Atunci când se întâlnesc jurnaliștii cu tinerii…

Accident în weekend:  4 fete s-au răsturnat cu o gioarsă de Opel, 3 au murit. Poliția, psihologii și jurnaliștii se înghesuie să explice de ce una dintre fete a scris “murim” pe Snapchat înainte de accident.

O fotografie postata cu câteva minute înainte de accident pe Snapchat – o reţea de socializare preferată de adolescenţi – naşte întrebări la care investigatorii nu au încă un răspuns. Cea mai mică dintre fete, pasagera în maşină pe bancheta din spate, a scris “Murim” pe o poză în care se vade şoferiţa, iar textul a fost urmat de un simbol cu o faţă tristă. Psihologii cauta explicaţii pentru acest mesaj bizar.

″Şi-au asumat riscuri mari, tipice vârstei. S-au expus unor riscuri şi ştiau asta. De obicei cine se sinucide nu se exprimă cu “vom muri”, ci ”îmi iau viaţa, mă sinucid, plec într o altă lume”, explică Gabriela Culda, psiholog criminalist. (sursa)

Trecem peste declarațiile martorilor, care apreciau din gură că gioarsa aia ar fi putut prinde 140 sau 150km/h, și peste părinții inconștienți, care nu au explicat copilului că i-au luat mașină de 500€ cu anvelope de 50 lei, mi se pare amuzant de sinistru distanța dintre păreriștii ăștia și copiii morți. Nici unul dintre păreriști nu și-a petrecut timp cu copilul propriu și n-a fost atent la limbajul lui destul ca să afle că “mor” sau “murim” e “cașto” sau “mno”-ul generației lor. Nu e  vorba de sinucidere sau de altceva, pur și simplu fetele se simțeau bine.

Și bonus, aș vrea să văd o investigație pe tema adolescentei de 17 ani, cerută de părinți, să fie un mic caz penal acolo dacă a consumat alcool la club.

murim

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. NOU
    #1

    Ca sa fii in tema cu ce te asteapta, incepand cu clasa a IX-a este un curent, o moda printre elevii proaspat intrati la liceu sa mearga in centrul vechi (sau zone similare din alte orase) sa consume „şaturi”, bere si alte licori plus narghilea, se-ntelege. Zilele de nastere si le fac in „pab-uri”. Seara cand se strang in gasca prin cartiere consumul de alcool este la ordinea zilei.
    Asa ca nu se pune problema „daca a consumat alcool in club”, bineinteles ca a facut-o, dar poate ar trebui si la noi sa le retraga licenta unitatilor in care se serveste alcool minorilor.

    00
    • Hai ne lasi? Am baut prima bere cu „baietii” la 14 ani si nu am ajuns nici un alcoolic, nici un ratat in viata. Si da, am facut zile de nastere in pub-uri, ne strangeam la scara blocului si faceam posta PET-uri de bere sau altele mai tari, puneam bani sa ne luam un pachet de tigari pe care il fumam toti la gramata, etc.

      Poate am avut noroc, sau poate am stiut sa facem diferenta intre placeri nevinovate si tampenii din care risti sa iesi mort.

      00
    • În ’67 se consuma doar apă plată la petrecerile de adolescenți.

      00
    • Right, ca noi cand ajungeam liceu nu ne apucam de fumat si nu lingeam submarine.
      Nu, noi învățam, ne făceam temele constiinciosi, mergeam duminica la biserică și, cel mai important, nu făceam nici laba, ca era păcat.

      00
    • plm..curentu asta are deja 15-20 ani, mai putin ala cu consumul de alcool in cartier care e de cand exista bautura

      00
    • Atâta de plată era apa, că din H2O ajungea C20H25N3O

      00
    • Celebra aqua chioara…

      00
    • Vai de pula mea, ce adolescenti desfranati, auzi dom’le, cum consuma ei beuturi alcoolice. Nu s-a mai vazut asa ceva de cand lumea…

      00
    • maxim apa plata, dar nu multa, ca sa nu se deranjeze la toaleta des

    • NOU
      #10

      La cat s-a baut la mine in liceu ma mir ca n-am murit de ciroza

      00
    • NOU
      #11

      @Zarax/all – de acord, si eu mi-am facut zilele de nastere in „pab”-uri, am baut alcool pe _ascuns_ de la 14 ani si nu sunt (sper – „negarea” e prima faza … ;-) ) alcoolic.

