Un pic de geopolitică cu dictatori și habarniști…

Șeful Interpol, o organizație mișto de altfel, Meng Ceva, se întoarce acasă, în China natală, unde e ținut într-un beci vreo două săptămâni. Familia se îngrijorează, secretara lui se plânge colegelor că nu mai știe nimic de el și îi promisese o mărire de salariu, după care apare un comunicat al unei autorități chineze care spune că tipul e reținut pentru că e acuzat de molestarea unor libelule sau ceva de genul.

Știrea asta e a 15.000.000 dovadă că nu te joci cu regimurile totalitare, unde legea e făcută pentru popor, nu pentru ăia care o aplică. De asta pe mine mă amuză toți ăia care se duc în Turcia în concediu. OK, mișto, ieftin, în zonele turistice e liniște, nu e război ca la Ankara sau la granița cu kurzii, dar tot un dictator conduce și zonele alea turistice. Tot el decide ce lege ți se aplică. Iar mirajul cu “eu am pașaport străin, mă scapă asta de la multe” e ceva ce recită idioții care nu înțeleg cum funcționează lumea.

A doua știre e cu jurnalistul saudit dispărut Khashoggi în consulatul de la Istambul al Arabiei Saudite. Nu-mi dau seama cum a funcționat mintea lui. Eu știu cât de nenorocit e regimul pe care îl critic și de care fug, să mă duc la consulat să îmi dea o ștampilă pentru ceva, că sigur nu mi se întâmplă nimic. Nu contează că a fugit într-o altă țară cu dictator, sunt convins că pățea același lucru dacă intra în consulatul din Viena.

Și nimeni nu putea să facă nimic. Ah, lătrau un pic niște politicieni, dar cam atât, și nu prea tare, să nu supere pe cineva. Că plm, Arabia Saudită e al doilea producător de petrol, fac ăia execuții pe stadioane de 50 de ani și nu se opresc că n-au cum să îi constrângă nimeni să se oprească, cui îi pasă de un jurnalist? Mai ales că toată lumea iubește trădarea, dar nimeni pe trădători, de aia Snowden visează în rusă zilele astea.

Geopolitică forte.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. toate ca toate…IstaNbul

    00
  2. Tot vezi la televizor cum UK sau USA se zbat pentru niște cetățeni prinși in situații complicate și tinzi să ai impresia ca așa va fi si pentru tine dacă se întâmplă ceva. Nu orice tara face asta și nu pentru orice cetățean.

    00
  3. s-a dus ieri Erdogan din Pesta in Buda sa pune flori pe o statuie turca – Orban i-a inchis tot podu’ – si dus si intors (apropo de legile care se aplica pe zone turistice)

    https://index.indavideo.hu/video/Lefagyott_a_varos_mikor_Erdogan_atment_Budara?token=cd42494051c488a7c561ada97292d621

    00
  4. Esti prins intr-un consulat si o trimit pe Dancila ca sa te recupereze. How fucked are you? :)

    00
  5. De fapt mirajul este „Vai, dar eu vin dintr-o tara NATO, prietena ! :D

    00
  6. In Bulgaria iti sparge/fura masina, in Budapesta iar esti targetat ca esti roman, in Egipt e 50/50, in Turcia zici tu ca e nasol, desi am fost acolo si nu am simtit nici un pericol.

    Unde mergem la mare? Nu toti avem de dat un Logan pe concedii. Ramane Crotia si Grecia? Poate Italia care iese destul de scump.

    00
    • Mai terminati cu duma asta cu furatul masinii in Bulgaria.

      00
    • Madagascar, acolo suntem bine vazuti datorita ambasadorului nostru dl.Radu de la Constanta.

      00
    • Nici nu stiu de ce iti dau nenorocitii cu minus, ia un verde de la mine, chiar esti tintit daca afla ca esti roman in Budapesta.

      Prosti sunt aia cu „sa nu deranjam pe nimeni ca poate se supara”. Mno, zau?! Chiar si atunci cand esti justificat?!

      00
    • vreo 4 oameni au pati-o in budapesta: spart geam la masina, taiat cauciuc, furat din masina ce au gasit ca nu era mare lucru, dar le-a facut paguba cu spartul geamului.

      In Bulgaria nu am prieteni patiti, dar ei de obicei merg la hoteluri gandite pt turistii germani (facut rezervare prin agentie). Dar anual apar cazuri la TV sau pe net cu oameni care desi aveau parcare la hotel, au avut probleme cu masina de un fel sau altul.

      In Turcia mie mi-a placut, Croatia la fel, Italia e ok dar ca scumpa, de aia merg italienii in alte tari la mare. In rest ce sa zic, cand voi fi „mare” ar merge si ceva locatii exotice, dar pt 4 oameni (e copii sub 5 ani) e mai greu pe distante ft mari.

      00
    • Ce va tot cacati pe voi cu ungurii. Ia parcheaza tu in Bucuresti o masina cu numar de Ungaria si mai lasati-o jos, ca patesti exact la fel daca nu mai rau ca la Budapesta.

      00
    • Budapesta la mare? Misto, mai zi-ne.

      00
    • Asta cu Budapesta este ca și aia cu pâinea în Secuime. Știți voi pe cineva care a pățit-o, nu?

      00
    • Asa am patit si eu cu trei grupuri de prieteni. De atunci mi-am schibat total perceptia asupra ungurilor si cozile lor din „tinutul secuilor”.

      Oameni sinistri si foarte rai.

      00
    • Am fost in Budapesta de 3 ori pana acum si am vorbit romaneste pe strada si totul a fost OK.

      Anul trecut am fost in Covasna de 2 ori, de vreo trei ori prin Targul Secuiesc. Ultima data l-am luat la pas pentru ca voiam sa aduc acasa o naveta de Barna Sor. Am facut Pastele printre oameni cu nume de Istvan, Atilla sau Agnes si totul a fost in regula. Vorbeste frumos, fi politicos si n-ai de ce sa-ti faci griji.

      Am mers prin magazine unde se vorbea doar ungureste si i-am intrebat frumos in romana daca au produsul. Pe langa faptul ca mi-au raspuns la fel de politicos si-au intrerupt treaba pe care o aveau in momentul ala ca sa intrebe si alti colegi daca au, s-au dus chiar in magazie sa-mi aduca.

      00
    • Eu nu am patit nimic, dar la un prieten fotograf i-au furat scule de mii de euro ca era la un photoshoot in Budapesta, ziua in amiaza mare cat luau pranzul.

      Unui altuia i-au spart luneta dar degeaba, nu aveau ce fura.

      Eu am fost de vreo 6 ori prin Budapesta si nu am patit nimic, nu cred ca aia care o patesc fac ceva care sa atraga consecintele. Expuneam niste patanii in aceasi tema cu articolul.

      Totul e ok pana nu ti se intampla tie.

      00
    • Am patit-o personal in Budapesta, fiind in interes de serviciu. Masina sparta, in parcarea acoperita a mall-ului, desi era paza, si erau camere peste tot. Mers la politie, asteptat 4 ore un translator, semnat declaratie in maghiara, n-am mai auzit nimic de atunci. Mall-ul Árkád din Budapesta, anul 2003.
      In Turcia nu am ce sa caut cat e hotul asta care se ascunde sub masca de dictator la putere.

      00
  7. vand tinfoil ieftin. omologat rar

    00
  8. „după care apare un comunicat al unei autorități chineze care spune că tipul e reținut pentru că e acuzat de molestarea unor libelule sau ceva de genul.”

    Au dezvoltat kompromatul.

    00
  9. Mi se pare ca voi cititi doar titlurile… Meng Ceva era seful Interpol, politician chinez si fusese vice-ministru al Securitatii Publice ca sa traduc mot a mot. Iar ziaristul cu pricina fusese nu stiu ce consilier si dupa i s-a parut ca e ceva nasol si incepuse cu critica…
    Nu erau simplii turisti care vroiau sa faca plaja si sa haleasca tot ce prindeau la all inclusive. Asa ca sa nu o dam in paranoia.

    00
    • a, atunci e justificabil, am inteles. plm, vali, inchide sandramaua, te rog

    • am închis-o un pic mai devreme, că se făcea curent.

    • N-a zis nimeni că e justificabil, doar că e foarte puțin probabil să ți se întâmple ceva ca simplu turist și de vină pentru asta să fie regimul.

      Dacă stau și număr, am la „activ” cinci țări în care-i dictatură (în Turcia n-am fost încă) și încă două în plan iarna asta. E clar că nu mă duc în astfel de țări să demonstrez pentru democrație și #fărăpenali.

      00
  10. Lu’ chinezul ăla de la interpol i se trage de la Nuți, l-au pus chinezii la murat in beci să se învețe minte să nu se mai ia de Udrea.

    00
  11. Eu,dacă m-aș duce in Turcia, m-aș plimba peste tot (mai puțin prin zone din Kurdistan). Nu cred că e vreo diferență de siguranță. Nu e nici un război pe la Ankara, doar atentate din când în când, care s-au întâmplat și în stațiuni. Și uite așa, nu m-aș duce in Turcia, exact din motivul asta. E ok la mare in Spania, n-am nevoie de Asia.

    00
  12. Pai referitor la Turcia, vezi cazul tipului ala din Ploiesti care a disparut 2 saptamani in Istanbul.

    00
  13. Terminați cu prostiile și lătratul mult despre Turcia. Am muncit și trăit în Turcia 1 an de zile, fără nicio problema. Atât timp cât te adaptezi la zona, le înțelegi cultura și obiceiurile nu ai probleme. Oameni foarte primitori și săritori, te ajută cum pot. E Erdogan, da, dar nu e cum se latră prin Vest. Am bătut Istanbul, prin toate cartierele, Bursa la fel, Izmir, și nu sunt probleme cu străinii. Respectă-i și e bine acolo. Mult mai bine decât în România condusă din Teleorman.

    00
    • Boss eu sunt de acord cu tine ca daca iti vezi de treaba ta lumea te lasa in pace. Dar nu putem sa trecem cu vederea ca au fost niste mii de oameni arestati pe motive extrem de discutabile. Daca Doamne’fereste te uiti urat la cine nu trebuie poti sa o patesti destul de rau….

      00
    • „nu mi se întâmplă mie”

    • Am prins anul 2018 până-n august acolo, deci destul de recent. Nu am fost câine surd la vânătoare. Permise de muncă,eliberate de autoritățile locale, luați în evidență la ministerul muncii, permise de rezidență, etc. Nu e ușor de intrat, ajuns, stat acolo mai mult de 3 luni. În fine, detalii. Nu spun că nu se poate întâmpla, dar dacă e să ne raportăm tot timpul la hazard, probabilitatea de a o mierli este mai mare-n România.
      Acum, na, fiecare cum le percepe.

      00
    • @ Ionuț M: nu, România nu MAI este o dictatură, începând din ’89 încoa’, și nu Turcia poate să derapeze spre un sistem totalitar cum se conturează în țară la noi, ci România urmează cu bună credință pașii pe care i-a urmat Turcia ca să ajungă țara legilor unui singur om, așa că să nu ne mai căcăm pe noi că n-a fost, DEOCAMDATĂ, nimeni executat pt că a strigat muie Dragnea!

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube