Miza mea nu este atenția, miza mea e trezirea la realitate a 5 oameni…

Dacă nu scriu de politică, nu e bine, dacă scriu, nu e bine, nu așa, scrie și tu ceva mai pe pozitiv, mai pe realitate, ca ăla sau ca ăla.

Hai să lămurim ceva, ca de la blogger la cititor: scrisul despre politică în momente fierbinți nu aduce trafic (pe blog, că pe site-urile de știri aduce). Nu aduce faimă. Nu aduce share-uri. Miza mea nu este să am afișări și trafic la evenimente din astea. Miza mea e să iau amețiți ca Pojoranu și să îi trezesc că sunt manipulați și prostiți.

Unii dintre voi mă confundați cu oameni care scriu ce vrea bula noastră să audă, ca Tăpălagă, Guran, Petreanu, Mîndruță, Negruțiu și compania. Miza lor este atenția publicului. De aia fură pozele tipului ăluia și le pun la ei, ca să adune ei like-uri și share-uri, nu fotograful. Miza lor nu este informarea publicului, ghidarea lui sau alte prostii din astea, miza lor este “uitați-vă la mine, sunt relevant, uitați-vă câte like-uri am”.

De aia am râs de Vlad la prostia aia. Nu îi cere nimeni să renunțe la concediu ca să vină în piață, e aberant, omul muncește 390 zile pe an, are dreptul la vacanță, dar am taxat încercarea de atenție. Eu aș fi făcut altfel. Da, e nasol ce se întâmplă în România, da, mi-aș fi dorit să fiu acolo, dar sunt epuizat, am nevoie de o pauză, și nimeni nu ar fi zis nimic.

Și Vlad e un exemplu fericit, că el știe să scrie și poate să scrie și pe alte subiecte, dar majoritatea nu știu și nu pot, de asta se agită în momente din astea. Dacă nu scriu mizerii pozitive pentru bulă, dacă nu ciordesc tot, dacă nu dau speranțe false bulei se duc în uitare.

Miza mea nu e asta.

Prin 2009, la un an după ce începuse criza și scrisesem primele articole despre asta, am primit câteva mailuri și comentarii de la oameni care îmi mulțumeau că le-am deschis ochii și au evitat să ia atunci un credit. Unii dintre ei mi-au trimis și calculele, ca să înțeleg mai bine ce bine le-am făcut. Unul a fost amuzant și a scris “coae, să moară mama, mi-a trecut glonțul pe la ureche, noroc cu documentarele alea că mi-ai deschis ochii, că dacă mă luam după proasta mea, acum mă atârnam în pod”.

Asta e miza mea.

Nu caut să fiu un martir și nu îi pot trezi pe toți cei 20.000 cititori la realitate. Dacă scriu ceva neplăcut și 5 oameni se trezesc și zic “da, bă, plecarea guvernului nu e o soluție”, mi-am atins scopul. Dacă scriu asta și 5 oameni spun “da, bă, o să fie greu și scump să încălzim ditai casa”, mi-am atins scopul. Dacă scriu asta și 5 oameni spun “hai să cercetăm un pic ce prostii spune boul ăsta, să vedem dacă chiar crește riscul de probleme după 30 de ani”, mi-am atins scopul. Dacă scriu asta și 5 oameni ajung să se întrebe în trafic “bă, de ce a oprit prostul ăla de pe banda 1”, mi-am atins scopul. Dacă scriu asta și 5 oameni își iau o pălărie în cap când ies afară, mi-am atins scopul. Dacă scriu asta și 5 oameni își iau la ei o eșarfă pentru față, mi-am atins scopul.

Nu voi reuși să schimb lumea, dar dacă 5 oameni în fiecare zi rămân cu o idee de pe blogul ăsta, mi-am atins scopul. Oamenii mei Cetin, Ovidiu, Dorin, Alex, alții, și ei au aceeași miză.

Ca idee de final: citiți textele din bula voastră cu atenție. Rămâneți cu ceva? Dacă nu, întrebați-vă de ce continuați să îl citiți și să îl urmăriți pe om. Nu fiți ăia care merg să dea 1 vot paginii de fb a poliției pentru că motive. Nu fiți ăia care nu se duc la vot pentru că au fost la proteste sau pentru că n-au chef în ziua aia. Fiți ăia care absorb informații din alea 3 paragrafe pe care le scrie un prost pe blogul ăsta.

 

fun-succes

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. citesc blogul asta de ani. keep up the good job!

    00
    • Sau cum i s-a urat lui Petrica Roman* acum vreo 20 de ani, „s-o tina sus si tare” :D

      * puii mei, tot la politica ajung…

      00
  2. Foarte bine zici, cred ca la unii le explici degeaba, sunt doar niste troli sau chiar unii cu tema/la lucru

    00
  3. Don’t kno’ but… ca bo$$ de blog nu trebuie sa te explici la nimeni ce-de-ce. Si oricum, e un pic de-ampulea: deci troli anonimi care de-abia stiu sa scrie si la alegeri voteaza PSD ori nu se duc deloc te iau ironic sau incearca sa agite spiritele? :)

    00
    • nu, unii erau cititori mai noi sau mai vechi, vreo doi cu peste 300+ comentarii.
      îți dai seama că nu mă oboseam pentru trolli.

    • Poate intre timp o fi iesit bunica-sa la pensie, si nu le convine ca dai in aia care i-au dublat de la 100 la 200 de lei.

      00
  4. Am sa reiau un comentariu de acum cateva zile „Zoso este mai special asa, adica mai din topor si multe lucruri le zice direct ceea ce pe multi supara dar pentru o societate cat de cat sanatoasa avem nevoie de pareri directe si nu rahaturi ambalate frumos”

    00
    • Revizuieste-ti gramatica. Nu exista persoane MAI speciale…. Adica mai superlativ ca superlativul.

      10
    • @marinel
      De hiperbole ai auzit?
      Dar de situatia in care avem un grup normal si dupa persoane speciale fata de el, dar una este Mai speciala, deviaza mai mult de la grup decat cealalta? Cum ii permiti limbii romane sa exprime lucrul asta? Lasa limba sa traiasca, fii grammar nazi cand e cazul, la i-uri in plus sau in minus, la cratime lipsa sau nepotrivite…

      01
    • @m, n-am înțeles noi că hiperbolele sunt la mare căutare în PSD..

      00
  5. Cand trebuie iesiti la vot si poate nu vom mai ajunge in situația asta . Daca voteaza 80 % din cei cu drept de vot nu mai contează cine e la putere . Accept sau emigrez . Dar ieșiți în pana mea la vot !

    01
  6. N ai cu cine. E o parte de comentatori de ei stiu doar „sa plece usr ,sa vina usr sau ciolos ” si mai e secta „malin bot” ……
    Sunt oameni care pur si simplu nu pot sa accepte un argument logic si demonstrat

    00
  7. Si daca tot intrati pe aici si pe la cetin si cititi comentarii, nu le cititi doar ca sa impartiti in categorii, „prosti” si „cei ca mine”. De multe, foarte multe ori, cand asculti si incerci sa vezi si punctul de vedere al celuilalt, devii mai putin cretin, cu ochi mai larg deschisi. E usor zilele astea sa spurci Jandarmeria by default, esti suspect daca nu ai o muiepsd pe facebook. Insa daca stai sa te gandesti un pic, esti in turma. Exact la fel ca aia cu ”sorosistilor, bine va fakut ka va batut, trebea ma-i tare”.Intreaba-te de ce si daca vrei sa fii acolo, si mai ales cine vrea sa fii acolo ;)

    00
    • Deci sunt 3 turme sa inteleg:

      – protestatarii
      – sustinatorii psd
      – si cei multi care „nu se baga” sa nu para manipulati nici de unii nici de altii sau pe care cu adevarat nu-i intereseaza – cei care la final de zi de fapt nici nu mai conteaza pentru ca nu au nimic de spus .Tot astia nu prea voteaza si vor „liniste” in timp ce grupul 1, 2 sau alte entitati trag sforile.

      Mai bine te intrebi cine nu vrea sa fii in Piata sau cine nu vrea sa iesi din rand in general.

      00
    • Important este sa iti pui intrebari ;)

      00
    • @7, întrebări își pun mulți dar e mai nasol cu răspunsurile pe care le găsesc.

      00
  8. pai da, prin solicitarea plecarii guvernului de fapt ii dorim un bine psd-ului, sa nu se mai faca de cacao cu dancila prin lume :) desi nu stiu pe cine ar mai gasi dragnea sa controleze complet, ca o fi militarie prin psd dar pana la un punct, s-a vazut ca cu grindeanu si tudose nu i-a mers cum voia. nici pe olguta sau pe firea n-ar avea curajul sa le puna, alea si-ar lua-o in cap repede si ar avea si spate in partid, spre deosebire de amaratii ailalti. cred ca unii abia asteapta sa fie nasoale mai mari la demonstratii (adica abuzuri mai mari ale slugilor) ca sa-i ia gatul lui dragnea si sa para mai umani decat el.

    00
  9. Una dintre definiţiile „bulei” e chiar asta: o chestie aflată într-o stare de agregare, în interiorul unei mari mase aflate în cu totul altă stare. De regulă, cei din interior nici nu realizează ce se află dincolo de marginile bulei. Sau, dacă realizează, preferă să se mintă singuri. Problema reală s-ar putea să fie alta: ţara e însăşi o bulă mai mare, ce se întîmplă acum dincolo de graniţe scapă evident oricărui control din partea noastră, dar cel puţin impactul mişcărilor de geopolitică ar merita mai mult interes.
    https://money.cnn.com/2018/08/10/news/economy/turkish-lira-dollar-usd/index.html

    00
  10. In 2009 cand scriai tu de bula imobiliara era deja blogul BalonulImobilar de vreo cativa ani. Tipul ala a deschis cu adevarat ochii natiei.

    00
  11. Încă un comentariu despre proteste și gata (doar dacă nu se întâmplă ceva).

    Uitându-ne aici ( https://www.privesc.eu/ ), observi o chestie: un rând de jandarmi poziționați ca gardul, în fața a altor rânduri, pe coloane, de oameni. Ca să vezi că, de fapt, lumea nu vrea schimbarea cu adevărat, doar așa un sejur de seară/noapte unde să ulrii, să-ți verși nervii pe care i-ai acaparat din lunile acestui an, nu sunt atât de organizați să intre în jandarmi ca untsunami.

    Observi? Toți scandează, dar aprope tuturor le e frică de durere și bătăi, că tot vorbim de „vai, cum se poate, dar jandarmeria a bătut oameni”… da, a bătut, și o să mai bată, fiindcă a arătat că poate, iar acum toți sunt foarte liniștiți (până când infiltrații aruncă cu petarde/pietre ca semn de spargere, să se ducă acasă să se culce.

    Ieri, ca prostul, am crezut că unora le vine idee să intre cu mașinile în ei (atât de tensionată mi se părea situația, că se ajungea la proiectile și MAN-uri)… dar, nu, de fapt, nimeni nu vrea probleme personale, dar… „muie PSD, demisia” e-t-c.

    Aproape că-mi vine să râd, dacă nu era situația noastră (ca un tot, cu țară, familii…) pe linie de joc.

    00
    • dap. luni, la muncă și gata.

    • Mi se pare normal. Orice s-ar spune, multa lume o duce bine. Mai ales cei de genul care iesim la protestele astea. In fond se iasa pe chestii de moralitate, preventiv impotriva unei inrautatiri a lucrurilor, nu de foame sau de asuprire intensa. Adica, la ce vremuri am prins multi dintre noi, acum e parfum. Dar e bine ca nu mai suporta lumea nici macar atat, insa e greu ca deocamdata sa le ceri sa fie ca vreun euro-maidan sau ca in grecia ori armenia. Poate o sa fie, dar mai dureaza, nu suntem stransi cu usa ca altii.

      00
    • Clar că stăm muult mai bine decît a fost în 97-99(parcă am fost în întuneric), diferență mare față de cenzura lui 4 case și mai bine decît în 2006-2007.
      Dar, această situație NU este meritul politrucilor și fix pentru acest lucru sîntem împotriva lor.
      Ei vor să își albescă averile(Dragnea este primul pe listă) făcute pînă acum și să își continue „dezvoltarea” afacerilor.Aici intră toți cei care au afaceri preferențiale cu statul, numiri preferențiale în posturi publice, numiri de incompetenți=hoți pe oricare palier economic, politic sau social.

      00
  12. Problema e că ăia nu spun doar ce vrea bula să audă. Ci mai ales *ce trebuie* să audă. O să mai dureze ceva până seva prinde lumea că ăia nu sunt decât alde Gâdea/Ursu/Badea cu semn schimbat.

    00
    • Toate indiciile, informațiile și derularea evenimentelor de vineri seară indică o acțiune îndelung premeditată, menită să compromită, prin montarea unor scene de violență, protestul diasporei, care prin amploare și mesaj s-a dovedit una dintre cele mai puternice mișcări contestatare de după decembrie 89.

      CELEI MAI PUTERNICE MIȘCĂRI. care a făcut…nimic. dacă cea mai puternică n-a făcut nimic…
      dar ai dreptate, le spune oamenilor ce vor să audă ca să vină și mâine să citească mesaje de încurajare. iată, nu am fost 50.000, am fost 150.000.

  13. Chiar, cand baga psd sectorul 5 o contramanifestatie in fata Cotroceniului? Ca deja se simte lipsa, sa iasa sticluta vasilescu sa explice cum umplu ei oamenii de bani si sorosistii astia din diaspora vor sa suga sangele poporului

    00
  14. Va multumesc Vali si Cetin pentru ca undeva prin 2011 sau 2012 mi-ati deschis ochii la realitate si am emigrat. Desi este o lasitate sa-ti parasesti tara la greu si foarte greu, Romania moderna exista de 100 de ani si tot in 100 de ani va si disparea. Multi nu realizeaza gravitatea situatiei in care ne aflam ca tara, aproape totul e luat in gluma sau bascalie, suntem in situatia bolnavului care ar mai putea face ceva sa se salveze dar in mod paradoxal nu o face. Mult noroc celor care ati ramas sa luptati, celor care s-au intors sa lupte – pacat: NU SE MAI POATE FACE NIMIC.

    00
    • Acum 100 de ani doar si-a marit suprafata, mai invatati istorie.
      In rest, frumoasa atitudine mioritica. Aia din africa ar trebui sa se sinucida instant daca noi gandim asa…

      00
  15. Mariane, vise frumoase in cosmarul in care-ti duci viata. Pesedistule…

    00
  16. Citindu-ti articolele din ultimele zile,ma intreb daca tu ai scris asa dintodeauna sau mi-am schimbat eu principiile???Dubios.Si da,chiar ma gandesc ca te-ai vandut.Pacat ca ai ales za dark side sau poate stii tu ceva…Anyway trist.

    00
    • nu s-a schimbat nimic, probabil s-a plictsit și el, ca alții (inclusiv ca mine), de toată agitația sterilă din ultimii 20 de ani, ne trece viața, ne cresc copiii și în curând vom avea nepoți, cam ce putem aștepta? să intrăm peste ei în guvern să se întâmple, ce? opoziția n-are lideri că nu vrea, când a fost cioloș îl tocau toți, indiferent de culoare politică, voiculescu nu era bun la sănătate când vroia să pună oameni competenți, nu marote, țara asta n-a făcut niciodată nimic de capul ei, a fost în permanență împinsă de alții de la spate – dacă nu era războiul crimeei, nici n-am fi existat, au băgat atunci francezii bani să devenim spațiu tampon, acum suntem în ue și următorul președinte sau prim-ministru pe linia de partid majoritar se prefigurează a fi cap de pulă, alteța sa ceaușistă, căcărin ștefănescu, cam ce ai vrea să scrie, să simtă, să facă?

      00
  17. Eu sunt de acord cu postarile din ultimele zile. Filmul cu protestele l-am mai vz.
    Citesc si eu blogul de o gramada de timp, cred ca e singurul pe care il urmaresc: Cetin e un manelist, NW Radu cam hipster etc.
    Nu comentez de obicei pentru ca mi se pare inutil, acum m-am gandit sa te incurajez sa scrii in continuare ce gandesti, daca vreau hotnews, ma duc acolo.

    00
  18. Daca la 5 comentarii pe un subiect iti deschidem ochii de la anumite fixisme noi, cititorii, ne declaram multumiti.

    00
  19. Cand au inceput protestele in februarie anul trecut, articolul cu pregatirile de protest a fost binevenit. Multam!

    00
  20. Tot vad titlurile și începutul textelor lui fluture ăla, că pe articole nu mai intru…considerații la rece, cuvânt înainte…frate, ce prețiozitate, ce limba de lemn…cu ce se ocupa de fapt?

    00
  21. Mmmpai sa vedem… am aproape 39 de ani si astept al doilea copil (nevasta-mea are 40); nu umblu pe-afara pe canicula, iar daca am treaba prin curte am sapca; am credit auto pentru ca nu-mi plac masinile SH, dar m-am informat inainte care sunt optiunile si castig destul de bine cat sa-mi permit sa-l rambursez anticipat in cateva transe.

    …incep sa ma intreb de ce mai citesc blogul asta, pare ca sunt mai iesit din target decat reclamele la IQOS in birtul satesc.

    00
  22. tolotan mânca rahat că vor ieși de două ori mai mulți oameni în stradă. s-a înșelat, dar cine are 35.000 shares?
    https://graph.facebook.com/https://www.libertatea.ro/ultima-ora/editorial-al-lui-catalin-tolontan-gazele-jandarmilor-vor-aduce-maine-de-doua-ori-mai-multi-oameni-strada-2360316

    moise guran a scris mult, n-a spus nimic, 40.000 shares.
    https://graph.facebook.com/https://www.moise.ro/2018/08/11/din-reunirea-noastra-dragnea-isi-orchestreaza-o-lovilutie/

    câștigători? ei, că au făcut trafic.

  23. Am învățat de la tine chestii pe care școala nu mi le-a băgat în cap, părintii nu le știau nici ei, iar eu… nu mă gandisem la ele. De aia pt. mine vei fi mereu nr. 1 în online-ul românesc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.