Despre prețul calității…

Weekendul trecut am fost la o nuntă la Capitală și la întoarcere ne-am oprit la Jumbo Ploiești, că noi în Ardeal nu aveam din astea. Am spart 300 lei pe tot felul de nimicuri (jucării, accesorii, cretă pentru asfalt, pistol cu capse și capse, decorațiuni de casă…).

Eh, ce mă surprinde de fiecare dată la magazinele de tipul ăsta e că oamenii nu au deloc simțul realității și se așteaptă să plătească prețuri de nimic pentru produse de calitate. Serios. Noi am intrat acolo conștienți fiind că vom cumpăra produse al căror preț reflectă calitatea.

Și am trei exemple:

  1. la unelte de grădină, un cuplu se uita la un set din ăsta și discuta despre cât de bun ar fi de fapt. ei i se părea solid și rezistent, el spunea că nu va rezista peste vară. 5 lei trei unelte! cât să fie producția și cât să fie adaosul magazinului ca să se vândă la 5 lei? nu, pur și simplu oamenii se gândeau că vor face o afacere bună. am mai scris parcă, dacă vreți un set bun, căutați “top garden premium” pe emag, sunt 10 lei bucata, dar sunt foarte bune.
  2. tot la grădină, aveau niște araci cu 5 lei 3 bucăți. mi-am luat 3 seturi, conștient fiind că nu pot pune prea mare greutate pe ele (exclus roșii sau altceva), pentru că știu că un arac bun e 5 lei bucata.
  3. la chestii de camping, un cuplu se uitau la scaune, care erau puse în așa fel încât să nu te poți așeza în ele, cum e la Decathlon de pildă. și nu e o întâmplare că fac așa, știu și ei că scaunele de adulți de 24 de lei nu sunt tocmai solide. dar cuplul credea că la 24 lei pot avea aceeași calitate precum cele decente și rezistente, care sunt 90 lei sau 150 lei

Eu am o strategie simplă: caut un produs la 2-3 variante de preț, aleg varianta de mijloc, văd cât mă ține, apoi analizez dacă e cazul să trec la nivelul următor sau rămân aici. Așa procedez cu haine, cu unelte, cu încălțăminte și cu alte minuni.

Dar, din nou, sunt uimit de oamenii care au pierdut legătura cu realitatea și nu mai știu cât costă un produs, chiar dacă mulți dintre ei lucrează în domeniul producției. Pur și simplu nu fac legătura dintre “produsul pe care îl fac eu costă X, pentru că se adună materiale, manoperă, transport, curent, adaos comercial” și “produsul Y costă de 10 ori mai puțin, pentru că acolo nu se pune manopera și curentul”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. Așa am făcut eu, mi-am luat coasă cu 27 de lei din Dedeman ca sa mă învăț să cosesc. Am tăiat mușuroaie cu ea, lemne, degetul și i-am și rupt coada.
    M-a învățat vecinul să o bat, poate am noroc și nu mă mai tai.
    Acum sunt pregătit să iau una Austriacă din Hornbach cu 100 lei.
    Mai trebuie sa caut o greblă de fier, adevărată care nu se îndoaie în fân.

    00
  2. mai e si cu un pic de noroc..am un scaun de pescar cu suport de pahar care a costat 30-40 lei acum 8-9 ani si la o folosire de ~15 zile pe an (pescuit si camping) a rezistat. iti trimit niste araci clasici, din salcam, platesti transportul :D

    00
  3. Singurul lucru ce (aproape) a meritat de la Jumbo a fost jocul de Scrabble – 75 de lei. Exact acelasi joc costa 130+ la Carturesti.

    Păcăleala am văzut-o abia la primul joc – deși instrucțiunile sunt traduse în româneste, literele și punctajul lor sunt pentru cuvinte în engleză :)

    00
  4. şi după aia se rupe scaunul cu tine când stai cu undiţa-n mână şi înjuri scârţarul care ţi l-a făcut cadou :)

    dar e posibil să aibă legătură şi cu greutatea de 100+.

    00
  5. Alea de plastic pentru gradina sunt destul de rezistente daca n-ai 120 de kilograme.

    00
  6. Eu am cumparat recent o foarfeca de gradina de la Fiskars (primul produs Fiskars pe care il cumpar, dupa ce am auzit chestii despre ei pe blogurile de specialitate). Nu am apucat sa o testez, dar sunt putin dezamagit de aspectul manerelor. Nu ma asteptam sa fie din plastic, ma gandeam la ceva mai rezistent si ma gandeam ca, la o foarfeca de 120 de lei, macar sa fie slefuite, sa nu se vada dunga aia pe mijloc unde s-au unit matritele.

    00
  7. O poză cu o cretă nu puneai.Doar chestii de îngropat,măturat după.

    00
    • El își ucide adversarii în poziția șotron.După ce scapă de cadavru în beci,rămâne și cu loc de joacă.

      00
  8. Romanii au o vorba: sunt prea sarac sa-mi iau lucruri ieftine…

    00
  9. Daca faci review-uri la toporisti , traiesti la 15 minute de cel mai apropiat lastaris, iar in acelasi timp iti cumperi cu 5 lei 3 araci care nu tin rosiile…. nu stiu cum sa-ti zic dar blogul asta e doar de Feshan…

    00
  10. Eu nu inteleg cum sa UE sa intre asa ceva peste hotare. Cum trec testele, ce teste sunt ? Prea multe gunoaie, unele sub limita penibilului. Ca ti se rupe o grebla e una dar ce faci cand ti se rupe scara si esti cocotat la 2m ? Poti sa-ti futi si spatele daca se rupe scaunul sau te miri ce. De la intrerupatoare la prelungitoare dubioase, nu e ok sa expui clientii la orice mizerie. Si noi clar trebuie sa avem grija.

    00
    • Nu face nimeni teste decat daca sunt reclamatii.
      Altfel, import la greu pentru orice.

      Dar, cum se mai zice: cat dai, atata face.
      Vrei ceva de unica folosinta, dai putin, vrei ceva sa te tina cativa ani, dai mai mult.
      In teorie stim cu totii, dar in practica tot mai scapam la „ocazii” :)

      00
    • si eu cred ca prostiile alea din Jumbo (si nu numai) nu ar trebui sa fie permise in Europa.
      sunt jucarii acolo care costa 3 lei si tin 3 minute in mana unui copil. nu pricep de ce se permite comercializarea unor asemenea pseudo-produse. producatorii cacaturilor alea polueaza planeta degeaba si noi ii incurajam.
      nu ne costa mai nimic sa le cumparam, adevarat, dar umplem Pamantul de gunoi.

      00
  11. „aleg varianta de mijloc, văd cât mă ține, apoi analizez dacă e cazul să trec la nivelul următor”

    păi d-aia ti-ai tras intai win7. daca mai rezisti in chinuri un an, te arunci la win 10, ca ai deja antrenament ;)

    00
  12. cât se mai dă la o nuntă acum, că am și eu una?

    00
  13. Apropos de articolul tau de acum cateva zile, cand te-ai abonat la Digi nu stiai ca este un fel de Jumbo? Cand spuneam ca nu poti sa platesti 3 euro si sa primesti servicii de 15…….

    00
  14. Discutabil .. Am luat de acolo si chestii OK calitativ, dar aici discut de jucarii. A avut fii-mea un pian din ala cu jucarii atarnate de el, care se foloseste de catre bebelusi, apoi copii de 1-2 ani. L-a tras, impins, busit de l-a luat dracu’ si, dupa 2 ani de folosit intens, l-am donat in stare aproape perfecta. Poate ajuta ca era rusesc :D

    Am mai luat tot felul de jucarii, bucatarie de fetite etc. si ne tin OK. A primit si un plus de acolo, care s-a rupt deja de 2 ori.

    Pana la urma conteaza si norocul (sau produsul in cauza), dar nici eu nu am asteptari senzationale de la Jumbo.

    Ciudat, de la Lidl am luat o groaza de chestii (haine pentru fata, jucarii, scule pentru barbata-miu) de o calitate exceptionala. Hainele de femei si de barbati mi s-au parut de calitate proasta (din ce am incercat noi), dar alea Lupilu sunt super OK si sculele Powerfix sunt super bune. Le avem de 2 ani, de cand am luat cosmelia de la sat, si lucreaza consortu’ cu ele de rupe.

    • de la lidl am luat haine crivit si livergy si sunt comode si rezistente si rezistente. sculele sunt cam scumpe pentru calitatea lor dar bine prezentate

      00
    • NOU
      #33

      Mie mi se pare invers, ca sculele sunt cam ieftine pentru calitatea lor. In afara de o surubelnita electrica si un ciocan rotopercutor, care am zis ca ar trebui sa fie profesioniste (si in cazul ciocanului rotopercutor m-am inselat), am doar unelte electrice de la Lidl si le folosesc des. Foarte bune.
      Haine de bicicleta imi cumpar tot de la ei si sunt multumit. Bine, manusile si pantalonii nu rezista mai mult de 1 an, dar la pretul ala nici nu pot sa ma astept la altceva.

      00
    • Tot livergy am luat și eu. De la un magazin din Vatra Dornei care aducea solduri de la Lidl de prin Germania/Austria. Preț ca la noi, calitate ca la ei. Am luat șase tricouri. Au rezista cu brio 3 ani.

      00
  15. Un tutorial rapid pentur un solar.

    Solarul mic (diy) are 4x6x~3,8m (latime, lungime inaltime)

    Uite o idee de organizare :

    https://imgur.com/a/fhWr7Eo

    Randurile sunt puse la ~1m unul fata de altul, gaurile de rosii la 33cm. juma dintr-un rand pund castraveti, restul rosii.

    Incepi cu o sapa primavara. Arunci niste granule cu eliberare controlata (folosesc osmocote), sau ingrasamant gen itallpolina toamna.

    Pui folie mulcire peste pamant anti buruieni.

    Tragi tevi pvc de 20 dintr-o teava mai mare de 25 racordata la o sursa de apa, o automatizezi sa porneasca noapte. La fiecare gaura pui ciuperca de picurare de 8l/h debit cu 4 capete. la fiecare capat pui spin de 2l/h. O planta de rosie adulta consuma pana la 2l / zi vara, programezi irigatia in functie de cerinte.

    La baza rosiilor trage un fir intins de la un capat la altul. Paralel cu firul, la inaltime mai tragi unul. Intre ele lasi alte fire cate unul pe gaura, fire care le legi mai solid sus, si lejer jos.

    Inca o poza, se vede oarecum in ea. https://imgur.com/a/D1DAIAS

    Rosiile le legi de fir cu clipsuri https://www.morami.ro/produse-seminte-si-rasaduri-profesionale/solutii-pentru-sustinerea-plantelor/clipsuri-pentru-sustinere-la-plante/clipsuri-pentru-suport-tulpina-tomate-p3220.html

    Clipsurile iti permit o flexibilitate mult mai mare ca un arac, poti sa sustii si ciorchini de cateva kile cu rosii.

    Castravetii ii intind pe plasa intre 2 stalpi.

    Am mai scris, singurele tratamente fac cu scudo :

    Solarul mare e organizat la fel, numai ca are 3 module vs asta mic. am tot adaugat cate unul pe an, ca ma inebunesc colegii de la munca cu cererile de rosii.

    00
  16. lumea se gandeste ca poate da lovitura, magazinul vinde in pierdere sa scape de ele, mai ales daca scrie mare PROMOTIE sau SALE sau LICHIDARI STOC %%%% sau d-astea

    00
  17. Am vrut sa te chem la nuntă, dar m-am răzgândit când aud că tu mergi la shopping după.

    00
  18. Deci in Jumbo sunt araci si chestii asemanatoare? Am un trandafir mare si ii trebuie alt „sprijin”. Plus niste orhidee care sunt indoite de flori.

    00
  19. Mai zoso, hai sa comentez ceva la obiect, fara pic de mistoicareala. Te-ai gandit ca poate tu judeci obiectele raportandu-te la banii tai, in timp ce majoritatea se raporteaza la mult mai putini bani? La un salariu de 1500 de lei te bagi la ieftineala, la fel daca ai pensie de 1000 de lei. Pui mana pe setul de 5 lei, desi tu STII ca cel de alaturi, care costa 30 de lei, e mai bun si mai de calitate (de multe ori vezi dintr-o privire ca materialele sunt mai bune). Asta e marea belea la noi – putere de cumparare prea mica. De aceea este raiul ieftinelii, si nu ma refer ca n-ar trebui sa existe ieftineli si chinezarii, ca astea exista in orice tara. Dar pe la altii, pe astea ieftine le cumpara saracii, negrii, imigrantii, pe cand la noi le cumpara majoritatea. Cand se va ajunge la niste venituri decente, atunci platicele de 5 lei vor ajunge o nisa. Deocamdata ne taram cu astea. Tot e o evolutie fata de acum 15-20 de ani, cand romnul cumpara tenisi chinezesti care se rupeau dupa 3 purtari. Azi s-a dus „moda” aia, omul prefera sa dea 35 de lei si sa ii ia din Lidl – tot la chinezi facuti, dar dupa alte standarde.

    00
    • man, nu zice nimeni să nu te bagi la ieftineală. ieftineala e ok. e aiurea sa te bagi la ieftineală cu gândul că „e la fel de bun ca ăla scump”.

    • Tenișii aia chinezești de care vorbești tu erau un standard de calitate amice. Erau în jur de 25 de lei, la valoarea de acum și țineau toată vacanța de vară. Tenis, fotbal, hoinărit de dimineața pînă seara. Și vorbim de cei de acum 28-35 de ani. Acum 15-20 de ani cumpărai adidași turcești. Te încălțai cu ei de 3-4 ori dacă aveai noroc.

      00
  20. NOU
    #47

    Pai si nu i-ai abordat ca sa le spui cum sta treaba ?

    In ultima vreme sunt abordat de tot felul de vizitatori ai magazinelor, desi eu nu spun nimic ci doar ma uit (ne)interesat la raft, ei incep sa imi explice din senin „tastatura asta e buna pt ca x y” „sacii astia de gunoi sunt mai rezistenti..” „ciocolata asta e mai buna…” „de ce iei alune d-alea ca nu-s bune” numai mie mi se par ciudate momentele astea ?
    Cand cautam o para de dus, nu m-a ajutat nimeni :(

    00
    • dacă te uiți pierdut in spațiu, da, e posibil să încerce cineva să te ajute. și eu fac asta, dacă sunt produse pe care le cunosc.

  21. Dintre colegii gradinari, daca ma poate ajuta cineva, e vreo substanta cu care pot scapa de papadii, dar sa nu atace gazonul?

    00
    • Tunzi foarte des gazonul, gen o data la două, maxim trei zile și aia e.

      00
    • Salut ! Daca vreti sa erbicidati, luati un produs pe baza de sdma sau mai bine sdma+dicamba, de exemplu dicopur sau dicopur top, 10 ml la 3 lt de apa si dati o suprafata de aprox. 100 metri patrati. De preferat papadia sa fie cat mai mica si in perioada de crestere (2-4 frunze, 10-15 cm). Succes

      00
  22. Cat esti dispus sa platesti/muncesti ?

    1. roundup sau alt ierbicid total aplicat nediluat cu pensula doar pe papadie. (daca ai putin gazon). solutie definitiva in general, dar daca ai lasat sa zboare semintele mai trebuie sa o repeti si la anul.
    2. ierbicid selectiv anti dicotiledonate (daca nu ma insel papadia aia e) gen dicopur. sa citesti cu atentie informatiile, ca poate ramai fara gazon. personal nu as da cu otrava peste tot gazonul ca sa omor niscai papadii.

    00
    • NOU
      #53

      3. Pistol cu aer cald?

      00
    • Apropo in caz ca nu e evident, operatiile astea de dat cu erbicid se fac cu masca full pe fata (protectie gura/nas/ochi), ideal fara sa bata vantul, si cu familia plecata. Majoritatea sunt extrem de toxice. In plus nu te juca cu ele daca ai vreun iaz, ramai rapid fara broaste/pesti.

      00
    • @Giani, la mine nu a mers cu arzator cu butelie ca am si asa ceva, bafta cu poistolul :). Bine, asta la pir, ca nu am nimic cu papadiile, dar au cam acelasi tip de radacina, nu ajungi sa o arzi complet. Dupa aia sa vezi ce coroana misto face la nivelul solului, ca nici cu cutitul nu o mai tai.

      00
    • NOU
      #56

      Pai da, chestie de-aia pentru omorat buruienile cu thermal shock. Unele sunt cu gaz, altele electrice. Zici ca nu sunt bune? Eram in dubiu daca sa iau si eu una.

      00
    • La mine nu a functionat. Daca tot ai timp sa tratezi fiecare nenorocire separat, te sfatuiesc sa le pensulezi cu roundup sau echivalent.

      00
    • Mersi! o sa incerc si eu cu roundup. Cu arzator am testat si eu si nu am avut succes, ba mai mult am ramas cu zone de gazon uscat vreo 2 luni. A functionat ‘cat de cat’ printre pavele cu arzatorul.. in sensul ca au ramas radacinile infipte si s-a uscat planta deasupra, nu s-a carbonizat de tot.

      00
  23. Am obtinut rezultate bune la gazon cu „DCM Gazon propre 2+1”
    Este un erbicid si ingrasamant. Il gasesti la Dedeman, Leroy Merlin si probabil si pe la altii.

    00
  24. Cu Jumbo m-am lamurit de mult. Partea naspa e ca nu numai produsele ieftine nu au calitate. Am luat un catel de plus cu 100 lei ca deh, in alta parte era cu 10 lei mai scump si s-a trezit in mine spiritul de econom. Intr-o saptamana dupa ce ne-am umplut plamanii de puful desprins de la el l-am aruncat. Cat despre jucariile de plastic sunt de unifolosinta.

    00
  25. „Weekendul trecut am fost la o nuntă la Capitală și la întoarcere ne-am oprit la Jumbo Ploiești, că noi în Ardeal nu aveam din astea.”

    Este in Oradea .

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.