“Facebook se prăbușește” – reacția normală a pieței

Probabil ați văzut pe toate site-urile că Facebook și-a anunțat rezultatele financiare, care sunt bune, dar numărul de utilizatori e problematic. Vesticii s-au cam săturat și folosesc FB mai puțin, și asta e nasol, pentru că ei au cei mai mulți bani, dar țările din lumea a doua și a treia sunt foarte prezenți.

Pe fondul acestor cifre, acțiunile companiei au picat în nas destul de nasol, de la 218$ la 170$.

facebook-stock

Bun, dacă dăm la o parte jurnalismul panicard și știrile despre cum Zuckerberg a pierdut 17 miliarde pentru că i-au căzut din buzunar, rămânem cu o reacție normală: unii au înțeles că până aici a fost creșterea companiei și de aici urmează o scădere. Așa că au vândut, și-au luat banii și acum caută următorul Facebook, următorul loc unde oamenii se vor aduna când Facebook va fi declarat obosit și depășit. S-a întâmplat asta și cu Myspace, Digg, Groupon și cu alte zeci de companii. Printre investitori nu există sentimente, ești bun când aduci bani, ești depășit când nu o mai faci.

Da, știu, Facebook deține Instagram, Whatsapp, Oculus, dar ce a făcut cu ele? Potențial există, dar trebuie valorificat. Urmau să facă 100 chestii tari pe Instagram, dar n-au făcut-o pentru că e prea complicat, nu pentru ei, ci pentru utilizatori. Reclame pe Whatsapp? Sigur, dar vor pierde 50% din utilizatori, care abia așteaptă să se mute toți pe alte platforme.

Și asta e ce știm noi, ultimii oameni. Investitorii au informații mult mai precise și mai sigure.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. Oare sunt singurul care nu foloseste nici una nici alta? N-am Facebook, nici Watsapp, de Instagram aud numai ici-colo pe diverse bloguri, nici macar n-am fost curios sa vad ce este. Singurul site „social” pe care-l frecventez este 9gag, in rest citesc acest blog, un forum, 2-3 ziare si ma uit la porn.

    00
    • – „Vă trimitem locația pe wassap”
      – „Ah stați că eu nu folosesc social…”
      – „Mno șezi blând că nu te adăugam pe Facebook”

      00
    • NOU
      #3

      Nici eu nu folosesc WhatsApp. Nu-i vad rostul. Toate cunostintele mele stau pe Facebook Messenger.

      00
    • Eu nu știu cum mai poți să trăiești cu tine însuți, Driver. Cum altfel vrei să cunoști „oameni faini, prieteni buni alături de care să te simți bine”, cum zicea o cunoștință?

      Respectiva a șutat în găleată acum doi ani, dar bunii ei prieteni, oameni atât de faini, îi postează și acum la mulți ani de ziua ei, crăciun fericit și un an nou cât mai plin de viață, experiențe și reușite.

      00
    • Numai pe mine ma deranjeaza canad cineva ia minusuri ca i se ascunde comentariul? Adica trebuie sa dau click sa vad ce a zis omu, care e scopu?

      00
    • NOU
      #6

      „…si ma uit la porn”

      Cel mai baiat sincer!

      00
    • Haha, ma uitam pe 9gag acum vreo 8 ani cand era cu meme-uri si rage comics. Ba chiar si postam, ajungeam frecvent in trending.
      Esti singurul care foloseste ceva mai penibil decat fb si whatsapp :))))

      00
  2. Tu cum comunici cu prietenii?SMS?

    00
    • N-are

      00
    • @Zarax – Mâine te muți pe Telegram sau chiar WeChat dacă se mută toți. N-au trecut 2 ani de când au plecat de pe Facebook Messenger și 7 de la YMessenger.
      Urmează big push al operatorilor cu RDP în loc de SMS și să vezi atunci complicățenie.

