit mic in plus pentru mașină nouă + copil de 2 luni, e undeva la 6000 de lei.

    00
  13. Ar fi interesant un articol la tine despre cum imparti banii cu consoarta.
    La mine: amandoi contribuim intr-un cont cu cu aproximativ 500€, din care cheltuim la comun chirie, intretinere si utilitati, facturi comune si mancare. Restul sunt cheltuieli separate si economii separate, de care stim fiecare ce si cum. Daca iesm la film sau pe undeva etc platesc eu sau la comun. La excursii split etc. N-avem credite, am salariul x3 fata de ea.

    Cand se linisteste piata vom lua probabil un ap cu avans decent din economiile amandoura si apoi rata probabil va fi split 2/3 la mine cu corespondenta in ownership (nu m-am documentat inca despre detalii la contracte, sper sa nu fie vreo surpriza :) ).

    00
    • Eu nu vă înțeleg pe ăștia care sunteți căsătoriți, dar faceți tot felul de socoteli separate la bani. Gen, eu plătesc aia, tu plătești aia. Nu ar trebui să fie un coș unic unde se răstoarnă banii și se cheltuie cât ai pe ce ai nevoie?! Dacă e încredere și dragoste adevărată…

      00
    • 15 min, boss? Articol la obiect, zic :).

      00
    • 1. ținem socoteala cheltuielilor fără să conteze cine plătește ce.
      2. avem un target lunar de pus în contul de economii.
      3. eu sunt șomer de 10 ani :(

    • @motanes
      Dragoste adevarata e cand nu te bagi peste ce-o muncit partenerul. Ca nu tu te-ai spetit pt banii aia, nu?

      00
    • întotdeauna am câștigat mult mai mult decât soția. never f#cking ever (și avem 22 de ani de când suntem împreună) nu mi-a trecut prin cap să fac bugete separate, ownership și alte sf-uri din astea. și culmea e că eu cheltui cel mai puțin. gizăs!

      00
    • Hehe, am uitat pentru moment că e plin de cavaleri gata să judece :)))

      00
    • Îmi și imaginez câtă încredere aveți unul în altul :))))

      00
    • @vali deci pt d’astia ca tine platim noi la somaj luna de luna?

      00
    • am făcut o data un reportaj de la un oficiu al forțelor de muncă. când am aflat cât e șomajul, mi-au picat plombele.

    • @vali, nu neapărat cât e, dar ce trebuie să faci pentru el (trebuie să te duci la interviuri, ești obligat să accepți prima ofertă care ți se oferă, cred că trebuie să te înscrii și pe la niște cursuri, etc.)

      Cumva e corect (poate mai puțin aia cu prima ofertă) dar daca ești self-employed și te gândeai să ciupești și tu un ban moca 9 luni, te lași păgubaș.

      00
    • hai mane, ăia sunt bani? :D

    • @vali, păi asta spun, dacă era de depus o hârtie și gata, de ce nu? în funcție de ce brut aveai măcar plătești școala copilului pe juma de an. Pana mea, eu când dau meleoane pe lună impozite cum e? Altfel, realist vorbind, da, nu se merită.

      00
    • Voi fi super rautacioasa acum: cand veti avea – daca va doriti la un moment dat – un copil il veti imparti 99% cu % in functie de participarea la partea de creare a noului membru al familiei? Eventual dupa ce naste sa o trimiti la munca imediat, ca deh, daca sta acasa va lua doar 85% din salariul net si nu se cade, ii scade cota participanta din cheltueli.

      00
  14. Eu nu vad banii de bere. Sunt inclusi in „alimentatie” sau in „recreere”?

    00
  15. Cu banii ăia aproape că trăiesc o lună în Germania, din care 550 euro e doar chiria .
    Sunt familii care trăiesc de ani buni dintr-un salariu în RO …

    00
    • Da, dar cuvantul cheie este „decent”. Adica, sa mananci, sa conduci, sa te plimbi si sa-ti permiti sa si razi superior pe Facebook la ”saraci”.

      00
  16. @Motanes, gândești simplist.

