Statul nu are nici o soluție pentru victimele alunecărilor de teren

Zilele astea, oameni din două sate din Dâmbovița, Văleni și Glodeni, plâng că le fuge pământul de sub picioare. Dincolo de deciziile lor proaste (muncesc în străinătate și mă întorc aici  îmi trag o ditai vila pe un deal) și de sărăcia lucie în care trăiesc (e trist că plâng că li se distruge munca de o viață când vezi că munca aia nu e cine știe ce), e sinistru că nici acum nu sunt puse la punct soluții și măsuri pentru a lupta cu așa ceva.

Pentru că alunecări de teren au tot fost în țara asta. Și guverne socialiste care ar trebui să se ocupe de votanții lor la fel. Dar nu s-a făcut nimic, pentru că autorități județene incompetente și autorități locale la fel. Abia aștept plânsetele pe tema „dar noi nu vrem să ne mutăm de aici, chiar dacă vine dealul peste noi” asezonate cu „să facă statul ceva, orice, dar să nu ne mute de aici”.

Și observați și mișelia presei, extrem de puține planuri mari, să se vadă magnitudinea dezastrului, dar pe bătrân l-au pus repede pe tot ecranul când a început să plângă. Pentru că așa faci televiziune și presă, cu lacrimi, nu cu informarea publicului.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. Guvern socialist nu a mai fost din 1989 incoace

    00
  2. Cum au obtinut aia autorizatie de constructie acolo? Exista ceva harti cu zone de risc (diverse riscuri: alunecari de teren, inundatii si ce mai exista)? E mai ieftin sa ii muti probabil, in loc sa investesti in consolidarea dealului. Vine el dealul peste o autostrada, unde, se spune ca au dat o mana de ajutor niste ingineri… ce pretentii sa mai aia care si-au facut case acolo.

    00
    • „Hartii cu zone de risc”. Dambovita. PSD. Am râs.

      00
    • Ce mișto ar fi ca nea arhitectul local, știți, ăla neclintit din funcția călduță de zeci de ani, din primărie, unde semnează el toate autorizațiile de construcție, face puzuri și puguri etc, ăla de nu mișcă nimic fără semnatura lui și căruia tre să îi dai o atenție chiar dacă ești în regulă cu toate actele dar îți trebuie și parafa lui, așa ăla… Să răspundă penal pentru semnatura pe o autorizație de construcție în zone cu risc, pe terenuri fără acte, în general pe orice dosar incomplet…

      00
  3. de ce ar trebui sa faca statul ceva? Statul fiind condus de folclorista aia care citeste mereu din foi? pare de incredere si ea si statul ei

    00
    • pentru ca asta e motivul pentru care exista statul. daca statul nu intervine acolo unde e nevoie de strategii pe termen lung si mari proiecte, atunci sa ne lase in pace ca ne gospodarim noi singuri, dar nici sa nu ne mai ia impozite. alunecarile de teren si in general evitarea marilor catastrofe este o treaba de stat.

      00
    • „Am toata increderea ca echipa care am venit vor gasi solutii si cred ca cu aceste solutii veti rezolva o parte din problemele care le aveti.”

      00
  4. Oamenii aia ar fi bine sa fi avut macar asigurare ca de 5 pachete de tigari/an primeau 20 mii euro.

    Nu prea ai ce face cand pleaca terenul la vale decat sa te uiti. Si din cate vad in imagini nici macar nu poti spune ca au defrisat si din cauza asta pleaca dealul.

    00
  5. lipseste un pic de context sa vedem daca

    varianta unu) aia e zonă știută de alunecări de teren, adică dacă știau ce riscă băietii care au construit

    sau

    varianta doi) a plouat pentru prima oară in sute de ani mult mai mult decât poate absorbi pământul de acolo si de aici alunecări complet neprevăzute

    00
  6. Valeni =vale si Glodeni=glod
    predestinat, glodul o ia la vale

    00
  7. Eu mă intreb dacă au rahatul ăla de asigurare obligatorie şi dacă au, oare este trecută la clauze alunecările de teren ?.

    00
  8. Acu’, pe bune: lasand la o parte decizia proasta de a-si face casa unde vrea muschiul lui, fara un studiu geo temeinic, sau fara nici un fel de studiu. Cam ce ar putea face autoritatile in cazul alunecarilor, altceva decat sa-i evacueze?

    00
  9. Guvernele socialiste de dinainte de 89 aveau planuri bine puse la punct si chiar au rezolvat un numeroase locuri faza cu alunecarile de pamant. Dupa care au venit guvernele nesocialiste si au taiat padurile de fixare, si acum bebelusele, dans :)

    00
  10. Da, statul ar trebui sa faca ceva, mai precis DNA-ul. Ca sa obtii o autorizatie de constructie iti trebuie studiu geo, cand incepi sa construiesti inginerul respectiv vine si inspecteaza iar solul si tot asa. I-a verificat cineva pe cei care au facut studii geo in zona aceea? A, au fost facute din pix, pai atunci avem vinovatii.

    Si nu va temeti ca se intampla si la case mai mari. In Cluj in zona Taieturii Turcului (unul din tspele dealuri din Cluj) se construiesc blocuri dar nu la baza dealului, ci fie in varf fie la mijlocul dealului (ex aici la terasarea aceea sunt acum blocuri – https://www.google.ro/maps/@46.7727686,23.561383,353a,35y,44.91t/data=!3m1!1e3 ).

    Autorizatii se dau in nestire, dar totusi primaria isi asuma responsabilitatea si peticeste ce se poate: http://www.monitorulcj.ro/administratie/44684-orasul-se-surpa-care-sunt-cele-sapte-puncte-periculoase-din-cluj-napoca#sthash.b70Miv5j.dpbs

    Deci da, statul poate face ceva, intai sa bage la puscarie niste responsabili si apoi sa treaca la procedee de urbanizare (drenari, stabilizari, etc.).

    00
  11. solutii sunt si e mai ieftin sa previi cu niste santuri sa colectezi apa si apoi poti face niste pereti de sustinere pe langa case http://devoran-metals.blogspot.com/2015/06/gabion-retaining-wall-swanvale-falmouth.html

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.