      00
    • Prietene.. ai uitat de comunicatiile cu fum…

      00
    • Nu știu de tine, Zarax, dar eu vorbesc de obicei cu ei. Dar na, eu sunt un hater antisocial care are prieteni doar oameni cu care vorbește în realitate, nu 1.421 de anonimi imbecili pe Facebook, dintre care 99% habar n-are cum îi cheamă în realitate.

      00
  3. FB se duce la vale pt ca s-a cam prins toata lumea ca nea Z vinde date personale companiilor care vor sa-si faca reclama pe FB.

    S-a dus pe pla si ideea asta de business:
    1 faci un rahat care sa imbie prostimea sa-si bage date personale acolo
    2 vinzi locuri de pe rahatul asta companiilor care vor sa-si faca reclama, si-asa nu-s datele tale, tu vinzi doar spatiul pe net si faptul ca ai jde milioane „utilizatori”
    3 bagi banutul in buzunar, ori 90% si 10% inapoi la 1.

    00
    • Nu cred ca asta e motivul pentru care FB se duce la vale. Se duce la vale pentru ca s-a plictisit lumea de aceleasi rahaturi in fiecare zi. Multora nu le pasa ca Z le vinde datele, doar ca s-au plictisit sa-si vada rudele la mare, la munte sau 150 de poze cu nou nascutul. Bineinteles, depinde de fiecare cum isi aranjeaza feed-ul, dar in mare parte cam asta vezi pe FB.
      Oricum, FB inca o duce bine si o s-o duca multi ani de acum incolo. Oamenii normali care fac chestii, nu doar pierd timpul pe social media, oricum s-au plictisit deja, dar lor nu le pasa de oamenii normali. Cum nici televiziunea nu se bazeaza pe oamenii care au un pic de creier, nici FB n-o face.

      00
  4. E plictisitor fb; mi am sters contul, prefer să nu pierd timpul….

    00
  5. Cauta noul Facebook. Se muta toti pe Wowapp :)))

    00
  6. In cateva saptamani va fi iar la acelasi nivel, doar ca se mai muta niste miliarde de ici colo intre investitori isteti. Facebook inca nu face nimic pe parte de monetizare cu Whatsapp, Oculus samd pentru ca nu simte nevoia. Profitul e peste asteptari, asta cu conturile e oarecum normal deoarece au mai facut curatenie prin conturile fake si acum se resimte.

    00
  7. E o miscare riscanta sa puna reclame in Whatsapp. Toti se vor muta pe Wowapp

    00
  8. Acum vreo 4 ani aveai un articol asemanator despre actiunile lor. Intre timp, unii si-au dublat/triplat/etc banii. Discutam din nou peste 4 ani?

    00
  9. .
    . prima reactie a fost sa initiez o strangere de fonduri pe FB, sa il ajutam pe amaratul ala de Mark… dupa 2 sec mi-am zis eu asa… mai da-l si in plm, sa isi si faca singur!

    00
  10. A redeschis taraba reportaje-live care pe blogul vechi avea multa multa calitate.Zice cam invers :)…apropo stie cineva cine e tipul?
    ” Unii va veti uita mirati la postare, altii veti zambi dispretuitor in coltul gurii, multi veti fi indiferenti si altii va veti gandi ca poate am dreptate. Oricum 99.9% dintre voi nu o veti face. Sa trecem la subiect-cumparati actiuni Facebook ACUM. Este un moment super bun. Nu conteaza ca vor mai scadea putin. Este irelevant. Tineti-le doi ani si nu veti regreta. Aproape pot garanta acest lucru. De unde stiu? Va scriu doar o fraza pentru ca as putea scrie o carte. Facebook nu mai poate fi oprit. In acest moment codul Facebook este cel mai avansat cod creat vreodata de om. Tot ce ati vazut pana acum este doar inceputul. Nu dau doua parale pe partea emotionala si vorbesc strict dpdv financiar. In viitor Facebook va inghiti enorm din bugetele de promovare din lume. Aceasta fabrica de bani abia isi tureaza motoarele. Dintre companiile mari pariez fara sa ezit pe doua companii: Facebook si Amazon. Voi scrie pe larg despre ele pe blog dar retineti oportunitatea enorma deschisa zilele acestea. Cumparati actiuni Facebook!!!

    PS Ieri si azi 23 de tentative de atac asupra paginii de Facebook Reportaje. Interesant este ca 11 sunt localizate in Bagdad?!?De unde stiu? Pentru ca iubesc aplicatia asta :) hmm asta ma face sa ma grabesc cu blogul totusi.,,

    00
  11. FB a cumparat access pe america la foarte multe baze de date, chiar daca nu iti folosesi numele real stie cati ani ai, cati copii, pe unde calatoresti, daca stai cu chirie sau platesti rata, ce nivel de eduatie ai, cati bani faci, asa ca reclamele sunt mult mai ieftine decat pe Google, se obtin rezultate cu doar 10% din bugetul de adwords.
    Altii au grupuri cu parintii de la scoala, vecinii de strada, cartier, oras … colegi la munca, asa ca FB nu o sa moara, e o corectie pentru ca de luna viitoare taie accesul la unele baze de date si de exemplu nu o sa te lase sa vezi daca e chirias sau are rate la banca.
    Nu trebuie sa ai nu stiu ce informatii sigure si precise, trebuie doar sa citesti rapoartele catre SEC care sunt publice si le poti accesa pe gratuit.
    La ultimul scandal din primavara au picat de la 185 la 153, apoi au mers pana la 218.
    Apple era in 2015 la 132 si apoi a cazut pana la 92 in 2016 ca nu se vindea nu stiu ce ipad, acum e la 190.

    00
    • Cam cât ai băgat în Facebook Ads in ultimii 3 ani? Convertește într-adevăr mult mai bine decât Google Ads dar nu la procentele menționate mai sus. In plus, în momentul ăsta, piața e mega afectată de cookie law deoarece implementarea corectă împiedică tracking-ul pentru remarketing/retargeting. Prețul per conversie a crescut cu circa 40% în mai puțin de 6 luni. Pe de altă parte e bine că se mai epurează piața.

      00
  12. Ca si heavy lurker de grupuri de glume si eu am obs o oboseala. Lumea pune poze dar au inceput fie mai precauti, sa nu mai fie asa zelosi in activitatea de zi cu zi. Mai putine pisici, bancuri, poze in chiloti, comentarii, etc. Mancarurile nu se mai pun. Pe undeva e clar ca odata cu trecerea hype-ului o sa o ia la vale cu tot marketplace-ul, jocurile imbecile, calendare, etc. Stiu destui care si-au suspendat conturile.

    00
  13. investeste cineva de aici nu in apartamente? mai exact in actiuni?

    pt ca acum pare a fi momentul perfect pt long si buy options.
    tip: la dips de genul 20% asteptati o zi/doua pana se calmeaza. dupa cumparati.
    pt fb asteptam cu totii sa-si creasca profitabilitatea, volumul a murit oricum cand ai 2.6mld useri. vezi aapl, volum sub android, dar ia 80% din profituri.

    00
  14. Mie mi se pare ciudat cum toata lumea s-a mutat pe FB, blogurile mi se par mult mai intime, iar informatia e mult mai bine structurata, decat pe paginile de FB. Cu toate astea, oamenii prefera FB, probabil pt ca e mai usor de comentat.

    00
  15. Pentru mine, ca si pentru altii care au trecut prin mIRC, yahoo mess, yahoo groups, hi5, facebook etc, platformele astea din noul val unt o mare pierdere de vreme (incepand cu facebook si incheind cu instagram sau vkontakte). Daca inainte era curiozitatea, acum e doar plictiseala abundenta in toate platformele astea fara exceptie.

    00
  16. Facebook cred ca o sa-si continue scaderea. Oamenii au cam inceput sa se sature de el. Prea multa informatie, prea multi oameni fericiti, prea multe vieti perfecte. La un moment dat te saturi. Si observ asta din ce in ce mai des.

    00
  17. Kuende noul Facebook, ce știți voi. /s

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.