    00
  17. Am citit tot studiul ăla. Pe bune? Aproape 1 litru de ulei de măsline/lună și 2 litri de ulei de floarea soarelui?! Nu e cam mult? Sau tot pe mâncare băltită în grăsimi o ținem?!

    00
  18. Definitia decentului e diferita de la om la om. Fara sa fac pe desteptul eu cred ca ai nevoie de peste 2500 eur/luna la 2+1 persoane pentru a trai decent. Repet decent. Fara fitze fara 3 concedii pe an. Daca stai printr-un orasel poate ca e ok dar in Bucuresti…cam greu si cu banii aia…

    00
  19. 7000lei pe îmbrăcăminte, anual? Wtf.

    00
    • știi cât costă o geacă fjallraven?!!?!

    • 4 persoane * 4 tricouri de lana pe an = 1200 lei :)
      (minim) 2 perechi de incaltaminte pe an * 4 persoane = 2000 lei
      (minim) 2 blugi pe an * 4 persoane = 800 lei (din aia ieftini, C&A)
      4000 dintr-un sut, sa continui?
      Nu am pus imbracamintea pentru ocazii – rochii (mai des), costum (mai rar), consumabile gen sosete, chiloti…

      00
    • @alunelu: vezi ca au blugi cu 30 de lei la auchan, is fix ca aia de 200 de lei, nicio diferenta, nu mai bagati aiurea bani in buzunarul producatorilor de textile. Oricum is facute toate in Bangladesh de oameni platiti cu un dolar pe zi.

      00
    • Da si blugii aia de 30 de lei la prima spalare put a besini si se decoloreaza…

      00
    • @Deea, am luat eu d-ăia de 30, dar de la Carrefour. I-am purtat câteva zile și i-am dat de pomană. Haină mai prost croită și material mai jalnic încă n-am întâlnit. Și eu sunt foarte nepretențioasă la haine.

      00
    • @deea: vezi ca eu am pus blugi la 100, nu de fite. Decat 30 pe o pereche, mai bine unii cu 15 lei la second-hand.

      00
  20. Am rasfoit un pic studiul si este foarte important de specificat ce inseamna decent in acel studiu. Decent se refera la faptul ca unei familii, sa nu-i lipseasca ceva si in esenta sa poata cumpara toate cele necesare si sa se descurce cat de cat, cel putin cam asta inteleg eu. Un alt lucru scos din context, sau cel putin nu l-am vazut, a fost situatia de sanatate a familiei, respectiv costurile ce pot aparea din cauza problemelor de sanatate, stiu economisire, dar hai sa fim realisti.
    Al treilea lucru foarte important, produsele cel putin de curatenie de igiena corporala sunt raportate la preturi minime sau un pic spre medie, ori asta are o influenta directa sau indirecta asupra sanatatii, ceea ce duce la un intreg lant vicios.
    La partea cu copii, nu ma pronunt, dar suma mi se pare foarte mica, raportata cu ce sume am auzit, de la alti parinti, dar din nou decenta aici poate fi privit ca ceva subiectiv.
    De departe mi s-au parut amuzante, calculul cu locuinta si treaba cu economisirea, care mi se par dintr-un alt film. Nu stau sa dezbat mai mult, dar rata la casa ar trebui indexata cu cel putin 5% intrucat mai sunt alte cheltuieli aferente creditului ca si asigurarea de exemplu, respectiv economisirea este pusa incomplet sau pleaca de la o premiza falsa si anume acei bani vor fi folositi pentru cazuri de forta majora, deci in esenta sunt niste cheltuieli la un moment dat.
    La final partea care m-a confuzionat complet au fost sumele: pentru o familie de o persoana suma necesara era de 2552, iar pentru 2 era 4146 si nu 2552×2 cum ar fi normal, iar ce a urmat dupa nu am putut sa inteleg ce-a vrut sa zica autorul.
    Nu am facut o conversie in euro sau o analiza a propotiilor, dar in esenta observ, ca o treime din venituri se duc in rata locuintei+intretinerea ei, urmat apoi de mancare, respectiv cumparaturi si alte nebunii.
    In continuare nu am vazut si o deschidere spre investirea in tine ca persoana sa-ti poti depasi conditia ta ca om. Respectiv am simtit o restrictionare a sumelor directionate in chestii importante ca sanatatea si directionate catre altele.
    Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar sumele respective ar reprezenta un trai decent, daca nu ar fi inclusa si locuinta, iar suma aia ar fi fost folosita intr-o chestie utila(economsire, cumpararea de lucruri ce tin de igiena ta ca om de calitate). Asa avem o definita a traiului decent in Romania, dar fara prea mari asteptari in viitor…

    00
    • copiii sunt o cheltuială mare la început. după 3 ani costurile se așează. ah, dacă vrei să fii imbecil și să îi iei aifon de la 6 ani sau ghete de 500 lei, când lui îi cresște piciorul de două ori pe an și ție îți pică dinții din gură, da, poți face și asta.

      cu casa e un cost mediu, pentru că o mobilezi o dată și apoi 3 ani nu mai faci nimic la ea. un frigider se amortizează, ca și cheltuieli, în 10 ani.

      „nu am vazut si o deschidere spre investirea in tine ca persoana sa-ti poti depasi conditia ta ca om”
      nu suntem genul ăla de popor.

    • Nu s-a dublat suma alocată unui adult pt că doi adulți care formează un cuplu împart cheltuielile locuinței.
      Doi adulți separați plătesc 2 chirii separate, 2 cheltuieli separate pt căldură, mobilier, uz-casnice și alte tipuri de cheltuieli care țin de locuință efectiv, nu de consumul personal în locuință (apă, de exemplu, că tot atâtea dușuri fac și solo și în cuplu).
      Chiar dacă doi adulți separați care devin un cuplu se mută într-o locuință mai mare decât fiecare dintre locuințele lor separate (pot să rămână într-una din locuințele lor dinainte de a forma un cuplu), în cele mai multe cazuri cheltuielile aferente acestei locuințe vor mai mici (și împărțite la 2) decât suma celor două locuințe anterioare separate.

      00
  21. Nu știu de unde -valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și un copil este de 5.551 lei pe lună, depinde ce consumi, ori eu sunt de pe altă planetă că mă descurc cu 2000 pe lună, săraci cu duhul nu cu banii, dați-i dreac de bani că nu ăștia aduc fericirea, mă simt eu mai bogat decât ăla cu salariul de 5000 net pe lună !

    00
    • Poți să dai un exemplu de cheltuieli lunare?
      Ca la mine un pic peste 1000 lei este numai rata casei. (Probabil chiar unei garsoniere m-ar costa cam tot atât sau cu doar un pic mai puțin).

      00
  22. ar fi interesant acum de vazut cate persoane traiesc decent in Romania dupa numerele din studiu, cati sunt angajati in mediul privat, bugetari si cati pensionari.

    00
  23. Pot sa confirm și eu ca studiul respectiv este aproape de realitate. După ce venitul familiei a trecut de 5500 am reușit sa începem sa și economisim constant.

    Nu zic ca nu se pot face economii și cu un venit mai mic, doar ca în acest caz vor exista compromisuri la mâncare, dentist, medic, vacante, etc

    00
  24. dacă scad din cei 5500 pentru familia de trei persoane ratele la casă, pe care nu le am, și economiile, pe care le socotesc separat, rezultă un trai minim decent pe la 3500 de lei pe lună, binișor sub mia aia de euro pe care familia mea o cheltuie pe lună și despre care eu consideram că explică foarte bine spiritul de economisire pe care-l am.

    oricum, ca exemplu, în medie, bineînțeles, structura cheltuielilor în familia mea, 2+1 copil de 8 ani, cu locuință în rural, la marginea unui oraș mare și cu ambele servicii în acel oraș, arată cam așa:
    1. alimente, igienă, 1500 de lei pe lună
    2. utilități „mici” (telefoane, net) și combustibil, 500 de lei
    3. utilități „mari” (apă, apă caldă, curent, încălzire), 500 de lei
    4. „cultură” (cărți, concerte simfonice, teatru, operă în românia – biletele pentru concertele în străinătate se plătesc din economii), 500 de eli
    5. îmbrăcăminte, 500 de lei
    6. educație și fițe ale mâței (înot, gimnastică etc.), 500 de lei
    7. cheltuieli cu casa și altele, 5-700 de lei.

