Influenceri: măcar nu vă mai lăudați că faceți bani…

Continuând discuția de aici

Din ce știu eu, influencerii ăștia fac mult mai mulți bani ca mine, cel puțin declarativ. Aud niște sume prin piață de mi se furnică pielea: 1.000€ pentru o poză pe Instagram, 2.000€ pentru un video scurt cu produsul, 5.000€ pentru două clipuri, 3.000€ un presstrip de 3 zile în Europa.

Bani mulți.

Bun, și când te uiți la ei, foarte puțini călătoresc dincolo de o Grecie scurtă sau un city break la Viena, Milano sau Paris pe banii lor și foarte puțini pare că fac ceva cu banii pe care îi fac. Mikey Hash și Bromania au BMW-uri noi, contesa vieții conduce (sau conducea) o rapandulă de Hyundai, cel mai ieftin, cutie manuală, altele o ard cu Ford-uri sau BMW-uri care erau noi în 2002 sau 2005. Maxim un Audi A3.

Iar de traversat oceanul pe banii lor, rar spre niciodată. OK, gemenele operațiilor estetice (Ceușan și Grebenișan) merg în Maldive sau alte destinații exotice, dar ele sunt excepția, nu regula. Până și Geanina a călătorit mai mult decât influencerii de top.

Și e ciudat că toți spun că fac bani, dar nu vorbesc niciodată de excursii pe banii lor, de achiziții medii sau mari (case sau mașini) sau alte faze de genul ăsta. OK, plătesc fotografi, își cumpără echipamente, dar de umblat tot în haine de căpătat umblă și în concedii tot în campanii merg. Dacă își cumpără câte un ceas sau câte un telefon din banii lor turbează. Maxim un Fossil de 400 lei. Și până la urmă, câte GOPRO-uri și drone să îți iei?

Și e o boală printre influenceri în a nu avea dinți. Nu am o problemă cu oamenii fără dinți, am o problemă cu oamenii care se laudă că fac bani și n-au dinți. Oameni care nu ratează nici o campanie, fie că se potrivesc sau nu, și la final zâmbesc în trei culori diferite și două pauze. Dar să reglăm lumina bine, să nu se vadă…

Plus boala de a te da mare cu tot felul de prostii gen “fac școala de căpitani de vas sau piloți de avion, dar eu umblu cu cămăși pe barter”. Asta în timp ce fumează țigări fără timbru și fac reclamă la GLO sau IQOS.

Mă gândeam la asta la recentul scandal dintre Ilie și Max. Ilie are 1,3 milioane abonați, Max are 700.000, și se certau pe 2.000€, unul că nu-i are, altui că are nevoie de ei. Dacă ăștia se iau de la două mii de euro, înseamnă că bloggerii de top ar trebui să se certe pe 50€.

influencer-marketing-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. Mai pe romaneste: traiesc pe banii parintilor si ii aburesc pana se prind si aia ca odraslele lor sunt niste ilustrii someri.

    00
  2. Nelson Mondialul e vlogger si are mai multi bani!

    00
  3. Da boss, da pozele alea de 1000€ nu vin in fiecare zi.

    00
  4. Eu ma intreb serios, cand se va sparge bula asta cu bloggeri/vloggei/influenseri? Cand se vor prind cei care ii platesc de faptul ca acestia, in majoritatea cazurilor, nu „livreaza” nimic? Sau daca stiu asta deja, cand se vor satura firmele care ii platesc sa ii finanteze degeaba?

    00
    • s-a spart la bloggeri acum 2-3 ani. se va sparge și la vloggeri/instagrameri la un moment dat.

    • Se va întâmpla când va veni următorul mare hype în care lumea va investi degeaba crezând că funcţionează.

      Aşa cum bula bloggerilor s-a spart cu creşterea youtube şi a vlogurilor, şi au rămas doar bloggerii care produceau, la un moment dat, la următorul hype, vor rămâne doar”vloggerii” care produc, restul banilor vor pleca spre următorul hype.

      Şi tot aşa, şi tot aşa.

      00
  5. Niste sarakii

    00
  6. Eu niciodata nu am crezut ca influencerii fac multi bani, ok sunt o mana care chiar produc dar restul sunt un fel de atarnatori care se bucura la un piscot si o cola fara zahar.Iar faptul ca ai 1M de followeri pe youtube nu inseamna nimic, dovada fiind moldovenul lui peste prajit care nu a putut intr-un an sa returneze o datorie de 2000 de euro.

    00
  7. am vazut la andi popescu pe vlog, a zis el ca intr-o luna din astea ultimele din vara a facut 800$ din youtube. nu mi se pare wow …..

    00
  8. Eu cred si sper ca in viitor va lua avant treaba cu Patreonul sau similare. Sa-l platesti pe Gigel sau gigei sa faca continut bun, nu sa devin eu(consumatorul) „moneda” pt nu stiu ce campanie obosita.

    00
  9. Influencer e unul care are minim 2xsalariul minim pe economie prin patreon (‘nci lei de la ăsta, șasă lei de la ăla) verificabil să vadă toată lumea.

    Dacă nu ai nici măcar atât, nu ești influencer nici la tine-n casă, ești un pâcâlici :)))

    00
  10. Nu îl cunoșteam pe Max înainte de a citi articolul de aici, însă m-am uitat la clipul lui și mi se pare un tip extrem de pertinent pentru cât de tânăr pare.
    Ilie însă mi se pare că a dus totul la next level: întâi cu înșelăciunea (poate lucrurile treceau mai ușor dacă erau 100 lei și totul se întâmpla în școala generală, când toată lumea avea 12 ani), apoi cu răspunsul lui care îmi seamănă cu orice drept la replică dat de Guță („sau orice altă pseudo vedetă”) la Acces Direct, în timp ce pe fundal se bat și se înjură două pițipoance.
    În altă ordine de idei, Next Big Vloggers au ce să învețe de la Ilie: furtul este parte din drumul către succes.

    00
    • max e okish, are și el scăpările lui.
      dar ilie e genul ăla de șmecheraș mincinos, care încearcă să îi aburească pe toți și când nu-i merge începe să latre că e in depresie.

  11. Revin cu un comentariu.

    Citat din ce zice Ilie după ce recunoaște că nu a returnat cei 2.000 EUR împrumutați de la un prieten: „Eu nu prea postam pe Youtube, nu aveam campanii cu un brand sau ceva de genul, nu aveam bani din reclamă ca să îi întorc [datoria] lui Max. Nu prea aveam de unde să am. Tot ce aveam era strict pentru trai”.

    Cum ar fi sunat mesajul acesta într-o bancă, atunci când Ilie s-ar fi dus să facă un credit de nevoi personale?

    Probabil punctaj zero. Cam asta este relevanța lui în viața reală, aia cu care oamenii normali se confruntă zi de zi. Real life versus internet celebrities.

    00
  12. Mie asa zisul scandal dintre Ilie si Max mi se pare o facatura penibila pusa la cale de globalrecords (astia ii manageriaza pe amandoi).

    00
  13. 1. Ba eu cred ca fac bani, cel putin cei cu peste 100 000 abonati, doar ca au invatat sa se ascunda mai bine, ca altfel lumea ii injura.

    2. Majoritatea sunt tineri, sub 30 de ani, deci nu se gandesc la case sau alte achizitii, iar de bmw-uri si vacante, astea le obtin gratis.

    3. Eu zic ca fac bani multi, intre 1000-5000 euro, toata ziua vad reclame masini, telefoane, haine, etc.

    4. Scandalul din aia 2 youtuberi e cancan curat.

    00
  14. Am un nepot de 16 ani, unul de 19 ani.
    Astia n-au auzit de nici un „influencer”, desi nepotu’ de 19 ani a bagat prin spectacole de beatbox. Iasi, nu Cuca Macaii. Am mers cu el prin Vama, se saluta cu toata lumea…
    – Frate, de unde puii mei, la 19 ani, cunosti juma’ de Vama!?
    Radea.
    –-
    Cum cacat plozi de 16 ani nu aud de influencerii lu’ peste?
    1000 de euro o poza? Ce puii mei, ma!? DE CE ar plati cineva asa ceva?

    Daca as fi firma, as risca o campanie EXCLUSIV cu „influenceri” si cacati din astia. Sa vad exact ce „livreaza”. NIMIC ALTCEVA. Doar Mihai Cash sa-mi faca reclama la iaurt, chiloti, sau ce cacat mai ajunge la astia.
    – Fii atent, influencere, lansez chiloti petru gagici de liceu. Atentie, ii lansez EXCLUSIV cu tine. Cat spui ca voi face vanzari? ITI RUP CAPUL daca nu iese cum spui. Iti scot dintii aia de cacat (sic!). Campanie cu tine, dar platesc si 3 raketi sa te rezolve daca nu vinzi.
    E ok, te bagi?
    „Influencerii” lu’ peste… palme dupa ceafa!

    00
    • man, nu are cum să fie vorba de vânzări dacă ei nici nu vor să se bage în campanii in care doar să dea link către ceva. vezi două articole mai la vale, cu larisa brebenel. 3 luni, 12 clickuri. cine căcat o citește nu ii pasă de ce zice ea, vrea doar să vadă pozele ei.

  15. Plm, nu vreau sa fiu hater, dar mi se pare un articol foarte ieftin, prea multa barfa. Stiu ca face parte din meseria ta, dar totusi mi se pare aiurea sa fii in halul asta de interesat de ce si cum fac altii (cum ii mai spionezi pe aia prin magazine ce pun in cos sau ce sapca au). Pe bune, stai sa„ le calculezi banii astora judecandu„i ca au masina X in loc de Y sau ca se duc in Grecia in loc de Gibraltar?

    00
    • mie nu-mi calculează nimeni banii, știi de ce? că nu latru peste tot că am valoare și fac bani.
      lor le calculează, pentru că fac asta.

    • Oamenii astia vand iluzii, iluziile atrag multi inocenti care vor intra in depresie cand vor afla ca de multe ori se suge ceva pt a face bani sau ca te-ai nascut unde trebuie. Sunt si unii norocosi dar aia is f putini

      00
  16. Alina ceusan si grebenisan au mai multi bani decat fac din campanii, de la iubiti. Alta e ocupatia principala. Avantaj sa fii femeie.

    Pe de alta toti astia marii sunt impresariati de global, mccann sau habar n-am. Contractele prevad minim 50% pentru impresar plus alte cheltuieli… deci… fac bani pentru altii.

    00
  17. Eu am scoala de capitani facuta si am toti dintii dar nu am aparat… cred ca am o problema.

    00
  18. Si tanase de la Steaua si-a luat masina de 100k si tot carpa e, eu consider ca noi ca tara am trait intr-o mare bucla a saraciei si cum punem mana pe bani ne luam ceva ce nu putem intretine, multi vloggeri cersesc prin youtube dar nu ofera nimic important, chiar nimic. Isi cumpara iphone X (sau XS) si dupa 2 saptamani cersesc iara, de ce i-as dona unui paputoi de pe youtube 1 euro daca el are public de 8-13 ani si se scalambaie sau injura, e trist cand te consideri youtuber si iti pui contul de paypal ca sa primesti pomeni dar nu oferi nimic.

    00
  19. Na, au fost cateva minute pierdute din viata, cu tot cu fast forward, dar altceva doream sa subliniez. Cred ca ar merita reflectat un pic pe următoarele aspecte:
    – vocabular extrem de limitat, alăturat unei atitudini de evidenta mulțumire de sine in ambele cazuri;
    – cuvantul „bani” repetat la nesfârșit – pe buna dreptate, despre ce sa faci scandal premeditat, despre valori morale, inovații tehnice, filosofia dreptului?
    – repetarea prenumelui celuilalt – hai, sa iasa bine la awareness pt amandoi, ce naiba?

    Astia nu se pot influenta (in bine) pe ei înșiși.

    00
  20. Majoritatea asteapta sa li se arunce ceva, sunt putini care chiar stiu sa faca bani, restul papagali, nu ai cum sa te lauzi cu subscriberii in conditiile in care aia nu scad aproape niciodata. E ceva ce urca constant, ca urca mai tare sau mai incet e alta poveste, dar urca. Ai 1 mil subscriberi si 50k views, cica asa e reach-ul pe youtube, pai astea ce fel de explicatii sunt, e ca si cum ai tipari 100 de reviste la 2000 de abonati. PS: Tralala ii mananca de vii si nu se mai lauda atata.

    00
  21. nu ma intereseaza daca si cati bani fac bloggerii/vloggerii/influencerii etc., dar mi se pare de-a dreptul pueril criteriul dupa care ii clasifici. sa inteleg ca daca nu ai bmw nou (neaparat cu cutie automata) si nu ai fost anul asta in state pe banii tai, esti un sarak?

    00
    • fii un pic atent. dacă o arzi „am valoare, fac bani”, dar umbli cu giorsalete și nu pare că faci bani (că nu arăți să ii cheltui pe ceva), da, pot face mișto de tine.

  22. Esca cerea acum 2-3 ani 1000 euro pe o poza pe instagram. Cristina Mazilu cerea 20.000 euro pe video cu plasare produs. Acum daca nu ai cifre cumparate sau nu pe instagram nu mai primesti nici produse la testare. Chestie care, crede-ma, e reclama aproape gratis pentru brandurile care au in spate multinatio ale de sute de milioane de euro, multe dintre ele.

    00
    • 20.000€? ai pus un zero in plus?

    • no, nu am pus. imi spunea asta cineva dintr-o agentie. si eu am intrebat daca am inteles bine. ca sa fiu mai exacta – 16.000 euro ptr exclusivitate. si 4500 doar prezenta in video. calculeaza.

      00
    • cred că ești extrem de optimistă sau cineva te minte. sumele de genul ăla sunt extrem de rare (poate bromania sau mikey hash să încaseze atât, dar nu pentru un singur clip), sau poate e suma de dinainte de discountul de 90% sau poate era ceva cu parandărăt.

    • Sumele erau asa: 16000 euro pentru exclusivitate din care 2000 euro/luna ptr exclusivitate, 2000 euro pe share, 4500 euro aparitie in video exclusivitate. Daca m-a mintit…asta e.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.