      Problema e ca noi (sau anturajul) am stiut sa ne oprim. Altii, cu mai putina minte, nu stiu – si din cauza asta oarecum inclin sa fiu de acord cu @Herald Mutler. Daca vreti, e la fel ca la limitele de viteza: sunt bulevarde mari unde limita e de 50 desi ar fi suficient de sigure pentru (poate) 70 din cauza unui cretin care s-a considerat ninja si a calcat vreo baba pe trecerea de pietoni. La fel si aici – un cretin a baut pana la loc comanda, a facut o boacana, presa a avut grija ca toata lumea sa afle si … voila!

      00
    • NOU
      #12

      Cred ca s-a interpretat putin gresit, nu sunt impotriva consumului de alcool. Si eu am baut cand eram adolescent, dar nu am depasit masura. De fumat am fumat suficient pentru doua vieti de fumat normal. Prima betie reala am tras-o undeva dupa 18 ani, au urmat si alte cateva, dar regula de baza era „m-am ametit, ma culc”. Cat despre consum de alcool + sofat, am condus dupa ce am baut cam 800 de metri intr-o parcare, am realizat ca ceva nu-i in regula si am abandonat – asta se intampla fix in 1990, de atunci nu s-a mai intamplat si nu se va mai intampla vreodata.
      As fi mai ponderat cu anumite afirmatii de prin reply-uri, sunt „pentru” un consum moderat de alcool la adolescenti, dar sunt pur si simplu impotriva consumului in exces, nu este normal sa-ti vina copilul de 14 ani weekend de weekend rupt de beat acasa sau servirii minorilor in localuri – daca considerati ca asa este normal, sa vi se duca copilul de 14 ani in club si sa vina acasa pe doua carari, este fix treaba voastra. Chiar daca nu aveti copii sau aveti dar nu sunt inca la varsta critica, optica o sa vi se schimbe, din pacate, la un moment dat. Tot din pacate, spiridusii nu pot ascunde realitatea.

      00
  2. Trebuie să mănânce și gura juranliștilor ceva.
    Dacă nu mă înșel, aia e o Corsa C.
    Așa am și eu, motor 1.2, 75CP.
    Dar nu merg mai tare de 90km/h, pentru că stabilitate pe drum.

    00
    • „Dar nu merg mai tare de 90km/h”
      De aia tu esti viu si scri aici, iar aia e moarta.

      00
    • @Cryssy, mai conduc ocazional un 1.9, 131 CP
      La fel, doar pe autostradă cu 120-130 km/h.

      poți avea orice mașină, dacă nu știi să te adaptezi condițiilor de drum, degeaba

      00
  3. Serios, la 17 ani cine nu consuma alcool? Ce moda?

    00
  4. Și eu mă făceam pulbere la 17-18 ani, dar asta nu insemna că m-as fi urcat la volan.
    Puii mei, mai mult decât „selecție naturala” nu pot clasa cazul.
    Iar pasagerii… eu și acum, matur fiind, rog anumiți șoferi să meargă mai încet. Te urci „cu o prietena” la volan și o lași sa bage ca nebuna? Cred că tot „selecție naturala” e.

    00
  5. adevăr grăiești.

    00
  6. Selecția naturală funcționează impecabil.
    E normal sa pătești rele daca le cauți.

    00
  7. mașina n-are nici o vină că șoferul e prost, sau inconștient, sau începător cu figuri, oricât ar fi de gioarsă – pe de altă parte e bine că părinții cumpără adolescenților mașini și-i lasă liberi pe drumuri, e un mod de a stimula selecția naturală care nu a funcționat în primii ani de viață, sau la naștere, în fiecare an în perioada mai-iunie-iulie e plin orașul de accidente făcute de puțopalmi și paparude de 18 ani, care nu știu de capul lor dar au mașini să meargă cu ele la liceu

    00
    • Mai grav este când selecția nu funcționează precis și inconștientii îți omoară o persoana draga care mergea liniștita regulamentar.. Atunci ți se schimba optica pentru ca nebunii și inconștientii nu se omoară din păcate numai pe ei..

      00
  8. NOU
    #22

    A scris „murim” pentru ca a vazut ce prost conducea tuta de la volan?

    00
    • Ce altceva poate insemna o poza cu soferul si pe ea pus textul „murim” si cu un sad smiley face?
      Pai accidentul ar trebui sa aiba deja raspunsul la intrebare.

      A avut ei eu neplacerea sa merg cu un sofer incepator si inca vreo cativa prieteni, cred ca cel putin unul a adus in discutie tema mortii, si nu, nu era din cauza ca mancase vreunul fasole.

      00
    • Tu cand vezi ca mergi cu un sofer dement, ce faci? Scrii pe net, sau ii ceri sa opreasca, pentru a cobori?

      00
  9. „după ce maşina s-a oprit într-un final, cele 4 fete au fost azvârlite din maşină şi proiectate pe o distanţă de câţiva metri.” – pacat ca n-au pus astia centuri pe Corsa.

    00
  10. NOU
    #26

    Oare cand o sa ajungem ca in SUA sa nu ti se permita accesul in club daca esti minor?! Prea multi minori in cluburi si baruri in ziua de azi. Si parintii au o parte din vina ca ii lasa.

    00
    • Singurul club acceptat e clubul de șah!

      00
    • Iti recomand cu incredere cluburile de sah.
      La americani se stie ca fetele adolescente nu beau alcool si nu fac sex inainte de 21 de ani. Fix la americani. Nici la englezi…doamne feri.
      Acum serios, daca e cineva aici care crede sincer ca pe un adolescent il opreste vreodata vreo regula sa faca ceva sa ridice labuta in sus….
      Sincer sa fiu eu ca parinte cand mi-as vedea odrasla ca intra pe poarta liceului i-as zice „baws, nu amesteca alcoolul ca borasti si vezi sa nu bagi altceva in ecuatie ca mori. Uite aici sticla asta de chivas, banii de taxi si link-urile astea de pe ogrish sa vezi cum da combinatia. Doar sa nu faci laba la ele.”
      Sincer sa fiu n-am vazut in liceu betivi mai inconstienti si adolescente mai „libere” decat aia carora li se interzicea acasa orice.
      E probabil ca amaratele astea mici erau premiante si masina aia de doi lei o fi fost vreo recompensa. Pacat.

      00
  11. Să nu uităm că există și Corsa C și cu 120 CP, dar și cu 60. Și nici cu aia de 60 nu văd de ce nu s-ar putea atinge 140 sau 150 pe drumurile alea fără pic de pantă. Poate n-ar trebui, dar viteza aia o atingi și cu Dacia 1310 sau Matiz (dacă nu e pe gaz).

    00
    • O aveau pe aia cu 120 cp clar si sigur avea si alta turbina si pistoane forjate. Intercooleru era braxon stacks . Hai ba scoala-te

      00
    • NOU
      #31

      Am prins 140 kmh cu un Matiz . Nu mai fac asa ceva cat voi trai .

      00
  12. Murim= stim ca asta e praf la condus si bauta da’ poate avem noroc..n-au avut

    00
  13. Pe mine ma distreaza procedurile absolut absurde in unele cazuri:

    Tânără de la volan a pierit pe loc

    Poliţiştii au deschis dosar penală pentru ucidere şi vătămare corporală

    00
  14. Am si eu o corsa c, motor de 1.2 16v 75 caluti. Daca masina e intretinuta ok e foarte stabila si la 170 km/h. Cu anvelope premium si amortizoare noi, ce-i drept… Mai conteaza si soferul.

    00
    • Bun, iti recomand sa faci un drum dus intors, pe autostrada, bucuresti-constanta, cu 170, cu pneuri premium. Sa ne suni sa zici cum a fost.
      Nu, nu ma refer la drum, ma refer la minutul in care iti Bubuie motorul.

      00
    • Filip, am facut de cateva ori Oradea-Berlin si retur in regim de viteza maxima unde a fost posibil asa ceva si ciudat, dar motorul se simte perfect inca. Nu mai avem Dacia 1310 la care crapa motorul daca o turezi peste 2500 rpm.