    bineînțeles, în afară de primele trei capitole, unde cheltuielile sunt relativ fixe, restul cheltuielilor variază, ideea e să nu se depășească 4500 de lei pe lună. nu apar în listă banii de buzunar, distracția și ieșirile în oraș. sunt cumva incluse prin toate celelalte cheltuieli, mai ales în ultimul capitol.

    ideea de bază e că restul se economisește. sunt luni în care acel „rest” e 500 de lei, luni în care e mai mare de 5000 de lei. dar și economiile sunt împărțite clar:
    1. vacanțele (sunt, deocamdată, cel mai important capitol din economii și acolo se duc bani mulți), în jur de 4000 de euro pe an
    2. concertele în străinătate (încercă să limităm la 1 pe an, deși anul trecut au fost trei, în trei țări diferite), cu tot cu drum și cazare 2-3 nopți, 1000-1200 de euro pe an.
    3. cheltuieli ocazionale, 1000-1500 de euro pe an
    4. bani albi pentru zile negre (pensii private, asigurări de viață, fondul pentru educație, urgențe), în jur de 2500 de euro pe an

    00
  25. Am mai scris pe aici, revin iar, ca-mi place sa curga cu minusuri de la bogati.
    Doi adulti + copil de 3 ani. Eu IT basic (adica fac de toate: helpdesk, achizitii, service, administrare retea/servere) la o companie, sotia bugetara (invatamant). Am o aplicatie simpla pe telefon in care trec veniturile si cheltuielile.
    Media lunara in 2018: venituri 7700, cheltuieli 5300. Diferenta se duce intr-un cont de economii.

    Locuinta – fara rate, apartament doua camere in Targoviste, cumparat acum 9 ani, dupa ce se dusesera preturile in jos.
    Masina – fara rate, un Duster de 5 ani vechime, cumparat acum 3 ani.

    Costuri medii in 2018 (scoase din aplicatia de pe telefon)
    – auto – 200 lei/luna
    – achizitii in casa – 600 lei/luna
    – utilitati – 500 lei/luna (iarna mai mult – gazul – centrala termica; curentul – uscator electric de rufe; vara mai putin)
    – haine si ingrijire personala – 400 lei/luna
    – mancare, menaj, in general cheltuielile facute in hypermarket, supermarket, piata – 1850 lei/luna
    – copil – cresa, gradinita, lapte praf, haine, jucarii, medicamente etc – 600 lei/luna
    – sanatate (noi adultii, fara copil) – sub 100 lei/ luna; in general suntem sanatosi iar pentru controale medicale mergem la cabinetele private cu o asigurare de sanatate platita partial de compania unde lucrez;
    – alte cheltuieli diverse – 600 lei/luna
    – vacante, timp liber – 11.000 lei total anul acesta (10 zile in Thasos, 4 zile la Navodari, cateva weekenduri la Brasov si Sibiu)

    In ultima perioada, economiile au fost de minim 2000 de lei/luna, bani care se duc intr-un cont cu destinatia upgrade locuinta. Inca nu ne-am hotarat daca vrem un apartament mai mare/mai bun sau o casuta mica. Ar mai fi si varianta plecarii din tara, dar max 10% asa.

    00
  26. Sumele din primul tabel mie se par (mie) cam idealiste așa, deci nerealiste. Nimeni nu cred că dă 500 de lei pe educație și cultură. Doar dacă își cumpără vreo 20 de cărți pe lună, dar nici așa nu văd cum ar ieși treaba asta.

    00
    • Daca asta include iesitul la film e posibil sa spargi banca daca mergi o data pe saptamana. Eu ma gandesc ca daca ai masina esti mare boier in romania, ca nu apare nicaieri…

      00
  27. Dimineață la radio, zicea un domn din București că cheltuie împreună cu partenera cam 12,000 lei lunar și nu rămâne cu mare lucru.

    Anterior, un nene din Maramures zisese că împreună cu nevasta si un copil mic se descurcă cu 3,800 lei lunar (e drept, stau la părinți)

    00
    • Acum depinde si ce inseamna trai decent. Noi, 3, depasim acei 12k/luna, in care intra rate si gradi.
      Dar, daca nu vrei mezeluri de exemplu, micul dejun deja devine scump, daca mai si mananci peste de 1-2x/sapt deja si pranzul nu mai e asa ieftin. Cineva mai sus zicea de ulei, cel de masline adevarate e 50 lei, daca mananci o salata zilnic se duce 1L/luna lejer, samd. Mancarea buna si sanatoasa este scumpa.
      Si cred ca este valabil in orice aspect al vietii de zi cu zi.

      00
    • „Trai decent” „stau la parinti”. Niciodata traiul cu parintii cand esti insurat nu intra la „trai decent”.

      00
    • Spre 50 lei/juma’ de litru. Ăla de măsline zic. Am luat cu cca 35 de la Lidl și e spre 40 la magazinul cu chestii grecești din piață (de cartier, nu Domenii, Amzei, Dorobanți).

      00
  28. Da, un studiu corect si normal, intr-o tara anormala.

    Bine, procentul de cheltuieli mai variaza, mai ales atunci cand ai doi copii, unul de scoala primara si altul de gradinita si se imbolnaveste unul, sau amandoi, mai trebuie – in cazurile mai grave – cate-o spitalizare, care la privat te costa in jur de 2000RON/3 zile [copil + insotitor], iar la stat, cu spagi, mancare de acasa, medicamente si substante aerosoli cumparate de la farmacie si aduse la spital – no joke, caz real, patit de mine – si la sfarsit iti mai aduce si factura de coplata cu desfasurator, tot cam pe-acolo ajungi, cu timpul, nervii, benzina etc.

    Dar ca sa traiesti decent, pe-acolo ar fi.

    Iar la mine, ca si la altii, am salariul X, imi trebuie Y, pe stat nu-l intereseaza de unde iau diferenta de la X -> Y, e important sa-i dea lui cu Z.

    Amar, amar…

    00
  29. Cateva lucruri pe care le-am invatat de nevoie – adica primul meu venit era cu aproximativ 100 lei mai mic decat minimul cheltuielilor pentru a trai in Bucuresti.

    1. Nu-ti face un obicei din a te imprumuta. Simplu fapt ca primesti usor bani de la ai tai te poate lenevi din multe puncte de vedere. Cu cat te rupi mai repede de sprijinul lor, cu atat mai bine.

    2. Tine-ti cheltuielile pe care le faci in fiecare luna. Abia atunci vezi realitatea costurilor cu lucruri pe care nu aj vrea sa dai atat de multi bani pe cat dai – gen mancatul in oras, baut, tigari etc. YNAB este in program excelent pentru asa ceva, dar poti folosi si un excel.

    3. Nu da detalii despre cat castigi. Invidia e un sentiment reflex care se poate alimenta aiurea.

    4. Nu cumpara lucruri sa fii in rand cu lumea. In general, lumea (majoritatile) e proasta. De ce ai face si tu ce fac cei mai multi dintre oameni? Daca majoritatea castiga putin, cheltuie aiurea, nu economisesc de ce ai vrea sa fii in rand cu ei?

    5. Concentreaza-te pe cresterea veniturilor fara sa cresti timpul alocat Nu te concenta pe atitudini frugale cu orice pret. Timpul chiar e mai important, iar confortul de a primi servicii de calitate conteaza mai mult decat satisfactia ca ai favut absolut totul cu mana ta.

    6. Apropo de facut lucruri cu mana ta – nu te masturba. Nu intru acum in amanunte, dar e una dintre cele mai “neeconomice” activitati posibile chiar daca aparent e soltie de sex gratuit. Daca esti barbat, platesti mai mult decat crezi pentru un astfel de obicei.

    7. Nu folosi tarife orare decat daca e vorba de munca angajatilor tai. Munca ta tarifeaz-o project based. Tine cont de beneficiile pe care le presupun produsele sau serviciile tale si tarifeaza value based.

    8. Nu concura pe pret, concureaza pe marketing. Nu fi cacacios, creste preturile cu 20% daca oferi un produs sau serviciu care are “contur” propriu.

    9. Nu te apuca sa spui ca tu esti intr-o situatie speciala, ca la tine nu se aplica sau ca la tine nu merge. Din momentul in care ai pus gandul asta inaintea gandului c-ar fi cazul sa verifici ce poti face aproape sigur ai ratat ocazia de-a nu fi ca majoritatea. Vezi punctul 4.

    10. Nu manca dulciuri si fainoase – variatiile bruste ale nivelului zaharului in sange te vor fave sclavul multor impulsuri, nu doar alimentare.

    00
    • Wow.. „nu te masturba”. Am murit de ras

      00
    • Important e ca nu te-ai masturbat :))

      00
    • @animaloo, ăla a fost pus de test, să verifice dacă lumea citește comentariul.

      Auzisem eu de unul care prin teze la română băga chestii de genul ”… și Moromete se așeza la vorbă cu profesorul de română XXX care acum citește această teză scrisă de YYY…” și tot așa, pentru că exista bănuiala că ăla nu citea nimic și punea note din burtă.

      00
    • As pune pariu ca e serios. Ceva gen, masturbarea iti face foame, iti pierde energie, a doua zi esti lipsit de vlaga, iti vine sa manci zahar, te ingrasi…
      Am stat primele doo luni singur aici. Inteleg niste lucruri, cato are dreptate

      00
    • Ai castiga daca ai pune pariu ca e ceva serios si n-ai mentiona si restul banielilor.

      N-are legatura cu foamea si nu ma adresam alora care sunt izolati pe platforme petroliere.

      Ma gandeam mai alea la aia care-si ofera placerea asta zilnic, uneori de mai multe ori pe zi, eventual folosind filme porno ca material ajutator.

      Dincolo ca devii ceea ce faci in mod constant, faptul ca te tii intr-o continua stare de “multumire” te face sa fii mai putin motivat din alte puncte de vedere, iti inhiba atitudinile in interactiunile cu femeile reale, te complexeaza pentru ca exista un stigmat al masturbarii etc.

      Exista si scaderi ale energiei fizice?

      Da.

      Nu intru in chestiunile “spirituale” ca nu ma pricep, dar pentru cei care cred in ele ar fi un motiv in plus de pierdere.

      00
    • Păi, tantra asta zice. Cand ejaculezi pierzi forta vitala. D-aia se antreneaza sa ejaculeze intern.

      Deci, tu iei un caz aparte (aia de se masturbeaza de mai multe ori pe zi) si iti da in filme.
      Si normal ca te masturbezi la porn. As zice ca problema e când e o faci in autobuz

      00
    • Oamenii se masturbeaza in mod repetat de-a lungul unei zile fara sa fie adolescenti in care urla hormonii. Nu e o chestiune izolata, e ceva raspandit.

      Gasesti amanunte pe reddit – NoFap, iar despre efectele asupra creierului cautand dupa your brain on porn.

      Simplu fapt ca masturbarea zilnica reptata s-ar putea sa ti se para ceva exagerat si rar posibil tine de felul tau de-a fi, probabil.

      Masturbarea e si mecanism de coping pentru multi oameni. Acestea sunt greu de “dezvatat”, iar orice perioada stresanta poate sa le declanseze. Si nu te gandi ca stres inseamna doar sa fii concediat. Stres poate insemna inclusiv sa ti se prajeasca prea mult painea.

      Da, ma gandesc ca si de asta Tantra promoveaza ideea respectiva. E sub diverse forme in mai multe culturi.

      00
    • In general oamenii care blameaza sexul sunt niste papagali frustrati sexual. As castiga pariul asta si cu tine

      00
    • L-ai castiga mai ales cu mine.

      00
  30. NOU
    #115

    exagerat , o famiglie de oieri din Jina , traieste boereste cu 1000 lei

    00
  31. Grammar nazi allert: prima pagină, prima greșeala: „Conținutul coșului a fost stabilit prin coroborarea mai multor surse de informații:
    interviuri de grup reprezentați ai populației țintă, interviuri cu experți, standarde
    internaționale, cercetări de piață.”

    00
    • On-topic: recreere și vacanță 234 de lei… o vacanță și 11 cafele pe an. La corporație am auzit ca se dau pe degeaba cafeluțele. Chiar și așa cam greu sa te încadrezi.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube