Știrile zilei – 24 octombrie 2018

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. Mi se pare ok că stat să obligi plătirea străinilor mai ales pe posturi medii (că 2600 lei doar nu o fi top management) descurajând angajatorul să aducă doar forță de muncă ieftină și să nu crească forța de muncă locală.

    Dacă plătești prin regiunile sărace banii ăia nu îți mai pleacă lumea la cules de căpșuni.

    Apoi angajații mai pleacă de la noi nu numai din cauza salariilor ci și din cauza atitudinii de rahat a angajatorului. A se vedea mai ales cei din turism ce chiar și în presă unde vor sa pară etici par că îi disprețuiesc din plin pe angajați și au impresia ca le fac un mare serviciu ca le aruncă și lor niște bani acolo (vezi în general declarațiile lui Muhammad Murad și Dragoș Anastasiu ce dacă ar putea ar aduce doar nepalezi și egipteni cu containerul pentru că sunt ieftini și supuși)

    Poate trebuie renunțat la business planurile cu salariul minim pe economie.

    00
    • ”Mi se pare ok că stat să obligi plătirea străinilor mai ales pe posturi medii (că 2600 lei doar nu o fi top management) descurajând angajatorul să aducă doar forță de muncă ieftină și să nu crească forța de muncă locală.”

      De ce nimeni nu pune întrebarea: de ce nu s-a vrut să-i plătească pe români după aceeași schemă de ”să fie plătit cu cel puțin salariul mediu pe economie chiar și pentru muncitori necalificaţi”?

      Oare deranjează întrebarea asta?

      ”Poate trebuie renunțat la business planurile cu salariul minim pe economie.”

      Păi stai așa un pic Vax, pe o parte zici că e bine că trebuie plătiți cu cel puțin salariu mediu pe economie, pe de altă parte vrei eliminarea salariului minim.
      Salariul minim pe economie a fost pus să combate munca la negru și abuzurile.
      Tu ce vrei să spui de fapt?

      Pe urmă uite ce scrie în articol ce indică mentalitatea jegoasă a angajatorilor:

      –”Mediul de afaceri a cerut de mai multe ori schimbarea legislației, astfel încât munca similară să fie plătită la fel, indiferent de cetățenia angajatului. Patronii au propus chiar un sistem de plată pe oră, mai ales după ce noul cod fiscal a ridicat pragul taxelor pentru contractele part time la nivelul salariului minim.”

      Păi stai așa un pic, nu legea îi blochează pe angajatori să fie niște jegoși, angajatorii se comportă ca niște jeguri de la sine chipurile că nu scrie în lege să nu fie jeguri.
      Ce tupeiști mârșavi sunt ăștia.

      Iar aia cu plătitul al oră e o mizerie importată de la americani.

      00
    • De ce nimeni nu pune întrebarea: de ce nu s-a vrut să-i plătească pe români după aceeași schemă de ”să fie plătit cu cel puțin salariul mediu pe economie chiar și pentru muncitori necalificaţi”?

      bună întrebare. răspunsul simplu este că străinul știe că poate fi zburat dacă nu e serios. românul se trage pe cur.

    • E posibil ca grupurile acelea de lucrători străini să fie reprezentate de nişte firme care au grijă să nu lase firmele să plătească muncitorii calificați cu salariul minim pe economie. Nu ştiu dacă este reglementat, dar ar trebui să se specifice clar ce categorii de lucrători pot fi plătiți cu salariul minim (necalificați, ucenici pentru o perioadă limitată de timp etc.).

      00
    • @Fane: Pentru ca salariul mediu nu poate fi si salarul minim decat daca toata absolut toata lumea ar castiga acelasi salar altfel, matematic, nu da… Sper ca ti-am raspuns la intrebare;

      00
  2. Dupa 2 copii cu autism, am zis sa mai fac unu ca poate poate

    00
    • nici al treilea n-a ieșit bine? hai poate al patrulea…

    • O sa arunc mai multe idei pentru ca e destul de complex subiectul

      Statistic. Riscul ca un copil sa aiba autism este 1 la 45 in SUA, baietii fiind expusi mai mult decat fetele.Riscul sa ai al doilea copil cu autism dupa ce primul are este minim 20%, e mai mare e cand primul copil e fata pentru ca in general mai expusi sunt baietii, de cel putin 4 ori mai mult. Riscul ca al 3-lea copil sa aiba si el autism cand deja cei doi au este de 50%.

      Acum parerea mea. Fiecare are proprile decizii in a mai face sau nu inca un copil avand in vedere ca primul are, decizii care poate nu par foarte morale, ca sa zic asa. Unii vor un partener de joaca pentru sora, ca poate prinde de la el daca al doilea e neurotipic, altii vor un copil neurotipic in familie ca le e rusine cu primul, altii vor un copil ca sa aiba grifa de frate-su dupa ce mor ei, etc.

      Alt punct pe care vreau sa il subliniez e ca autismul e un spectrum, unii sunt mai severi altii sunt foarte putin afectati, poate doar socializarea. Foarte purin afectati adica se descurca, au job, merg pe strada dar sunt perceputi „ciudatei” din punct de vedere social. Cautati termenii „high functioning” sau „aspergers” penteu mai multe detalii. Alta informatie ar fi ca exista foarte multi oameni de varste mai inaintate care nu au fost diagnosticati pana acum, in ultimii ani a inceput sa se dezvolte mai mult testele pentru diagnosticarea copiilor.
      Faptul ca x are 1 sau 2 sau 3 copii cu autism nu zice nimic lucrul asta, stiu, intrebarea e „de ce nu te-ai oprit dupa 2?” numai ca nu putem judeca din punctul nostru de vedere criteriile fiecaruia. O singura chestie e de mentionat, daca decizia ta e sa iti joci sansa fie ca e autism sau dawn, asuma-ti rezultatele si fii aproape de copii. Poti sa zici simplu „bah, am incercat, am.avut ok intentia ok dar nu totul a depins de mine”). Apoi, o alta problema ar fi ca autismul mai poate veni la unii copii si cu alte probleme:
      Adhd, spd, epilepsie, etc.

      Parerea mea: ce mi se pare o tampenie citind articolul e sa nu mai crezi in copilul tau si sa afisezi ca si cum ar fi un cosmar pentru tine. Daca ti-ai jucat cartea e treaba ta dar asuma-ti. Plus idiotenia cu Dumnezeu poate face o minune.

      00
    • Si mai e o faza, nu ii caut scuze dar nu stim cand i-a diagnosticat, articolul nu zice, poate i-a dus pe toti 3 odata si le-a facut teste.

      00
    • Mi se pare mie sau pare bătrână? De ce nu se specifică vârsta părinților?

      00
    • https://www.totuldespremame.ro/category/copilul-tau/copilul-cu-nevoi-speciale

      Femeia are un blog unde posteaza zilnic intamplari din viata ei. Sunt 200 de articole/episoade. Nu stiu motivele, poate sa explice altora cum e viata cu autism sau sa lase copiilor mai departe, sau un fel de jurnal d ememorii, insa nu sunt genul de articole care sa ajute alti parinti care au copii cu autism, nu sunt recomandari, nu sunt sfaturi, nu sunt experiente de viata ce a incercat si a vazut ca a raspuns bine, sunt niste insiruiri pe net a ceea ce are pe suflet zilnic, tonul articolelor pare depresiv. Are nevoie de ajutor. Are nevoie de o discutie cu un psiholog, de a intra in niste grupuri cu mamici dar preferabil nu toate care povestesc cum s-a sfarsit lumea, are nevoie sa invete ce e acceptarea situatiei si sa se bucure de fiecare moment alaturi de copiii ei si sa inteleaga ca „iarba e mai verde in bucata ta de gradina”. Din ce citesc cateva randuri de prin articole, copiii ei vorbesc, ala mare citeste parca daca nu ma insel (statistic 30% din copiii cu autism sunt nonverbali, altii nu pot fi invatat si faca la oala niciodata). Sunt copii cu autism aproape adulti care bat parintii in fiecare zi, foarte agresici, stiu un caz zilnic maica-sa e cu par rupt cu sange, e un fel de rutina la 5 dimineata se lasa cu bataie, poate suna amuzant dar nu e. Sunt situatii mai grele ca autismul sever (iar copiii poate nici nu sunt severi) de exemplu tetrapareza spastica. Sunt situatii cu copii foarte severi unde parintii sunt fortati sa ii interneze in orfelinat pentru ca sunt foarte agresivi si restul familiei e afectata. Ar trebui sa vada voata mai ok si sa se concentreze pe lucruri mai importante, de exemplu pe cine face imputernicit sa aiba grija de ei mai departe sau cum sa ii includa in scoli create special pentru autism, sau cum sa citeasca noi lucruri despre autism si sa incerce cu ei cum sa ii invete lucrurile de baza.

      00
  3. Mama eroină a anului pentru BOR

    “Cred în Dumnezeu, dar nu mai cred în copiii mei.”

    00
  4. Awww, deci firmele de tehnologie sunt micul satana ca accepta banii sauditilor, ei, las‘, ca are guvernul american grija sa le dea si arme, doar ca aia au fost mai destepti si nu s-au omorat intre ei, au dat cu bombardeaua fix la americani https://vimeo.com/279923192

    00
    • Dacă am fi fost în locul americanilor, oare noi am fi făcut diferit?

      00
    • Toate guvernele tarilor civilizate au facut acelasi lucru pe care l-au facut americanii, america si rusia sunt cele mai mari exportatoare de arme din lume, urmate de germania, belgia, canada si danemarca, deci, da, banii n-au miros ptr nimeni

      00
  5. Păi cum, nu vaccinurile dau autism?

    00
  6. Offtopic: Din articolul cu medicii-„23.EUGENIU BOGDAN, 58 ani, medic internet, Constanța, 2010” .

    Legat de medicii decedati, atunci cand ziua are doar 24 de ore si tu muncesti la:
    – spital de stat
    – cabinet medical privat personal
    – clinica privata dintr-o retea mare ,
    este normal ca la un moment dat pot aparea probleme din cauza oboselii.

    Este valabil pentru majoritatea dintre ei, chiar daca se zice ca de decedati trebuie sa vorbesti numai de bine. Insa cand nu te mai saturi de bani, se mai intampla si lucruri tragice.

    Probabil aceeasi problema a fost si cu medicul de la Sanador. Dupa ce a operat bietul copil, cand a fost contactat de asistente sa ii faca o reevaluare deoarece se simtea rau, probabil era la spital sau la cabinetul propriu. El isi incasase onorariul si era la o alta sursa de bani.
    Parerea mea este ca modul de organizare al serviciului SMURD (cel care, in opinia mea, merge cel mai bine in tara asta) prin care personalul nu poate opera si in privat, sa fie extins la toate spitalele si policlinicile din aceasta tara. Vrei sa obtii venituri suplimentare ca si medic sau personal medical, poti preda doar la universitati de stat.
    Solutii ar fi, insa prioritatile politice tin de legile justitiei.

    Revenind la copilul decedat, din pacate, acei parinti au ramas fara lumina ochilor si bucuria lor cea mai mare dar nimeni nu va raspunde de acest incident. Ma refer la condamnari fara suspendare sau arest la domiciliu. Pentru ca acest sistem este o caracatita in care medicii, judecatorii, organele de cercetare si politcul se au ca fratii.
    Din pacate solutia este una singura si logica atunci cand ai o familie si ii vrei binele. Este solutia care au ales-o majoritatea cititorilor tai: o alta tara.
    Nu e nici acolo lapte si miere, dar macar ai mai multe sanse la o educatie buna , servicii medicale corecte si locuri de munca decente.
    Respect totusi pentru medicii, profesorii, cei din sistem si chiar oameni simplii care isi fac meseria cum trebuie si ne mai dau o raza de speranta atunci cand ii intalnim .
    Mult prea putini…..

    00
    • La croati, de un par examplu, ca medic trebuie sa alegi daca vei profesa la stat sau la particular, dar cu curul in doua luntri nu se poate

      00
  7. Printul Saudit, tot nu intelege de ce atata zarva….

    00
    • De înțeles. Omori atatia civili in Yemen și nimic, iar pt un ziarist, care mai e și supus de-al tau, se caca toți pe ei. Tz, tz.

      00
  8. Oh common, cred ca e primul facelift care mi se pare ca arata mai urat decat modelul original…

    00
  9. Cati ani au parintii celor trei copii?? Ca ea pare de 40+ iar el de 60. Cat despre material..l-o fi scris intr-un moment de maxima suparare. Probabil este o stare pe care multi parinti cu astfel de copii o au, dar nu o recunosc, pentru ca deh, nu e frumos sa spui ca ba, ma cam lasa nervii. Si nu e vorba ca nu ii iubesc, sunt copiii lor, dar o astfel de boala sunt convinsa ca e groaznica, iar cand tu incerci si incerci si copilul ala tot precum un perete iti raspunde, asta intamplandu-se zilnic, 8-10 ore pe zi fara nici un fel de pauza, e imposibil sa nu te apuce disperarea. Adica hai sa fim seriosi, multi o iau razna cand copilul nu ii asculta si sparge ceva, sau continua sa urle ca vrea nu stiu ce jucarie. Pe de alta parte, e si ceva ce nu imi place si anume ca parca spune ca practic ea cam renunta la lupta, iar asta probabil nu s-ar intampla daca ar fi fost mai tanara.
    Iar la articolul cu roboata, sunt curioasa cati ar mai fi renuntat daca ar fi avut ocazia sa si testeze. Asa, online, probabil ca aia care s-au retras au crezut ca e o gluma, sau cumva au aflat pretul (in caz ca scrie pe undeva pe google) si s-au gandit ca de 15.000 f.t suficient unele reale…

    00
  10. Sincer, n-am citit/auzit până acum ca vârsta mamei/părinților să influențeze autismul copilului.
    De down, diverse boli genetice și alte bălării, da, sigur. De autism nu. Ultima oară când m-am intersectat cu subiectul încă nu-i știa nimeni cauzele.

    00
  11. Poate că problema e la mine că am fost toată viața salariat, dar eu nu aș permite firmelor să aducă muncitori din afară dacă nu fac dovada că au oferit același „pachet salarial” (minim 2600 lei net, cazare, masă, ce mai sunt obligați să ofere muncitorilor străini) și muncitorilor români și nu au găsit oameni o perioadă de x luni.

    00
    • Să facă și străinii la fel? Când negociezi un salariu să mai stai 3 luni și să primești jobul doar dacă nu îl vrea nimeni de-acolo? Sau doar în România că suntem speciali?

      00
    • Nu sunt foarte sigură la ce te referi. Dacă este posibil, când ai timp, explică te rog cu mai multe cuvinte.

      00
  12. You gotta love sistemul sanitar românesc.

    Pe lângă că ne pleacă medicii, ăia care cumva rămân mai rărim din ei prin gărzi din astea de 24 de ore. Să fie mesajul transmis până la capăt: medicule, țara nu te vrea!

    Vom rămâne cu genii in stilul celui de la Sanador și vom fi mulțumiți dacă vor știi unde e vena ca să ia sânge de trimis la analize probabil în altă țară că aici laboratoarelor li se termina bugetul în a doua zi a lunii.

    00
  13. re „1 din 3 români apți de muncă nu lucrează”
    Spaga este build-in in ADNul nostru. Si e atat de mica valoarea spagii (carnatii lui Remes, ceasul cu cuc al unei judecatoare) incat nu o mai poti elimina. Iar companiile o dau oamenilor ca acestia sa se duca sa munceasca https://imgur.com/a/0jiHhGe

    00
  14. Vali, nu mai promova și tu mizeria asta cu „românii nu vor să muncească”. Pana mea, ai 5 milioane de angajați, 1 milion pe cont propriu, 5 milioane pensionari, 4 milioane până în 18 ani, vreo 400.000 studenți (deși unii sunt în ăia 5 milioane angajați), 600.000 de șomeri și ajutor social. Îi mai pui pe cei 3,5 milioane plecați și îți ies ăia 19 milioane populație oficială. Hai să zicem, unu-doi să-i fi dat jos vântul…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.