      00
    • NOU
      #39

      am făcut nu unul, mai multe drumuri B-CT cu matiz, nu la 170, că nu sunt țicnită, la 130-140, cu pneuri efetene, luate noi, olsizăn, motor pe benzină, cu mașina încărcată cu bagaje și 2 persoane, 10 ani la rând, nu mea bubuit motoru’, încă funcționează, consum 5 la sută combinat (mdap, la 12 ani vechime mașina aia încă are consum ca-n cartea tehnică, ce trist) – a, da, nu m-am zgârcit niciodată la revizii sau mici retușuri, întotdeauna le-am făcut la timp

      00
    • Deci e nevoie sa fie masina bine intretinuta, amortizoare noi, gume premium si sofer meserias ca sa stea dreapta pe drum la 170? Ai uitat sa spui de icoanele din bord, la care te rogi ca sa ajunga la 170 :))

      00
    • 170 nu e viteză pt Romania, punct!. Cu ceva vreme in urmă un mare bulibașă a dat ortu’ intr-un A8 nou. Despre ce vorbim aici? Ca era Corsa si nu Passat sau mai stiu eu ce alta masină care „se aseaza la viteză”, in momentul cand un accident se produce avand la volan un sofer fara permis si sub influenta bauturilor alcoolice marca masinii cred ca e ultimul lucru care trebuie luat in calcul.

      00
    • AJunge la 170, dar mai are maxim 1000-1500 de ture pana la zona rosie. Mie mi-ar fi bubuit urechile la zgomotul ala atata timp. Daca tu te-ai simtit bine, felicitari.

      00
  15. Azi dimineata spuneau la stiri că fata de la volan care apare pe imagini nu avea permis, ci a fost lasata sa conducă in momentul ala.
    Asta da inconstienta, teribilism etc. Ce am mai remarcat pe filmare (sper ca ati vazut-o si voi), atitudinea pasagerilor nu era una de spaimă, ci erau vesele.
    Nu cred ca sunt multe de comentat, alcool+teribilism+lipsa de experienta=moarte sigura

    00
    • Am avut in prieten care la un moment dat s-a trezit intr-o masina cu soferi de soferi prin Sacele. A fost fun pana au rupt un stalp de beton de la Turches (pt cine stie Sacelele). Astia cu dintii in punga, el cu tija de la frana de mana prin tibie… Depinde daca stii sa te opresti sau iti fortezi norocul pana la capat. #russianroulette

      00
  16. Ieri am vazut ca sute de profesori fac cursuri de educatie rutiera. Foarte bine, ma bucur cand vad astefl de stiri!
    Eu cred ca tot mai multi copii au nevoie de consiliere psihologica. Parintii de multe ori nu stiu prin ceea ce trec acestia zi de zi si nici nu au pregatirea necesara sa poata identifica anumite comportamente

    00
  17. asa cum americanii solosesc „slay” cand fac complimente pe social media sau cand faci ceva grozav „you are killing it” sau cand esti impresionat la maxim de ceva esti „deceased” sau cand te distrezi bine zic „i am dying!”.
    nu e nici un substrat psihologic, sunt pur si simplu expresii traduse si preluate. de parca nu orice roman zice „mod de ras”. but did you die?

    00
  18. Impactul a fost atât de puternic încât după ce maşina s-a oprit într-un final, cele 4 fete au fost azvârlite din maşină şi proiectate pe o distanţă de câţiva metri.

    Eu nu prea înţeleg cum au ştiut jurnaliştii că fetele au fost azvârlite din maşină de-abia DUPĂ ce aceasta s-a oprit. Or fi studiat înregistrările camerelor video amplasate din 5 în 5 metri pe DN5C, în Teleorman, instalate la ordinul lui Big Daddy de firma lui fiu-său?
    Tot încerc să-mi imaginez (şi nu reuşesc): deci maşina s-a oprit din rostogolire şi abia DUPĂ asta au zburat fetele?

    00
  19. Daca au fost aruncate afara din masina probabil nu purtau centura de siguranta. Nu e cool sa mergi cu centura in fata, ce sa mai zic de spate, probabil ca erau trecute dupa bancheta sa nu se vada.

    00
  20. 17 ani alcool?slab. La 12-13 ani am inceput sa beau cu baietii prin cartier beroase seara la un nutline. Nu sunt alcoolic, am baut 2 beri in 10 zile… sunt betiv daca ma compari cu un pocait…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube