Știrile zilei – 25 septembrie 2018

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. Interesant articolul cu Clujul.

    00
    • Cu plusuri si minusuri, dar tot amarati de provincie fara Ikea ramanem. Poate la anu, cine stie.

      00
    • Clujul e cinci ani in urma Bucurestiului. Articolul e atat de subiectiv incat ma intreb daca naivitatea si sinceritatea bine jucate nu sunt cumva parte a unei noi campanii de PR pentru Administratia Cluj. Ce, credeati ca doar Dragnea ii cumpara pe toti?

      00
  2. Ce laba in cerc e articolul ala cu Clujul. Stau din 2002 in Cluj, mi se pare o mizerie de oras, murdar, aglomerat, inghesuit, cu blocuri construite aiurea si in ciuda oricaror legi sau a bunului simt. Praf, aglomeratie, nervi, injuraturi, preturi uriase. Stau in Cluj pentru ca nu am de ales, in orasul natal nu as gasi loc de munca. 90% dintre prietenii mei care au peste 30 de ani ar pleca din Cluj maine daca ar putea.

    00
    • mută-te la bucurești juma de an.

    • @Mihai, comparatia a fost cu Bucurestiul, nu cu Viena…

      00
    • Perfect de acord cu tine Mihai, nu înțeleg de unde apare trendul asta cu mândria de Cluj când de fapt e o ghena ca și alte orașe.

      00
    • Bucurestiul nu este chiar atat de rau :))))

      00
    • @Alin, nu e daca te joci Wow non-stop si locuiesti cu parintii.

      00
    • +1 pentru Mihai. Stau in Cluj din 2006 si am vazut cum s-a schimbat orasul. In ultimii 2-3 ani toate preturile au explodat, traficul e groaznic, poluare si lipsa de solutii. E un Bucuresti mai mic si poate putin mai civilizat.

      00
    • @Mihai: vorbesti de parca ai doar doua variante: Cluj-Napoca sau orasul natal. Romania e plina de orase, poti alege de exemplu Oradea, Timisoara, Sibiu, Brasov, Iasi, Bucuresti, nu te tine nimeni cu forta intr-un oras „murdar, aglomerat, inghesuit …”.
      Dupa parerea mea, comparativ cu inceputul anilor 2000, orasul s-a dezvoltat mult (in sens pozitiv) … si ca locuri de munca, si ca locuinte, si ca evenimente. Da, sunt probleme cu locurile de parcare (generate de faptul ca sunt multi locuitori si masini). Da, sunt probleme cu cladirile construite aiurea (dar poti sa iti inchiriezi/cumperi locuinta intr-o zona frumoasa, cu blocuri vechi) . Cu toate astea, nu cunosc un alt oras din Romania in care as vrea cu adevarat sa locuiesc in afara de asta (poate eventual Oradea in viitor, cine stie).

      00
    • Și nici metrou..

      00
    • Omul zice că s-a mutat recent (as in mai puțin de 16 ani) în Cluj din București. Pornind de la premisa asta, adaug-o la părerea ta și fă o socoteală. :)

      Ps. Acu’ 16 ani nici Bucureștiul n-o avea pe Firea și traficul era mult mai uman.

      00
    • @Sebastian – ironia face ca orasul natal e tocmai Oradea. Oras frumos, aerisit, locuri de parcare cate vrei, oameni civilizati, dar toate astea nu tin de foame. In Oradea, pe domeniul meu, iau maxim 2000 de lei/luna la program de 8 ore sau 3000 la program de 12 ore. Da, sunt multe orase in care m-as putea muta, dar putine orase in care mi-as gasi loc de munca la un salariu decent. Asa ca stau in Cluj in poluare si aglomeratie ca macar acolo iau un salariu decent.

      00
    • Da clar, vreti salarii mari, locuri de parcare multe, fara aglomeratie, multe parcuri, preturi mici..ce mai, orasul ideal care nu exista nicaieri in lume. Iar asta cu „e mai putin civilizat ca Bucurestiul” e de domeniul sf-ului. Nici un oras din Romania si din Europa nu e mai putin civilizat decat Bucurestiul, ati votat-o pe Firea in plm. Da, articolul e exagerat dar a spus de la inceput ca e subiectiv.

      00
    • nu neaparat subiectiv cat cancer. „uuuu, traiesc in CLUJ si deja basinile mele miros a liliac”

      *de fiecare data cand am fost in cluj m-am simtit bine si, pentru ca era acum multi ani, era clar mai aerisit decat Bucurestiul.

      00
  3. România tot nu colectează TVAul

    Să supărăm multinaționalele care țin în cârcă o parte mare a economiei? Vine subiectul cu gazele din M Neagră.

    00
    • R u 4 real? Tocmai că multinaționalele / supermarketurile / lanțurile de benzinării / farmacii sunt mai buni platnici de TVA, ia fă tu o comparație între ăștia și pietari, dragonu roșu, marfa de contrabandă si lipsa bonului fiscal în orice târg din țară, nefiscalizare în turism la negru vara la mare și tot anul pe la munte, terase si baruri etc.

      00
    • @Radu: era o listă la Știrile Zilei (pe profit.ro parcă) cu cei mai mari datornici. Cine era în top? Auchan, Carrefour, Mega, Cora…

      00
  4. Partea cu xenofobia ardeleana este muult subestimata.
    Simtit pe propria piele in Sibiu.
    Angaja Conti in draci din toate colturile tarii, ca is Sibiu era o gluma de universitate cu profiluri tehnice.
    Si totusi bastinasii aveau cateodata reflexele celor de la tara atunci cand mergi la o discoteca si rup sipcile din gard sa te invete minte sa nu le mai f*ti femeile.

    00
    • Bine că migranții sunteți toți sfinți. Multi sunt ok, dar altii vin cu niste aere la Sibiu…și de regățeni e vorba, nu de restul. Nu va place, stați la voi.

      00
    • Sibiu e o buda penala… sau crezi ca te-ai nascut in Barcelona?

      00
    • Pai sa nu mai vina la Sibiu daca e buda penală :)) să meargă (rămână) la Alexandria sau Vâlcea.
      Și dacă mă nășteam la Barcelona nu eram destul de bun, daca întrebai pe unii din Madrid :)

      00
  5. Clujul e la mijloc între descrierea din articol și notițele lui Mihai. Orasuk devine tot mai aglomerat și comercial, lucru de înțeles, fiind un magnet pt orașele din jur.
    – Pe plan politic e un blat general, pesedistii păstrează judetul, PNL orașul.
    – Ziarele sunt puține și pe interes, rar găsești ceva bine scris. Doar știri de accidente și blocaje
    – dna cluj, politia din Cluj se știe că stau la cutie. Lucru ciudat când auzi că orașul a avut un primar la pușcărie (Apostu), un președinte de consiliu județean arestat, un mare șef de clinică urmărit penal. Toate dosarele fiind făcute la centru.
    – traficul e crima dimineata și seara. Nu e foarte bike friendly când un sfert din populație e sus pe deal. Benzile dedicate mai rezolva un pic situația în centru.
    – nu e un oraș verde, in afara de parcul central nu ai variante. Parcul feroviarilor îl tot planifica de vreo 5 ani
    – la nivel urbanistic e haos total. Nu doar Florești și buna ziua au probleme. Tise și-a făcut bloc de 10 etaje in buricul târgului, locurile de parcare sunt loterie. Vezi zona Napochim blocuri multe pe străzi nesistematizate.
    – din punct de vedere al joburile Clujul e pe val, are forța să atragă tot mai multe companii. Asta e marele plus. Pe lângă Cluj mai rezistă și orașele de lângă: Turda și Gherla.
    – comparat cu Bucureștiul are câțiva ani în fața, comparat cu Oradea, Brașov, încă trebuie să recupereze.

    00
  6. Cine se aseamana se aduna. Cel putin Dragnea si-a luat o mahalageoaica sloboda la gura. Am observat ca asta a devenit jignirea maxima in Romania: saracule, boschetarule. Nu hotule, mincinosule.

    00
  7. Vreau sa zic si eu ceva la articolul cu Clujul. Mie imi miroase ceva! De vreo 2 ani, si o sa se confirme, Clujul sau Boc fac o cvasi-campanie PR de promovare a acestui oras (desi nu exista stipulat un buget de promovare pe 2018). Nu zic ca nu e ok, ca alte multe orase fac asta, dar preponderent in ZF si Hotnews la 2 saptamani tot un articol despre cladiri de birouri, tramvaie si transport public, dezvoltari indistriale, etc. Realitatea e alta, articolul este partinitor si foarte subiectiv, punctele enuntate se pot oricand extrage din ultimii 2 ani din articolele din presa sau de pe Republica. Si nu este un lucru rau ca un oras isi face campanie, competitia intotdeauna a adus progres!

    00
  8. După un an de Cluj – observațiile unui bucureștean … fumat sau ceva.
    Am stat mai mult în București decât în Cluj și în Cluj am stat mai mult decât autorul și cred că am văzut deja tot ce era de văzut.
    Singurele avantaje ar fi:
    – oraș mai mic și oarecum mai puțin aglomerat și nu mai pierzi atât de mult timp pe drumuri
    – ajungi mai repede undeva în natură pe lângă oraș
    – organizat decentă de Untold din partea primăriei etc
    În rest:
    – mai praf la spații verzi decât Drumul Taberei de exemplu
    – tot varză la locurile cu locurile de parcare
    – tot idioți în trafic care se mai și dau jos să se bată
    – șoferi care îți ating bine mașina parcată și se fac nevăzuți
    – blocuri printre blocuri printre blocuri peste tot
    – are sub 3 ani cel mai mare spațiu de birouri din Cluj și e o singură clădire, undeva cam la 1% din ce se întâmplă în Pipera
    – șmecherii au făcut curse cu „bolizii” pe centru până s-au plictisit, că poliția n-a aflat de ei
    – centrul vechi aproape mort, terase fără muzică, program cam scurt.
    – Piezișa aia însemnă vreo 15 baruri, cam ăsta e tot centrul distracției
    – țărani care fumează la geam și aruncă mucul de țigară pe mașinile parcate pe stradă
    – orice afacere utilă e L-V 9-17 aici, nu ai un service auto, un ceva să nu aibă programul ăla idiot de la sat sau un pic sâmbătă, pentru oamenii chiar ocupați.

    Aș putea continua, dar asta înseamnă și mai multe minusuri. :)

    00
    • Pe aici prin nord, prin Scandinavia mai exact, orice afacere utila are cam acelasi program ca in Cluj. Civilizatia înseamnă să existe respect si pentru timpul altora.

      00
    • @Cristi:

      asta cu programul e asa „la misto”?!
      nu conteaza si contextul?!
      plm…sa tot respecti timpul altora cand nu comenteaza nimeni ca nu ajungi la timp la job ca:mergi cu masina in service, ca te duci la doctor, ca trebuie sa te duci cu copilul la ceva, ca orice

      00
    • @Cristi: afacerea are nevoie de banii oamenilor, dar oamenii pot găsi altele. :) Așa că te mai adaptezi puțin după ăia care îți aduc banii, nu deschizi la 6, că atunci te trezești și închizi la 4, că te ia somnul.
      Exemplu de idioți, Toyota Cluj: deschide la 9 și închide la 17 sau 17:30, cu pauză la prânz, cum fac eu cu program 9-18 să fie bine? Plus că ei programează 10 oameni la ora 9 și sunt 2-3 oameni care preiau mașinile. Și așa mai stai o jumătate de oră degeaba programat fiind la 9. :) Respect maxim aici.
      Vrem ca în vest , dar gândim și muncim ca în est.

      00
    • Legat de minusuri:
      – Ai Parcul Central (unde de cativa ani s-a renuntat la regula idioata cu calcatul ierbii, deci poti sa stai la un picnic sau cu hamacul), Parcul Sportiv Iuliu Hatieganu (unde poti sa te plimbi, sa alergi, sa inoti, sa joci baschet, fotbal, tenis, volei etc), Baza Sportiva din Gheorgheni unde ai iar posibilitatea sa faci sport sau sa te plimbi. Mai ai parculete mici, Somesul cu faleza in zona Grigorescu. Plus ca la 10-15minute de centru ai Padurea Hoia sau Fagetul unde ai spatiu verde cat vrei. Nu ar fi rau sa mai fie zone verzi, asa e, dar nu poti sa zici ca nu e spatiu verde in oras.
      – Ai dreptate cu parcarile. Ar fi trebuit continuat proiectul cu demolarea garajelor si construirea parkingurilor (inceput in Gheorgheni). Dar si asa, daca nu ai loc de parcare la bloc, nu ajungi sa parchezi la 2 km, tot gasesti ceva aproape.
      – Din 10 masini, 5 nu au numere de Cluj. Deci e cam ca in Bucuresti traficul.
      – Corect, am patit si eu sa imi fie atinsa masina.
      – Se construieste cam haotic, ai drepate.
      – Spatiile de birouri sunt mai multe si sunt in crestere. Ai cladirile de la Iulius, Liberty Technology Park, Tetarom 2 (Taietura Turcului), The Office, cladirile de birouri Platinia, NTT care construieste inca un sediu, CBC sediul actual de pe Barbusse+ inca unul la care acum a inceput constructia.. or mai fi? Si faptul ca nu sunt in acelasi loc consider ca e un plus avand exemplul Pipera unde e foarte aglomerata zona. Normal ca nu o sa fie atatea cladiri ca in Bucuresti, ca nu ai unde sa le construiesti.
      – Centrul vechi. Poate oamenilor le place sa vorbeasca intre ei, nu sa bubuie muzica de sa auzi 4 melodii deodata de la 4 terase :) La capitolul baruri chiar nu mi se pare ca sunt putine. Asa e, nu sunt toate in centrul vechi, dar ai de mers 10 minute din centru catre un bar fain.
      – Lumea isi vede de job de luni pana vineri si in weekend se relaxeaza. Nu vad nimic rau in asta. Daca ai de mers cu masina la service, 100% poti sa ajungi cu ea in timpul orelor de lucru, fara sa iti iei o zi libera. O lasi dimineata inainte de job si o iei a doua zi daca chiar esti asa ocupat.

      Nu e nici pe departe orasul perfect, dar nu cred ca m-as muta in alt oras din Romania. Poate Oradea, candva.

      „Aș putea continua, dar asta înseamnă și mai multe minusuri. :)”

      00
    • @Cristi Trusca
      hong kong, unul dintre cele mai bogate orase din lume, un hub international de comert e deschis 24/7:
      – nu exista ore de deshidere si inchidere magazine; fiecare face ce vrea
      – nu exista salariu minim
      – nu exista ore minime sau maxime
      – nu exista taxe (nu tva, nu impozit pe profit, nu impozit pe dividente) exista taxe pe cumparat apartamente (stamp duty) si atat

      hong kong este cel mai deschis oras din lume pt business.

      exista dezavantaje, printre care inegalitatea imensa dintre oameni si preturile imense la aprtamente.

      dar intre un oras deschis 24/7 si un oras european inchis majoritatea timpului, eu stiu clar ce aleg.

      00
    • @kmlx
      Iar la calitatea vietii unde e Hong Kong? Cred ca se compara cu Bucurestii….

      00
  9. Am un prieten (fost coleg de servici) din Cluj si imi confirma in convorbirile telefonice partea administrativa functionala a orasului (descrisa in articol). De latura artistica a orasului stiu, citesc despre diverse evenimente, aud despre ele (uneori tot de la cunoscuti). Nu inteleg cum pot sa traiasca fara manele, fara muzica la restaurantul de vizavi pana la patru dimineata … Am mai auzit de initiative cetatenesti transformate in reguli (auzi, draga, fara sa provina din geniul nedeclarat al unui functionar local plictisit). Incepe sa imi fie dor de Cluj (nu am mai fost acolo de pe la inceputul anilor 2000)

    00
  10. Bucurestiul devine frumos doar cand pleaca tarambetii acasa de sarbatori.

    00
    • Când pleacă la cei 3M: la munte, la mare și la ma’sa acasă…
      Subscriu, +1 Teniescu.
      Am fost în primăvară la semi la Cluj. Sâmbătă și duminică zen, deși cam puține terase și prețuri de București.
      Luni, doamne fere’… Mai prinzi si o sesiune, și ăla ești… Clujul e intre dealuri, nu are unde sa se extindă, iar Florești nu e Cluj…

      00
  11. Eh, o fi 50% născuți în afara Clujului, dar regățenii sunt puțini printre ei (și mai mult moldoveni).
    Pt regățeni in procent mai mare: Sibiu și Timișoara (ca sa nu zic de exemplul cel mai evident din Ardeal).
    Mie mi-e frica de o deteriorare a calității, oricum când treci in Ungaria e clară diferența, mai ales când o vezi pe același fundal arhitectural. De aia trebuie și o administrație regională diferita, care sa ia din atribuțiile celei centrale. Nu doar județe și primarii locale.

    00
    • contează ce spune un ziar de sectanți? Aia e propaganda sectelor, familii „normale” care produc copii mulți, care apoi să-i finanțeze.

      00
  12. Ba da de salarii nu zice nimic nea ala cu Clujul? Adica inteleg ca e un fel de mic rai in care nu stiu cum de nu s-a dus toata tara sa stea la coada sa puna macar piciorul in asa taram fermecat, da totusi, nimic de salarii??
    Partea cu chiriile nu „mai mari”, ci aberante, o cunoastem, de vanzari nici n-are rost sa mai zic, habar-n-am cum de pana si chestia aia e cumva transformata in ceva de bine…si mai ales cum poate sustine lumea acele preturi in conditiile in afara cazului in care nu au salariul minim de 1000 de euro.
    Articol mai siropos, lingusitor si gretos nu cred ca am mai citit.
    Ar putea fi orasul ala cel mai grozav din Europa, ca tot nu m-as muta daca as sti ca locuitorii de acolo se cred o specie superioara fata de pleava din restul tarii si dau pe afara de ingamfare. Aroganta mi se pare ca reprezinta proasta crestere si un gram de prostie, dar na ce stiu eu un jeg nascut in Bucuresti, care cu ignoranta am ales sa plec din tara in loc sa merg acolo sa se lipeasca civilizatia si de mine. Si ce mi se pare si mai gretos e ca vorbeste de parca a reusit sa intre si el in acea liga superioara „Pata Rat? Avem!” „După care vom face festival pe tema asta.” deci cum ar veni gata, trecutul lui nu mai exista, e de’al lor, s-a sters rusinea de a fi fost nascut in Bucuresti. Auzi ca daca mentionez de ce am plecat din Bucuresti o sa isi formeze o parere…pai daca asta e reperul lor atunci cand isi formeaza parerea despre cineva, mno poate ca nuu iiiis atat de superiori precum se cred, zic numa si eu… Plus ca frateee lasati-o pe asta cu „nu se grabeste lumea, de ce sa te grabesti”, exista multi oameni care vor sa simta ca traiesc normal, nu ca si cum mereu ar fi apasat butonul de slowmotion!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.